Ενας οννεδίτης που μεγάλωσε στην Φιλοθέη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, και ένας ακόμη γόνος της ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη, ο Κώστας Μπακογιάννης, ρίχνονται στην μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση του Απόστολου Τζιτζικώστα και ρίχτηκε κι αυτός με τη σειρά του στην μάχη για την διαδοχή.
Τελικά αυτό το κόμμα έχει περισσότερους αρχηγούς από ψηφοφόρους.
Μόνο η Σία Κοσιώνη δεν έχει δηλώσει για την ώρα διαθέσιμη για αρχηγός της χαζοΝΔ.
Ο κ. Τζιτζικώστας, παρόλο που όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, τελικά θα είναι υποψήφιος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook
Φρόντισε μάλιστα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του να συναντηθεί με τον Καραμανλή. Για κάποιον μυστήριο λόγο όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ βλέπουν τον Καραμανλή πριν ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους. Ο Καραμανλής είναι γνωστός γουρλής.
Στο μήνυμά του ο Τζιτζικώστας επιμένει  στην ανάγκη για αλλαγές και την ανάγκη «νικηφόρας σύγκρουσης με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος» και τάσσεται υπέρ της εκλογής από τη βάση. Παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε «όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη». 
Ολόκληρο το μήνυμα του Τζιτζικώστα στο Facebook
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν.
Προσέρχεται στα διλήμματα που θέτει η πραγματικότητα και διατυπώνει το πολιτικό σύστημα, με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, χωρίς δηλαδή τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας που εγγυάται μια καλά οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν.
Για αυτούς τους ανθρώπους, τους πολλούς, που περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος, οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι.
Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.
Για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή, ότι δεν υπάρχει λύση που θα την περιέχει, ότι απέχουν τα πρόσωπα που ξέρουν τι σημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητάει αλήθεια χωρίς κολακεία, αλλά και χωρίς να της κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο, οφείλουμε μια δημοκρατία Νέα και ισχυρή.
Πιστεύω ότι η διαδρομή μου, η πίστη μου ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμετοχή και έμπνευση των πολλών, μου επιτρέπει να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Θέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Παράταξης και καλώ όλους να συμμετέχουν στην εκλογή από τη βάση. Όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται παράταξη όλων των δυνάμεων.
Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα.
Ο Κώστας Μπακογιάννης τώρα με άρθρο του στα ΝΕΑ προτείνει σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση.
Ο κ. Μπακογιάννης ζητά «να λειτουργούμε πιο ανατρεπτικά πέρα και πάνω από τα μνημόνια» και φέρνει ως παραδείγματα κακής λειτουργίας της διοίκησης τα σχολεία και την υγεία-πρόνοια.
Προτείνει την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και σημειώνει: «Προτείνω, λοιπόν, να ξαναδούμε την πολιτική διαφορετικά, φέρνοντας το κράτος ανάποδα, αν χρειαστεί. [...] Με φρέσκιες ιδέες που δένουν με τις ανάγκες της εποχής και όχι τις ανάγκες της γραφειοκρατίας ή του πολιτικού συστήματος. Ας πάψουμε επιτέλους να ερμηνεύουμε τους πολίτες μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των γραφείων, αλλά ας τους ακούσουμε και ας τους ακουμπήσουμε».
» [...] Η μόνη απάντηση είναι να λειτουργήσουμε 'αντισυστημικά' και να φέρουμε τη λήψη αποφάσεων όσο πιο κοντά μπορούμε στον πολίτη».
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΑΧΑΣΤΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
Ο Τζιτζικώστας σάρωσε στην Μακεδονία αναγκάζοντας σε δεινή ήττα τον Ιωαννίδη, εκλεκτό του Μαξίμου. Το μυστικό όπλο του Τζίτζη δεν είναι άλλο από την μητέρα του Καίτη Τζιτζικώστα επικεφαλής του περιφερειακού κέντρου της Unesco στη Θεσσαλονίκη.
Πατέρας του ήταν ο Γιώργος Τζιτζικώστας ο οποίος εξελέφη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 1974 με τη ΝΔ στο Υπόλοιπο Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη το 1977, 1981 1985, Ιούνιο 1989, Νοέμβριο 1989, 1990 και 1993 στη Β΄ Θεσσαλονίκη.
