Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

 

Η Μυστήρια Αμερικανική «Μέγα Βάση» στην Πόρτα της Ελλάδας…

Η Μυστήρια Αμερικανική «μέγα-βάση» στην πόρτα της Ελλάδας…

 
ΣΚΕΨΟΥ. ΨΑΞΕ. ΚΡΙΝΕ. ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ. ...Διαδραστικά!

…και οι μίνι-γιάφκες των τζιχαντιστών του ISIS στο Κόσοβο.
Διαβάσαμε πρόσφατα σε εφημερίδα ότι στο Κόσοβο υπάρχουν τουλάχιστον πέντε στρατόπεδα του ISIS, ανώνυμα ή με παραπλανητικά ονόματα. Λογικά αυτό πάει να πει πως σε καθένα απ’ αυτά τα στρατόπεδα θα πρέπει να βρίσκονται αρκετοί τζιχαντιστές, δεκάδες ή εκατοντάδες.
Επομένως ξέρουμε πού είναι τα στρατόπεδα και μάλλον δεν θα είναι και πολύ δύσκολο να ξέρουμε (μάθουμε) εξ ίσου με ακρίβεια ποιο είναι το «δυναμικό» του κάθε στρατοπέδου.
Παραθέτουμε αυτές τις πληροφορίες όχι μόνο για τους απληροφόρητους και όχι απλά για να δώσουμε κάποια είδηση που θεωρείται ενδιαφέρουσα, αλλά για κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό και θα λέγαμε αποκαλυπτικό σχετικά με ό, τι προϋποθέτει και τελικά σημαίνει για όλη τη περιοχή.
Λοιπόν, για κοίτα σύμπτωση! Στο Κόσοβο υπάρχει και μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις στο κόσμο, αν όχι η μεγαλύτερη, μετά που έκλεισε ή περιορίστηκε εκείνη στο Ιράκ. Ονομάζεται Camp Bondsteel, αλλά οι Αμερικανοί παιχνιδιάρικα την αποκαλούν Grand Dame (Μεγάλη Κυρία).
Απέχει μόλις 149 χιλιομ. από τα ελληνικά σύνορα και 26 χιλιομ. νότια των Σκοπίων. Έχει μια έκταση 3.865 στρεμμάτων (!) και φιλοξενεί τουλάχιστον 9.000 Αμερικανούς στρατιώτες και όλο τον βαρύ οπλισμό τους.
Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί και το έδαφος που καταλαμβάνει ανήκει τόσο στο Κόσοβο, τόσο στην ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων εκεί τα σύνορα είναι απλώς υποτιθέμενα (!), διότι δεν ανήκουν σε κανένα από τα δυο «μέρη». Εξάλλου εκεί βόλευε τους Αμερικανούς, εκείνο το μέρος κατέλαβαν.
Η Μυστήρια Αμερικανική «μέγα-βάση» στην πόρτα της Ελλάδας…
Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Halliburton διευθύνων σύμβουλος της οποίας υπήρξε (στην οποία ακόμη έχει επιρροή;) ο διαβόητος Dick Cheney, πρώην υπουργός άμυνας και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ένα από τα επαχθή «γεράκια» του Πενταγώνου και ο στυγνός «εφευρέτης» της θεωρίας του ένα τοις εκατό!
Ας μη ξεχνάμε επίσης πως η ίδια η Halliburton είναι και η εταιρεία ανάδοχος του μεγάλου ενεργειακού αγωγού ΑΜΒΟ μήκους 892 χιλιομ. που θα συνδέσει το βουλγάρικο λιμάνι Burgas με την αλβανική Αυλώνα περνώντας από τις νότιες παρυφές της βάσης μεταφέροντας ημερησίως 750.000 βαρέλια πετρελαίου.
Η Μυστήρια Αμερικανική «μέγα-βάση» στην πόρτα της Ελλάδας…
ΑΜΒΟ είναι το ακρώνυμο του Albanian-“Macedonian”-Bulgarian Oil, αμερικανικό κονσόρτσιουμ κατασκευής ενεργειακών διαύλων, ένας πετρελαιαγωγός που θα «τρέχει» παράλληλα με την παρα-Εγνατία οδό που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική μέσω της ΠΓΔΜ.
Και μη ξεχνάμε ακόμη ότι και ο περίφημος (όσο και υπερτιμημένος για την «χωρητικότητά» του) αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) με προέλευση το Ατζερμπαϊτζάν θα περνάει όχι μακριά από την αμερικάνικη βάση, με ό, τι αυτό σημαίνει.
Η Μυστήρια Αμερικανική «μέγα-βάση» στην πόρτα της Ελλάδας…
Τους δυο αυτούς αγωγούς θα ελέγχει η δεύτερη αμερικάνικη βάση με αεροδιάδρομο για τα μαχητικά αεροσκάφη που στήνεται νοτιο-ανατολικά της «Μεγάλης Κυρίας», επομένως αρκετά πιο κοντά στα ελληνικά σύνορα και της οποίας φανερός σκοπός είναι η επιτήρηση όλων των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών συνόρων της Ρωσίας.
Η βάση του Camp Bondsteel είναι τόσο εκτεταμένη που το οδικό δίκτυο της ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα, η ίδια χωρίζεται σε τρεις τομείς (κεντρικός, μέσος και έξω περιοχή) και περιέχει πάνω από 300 (!) κτίρια, ένα εκ των οποίων είναι και το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο της Ευρώπης. Στις δυο δίδυμες αυτές βάσεις σταθμεύουν 60 ελικόπτερα και τουλάχιστον 70 αεροσκάφη.
Η ευρυχωρία του στρατοπέδου είναι τόση που υπάρχει σχεδιασμός μεταφοράς εκεί της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Aviano της Ιταλίας (από την οποία έφευγαν τα αμερικάνικα και βρετανικά αεροπλάνα που βομβάρδιζαν με απεμπλουτισμένο και υπερπλουτισμένο ουράνιο την Σερβία το 1999).
Η Μυστήρια Αμερικανική «μέγα-βάση» στην πόρτα της Ελλάδας…
Η Brown & Root Services, θυγατρική της Halliburton, που κατασκεύασε το στρατόπεδο, σήμερα διαχειρίζεται ολόκληρη τη στρατιωτική περιοχή όχι μόνο σχετικά με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων αλλά και για όσον αφορά τις ποικιλόμορφες ανάγκες του ανθρώπινου στοιχείου. Έτσι φροντίζει λ.χ. για την παροχή περίπου 650.000 γαλονιών νερού ημερησίως και της απαιτούμενης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος (που θα χρειαζόταν μια πόλη 25.000 κατοίκων). Επίσης για την παρασκευή περίπου 20.000 γευμάτων και τη λειτουργία 1.200 πλυντηρίων κάθε μέρα.
Βέβαια, εκτός από την γιγαντιαία στρατιωτική τους βάση, οι Αμερικανοί διαθέτουν στα Σκόπια και μια εξίσου γιγαντιαία Πρεσβεία, δυο «υπηρεσίες» στενά συνδεδεμένες για την εποπτεία μιας περιοχής από τη βόρειο Ελλάδα έως Ισραήλ και Ρουμανία/Τσεχία. Το Camp Bondsteel είναι επίσης και το λογιστικό κέντρο υποστήριξης των άλλων αμερικανικών βάσεων σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Φιλοξενεί ακόμη και το αρχηγείο της πολυεθνικής δύναμης KFOR η οποία δήθεν προστατεύει το «κράτος» του Κοσόβου.
Όλα αυτά απλώς τα λέμε για να ξέρουμε πόσο μεγάλη είναι η παρουσία του αμερικανικού στρατού σε έναν τόσο μικρό χώρο όπως το Κόσοβο και πόσο μεγάλο έλεγχο ασκεί αυτή η παρουσία σε μια ακτίνα τουλάχιστον 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η Μυστήρια Αμερικανική «μέγα-βάση» στην πόρτα της Ελλάδας…
Τώρα, εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι σε μια ερώτηση που όλος ο κόσμος θέτει έχοντας διαπιστώσει όσα είπαμε έως εδώ, και δηλαδή: με τέτοια εμβέλεια ακτίνας αυτή η τεράστια αμερικανική βάση δεν πρέπει λογικά να βρίσκεται και πολύ μακριά από τα ΠΕΝΤΕ τζιχαντιστικά στρατόπεδα που είναι μέσα στο ίδιο το μικροσκοπικό Κόσοβο;! Και όχι μόνο, διότι απεναντίας θα πρέπει να βρίσκεται και πάρα πολύ κοντά σε κάποιο από τα πέντε, ίσως και να συνορεύουν!
Οπότε, αν αληθεύει ότι οι Αμερικανοί στ’ αλήθεια πολεμούν και θέλουν να πολεμήσουν το ISIS, πώς συμβαίνει το Κόσοβο να είναι «συγκατοικία» αμερικανών και τζιχαντιστών με τόσο «φυσικό» τρόπο;! Διότι, αν όντως οι Αμερικανοί πολεμούσαν πραγματικά τους ισλαμιστές του τζιχάντ, πράγμα το οποίο απ’ ό, τι φαίνεται δεν συμβαίνει στο Κόσοβο, και όλος ο κόσμος μπορεί να το καταλάβει, πώς γίνεται αυτά τα «εχθρικά» στρατόπεδα να γειτνιάζουν σαν τα καλά τα φιλαράκια;!
Η Μυστήρια Αμερικανική «μέγα-βάση» στην πόρτα της Ελλάδας…
Εν τοιαύτη περιπτώσει τίποτα δεν αποκλείει, αν δεν είναι κιόλας μια πραγματικότητα, κάποιο από τα πέντε στρατόπεδα του ISIS να βρίσκεται άνετα και ωραία ΜΕΣΑ στην απέραντη και για κάθε τρίτο ανεξέλεγκτη αμερικανική βάση!! Υπάρχει τόσος χώρος! Και σίγουρα πολύ φιλόξενος για ό, τι και όσους είναι εναντίον των Ευρωπαίων (χριστιανών «σταυροφόρων») και παραπλεύρως ρωσικών πολιτικών σχεδίων, όλα εμπόδια στην αμερικανική κυριαρχία και επέκταση.
Αυτές οι απορίες λοιπόν για όσα διαδραματίζονται έξω από τη πόρτα της Ελλάδας δεν είναι λιγότερο λογικές από τη μεγάλη απορία που συνδέεται άμεσα με το «θέμα» της βάσης στο Κόσοβο και στην οποία δεν βρίσκουμε απάντηση: δηλαδή πώς είναι δυνατόν αυτοί οι ίδιοι Αμερικανοί, οι οποίοι χρόνια τώρα λένε πως ενεργούν για να εξαφανίσουν το «Χαλιφάτο», να έχουν ρίξει μέσα σε ένα χρόνο, όπως λένε και διαβάσαμε, πάνω από 13.000 βόμβες, βλήματα, πυραύλους κλπ. πάνω στους μαχητές του ISIS στη Συρία και αυτοί οι μαχητές να είναι ακόμη ζωντανοί (!) και να κατέχουν ακόμη τόσες εκτάσεις;! Ίσως δεν γνωρίζουν – μπορεί να πούνε – πού βρίσκονται(!), πού έχουν τα όπλα τους. Αλλά με τόσους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και κατασκόπους και μυστικές υπηρεσίες που διαθέτουν, πώς γίνεται να «μη ξέρουν», όταν από το διάστημα «βλέπουν» και «ακούν» το παραμικρό;!
Και το δίκτυο Echelon σε τί χρησιμεύει; Επόμενο είναι και κάτι άλλο ακόμη πολύ παράξενο. Αν αληθεύει – και αληθεύει, όπως αληθεύει ότι στη Βοσνία εκπαιδεύονται περίπου 800 τζιχαντιστές – η ύπαρξη των στρατοπέδων του ISIS στη περιοχή Ντέστανι και κοντά στις πόλεις Τζάκοβο και Ουρόσεβατς, πώς γίνεται το κυκλώπειο αμερικανικό στρατόπεδο το οποίο κι αυτό βρίσκεται δίπλα στο Ουρόσεβατς (!) να «αγνοεί» τα τζιχαντιστικά στρατόπεδα και να φέρεται σαν να μην υπάρχουν! Και ειδικά, πώς γίνεται να «ανέχεται» την ύπαρξη αυτών που υποτίθεται πως είναι εχθροί του μόλις μερικά χιλιόμετρα, ίσως και εκατοντάδες μέτρα, παραπέρα και να μην ενεργεί ώστε να τους «εξαφανίσει», αφού αμερικανική κυβέρνηση και αμερικανικός στρατός μας παραμυθιάζουν συνέχεια πως καταπολεμούν με δύναμη τους ισλαμιστές του ISIS (ή του Daesh: διαλέξετε και πάρτε!) και σκοπός τους είναι η εξολόθρευση αυτού του «τέκνου» τους που το έχει…παρακάνει;!
Η Μυστήρια Αμερικανική «μέγα-βάση» στην πόρτα της Ελλάδας…
Ένα στρατόπεδο τόσο μεγάλο που, όπως λένε και καυχιόνται οι ίδιοι οι Αμερικάνοι, είναι μαζί με το Σινικό Τοίχος τα μόνα κτίσματα επάνω στη Γη που διακρίνονται με γυμνό μάτι από τη Σελήνη – πώς συμβαίνει και «συζεί» ειρηνικά και φιλικά με τόσες διασκορπισμένες βάσεις τζιχαντιστών!
Έχοντας λοιπόν υπόψη ότι ο ISIS εγκατεστημένος δυο βήματα μακριά απ’ την Ελλάδα, είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος, θα μάθουμε κάποτε πώς το βλέπει η «ενδιαφερόμενη» ελληνική πλευρά (κυβερνώντες, αντιπολίτευση, τύπος, κόμματα, κλπ.) και τελικά πώς είναι τα πράγματα σε σχέση με την αμερικανική βάση; Πάνε να μας τρελάνουν;
Κρεσέντσιο Σαντζίλιο
Ελληνιστής, Συγγραφέας
hellasforce.com

