Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η υπόθεση του ασφαλιστικού μπορεί να αποδειχθεί «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης στην περίπτωση που η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι θετική, όπως ευελπιστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι δανειστές της Ελλάδας. Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή μπορεί να είναι μία μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση, εκφράζουν φόβους οι Θεσμοί.
Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, το θέμα πρέπει να «κλείσει» πριν από την επιθεώρηση του Ιανουαρίου. Διαφορετικά η επιθεώρηση, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 15 ή στις 18 Ιανουαρίου, θα καθυστερήσει, τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τις θέσεις της στους Θεσμούς, διά του αρμόδιου υπουργού κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, οι οποίοι και τις μελετούν. Όπως τονίστηκε στο «Εθνος της Κυριακής», κατά την παραλαβή των προτάσεων, οι δανειστές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και είπαν ότι θα τις αξιολογήσουν με την επιστροφή στις βάσεις τους, και θα επανέλθουν με τις απαντήσεις τους μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άλλων τρόπων.
Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και οι επικεφαλής των Θεσμών θα συνεχίσουν στην διάρκεια των εορτών την ανταλλαγή απόψεων στοχεύοντας στον καθορισμό τελικού κειμένου που θα είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, με τρόπο που θα εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα υπάρξουν διαφωνίες, δεδομένης της προχωρημένης δήλωσης του κ. Τσίπρα στην ΕΡΤ, με την οποία απέκλειε κάθε άλλη μείωση των συντάξεων. «Είναι δύσκολο να υποχωρήσει από αυτή τη δημόσια θέση του», είπαν οι αξιωματούχοι, αν και αναγνώρισαν ότι έχει καταργήσει όλες τις «κόκκινες γραμμές» του, από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.
Υποστηρίζουν πάντως, ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία για το ασφαλιστικό, και αν ψηφιστεί αυτή στη Βουλή, θα δοθεί μεγάλη ώθηση προς τα εμπρός για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα του Προγράμματος», τόνισαν χαρακτηριστικά. «Τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν εύκολα», σημείωσαν.
Οι δύο πλευρές ανιχνεύουν τις προθέσεις η μία της άλλης, και η αλήθεια είναι ότι αναζητούν τη «χρυσή τομή» που θα επιλύσει τις διαφορές τους. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει έτοιμη μία εναλλακτική πρόταση στην περίπτωση που η εισήγηση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν γίνει δεκτή από τους δανειστές. Αναμένεται να προτείνει την χρησιμοποίηση των δανεικών που δεν χρειάστηκαν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Εάν οι δανειστές αποδεχθούν την πρόταση, η κατάληξη σε συμφωνία θα είναι πολύ εύκολη.
Οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και των επικεφαλής των Θεσμών είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονες και περιέχουν δράμα. «Είδατε τη ταινία «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»; Το ίδιο πράγμα… Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως. Συζητούν ασταμάτητα μέχρι το πρωί», τόνισαν οι αξιωματούχοι.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι τις πλείστες φορές ήρεμος και απολαυστικός συνομιλητής, όπως ειπώθηκε στο ΕτΚ. Όμως, όταν νοιώθει να αμφισβητείται η αξιοπιστία του γίνεται …θηρίο. Μας περιέγραψαν την εξής σκηνή όταν γινόταν συζήτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο Ελληνας υπουργός κατέθεσε την άποψη ότι δεν δείχνουν πολύ ενδιαφέρον για το θέμα οι ξένοι τραπεζίτες και επενδυτές, για να του απαντήσει ένας εκ των συνεργατών του κ. Κοστέλλο της Κομισιόν: Όχι, ενδιαφέρονται.
Εξαλλος ο κ. Τσακαλώτος του απάντησε: «Δηλαδή με χαρακτηρίζεις ψεύτη; Με χαρακτηρίζεις ψεύτη;».
Χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση του κ. Κοστέλλο για να ηρεμήσει ο κ. Τσακαλώτος και να συνεχιστεί η συζήτηση.
Οι Ελληνες υπουργοί εκνευρίζονται και με τον τρόπο με τον οποίο συνεννοούνται ενώπιον τους οι εκπρόσωποι των βασικών Θεσμών, του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Ο βασικός συνομιλητής τους είναι ο κ. Κοστέλλο, ο οποίος όμως κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα αναζητεί την συγκατάθεση της κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. «Συνεννοούνται με τα μάτια», είπαν οι αξιωματούχοι. «Η κ. Βελκουλέσκου δεν ομιλεί πολύ, συμμετέχει μέχρι τώρα το πολύ στο 5% των συζητήσεων. Όμως, πάντα οι υπόλοιποι συναδέλφοι της αναζητούν την συγκατάθεση της, δια νοημάτων και άλλων τρόπων για να δώσουν τη δική τους απάντηση».
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν έκαναν καμία συζήτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εναντίον του ΔΝΤ. «Ηταν ως να μην έγιναν ποτέ», τόνισαν οι αξιωματούχοι. «Καμία αναφορά από κανένα»…
WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM