Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Κίνημα οργής κατά των πλειστηριασμών σπιτιών από λαϊκές γειτονιές

Γίναμε... Ισπανία

 

Κίνημα οργής κατά των πλειστηριασμών σπιτιών από λαϊκές γειτονιές

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδος - Στο σφυρί οικία από το Δημόσιο ακόμη και για 500 ευρώ - «Αφωνία» από τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη

Να καταρρέει δείχνει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «πλειστηριασμών παραδειγματισμού» μονάχα σε έχοντες, δηλαδή σε κατοικίες στις ακριβές περιοχές της χώρας κι όχι σε λαϊκές περιοχές. Όπως από την Κυριακή αποκάλυπτε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»ήδη εκπλειστηριάζονται κατοικίες για χρέη 500 ευρώ ενώ στόχος έχει γίνει και η α' κατοικία. Κι όλα αυτά σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Νέας Ιωνίας, το Περιστέρι της Νίκαιας, του δοκιμαζόμενου από την ανεργία Λαυρίου κι άλλων περιοχών που κάθε άλλο παρά ως ακριβές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Χαρακτηριστική είναι η «αφωνία» του υπουργού Οικονομίας κι αρμόδιου για το άνοιγμα μαζί με αυτόν της Δικαιοσύνης, κυρίου Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος έχει αποφύγει να αναφερθεί στο «κύμα» πλειστηριασμών που εξελίσσεται. Σύμφωνα με πηγές ήδη το θέμα πλήττει εσωκομματικά τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ακόμα και μέλη του στη βόρεια Ελλάδα συμμετείχαν σε ακτιβιστικές ενέργειες. Σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις κινούνται κυρίαρχα από το ΚΚΕ, τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η κυβέρνηση χάνει δυνάμεις από τα αριστερά κυρίαρχα διότι καταρρέει η άποψη περί πλειστηριασμών των «στρατηγικά μπαταχτσήδων».

Όμως και από το κόμμα της ΝΔ εκφράζονται αρνητικά για τα φαινόμενα τύπου «Ισπανίας» που εξελίσσονται καθώς διαμηνύουν πως η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ουδέποτε συναίνεσε σε εκπλειστηριάσεις και πως αν αυτό ποτέ γινόταν όντως θα αφορούσαν τους «strategic defaulters» κι όχι τις λαϊκές συνοικίες.

Τα παραδείγματα είναι πλέον πολλά. Χθες, στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας -ενός διαμερίσματος 80 τ.μ.- μιας εξαμελούς οικογένειας.Στη Μαγνησία υπήρξαν αντιδράσεις για πλειστηριασμό κατοικίας ανέργων. Το ίδιο και στην Αθήνα όπου μόνο την προηγούμενη Τετάρτη υπήρξαν 59 πλειστηριασμοί.

Ένταση, όμως, σημειώθηκε νωρίτερα και στα ειρηνοδικεία Αθηνών (στην οδό Λουκάρεως),   Περιστερίου και Ιλίου. Στο Περιστέρι ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 3 πλειστηριασμοί- μιας πρώτης κατοικίας και δύο καταστημάτων. Έξω από το Ειρηνοδικείο είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25 άτομα που δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων εντός του κτιρίου και έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είχαν προγραμματισθεί να βγουν στο σφυρί τρία διαμερίσματα, και τα τρία είναι πρώτες κατοικίες. Και εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί.

Στο Ίλιον επρόκειτο να βγει στο σφυρί το σπίτι πολίτη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά «δεν έχει να φάει, όχι να πληρώσει το δάνειο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα τα ειρηνοδικεία -πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά- είχαν παραταχθεί από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο Κορωπί είχαν παραταχθεί περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί.Πηγή βίντεο: Thestival.gr


Η αντίδραση των πολιτών και η αντιπαράθεση με τους άνδρες των ΜΑΤ λίγο έλειψε να λάβει τη μορφή γενικευμένης σύγκρουσης: Δείτε τα βίντεο: 