Επενδύουν ξανά οι Έλληνες στα ακίνητα

 
Επενδύουν ξανά οι Έλληνες στα ακίνητα
Σχετικά tags
 Στην αγορά ακινήτων φαίνεται να στρέφονται ξανά οι Έλληνες, καθώς ο συγκεκριμένοπς τομέας καταγράφει σημάδια ανάκαμψης και κατά πολλούς θεωρείται ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, και μεταδίδει το fortunegreece.com, το 75,2% των ερωτηθέντων απάντησε πως προέβη στην αγορά κατοικίας, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% επένδυσε στην αγορά γης – που χρησιμοποιήθηκε ως ένα βαθμό για καλλιέργεια – επιβεβαιώνοντας την άποψη που θέλει αρκετούς Έλληνες να στρέφονται στην πρωτογενή παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη περίπτωση υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και δεν υπάρχει ΕΝΦΙΑ.
Μάλιστα το 85,8% αγόρασε τα ακίνητά του τοις μετρητοίς γεγονός που υπογραμμίζει την έλλειψη δανείων από πλευράς τραπεζών, αλλά και το ότι υπάρχει ακόμα «ζεστό» χρήμα στην αγορά.
«Σίγουρα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων που διαθέτει ρευστότητα, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας μιλάμε, κυρίως, για αγορές ακινήτων κάτω των 100.000 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα η βραχυχρόνια μίσθωση έχει μετατρέψει τα μεγάλα αστικά κέντρα σε El Dorado που κρύβει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες» τονίζει στο fortunegreece.com, ο Νίκος Μανομενίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.
Και ενώ οι περισσότεροι θα σκεφτούν ότι η αγορά ενός ακινήτου τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως θεωρηθεί παράτολμη κίνηση, καθώς οι έχοντες ιδιοκτησία κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την αποποιηθούν, λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας, ο κ. Μανομενίδης εξηγεί ότι αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Και ο λόγος είναι ότι οι νέοι ιδιοκτήτες «παίζουν» με ευνοϊκότερους όρους από τους παλιούς.  «Η φορολογία επιβαρύνει κάποιον που έχει ήδη ακίνητα στο όνομά του. Κάποιος που τώρα αγοράζει ακίνητα στο 30% της αρχικής τους αξίας, με σχεδόν 1.000 ευρώ / τ.μ. – που είναι στην ουσία το κόστος κατασκευής, χωρίς την αγορά οικοπέδου – μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι».
Όπως λέει χαρακτηριστικά το ποσοστό κέρδους για κάποιον που αγόρασε ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ και το νοικιάζει 300 ευρώ το μήνα, υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με κάποιον που το αγόρασε 30.000 ευρώ και το νοικιάζει στην ίδια τιμή. «Στη δεύτερη περίπτωση η απόδοση είναι τεράστια. Γενικότερα σήμερα συμφέρει να αγοράσει κανείς σπίτι, διότι το χρήμα του έχει αξία».
Σε γενικές γραμμές η αίσθηση που άφησε το 2017 στην αγορά ακινήτων ήταν θετική με τον Νίκο Μανομενίδη να λέει ότι τα πράγματα κινήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω σε σχέση με ένα χρόνο πριν. «Το θετικό είναι ότι οι τιμές στα αστικά κέντρα άρχισαν να ανεβαίνουν. Για το 2018, η εκτίμησή μας είναι ότι η αγορά θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς. Δεν περιμένουμε μεγάλα “άλματα”. Αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα των δανείων, δεν θα δούμε να πραγματοποιείται σημαντικός αριθμός πωλήσεων».
Συνεχίζει λέγοντας πως ενδεχομένως να δούμε αλλαγές στις πωλήσεις ακριβών διαμερισμάτων. Όπως λέει χαρακτηριστικά εάν με το νέο σύστημα οι αντικειμενικές αξίες υποχωρήσουν στις ακριβές περιοχές, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην. «Οι ακριβές περιοχές είναι αυτές που κουβαλούν το μεγαλύτερο φορτίο, όχι μόνο εξαιτίας της επιβολής του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των όσων ισχύουν για το τεκμαρτό εισόδημα».
Αξίζει να σημειωθεί πως το 65% των ακινήτων αγοράστηκε για ιδιόχρηση, 26,8% για επένδυση και 8,1% για μελλοντική χρήση είτε από τους ίδιους τους αγοραστές, είτε από τα παιδιά τους.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ο άνθρωπος που πρωτοστατούσε στο κίνημα ενάντια στα διόδια διορίστηκε στο γραφείο του Τσίπρα

 

Στο γραφείο του πρωθυπουργού, ως μετακλητός υπάλληλος, διορίστηκε ο Χρήστος Παναγής, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει η «Ομάδα Αλήθειας», πρωτοστατούσε στο κίνημα ενάντια στα διόδια.
Ο διορισμός του Χρήστου Παναγή στο γραφείο του πρωθυπουργού:

Πριν από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος ήταν διορισμένος στο υπουργείο Εξωτερικών ως συνεργάτης του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα.

Δείτε παλιότερες καταγγελίες του Χρήστου Παναγή εναντίον των διοδίων, των συμφερόντων, των εργολάβων κ.λπ.:

Ο νέος φορολογικός νόμος των ΗΠΑ είναι μάλαμα για την Ευρώπη

 

Του Leonid Bershidsky
Τα αποτελέσματα της φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Trump επί των πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, στο τέλος του περασμένου έτους, διέθεταν περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια στο εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά: Τώρα επιτέλους οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να γνωρίζουν πόσα από αυτά τα χρήματα θέλουν οι ΗΠΑ - και υπάρχει επίσης μία αναμενόμενη επί μακρόν σαφήνεια σχετικά με το πώς τα κέρδη από το εξωτερικό θα φορολογούνται από εδώ και εμπρός. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι το πώς οι αλλαγές θα επηρεάσουν τα ευρωπαϊκά σχέδια για φορολόγηση των κερδών των εταιρειών των ΗΠΑ εκεί όπου δημιουργούνται. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι νέοι κανόνες των ΗΠΑ είναι δώρο στα ευρωπαϊκά έθνη που πρέπει να βιαστούν και να χρησιμοποιήσουν.
Εν πρώτοις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φορολογεί το συσσωρευμένο ξένο χρήμα με 15,5% χαρακτηρίζοντάς το επαναπατρισμένο. Αυτό έρχεται σαν ανακούφιση για τους κατόχους των μεγαλύτερων κεφαλαίων. Η Apple, της οποίας οι θυγατρικές στο εξωτερικό κατείχαν κεφάλαια 252,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ισοδύναμα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, είχε δημιουργήσει προβλέψεις για τους ομοσπονδιακούς φόρους των ΗΠΑ στα κέρδη της που προέρχονται από το εξωτερικό. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η εταιρεία είχε στα βιβλία της αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση ύψους 36,4 δισ. δολαρίων που αφορούσε κέρδη των θυγατρικών εξωτερικού. Αυτό είναι περίπου το 14,4 τοις εκατό του συνόλου της ρευστότητας, που σημαίνει ότι η Apple θα πληρώσει μόνο λίγο περισσότερο από ό, τι έχει προϋπολογισθεί για τον επίσημο επαναπατρισμό των χρημάτων (στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος είχε ήδη επενδυθεί, ούτως ή άλλως, σε πάγια των ΗΠΑ).
