Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Χάνουμε τα πετρέλαιά μας - Σε ξένους η διαχείρηση των υδρογονανθράκων μας


Χάνουμε τα πετρέλαιά μας - Σε ξένους η διαχείρηση των
υδρογονανθράκων μας
  Τετάρτη, 30 Ιούλ 2014      14:41      0

 

Ξένους διαχειριστές, με τον μανδύα συμβούλων, αποκτά ο ελληνικός ορυκτός πλούτος πριν καλά καλά διαπιστωθεί ποια είναι η αξία του και αν... υπάρχει!
Ξένους διαχειριστές, με τον μανδύα συμβούλων, αποκτά ο ελληνικός ορυκτός πλούτος πριν καλά καλά διαπιστωθεί ποια είναι η αξία Για το τι κρύβεται υποθαλάσσια αλλά και στο υπέδαφος της Ελλάδας μέχρι σήμερα υπάρχουν απλές απεικονίσεις γεωλογικών δομών που «δείχνουν» μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, κάποιοι φρόντισαν εξαιρετικά έγκαιρα να καταστήσουν ξεκάθαρο ότι δεν θα είμαστε «αφέντες» στον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Τουλάχιστον όχι μόνοι μας...
Από το 2011, οπότε και αποκαλύφθηκαν τα αποτελέσματα των διετών ερευνών του βαθυσκάφους «NordikExplorer» που έκαναν αναφορά για ενδείξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, μια χαραμάδα ελπίδας φάνηκε μέσα στη μνημονιακή καταχνιά. Σειρά επιστημονικών τοποθετήσεων ήρθε να επιβεβαιώσει τα ευρήματα του ερευνητικού σκάφους της νορβηγικής εταιρείας PetroleumGeoServices (PGS), ενώ και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους στο ελληνικό υπέδαφος.
Η δε αποκάλυψη τον Οκτώβριο του 2012 ότι τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος, είχαν συντάξει έκθεση, την οποία απέστειλαν στον πρωθυπουργό και σύμφωνα με την οποία η εκτιμώμενη αξία των ελληνικών κοιτασμάτων ανερχόταν στα 1,3 τρις δολάρια, αλλά και η δημοσιοποίηση, με διαφορά λίγων ημερών, έκθεσης της DeutscheBank, που αποτιμούσε στα 417 δις ευρώ –ακολούθησε έκθεση της τράπεζας με νέα εκτίμηση στα 600 δις ευρώ– τα καθαρά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μόνο για την περιοχή της Κρήτης, έπεισαν και τον πιο δύσπιστο για την πραγματική διάσταση του ονείρου! Όμως οι δύο εκθέσεις λειτούργησαν και ως ελλανοδίκες στην αφετηρία της κούρσας των ενεργειακών πολυεθνικών κολοσσών για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός «συνέταιρος» των Ελλήνων στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, γνώστες της ελληνικής ενεργειακής πραγματικότητας, ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κωστής Σταμπολής και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης γράφουν στα "Επίκαιρα" για το παρόν και το μέλλον των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Η Δύση δαιμονοποιεί τον Πούτιν

Η Δύση δαιμονοποιεί τον Πούτιν
  Πέμπτη, 31 Ιούλ 2014      00:20      0

 

«Σταματήστε τον Πούτιν τώρα!»καλούσε το εξώφυλλο του Der Spiegel...
Όπως τo σύνολο σχεδόν του έγκριτου βρετανικού και αμερικανικού Τύπου, το γερμανικό περιοδικό έθετε στο στόχαστρό του τον Ρώσο Πρόεδρο ως τον εχθρό της Δύσης, σαν να ήταν ο νέος Οσάμα μπιν Λάντεν! Στο πρόσωπο του «σκληρού» Βλαντιμίρ Πούτιν η Δύση βρήκε τον «κακό δαίμονα» που εξυφαίνει σενάρια καταστροφής. Με μπαράζ ψυχροπολεμικών δημοσιευμάτων και συντονισμένων επιθέσεων, ο Τύπος και οι Δυτικοί ηγέτες «καταδίκασαν» τον ένοικο του Κρεμλίνου για τον εμφύλιο στην Ανατολική Ουκρανία, για την πτώση του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών, για την εκρηκτική κατάσταση στη Συρία και για την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Γιατί χρεοκόπησε η Αργεντινή, ο ρόλος των «αρπακτικών» και η Ελλάδα

ΠΕΜΠTΗ, 31 Ιουλίου 2014
Το Ποντίκι Web
 

(Αναδημοσίευση από protagon.gr / Γιάννης Βαρουφάκης)

Η Αργεντινή δεν είχε εναλλακτική από το να «επιλέξει», όπως και έπραξε χτες το βράδυ, την επίσημη ανακήρυξη της νέας «χρεοκοπίας» της. Ο μόνος τρόπος να απέφευγε το νέο περιστατικό χρεοκοπίας (default) ήταν να υποκύψει στις πιέσεις δικαστήριου της Νέας Υόρκης να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα που είχαν αγοράσει «αρπακτικά ταμεία». Αυτό θα ήταν εξ ίσου αδύνατο, καθώς η Αργεντινή απλά δεν έχει τα χρήματα να το κάνει, όσο και απαράδεκτο – για τους πιο κάτω λόγους.

Αυτή η ιστορία, και η έως τώρα εξέλιξή της, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την διεθνή οικονομία παρά για την ίδια την Αργεντινή (και πολύ λιγότερο, έως καθόλου, για εμάς). Ας ξεκινήσουμε όμως με την προϊστορία του σημερινού περιστατικού.

Προϊστορία

Το 2001 η Αργεντινή χρεοκόπησε. Πολύ απλά, το κράτος δεν είχε τα χρήματα, και δεν έβρισκε τα νέα δανεικά, που χρειαζόταν για να αποπληρώσει 100 δισ. δολάρια δημόσιου χρέους. Προέβη σε στάση πληρωμών, υποτίμησε το νόμισμά της, είδε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της να εξανεμίζεται όμως μέσα σε δύο χρόνια (με την βοήθεια της αυξημένης ζήτησης για τις εξαγωγές της από την Κίνα) βρέθηκε να αναπτύσσεται εντυπωσιακά – βλ. το γράφημα το οποίο καταγράφει το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας σε δολάρια.



Όλον αυτόν τον καιρό, από το 2001 έως σήμερα, η Αργεντινή παραμένει εκτός αγορών – απλά, δεν δανείζεται από τις χρηματαγορές οι οποίες, έως ότου διευθετηθούν τα παλιά της χρέη, απέχουν από τις εκδόσεις ομολόγων της χώρας.