Από τις 21 Νοεμβρίου 1974 ως τις 21 Οκτωβρίου 1977 χρημάτισε υφυπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη υπηρέτησε ως υφυπουργός Συντονισμού από τις 29 Ιουνίου 1981 ως τις 17 Σεπτεμβρίου 1981.
Τέλος ανέλαβε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης για το διάστημα 11 Απριλίου 1990 - 8 Αυγούστου 1991, στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Επανεξελέγη το 1996 με 16.188 ψήφους. Εξέφραζε ανοιχτά σκληρές δεξιές απόψεις και δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοβασιλικά του αισθήματα.
Ενώ νοσηλευόταν, δήλωσε υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2000 , αλλά δεν εξελέγη.
Ο Γιώργος Τζιτζικώστας απεβίωσε από καρκίνο τον Ιούνιο του 2000. Η ταφή του έγινε στα Βραχιά Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ο τέως στην κηδεία του πατέρα του
Η σορός του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης μεταφέρθηκε από την Αθήνα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στα Βραχιά Θεσσαλονίκης.
Στην κηδεία του παρέστη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του εκλιπόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έκπτωτος μονάρχης εξασφάλισε τετράωρη άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να παρευρεθεί ο ίδιος στην κηδεία.
Μητέρα του η ισχυρή κυρία Καίτη Τζιτζικώστα
Μητέρα του είναι η Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου η οποία έχει ισχυρές διασυνδέσεις στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα. Παρά το ισχυρό όνομα του Γιώργου Τζιτζικώστα στη Βόρειο Ελλάδα, ο Απόστολος μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Φιλοθέη.
Προεκλογικά η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα απέκτησε ξεχωριστή θέση στην επικαιρότητα όταν εμφανίστηκε ανώνυμη επιστολή προς τον πρωθυπουργό με φερόμενο αποστολέα τη ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, οργάνωσε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για την προώθηση της υποψηφιότητάς του.
Το όνομά της έχει ταυτιστεί με τη δράση της Unesco στη χώρα μας. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Οργανισμός τη βράβευσε και την εξέλεξε ως μία από τις εξήντα γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δουλέψει για την ειρήνη.
Πώς πήρε η Καίτη Τζιτζικώστα την Unesco
Το 1990, ο σύζυγός της ήταν Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης και οργάνωσε την πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Βουλγαρία. «Είπε, λοιπόν, να κάνουμε και κάτι οι γυναίκες της Θεσσαλονίκης. Οργανωθήκαμε γύρω στις εκατό γυναίκες και μαζέψαμε τρόφιμα και άλλα είδη που χρειάζονταν στις χώρες αυτές εκείνη τη μεταβατική περίοδο. Κάναμε μία ολόκληρη εκστρατεία. Σ' αυτή την προσπάθεια αποφασίσαμε οι γυναίκες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας να κάνουμε μία οργάνωση συνεργασίας, έτσι ιδρύσαμε τον Σύνδεσμο Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Στα συνέδρια που διοργανώναμε μας επισκέπτονταν εκπρόσωποι από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα Ηνωμένα Έθνη. Σε ένα συνέδριό μας ήρθε και η τότε διευθύντρια για τα θέματα γυναικών της Unesco και μου πρότεινε να δημιουργήσουμε ένα περιφερειακό κέντρο που να καλύπτει τις βαλκανικές χώρες. Έτσι κι έγινε. Από το 1994 η έδρα του κέντρου Unesco βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της.
OTAN H MAMA TIMHΣΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΣ
Η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και ηθοποιός Μαρία Μενούνος τιμήθηκε στηΘεσσαλονίκη για τη φιλανθρωπική της δράση από το Κέντρο της U.N.E.S.C.O. για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.
Η Μαρία Μενούνος με την πρόεδρο του Κέντρου Unesco, Καίτη Τζιτζικώστα και τη Νάντια Τακά.
