Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Άσαντ και τα αδιέξοδα - Η Τουρκία αλλάζει στρατηγική στη Συρία;

 

Σάββας Καλεντερίδης 

Τα αδιέξοδα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε βαθύ προβληματισμό τον Ερντογάν, ο οποίος πλέον αντιλαμβάνεται αυτό που εμείς είχαμε αντιληφθεί και επισημάνει εδώ και καιρό απ’ αυτήν τη στήλη.

Ότι, δηλαδή, μέσα στην παντοδυναμία του, αφού έχει εξουδετερώσει όλους τους αντιπάλους του στο εσωτερικό, θα δει την καρέκλα –ή μάλλον τον θρόνο– του να τρίζει, εκεί στο νεοοθωμανικό σαράι των χιλίων δωματίων, που είναι τριάντα φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο και κόστισε περίπου 400 εκατ. δολάρια, ενώ οι αντίπαλοί του ανεβάζουν το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού στα 600 εκατ. Μπορεί να μην νιώθει ακόμα τους τριγμούς, όμως όταν ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της Ιεράπολης-Μένπετζ, που θα σημάνει την συνένωση των καντονιών Κομπάνι και Αφρίν στη βόρεια Συρία, τότε θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για όλα και για όλους.

Και εννοούμε και για τη σοβινιστική ισλαμοφασιστική Τουρκία και για τους σουνίτες εθνικιστές, και φυσικά και για τον ίδιο τον Ερντογάν.
Για να το εμπεδώσουμε θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά. Η συνένωση των καντονιών αποκόπτει την Τουρκία από τον αραβικό ισλαμικό κόσμο, βγάζει τους Κούρδους και τα πετρέλαιά τους δυο βήματα από τη θάλασσα και μειώνει την εξάρτηση της Ουάσινγκτον από την Άγκυρα, αφού δημιουργεί μια ζώνη επιρροής και επιχειρησιακής δράσης 1.200 χλμ για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που ξεκινά από τα σύνορα με το Ιράν, από τη Σουλεϊμανίγια και το Κιρκούκ και φθάνει μέχρι το ηρωικό Κομπάνι και τη Μεσόγειο.
Ήδη πληροφορούμαστε από πηγές μας στην περιοχή, ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα κάνουν συχνά το δρομολόγιο Κομπάνι-Σουλεϊμανίγια, ενώ χρησιμοποιείται και το αεροδρόμιο του Ριμελάν από αμερικανικά ιπτάμενα μέσα.
Όλα αυτά –δηλαδή η επέκταση της επικράτειας που ελέγχουν οι Κούρδοι στη Συρία– γίνονται με στενή πολιτική και επιχειρησιακή συνεργασία Κούρδων και Αμερικανών, κάτι που έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε παράκρουση τους επιτελείς στην Άγκυρα και τον ίδιο τον Ερντογάν.
Ήδη τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν γίνει ορατά, αφού τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν στόχους των τζιχαντιστών πέριξ της Ιεράπολης και παρέχουν εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις δυνάμεις των Κούρδων που προελαύνουν για να ενώσουν τα δυο προαναφερθέντα καντόνια, στην πλειονότητά τους δεν απογειώνονται από το Ιντσιρλίκ αλλά από το αεροπλανοφόρο «Harry Truman».
Για όσους πιθανόν βιαστούν να θεωρήσουν τη λέξη «παράκρουση», που χρησιμοποιήσαμε, υπερβολική, να σημειώσουμε ότι ο Ερντογάν, που είναι ο ίδιος που πίεζε τη στρατιωτική ηγεσία να καταρρίψουν ρωσικό αεροπλάνο επί έναν μήνα πριν την κατάρριψη του S-24, που έγινε τελικά στις 24 Νοεμβρίου, τώρα στην κυριολεξία εκλιπαρεί τη Ρωσία και τον Πούτιν να τα... «ξαναφτιάξουν»!
Εκτός των άλλων, πέραν του κουρδικού διαδρόμου που προκαλεί εφιάλτες στην Άγκυρα, ο Ερντογάν ανησυχεί γιατί η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έφερε πιο κοντά τη Ρωσία με τους Κούρδους του PKK, και οι εικόνες με την κατάρριψη του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Σούπερ Κόμπρα από αντάρτη του PKK με ρωσικό αντιαεροπορικό κατευθυνόμενο βλήμα, δημιουργεί σοβαρό επιχειρησιακό πρόβλημα και ιδιαίτερο προβληματισμό στον τουρκικό στρατό.
Όμως πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ερντογάν για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία, έφθασε στη σημείο να εκλιπαρεί και τον ίδιο τον Άσαντ να αρχίσουν συνομιλίες για επαναπροσέγγιση, χρησιμοποιώντας ως δίαυλο επικοινωνίας την Αλγερία, η οποία είναι μια από τις λίγες αραβικές χώρες που κράτησε αποστάσεις από την επιχείρηση καταστροφής της Συρίας και ανατροπής του Άσαντ.
Το… στρατήγημα των Τούρκων επιτελών είναι το εξής: Συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και τον Άσαντ, για να περιοριστεί ή και να εκμηδενιστεί η δύναμη των Κούρδων και η περιοχή της βόρειας Συρίας που είναι υπό τον έλεγχό τους.
Για όσους δεν το ενθυμούνται, να το επαναλάβουμε. Το ίδιο «στρατήγημα» χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι μέχρι τώρα, με άλλους πρωταγωνιστές. Μέχρι τώρα επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν την προέλαση των Κούρδων συνεργαζόμενοι με την Αλ Κάιντα και τους τζιχαντιστές του ΙΚ, και τώρα που εκείνοι αποδυναμώθηκαν, αφού δεν εισακούονται οι δραματικές εκκλήσεις που απευθύνουν στους Αμερικανούς, στρέφονται στους Ρώσους, των οποίων μόλις προχθές κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος, και στον Άσαντ, τον οποίον αποπειράθηκαν να σκοτώσουν με βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό και του οποίου το κράτος λεηλατούν και καταστρέφουν με τουρκική μανία τα τελευταία έξι χρόνια.
Τροφή προς επεξεργασία και προβληματισμό…

