Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Πρόσκληση σε εκδήλωση περί Γεωπολιτικής και Πολιτικής την Κυριακή, 18:00, στο Χίλτον

Παζάρι βιβλίου από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου (09:00-18:00) στο Χίλτον, Αίθουσα "Θάλεια 4"


 

Σε μια περίοδο εξαιρετικά ρευστή, όπου τα γεωπολιτικά ζητήματα έρχονται να αλλάξουν δεδομένα, ισορροπίες ακόμα και σύνορα, η Ελλάδα (και η Κύπρος) διέρχεται μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, μετά από πέντε χρόνια οικονομικού μαρασμού και εξόντωσης της ελληνικής κοινωνίας.
Για όλα αυτά θα μιλήσουν στην εκδήλωση ενημέρωσης και διαλόγου που διοργανώνει το ιστολόγιοΙνφογνώμων Πολιτικά, την Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, ώρα 18:30, στο Ξενοδοχείο Χίλτον, Αίθουσα "Θάλεια 4", οι κ.κ.:

Naomi Klein: «Ελληνες θυσιαστήκατε για να σωθούν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Σας εκπαιδεύουν να νοιώθετε ένοχοι!»

Naomi-Klein

Naomi Klein: «Ελληνες θυσιαστήκατε για να σωθούν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Σας εκπαιδεύουν να νοιώθετε ένοχοι!»



«Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Εχουν ήδη διαγνώσει ότι είστε άρρωστοι».
Η κυρία Κλάιν μένει μόνιμα στο Τορόντο του Καναδά, μαζί με τον σύζυγό της Αβι Λιούις. Σε λίγο καιρό θα
κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Το δόγμα του σοκ» («Τhe Shock Doctrine»), το οποίο αποτελεί μια σκληρή πολεμική εναντίον του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον αποκαλεί.
Στο βιβλίο «Το δόγμα του σοκ» της Ναόμι Κλάιν υπάρχει μια λεπτομερέστατη καταγραφή της δράσης του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), αλλά επίσης στη Ρωσία.
«Παρακολουθώ από πολύ κοντά την ελληνική κρίση και φυσικά την παρέμβαση της τρόικας του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» η κυρία Κλάιν. «Αυτό που με εντυπωσίασε» σημειώνει, «ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, ήταν ότι οι Ελληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Οταν μάλιστα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε την κρίση με τις τράπεζες, επεσήμαινα το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου».
Μετά βέβαια το κλίμα σταδιακά άλλαξε. «Οταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η “εκπαίδευση”. Κατ΄ αρχάς, το ΔΝΤ διέγνωσε ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος. Και τώρα σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα.
Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου».«Πρόκειται» τονίζει η γνωστή συγγραφέας «για μια κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς».
Κατά μία έννοια, «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική. Στην πορεία, ο στόχος από την παρέμβαση της τρόικας άλλαξε» υπογραμμίζει. «Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων» λέει η κυρία Κλάιν.
«Σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»
«Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν ορισμένα θέματα ταμπού και ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει αυτό» λέει η κυρία Κλάιν για τον αμερικανό πρόεδρο.
«Γιατί το κοστούμι του ΔΝΤ δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε χώρας και είναι ίδιο για όλες;» ήταν μία από τις ερωτήσεις προς την κυρία Κλάιν. «Πραγματικά δεν μπορώ να σας δώσω ξεκάθαρη απάντηση» παραδέχεται με μια μικρή δόση ενοχής. «Είναι απορίας άξιο πώς δεν κατάλαβαν ας πούμε ότι, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση, ο πληθωρισμός λογικά θα ανέβαινε.
Υπάρχει επίσης και κάτι άλλο» προσθέτει. «Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το ΔΝΤ θα άλλαζε μυαλά. Περιμέναμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο θα υπερίσχυε του αμερικανικού. Τώρα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο παραμένει άγνωστο. Ισως οι άνθρωποι του ΔΝΤ να έχουν πέσει όλα αυτά τα χρόνια σε μια ιδεολογική παγίδα».
Ωστόσο, όπως εξηγεί η κυρία Κλάιν, μετά και την εμπειρία της Αργεντινής, «το ΔΝΤ ήταν έτοιμο κυριολεκτικά να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Σε αυτό είχε βοηθήσει και η οικονομική κρίση μετά το 2008. Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του.
Και βέβαια η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους». «Τώρα όμως» επισημαίνει «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”: την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο, σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία».
Τι λέει για τον Ομπάμα
«Οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει πλέον τον ενθουσιασμό που είχαν για τον Μπαράκ Ομπάμα» δηλώνει η κυρία Κλάιν. «Ο Ομπάμα ήταν εκπληκτικός στην προεκλογική εκστρατεία του. Εκανε τους Αμερικανούς να αισθάνονται ότι μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Ωστόσο, στην Ουάσιγκτον υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι ταμπού, όπως η Γουόλ Στριτ ή το Ισραήλ.
Και ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει αυτό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να χάσουν την εμπιστοσύνη της βάσης τους. Πάρτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τώρα που έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Λάρι Σάμερς οι φήμες λένε ότι θα τον αντικαταστήσει ένα στέλεχος της Γουόλ Στριτ. Ολα αυτά θα κριθούν στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο» καταλήγει.
Η «Πασιονάρια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης
«Δεν αποφάσισα εγώ να γράψω αυτό το βιβλίο. “Εκείνο” το αποφάσισε για μένα» λέει για το «Το δόγμα του σοκ» η Ναόμι Κλάιν. Οταν ήταν μικρή, η Ναόμι Κλάιν συνήθιζε να ψωνίζει συνέχεια. Ποιος να φανταζόταν ότι αρκετά χρόνια αργότερα θα έγραφε ένα βιβλίο που από πολλούς χαρακτηρίστηκε η «Βίβλος» κατά των πολυεθνικών. Το «Νo Logo: Νo Space, no choice, no jobs: Η βίβλος του αντι-εταιρικού ακτιβισμού», που εκδόθηκε το 2000, τη μετέτρεψε ουσιαστικά σε «πασιονάρια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης.
Γεννηθείσα το 1970 στο Μόντρεαλ από αριστερή οικογένεια που μετανάστευσε το 1967 από τις ΗΠΑ στον Καναδά λόγω αντίθεσης στον πόλεμο στο Βιετνάμ, η νεαρή Ναόμι μεγάλωσε σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Σήμερα ερευνά μανιωδώς διάφορα θέματα και προσφέρει μια εναλλακτική ματιά στα πράγματα.
Το 2007 εκδόθηκε «Το δόγμα του σοκ» και, όπως λέει η ίδια, «δεν αποφάσισα εγώ να γράψω αυτό το βιβλίο.“Εκείνο” το αποφάσισε για μένα. Είχα πάει στο Ιράκ όταν ο Πολ Μπρέμερ διοικούσε τη χώρα αμέσως μετά τον πόλεμο. Οι Αμερικανοί είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν την τακτική του “σοκ και δέους” με την οποία κέρδισαν τον πόλεμο και στην οικονομία. Αδιαφόρησαν πλήρως για το τι συνέβαινε στο Ιράκ και ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουν αμέσως τα πάντα.
Να φανταστείτε ότι ο διερμηνέας μου δεν γνώριζε να υπάρχει λέξη για την ιδιωτικοποίηση στα ιρακινά. Ετσι άρχισα να γράφω για τον καπιταλισμό της καταστροφής γνωρίζοντας από πρώτο χέρι και την εμπειρία της Αργεντινής».
Το νέο βιβλίο της θα έχει θέμα την κλιματική αλλαγή και έχει ήδη αρχίσει έρευνα. Για αυτό και έχει περιορίσει τις διαλέξεις της ανά τον κόσμο αλλά προλαβαίνει να γράφει άρθρα για έντυπα όπως η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και το αμερικανικό περιοδικό «Τhe Νation».
Η Naomi Klein, είναι καναδή δημοσιογράφος, από τις πιο μαχητικές της εποχής μας, με μεγάλη απήχηση στην αμερικάνικη Αριστερά. Έχει γράψει βιβλία τα οποία έγιναν best sellers. Το καινούργιο της βιβλίο αφορά στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη.
Άγγελος Αθανασόπουλος , εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Πηγή: logiosermis