«Ως παράδειγμα γυναίκας που πετυχαίνει με εργατικότητα ενώ ταυτόχρονα είναι ένας απλός και γλυκός άνθρωπος, με δυναμισμό και προσωπικότητα» χαρακτήρισε τη Μαρία Μενούνος η πρόεδρος του Κέντρου της U.N.E.S.C.O., Καίτη Τζιτζικώστα. Την κάλεσε μάλιστα να γίνει πρέσβειρα καλής θέλησης του Φεστιβάλ Γυναικών Δημιουργών του Κέντρου.
Η Μαρία Μενούνος με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τη μητέρα της.
Η Μαρία Μενούνος αφού ευχαρίστησε την U.N.E.S.C.O. για την τιμή που της έκανε, αναφέρθηκε και στο βιβλίο της«The EveryGirl's Guide to Life» (Ο οδηγός κάθε κοριτσιού για τη ζωή), για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα μεταφραστεί και στα ελληνικά. Τόνισε ότι αποφάσισε να γράψει το βιβλίο επειδή πολλοί είναι εκείνοι που την ρωτάνε πώς καταφέρνει να κάνει τόσα πράγματα μέσα στην ημέρα ή πώς αδυνάτισε κ.ά.! Η ίδια ανέφερε πως θέλει να μοιραστεί τις γνώσεις που απέκτησε μιλώντας με ειδικούς, λόγω της δουλειάς της!
Το βιβλίο περιλαμβάνει έναν πλήρη οδηγό για το πώς να κάνετε τα πάντα καλύτερα, πιο γρήγορα και πιο οικονομικά. Μοιράζεται τα μυστικά και τις συμβουλές της για την επιτυχία, για την οργάνωση, μυστικά μόδας και ομορφιάς, συμβουλές γυμναστικής, πώς η ίδια έχασε κιλά καθώς και συνταγές.
Οι γονείς της Κώστας και Λίτσα Μενούνος
 
Ποιος είναι ο Κώστας Μπακογιάννης;
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι γιός του δημοσιογράφου και πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1989 από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν και της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη. 
Ο Κώστας Μπακογιάννης σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Τζον Φ.Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων. Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής.
Το διαζύγιο του
Στις 15 Ιουλίου 2006 παντρεύεται την κύπρια επιχειρηματία Κάλλια Καμπουρίδου, με την οποία θα αποκτήσει δύο παιδιά: τον επτάχρονο σήμερα Παύλο και την πεντάχρονη Δανάη. O ίδιος δηλώνει εμφατικά ότι δεν θα 'θελε με τίποτα να ασχοληθούν με την πολιτική . 
Οσον αφορά το συναισθηματικά φορτισμένο όνομα που επωμίστηκε ο γιος του, ο ίδιος υπογραμμίζει: «Το όνομα θα το κάνει δικό του, γράφοντας τη δική του ιστορία. Οι άνθρωποι πηγαίνουν μπροστά, όχι πίσω. Και εμένα, παρότι έχω, όπως προανέφερα, "λογαριασμούς" με τον πατέρα μου, πιο πολύ σήμερα με ενδιαφέρει να είμαι ο πατέρας του Παύλου παρά ο γιος του Παύλου».
Ο Κώστας Μπακογιάννης και η σύζυγός του, Κάλλια Καμπουρίδου αποφάσισαν να χωρίσουν και να βάλουν τίτλους τέλους στον γάμο τους.
Το γνωστό ζευγάρι αποφασίζει να τραβήξει χωριστούς δρόμους, μετά από επτά χρόνια γάμου και δυο παιδιά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μικροπολιτικού της εφημερίδας Τα Νέα, τα άσχημα νέα στην προσωπική του ζωή διαδέχονται τα θετικά στα επαγγελματικά του.
Το εξώγαμο του
Μετά το χωρισμό από τη νόμιμη σύζυγό του κ. Κάλλια Καμπουρίδου, με την οποία έχει δύο παιδιά, έμπλεξε σε μια άλλη ιστορία, σε μια σχέση, καρπός  της οποία είναι ένα ακόμη παιδί. Ένα κοριτσάκι το οποίο τώρα είναι μόλις  11 μηνών.
Πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί, το ζευγάρι χώρισε. Ο κ. Μπακογιάννης θέλησε να αναγνωρίσει το παιδί, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά όπως  πίστευε.