Η Microsoft με 127,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια εξωτερικού στις 30 Ιουνίου 2017, το τέλος του οικονομικού της έτους, ανακοίνωσε μια μη αναγνωρισμένη αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίπου 142 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων εσόδων. Σε αντίθεση με την Apple, οι νέοι φόροι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις τελικά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η Microsoft θα πληρώσει περίπου το μισό από όσο ανέμενε.
Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται πλέον να μαντεύουν τις αξιώσεις του Δημοσίου των ΗΠΑ απελευθερώνει τις εταιρείες ώστε να μπορούν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους πιο παραγωγικά από το να αγοράζουν εμπορεύσιμους τίτλους. Να αναμένετε ορισμένες τολμηρές εξαγορές από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και τους φαρμακευτικούς κολοσσούς, στις οποίες ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων. Αλλά θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον να δούμε πώς οι εταιρείες αλλάζουν τα φορολογικά τους συστήματα σε απάντηση άλλων σημείων της μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη μετατόπιση κερδών.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ επιβάλλουν φόρο εισοδήματος εξωτερικού πάνω από 10% των εσόδων - το οποίο θεωρείται κανονικό ποσοστό απόδοσης των ενσώματων παγίων - της τάξης του 10,5%. Το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 13,125% το 2026. Οι εταιρείες θα λάβουν έκπτωση φόρου μόνο για το 80% των φόρων εξωτερικού που καταβάλλονται. Ένας φορολογικός συντελεστής 13,125% ισχύει για τα έσοδα που προέρχονται από τη χορήγηση αδειών από τις μητρικές εταιρείες των ΗΠΑ και από κάθε άλλη πνευματική ιδιοκτησία σε ξένες εταιρείες. Αυτά τα μέτρα αποσκοπούν ειδικά στην εξάλειψη του αγαπημένου σχεδίου των εταιρειών τεχνολογίας: να καταγράφουν λογιστικά όλα τα έσοδα εκτός των ΗΠΑ σε μια χώρα με χαμηλή φορολογία όπως η Ιρλανδία, με το 12,5% εταιρικού φόρου, και στη συνέχεια να καταβάλουν σχεδόν ολόκληρο το ποσό των κερδών σε μια εταιρεία, πχ στα Νησιά Καϋμάν, ως πληρωμή δικαιωμάτων για τη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας. Ορισμένες εταιρείες - η Google είναι ένα παράδειγμα - κατέληξαν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο στα κέρδη τους εκτός των ΗΠΑ χάρη σε αυτό το σύστημα.
Σήμερα, το αφορολόγητο των Νήσων Κέιμαν δεν έχει και πολύ νόημα, αφού οι Η.Π.Α. θα φορολογούν ούτως ή άλλως τα κέρδη που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία. Ωστόσο, ο ρόλος της Ιρλανδίας εξακολουθεί να φαίνεται καλός. Όπως επισήμανε η εταιρεία ελεγκτών KPMG σε σημείωμά της το Δεκέμβριο, ο φόρος επιχειρήσεων της Ιρλανδίας παραμένει ελκυστικός σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ομοσπονδιακού και κρατικού φορολογικού συντελεστή που θα πληρώσει μια εταιρεία εάν δηλώσει το διεθνές εισόδημα στις ΗΠΑ. Έτσι οι ιρλανδικές αρχές ελπίζουν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ δεν θα βλάψει την επένδυση. Ο Martin Shanahan, διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής αρχής προώθησης των επενδύσεων, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ επέκτειναν την ιρλανδική τους παρουσία το 2017, παρόλο που γνώριζαν τα σχέδια μεταρρύθμισης.
Αλλά η νέα φορολογική διάρθρωση των ΗΠΑ δεν σημαίνει μόνο ότι οι πολυεθνικές θα θέλουν να παραμείνουν σε ευρωπαϊκή δικαιοδοσία χαμηλού φόρου. Παρέχει επίσης σε αυτές τις χώρες μια πιθανώς μεγαλύτερη ροή εσόδων, δεδομένου ότι δεν έχει πλέον νόημα να χρησιμοποιούνται πληρωμές δικαιωμάτων για τη διαγραφή κερδών εκτός των ΗΠΑ - και μια ευκαιρία να είναι πιο τολμηρές στη φορολόγηση των αμερικανικών εταιρειών. Δεδομένης της ίδιας φορολογικής βάσης με τις ΗΠΑ (η οποία, βεβαίως, αποτελεί απλούστευση), μπορούν να αυξήσουν τους συντελεστές φορολογίας για τις πολυεθνικές κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τίποτα περισσότερο για να τις ανταγωνιστούν ή ότι οι επιχειρήσεις θα φύγουν. Ο νέος νόμιμος συντελεστής των ΗΠΑ του 21% παρέχει ένα άνετο άνω όριο - και, δεδομένου του πόσο δύσκολο θα είναι για τις ΗΠΑ να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων, είναι απίθανο να μειωθεί στο προσεχές μέλλον.
Ουσιαστικά, οι νομοθέτες των Η.Π.Α. έκαναν αυτό που επιχείρησαν αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν η Γαλλία και η Γερμανία - να δημιουργήσουν ένα κοινό κατώτατο όριο εταιρικού φόρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες χρεώνουν λιγότερο από 13,125% στα κέρδη των πολυεθνικών, οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να πληρώνονται. Πριν, οι χώρες χαμηλής φορολογίας πάντα ανέτρεπαν τις γαλλο-γερμανικές απαιτήσεις. Τώρα, δεν έχει πλέον νόημα να το κάνουν.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ευχαριστήσουν τους νομοθέτες των ΗΠΑ για αυτό το δώρο. Αλλά δεν μπορούν να περιμένουν από τις ΗΠΑ να κάνουν όλη τη δική  τους δουλειά. Εξαρτάται από τα κράτη μέλη της ΕΕ να βεβαιωθούν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ καταβάλλουν δίκαιους φόρους σε κάθε μία από τις αγορές στις οποίες λειτουργούν. Εξακολουθεί να μην έχει νόημα τα κέρδη που πραγματοποιούνται στη Γαλλία και τη Γερμανία καταγράφονται στην Ιρλανδία - και αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο εάν τα μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν μεταξύ τους για το πώς θα σταματήσουν την πρακτική αυτή χωρίς να προκαλέσουν πάρα πολύ ζημιά στην Ιρλανδία. Η προσπάθεια να επιβληθούν φορολογικές επιβαρύνσεις στις πολυεθνικές βάσει εισοδήματος, όπως πρότεινε πέρυσι μια ομάδα των μεγαλύτερων μελών της ΕΕ, δεν είναι η απάντηση: Οι Η.Π.Α. απέδειξαν ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα λογικό σύστημα κινήτρων χωρίς να καταφύγουμε σε τέτοιου είδους μέτρα.