Το ΙΚΑ θα δανείζεται από το Δημόσιο για να πληρώνει τις συντάξεις - Από σήμερα προχωρά σε αναγκαστικό δάνειο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
09:10
06/10/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Με 150 εκατ. ευρώ από τα δικά του ρευστά διαθέσιμα που προορίζονται για πληρωμές συντάξεων, το ΙΚΑ αναγκαστικά θα γίνει ο χρηματοδότης του Δημοσίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η αρχή γίνεται στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, όπου, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αποφασίζει να μεταφέρει 150 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρεί στις τράπεζες στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο όρος που έθεσε το ΙΚΑ για να προχωρήσει στη μεταφορά των 150 εκατ. ευρώ είναι να ξαναπάρει το ποσό αυτό στις 25 του μήνα για να μπορέσει να συμπληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων.
Υποχρεωτικά
Η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα, συνοδεύεται από σχετικό έγγραφο – προτροπή του υπουργείου Εργασίας και αναφέρεται ότι η μεταφορά ρευστών διαθεσίμων (μετρητά) είναι υποχρεωτική από το νόμο 4323/2015.
Στο έγγραφο του ΙΚΑ και προκειμένου να πειστούν τα μέλη του Δ.Σ. στη μεταφορά των 150 εκατ. ευρώ αναφέρεται ότι «επειδή υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του επόμενου δεκαπενθημέρου και δεν υφίσταται ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης για την πληρωμή των συντάξεων, καλείστε να εγκρίνετε τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Τράπεζα της Ελλάδος κάθε μήνα έως την καταβολή των συντάξεων».
Το ρίσκο όμως από την υποχρεωτική μεταφορά των ρευστών διαθεσίμων στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του Δημοσίου είναι ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει επαρκή διαθέσιμα για να αποδώσει το ποσό που δανείστηκε και επιπλέον να καταβάλει και τους τόκους, που κινούνται σε επίπεδα του 3,3%.
Στην πραγματικότητα ο εσωτερικός δανεισμός επιφέρει κόστος στον Προϋπολογισμό καθώς οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται, ενώ κρίνεται επωφελής εν προκειμένω από το ΙΚΑ επειδή θα πάρει απόδοση 3,3% για δάνειο μέσω ρέπος διάρκειας 15 ημερών.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι πλέον τα διαθέσιμα των Ταμείων τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους και αυτό καταδεικνύει ότι το Δημόσιο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, κινείται σε οριακά επίπεδα από πλευράς ρευστότητας.
 

Φόρος 60% για αδήλωτα εισοδήματα

 

Φόρος 60% για αδήλωτα εισοδήματα
0
Στο... κυνήγι των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων ρίχνεται το οικονομικό επιτελείο, με το νέο σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται στα... σκαριά.

Περί τα μέσα Οκτωβρίου, κλιμάκια του υπουργείου αναμένεται να επιδοθούν σε σαφάρι ελέγχων, προκειμένου να βρεθούν τα εισοδήματα αυτά, να καταγραφούν και να φορολογηθούν με βάση την επερχόμενη νομοθεσία.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν σύντομα να συμπληρώσουν ηλεκτρονικάτο περιουσιολόγιο με στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, στα πρότυπα του σημερινού «πόθεν έσχες».

Τι θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου για τα αδήλωτα εισοδήματα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα. 

Περί τα μέσα Οκτωβρίου, κλιμάκια του υπουργείου αναμένεται να επιδοθούν σε σαφάρι ελέγχων, προκειμένου να βρεθούν τα εισοδήματα αυτά, να καταγραφούν και να φορολογηθούν με βάση την επερχόμενη νομοθεσίαΣύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει επιτευχθεί συμφωνία, η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογουμένους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής. 

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται περιθώριο δύο μηνών εντός του οποίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους.

Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, όπως και αυτό για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αποτελούν προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή. 

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, 09:14

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Αθλητικές
SPORTDAY - 06/10/16
GOAL - 06/10/16
LIVE SPORT - 06/10/16
ΠΡΑΣΙΝΗ - 06/10/16
ΓΑΥΡΟΣ - 06/10/16
Η ΓΑΤΑ - 06/10/16
ARENA PRESS - 06/10/16
Ημερήσιες Πολιτικές

