Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Οι δέκα πρόεδροι των ΗΠΑ και οι 3+1 επισκέψεις στην Αθήνα

 

Έρχεται τελικά στις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρώτος αφροαμερικανός στην Ιστορία της χώρας του, ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Τρίτης,
ταυτόχρονα από τον Λευκό Οίκο και το μέγαρο Μαξίμου. Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την οποία απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.
Ο Μπ. Ομπάμα θα μείνει στην Αθήνα 36 ώρες, η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί δύο μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί γι’ αυτή τη «σύμπτωση» των ημερομηνιών, παρά το γεγονός ότι οι εορτασμοί για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών διαρκούν συνήθως ένα τριήμερο.
Κι αυτό, παρότι στην τελευταία επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 1999, μόνο αμελητέες δεν ήταν οι διαδηλώσεις.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου η «Εφ.Συν.» ανατρέχει σήμερα στην ιστορία των επισκέψεων προκατόχων του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τρεις συνολικά, τέσσερις με τον Ομπάμα, παρότι μεσολάβησαν ακόμη έξι Αμερικανοί ηγέτες (Τζον Κένεντι, Λίντον Τζόνσον, Ρίτσαρντ Νίξον, Τζέραλντ Φορντ, Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρέιγκαν).
Ο πρώτος που επισκέφθηκε την Αθήνα, στα μέσα Δεκεμβρίου (14-15 του μήνα) του 1959 ήταν ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ο Αϊζενχάουερ ήρθε στην Αθήνα για να μεταφέρει το «μήνυμα του Καμπ Ντέιβιντ», δηλαδή τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου με τον Χρουστσόφ για τη «διεθνή ύφεση».
Δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηρίζουν την υποδοχή του «αποθεωτική», καθώς «σε όλη τη διαδρομή από το αεροδρόμιο ώς την Αθήνα πλήθη λαού είχαν κατακλύσει τους δρόμους και επευφημούσαν τον Αμερικανό πρόεδρο, που επέβαινε σε ανοικτό αυτοκίνητο».
Ο Ντ. Αϊζενχάουερ μίλησε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η παρούσα κυβέρνησίς σας και οι ηγέται της, ο διακεκριμένος πρωθυπουργός σας δημιουργούν ένα σύνολον επιτευγμάτων, τα οποία καθιστούν τούτους άξιους διαδόχους των ενδόξων προγόνων σας». Ενθουσιασμένος και ο Γεώργιος Παπανδρέου θα δηλώσει σε Αμερικανό ανταποκριτή:
«Ητο θαύμα. Γεμάτος από ιδεαλισμόν και ρεαλισμόν». Στο κοινό ανακοινωθέν Καραμανλή – Αϊζενχάουερ, εκτός του τονισμού της «αναγκαιότητας εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης», σημειωνόταν και ότι «ελήφθη μετά προσοχής υπ’ όψιν η ιδιάζουσα θέσις της Ελλάδος εις τα Βαλκάνια».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο «Αϊκ» επισκεπτόταν την Ελλάδα. Η προηγούμενη άφιξή του στη χώρα μας είχε γίνει το 1952, όταν ήταν ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη υπό τον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν. Ήταν η εποχή που διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εκείνος που υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, 32 χρόνια αργότερα, και τον δεύτερο Αμερικανό πρόεδρο που επισκέφτηκε την Αθήνα, τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, αυτή τη φορά όμως ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου του 1991 και δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη του Αϊζενχάουερ, όχι μόνο από πλευράς υποδοχής, αλλά και αποδοχής από τον αθηναϊκό λαό, που είχε πρόσφατες τις μνήμες της επτάχρονης δικτατορίας και την επίσκεψη του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης Σπύρου Αγκνιου επί δικτατορίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος
Για τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο είχαν καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «μεγάλες προσδοκίες», που έφταναν ακόμη και στη λύση του… Κυπριακού.
Άλλωστε ένα λάθος του μεταφραστή, κατά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, επέτεινε την αισιοδοξία. Οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες, όπως φρούδες αποδείχτηκαν και οι υποσχέσεις του κ. Μπους για ενίσχυση της ελληνικής άμυνας, προώθηση των οικονομικών σχέσεων και αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ήταν 19 Νοεμβρίου του 1999 όταν ο Μπιλ Κλίντον πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, απ’ όπου αποχώρησε την επομένη, ύστερα από παραμονή 22,5 ωρών.
Ο σύζυγος της σημερινής υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ επρόκειτο να φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα δύο μέρες νωρίτερα, αλλά έπειτα από εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη, ώστε να μη συμπέσει με την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ανέβαλαν την επίσκεψη για δύο μέρες.
Οι διαδηλώσεις ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της επίσκεψης, λόγω και της εμπλοκής των Αμερικανών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εμμέσως απολογηθεί για την ανάμειξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 1967 με το στίχο του Πέρσι Σέλεϊ «είμαστε όλοι Έλληνες», ενώ είχε ακούσει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο σε μια ομιλία, που χαρακτηρίστηκε ιστορική, να παρουσιάζει εκτενώς τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό, τις «λεγόμενες διαφορές στο Αιγαίο» και να υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της Αγκυρας βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.
Και τώρα ο Μπαράκ Ομπάμα. Όταν έρθει στην Αθήνα θα γνωρίζουμε ήδη ποιος ή ποια πήρε τη θέση του και θα είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση ότι ο αποκαλούμενος και «κουτσή πάπια» στην αποδρομή του από τον Λευκό Οίκο θα της προσφέρει στήριξη για την απομείωση του χρέους, και στις συναντήσεις του με τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Αλ. Τσίπρα θα συζητήσει και για το προσφυγικό.
Κάποιες πληροφορίες τον φέρουν να επισκέπτεται ενδεχομένως και τη Λέσβο. Αμέσως μετά θα πάει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και την Τερέζα Μέι.
Πηγή: efsyn.gr