http://www.pontos-news.gr/article/151334/o-erntogan-o-poytin-kai-o-asant

Πούτιν για βρετανικό δημοψήφισμα: Ο Κάμερον επιχειρεί να εκβιάσει ή να τρομάξει την Ευρώπη;

 

REUTERS/GRIGORY DUKOR
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διοργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να «εκβιάσει την Ευρώπη» ή «για να την τρομάξει», άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). 
«Γιατί (ο Ντέιβιντ Κάμερον) διοργάνωσε αυτό το δημοψήφισμα; Για να εκβιάσει την Ευρώπη; Ή για να την τρομάξει; Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός αν ο ίδιος τάσσεται κατά» της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναρωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας συνάντησης με εκπροσώπους πρακτορείων ειδήσεων, ανάμεσα στα οποία και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόσθεσε ότι είναι δύνατο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα και ότι δεν θα ήταν σωστό να το κάνει.
«Ορισμένοι ειδικοί λένε πως το Brexit θα είναι σε βάρος της Ευρώπης. Αλλά άλλοι λένε πως η ΕΕ θα είναι πιο σταθερή», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος, πάντα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας το παράδειγμα των Άγγλων ψαράδων.
«Εξηγούν σε ποιο βαθμό είναι σκληρό να ζήσουν με αυτούς τους περιορισμούς στην αλιεία. Αλλά υπάρχουν πλεονεκτήματα σε άλλους τομές», δήλωσε ο Πούτιν. «Αν βάλετε όλα αυτά τα πράγματα στη ζυγαριά, είναι πολύ πολύπλοκο» να επιλέξετε, πρόσθεσε ακόμη.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Φωτιά στο διαδίκτυο..Η γνωστή νεοφιλελεύθερη Ελία Ζερβού,προτείνει αυτονόμηση ενός τμήματος της χώρας σε Oμόσπονδη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη, μεταρρυθμιστική Ελλάδα

 


Αυτό είναι το ποστ της γνωστή νεοφιλελεύθερης Ελίας Ζερβού, που άναψε φωτιά στο ελληνικό διαδίκτυο. Η γνωστή νεοφιλελέ Ζερβού που γουστάρει Μνημόνια, και διοργάνωσε μέχρι ενός σημείου και το #Παραιτηθείτε αφήνει τα ημίμετρα και προχωρά σε ριζικές λύσεις....