Από το 2002 και μετά, οι δανειστές της ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Αργεντίνικη κυβέρνηση ώστε να διευθετηθούν τα παλαιά χρέη. Οι μεγάλες τράπεζες (κυρίως Αμερικανικές και Ισπανικές) τελικά τα βρήκαν με το Μπουένος Άιρες και συμφώνησαν σε μερική πληρωμή των χρεών εκείνων, με όρους αρκετά συμφέροντες για τις τράπεζες.

Εκεί όμως που ήταν όλοι έτοιμοι για να κλείσει το θέμα, με την καταβολή των συμφωνημένων ποσών από το κράτος της Αργεντινής προς τις μεγάλες τράπεζες, έκαναν την εμφάνισή τους τα «αρπακτικά ταμεία». Γιατί ονομάζονται «αρπακτικά» αυτά τα ταμεία; Πρόκειται για hedge funds τα οποία, όλο τον καιρό που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, αγόραζαν κάποια από τα παλιά ομόλογα της Αργεντινής, σε τιμές λιγότερες από το 5% της ονομαστικής τους αξίας (π.χ. $2 ή $3 για ένα ομόλογο αξίας $100 ή και $1000), με σκοπό να τορπιλίσουν τις διαπραγματεύσεις. Πώς τις τορπίλισαν; Πηγαίνοντας σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης (καθώς τα ομόλογα αυτά ήταν «γραμμένα» σε όρους του Δικαίου των ΗΠΑ) και απαιτώντας από το δικαστήριο να εκδόσει απαγόρευση αποπληρωμής των μεγάλων τραπεζών (στο πλαίσιο της συμφωνίας των τελευταίων με την Αργεντινή για μερική αποπληρωμή των χρεών της τελευταίας) αν πρώτα δεν εισπράξουν οι ίδιοι το 100% της αξίας των ομολόγων που είχαν αγοράσει.
Πιο απλά, ας πάρουμε μια τράπεζα, π.χ. την Bank of America που είχε δανείσει στην Αργεντινή $100 και η οποία, μετά τις διαπραγματεύσεις θα λάμβανε από την Αργεντινή $40. Έρχεται το «αρπακτικό ταμείο», το οποίο κατέχει κι αυτό ομόλογο αξίας $100, το οποίο το αγόρασε προς $2, και απαιτεί να μην πληρωθεί η Bank of America τα $40 που έχει λαμβάνειν αν το ίδιο δεν πάρει... $100. Όπερ και αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η Αργεντινή απάντησε στην απόφασή αυτή προσφέροντας στα «αρπακτικά ταμεία» του ίδιους όρους που συμφώνησε με τις μεγάλες τράπεζες: να τους δώσει και σε αυτούς $40 για το ομόλογο που είχαν αγοράσει προς $2. «Όχι!», ούρλιαξαν τα «αρπακτικά ταμεία». «Απαιτούμε $100!» Και πάλι ο αμερικανός δικαστής συμφώνησε μαζί τους.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έγιναν έξαλλοι μόνο οι πολίτες της Αργεντινής με αυτή την απόφαση-τορπίλη αλλά και οι μεγάλες τράπεζες που, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, δεν θα πάρουν τα λεφτά τους. Να γιατί ήταν αδύνατον, όπως έγραφα πιο πάνω, να συμφωνήσει η κυβέρνηση της Αργεντινής με αυτή την απόφαση: Μια τέτοια υποχώρηση θα εξόργιζε ακόμα περισσότερο τις μεγάλες τράπεζες οι οποίες θα απαιτούσαν κι εκείνες πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους.

Τι σημαίνει η σημερινή, νέα «χρεοκοπία» για την Αργεντινή;

Για το κράτος της Αργεντινής δεν σημαίνει πολλά. Έτσι κι αλλιώς, η Αργεντινή δεν δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές από το 2001. Αν και θα ήθελε να επιστρέψει σε αυτές, και το σημερινό αδιέξοδο αναβάλει αυτή την «επιστροφή», δεν θα αλλάξει κάτι στα δημοσιονομικά του Αργεντίνικου κράτους, το οποίο 13 χρόνια τώρα έχει μάθει να επιβιώνει εκτός αγορών. Αν υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος, αυτός θα αφορά ιδιωτικές Αργεντίνικες εταιρείες που ίσως αναγκαστούν να πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο για χρήματα που δανείζονται στο εξωτερικό, λόγω της κακής ψυχολογίας που δημιουργεί όλη αυτή η «υπόθεση». Σε μια περίοδο που προδιαγράφεται όλο και πιο δύσκολη για την Λατινική Αμερική, κάτι τέτοιο δεν βοηθά το σύνολο της Αργεντίνικης οικονομίας.

Τι σημαίνει για την διεθνή οικονομία;

Το ΔΝΤ παρακολουθεί όλο αυτό το δράμα, το οποίο εξελίσσεται στην Νέα Υόρκη, με αγωνία και θυμό. Γνωρίζει καλά πως πολλών χωρών το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο, σε όλο τον κόσμο, και πως, ως μη βιώσιμο, θα κουρευτεί. Για την ακρίβεια, το ΔΝΤ (ορθώς σκεπτόμενο) προωθεί τέτοια κουρέματα ως τον μόνο τρόπο να επανα-ισορροπήσει η διεθνής οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση του δικαστηρίου της Ν. Υόρκης να συνταχθεί στο πλευρό των «αρπακτικών» προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς προϊδεάζει για μελλοντικές προσπάθεις των «αρπακτικών» να τορπιλίσουν συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους μεταξύ των κρατών και των δανειστών τους. Εν ολίγοις, το εν λόγω αμερικανικό δικαστήριο κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την διεθνή οικονομία. Έτσι τουλάχιστον πιστεύουν στο ΔΝΤ και αλλού.