Η μητέρα του παιδιού, που καθόλου ευχάριστα δεν δέχθηκε την απόφαση του χωρισμού τους, απαίτησε μια ιδιαίτερα  υψηλή  διατροφή για να δεχθεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ανάμεσα στους δύο.
 Το ποσό που ζητάει σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα  φτάνει τα 6.000 μηνιαίως. Ο κ. Μπακογιάννης της ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να το δώσει, αφού ταμηνιαία του έσοδα είναι μόλις 1400 ευρώ  από το μισθό του Δημάρχου.
Εκεί ακριβώς ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια των δύο πλευρών. Η Μητέρα κατέθεσε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να της επιδικαστεί το συγκεκριμένο ποσό, επικαλούμενη την οικογενειακή κατάσταση της  οικογένειας Μητσοτάκη.
Στρέφεται κατά της μητέρας του κ. Μπακογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι εκείνη ως γιαγιά έχει την οικονομική δυνατότητα να συνεισφέρει για τη διατροφή και τα έξοδα ανατροφής του παιδιού.
Στο κείμενο της αίτησης, φέρεται ότι προσάπτει και γενικότερη αδιαφορία του Κώστα Μπακογιάννη απέναντι στο παιδί από την ημερομηνία της γέννησής του.
Όταν η υπόθεση παίρνει πολιτικές διαστάσεις
Ήδη στα δικαστήρια συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται η απόφαση. Μένει η  συζήτηση της κύριας αγωγής.
Η συνέχεια δεν περιορίζεται σε ένα αυστηρό “οικογενειακό” θέμα λόγω του δημόσιου ρόλου που έχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την πλευρά του κ. Μπακογιάννη αλλά και την άλλη.
Εγγονή του Γεωργίου Ράλλη η μητέρα του εξώγαμου
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μητέρα είναι και αυτή πολιτικό πρόσωπο. Στα μέσα ενημέρωσης έχει ήδη διαρρεύσει το όνομά της.
Πρόκειται για την Μαίη Ζαννή, η οποία είναι εγγονή του αείμνηστου Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός. Θεωρείται ότι έχει οικονομική επιφάνεια, χαίρει ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής και αντιμετωπίζεται ως καλή επαγγελματίας και ικανό πολιτικό στέλεχος. Έχει θητεύσει ως σύμβουλος της κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια ήταν στέλεχος και υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και κάποιοι λένε πως εργάζεται στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.
 Η εκκρεμότητα του Κώστα Μπακογιάννη
Υπάρχει όμως και μια ακόμη εκκρεμότητα για τον Κώστα Μπακογιάννη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει πάρει διαζύγιο από την σύζυγό του Κάλλια Καμπουρίδου με την οποία είναι παντρεμένος από τον Ιούλιο του 2006 και έχουν δύο παιδιά, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Η κ. Καμπουρίδη πήρε τα παιδιά και έφυγε, κρίνοντας ότι η συνέχιση του γάμου της με τον κ. Μπακογιάννη δεν είχε νόημα στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν.
Ο έρωτας του με την Σία 
Ένας χρόνος μαζί για τον Κώστα Μπακογιάννη και τη Σία Κοσιώνη. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και η δημοσιογράφος, που δεν συνηθίζουν να διατυμπανίζουν τη σχέση τους και αποφεύγουν τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις, προφανώς άρχισαν να νιώθουν πιο άνετα και να εξωτερικεύουν τον έρωτά τους, ενώ βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. 
Ο τραγικός χαμός του πατέρα του
Η ανέφελη οικογενειακή ζωή στο νούμερο 5 της οδού Στησιχόρου θα λήξει με τέσσερις σφαίρες από δύο 45άρια Κολτ όταν ο Κώστας είναι μόλις 11 χρόνων (στην ίδια ακριβώς ηλικία που η μητέρα του βίωσε την Αποστασία του '65).

«Δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, λεπτό προς λεπτό» θυμάται ο Κώστας Μπακογιάννης την 26η Σεπτεμβρίου 1989. «Εκείνη την ημέρα για κάποιον λόγο ο πατέρας μας έφαγε πρωινό μαζί μας, κάτι που, αν και πήγαινε πολύ νωρίς στο γραφείο του, δεν το έκανε σχεδόν ποτέ. Συνήθως μας έδινε ένα φιλί και φεύγαμε για το σχολείο». Ο 11χρονος τότε Κώστας και η 13χρονη αδελφή του Αλεξία πληροφορούνται μέσα στο σχολικό λεωφορείο την επίθεση της 17Ν κατά του 54χρονου Παύλου Μπακογιάννη, στις 7.58, έξω από το γραφείο του στην οδό Ομήρου: «Ακούσαμε τον Τέρενς Κουίκ στο ραδιόφωνο να λέει ότι χτυπήθηκε. Οταν φτάσαμε στο σχολείο μάς πήρε ο γυμνασιάρχης και μας πήγε στον "Ευαγγελισμό". Περιμέναμε σε ένα σκοτεινό δωματιάκι. Επειτα από λίγο ήρθε η μητέρα μας. Φορούσε, θυμάμαι, το αγαπημένο της πουλόβερ, ένα πολύχρωμο, από αυτά τα φαντεζί που φοριόνταν πολύ τη δεκαετία του '80. Μας είπε "O μπαμπάς σας δεν κατάφερε να ζήσει" και η ζωή μας άλλαξε».

Μπροστά από τις κάμερες που είναι συγκεντρωμένες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ένας παγωμένος Μιλτιάδης Εβερτ, υπουργός Υγείας στην τότε κυβέρνηση συνεργασίας Τζαννή Τζαννετάκη, βγάζει την πράσινη ρόμπα του χειρουργείου και επωμίζεται το επώδυνο έργο: «Ο Παύλος εξέπνευσε δυστυχώς ύστερα από δολοφονικά χτυπήματα άνανδρων δολοφόνων...». Ο βουλευτής της Ευρυτανίας και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο γεφυροποιός της Δεξιάς με την Αριστερά, είναι το θύμα μιας στυγνής δολοφονίας με έντονο πολιτικό συμβολισμό που «κόβει» το νήμα της εθνικής συμφιλίωσης και συνταράσσει την Ελλάδα.

«Δεν αισθάνθηκα ποτέ φόβο», λέει σήμερα στο BHMAgazino ο Κώστας Μπακογιάννης, «αισθάνθηκα πολύ μεγάλη οργή. Οργή για το γεγονός ότι κάποιοι πήραν τον πατέρα τον δικό μου και της Αλεξίας, τον άνδρα της μάνας μου, τον γιο του παππού και της γιαγιάς μου. Ομως ποτέ δεν μας είδα ως κάτι μοναδικό, ποτέ δεν μου έκανα τη χάρη να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου ως κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που βιώσαμε εμείς δεν είναι πιο δραματικό από το να σου πουν ότι ο πατέρας σου σκοτώθηκε σε τροχαίο ή ότι αρρώστησε και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή... Δεν δικαιούμαστε να παραπονούμαστε η Αλεξία και εγώ. Πολλοί άνθρωποι μας στάθηκαν, μας στήριξαν. Δεν πήραμε ποτέ τους ρόλους των "θυμάτων". Ισως επειδή ο πατέρας μας ήταν αυτός που ήταν, εμείς νιώσαμε ότι οφείλουμε να δώσουμε κάτι πίσω. Δεν νιώθω ότι μου χρωστάει κανείς, εγώ χρωστάω».

Ενας συντετριμμένος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (για τον οποίο ο θάνατος του γαμπρού του δεν είναι μόνο μια οικογενειακή τραγωδία, αλλά μια βαριά προσωπική πολιτική απώλεια) θα αναλάβει χρέη δεύτερου πατέρα για τα δύο εγγόνια του: «Ο παππούς μας ήταν για μένα και την αδελφή μου το λιμάνι μας, η ασφάλειά μας. Κινήθηκε με αυτόματο τρόπο. Τον θυμάμαι στο τέλος της κηδείας του πατέρα μου να βάζει το χέρι του στον ώμο μου: "Πάμε τώρα, Κώστα". Την ίδια ασφάλεια μου δημιουργεί και σήμερα, στα 96 του»