Κυκλοφορεί μια πολύ ωραία ιδέα, που αν μπορεί να υλοποιηθεί, υπάρχει ελπίδα για όσους δεν είναι γίδια. 
Aυτονόμηση ενός τμήματος της χώρας σε Oμόσπονδη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη, μεταρρυθμιστική Ελλάδα είναι η ιδέα και ψιθυρίζεται εδώ κι εκεί. Δίνω γη και ύδωρ για να το δω να υλοποιείται.

Και βέβαια το νεοφιλελεύεθρο "κίνημα" το τμήμα της χώρας που θα ανεξαρτητοποιηθεί το όρισε.....Και δεν είναι άλλο από το Κολωνάκι!!

Κάλεσμα με τίτλο "Αυτονομηθείτε", υπάρχει στο διαδίκτυο για το επόμενο Σάββατο στο Κολωνάκι και τα ποσταρίσματα είναι απολαυστικά!







http://anemosantistasis.blogspot.gr/

Η αντεπίθεση της Ρωσίας

ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

 


248
.
Η αναγέννηση της χώρας τεκμηριώνει πως όταν υπάρχει συλλογικότητα, υγιής πατριωτισμός, εθνική υπερηφάνεια, μελλοντικό όραμα και σχέδιο για την επίτευξη του, όλα είναι δυνατά – γεγονός που ασφαλώς ισχύει και για την Ελλάδα.
.