Και η Αμερική;

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ η κουβέντα έχει ανάψει. Οι μεγάλες τράπεζες νιώθουν να υπονομεύονται από τα δικά τους τα δικαστήρια, τα οποία αποφαίνονται υπέρ των «αρπακτικών». Στις συζητήσεις μου επί του θέματος με αμερικανούς αξιωματούχους, τους προηγούμενους μήνες, ήρθα αντιμέτωπος με μια ενδιαφέρουσα άποψη. Όταν τους ρώτησα, με έντονη κριτική διάθεση απέναντι στον συγκεκριμένο αμερικανό δικαστή, πώς είναι δυνατόν ένας δικαστής να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση χρέους μιας μεγάλης χώρας και των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο, έλαβα την εξής ενδιαφέρουσα απάντηση:

«Ο εν λόγω δικαστής προσέφερε στην κυβέρνηση μια καλή υπηρεσία. Δεν είναι ότι συντάσσεται ο ίδιος με τα αρπακτικά ταμεία. Απλά, ο δικαστής στέλνει ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση, στην Ουάσινγκτον, ότι το αμερικανικό δίκαιο χωλαίνει – ότι είναι γραμμένο με τρόπο που ευννοεί αυτές τις ύπουλες στρατηγικές των αρπακτικών. Είναι σαν να λέει στο νομοθετικό σώμα ότι πρέπει να αλλάξουν τον νόμο. Αν έπαιρνε το μέρος της Αργεντινής σε αυτή την περίπτωση, θα παραβίαζε, κατά την γνώμη του, τον νόμο μια φορά αλλά την επόμενη φορά, άλλος δικαστής, θα συντασσόταν με τα αρπακτικά. Ώρα λοιπόν να αλλάξει το αμερικανικό πτωχευτικό δίκαιο όσον αφορά ξένα κρατικά ομόλογα τα οποία υπόκεινται στο αμερικανικό δίκαιο».

Ίδομεν αν η Ουάσινγκτον θα αλλάξει τον νόμο με τρόπο που να αφαιρεί από τα «αρπακτικά» το δικαίωμα να τορπιλίζουν λογικές συμφωνίες όπως η προκείμενη μεταξύ Αργεντινής και τραπεζών.

Και η Ελλάδα;

Στο πλαίσιο του κάκιστης ποιότητας δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα, ακούω να φωνάζουν κάποιοι: «Είδατε τι θα γινόταν το 2010 αν κάναμε στάση πληρωμών; Αργεντινή θα γινόμασταν. Θα μας έτρεχαν τα «αρπακτικά ταμεία» στα δικαστήρια της Ν. Υόρκης».

Πρόκειται είτε για άγνοια είτε για ηθελημένη γελοιότητα: Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα το 2010 ήταν, ως επί το πλείστον γραμμένα σε όρους ελληνικού Δικαίου και, ως εκ τούτου, τα Αμερικανικά και Βρετανικά δικαστήρια δεν θα δεχόντουσαν να συζητήσουν καν αγωγές από «αρπακτικά ταμεία», τα οποία θα έπρεπε να καταφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια (όπου βέβαια δεν θα είχαν καμιά τύχη). Η τραγωδία μας ήταν ότι δεν κάναμε το 2010 στάση πληρωμών και δεν προκαλέσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους μας πριν λάβουμε νέα δάνεια. Ακόμα χειρότερα, όταν ήρθε η αναδιάρθρωση του 2012 (το PSI), με δική μας πρωτοβουλία, τα νέα ομόλογα που εκδώσαμε (προς ανταλλαγή με τα παλαιά) εκδόθηκαν σε όρους Βρετανικού δικαίου. Άρα, μόνο από το 2012 και μετά γίναμε και εμείς υποχείρια των «αρπακτικών ταμείων», ευτυχώς μόνο όσον αφορά το 10% του χρέους μας – καθώς το υπόλοιπο είναι στα χέρια της τρόικας και, συνεπώς, εκτός του πεδίου δόξας των «αρπακτικών». Το ζητούμενο είναι, εδώ που φτάσαμε, μια αναδιάρθρωση όχι μόνο των χρεών αυτών αλλά και, παράλληλα, των τεραστίων, εν δυνάμει, ζημιών των τραπεζών «μας». Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

H ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ BRICS

 

Καταρρέοντος του παγκόσμιου Εβραιοσιωνιστικού καπιταλιστικού συστήματος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν έκαμε ένα μεγάλης στρατηγικής οικονομικής σημασίας ελιγμό, πού θα πλήξει θανάσιμα το υπάρχον σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα, και όχι μόνον.
 Ουσιαστικώς, ο Πούτιν, έκαμε κίνηση-ματ στην Διεθνή σκακιέρα. Αφού, κατά την σύνοδο κορυφής στην Βραζιλία, πρότεινε : η Ρωσία, η Βραζιλία οι Ινδίες η Κίνα και η Νότιος Αφρική, δηλαδή, οι BRICS, να δημιουργήσουν Νέα Παγκόσμια Τράπεζα με κεφάλαιο 100 ΔΙΣ δολαρίων, προς χρηματοδότηση των ασθενών οικονομιών για την ανάπτυξή τους. 
Ως γνωστόν, τον Ιούλιο του 1944 ( από 1-22/7/1944 ) στην σύσκεψη του Μπρέττον Γούνς (Bretton woods) του New Hampshire των ΗΠΑ, Δημιουργήθηκε η Διεθνής Τράπεζα (ΔΤ) ως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και καθορίστηκαν οι σταθερές ισοτιμίες των Εθνικών νομισμάτων (εκτός ΕΣΣΔ) με αναφορά προς την σταθερή σχέση Δολαρίου-Χρυσού. 1 Ουγγιά χρυσού = 35 δολάρια, με περιθώριο διακύμανσης + /- 1%. 
 Το οικονομικό αυτό σύστημα έδωσε ώθηση στην Παγκόσμιο, γενικώς, οικονομία σε μια πρωτοφανή ανάπτυξη των χωρών, μετά τον φοβερό παγκόσμιο πόλεμο. Κύριος εισηγητής ήταν ο μεγάλος οικονομολόγος J. M. Keynes. Δυστυχώς όμως το σύστημα αυτό αλλοιώθηκε και περίπου το 1960 άρχισαν οι κυμαινόμενες ισοτιμίες των Εθνικών νομισμάτων.
 Ο σατανάς, δηλαδή ο σιωνισμός , τα ανέτρεψε όλα, με αποτέλεσμα την σημερινή Παγκόσμια κρίση. Επανερχόμενοι πάλι στην κίνηση Πούτιν, νομίζουμε ότι η ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αυτής θα υπερκεράσει το υπάρχον τοκογλυφικό σιωνιστικό σύστημα και θα δώσει νέες προοπτικές οικονομικής προώθησης των Εθνικών οικονομιών.
 Αν δε η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS δίνει δάνεια με επιστροφή των δανειζομένων Χωρών μόνον με χρεολυτικές δόσεις, τότε αυτό θα ήταν καίριο πλήγμα κατά της τοκογλυφικής τραπεζικής αλητείας. Τα λειτουργικά έξοδα της Νέας Τράπεζας των ΒRICS άνετα μπορεί να καλυφθούν με άλλους τρόπους. Αναμένουμε τις Διεθνείς εξελίξεις. 