Η Ενανθρώπηση του Υιού του Θεού

 22:48
20/12/2014
 
Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού - Γιά ποιό λόγο ενανθρώπησε ο Υιός του Θεού και όχι ο Πατήρ ή το Πνεύμα· και ποιές οι συνέπειες της ενανθρώπησης.
 
Ο Πατήρ δεν μεταπίπτει στον Υιό, παραμένει πάντα Πατήρ· ο Υιός δεν μεταπίπτει στον Πατέρα, παραμένει πάντα Υιός· το Πνεύμα δεν μεταπίπτει στον Πατέρα ή τον Υιό, παραμένει πάντα Πνεύμα Άγιο. Η ιδιότητα καθενός προσώπου της Αγίας Τριάδας είναι σταθερή και αμετάβλητη. Πως, άλλωστε, θα παρέμενε ιδιότητα αν εναλλασσόταν συνεχώς περνώντας κάθε φορά σε άλλο πρόσωπο; 
 
Γι’ αυτό ο Υιός του Θεού είναι που γίνεται Υιός του ανθρώπου, για να παραμείνει ακριβώς η ιδιότητα αμετακίνητη. Γιατί, όντας Υιός του Θεού, όταν έγινε Υιός του ανθρώπου παίρνοντας σάρκα ανθρώπου απ' την αγία Παρθένο, δεν αλλοτριώθηκε από την υιική του ιδιότητα.
 
Ο Υιός του Θεού ενανθρώπησε για να χαρίσει ξανά στον άνθρωπο εκείνο για το οποίο δημιουργώντας τον τον προόρισε. Τον δημιούργησε σύμφωνα με τη δική Του εικόνα, διανοητή και ελεύθερο, προορισμένο να του μοιάζει, δηλαδή να ναί, όπως και ο δημιουργός του, τέλεια ενάρετος, πράγμα κατορθωτό για την ανθρώπινη φύση.
 
Γιατί οι αρετές, δηλαδή η νηφαλιότητα, η ηρεμία, η ακεραιότητα, η αγαθοσύνη, η σοφία, η δικαιοσύνη, η ανεξικακία είναι πρωταρχικά, γνωρίσματα της θείας φύσης. Ο Θεός, λοιπόν, δημιούργησε τον άνθρωπο σε πλήρη κοινωνία μαζί του (τον δημιούργησε για να μείνει άφθαρτος, τον ανέβασε στην αθανασία με το να τον κρατά κοντά του). Εμείς, όμως, αυτά τα γνωρίσματα της θείας φύσης τα αλλοιώσαμε και τα μπερδέψαμε με την παράβαση της εντολής, και περάσαμε στην παράταξη της κακίας με αποτέλεσμα να χάσουμε την κοινωνία με το Θεό. Τις γαρ μετουσία φωτί προς σκότος; Καί όταν πιά στερηθήκαμε τη ζωή, πέσαμε στη φθορά του θανάτου. 
 
Επειδή, τώρα, ο Θεός μας πρόσφερε το ύψιστο και δεν το διαφυλάξαμε, χρειάστηκε να κατέβει αυτός στο χείριστο, δηλαδή στη δική μας ξεπεσμένη φύση, ώστε να μας ξαναδώσει, προσφέροντας και ενεργώντας ο ίδιος, την εξομοιωμένη μ αυτόν εικόνα και τον αρχαίο προορισμό. Κι ακόμα να μας διδάξει το ενάρετο ήθος της βιωτής, αυτό το ήθος που ο ίδιος με την επίγεια ζωή του κατέστησε συγκεκριμένο και ευκολοκατόρθωτο. Κι ακόμα να μας ελευθερώσει από τη φθορά φέρνοντάς μας πάλι σε κοινωνία με τη ζωή, με το να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο της δικής μας ανάστασης.
 