Στοιχεία σοκ από τον ΕΦΚΑ: 1,3 προς 1 η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων

 

 
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Σοκαριστικά στοιχεία για την αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων έχει συγκεντρώσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.
Σύμφωνα με αυτά,  3,596 εκατομμύρια μισθωτοί (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) και μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες) πληρώνουν έμμεσα τις κύριες  συντάξεις 2,777 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Mε άλλα λόγια, η αναλογία εργαζομένων (είτε αυτοί είναι μισθωτοί, είτε επαγγελματίες, αγρότες κλπ.) προς τους συνταξιούχους είναι 1,3 προς 1. Αν μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του πως κοντά στο 30% -35% (δηλαδή κοντά στους 370.000) των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές, τότε η πραγματική αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων φτάνει στο 1,1 προς 1.  Δηλαδή, σχεδόν 1 εργαζόμενος αναλογεί σε 1 συνταξιούχο.
Η έμμεση αυτή πληρωμή των συντάξεων από τους εργαζόμενους  γίνεται μέσω της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών κάθε μήνα από τους οικονομικά ενεργούς ασφαλισμένους και τους εργοδότες.
Τις εισφορές αυτές συλλέγει κάθε μήνα ο ΕΦΚΑ και μαζί με την είσπραξη της τακτικής κρατικής επιχορήγησης, διασφαλίζει την καταβολή των κύριων συντάξεων.
Η αναλογία μη μισθωτών –συνταξιούχων (τέως μη μισθωτών)  είναι πολύ χειρότερη από την αναλογία μισθωτών –συνταξιούχων (τέως μισθωτών). Πιο συγκεκριμένα:
Η αναλογία μισθωτών  –συνταξιούχων (τέως μισθωτών) ανέρχεται σε  1,5 -1. Συγκεκριμένα, καταβάλλονται εισφορές  για 2,360 εκατ. μισθωτούς (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους), ενώ εισπράττουν κύριες συντάξεις 1,531 συνταξιούχοι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Η αναλογία μη μισθωτών –συνταξιούχων (τέως μη μισθωτών) ανέρχεται σε 1,2 – 1.
1. Συγκεκριμένα, καταβάλλονται εισφορές από 1,236 εκατομμύρια μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους, αγρότες) , ενώ εισπράττουν κύριες συντάξεις 1,031 εκατομμύρια συνταξιούχοι τέως μη μισθωτοί.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΦΚΑ, το πλήθος των ασφαλισμένων που υπάγονται στον ΕΦΚΑ μοιράζονται μεταξύ μισθωτών (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων, αγροτών) ως εξής:

Καταγραφή2
Οι συντάξεις μεταξύ Δημοσίου (τέως δημοσίων υπαλλήλων)  και ιδιωτικού τομέα (τέως μισθωτών ιδιωτικού τομέα, αυταπασχολούμενων, επαγγελματιών, αγροτών) κατανέμονται ως εξής: 
Καταγραφή3
Οι συντάξεις ανά (τέως) ασφαλιστικό ταμείο κατανέμονται ως εξής:
Καταγραφή4

Τατιάνα Στεφανίδου-Βαγγέλης Γιακουμής, οι τελευταίοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου

Γραφει ο Βασιλης Μπονιος

 

H λέξη ντροπή δεν μπορεί να χωρέσει την ξεφτίλα που αισθάνεται ένας λογικός άνθρωπος

H λέξη ντροπή δεν μπορεί να χωρέσει την ξεφτίλα που αισθάνεται ένας λογικός άνθρωπος στη χώρα των Καπιταλοκομμουνιστομουλάδων.
Αριστεροί με δεξιά τσέπη και λογαριασμούς στις πανίσχυρες τράπεζες του πλανήτη, με την εξαγορασμένη εύνοια της τράπεζας Ρότσιλντ κυβερνούν την Κολομβία της Ευρώπης με την βοήθεια διεφθαρμένων παπάδων οι οποίοι υποδύονται τους μεσίτες του θεού ενώ δεν είναι παρά ρετάλια και αιχμάλωτοι της στρεβλής λίμπιντός τους.
Γράφει ο Βασίλης Μπόνιος
Με απλά λόγια ζούμε σε ένα καθεστώς αριστερών καπιταλοΧομεινί οι οποίοι σε συνεργασία με τους εγχώριους βλαχοολιγάρχες λυμαίνονται τη χώρα και λεηλατούν συνειδητά τον ιδωτικό τομέα για χάρη του χυδαίου πελατειακού κράτους…Σ΄αυτό το εγχώριο βλαχομπαρόκ σχήμα προσθέστε και την ανυπαρξία ηγετικών προσωπικοτήτων στην Ευρώπη κάτι που αντανακλάται έντονα στο εξίσου διεφθαρμένο πελατειακό κράτος των Βρυξελλών.