Ανάλυση

Σχεδόν όλες οι χώρες των BRICS έχουν βιώσει την κακή εμπειρία του ΔΝΤπου, αφού τις λεηλατήσει, επιστρέφει συνήθως κάποια χρόνια αργότερα – επειδή, κατά τη διάρκεια της δραστηριοποίησης του, φροντίζει να δημιουργεί κρυφά μελλοντικές εστίες πυρκαγιάς, οι οποίες ξεσπούν αργότερα. Υπενθυμίζουμε πως η Ινδία ήταν επίσης ένα από τα θύματα του, χωρίς όμως να υποστεί υπερβολικά μεγάλες ζημίες, αφού κατάφερε να αποδεσμευθεί πολύ γρήγορα – το 1993, μετά την κρίση που ξέσπασε το 1991.
Ειδικότερα, μετά το 1985 η Ινδία άρχισε να έχει προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών της – τα οποία προκάλεσαν στα τέλη του 1990 μία πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Όταν δε η κεντρική της τράπεζα αρνήθηκε να της παρέχει πιστώσεις, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα αρκούσαν για εισαγωγές μόλις τριών εβδομάδων, αναγκάσθηκε να ζητήσει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ – λαμβάνοντας ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 2,2 δις $, με εγγύηση αποθέματα χρυσού 67 τόνων.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας υποχρεώθηκε λοιπόν να μεταφέρει 47 τόνους χρυσού στην Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς επίσης 20 τόνους στην Τράπεζα της Ελβετίας – γεγονός που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης λίγους μήνες αργότερα, λόγω της δημόσιας κατακραυγής για το θέμα του χρυσού. Ακολούθησε η «απελευθέρωση» της οικονομίας της κατά τις εντολές του ΔΝΤ, ενώ της επιβλήθηκαν μία σειρά μεταρρυθμίσεων – όπου όμως, επειδή θεωρήθηκαν υπερβολικές οι απαιτήσεις του Ταμείου, εκδιώχθηκε τελικά το 1993. Έτσι η χώρα δρομολόγησε ένα πολύ πιο ήπιο πρόγραμμα, καταφέρνοντας να επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης – κάτι που θα ήταν αδύνατο, εάν είχε παραμείνει το ΔΝΤ.
Στη Νότια Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα πολύ μεγάλα προβλήματα έχουμε ήδη αναφερθεί εκτενώς (ανάλυση), καθώς επίσης στη Βραζιλία που υποφέρει από μία μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση (ανάλυση) – με πρώτο επακόλουθο την κήρυξη του Ρίο ντε Τζανέιρο σε κατάσταση «δημόσιας συμφοράς» (Public Calamity), αφού προειδοποιεί για την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας, ασφάλειας και μεταφορών. Η πολιτειακή κυβέρνηση δήλωσε επί πλέον πως ηοικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει εμποδίζει την εκπλήρωση των απαιτήσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα διεξαχθούν (πηγή).
Η γενικότερη κατάσταση της χώρας φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί – όπου στην επάνω αριστερή πλευρά αποτυπώνεται το συνολικό εξωτερικό χρέος σε δις δολάρια (κίτρινη καμπύλη) και σε δις Ρέαλ (πράσινη), στην επάνω δεξιά πλευρά το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό επί του εισοδήματος τους (πράσινη καμπύλη), καθώς επίσης οι πληρωμές τους ως ποσοστό επί του εισοδήματος (κίτρινη καμπύλη), ενώ κάτω τα συνολικά χρέη των επιχειρήσεων, χωρίς την Petrobras (μπλε) και μαζί της (κίτρινο η Petrobras).
245
Επεξήγηση γραφήματος: Επάνω αριστερά: Το συνολικό εξωτερικό χρέος σε δις δολάρια (κίτρινη καμπύλη) και σε δις Ρέαλ (πράσινη). Επάνω δεξιά: Το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό επί του εισοδήματος τους (πράσινη καμπύλη), καθώς επίσης οι πληρωμές τους ως ποσοστό επί του εισοδήματος (κίτρινη καμπύλη). Κάτω: Τα συνολικά χρέη των επιχειρήσεων, χωρίς την Petrobras (μπλε) και μαζί της (κίτρινο η Petrobras).
.
Υπενθυμίζουμε εδώ πως από τη λεηλασία του ΔΝΤ την περίοδο του 2000 ξέφυγε μόνο ο πετρελαϊκός κολοσσός Petrobras, επειδή υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Η επιχείρηση αυτή είναι έκτοτε η μοναδική που μπορεί να διενεργεί μεγάλες επενδύσεις. Εν τούτοις, επειδή μετατράπηκε σε κέντρο πολιτικής διαφθοράς, σείεται πλέον από σκάνδαλα – για τα οποία έχει ενοχοποιηθεί η πρόεδρος της Βραζιλίας, χωρίς όμως να έχει τεκμηριωθεί τίποτα απολύτως.
Λογικά λοιπόν θεωρείται πως οφείλονται σε «ξένο δάκτυλο»,ενδεχομένως στις προσπάθειες ανακατάληψης της Λατινικής Αμερικής από τις Η.Π.Α. (άρθρο) – καθώς επίσης στις μεθοδικές επιθέσεις της υπερδύναμης εναντίον των χωρών των BRICS, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν εναλλακτικό, δεύτερο «πόλο» στον πλανήτη, ανταγωνιστικό της Δύσης.