Το χρέος μόνο του δεν φτάνει

Η κυβέρνηση πρέπει να κυνηγήσει το θέμα του χρέους μέχρι τέλους και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και  να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Αλλά δεν βρίσκεται εκεί το κλειδί που θα μας βγάλει έξω από το Black box στο οποίο έχουμε παγιδευτεί. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τσουνάμι νέων επενδύσεων. Είναι ο μόνος αληθινός  δρόμος.
Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το χρέος. Κι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει από την εποχή ακόμη του Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, είναι κακό για την Ευρώπη να αλλάζει συνεχώς θέσεις και ανάλογα με το αν υπάρχουν εκλογές στην Γαλλία και στην Γερμανία. Αν η Ευρώπη εξακολουθεί να σκέφτεται και να δρα με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά από εδώ που είναι.
Το ελληνικό χρέος, λοιπόν, θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό. Το ότι αυτό δεν συνέβη δεν οφείλεται μόνο στην εποχή της ένδοξης διαπραγμάτευσης. Επίσης, είναι αλήθεια ότι θα είχαμε ήδη τελειώσει αν υπήρχε συναίνεση πριν από τρία χρόνια. Όλα αυτά, πάντως, δεν αναιρούν μία αλήθεια: Η Ευρώπη οφείλει να κάνει κάτι με το χρέος της Ελλάδας και η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει.
Από την άλλη πλευρά ήταν μεγάλο λάθος της κυβέρνησης το γεγονός ότι εναπόθεσε όλες τις ελπίδες της για την ανάπτυξη στην διευθέτηση του χρέους. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος κυνηγώντας ανεμόμυλους. Το χρέος είναι μία σημαντική παράμετρος, αλλά όχι η πιο σημαντική. Οι επενδύσεις είναι το κλειδί των εξελίξεων. Εκεί έπρεπε να δοθεί το βάρος όλων των προσπαθειών. Αντί γι αυτό είχαμε τον Μπαλτά να πέφτει και σε αυτό το πεδίο, με το υπουργείο Πολιτισμού  (για παράδειγμα) να βρίσκει αρχαιολογικούς χώρους κάτω από οποιαδήποτε νέα επένδυση! Υπουργοί με όπλο τις υπηρεσίες του δημοσίου πολέμησαν με λύσσα τις επενδύσεις και δημιούργησαν εύλογα ερωτήματα στις αγορές για το αν θέλουμε ή όχι τους επενδυτές.
Τι θέλει ένας επενδυτής από το κράτος; Την σιγουριά ότι η επένδυσή του δεν κινδυνεύει. Την βεβαιότητα ότι δεν θα αλλάξουν αύριο οι κανόνες του παιγνιδιού. Οι επενδυτές θέλουν σταθερούς κανόνες. Αν τους πείσουμε γι αυτό, η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα γίνει με εντυπωσιακό τρόπο.
AdTech Ad
Η προσωπική μου θέση είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο έργο, επειδή οι άνθρωποι δεν το πιστεύουν. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει μία εντυπωσιακή στροφή της πολιτικής του για να πείσει τις δυνάμεις της αγοράς, , αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί τελικά να το κάνει κι όχι αν το θέλει. Ξέρει ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσει η κυβέρνησή του και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα τον οδηγήσει σε καθοριστικές αποφάσεις. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να επιμείνει σε αυτό τον δρόμο μέχρι τέλους.
Σε κάθε περίπτωση μία στροφή του κ. Τσίπρα σε θέσεις περισσότερο …  σοσιαλδημοκρατικές είναι χρήσιμη για το μέλλον. Η λύση των επενδύσεων δεν αποτελεί αντικειμενικό στόχο μόνο γι αυτή την κυβέρνηση. Είναι εθνική λύση που αφορά διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις.  Η  επίτευξη του στόχου περνάει αναγκαστικά μέσα από συναινέσεις και εκείνο που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κατάρρευση των μύθων που έχουν κτιστεί στην εποχή της μεταπολίτευσης. Σε αυτό ακριβώς βοηθάει μία πολιτική στροφή του κ. Τσίπρα….
Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Ο μύθος της Αριστεράς τελείωσε, από καιρό!

 