Οι κρατιστές των Βρυξελλών με πρωταγωνιστικές φιγούρες θλιβερές προσωπικότητες-θύματα των εξαρτήσεών τους, υποδύονται τους ηγέτες της Ε.Ε.
Οπως έχουμε γράψει σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας οι Βρυξέλλες δεν είναι παρά το άσυλο μετριοτήτων οι οποίοι διαχειρίζονται τις τύχες μας.
Ο Γιουνκέρ, ο Μοσκοβισί, ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι παρά ανοραματικοί διαχειριστές μιας Ευρώπης η οποία γίνεται όλο και λιγότερο αγαπητή και δημοφιλής στους νέους ανθρώπους.
Εξαιτίας της ανεπάρκειας της Ε.Ε. σε συνδυασμό με τους εγχώριους κατσιαπλιάδες πολιτικούς, την παγανιστική εκκλησία και τους διεφθαρμένους ντόπιους ολιγάρχες, έχουμε καταβάλει υψηλό τίμημα αλλά ακόμη κι αυτό δεν δείχνει αρκετό ώστε να συνετιστεί ο ανόητος λαός ο οποίος προτιμά να γίνει κούρεμα καταθέσεων (των άλλων φυσικά) παρά πλειστηριασμοί.

Είναι αυτός ο ανόητος, απαίδευτος και άσκεφτος λαός που δίνει με την παρουσία του δύναμη στους Χομεινί της Ορθοδοξίας, στους φασίστες, στους Σώρρες, σε κάθε τι παρακμιακό αρκεί να τον παραμυθιάζει με την πρέζα της δημαγωγίας.
Οταν νέοι άνθρωποι συνωστίζονται τις Κυριακές στις εκκλησίες αντί να ανοίξουν κάνα βιβλίο ή να κάνουν κάποιο ταξίδι να ξεστραβωθούν δίνουν δύναμη στο οπισθοδρομικό ανατολίτικο εκκλησιαστικό παρακράτος το οποίο διαδέχθηκε τους Τούρκους κατακτητές στην εξουσία της χώρας.


Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν απελευθερώθηκε ποτέ και αυτό γιατί ο ελληνικός λαός αποδίδει καλύτερα σαν ραγιάς παρά σαν ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος.
Αρκεί να μην του λες ότι είναι ραγιάς και άσκεφτος. Αρκεί να μην τον αναγκάζεις να δει την πραγματικότητα. Πρόκειται για έναν απολίτιστο καραραγιά όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς απ΄όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας αλλά και από όλες τις επιλογές της λαθρόβιας παρακμιακής ζωής του.
Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι η οθόνη του iPhone δείχνει 19 Ιανουαρίου του 2018 και ο Ελληνας πρωθυπουργός ζητά από τον αρχηγό των ορθόδοξων μουλάδων να δώσει εντολή στα πλήθη να μην κάνουν διαδηλώσεις για το όνομα των Σκοπίων.

Δεν μπορεί να ζούμε σε τέτοιο χυδαίο, διεφθαρμένο, τριτοκοσμικό, κατσιαπλιάδικο κράτος, με τσαρλατάνους ιερείς και ακόμη τσαρλατάνους δημοσίους υπαλλήλους σαν κι αυτόν στο μεταφραστικό του υπ. Εξωτερικών.
Δεν μπορεί να μας τρολάρει τόσο άγρια η Ιστορία.
Πρόκειται για θανάσιμους ιούς, αποστολή των οποίων είναι να σκοτώσουν ακόμη και τα τελευταία κύταρα αισθητικής και πολιτισμού που μπορεί να έχουν απομείνει στο οξυδερκές πόπολο.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς αντίσταση σε μια απέραντη πνευματική Σαχάρα.
Οι τελευταίοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου είναι ο Βαγγέλης Γιακουμής και η Τατιάνα Στεφανίδου.
Δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει σ΄αυτή εδώ την μπανανία του ουρακοτάγκου λαού.
Πιο σκατά δεν γίνεται.




Ποτέ τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία»

 


Το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, η ανεξαρτησία και η επιβίωση της πατρίδας

Γράφει ο Νικόλαος Λ. Μωραΐτης

Είναι περιττό να τονιστεί ότι, ο αγώνας για την μη εκχώρηση της ιστορίας μας, της ταυτότητά μας, του πολιτισμού μας, της Μακεδονίας μας, είναι υπέρτατο εθνικό συμφέρον για εξασφάλιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας στις τόσο κρίσιμες στιγμές για το Έθνος μας. Πρέπει να δώσουμε ένα αγώνα πανεθνικό και προς κάθε κατεύθυνση για την κατοχύρωση των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων. Πρέπει ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός και ο απανταχού της Γης Ελληνισμός να θέσει σαν στόχο την όχι παραχώρηση της ιστορικής ονομασίας, της ταυτότητας και της γλώσσας. Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα χρειάζεται η καθολική κινητοποίηση όλων μας. Και για να επιτευχθεί η κινητοποίηση, πρέπει η ελληνική κοινωνία να προσέξει να μην την παγιδεύσουν με ελλειμματικές αναλύσεις, με ανορθολογικές αποφάσεις και με κοντόφθαλμες εκτιμήσεις για την περιφερειακή πολιτική. Δηλαδή, να μην δεχτεί ο λαός να τον αποκλείσουν από τη διαδικασία λήψεως της εθνικής αυτής απόφασης εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με απλή η σύνθετη ονομασία. Και η συμμετοχή του λαού για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας είναι το δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Συγχρόνως, η Ελληνική Αντιπροσωπεία πρέπει να διαπραγματευτεί με μια λύση επ’ ωφελεία του εθνικού μας συμφέροντος διότι οι συνθήκες προσφέρονται για να επωφεληθούμε από τις νέες εξελίξεις. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε μια επωφελή για την πατρίδα λύση. Θα πρέπει να παραμένουμε άγρυπνοι φρουροί της Πατρίδος μας. Και τώρα που μας χρειάζεται πρέπει να δώσουμε ο καθένας από εμάς το παρόν γιατί η παραχώρηση της ιστορικής ονομασίας είναι το κίνητρο του ολέθρου που έρχεται.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Χρειάζεται συσπείρωση και σωστή κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε, γιατί οι καιροί είναι πολύ κρίσιμοι.