Καί ακόμα να ξανακάνει καινούργιο το θρυμματισμένο κι αγνώριστο κανάτι της ύπαρξής μας, να λύσει τα δεσμά της κυριαρχίας του διαβόλου επάνω μας προκαλώντας μας να αναγνωρίσουμε την κυριαρχία του Θεού. Καί ακόμα να μας γεμίσει κουράγιο και να μας εκπαιδεύσει να πολεμούμε τον τύραννο με την υπομονή και την ταπείνωση.
     
Με την ενανθρώπηση, λοιπόν, του Υιού του Θεού καταργήθηκε η λατρεία των δαιμόνων, όλη η κτίση αγιάστηκε με το θείο του αίμα, οι βωμοί και οι ναοί των ειδώλων κατεδαφίστηκαν, ρίζωσε η γνώση του Θεού, λατρεύεται πιά η ομοούσια Τριάδα, η άκτιστη θεότητα, ο ένας αληθινός Θεός ο δημιουργός και κυβερνήτης του σύμπαντος.
 
Τώρα πιά, πάλι, οι αρετές είναι κατορθωτός τρόπος ζωής, προσφέρθηκε η ελπίδα με την ανάσταση του Χριστού· τώρα πιά οι δαίμονες τρέμουν τους ανθρώπους που προηγουμένως ήταν του χεριού τους. Καί το πράγματι αξιοθαύμαστο, είναι πως όλα αυτά κατορθώθηκαν με το σταυρό και τα πάθη και το θάνατο. Κηρύχθηκε σ' όλη τη γη το Ευαγγέλιο της υποταγής στο Θεό, όχι με πολέμους και όπλα και στρατούς που συντριβαν τους εχθρούς.
 
Κηρύχθηκε από λίγους γυμνούς, φτωχούς και αγράμματους, που διώχνονταν από παντού, που δέχονταν χτυπήματα, που θανατώνονταν, που κήρυτταν ένα σταυρωμένο και νεκρό, που όμως επικράτησαν απέναντι στους σοφούς και τους ισχυρούς γιατί ακριβώς τους ακολουθούσε η ακαταμάχητη δύναμη του σταυρωμένου. Ο θάνατος, ο πριν τρομακτικός, νικιέται, και καταδικάζεται τώρα ο απόβλητος και μισητός της ζωής.
 
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της παρουσίας του Χριστού· αυτές είναι οι συνέπειες της επιβολής της δύναμής του. Δεν έσωσε ένα λαό, όπως ο Μωυσής που φυγάδευσε από την Αίγυπτο τους εβραίους περνώντας τους μεσ' από τη θάλασσα για ν απαλλαγούν από τη δουλεία του Φαραώ. Έσωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα από τη φθορά του θανάτου και τον γεμάτο από κακία τύραννο, την αμαρτία.
 
Καί έσωσε τους ανθρώπους όλους, όχι πειθαναγκάζοντάς τους να ασκήσουν την αρετή, όχι παραχώνοντάς τους στο χώμα, όχι καίοντάς τους και διατάσσοντας να λιθοβολούνται οι αμαρτωλοί, αλλά πείθοντάς τους με πραότητα, υπομονή και συγχωρετικότητα να διαλέξουν την αρετή και να συναγωνίζονται στους κόπους γι αυτήν κι έτσι να ικανοποιούνται. Προηγουμένως όταν αμάρταναν ετιμωρούντο με χτυπήματα κι όμως επέμεναν στην αμαρτία και την είχαν θεοποιήσει· τώρα δέχονται να υφίστανται χτυπήματα για χάρη της υπακοής στο Θεό και για χάρη της αρετής, δέχονται να κακοπαθούν και να θανατώνονται.
 