Οι 10 ομορφότεροι φάροι της Ελλάδας

Οι 10 ομορφότεροι φάροι της Ελλάδας
Αφιερώματα

 

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας και την περίοπτη θέση που κατείχε ανέκαθεν η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία αργοσβήνει, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη. Στο ελληνικό φαρικό δίκτυο ανήκουν 120 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι, η κατασκευή των οποίων χρονολογείται μετά την Επανάσταση του 1821. Είχαν σχεδιαστεί ώστε πέραν της φωτιστικής πηγής τους να διαθέτουν και ανάλογους χώρους για τη διαμονή του φαροφύλακα αλλά και για την αποθήκευση πετρελαίου.
1.Άνδρος
tourlitis
Ο φάρος Τουρλίτης στην Άνδρο, συγκαταλέγεται στους πιο όμορφους και μοναδικούς φάρους. Χτίστηκε το 1887 πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για τον μόνο φάρο που έχει κατασκευαστεί στη θάλασσα.
2. Κεφαλονιά
kefalonia faros
Όταν το νησί τελούσε υπό αγγλική διοίκηση, λίγα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, στους Αγίους Θεοδώρους της Κεφαλονιάς χτίστηκε ο συγκεκριμένος φάρος, ο πύργος του οποίου έχει ύψος 8 μέτρα. Στα μέσα του 20ου αιώνα καταστράφηκε από σεισμό, αλλά ξαναχτίστηκε όπως ακριβώς ήταν.
3. Αντικύθηρα
antikythira
Στο νοτιότερο μέρος του νησιού, στο ακρωτήριο Απολυτάρες, χτίστηκε πριν 85 περίπου χρόνια ο συγκεκριμένος φάρος, που τότε συγκαταλεγόταν στους μεγαλύτερους φάρους πετρελαίου, ενώ μπορούσε κανείς να τον φτάσει μόνο με βαρκάκι.
4. Ναύπακτος
nafpaktos
Στο λιμάνι της Ναυπάκτου, στο παλιό φρούριο ξεχωρίζει ο φάρος της Ναυπάκτου. Στέκεται εκεί από το 1909.
5. Χανιά
xania
Από τους παλαιότερους φάρους επί ελληνικού εδάφους, αυτός του παλιού ενετικού λιμανιού των Χανίων μετρά σχεδόν μισή χιλιετία παρουσίας στην κρητική γη, χτισμένος κατά τον Μεσαίωνα, όταν οι Ενετοί κυριάρχησαν στην Κρήτη. Βέβαια, την σημερινή του μορφή την πήρε με την πάροδο των αιώνων, και καθώς το νησί άλλαζε χέρια. Τελικά, οι Αιγύπτιοι επισκέυασαν τον φάρο κατά τον 19ο αιώνα, και του έδωσαν την μορφή μιναρέ, με εσωτερική σκάλα και γυάλινο πυργίσκο.
6. Λευκάδα
faros_Leukata
Σε μια άλλη γωνιά του Ιονίου, και συγκεκριμένα στην τελευταία, πιο νότια γωνιά της Λευκάδας, το Κάβο Δουκάτο καμαρώνει για τον φάρο του. Τα λευκά βράχια που τον φιλοξενούν έχουν μεγάλη και τραγική ιστορία, που περιλαμβάνει ανθρωποθυσίες στην αρχαιότητα και αυτοκτονίες ερωτευμένων στον μεσαίωνα. Σήμερα, αποτελεί καλή ιδέα για θέαση ηλιοβασιλέματος, μετά από ένα μπάνιο στο Πόρτο Κατσίκι.
7. Λουτράκι
melagavi
Το ακρωτήριο Μελαγκάβι βρίσκεται κοντά στο Λουτράκι, ενώ ο φάρος που στέκεται περήφανα στην άκρη του είναι 105 ετών.