 Χρίστος Α.Αθανασόπουλος

Άνθρωποι ϕθονεροί, άνθρωποι μικροί… Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ "ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ"

  


Ομιλούν 2 ημέρες συνέχεια στα ραδιόϕωνα και στις τηλεοράσεις για το ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ των 15 τ.μ. (!) και το κουζινάκι των 2 τ.μ. (!) που σχεδίασε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αρχιτέκτων κ. Αναστάσιος Μπίρης για τις ανάγκες του ΕΚΑΣΤΟΤΕ Δημάρχου Θεσσαλονίκης, που πολλές ϕορές μένει μερόνυχτα ολόκληρα μέσα στο Δημαρχείο (σεισμοί, πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.λ.π.), κάτι δηλαδή που υπάρχει σε όλα τα Δημαρχεία, όλων των μεγαλουπόλεων, όλου του κόσμου!… 
Ένα χώρο που ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΠΟΤΕ, ένα χώρο που δεν επίπλωσα ποτέ, ένα χώρο που έμεινε ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΕΙΟΣ στους 4 μόλις μήνες που ήμουν εγκατεστημένος στο Νέο Δημαρχείο (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2010) ! 
Και τώρα 4 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά την αποχώρηση μου από τον Δήμο και ενώ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ συνεχίζουν να ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ. Νομίζω ότι οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι τα ΚΙΝΗΤΡΑ είναι ΠΟΛΙΤΙΚΑ!…

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στην Τρίπολη: Διάσωση μέσα από την κόλαση χωρίς να ανοίξει "ούτε μύτη" (upd)

ΒΙΝΤΕΟ: ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ 1997 ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΕΙΟ
 
04:13
01/08/2014
  
 
Ολοκληρώθηκε πρίν απο λίγη ώρα από το Πολεμικό Ναυτικό η επιχείρηση εκκένωσης 186 Ελλήνων, Κινέζων και υπηκόων άλλων χωρών από τη Τρίπολη της Λιβύης, εν μέσω καταιγιστικών πυρών και μιας κόλασης φωτιάς μέσα στην οποία βρίσκεται η πρωτευουσα της Λιβύης από τις νέες επιθέσεις των ισλαμιστών σε αποθήκες καυσίμων.
 
Η φρεγάτα ήδη απέπλευσε και έβαλε πλώρη για το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όλα πήγαν βάσει σχεδίου. Η επιχείρηση ξεκίνησε με το τελευταίο φώς της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία με το πρώτο φως σήμερα.
 
Στην φρεγάτα (F455) "Σαλαμίς" τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ, κλάσης ΥΔΡΑ έχουν επιβιβαστεί συνολικά 186 πολίτες, υπό την κάλυψη της ομάδας της ΜΥΚ που είχαν αναλάβει μαζί με ορισμένα μέλη του πληρώματος, την ασφαλή μεταφορά των εγκλωβισμένων Ελλήνων και ξένων πολιτών.
 
Η φρεγάτα ήταν σε μικρή απόσταση από την λιβυκή ακτή, εκτός ακριβώς του σημείου που έχει στηθεί μια πρόχειρη βάση-σταθμός εκκένωσης, όπου συντονίζεται η όλη επιχείρηση.
 
Η επιχείρηση στην κόλαση της Τρίπολης πήγες όπως είχε σχεδιαστεί. Πάντως τα οπλικά συστήματα της "Σαλαμίς" ήταν όλα σε ετοιμότητα να καλύψουν πιθανή προσβολή των στελεχών της ΜΥΚ που μετέφεραν με αλεπάλληλα δρομολόγια τους πολίτες στο σκάφος.
 
Τόσο το πυροβόλο των 5 ιντσών/54, όσο και τα 2 συστήματα εγγύς αντιπυραυλικής προστασίας 9 CIWS) Phalanx, οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας Harpoon, τα 16 "κελιά" με τους ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile), και φυσικά το οργανικό ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk είναι έτοιμα να παράσχουν πυρά υποστήριξηε αν χρειαστεί.
 
Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής Πρεσβείας), 12 από Κύπρο, 78 από Κίνα, 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, 7 από Βέλγιο, 1 από Ρωσία και 1 από Αλβανία.
Η όλη επιχείρηση θύμισε πολύ την αιματηρή ανάλογη επιχείρηση της ΜΥΚ στα Δυρράχειο της Αλβανίας το 1997, όταν η φρεγάτα "Αιγαίον" και οι πυραυλάκατοι "Καβαλούδης" και "Λάσκος" απεγκλώβισαν μέσα σε μια κόλαση πυρός δεκάδες Κινέζους, Αραβες κλπ από μια Αλβανία που "είχε πάρει φωτιά" μετά την κατάρρευση των παραοικονομικών "πυραμίδων".
Η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αλλά υπήρξαν θύματα μεταξύ των Αλβανών...
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Ριπές αυτομάτων ακούγονται από παντού και εκατοντάδες Αλβανοί πολίτες προσπαθούν να φτάσουν τα ελληνικά πλοία για να διασωθούν.
 
Τα στελέχη της ΜΥΚ αποβιβάζονται (με τα πρόσωπά τους να φαίνονται καθαρά, κάτι που σήμερα δεν θα συνέβαινε ποτέ),παίρνουν θέσεις μάχης και εκτελούν πυρά υποστήριξης κατά των ενόπλων.
 
Ηταν μια δύσκολη επιχείρηση..
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΜΠΕΡΔΕΨΑΝ ΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΤΟΥΣ: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ!..

30/7/14

 


Μπορεί από τον Απρίλιο να είναι μόνο φήμη, αλλά μετά από τις τελευταίες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μάλλον δεν χρειάζεται να γίνει επιβεβαίωση της φήμης από καμία από τις δύο πλευρές.
Ο λόγος για την παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη, η οποία έχει βρει το άλλο της μισό στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.
Το ζευγάρι εντοπίστηκε από τον φωτογραφικό φακό του περιοδικού Hello να περπατάει πιασμένο χεράκι - χεράκι στα σοκάκια της Αντίπαρου, όπου απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Οι δυο τους ήταν ιδιαίτερα διαχυτικοί και τρυφεροί μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας δημόσια αγκαλιές και φιλιά.









Οι φήμες για το νέο ειδύλλιο είχαν ξεκινήσει από την άνοιξη όταν Αλεξία Μπακογιάννη και Ανδρέας Παπαδόπουλος πραγματοποίησαν νυχτερινή έξοδο, ενώ δίπλα τους ήταν ασυνόδευτη η Σία Κοσιώνη και αντίκρυ, στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, ο Κώστας Μπακογιάννης.