Δόξα σε Σένα Χριστέ, Λόγε του Θεού και Σοφία και Δύναμη και Θεέ Παντοκράτορα. Τι να Σού αντιδωρίσουμε εμείς οι άπραγοι για όλα όσα μας χάρισες; Όλα μας τα χείς δοσμένα Εσύ και τίποτ άλλο δεν ζητάς από μας πάρα ν αποδεχτούμε τη σωτηρία που μας πρόσφερες, δίνοντάς μας ακόμα και τη δύναμη για να το κάνουμε. Καί την προσπάθειά μας πάλι νιώθεις για χάρη γιατί είσαι απερίγραπτα αγαθός.
 
Σ ευχαριστούμε, Εσένα που μας έδωσες την ύπαρξη, μα και μας χάρισες την αιώνια ζωή· Εσένα που και όταν την χάσαμε και την αρνηθήκαμε, μας οδήγησες πίσω σ' αυτήν με την ενανθρώπησή Σου που καμιά γλώσσα δεν τολμά να ερμηνεύσει. 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

H αναπήδηση της ψόφιας γάτας...

H αναπήδηση της ψόφιας γάτας...

Οι κύκλοι γύρω από τα χρηματιστήρια και τα χρηματοοικονομικά δρώμενα αναφέρονται μερικές φορές στο "dead cat's bounce" που σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να αποδοθεί ως «το τελευταίο τίναγμα της ψόφιας γάτας».  Αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται όταν...
οι χρηματιστηριακοί δείκτες, των οποίων η αρχική πτώση προαναγγέλλει σχετικά την οριστική τους κατάρρευση, παρουσιάζουν μια τελευταία προσωρινή ανάκαμψη. Πρωτοεμφανίστηκε δε το 1985 όταν τα χρηματιστήρια της Σινγκαπούρης και της Μαλαισίας «αναπήδησαν» μετά από την πτώση κατά τη διάρκεια της ύφεσης εκείνης της χρονιάς. Η προέλευση της έκφρασης ανάγεται στο εξής φαινόμενο:όταν οι μύες του νεκρού σώματος μιας γάτας εκτονώνονται, από τη σύσπαση που επισυμβαίνει αμέσως μετά τον θάνατο προκαλείται ένα αρκετά μεγάλο άλμα που για μια στιγμή πείθει ότι η γάτα εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή.
Στα καθ'ημάς τώρα:αν αντικαταστήσουμε τη λέξη«χρηματιστήριο» με το «μνημονιακή κυβέρνηση» η παρομοίωση δεν απέχει πολύ από το να καθρεφτίζει πιστά την πολιτική συγκυρία. Με τη διαφορά ότι η σαμαροβενιζελική κυβέρνηση δεν γκρεμοτσακίζεταιαπό αρκετά μεγάλο ύψος. Όλους αυτούς τους μήνες σερνόταν με τα ισχνά εκλογικά της ποσοστά. Ούτε βέβαια πραγματοποίησε την αναλαμπή ενός εντυπωσιακού γκελ. Ο επιθανάτιος ρόγχος της έχει εδώ και πολύ καιρό ευκρινέστατα διαπιστωθεί. Απλά, ο ξένοι πάτρωνες, οι αργυρώνητοι κονδυλοφόροι, τα ντόπια φερέφωνα, τα κυρίαρχα κοινωνικά στρώματα και τα πολύτροπα οικονομικά συμφέροντα έχουν αποδοθεί σε μια τιτάνια, φευ μάταιη, προσπάθεια, σπασμωδικά να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα ζωντανή και με μέλλον, ότι η ψαλίδα των ποσοστών της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ τάχα κλείνεικαι ότι οι 180 ψήφοι της προεδρικής εκλογής είναι εξασφαλισμένοι. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για νεκροφάνεια. Η θανατηφόρα πορεία της θητείας της παραπέμπει στη δική της πλήρη απονέκρωση. Το δικό της θρασίμι είναι αυτό που θα αρχίσει να αποσυντίθεται. Πήγε να το παίξει «γάτα» αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε καν την τελευταία εκτίναξη δεν έχει τη δυνατότητα να καταφέρει.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δρουκόπουλου ΒασίληΕΔΩ...