Ο μύθος της Αριστεράς τελείωσε, από καιρό!
Η υπόθεση της Αριστεράς έχει τελειώσει από καιρό, δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Liberal ο Στέλιος Ράμφος. Μιλάει για την ελπίδα που αντπροσωπεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον ρόλο των πνευματικών ανθρώπων σε σχέση με την πολιτική, αλλά και για τη σημασία της Παιδείας στον σύγχρονο κόσμο. Χαρακτηρίζει εγκληματικό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να φτωχοποιήσει την ελληνική κοινωνία και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ελευθερία και αξιοπρέπεια του πολίτη χωρίς προσωπική ευθύνη.
Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα
Κύριε Ράμφο, λέτε κάπου στο νέο σας βιβλίο «Το τέλος έχει να κάνει με το πνεύμα των γεγονότων και όχι με την ύλη τους». Αντιλαμβάνομαι ότι για σας το ιστορικό τέλος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε με την «αποκάλυψή» της, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η υπόθεση της Αριστεράς έχει τελειώσει από καιρό. Από δεκαετίες θα έλεγα. Απλά, κάποιοι θέλουν να συντηρούν το φάντασμα για τους δικούς τους λόγους. Το ότι τώρα τελευταία ο πολύς κόσμος έχει συνειδητοποιήσει πως το παραμύθι γίνεται «διδακτικό» είναι μια άλλη υπόθεση που έχει να κάνει με την ψυχολογία των πολλών, που πάντα επιθυμούν μια διαφορετική αφήγηση από αυτή που προσφέρει η πραγματικότητα. Πρέπει πρώτα να σε πονέσει για να καταλάβεις τι σημαίνουν τα παραμύθια. Η Αριστερά ιστορικά έχει ξοφλήσει προ πολλού, αλλά για τη συνείδηση του κόσμου αποτελεί ακόμα ένα φαντασιακό παρηγορητικό μόρφωμα που θα ήθελε να του λύσει προβλήματα ως δια μαγείας. Η δύναμη της αριστερής ιδεολογίας είναι ότι συμπλέει με τις αδυναμίες του ανθρώπου και προσφέρει την παραμυθία της συμπόνοιας κι αυτό αρέσει ως «αναλγητικό» σε πολλούς. Δεν είναι, όμως, έτσι, γιατί η χρονική προοπτική της είναι μικρή και στο τέλος η διάψευση προκαλεί περισσότερο πόνο από την προηγούμενη κατάσταση.
Ανησυχώ για την επόμενη φωνή που θα προσφέρει «συμπόνοια», όπως λέτε, στην προδομένη συνείδηση του Έλληνα.
Έχετε δίκιο. Μπορεί να ξανασυμβεί, είτε από αριστερά, είτε κι από δεξιά! Το θέμα είναι πόσο πειστικό μπορεί να είναι το επόμενο παραμύθι. Υποθέτω ότι, μετά από αυτό που βιώνουμε τώρα, θα υπάρξει μια δυσκολία στον οποιονδήποτε  επιχειρήσει να το κάνει με παρόμοιους όρους εξαπάτησης.
«Ο συναισθηματικός θέλει το όλον ως γενικότητα. Ο σκεπτόμενος ζητεί το καθολικό και το ιδιαίτερο στο συγκεκριμένο».
Είναι γεγονός ότι ως λαός δεν έχουμε καλή σχέση με την πραγματικότητα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή απεχθανόμαστε την ανάληψη της ευθύνης απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις. Εκεί που είναι δύσκολο να βρεις έδαφος είναι να πεις την αλήθεια. Κι αν δεν υπάρχει καλός συνομιλητής να την αποδεχθεί, πρέπει να πάρεις μεγάφωνα! Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποιος που θα το κάνει.
Ο Μητσοτάκης είναι ένας από αυτούς που θα μπορούσαν να φωνάξουν τόσο δυνατά την αλήθεια;
Είναι κι αυτός μια ελπίδα. Τα δείγματα που έχει δείξει ως τώρα είναι ενθαρρυντικά. Είναι ορθολογιστής, με ξεκάθαρους δυτικούς προσανατολισμούς και πολύ ορεξάτος για δουλειά. Τώρα, πώς θα καταφέρει να διοικήσει μια κοινωνία που συνήθως αναζητά «κηδεμόνες» αυτό είναι άλλη υπόθεση. Θα εξαρτηθεί από το πόσο γενναίος είναι διατεθειμένος να γίνει. Και ο Θεοδωράκης έδειξε καλές προθέσεις, αλλά δεν έφτανε το ότι είχε ιδέες ή μιλούσε σωστά. Έπρεπε να οργανώσει και το κόμμα καλύτερα ή να επιδείξει πιο ουσιαστικές ηγετικές ικανότητες.