Εγραφε τότε το «Πρώτο Θέμα»: «Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν οι Χάρις Αλεξίου και Τάνια Τσανακλίδου, τόσο κατά μόνας όσο και ως ντουέτο, δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα για τη δημιουργία ή τη σύσφιγξη σχέσεων στο ακροατήριο: λίγη νοσταλγία, λίγη μελαγχολία και συγκίνηση, αλλά και μπόλικη ανάταση θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και την κουμπωμένη ως τον λαιμό Σία Κοσιώνη να χαλαρώσει. Το ότι ο Κώστας Μπακογιάννης επέλεξε να καθίσει απέναντι και όχι δίπλα της ήταν και αυτό ένα μήνυμα προς τους καλοθελητές των πολιτικών κύκλων, που τον τελευταίο καιρό ψιθυρίζουν όλο και πιο συχνά ότι η συμπάθειά του προς την παρουσιάστρια ειδήσεων του ΣΚΑΪ αυξάνεται. Η Κοσιώνη από την πλευρά της φαίνεται να αντιμετωπίζει τις κοσμικότητες με επιφυλάξεις και μια ορισμένη δειλία, αφού είναι κάπως αμήχανη με την αναγνωρισιμότητά της. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια διαζευγμένη, νέα και ελκυστική γυναίκα που θεωρείται -τηλεοπτικά τουλάχιστον- περιζήτητη. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δε, ουσιαστικά είναι ελεύθερος μετά τις περιπέτειες που αντιμετώπισε στον ιδιωτικό του βίο και άρα διαθέσιμος για έναν νέο δεσμό. Η κοινή τους βραδινή εμφάνιση και η προσοχή με την οποία απέφυγαν οποιαδήποτε επιλήψιμη οικειότητα μεταξύ τους, περνώντας τη βραδιά απλώς ως δύο γνωστοί που βρέθηκαν κατά σύμπτωση στο ίδιο τραπέζι, δεν αφήνουν περιθώρια για επιβεβαίωση κάποιου φλερτ. Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, τότε Μπακογιάννης και Κοσιώνη βρίσκονται στην αντίθετη φάση απ’ ό,τι η Αλεξία με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο. Δηλαδή, έχουν περισσότερα να κρύψουν απ’ όση να επιδείξουν. Ή μήπως όχι;».

ΤΩΡΑ- ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ, ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ: ΟΥΤΕ ΔΟΛΑΡΙΟ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ!

 

Posted by olympia spyr στο Ιουλίου 31, 2014

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΟΧΙ ΑΠΟΙΚΙΑ!!! Φωνάζουν οι διαδηλωτές.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Ή ΚΟΡΑΚΙΑ
ΣΚ*** ΣΤΑ HEDGE FUNDS
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΔΟΝΟΥΝ ΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΕΜΠΡΙΜΕ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ.

Η πιο τρομακτική ασθένεια της Αφρικής, Ebola ο αιμορραγικός πυρετός, με θνησιμότητα έως 90%

 

01/08/2014 - 00:59
Η πιο τρομακτική ασθένεια της Αφρικής, Ebola ο αιμορραγικός πυρετός, με θνησιμότητα έως 90%
Ξεπερνούν τους 729 οι νεκροί από τον Ebola στην Αφρική
H πιο τρομοκρατική ασθένεια της Αφρικής είναι ο Ebola ή αιμορραγικός πυρετός.
Η νόσος φαίνεται ότι προκαλείται από την επαφή κυρίως πιθήκων ή και άλλων άρρωστων ζώων.
Ο ιός Έμπολα πρωτοεμφανίστηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1976, ωστόσο η επιδημία του 2014 είναι η χειρότερη όλων των εποχών.
Κρούσματα έχουν αναφερθεί, επίσης, το 1977, 1979, την περίοδο 1994-1996, το 2000, την περίοδο 2004-2005, την περίοδο 2007-2008 και την περίοδο 2011-2012.
Οι χώρες που ιστορικά έχουν πληγεί είναι η Γουινέα, η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Ουγκάντα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, το Κονγκό, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γκαμπόν και τη Νότια Αφρική. 
Σε ποσοστό 90% είναι θανάσιμος, ενώ δεν υπάρχει ως σήμερα αποτελεσματική θεραπεία.
Την μεγαλύτερη θνητότητα έχει ο ιός Ζαίρ ZEBOV καθώς στην χώρα αυτή είχαν εμφανιστεί τα πιο θανατηφόρα κρούσματα. 
Το 1994 υπήρξε ίσως η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στον Ebola με αφορμή τον θάνατο πολλών χιμπατζήδων στο Εθνική Πάρκο Τάι στην Ακτή Ελεφαντοστού. 
Στις 16 Νοεμβρίου του 1994.... 3 ερευνητές στην προσπάθεια τους να μελετήσουν ένα άνθρωπο που πέθανε σχεδόν μαζί με τους Χιμπατζήδες βρήκαν σημάδια αιμορραγίας όπως και στους Χιμπατζήδες. 
Οκτώ ημέρες αργότερα μια γυναίκα ερευνητής αρρώστησε της χορηγήθηκε φάρμακο για την Ελονοσία αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η ερευνήτρια διασώθηκε στο τέλος καθώς μεταφέρθηκε στην Ελβετία. 
Οι γιατροί καθυστέρησαν ωστόσο να βρουν την ασθένεια γιατί έχει πολλά κοινά με μόλυνση από άνθρακα, δάγκειο πυρετό και αιμορραγικούς πυρετούς. 
Ο Εbola έχει πολλούς υποτύπους δεν νοσούν όλοι αλλά αν νοσήσουν τα συμπτώματα είναι πολύ πολύ βαριά και τα περισσότερα εξ αυτών θανατηφόρα. 
Η Αφρική είναι ο ζωτικός χώρος του ιού Ebola. 
Πολλές χώρες έχουν πληγεί ενώ εσχάτως ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Ernest Bai Koroma κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η γειτονική Λιβερία διέταξε το στρατό να επιβάλει καραντίνα σε μερικές πόλεις, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της χειρότερη επιδημίας Ebola όλων των εποχών.
Η Λιβερία έχει προβεί, επίσης, σε κλείσιμο συνόρων, σε επιμήκυνση των σχολικών διακοπών, ενώ θα αποστειρώσει όλα τα κυβερνητικά γραφεία.
Ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά, πλέον, τους 729, αριθμός που ολοένα και μεγαλώνει, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τον θανατηφόρο ιό.
Την προσπάθεια για καταπολέμηση της επιδημίας δυσχεραίνει η άρνηση των λαών, των πληγέντων χωρών, ότι ο ιός είναι υπαρκτός και πλέον οι προσπάθειες στρέφονται και στην ενημέρωση των πολιτών.
Αν και οι γιατροί έχουν δεχτεί κάποιες επιθέσεις από πολίτες, που δε δέχονται ότι ο ιός υπάρχει, εντούτοις τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς έχουν αναπτυχθεί οι σχέσεις τους με της κοινότητες, ενώ στόχος είναι μέσω της ενημέρωσης να βελτιωθούν, ακόμα, περισσότερο.