Τι θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου...

 

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται και φέτος οι φορολογούμενοι. Οι εφορίες άρχισαν να αποκτούν τις γνώριμες εικόνες χάους που επικρατούν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες.
Χιλιάδες φορολογούμενοι περιμένουν και ταλαιπωρούνται στις μεγάλες...

ουρές των ΔΟΥ, ενώ δεν λείπουν ο εκνευρισμός και οι διαπληκτισμοί. Οι φορολογούμενοι σπεύδουν στις εφορίες για να να κλείσουν ή να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, οι οποίες εκτείνονται από τις διορθώσεις στο Ε9 και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, τη διακοπή εργασιών, την κατάθεση πινακίδων αλλά και το συμψηφισμό οφειλών με επιστροφές φόρου. 
Η πλειονότητα των φορολογουμένων «στήνεται» στα γκισέ των υπαλλήλων που έχουν επιφορτισθεί με την παραλαβή των δικαιολογητικών, για τις απαλλαγές από το ΕΝΦΙΑ και τα δικαιολογητικά για το Ε9 (όσοι πήραν εντολή από το σύστημα, προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για τις διορθώσεις που έκαναν). Ακολουθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες οφειλές τους (σε έως και 12 δόσεις) προκειμένου να εντάξουν παλαιότερα χρέη (μέχρι την 1η Οκτωβρίου) στην ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
 
Η τροποποίηση του Ε9 οδηγεί περισσότερους από 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στις εφορίες, αφού οι διορθώσεις που έκαναν στο περιουσιολόγιό τους, έβγαλαν μειωμένο ΕΦΝΙΑ τουλάχιστον κατά 300 ευρώ. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, δεν εκδίδεται εκκαθαριστικό αλλά η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet στέλνει τους φορολογούμενους στην εφορία για τα περαιτέρω. Πρόκειται ουσιαστικά για τα δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τη μείωση του φόρου. Δηλαδή τι ακριβώς άλλαξε στα χαρακτηριστικά των ακινήτων (τετραγωνικά κ.λπ.), αλλά και στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
 
Πολλούς φορολογούμενους έστειλε στην εφορία και η «διπλή» τροποποιητική δήλωση Ε9. Σε περίπτωση δεύτερης τροποποιητικής δήλωσης καλούνται να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να τεκμηριωθούν οι αλλαγές που δηλώθηκαν.
 
Πολλοί είναι και οι φορολογούμενοι που τρέχουν για άλλες διευθετήσεις όπως: η προσκόμιση των δικαιολογητικών για να τύχουν των μειώσεων από τον ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση νέων χρεών -τα οποία δεν μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της ηλεκτρονικής οδού- αλλά και η κατάθεση πινακίδων. Φέτος ο συνολικός αριθμός ιδιοκτητών αυτοκινήτων που αναμένεται να παραδώσουν πινακίδες υπολογίζεται σε τουλάχιστον 135.000, όσοι δηλαδή κατέθεσαν και πέρυσι.
 
Πληρωμή φόρων 
Παράλληλα με τις φορολογικές εκκρεμότητες που έχουν να ρυθμίσουν, οι φορολογούμενοι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν:
 
1. Την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Όσοι αδυνατούν να την πληρώσουν και έχουν απλήρωτες και τις δυο προηγούμενες δόσεις (Οκτωβρίου και Νοεμβρίου) έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.
 
2. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Οι κάτοχοι οχημάτων μπορούν να εισέρχονται στην υπηρεσία Εκτύπωσης Τελών Κυκλοφορίας Αυτοκινήτων του Τaxisnet και με τους κωδικούς πρόσβασης να εκτυπώσουν την Ταυτότητα Οφειλής των τελών κυκλοφορίας με την οποία θα τα εξοφλήσουν σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Όσοι δεν καταβάλλουν τα τέλη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κινδυνεύουν με πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας.
 