Η Ρωσία

Περαιτέρω, ούτε η στρατιωτικά ισχυρότερη χώρα των BRICS, η Ρωσία, δεν κατάφερε να αποφύγει την εισβολή του ΔΝΤ, βιώνοντας τη στρατηγική σοκ και δέους (ανάλυση) – αν και θεωρείται ως το μεγαλύτερο λάθος του Ταμείου, καθώς επίσης του τότε Αμερικανού προέδρου, αφού τελικά εγκαταλείφθηκε από το ΔΝΤ και χρεοκόπησε.
Έκτοτε όμως ισχυροποιήθηκε σταδιακά, αποτελώντας σήμερα το βασικό στόχο της υπερδύναμης, με την Κίνα να μην τοποθετείται σε πρώτη προτεραιότητα, αφού είναι βυθισμένη σε μία τεράστια οικονομική κρίση (άρθρο) – έχοντας προφανώς πέσει στην καπιταλιστική παγίδα, χωρίς καν να το καταλάβει.
Στα πλαίσια αυτά, εκτός από την τεράστια χρηματοπιστωτική επίθεση που δέχθηκε η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας και τουνομίσματος της, της επιβλήθηκαν πολύ αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση – με πρόσχημα την προσάρτηση της Κριμαίας. Εν τούτοις, φαίνεται πως τελικά ωφελήθηκε, επιλέγοντας θαρραλέα την αντεπίθεση – πιθανότατα επειδή πρόκειται για έναν ανθεκτικό και υπερήφανο λαό, ο οποίος δεν αποδέχεται το ζυγό, πληρώνοντας χωρίς διαμαρτυρίες το όποιο κόστος της ελευθερίας του (κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε για όλους εμάς τους Έλληνες).
Ειδικότερα, ο πρόεδρος Putin απαγόρευσε αμέσως την εισαγωγή ενός μεγάλου αριθμού τροφίμων από την ΕΕ και τις Η.Π.Α. – ενώ, όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο το Νοέμβριο του 2015, σταμάτησε ακόμη και την εισαγωγή σημαντικών λαχανικών, μεταξύ των οποίων τομάτες και αγγούρια. Το γεγονός τώρα ότι, το σταμάτημα των εισαγωγών συνοδεύθηκε από κρατικές παραχωρήσεις στον αγροτικό τομέα, οδήγησε στη δραματική αύξηση της γεωργικής παραγωγής της χώρας.
Συγκεκριμένα, πριν από τις απαγορεύσεις, τα εισαγόμενα αποτελούσαν το 40% όλων εκείνων των τροφίμων που πωλούνταν στην αγορά, από τομάτες έως κοτόπουλα – ενώ οι πολυεθνικές, όπως η Kraft, ηDanone και η Nestle, ήταν πανταχού παρούσες. Οι Ρώσοι είχαν στην κυριολεξία ξεχάσει τις γεύσεις των δικών τους προϊόντων – ενώ οι δυτικοί αγροτικοί όμιλοι αντικαθιστούσαν σταδιακά τα ρωσικά, υψηλής ποιότητας γεωργικά αγαθά, με τα δικά τους μαζικής παραγωγής και αμφιβόλου προέλευσης, αλλά χαμηλής τιμής.
Εν τούτοις, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κατάσταση άλλαξε ριζικά – αφού η ρωσική γεωργία βίωσε μία σιωπηλή, αλλά δραματική αναγέννηση, η οποία έχει αλλάξει εντελώς την οικονομία της χώρας. Όπως δήλωσε πάντως ο πρόεδρος Putin στην ετήσια ομιλία του στη Δουμά (πηγή), η Ρωσία οφείλει να γίνει αυτάρκης έως το 2020, όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων – γεγονός που σημαίνει ότι, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι, για το 40% της κατανάλωσης των τροφίμων, τα οποία εισάγονταν.