www.bankingnews.gr

Nomura: Τα διλήμματα του Ρώσου προέδρου Putin - Γιατί ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη;

Nomura: Τα διλήμματα του Ρώσου προέδρου Putin - Γιατί ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη;
Ο Ρώσος πρόεδρος περιμένει τη χρυσή ευκαιρία ώστε να κάνει τη πλάστιγγα να γείρει υπέρ του
Σε άκρως δυσμενή θέση βρίσκεται ο Ρώσος Πρόεδρος, V. Putin, μετά τις νέες αυστηρές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, ως «τιμωρία» για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ανατολική Ουκρανία, από φιλορώσους αυτονομιστές.
Mέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τον Putin, μέσω νέας έκθεσής της η Nomura περιγράφει τις περιορισμένες επιλογές του Ρώσου προέδρου.
Ειδικότερα, ο Ρώσος ηγέτης είναι αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: Μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και να εντείνει την οργή της Δύσης, ή να υποχωρήσει χάνοντας την υποστήριξη από τις εγχώριες μάζες.
Η Nomura επισημαίνει ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Μόσχας», καθώς η οποιαδήποτε απόφαση της στο ζήτημα της Ουκρανίας θα κρίνει και την έκβαση της επανεξέτασης των κυρώσεων της ΕΕ, που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί σε τρεις μήνες.
Ωστόσο φαίνεται ότι ο Ρώσος ηγέτης θα επιλέξει μία μέση οδό, ούτε την υποχώρηση αλλά ούτε και την εισβολή, περιμένοντας την χρυσή ευκαιρία ώστε να κάνει τη πλάστιγγα να γείρει υπέρ του.
Άλλωστε υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβει υπόψη του ο Putin και δεν είναι άλλος από το ότι ο χειμώνας πλησιάζει.
Πρέπει λοιπόν να αποφύγει οπωσδήποτε μια νέα κρίση στο φυσικό αέριο, η οποία αυτή τη φορά θα είναι πολύ ισχυρότερη.
Ωστόσο η Nomura θεωρεί δεδομένο ο Putin δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, καθώς  όσο οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν υπό την κατοχή τους ουκρανικά εδάφη, o Ρωσος πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί πίεση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση.

www.bankingnews.gr

Πολύ καλά κάνει η Αργεντινή και δεν πληρώνει


Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014 - 09:43
Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Γιώργου Καισάριου 
Πολύ ντόρος και φασαρία γίνεται με το ότι η Αργεντινή δεν θα πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια σε ομολογιούχους, που δεν δέχτηκαν να συμπεριληφθούν στις συμφωνίες προηγούμενων ετών, όταν έκανε στάση πληρωμών η εν λόγω χώρα.

Κατ΄ αρχάς γιατί όλοι λένε ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε;; Η χώρα είναι χρεοκοπημένη εδώ και πολλά χρόνια, δεν χρεοκόπησε ξαφνικά.

Δεύτερον, το εν λόγω θέμα δεν έχει να κάνει με την ικανότητα της Αργεντινής να πληρώσει, αλλά με την θέληση της να μην πληρώσει. Αντιθέτως, η ελληνική χρεοκοπία ήταν καθαρά θέμα αδυναμίας πληρωμής και όχι θέμα θέλησης πληρωμής.

Και αν δεν πληρώσει η Αργεντινή τι θα γίνει;; Απολύτως τίποτα όπως και δεν έγινε τίποτα με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο ήταν πολλαπλάσιο της Αργεντινής.

Η μήπως θα αλλάξει κάτι για τους κατοίκους της εν λόγω χώρας;; Απολύτως τίποτα δεν θα αλλάξει είτε πληρώσει η Αργεντινή είτε όχι. Η χώρα είναι ένα μπάχαλο εδώ και πολλά χρόνια (σαν την Ελλάδα) και δεν θα αλλάξει η εικόνα της ή, η πιστοληπτική της ικανότητα αν πληρώσει ή όχι.

Και άσχετα τα περί χρεοκοπίας της χώρας κτλ, μην ξεχνάμε ότι πολύ πρόσφατα η Αργεντινή πήρε δάνειο 1 δισ. δολάρια από την Goldman Sachs (με 6,5% τόκο), με απώτερο σκοπό μια γραμμή πίστωσης της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων στο μέλλον, με σκοπό να μεγαλώσει η Αργεντινή τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Όπως έχω τονίσει σε παλιότερο άρθρο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια (27 δισ. δολάρια τον Μάρτιο φέτος) και η χώρα χρειάζεται να αμυνθεί έναντι πιθανότητας αυτά να μειωθούν περαιτέρω.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η Αργεντινή καλά κάνει και δεν πληρώνει (ακόμα και αν μπορεί). Σύμφωνα με τους Financial Times, αν πληρώσει αυτούς του ομολογιούχους η Αργεντινή, τότε θα παραβιάσει το λεγόμενο RUFO (Rights Upon Future Offers) clause.

Εν ολίγοις, δεν επιτρέπεται στην Αργεντινή (σύμφωνα τους όρους της τελευταίας αναδιάρθρωσης) να πληρώσει οποιονδήποτε πιστωτή παραπάνω από αυτά που πήραν οι ομολογιούχοι της συμφωνίας του 2005 (70% κούρεμα δηλαδή). Σε περίπτωση δηλαδή που η Αργεντινή πληρώσει αυτά τα 1,5 δισ. δολάρια, υπάρχει περίπτωση να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση και οι "κουρεμένοι" (70% τονίζω) λοιποί πιστωτές.

Ο όρος αυτός λήγει στο τέλος του χρόνου και μου κάνει πραγματικά εντύπωση γιατί οι πιστωτές επιμένουν στην πληρωμή τώρα, και δεν περιμένουν να λήξει ο όρος και να πληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Αργεντινή θα πλήρωνε ευχαρίστως (όπως έχουμε κάνει και εμείς) αυτό το ποσό για να μην έχει νομικά προβλήματα.