Ας σημειωθεί πως όλοι γνωρίζουμε ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική από καταβολής αιώνων. Δεν υπεισέρχομαι σε ιστορικές λεπτομέρειες γιατί το θέμα το έχουν καλύψει αξιόλογοι ιστοριολόγοι. Αλλά, το ότι η Μακεδονία είναι ελληνική το καταμαρτυρούν τα ελληνόφωνα φύλα γύρω στα 2200-2100 π.χ., το διαπιστώνει η εθνολογική γλωσσική προέλευση των Μακεδόνων κατά τον 7ο-6ο αιώνα π.χ., το καταγράφει η Βυζαντινή περίοδος που έρχονται στην μακεδονική περιοχή διάφορες ομάδες Σλάβων, όπως οι: “Στρυμωνίτες, οι Σαγουδάτοι, οι Δρογουβίτες, που δημιουργούν τις λεγόμενες “Σκλαβηνίες νησίδες”. Κατόπιν, άρχισε ο ελληνοβουλγαρικός ανταγωνισμός για την επικράτηση στη Μακεδονία, όταν ιδρύθηκε η Βουλγαρική Εξαρχία το 1870. Μετά έχουμε τον ελληνικό Μακεδονικό Αγώνα από το 1904 έως το 1908. Και κατόπιν, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, με τη ρήξη Στάλιν-Τίτο, η πρώην Γιουγκοσλαβία προσπαθεί να καθιερώσει την αναγνώριση “μακεδονικού” έθνους, της γλώσσας του και της ιστορίας του. Έτσι, έχουμε από πλευράς Σκοπίων, παραχάραξη της ιστορίας και της κληρονομιάς του Ελληνικού πολιτισμού της Μακεδονίας, του αλυτρωτισμού και εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Πράγματι, ποτέ και καμία πηγή δεν αναφέρει ύπαρξη “μακεδονικού” έθνους, η μακεδονικής γλώσσας όπως υποκλέπτουν τα Σκόπια. Η γλώσσα που μιλούσαν οι σλαβόφωνοι κάτοικοι της περιοχής ήταν μια ιδιωματική μορφή της βουλγαρικής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, η ελληνική ιστοριογραφία, οι επίσημοι χάρτες της “Vardaska” όλων των εποχών, ο χάρτης της πρώην Γιουγκοσλαβίας του 1937 ομιλούν αφ’ εαυτού, αλλά και οι ξένες διπλωματικές πηγές σε χρόνο ανύποπτο αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Εντούτοις, μερικά από τα προπαγανδιστικά μέσα που χρησιμοποιούν τα Σκόπια για να επιβάλλουν τις απόψεις τους εναντίον της Ελλάδας είναι τα ακόλουθα: Έχουν κινηθεί διεθνώς για να γίνει μια αναγνώριση και γενική αποδοχή του “μακεδονικού” έθνους, της γλώσσας του και της ιστορίας του. Γι’ αυτό οργανώνουν διεθνή επιστημονικά συνέδρια, κάνουν μορφωτικές συμφωνίες με όλες τις χώρες, ιδρύουν λεκτοράτα “μακεδονικής” γλώσσας σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό, ομιλίες σε Πανεπιστήμια διεθνώς, κάνουν μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα προπαγάνδας, και οργανώνουν διεθνή επιστημονικά συνέδρια, περιοδεύουσες εκθέσεις, έντυπα, και κάνουν και προφορική ενημέρωση. Όλη αυτή η κίνηση των Σκοπίων είναι για μια διεθνή αναγνώρισης του ¨μακεδονικού” έθνους, και να εκμηδενίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας.

Φυσικά, όλη η προπαγάνδα τους είναι επιθετική διότι μιλούν για “μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα και ζητούν, κατά καιρούς, παροχή μειονοτικών δικαιωμάτων. Μεθοδευμένη είναι η παραχάραξη που κάνουν της ιστορίας της Μακεδονίας. Η πολιτική των Σκοπίων έναντι της Ελλάδος έχει όλα τα στοιχεία του αλυτρωτισμού.

Είναι χρήσιμο να τονιστεί επίσης ότι από αξιόπιστη πηγή πληροφορήθηκα, πως τρείς Σκοπιανοί που διήλθαν από την πόλη του Αγίου Φραγκίσκου, προερχόμενοι από την πόλη του Σικάγου, συζήτησαν με ομογενείς το “Μακεδονικό”.

Ο διάλογος της συζητήσεώς τους έχει ως ακολούθως:
“Είμαστε Μακεδόνες της κατεχομένης από τους Έλληνες, και Βουλγάρους Μακεδονίας”.

Και συνεχίζουν: «Κάνουμε διεξαγωγή αγώνος για την απελευθέρωση της υπό των Ελλήνων κατεχομένης Μακεδονίας, με επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης». Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι αυτό είναι καταγεγραμμένο και στο σύνταγμά τους. Επιπλέον, διδάσκουν και στα σχολεία τους ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσά τους.

Επίσης λένε ότι, «η προσοχή μας είναι στραμμένη πρώτα στην Ελληνική Μακεδονία και αφού επιτευχθεί η απελευθέρωσή της, στη συνέχεια, θα στραφούμε προς την Βουλγαρία». «Έχουμε να ξεκαθαρίσουμε παλιούς λογαριασμούς με τους Έλληνες, διότι μας προξένησαν μεγάλη ζημιά διά μέσου της ιστορίας».

Κατόπιν συμπληρώνουν: «Ήδη, έχει τεθεί σε λειτουργία ολόκληρος μηχανισμός για την κινητοποίηση του αγώνος αυτού. Οι προσπάθειές μας μάλιστα εντείνονται μέχρι και στην κατεχομένη από τους Αλβανούς Βόρειο Ήπειρο, της οποίας οι κάτοικοι είναι Σλαβομακεδόνες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα. Ένας από τους σημερινούς στόχους μας είναι και η απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, και ως προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν δικά μας στοιχεία στην Ήπειρο της σημερινής Ελλάδος, που υποκινούν ένοπλο αγώνα κατά της Αλβανίας».

Και σε ερώτηση: «αν υποθέσουμε, ότι απελευθερώθηκε η Βόρειος Ήπειρος, τι θα απογίνει τελικά»; Απαντούν: «Θα προσαρτηθεί εκεί που ανήκει, δηλαδή στο νέο Μακεδονικό κράτος, που σκοπεύουμε να συστήσουμε».

Από τα παραπάνω, εισηγούμαι την αξιολόγηση των πληροφοριών αυτών και ιδιαίτερα του σημείου εκείνου της συσχετίσεως του «Βορειοηπειρωτικού» με το «Μακεδονικό», σε σημείο μάλιστα που να μιλούν και για ένοπλο αγώνα κατά της Αλβανίας, διά της Ηπείρου. Αλλά, και εδώ παρατηρείται ο αλυτρωτισμός τους.

Συγχρόνως, οι Αμερικανοί, λόγο των στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή ασχολούνται κατά κόρον και σε υπερβολικό και σκανδαλώδη βαθμό για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Βαλκανικής με τις πιό απίθανες λεπτομέρειες, για την τύχη των διαφόρων «δημοκρατιών», για την τύχη του Κόσοβο, για το «μακεδονικό», για τις δραστηριότητες του μουσουλμανικού στοιχείου κ.λ.π. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέρχονται τα πάντα, προκειμένου να πετύχουν στο στόχο τους, που αποβλέπει στον έλεγχο της περιοχής και της δημιουργίας νέου ισχύος. Μέσα στην στρατηγική της περιοχής αυτής, που έχουν σχεδιάσει, απεικονίζεται ανάγλυφη η τακτική για την παραχώρηση του ονόματος της ιστορικής ονομασίας, που απειλεί την Ελλάδα.

Για εμάς, η επιτυχία στη μεγάλη μας εθνική αποστολή και υπέρτατη υποχρέωση έναντι της Πολιτείας αυτή τη στιγμή είναι : Να την διασφαλίσουμε άγρυπνα από αυτή την εξωτερική επιβουλή.

Είναι μέγα το βάρος της ευθύνης, που πρέπει να αναλάβουμε, κάτω μάλιστα από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες, συνθήκες, αφού, μεταξύ των άλλων, οι σλάβοι ίστανται πάντα απειλητικοί προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν το αιώνιο σχέδιό τους, να βρουν διέξοδο δια της Θεσσαλονίκης, στον Θερμαϊκό και προς την Μεσόγειο. Αυτές οι σλαβικές διεκδικήσεις είναι που υποκινούν για την αλυτρωτική ονομασία «Μακεδονία» που υποκλέπτουν την ελληνική ιστορία, την γλώσσα και την εθνότητα. Πιστεύω, όμως, πως με τις εθνικές ευαισθησίες που διαθέτει ο λαός μας, την αγάπη προς την Πατρίδα, θα φέρει σε αίσιο πέρας την λύση του σκοπιανού υπέρ των ελληνικών συμφερόντων μόνον δια μέσου δημοψηφίσματος, που θα πεί ο λαός όχι τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία».