Η επόμενη ημέρα

Συνεχίζοντας, αφού απαγορεύθηκαν το Νοέμβριο του 2015 οι εισαγωγές από την Τουρκία, ο Putin ανακοίνωσε πως «η Ρωσία είναι σε θέση να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, σε υγιεινά, φιλικά στο περιβάλλον και υψηλής ποιότητας τρόφιμα, τα οποία αδυνατούν πλέον να προσφέρουν οι δυτικοί γεωργικοί όμιλοι». Εκτός αυτού, επέβαλλε ευρείες απαγορεύσεις για τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων, καθώς επίσης για τις εισαγωγές μεταλλαγμένων τροφίμων – αλλάζοντας εντελώς τους κανόνες.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Ρωσίας μειώθηκαν κατά περίπου 40% από το 2013 έως τα τέλη του 2015, στα 26,5 δις $ – ενώ η χώρα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς κράτη, όσον αφορά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Το 2015 εξήγαγε τρόφιμα σε 140 χώρες, κερδίζοντας περί τα 20 δις $  (πηγή) – περίπου 5 δις $ περισσότερα από το 2014 (σχεδόν 35%), σε μία εποχή που είχαν ήδη επιβληθεί οι κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης.
Για να γίνει κατανοητό το ποσόν αυτό, οφείλει κανείς να γνωρίζει πως είναι κατά 25% υψηλότερο από εκείνο που κερδίζει από τις εξαγωγές πολεμικού εξοπλισμού – ενώ είναι ίσο με το ένα τρίτο των εσόδων της από την πώληση φυσικού αερίου. Με δεδομένο τώρα το ότι, το 70% της ρωσικής αγροτικής γης ανήκει σε ιδιώτες, κυρίως οι εύφορες περιοχές στη νότια Ρωσία (πηγή), κατανοεί κανείς τα οφέλη για τον πληθυσμό της – ενώ διαθέτει επίσης την καλύτερη αγροτική γη παγκοσμίως (μαύρο χώμα), μία από τις δύο ζώνες που υπάρχουν στον πλανήτη (στέπα της Ευρασίας,πηγή), στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και αλλού.
Περαιτέρω, κατά την προηγούμενη σοδειά, η Ρωσία ξεπέρασε τις Η.Π.Α.,κατορθώνοντας να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα σιτηρών παγκοσμίως – γεγονός που θεωρείται ιστορικό. Σημείωσε επίσης ρεκόρ στις σοδειές καλαμποκιού, ρυζιού, σόγιας και μαύρου σιταριού – με σημαντικότερους πελάτες της, όσον αφορά τα σιτηρά, καθώς επίσης τη σίκαλη, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Υεμένη, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα.
Σήμερα η Ρωσία επιτρέπει την ενοικίαση της εγχώριας αγροτικής γης της σε ξένους – διεξάγοντας συζητήσεις με ομίλους τροφίμων της Κίνας και της Ταϋλάνδης, σε σχέση κυρίως με τον εκσυγχρονισμό ορισμένων γεωργικών κλάδων, όπως η παραγωγή γάλατος. Το κρατικό επενδυτικό της κεφάλαιο (Russian Direct Investment Fund), σε συνεργασία με την Κίνα, έχει δημιουργήσει ένα άλλο αξίας 2 δις $, με στόχο τις επενδύσεις σε αγροτικά εγχειρήματα – ενώ με τον όμιλο «CP Group» της Ταϋλάνδης ίδρυσε πρόσφατα μία κοινή εταιρεία, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο γεωργικό συγκρότημα της χώρας.
Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι, η ρωσική Ολιγαρχία έχει πάψει πλέον σε μεγάλο βαθμό να επενδύει τα χρήματα της σε ακίνητα του Λονδίνου ή σε άλλες επιχειρήσεις του εξωτερικού που δεν ωφελούν την οικονομία της χώρας της – επιλέγοντας την τοποθέτηση τους στον αγροτικό τομέα της χώρας τους, λόγω των κινήτρων που τους προσφέρονται. Σε κάθε περίπτωση, οι αγαπημένες επενδύσεις σήμερα των Ρώσων είναι η αγροτική γη και τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία – κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, αφού οι δύο αυτοί τομείς είναι οι σημαντικότεροι πυλώνες της οικονομίας της.
Για παράδειγμα, όταν ο πρόεδρος Putin δήλωσε ότι, η Ρωσία θα πρέπει να είναι αυτάρκης αγροτικά έως το 2010, ένας από τους πολύ πλούσιους Ρώσους αγόρασε μέσω της εταιρείας του (AFK Sistema) ένα τεράστιο αγροτικό συγκρότημα – το οποίο λειτουργεί θερμοκήπια μεταξύ της Μαύρης και της Κασπίας Θάλασσας που παράγουν κυρίως τομάτες και αγγούρια. Η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη 9 δις ρούβλια, ενώ θέλει να αναρριχηθεί αγοράζοντας γη, σε έναν από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς γάλατος της Ρωσίας.
Ένας άλλος Ρώσος, παραγωγός ζάχαρης και κρέατος, επιδοτήθηκε με 3 δις ρούβλια από το κράτος, καθώς επίσης με τη μη φορολόγηση των κερδών του, για να διεξάγει νέες επενδύσεις – με αποτέλεσμα το ποσοστό των καθαρών κερδών του να εκτοξευθεί στο 33%, υπερβαίνοντας ακόμη και το αντίστοιχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil.
Ολοκληρώνοντας, στην επόμενη φάση με κατεύθυνση την αυτάρκεια, υπολογίζεται πως θα συμπεριληφθούν 40 εκ. εκτάρια που δεν εκμεταλλεύονταν μέχρι σήμερα – μεγάλο μέρος των οποίων είχε εγκαταλειφτεί τη δεκαετία του 1990, όταν η οικονομία της χώρας είχε καταρρεύσει. Πρόκειται για μία έκταση ίση με ολόκληρο το Ιράκ – μέρος της οποίας ο ρώσος πρόεδρος δώρισε, για να προσελκύσει περισσότερους στην αγροτική οικονομία.
Λογικά λοιπόν η χώρα θα αναπτυχθεί με βιώσιμο ρυθμό, αφού υιοθετεί τέτοιες έξυπνες στρατηγικές – οπότε η Δύση μάλλον πυροβόλησε τα πόδια της, με τις επιθετικές ενέργειες της. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία έχει πάψει να στρέφεται προς τη Δύση, επιλέγοντας πλέον την Ανατολή– όπου η γεωργία διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό, κεντρικό ρόλο, παρά το ότι η Δύση πιστεύει ανόητα πως εμποδίζοντας την στον τομέα της ενέργειας, θα την υποχρεώσει να υποταχθεί.