Και ο μοναδικός λόγος που αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ αυτής της κατηγορία των πιστωτών, είναι διότι αυτή η σειρά ομολόγων είναι σε αμερικανικό δίκαιο. Όποτε αναγκαστικά το δικαστήριο έχει βγάλει απόφαση υπέρ των hedge funds. Σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση αυτή δεν θα είχε φτάσει ποτέ σε αμερικανικό δικαστήριο.
Ή νομίζει κανείς ότι ακόμα και αν πλήρωνε η Αργεντινή, ξαφνικά όλες οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι του κόσμου θα έκαναν ουρά για να δανείσουν τη χώρα; Η ικανότητα δανεισμού δεν εξαρτάται από το αν έχεις κάνει στάση πληρωμών στο παρελθόν (βλέπε Ελλάδα), αλλά από την ικανότητα να πληρώσεις στο μέλλον.

Είναι η μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής ο λόγος που αδυνατεί η χώρα να βρει δανεικά με ένα καλό επιτόκιο και όχι  ότι στο παρελθόν έχει κηρύξει στάση πληρωμής; Επίσης σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν είναι ό,τι πιο φιλικό υπάρχει προς ξένους δανειστές και προς την αγορά στο σύνολο. Η αντιμετώπιση της αγοράς από την πρόεδρο της χώρας, δεν διαφέρει και πολύ από ορισμένους δικούς μας πολιτικούς, αν πότε έρθουν στην εξουσία.

Εν ολίγοις αγαπητέ αναγνώστη, η Αργεντινή καλά κάνει και δεν πληρώνει τα 1,5 δισ. δολάρια στους ομολογιούχους αυτούς. Επίσης, η πιστωτική πράξη αυτή είναι μη γεγονός, τόσο για τις αγορές όσο και για την Αργεντινή την ίδια.
Ακολουθήστε το Γιώργο Καισάριο στο Twitter

Iλιγγος από τις ζημίες και τα δάνεια των "ισχυρών" εκδοτών! Share →

XΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
 
money-loss-down
Aυτό που συμβαίνει με τους εκδότες στην Ελλάδα, δείχνει και τον πυρετό του τριτοκοσμικού μας κράτους. Ο κάθε Πιτιφρής που έβγαζε μια εφημερίδα βρισκόταν με εκατομμύρια ευρώ δάνεια από τις τράπεζες. Τα συγεκριμένα δάνεια δινόντουσαν στην πλειοψηφία τους με πολιτική παρέμβαση ή με παρέμβαση μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι πίεζαν τους τραπεζίτες κάτω από τον διαρκή εκβιασμό των εκδοτών.
Σ΄αυτό το αλισβερίσι οικοδομήθηκε το μηντιακό κατεστημένο-κατ΄άλλους παρακράτος-της μεταπολίτευσης. ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους χρεοκοπημένα αλλά με τους ιδιοκτήτες τους ζάπλουτους, μοχθηρούς και βουλιμικούς για περισσότερο χρήμα.
Από το μηντικό κατεστημένο της χώρας παρήλασε η αφρόκρεμα του υποκόσμου των γκρίζων κοστουμιών. Πολύ σπάνια σε άλλο επιχειρηματικό κλάδο-εκτός από τις μπίζνες της Μαφίας-δεν συναντούσες τέτοιο μποτιλιάρισμα από εκβιαστές, τυχοδιώκτες, αρχοντόβλαχους, σουλαταδόρους και κυρίως εγωπαθείς νάρκισσους που πίστευαν ότι μπορούν να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις το έκαναν μια και η πλειοψηφία όσων μας κυβέρνησαν στην διάρκεια της μεταπολίτευσης ήταν εξίσου “μούτρα”, με κάποια μπουμπούκια του μηντιακού κατεστημένου.
Σαφώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των αξιόλογων εκδοτών και επιχειρηματιών-αλλά μόνο εξαιρέσεις.
Όταν μια επιχείρηση χρωστάει σήμερα στις τράπεζες 10 εκατομμύρια ευρώ σε ένα οικονομικό περιβάλλον που παραπαίμπει σε κρανίου τόπο είναι αδύνατον να σταθεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εκδοτική επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις των πιο πολλών από δαύτους θα σκάσουν στο κοντινό μέλλον. Οι ίδιοι όμως να είστε βέβαιοι ότι θα αποδράσουν ζάπλουτοι από τα χρέη και τις υποχρεώσεις τους.
Το γιατί τους ανέχεται διαχρονικά το πολιτικό σύστημα έχει την εξήγησή του.
Όμοιος, ομοίω αεί πελάζει…
Ζημιές 69 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2013 και συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ συσσώρευσαν οι 58 μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας,  σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα της Statbank.gr.
Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών που δημοσίευσαν οι εταιρείες και τα οποία επεξεργάστηκε η STAT BANK.
To 2013 ήταν μία ακόμη επώδυνη χρονιά για τις εκδοτικές επιχειρήσεις αφού αυτές μείωσαν τις ταμειακές τους ροές κατά 12%, αύξησαν τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 9,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της STAT BANK, οι συνολικές υποχρεώσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν από 611 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 673,1 εκατομμύρια ευρώ το 2013.
Πρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο για τον κλάδο είναι το γεγονός ότι οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος έπεσαν από 367 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε κάτι λιγότερο από 353 εκατομμύρια ευρώ το 2013 εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 4%.
Αντιστοίχως, οι ζημιές τους αυξήθηκαν κατά 8% από 63,9 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 69 εκατομμύρια ευρώ το 2013.
Στην πραγματικότητα, η δυσσοίωνη εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος επηρεάζεται κυρίως από τις ζημιές που εμφανίζουν οι μεγάλες  επιχειρήσεις, κυρίως οι: ΔΟΛ ΑΕ, Πήγασος Εκδοτική, Καθημερινή Εκδόσεις ΑΕ, Έθνος Εκδόσεις ΑΕ, Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, Ναυτεμπορική, Τρίτη Όψη ΑΕ, Σύγχρονη Εποχή Εκδοτική ΑΕΒΕ, Ημερησία ΑΕΕ, ΗΜΕΠΕΤ ΑΕ, Pegasus Magazines Εκδοτική, Παρά Ένα Μονοπρόσωπη ΕΠΕ και Μέλλον Group AE.
Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν συνολικές ζημιές της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ με πρώτες τον ΔΟΛ (17,5 εκατομμύρια ευρώ), τον Πήγασο (14,2 εκατ. ευρώ) και την Καθημερινή (11 εκατ. ευρώ). Οι ζημιές του συγκροτήματος του «Πήγασου» είναι υψηλότερες, αφού μοιράζονται και σε άλλες εταιρείες.
Αν, όμως, το 2013 εμφανίζει την παραπάνω δυσσάρεστη εικόνα εκεί που τα πράγματα δείχνουν άκρως ανησυχητικά είναι στις συνολικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει οι εκδοτικές επιχειρήσεις και κυρίως τα μεγάλα συγκροτήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών οι επιχειρήσεις που έχουν σωρεύσει τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις(μόνον βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες χωρίς τις λοιπές υποχρεώσεις) είναι οι ΔΟΛ (142,8 εκατ. ευρώ), Πήγασος Εκδοτική ΑΕ (94,2 εκατ. ευρώ), Καθημερινή Εκδόσεις ΑΕ (75,1 εκατ. ευρώ), Έθνος Εκδόσεις ΑΕ (45,5 εκατ. ευρώ), Πρώτο Θέμα ΑΕ (26,64 εκατ. ευρώ), Real Media AE (25,61 εκατ. ευρώ) και Αττικές Εκδόσεις ΑΕ (25,80 εκατ. ευρώ).
Αποκαλυπτικό της συσσώρευσης υποχρεώσεων σε πολύ λίγες επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι τα 12 πιο υπερχρεωμένα εκδοτικά σπίτια συγκεντρώνουν συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 650 εκατομμυρίων ευρώ!
Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων επιταχύνει εκ των πραγμάτων τις διαδικασίες συγκέντρωσης του κλάδου μέσω συγχωνεύσεων επιχειρήσεων αλλά και εξαγορών των λιγότερο ισχυρών από τα μεγάλα συγκροτήματα του κλάδου.
Παράγοντας-κλειδί στις όλες εξελίξεις αναγορεύεται το πιστωτικό σύστημα της χώρας το οποίο, όπως είναι φυσικό, ελέγχει σημαντικό μέρος του δανεισμού και των υποχρεώσεων των εκδοτικών εταιρειών.
Αναλυτικά:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 2013    
     