Εύχομαι, ολόψυχα, ο μεγάλος Θεός της Ελλάδος και σύσσωμος ο Λαός να πάρουμε απόφαση έτσι, ώστε, ν’ αφήσουμε στα παιδιά μας μιά ΕΛΛΑΔΑ ακέραιη γεωγραφικά και ανεξάρτητη. Η εθνική επιβίωση αποτελεί την μοναδική εγγύηση. Η επιβίωσή μας απαιτεί να μην μπει στο ΝΑΤΟ μια χώρα με σύνθετη ονομασία που θα χαρακτηρίσει την εθνότητά του και την γλώσσα του «Μακεδονική», γιατί σε συνεργασία με την Τουρκία, μέσα στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσουν προβλήματα αλυτρωτισμού, υπονομεύσεις της ελληνικής ιστορίας, υπαρκτές ή και ανύπαρκτες μειονότητες που θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για να προβληθούν εδαφικές διεκδικήσεις, ακόμη και επί της Μακεδονίας.

Πρέπει να διατηρήσουμε την εθνική ασφάλεια και το εθνικό συμφέρον με συνέπεια, αυταπάρνηση, αγωνιστικότητα και εθνικό πάθος. Ο εθνικός μας αγώνας θα χρωματίσει την ιδιαιτερότητα για την διατήρηση της Μακεδονίας. Παρά την απαράδεκτη αυτή σκοπιανή πολιτική, με την συμπαράσταση μάλιστα μεγάλων δυνάμεων, κυρίως δε των Ηνωμένων Πολιτειών, εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προτάξουμε ένα μεγάλο όχι σε εκείνα τα πονηρά σχέδια απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται, επειδή πιστεύουμε στο αμετάβλητο στόχο μας, ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική. Και τη θέση αυτή δεν πρέπει να την μεταβάλουμε. Πρέπει να παραδώσουμε αυτή την σκυτάλη και την παρακαταθήκη στα παιδιά μας, που εύχομαι να την τηρήσουν αμόλυντη και αναλλοίωτη, όπως ακριβώς επιτάσσει το εθνικό συμφέρον της Πατρίδας.

Η απόφασή μας στο όχι τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με σύνθετη ονομασία, που εκχωρεί την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας σε έναν σλαβικό λαό, αποτελεί εθνική επιταγή και αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο όλων εκείνων, που υπονομεύονται αυτή καθ’ αυτή την υπόταξη της Μακεδονίας.

Νικόλαος Λ. Μωραΐτης. Ph.D.

Διεθνείς Σχέσεις-Συγκριτική πολιτική -
Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ.

Καλιφόρνια, U.S.A.
 Ιανουάριος 2018
Member of International Hellenic Association (USA)


Ούτε ο Ιερώνυμος τον σώζει... Θα επικαλεστούν "ναυάγιο" των συνομιλιών με τους Σκοπιανούς... "Τρώτε νόστιμο και φθηνο χοιρινό"...


Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

 

Κατα πως είπε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, "δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά συνεννόηση και ομοψυχία", στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Κάτι μου "λέει" ότι την Κυριακή θ' απαγορευθούν "οι... συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων καθ' άπασαν την επικράτειαν" και οι... παραβάτες θ' αφορισθούν από την εκκλησία.
Επιστρέφει η χώρα με... φόρα στο "Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών" και στην διαφήμιση "Τρώτε νόστιμο και φθηνο χοιρινό"

Συνέντευξη για την Ευρώπη με Γερμανό εθνικιστή που έγινε Ορθόδοξος Χριστιανός

 

Από Σερβική Δράση (Србска Акција) / ΚΟ

Ο Maik Müller είναι Γερμανός εθνικιστής ακτιβιστής από τη Δρέσδη και Ορθόδοξος Χριστιανός. Βαπτίστηκε το 2016 στη Σερβία και έλαβε το βαφτιστικό του όνομα Γερμανός από τον Άγιο Γερμανό της Αλάσκας (1756-1836). Είναι μέλος του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD), στο οποίο υπηρετεί ως περιφερειακός πρόεδρος του τμήματος νεολαίας (Jungen Nationaldemocrat) για τη Σαξονία. Ο Mike είναι ένας μεγάλος φίλος του Σερβικού λαού και της Κίνησης μας, ήταν ο καλεσμένος μας τις τελευταίες ημέρες. Μέσα από τη σύντομη συνέντευξη που είχαμε μαζί του καλύφθηκαν αρκετά σημαντικά θέματα.

Mike, πρόσφατα έγινες μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πες μας εν συντομία τι είναι η Ορθοδοξία για σένα και γιατί έγινες Ορθόδοξος Χριστιανός;

Η Ορθοδοξία για μένα αντιπροσωπεύει την αληθινή γνώση του Κυρίου, που είναι αγάπη και είναι πανταχού παρών. Χωρίς τη βοήθειά Του, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλό. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Σερβία το 2014, επισκέφθηκα επίσης την κατεχόμενη νότια Σερβική επαρχία - το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Εντυπωσιάστηκα από το σερβικό μεσαιωνικό πολιτισμό με τα επιβλητικά μοναστήρια, αλλά ένιωσα αμέσως ότι υπήρχε κάτι πολύ πιο μεγαλύτερο από πολιτιστικές ομορφιές. Παρόλο που ήμουν τότε ένας άθεος Γερμανός, στην (Μονή) Ντετσάνι, στην (Μονή) Γκρατσάνιτσα και σε άλλους Σερβικούς Ορθόδοξους ιερούς τόπους ένιωσα απερίγραπτη πνευματική δύναμη. Ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες των δεινών του σερβικού λαού στην ιερή γη τους. Έκανα το βάπτισμα μου στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 2016. Έχω κερδίσει πολλούς Σέρβους Ορθόδοξους φίλους φέτος, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν ιερείς. Όλοι μου δίνουν μεγάλη υποστήριξη.

Περίγραψέ μου συνοπτικά την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Γερμανία. Πώς βλέπεις τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών; Ποια είναι η κατάσταση με το NPD και την εθνικιστική νεολαία της οποίας είσαι επικεφαλής στη Δρέσδη και σε όλη τη Σαξονία; Ποια είναι η γνώμη σου σχετικά με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και την εκλογική επιτυχία της;

Στη Γερμανία, όπως και γενικά στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι κακή. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τη μεγάλη εισροή μεταναστών και τον εξισλαμισμό της κοινωνίας. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς σωστό έλεγχο και μπορούμε εύκολα να μαντέψουμε πόσοι τρομοκράτες βρίσκονται μέσα σε αυτές τις μάζες. Οι συστημικοί πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις τάσεις, αλλά στον γερμανικό λαό υπάρχει αντίσταση και πιστεύουμε ότι θα είναι ισχυρότερη. Η οργάνωση της οποίας είμαι μέλος - το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD) και το τμήμα της νεολαίας μας - η Εθνική Δημοκρατική Νεολαία (JN), αντιτίθεται έντονα σε όλες αυτές τις καταστρεπτικές διαδικασίες. Οι τρεις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες δραστηριοποιείται η JN είναι η εκπαίδευση των μελών και των συμπατριωτών, η κοινωνικοποίηση και ο ακτιβισμός. Πολλοί που είναι κοντά στις ιδέες μας ψηφίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που είναι ένα λαϊκίστικο κόμμα, επειδή είναι ελκυστικό να πιστεύουν στη δυνατότητα ταχείας αλλαγής και ταχείας πολιτικής επιτυχίας. Ωστόσο, η AfD είναι, κατά τη γνώμη μας, ένα λαϊκιστικό κόμμα που αντιτίθεται στον ισλαμισμό, αλλά επιδιώκει να προστατεύσει την υπάρχουσα τάξη και τις φιλελεύθερες "αξίες" της, συμπεριλαμβανομένης της ομοφυλοφιλίας. Υπάρχουν ωστόσο, θετικές πλευρές στην ενίσχυση της AfD. Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να πούμε πλήρως τι είναι πραγματικά η AfD, αλλά ο χρόνος θα δείξει. Η σημερινή κατάσταση στο NPD δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά διατηρήσαμε τον πυρήνα των μελών μας και των υποστηρικτών μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την ταυτότητα, την οικογένεια, το έθνος και η συνέπειά μας σε αυτόν τον αγώνα τελικά θα φέρει καρπούς.