Οι πνευματικοί άνθρωποι συνηθίζουν να είναι πάντα καλοπροαίρετοι με το καινούριο στη δημόσια σφαίρα. Αλήθεια, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος τους στην πολιτική;
Κοιτάξτε, είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, δεδομένου πως κάθε πνευματικός άνθρωπος έχει στον νου του την ανανέωση ως καταλύτη εξέλιξης των κοινωνιών. Οσμίζεται πρώτος το καινούριο και το επιζητεί. Κάθε φορά, λοιπόν, που εμφανίζεται μια ελπίδα αλήθειας –προσέξτε αλήθειας λέω, όχι φαντασιακής παρόρμησης– είναι απολύτως φυσιολογικό να το στηρίζει. Από κει και πέρα, δεν σημαίνει ότι δεν κάνει λάθος. Μπορεί να διαψευστεί ή και να ξεγελαστεί ακολουθώντας ακόμα και ολοκληρωτικά σχήματα και γι΄ αυτό πρέπει να είναι προσεκτικός. Όσο για τον ρόλο του, νομίζω ότι οφείλει να είναι συμβουλευτικός! Δεν είναι δουλειά του να πολιτεύεται, αλλά να συμβουλεύει. Ο πολιτικός είναι αυτός που έχει χρέος να διαχειριστεί την αλήθεια, ενώ ο πνευματικός άνθρωπος έχει τη μεγάλη ευθύνη να την διατυπώσει. Επομένως, είναι επιθυμητή η δημιουργική συνεργασία μεταξύ τους, αλλά δύσκολη η συνύπαρξη στο πεδίο της πολιτικής, με κοινούς ρόλους.
Από την άλλη όμως, η περίπτωση του Παπανούτσου και του Λουκή Ακρίτα, σε ό τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της δεκαετίας του ΄60, αποτελεί δείγμα προς μίμηση. Κάποιοι λένε ότι από τότε έχουμε να δούμε κάτι καλό στην Παιδεία.
Ο Παπανούτσος δεν ήταν μόνο πνευματικός άνθρωπος, ήταν ειδικός στην Παιδεία. Είχε αφιερώσει τη ζωή του. Αλλά κι αυτοί κάνανε λάθη, σχετικά με τη διδασκαλία των Αρχαίων και πολλών άλλων. Η κλασική παιδεία είναι πάντα απαραίτητη για να αποτελέσει τη βάση όλων των νέων κατακτήσεων στη γνώση. Γι΄ αυτό εμένα δεν με πείθει καμία μεταρρύθμιση που δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις παρακαταθήκες των αξιών που έχει κάθε προσωπικότητα ανάγκη για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να βρει έναν τρόπο να αναγνωρίσει μέσα στην αναγκαία μαζικότητα την ατομικότητα του ανθρώπου. Η στόχευση στα ταλέντα, στην αριστεία και στην ποιότητα του αξιόπρακτου αντικειμένου μπορεί να συνδυαστεί με την αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος για να έχουμε αποτελέσματα. Η Παιδεία λειτουργεί με όρους αθλητισμού. Μπορείς να βάλεις στην εθνική Ελλάδος τους χειρότερους; Όχι βέβαια. Μπορείς να δώσεις τις ευκαιρίες σε όλους, αλλά η αριστεία θα είναι αυτή που θα οδηγήσει το σύνολο στη βελτίωσή του.
«Στόχος της παιδείας: Η συναίρεση του λόγου και του αισθήματος».
Η σημερινή κρίση της Δημοκρατίας παγκοσμίως έχει να κάνει και με την αδυναμία των εκπαιδευτικών συστημάτων να ανανεωθούν;
Μπορεί, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα, για μένα. Η κρίση της δημοκρατίας οφείλεται εν πολλοίς και στην πιο εύκολη διαχείριση του ευτελούς από τις εξουσίες. Είναι πιο οικείο το ευτελές στις ηγεσίες, από την αξιοποίηση του σημαντικού. Κάθε αξιοκρατικό σύστημα έχει ανάγκη από ανανέωση, γιατί οι ίδιες οι αξίες αλλάζουν. «Άλλο να βοηθάς τον αδύνατο κι άλλο να στηρίζεσαι σ΄ αυτόν». Ας πούμε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φτωχοποιήσει την ελληνική κοινωνία για να στηριχθεί πάνω της, αυτό είναι εγκληματικό. Δείτε επίσης τι γίνεται στη Δικαιοσύνη. Είναι τουλάχιστον αισιόδοξο ότι κάποιοι αντέδρασαν στο ΣτΕ, γιατί είναι, πραγματικά, πρωτόγνωρος τέτοιος ευτελισμός των θεσμών.
Θα ήθελα να μου πείτε αν διαχωρίζετε τον ελληνικό λαϊκισμό από φαινόμενα που αναπτύσσονται και σε χώρες της Δύσης.