8. Ρόδος
rodos16
Στον Άγιο Νικόλαο της Ρόδου, και μέσα στο Κάστρο, οι Γάλλοι έχτισαν τον 19ο αιώνα τον συγκεκριμένο φάρο.
9. Ταίναρο
tainaro
Στο Ακρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται ο εμβληματικός Φάρος του Ταινάρου στη Λακωνική Μάνη που χτίστηκε από τους Γάλλους το 1882 και σηματοδοτεί το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
10. Σαντορίνη
santorini
Ο φάρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης κατασκευάστηκε το 1892 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα.
Πληροφορίες από το faroi.com

Άλλαξε η ώρα - Σε ισχύ η χειμερινή

 

Πρώτη καταχώρηση: 30/10/2016 - 08:13
Τελευταία δημοσίευση: 08:24Κοινωνία
Άλλαξε η ώρα - Σε ισχύ η χειμερινή
Από τα ξημερώματα της Κυριακής, βάλαμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώραπίσω. Στις 04:00 π.μ. το ρολόι έδειξε 03:00 π.μ.
H αλλαγή της ώρας «σφραγίζει» και το πέρασμα στην χειμερινή περίοδο. Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2017, οπότε και θα αλλάξει σε θερινή, την Κυριακή στις 26/3.
Αξίζει όμως να αναφερθούμε στην αιτία για αυτή την αλλαγή της ώρας, με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο να φέρεται το 1784, να κάνει λόγο στην εν λόγω τροποποίηση
Συγκεκριμένα, σε μία επιστολή του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα, έκανε την πρόταση οι άνθρωποι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να ξυπνούν και να προσέρχονται στις εργασίες τους μία ώρα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες και να ανάβουν τα φώτα αργότερα.
Στην πραγματικότητα, ο Φραγκλίνος πρότεινε αντί να αλλάζουν οι δείχτες του ρολογιού, να αλλάζουν οι άνθρωποι τα ωράριά τους, με στόχο πάντα την εξοικονόμηση ενέργειας.
Πρώτη φόρα η ώρα αλλάζει για κακό σκοπό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι, αλλά και για να συντονίζονται καλύτερα οι πολεμικές επιχειρήσεις στα διάφορα σημεία του πλανήτη.
Η αλλαγή της ώρας δεν ξαναεφαρμόζεται και ενεργοποιείται πάλι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αλλαγή της ώρας στην χώρα μας καθιερώθηκε το 1973. Ήταν η χρονιά που ο πλανήτης έζησε μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις και οι ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν από κοινού να πάρουν μια απόφαση, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια.
Από τότε, και για 20 χρόνια, ίσχυε η αλλαγή της ώρας, αλλά σε διαφορετικούς μήνες για τα διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Η λύση για το χρέος απομακρύνεται ενώ πρόσθετα μέτρα έρχονται