Ποια είναι η άποψή σου για τις σερβο-γερμανικές σχέσεις στο παρελθόν και στο μέλλον; Ποια προοπτική έχει η ιδέα μιας Ευρώπης των εθνών;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το μέλλον της Γερμανίας, αλλά το πεπρωμένο της σχετίζεται με τη μοίρα της Ευρώπης ως κοινής μας πατρίδας. Τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να πολεμήσουν από κοινού εναντίον των κοινών εχθρών - φιλελεύθερων αντι-εθνικών ψευδών ελίτ. Διότι αν δεν είναι ενωμένοι, θα νικηθούν και θα καταστραφούν. Η ιστορία των σχέσεων Γερμανίας-Σερβίας δεν είναι ξεκάθαρη. Γνωρίζω ότι στη Σερβία υπάρχει μια ισχυρή προπαγάνδα στην οποία οι Γερμανοί εκπροσωπούνται ως ένας μεγάλος εχθρός σε δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί δεν είχαν εδαφικές προθέσεις προς τη Σερβία. Ωστόσο, οι εχθροί της Ευρώπης και οι εχθροί των εθνών μας ήθελαν να μας παρασύρουν και να κατευθύνουμε την εθνική μας ενέργεια προς λάθος κατεύθυνση. Τελικά, μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική άποψη της ιστορίας, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη σημερινή εθνικιστική συνεργασία ενάντια στον σημερινό, κοινό εχθρό της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα των γερμανο-σερβικών σχέσεων, αλλά και των γερμανο-πολωνικών και όλων των άλλων σχέσεων όπου υπάρχουν ιστορικές συγκρούσεις και αμφιλεγόμενες ερμηνείες αυτών. Κάθε εθνικιστής είναι υποχρεωμένος να θυμάται τα θύματα και τους ήρωες του έθνους τους, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αιτία σοβινισμού. Όπου είναι δυνατόν, ιστορικές συγκρούσεις πρέπει να αφεθούν στην ιστορία, όπου ανήκουν, και να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέτωπο άμυνας για την Ευρώπη. Επειδή ο γενικός μας στόχος είναι η Ευρώπη των ελεύθερων εθνών.

Πρόσφατα, η Εθνικοδημοκρατική Νεολαία ξεκίνησε την προώθηση του τρίτου Ευρωπαϊκού Εθνικιστικό Κογκρέσου στη Γερμανία, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την επόμενη άνοιξη. Πες μας περισσότερα για αυτό;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι η παράδοση του κινήματος μας είναι να προσπαθούμε να συνεργαστούμε ενεργά με όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους οργανισμούς. Αυτό, φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο με τους άμεσους γείτονές μας, όπως είναι οι Τσέχοι, οι Πολωνοί ή οι Γάλλοι εθνικιστές, και είναι λίγο πιο δύσκολο με τους συντρόφους μας από μακρινές χώρες όπως η Ελλάδα, η Σερβία ή η Φινλανδία. Αυτή είναι η σημασία αυτών των συνεδρίων. Η επιθυμία και ο στόχος μας είναι μέσω αυτών των εκδηλώσεων να παρέχουμε την ευκαιρία να ακούμε τις απόψεις διαφόρων ομάδων στην ήπειρό μας, να συζητούμε ακόμη και επίμαχα ζητήματα, να διαμορφώσουμε κοινές στάσεις, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις αντίθετες απόψεις.
Θέλω να τονίσω ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα ιστορικά και πολιτικά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ ορισμένων λαών και, κατά συνέπεια, μεταξύ εθνικιστικών ομάδων στην Ευρώπη. Αναγνωρίζουμε το γεγονός αυτό και θέλω να τονίσω ότι η συμμετοχή μας στο Κογκρέσο δεν συνεπάγεται παραίτηση από τις αρχές μας. Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για όλους τους φορείς που καλούνται να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, το όραμά τους για την Ευρώπη και το πρόγραμμά τους. Για τους Σέρβους, το συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το αν κάποιος ενδεχομένως στην Κεντρική Ευρώπη εξακολουθεί να έχει κάποια προκατάληψη εναντίον του σερβικού λαού, να απορρίψει τέτοιες απόψεις. Πάντα καταθέτω την δική μου υπέροχη εμπειρία με τους Σέρβους, και ιδίως την μοίρα των Σέρβων στο Κόσοβο και τα Μετόχια, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί μεροληπτική, επειδή γνωρίζουν την προσήλωσή μου προς τον σερβικό λαό.
Στην Ευρώπη, μεταξύ των εθνικιστών, υπάρχει μια διαμάχη για ορισμένα θέματα. Η κίνησή σας έχει σαφείς απόψεις και είναι σεβαστές. Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε ότι αν θα συμμετάσχετε σε αυτό το συνέδριο, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υποχωρείτε από τις αρχές σας. Εγώ μπορώ να επαναλάβω την επίσημη πρόσκληση προς την Σερβική Δράση, την οποία άλλωστε έχουμε ήδη αποστείλει αμέσως μετά τη σύγκληση του συνεδρίου. Θα σήμαινε πολλά η συμμετοχή σας, αλλά όποια και αν είναι η τελική σας απόφαση στο θέμα αυτό, να είστε σίγουροι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις αδελφικές μας σχέσεις.

Με πίστη στον Θεό!

ΚΟ / πηγή

Στο Davos το επόμενο «επεισόδιο» για την ονομασία της πΓΔΜ - Συνάντηση Τσίπρα και Zaev

 

Στο Davos το επόμενο «επεισόδιο» για την ονομασία της πΓΔΜ - Συνάντηση Τσίπρα και Zaev
Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ
Νέα τροπή μπορεί να λάβουν οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Zoran Zaev στις 24 Ιανουαρίου 2018 στο Davos, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Για το γεγονός αυτό φρόντισε να ενημερώσει ο κ. Zaev σε δηλώσεις του, ο οποίος, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών».
Ωστόσο, ο κ. Zaev επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις εξελίξεις, εν όψει και των συλλαλητηρίων κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Κυριακή.
Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά εθνική ομοψυχία, ρίχνοντας έτσι τους τόνους.
H συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Dimitrov (ΥΠΕΞ πΓΔΜ): Για εσωτερική κατανάλωση οι δηλώσεις Naumovski - Είμαστε Μακεδόνες

Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Vasko Naumovski, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Nikola Dimitrov, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές και εκτίμησε ότι αυτές έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».
Πάντως, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές δημιουργείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.
Ο Naumovski τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Ο Dimitrov ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.
Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.
Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Dimitrov, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.
Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η πΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Dimitrov ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της πΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».

Τα 5 ονόματα που πρότεινε ο Nimetz για τη FYROM - Όλα περιέχουν τον όρο «Μακεδονία»

Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, κατά τη χθεσινή (17/1/2018) συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας (Αδαμάντιο Βασιλάκη) και της πΓΔΜ (Vasko Naumovski) αποκαλύπτει η ιστοσελίδα των Σκοπίων, www.MKD.mk.
Ειδικότερα, τα ονόματα είναι στα σλαβικά, περιέχουν όλα τον όρο «Μακεδονία» και πρόκειται για τα εξής:
1. Republika Nova Makedonija - Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας,
2. Republika Severna Makedonija - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας,
3. Republika Gorna Makedonija - Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας,
4. Republika Vardarska Makedonija - Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και
5. Republika Makedonija (Skopje) - Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
Όσον αφορά τη σύντομη γραφή των ονομάτων προτάθηκαν τα εξής:
1. Nova Makedonija,
2. Severna Makedonija,
3. Gorna Makedonija,
4. Vardarska Makedonija και
5. Makedonija (Skopje).
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα ονόματα, όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά τη συνάντηση, είναι ένας συνδυασμός των παλιών του ιδεών που ούτως ή άλλως είναι γνωστές στο κοινό ενώ τόνισε ότι περιμένει και οι δυο πλευρές να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Σχετικά με τη γλώσσα αυτό που προτάθηκε να είναι η γραφή «makedonski» ή επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή Nova, Vardarska, Gorna, ενώ προβλέπεται η πιθανότητα οι άλλες χώρες να διαλέξουν το εάν θα τη μεταφράζουν ή όχι.
Για το θέμα της υποκοότητας προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika on Nova Makedonija».

www.bankingnews.gr

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα


 
Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...