Κοιτάξτε, έχουμε τον «ορθόδοξο» λαϊκισμό, τον θρησκευτικό κατά βάση που δημιουργεί και το ιδεολογικό υπόβαθρο και για τους υπόλοιπους. Πρόκειται για μία δυνατότητα όλων των ανατολικών ορθόδοξων λαών να συνθέτουν μία παράλληλη πραγματικότητα προς την υφιστάμενη και να την προσαρμόζουν ως φαντασίωση στις κοινωνίες τους. Εκεί ακριβώς βασίζονται όλες οι εξουσίες που θέλουν να λαϊκίσουν. Εν τω μεταξύ, και οι δομές των κοινωνιών επηρεάζονται από αυτό. Υπάρχουν πελατειακά δίκτυα, ομάδες συμφερόντων, νοοτροπίες και μια έντονη θρησκευτικότητα στις συναλλαγές της δημόσιας σφαίρας. Επικρατεί ο μεσσιανισμός, ο πατερναλισμός και μια έντονη τάση προστατευτισμού για τους περισσότερους, που, κατά κανόνα, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.
Είστε πάντα ένας ένθερμος ευρωπαϊστής. Παραμένετε ακόμα, μολονότι τα δείγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για το μέλλον της Ευρώπης;
Μα δεν έχω και άλλη επιλογή. Εδώ φτιάξαμε ένα κράτος που απορροφά συνήθως οτιδήποτε δεν μπορεί να σταθεί μόνο του ως ιδιώτης. Η κοινωνία διακατέχεται από έναν έντονο κρατισμό ο οποίος προσπαθεί να συνθλίψει τα πάντα. Φανταστείτε μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης πόσο ευάλωτη και εξαρτημένη θα ήταν από ένα σωρό συντεταγμένους και ασύντακτους παράγοντες. Η Ευρώπη είναι η μόνη μας προοπτική και μέσω αυτής πρέπει να ανακτήσουμε τη δική μας πολιτισμική ευθύνη. Κανείς δεν έχει να μας πάρει κάτι από τα πολιτιστικά κεκτημένα, αν οι ίδιοι δεν το θελήσουμε. Απλά, η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα ευρωπαϊκό πατριωτισμό, συμπεριλαμβανομένων και ημών, αν θέλει να προχωρήσει.
«Η Ευρώπη μετέφερε το συναίσθημα της κοινωνικής συνοχής από την οικογένεια-τόπο- συντεχνία στο κράτος δια της εθνικής ιδέας. Η Ανατολή περνά στο έθνος χωρίς το κράτος και γι' αυτό αντί του έθνους- κράτους έχουμε ακόμα ψυχολογικά το Γένος (συνοχή της φυλής).»
Περιμένετε κάτι από την περίφημη ελληνική Κεντροαριστερά; Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αποτελέσει έναν εξισορροπητικό παράγοντα;
Η Αριστερά μπορεί να έχει ξοφλήσει, όχι όμως η Σοσιαλδημοκρατία. Η οποία, βέβαια, έχει πολύ δρόμο μπροστά της να εμπνεύσει τις κοινωνίες. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι που την ξεκόβουν από τον φιλελευθερισμό, γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι είναι η βάση κάθε ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης.
«Μα ο φιλελευθερισμός είναι στην πραγματικότητα, ουμανισμός. Πιστεύει στον ελεύθερο άνθρωπο. Χωρίς δημοκρατία, ο σοσιαλισμός απευθύνεται σε ανασφαλείς και τους προτείνει ως πανάκεια το ανελεύθερο κράτος».
Πώς μπορεί ένας αληθινός σοσιαλδημοκράτης που νοιάζεται για τον άνθρωπο να μην είναι και φιλελεύθερος; Αυτό δεν έχουν καταλάβει στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι σοσιαλισμός είναι κρατισμός. Τι να πω, είναι αναγκαίο να βρεθεί, και γρήγορα μάλιστα, ένας ηγέτης για την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία.
Ποια πρέπει να είναι η πρόταση αλήθειας για το μέλλον της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια;
«Μας κατέχει ένας συναισθηματισμός που αποφεύγει την πράξη διότι εγκλωβίζεται στο τελετουργικό».
Να σταματήσει, επιτέλους, η αποφυγή της προσωπικής ευθύνης και να προχωρήσουμε στην πράξη! Να μάθει επιτέλους ο Έλληνας ότι ο ανεύθυνος άνθρωπος είναι υπόδουλος στους άλλους. Να συνθέσουμε κάποτε ένα πολιτικό σύστημα που θα πάρει έναν τηλεβόα και θα φωνάξει σε όλους ότι δεν υπάρχει ελευθερία και αξιοπρέπεια του πολίτη χωρίς την ευθύνη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και με κανέναν άλλο τρόπο!

Υ.Γ 
Η συνέντευξη έγινε με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου του κ. Ράμφου, "Πολιτική από στόμα σε στόμα" από τις Εκδόσεις Αρμός

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