3. Τη δεύτερη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για περίπου 30.000 οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι εντάχθηκαν τον Νοέμβριο στη νέα ρύθμιση χρεών των 72 ή 100 δόσεων πληρώνοντας την πρώτη δόση και τώρα θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη.
 
Συγκεντρωτικές 
Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές- τιμολόγια 2013).
 
Τροποποιητικές δηλώσεις Ε9-Νέα προθεσμία έως 30 Δεκεμβρίου 
Ανοιχτή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, λόγω του μεγάλου όγκου δηλώσεων που υποβάλλονται καθημερινά.
 
Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, αφού από τις 14 Νοεμβρίου που άνοιξε η εφαρμογή μέχρι χθες που έληγε κανονικά η προθεσμία υποβλήθηκαν 2.500.000 τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2014 εκ των οποίων 1.200.000 δηλώσεις αφορούν μόνο στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2014.
 
Η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση προβλέπεται σε τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
 
Με την ίδια τροπολογία θα προβλέπεται ότι οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2014 (μετά την 1η Ιανουαρίου 2014), θα δηλωθούν μέχρι και 31 Μαρτίου 2015 αφού με βάση τα στοιχεία αυτά θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2015.
 
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2015 η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου ακινήτων θα ενημερώνεται διαρκώς για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Όλοι εναντίον όλων...

 


Η πόλωση στα άκρα...
Λίγα 24ωρα πριν από την δεύτερη προεδρική εκλογή και η πόλωση μεταξύ κομμάτων αλλά και βουλευτών έχει χτυπήσει «κόκκινο». Οι καταγγελίες Χαϊκάλη περί απόπειρας δωροδοκίας έριξε «λάδι στην φωτιά». Ακολούθησαν οι...
υπαινιγμοί από τον Θ. Παραστατίδη και τον Ο. Βουδούρη, ότι χρηματίστηκαν όσοι ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε αποστάσεις, η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές να κάνουν στροφή 180 μοιρών κατηγορώντας… τους δημοσιογράφους. 
Την σκυτάλη της όξυνσης πήρε η Χρυσούλα Γιαταγάναη οποία μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι ο Γ. Αποστολόπουλος συνεχίζει να είναι συνεργάτης του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο μόλις οι ΑΝ.ΕΛΛ ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν εναντίον της Χρ. Γιαταγάνας στην δικαιοσύνη, η ανεξάρτητη βουλευτής τα μάζεψε και ο Τέρενς Κουίκ δήλωσε πως μετά από αυτή την κίνηση οι ΑΝ.ΕΛΛ  δεν θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη. 

Σαμαράς: Τίποτα αναπάντητο 
Οι βουλευτές αλληλομηνύονται, το κλίμα στο κοινοβούλιο είναι ιδιαιτέρως βαρύ και ο στόχος των 180 απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με πιο πιθανή την ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου έρχεται όλο και πιο κοντά. Βουλευτές ζητούν από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες. 

Ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως θέλει «καθαρές λύσεις». Δηλαδή πρόωρες εκλογές, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή. 

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τροπολογία που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Επικρατείας και Εσωτερικών για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται 48ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές. 

Στο Μαξίμου τονίζουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και κατηγορούν ΑΝΕ.ΛΛ και ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις καταγγελίες περί χρηματισμού προσπαθούν να «δηλητηριάσουν» το πολιτικό κλίμα και να «τρομοκρατήσουν» τους βουλευτές. 