 


  • (0)
  • (0)
Χωρίς λύση για το χρέος και μπροστά σε νέα μέτρα κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα με βάση τον πρώτο γύρο της δεύτερης αξιολόγησης που φαίνεται να παίρνει απροσδόκητη εξέλιξη από τις πρώτες ημέρες.

Εκτός από τα εργασιακά, τα θέματα που ήρθαν στην επιφάνεια είναι -παραδόξως- δημοσιονομικά.

Πέντε μόνο μήνες μετά την ψήφιση δημοσιονομικών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3,6 δισ. από φόρους και την υιοθέτηση του δημοσιονομικού «κόφτη», οι δανειστές αμφισβητούν από τώρα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Θεωρούν ότι η υπέρβαση των εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που καταγράφεται για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου δεν είναι διατηρήσιμη.

Τούτο διότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση είναι μονοψήφια (οι αυξήσεις ήταν 12%, ποσοστό σαφώς υποδεέστερο από τη συνολική αύξηση των συντελεστών για την διετία 2015-2016 κατά 24% και της φοροδιαφυγής για το βασικό έμμεσο φόρο που είναι πάνω από 30%).

Κριτική ασκείται και για το αν το συνολικό πακέτο 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί στο σύνολό του το 2017, μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα, με δεδομένο ότι τσιγάρα και καύσιμα η φοροδιαφυγή υπολογίζεται πάνω από 20%.

Δαπάνες

Κατά τη διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι και της Ε.Ε. και του ΔΝΤ άνοιξαν πολλά θέματα στο μέτωπο των δαπανών.

Σχολίασαν αρνητικά τη συνολική εικόνα της υστέρησης των πρωτογενών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ σχεδόν από τα μέσα του χρόνου.

Τόνισαν δε ότι η υστέρηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος μέχρι και το τέλος του χρόνου αφού αφενός αλλοιώνει την εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου γεννά συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρά το πρόγραμμα μείωσής του που υπάρχει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Σε ό, τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες η κριτική ξεπέρασε κατά πολύ τα 400 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να περικοπούν μέσα στο 2015.

Θύμισαν στο οικονομικό επιτελείο την υποχρέωση μιας σταθερής μείωσης των αμυντικών δαπανών (η οποία αναλήφθηκε με το Μνημόνιο του Ιουλίου του 2015) με βάση την οποία θα πρέπει οι δαπάνες για εξοπλισμούς να προσεγγίσουν το μέσο όρο του ΝΑΤΟ.

Ένα τρίτο μεγάλο θέμα στον τομέα των δαπανών αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απεικόνιση που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες έδειξε ότι ανεξάρτητα με τις προβλέψεις, ο ΟΑΕΕ διπλασίασε σε ένα χρόνο το έλλειμμά του από τα 500 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ ενώ και το ΙΚΑ θα κλείσει το 2016 με έλλειμμα ανάλογο με την ετήσια επιχορήγησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η τρύπα του ΙΚΑ

Μια ακόμη δύσκολη στιγμή του οικονομικού επιτελείου είναι η τρύπα που προέκυψε στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως ονομάζεται πλέον το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα από την 1/1/2017.

Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προϋπολογίζει πόρους 760 εκατ. ευρώ αλλά δεν λέει από πού θα προκύψουν αυτοί οι πόροι.

Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου θέλουν διαθέσιμα να είναι περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα. Τα 300 εκατ. ευρώ που είναι υποτίθεται η αύξηση των πόρων για Υγεία και Παιδεία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.

Υπάρχει επίσης μια πρόβλεψη για επιπλέον ποσό από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ακόμη κι έτσι όμως, υπάρχει μια τρύπα 300 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η αλλαγή του σχεδιασμού για τα ειδικά μισθολόγια.

Ειδικότερα, με την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων αναμενόταν εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από άμεσες και έμμεσες περικοπές.

Η αλλαγή πλεύσης όμως που θέλει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξαφάνισε το ποσό αυτό και τώρα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί.

Ενώ λοιπόν τα δημοσιονομικά θέματα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που δεν θέλουν ούτε να ακούν για άμεση λύση χρέους, συνεχίζουν τις επαφές για ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Φρένο

Μάλιστα προσπαθούν να σταματήσουν και όσους εκφράζουν ανοιχτά μια θέση για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι καλές προθέσεις του κεντρικού τραπεζίτη του ευρώ για άμεση λύση στο θέμα του χρέους θα πρέπει να περάσουν από την «αντιπολίτευση» του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη κ. Γιενς Βεντμαν, ενώ ο δεύτερος φανερός σύμμαχος της Ελλάδας, ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά κ. Πιερ Μοσκοβισί έχει παραδεχθεί ότι το χρέος είναι απόφαση του Eurogroup.

Τελευταίος, ο επικεφαλής του ΕΜΣ και συντάκτης της λύσης για το ελληνικό χρέος κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε την Παρασκευή ότι το χρέος της Ελλάδας δεν θα έχει πρόβλημα για μια 10ετία.

Στο κεφάλαιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της είναι διατεθειμένοι να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε νέα μέτρα που έχει ζητήσει το ΔΝΤ (περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας) αν και το ταμείο αρκεστεί για τώρα σε μια επανάληψη της υπόσχεσης για επίλυση του χρέους και αναμιχθεί με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με τον τρόπο αυτό θα μεταφέρουν στο μέλλον (μετά το 2018) και τη συζήτηση που έχει ανοίξει η ελληνική πλευρά για αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις μίλησε ξανά για το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι αν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας επιμείνουν στους σημερινούς στόχους, θα χρειαστεί η Αθήνα να δεχθεί και νέα μέτρα.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Νέο περιουσιολόγιο: Όσα πρέπει να δηλωθούν - Τι θα γίνει με τα χρήματα στο «στρώμα»

 


  • (0)
  • (1)
Συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού, ακίνητα, αλλά και κεφάλαια στο εξωτερικό, καθώς και όλα τα δεδομένα που έχει η εφορία θα δηλωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το 2017 από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», από τα στοιχεία που θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική φόρμα της ΓΓΔΕ αποκλείονται τιμαλφή, χρηματικά ποσά στα στρώματα και έργα τέχνης, καθώς είναι δύσκολη η εκτίμηση της αξίας τους.

Επίσης, η ηλεκτρονική φόρμα του περιουσιολογίου θα συμπληρώνεται σε ετήσια βάση και θα ανανεώνεται ανάλογα με τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.

Πώς θα συμπληρώνεται
- Η ΓΓΔΕ θα καταγράψει μέσω των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στα έντυπα Ε1 και Ε9 και αφορούν ακίνητα, πισίνες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και συμμετοχές σε εταιρείες.

- Όλα τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί θα αναρτηθούν σε ειδική φόρμα στο Taxis.