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2013ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 2013 (Ή ΖΗΜΙΕΣ)ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
     
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.58.938.2481,2-17.507.4708,5
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.37.781.266-13,6-11.078.6948,2
ΕΘΝΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.33.690.068-10,5-6.876.3196,8
ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.31.898.053-5,7318.83160,8
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Α.Ε.31.300.005-4,5820.52572,1
REAL MEDIA Α.Ε.24.113.465-9,5815.901_
ΤΗΛΕΡΑΜΑ Α.Ε.12.568.5434,01.225.68127,9
PEGASUS MAGAZINES ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.8.534.795-8,4-1.424.59551,7
ΗΜΕΠΕΤ Α.Ε.8.232.519-2,7-1.852.33120,8
ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.7.351.138245,0-1.132.302-30,3
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Π. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε.7.079.791-32,3-3.622.346-35,0
ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ Α.Ε.5.986.121_-2.342.475_
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.5.883.613-8,7-2.070.37717,1
SABD – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.5.844.635-10,1-18.43896,2
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε.5.412.069_-318.191_
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.5.370.768-26,9-5.043.54711,9
ΗΜΕΡΗΣΙΑ Α.Ε.Ε.5.080.507-30,8-2.062.322-45,8
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, Θ. Μ., Α.Ε.4.289.4910,6-366.10625,7
SPORTDAY Α.Ε.Π.Ε.Ε.4.182.443-20,6-384.85847,2
ΛΑΜΨΗ ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ & ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.3.960.350-7,1-163.12175,8
ΜΠΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ε.Π.Ε.3.875.080-5,8682.511350,8
ΔΕΣΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.3.812.862-2,049.3233,3
BLACK & WHITE ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.3.684.37814,2251.14949,2
ΜΕΛΛΟΝ GROUP Α.Ε.2.696.551-37,9-1.058.123-85,2
ΤΑΤΑΡΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.&Β.Ε.2.559.403-7,212.759109,9
UP ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.2.470.922-26,0-707.9046,0
D.A. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.2.111.496-0,5-706.068-80,5
GREEN BOX Α.Ε.1.912.58718,232.642-3,0
WEB ENTERTAINMENT ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.1.802.2991474,719.496164,0
ΑΘΕΝΣ ΒΟΙΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.1.785.591-20,313.863-62,5
ΣΠΑΝΤΙΔΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Ε.Π.Ε.1.762.3238,2159.399-39,3
ΙΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.1.598.277-1,6-470.4742,9
ΜΥΚΩΝΙΑΤΗΣ, Α., ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.1.559.835-16,9-63.282_
ΕΣΤΙΑ, ΕΦΗΜΕΡΙΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.1.448.914-35,2-144.5_
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Α.Ε.1.326.278-7,4-7.89294,7
ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε.1.186.90822,522.37522,9
FREE SUNDAY ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.1.076.460-40,511.638107,2
SMART PRESS Α.Ε.1.011.204-17,8124.364401,2
ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.1.007.347-7,9-14.229.889-246,8
ΤΟΤΣΗ, ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, Α.Ε.Β.Ε.784.508-17,133.176-5,0
NEW MEDIA NETWORK SYNAPSIS Α.Ε.696.56150,5230.76153,3
ΑΛΕΞΙΟΥ, Γ., & ΣΙΑ Α.Ε.569.934-31,6-156.897-1497,6
ΔΥΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.470.04412,910.321-24,7
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.468.56023,8-56.48281,2
ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, Π. Ι., Α.Ε.462.363-9,3-12.937-152,4
INTERNET COMMERCIAL Α.Ε.363.684-34,6-55.014-328,3
FREENET Α.Ε.354.615-3,243.10587,4
METRORAMA ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.342.633-74,4-250.451-645,0
INTERNATIONAL PUBLICATIONS Ε.Π.Ε.336.525-39,1-9.387-129,3
ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, Γ., Α.Ε.287.219-8,550.353226,6
ΚΟΡΟΜΗΛΗΣ, Ι., Α.Ε.287.081-25,418.533131,4
ΡΗΓΑ, ΑΦΟΙ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.262.081-7,531.972213,3
ΣΕΛΑΝΑ Α.Ε.241.96952,5129.162200,9
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑ Α.Ε.185.710-25,9-175.17410,3
ΣΟΦΙΑΝΝΑ Α.Ε.170.207-22,6-10.902-196,9
ΔΑΒΙΑ, Ε., “BITTER” ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.136.30121,233.376-5,1
ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.127.694-24,2-32.487-243,1
GRAPHOPRESS Ε.Π.Ε.107.76071,121.923197,4
     
Πηγή> STAT BANK

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...