Επίλογος

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει πού είναι καλύτερα να επενδύσει στη Ρωσία σήμερα – καθώς επίσης τις τεράστιες προοπτικές της, μετά την κατάρρευση του 2014. Εν τούτοις, αυτό που οφείλει να μας ενδιαφέρει είναι τα διδάγματα για την Ελλάδα – για μία χώρα πάμπλουτη, συγκριτικά με το μέγεθος της, η οποία ναι μεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως η Ρωσία τη δεκαετία του 1990, όπου τελικά χρεοκόπησε, αλλά μπορεί να τα επιλύσει, εάν έχει όραμα και σχέδιο για το μέλλον.
Ίσως ορισμένοι ισχυρισθούν βέβαια πως η Ρωσία τα κατάφερε, επειδή έχει έναν ισχυρό ηγέτη. Είναι καλά όμως να γνωρίζουν πως οι Πολίτες είναι αυτοί που δίνουν δύναμη στον ηγέτη, ο οποίος εμφανίζεται πάντοτε όταν οι Πολίτες είναι ώριμοι – ποτέ το αντίθετο.
Επίσης πως όλα έχουν κόστος, ιδιαίτερα η ελευθερία, η υπερηφάνεια και η εθνική ανεξαρτησία – ένα κόστος που δεν το πληρώνει βέβαια ο ηγέτης, αλλά όλο μαζί το Έθνος, το οποίο τον στηρίζει. Πατριώτες που δεν βάζουν «το χέρι στην τσέπη» και που αρκούνται στα κενά λόγια χωρίς πράξεις ή σε συνεχείς επικρίσεις και κατηγορίες, υπάρχουν πολλοί – δεν είναι δυστυχώς όμως αληθινοί, αλλά πολύ μεγαλύτεροι ψεύτες ακόμη και από την κυβέρνηση που σήμερα κατηγορούν.