Με την ενεργοποίησή της οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως είναι προς το συμφέρον των πολιτών να δηλώσουν όσα δεν γνωρίζει η εφορία, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή των περιουσιακών στοιχείων θα φανεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

- Μετά την υποβολή των στοιχείων θα ξεκινήσει έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο παρελθόν οι φορολογούμενοι δήλωναν στην εφορία και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων στην αλλοδαπή ή εισοδήματα που θα έπρεπε να φορολογηθούν στην Ελλάδα κ.λπ.

Και νέοι φόροι το 2017 και "τρύπες" στα έσοδα

 


Από τον Σπύρο Δημητρέλη
"Κόκκινη κάρτα" έβγαλαν οι "θεσμοί" στην κυβέρνηση για τον επόμενο Προϋπολογισμό, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά στους κυβερνητικούς τους συνομιλητές ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, χωρίς νέα μέτρα ο "κόφτης" δύσκολα θα αποφευχθεί τον επόμενο χρόνο. Ο λόγος; Βλέπουν αυτό που βλέπουν και όλοι, ακόμα και χωρίς να είναι οικονομολόγοι, ότι Προϋπολογισμός που βασίζεται για τη βελτίωσή του ουσιαστικά μόνο στους φόρους δεν μπορεί παρά να αποτύχει. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι του επόμενου Προϋπολογισμού, θα πρέπει η οικονομία να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης που δεν έχει δει τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, και μάλιστα ενώ υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τότε μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί η αμφιβολία των "θεσμών" για την επιτυχία του επόμενου Προϋπολογισμού.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καθώς βλέπουν ότι οι "θεσμοί" αμφισβήτησαν με το "καλημέρα" της νέας αξιολόγησης ένα από τα πιο γερά χαρτιά που είχε στο μανίκι του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: την καλύτερη των προβλέψεων πορεία των φορολογικών εσόδων.
Πριν από τους "θεσμούς", το στίγμα της αμφισβήτησης στην πιθανότητα επιτυχίας του επόμενου Προϋπολογισμού έχει έρθει εντός των συνόρων. Από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που με επιστημονικό τρόπο έθεσε έντονες αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων του. Οι αμφιβολίες επικεντρώθηκαν στο εξής: στο γεγονός ότι η υπερφορολόγηση στην οικονομία δημιουργεί υφεσιακό κλίμα, που, με τη σειρά του, θα υπονομεύσει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, και μάλιστα με ρυθμό 2,7% που προβλέπει η κυβέρνηση. Λέει και κάτι άλλο με πολύ νόημα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ότι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι πολύ πιθανό να αποτύχει, καθώς βασίζεται κατά 97% σε αύξηση φορολογικών εσόδων και κατά μόλις 3% σε μείωση κρατικών δαπανών.
Τι αμφισβητούν
Οι "θεσμοί" αμφισβητούν ότι θα εξασφαλιστούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ περίπου που έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017 και αφορούν τη δαπάνη για την παροχή του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ουσιαστικά δεν δέχονται ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του επιδόματος με την καλύτερη των προβλέψεων επίδοση στα φορολογικά έσοδα(στο 9μηνο φέτος εμφανίζουν υπέρβαση από τους στόχους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ) και το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αυτή θα διατηρηθεί και το 2017.
Οι αναλυτικοί αριθμοί
Οι "θεσμοί" αμφισβητούν και συγκεκριμένα άλλα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού, όπως:
- Την αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία κατά 1,464 δισ. ευρώ, παρά τη σαρωτική αύξηση σχεδόν όλων των έμμεσων φόρων.
- Την αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία το 2017 κατά 371 εκατ. ευρώ (παρά τη θετική επίπτωση που θα έχουν στο επόμενο έτος παρεμβάσεις που έγιναν φέτος, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών).
- Την αύξηση των συνολικών εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού (δεν περιλαμβάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 1,359 δισ. ευρώ.
Η "καταιγίδα" των φόρων το 2017
Οι "θεσμοί" αμφισβητούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2017, παρά την "καταιγίδα" φόρων. Πιο συγκεκριμένα:
- Αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 5 λεπτά του ευρώ, προκαλώντας αύξηση της λιανικής τιμής μαζί με τον ΦΠΑ κατά 6 έως 7 λεπτά.
- Από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες (κατά 13 λεπτά του ευρώ).
- Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα καύσιμα. Η βενζίνη κατά 3-4 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 8-9 λεπτά και το υγραέριο κίνησης κατά 6-7 λεπτά.
- Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί, από 20%, στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης έως 1 ευρώ το πακέτο.
- Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις έως και 15% τις λιανικές τιμές πώλησης των διάφορων ειδών καφέ.
- Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
- Από το νέο έτος θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.
- Καταργείται από την Πρωτοχρονιά η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, κυρίως αυτά της άγονης γραμμής.
- Αυξάνεται από το νέο έτος ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

Η φθινοπωρινή Ελλάδα: Οι πέντε πιο μαγευτικές λίμνες της πατρίδας μας (φωτό)

ΤΟΠΙΑ
 
07:24
30/10/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Τα τοπία της Ελλάδας έχουν τη δική τους ομορφιά ανάλογα με την κάθε εποχή του χρόνου. Το φθινόπωρο, με τον συχνά μουντό καιρό, δίνουν μια άλλη αίσθηση στο κάθε σκηνικό ενώ ιδιαίτερη γοητεία έχουν οι εικόνες από τις πολλές λίμνες της χώρας.
Πεσμένα κίτρινα φύλλα, σύννεφα και έρημα τοπία δημιουργούν μυστηριακά αλλά γοητευτικά σκηνικά. Δείτε πέντε λίμνες της Ελλάδας σε ένα τέτοιο φθινοπωρινό φόντο...
Λίμνη Πλαστήρα
limnes1
Η διάσημη τεχνητή λίμνη της Καρδίτσας κλέβει τις εντυπώσεις όλες τις εποχές του χρόνου ενώ το φθινόπωρο και το χειμώνα αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών ταξιδιωτών. Το τοπίο που την περικλείει είναι ένα από τα ομορφότερα της χώρας και αποτελεί ίσως την καλύτερη περίπτωση αρμονικής παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση.
Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων
limnes2
Κίτρινα φύλλα στα δέντρα, σύννεφα έτοιμα για βροχή και ένα πέπλο ομίχλης κυρίως τις πρωινές ώρες αποτελούν μια συνηθισμένη εικόνα σε μια από τις πιο διάσημες λίμνες της Ελλάδας, αυτή των Ιωαννίνων. Ένας περίπατος γύρω από αυτήν είναι μια επιλογή που χαλαρώνει...
Λίμνη Δόξα

limnes3
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Αυτό που τραβά το βλέμμα του επισκέπτη είναι, εκτός από το πανέμορφο φυσικό τοπίο, το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται στο κέντρο αυτής. Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που αναδεικνύει το μεγαλείο της φύσης.
Λίμνη Πρέσπα
limnes4
Στο κομμάτι των Πρεσπών που βρίσκεται στο μέρος της Ελλάδας, στη Φλώρινα μπορεί να δει κανείς τοπία, χλωρίδα και πανίδα που θα του μείνουν χαραγμένα στη μνήμη. Η μικρή και η μεγάλη Πρέσπα παίρνουν συχνά το χρώμα του ουρανού και όταν αυτός συννεφιάζει το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό...
Λίμνη Ορεστιάδα
limnes5
Ή αλλιώς η λίμνη της Καστοριάς, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν. Η λίμνη αποτελεί ψαρότοπο καθώς εκεί απαντώνται πολλά είδη. Η Καστοριά με τη λίμνη της είναι αγαπημένος φθινοπωρινός προορισμός ενώ κάποιοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία το χειμώνα να τη δουν ακόμη και να παγώνει...

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...