«Ο κ. Τσίπρας είναι ο αρχιτέκτονας της διάλυσης, ο μαέστρος της διαβολής, η πηγή της συκοφαντίας και των εκβιασμών και ο σκηνοθέτης αυτού του κουκλοθέατρου της ντροπής. Χρησιμοποιεί ως όργανο, ως μαριονέτες όποιον άλλον νομίζει ότι επωφελείται…» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

real.gr

ΙΤΑΛΙΑ: Ομοφυλόφιλος καθηγητής κατέβασε τον Εσταυρωμένο από την αίθουσα γιατί η Εκκλησία είναι «ομοφοβική»

 


 
Ένας Ιταλός καθηγητής έλαβε μια επίσημη προειδοποίηση μετά την αφαίρεση ενός σταυρού από τον τοίχο της τάξης του ως διαμαρτυρία για τις «ομοφοβικές δηλώσεις» της Καθολικής Εκκλησίας, αναφέρει το Russia Today.
   
Ο καθηγητής Davide Zotti, καθηγητής φιλοσοφίας σε δημόσιο σχολείο στην πόλη της Τεργέστης, βορειοανατολικά της Ιταλίας, κατέβασε τον Εσταυρωμένο, τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι είχε «προσβληθεί» από τις αντι-ομοφυλοφιλικές δηλώσεις του Καρδινάλιου Camillo Ruini και την «ομοφοβική» στάση της εκκλησίας.

«Το έκανα με βάση το δικαίωμά μου και το καθήκον μου να υπερασπίζομαι τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους για το οποίο εργάζομαι», έγραψε ο Zotti στη σελίδα του στο Facebook.

Η διοίκηση των σχολείων έστειλε στον Zotti (φωτο), ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, μια επίσημη προειδοποίηση στις 24 Νοεμβρίου με την απαίτηση να βάλει πάλι το σταυρό στον τοίχο.

Η «Ένωση Ορθολογιστών Αθεϊστών και Αγνωστικιστών» (UAAR) επιτέθηκε στην απόφαση του σχολείου, χαρακτηρίζοντάς την «βλακώδη».

«Είναι βλακώδες ότι, το 2014, ένα δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να βρει έναν καλύτερο τρόπο για να επιβάλει το σταυρό από το να καταφύγει σε ένα φασιστικό νόμο», ανέφερε σε δήλωσή της η Ένωση, σύμφωνα με το AFP.

Μετά από συνεδρίαση που συγκλήθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο των Σχολείων, την 1η Δεκεμβρίου, ο σταυρός αντικαταστάθηκε στον τοίχο, ανέφεραν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Καθολικισμός έχασε την ιδιότητα του ως επίσημη θρησκεία της Ιταλίας το 1984, και υπάρχει διαμάχη ότι οι νόμοι που χρονολογούνται από την εποχή του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι εξακολουθούν να εφαρμόζονται στη χώρα.

Το 2009, μια Ιταλίδα μητέρα πήγε μια υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), απαιτώντας το δικαίωμα για τα παιδιά της να έχουν μια κοσμική παιδεία. Το Δικαστήριο έκρινε κατά της παρουσίας του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες στην περίπτωση αυτή.

«Η υποχρεωτική απεικόνιση συμβόλου μιας δεδομένης ομολογίας σε χώρους που χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες αρχές ... περιόρισε το δικαίωμα των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους» και περιόρισε το «δικαίωμα των παιδιών να πιστεύουν ή να μην πιστεύουν», έλεγε η απόφαση του ΕΣΔΑ, εκείνη την εποχή.

Το πόρισμα της ΕΣΔΑ ήρθε σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, το 2005 και το 2006, οι οποίες επέτρεψαν την εμφάνιση του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες στα ιταλικά δημόσια σχολεία.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα
Εφημερίδα Η Καθημερινή
Εφημερίδα Το Βήμα
Εφημερίδα Έθνος
Εφημερίδα Αυγή
Εφημερίδα Ριζοσπάστης
Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Εφημερίδα Βραδυνή
Εφημερίδα Real News
Εφημερίδα Πρώτο Θέμα
Εφημερίδα Μακεδονία
Εφημερίδα Kontra News
Εφημερίδα Το Παρόν
Εφημερίδα Ο Λόγος
Εφημερίδα Ελεύθερη ώρα
Εφημερίδα Άρθρο

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...