Πώς και γιατί οι Θεσμοί βάζουν βέτο στα εφάπαξ

 Δημοσιεύθηκε: 18 Ιουνίου 2016, 09:36

1


Πώς και γιατί οι Θεσμοί βάζουν βέτο στα εφάπαξ
 Βέτο στην πληρωμή των καθυστερούμενων εφάπαξ βάζει η τρόικα καθώς διαμηνύει στο υπουργείο Εργασίας πως ό,τι δεν θα πληρώνεται στην ώρα του θα επιστρέφεται στους δανειστές!
Αυτή είναι η νέα ρήτρα που επιβάλλουν στην κυβέρνηση προκειμένου να αποδοθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους στους πολίτες από την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου Μνημονίου.
Ειδικά για το εφάπαξ, θα πρέπει να εξοφληθούν 66.564 δικαιούχοι ως τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το πλάνο της τρόικας. Αλλιώς τα λεφτά χάνονται και όσοι περιμένουν ήδη ως και 3 χρόνια θα χρειαστεί να περιμένουν άλλο τόσο μέχρι να μπορέσουν τα Ταμεία να μαζέψουν τα ποσά που χρειάζονται για να τους πληρώσουν τα χρωστούμενα.
Το βέτο της τρόικας, σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο, συνοδεύτηκε μάλιστα και από ένα πρώτο κούρεμα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η τρόικα έκοψε κατά 15% το ποσό, από τα 663 εκατ. ευρώ στα 564 εκατ. ευρώ, για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Το υπουργείο Εργασίας για τα χρωστούμενα εφάπαξ χρειάζεται περί το 1 δισ. ευρώ. Τα λεφτά που θα πάρει ο κάθε φορέας μοιράστηκαν «στα χαρτιά» σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα υπό τον υφυπουργό Α. Πετρόπουλο και τους προέδρους των Ταμείων Πρόνοιας, πλην όμως οι μόνοι που είναι βέβαιο ότι θα πάρουν τα χρήματά τους είναι μόλις 6.500 συνταξιούχοι που αποχώρησαν κυρίως από το Δημόσιο (6.000) και ΔΕΚΟ-τράπεζες στο διάστημα από 1η/9/2013 έως 31/12/2013.
Οι υπόλοιποι 61.000 δικαιούχοι είναι στον αέρα αφενός γιατί τα Ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ικανοποίηση ενός τόσο μεγάλου όγκου αιτήσεων μέσα σε ένα εξάμηνο (από 1η/1/2017 έως 30/6/2017) και αφετέρου διότι, ακόμη και να είχαν την επάρκεια προσωπικού, θα πρέπει να διαθέτουν έτοιμο «στημένο» μηχανογραφικό σύστημα με τους μισθούς και τις εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος για την πενταετία 2009-2013 και για το διάστημα από 1η/1/2014 και μετά. Τέτοια υποδομή δεν υπάρχει σχεδόν σε κανέναν φορέα γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί οι «ατομικοί λογαριασμοί» με τις εισφορές για το εφάπαξ από το 2014 και μετά. Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να γίνουν μέσα σε ένα εξάμηνο!
Οι 6.500 «τυχεροί» θα πάρουν το εφάπαξ από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, με ρυθμό έκδοσης 1.200 επιταγών κάθε μήνα. Το ποσό που θα δοθεί είναι 200 με 250 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα άλλα 800 εκατ. ευρώ για 61.000 εφάπαξ είναι κυριολεκτικά στον αέρα και αν δεν πληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου του 2017, τότε θα τα πάρει πίσω η τρόικα!
Εξτρα μειώσεις
Μεγάλη εμπλοκή, που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αναμονή αλλά και σε έξτρα μειώσεις, υπάρχει στα καθυστερούμενα εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ), καθώς ο νόμος προβλέπει ότι για τα Ταμεία που οι ασφαλισμένοι πλήρωναν εισφορές μικρότερες ή μεγαλύτερες του 4% υπέρ του εφάπαξ, η βάση υπολογισμού θα είναι διαφορετική. Οι δημοτικοί υπάλληλοι πλήρωναν 1% για το εφάπαξ και το άλλο 3% ήταν κοινωνικός πόρος που πήγαινε από τις εργολαβίες των δήμων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοτικών Υπαλλήλων. Αν ληφθεί ως βάση μόνον η εισφορά των εργαζομένων, δηλαδή το 1%, τότε το εφάπαξ που δικαιούνται θα έχει μειώσεις ως και 30%.
Για να καθοριστεί όμως το ύψος της εισφοράς που θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό του βοηθήματος θα πρέπει, όπως λέει ο νόμος 4387/16, να πάρει απόφαση το Ταμείο Πρόνοιας. Ηδη, τα μέλη της ΑΔΕΔΥ που μετέχουν στο Δ.Σ. του Ταμείου έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προσυπογράψουν απόφαση που θα μειώνει περαιτέρω το εφάπαξ για τους υπαλλήλους στους ΟΤΑ. Χωρίς απόφαση, όμως, δεν υπάρχει βάση υπολογισμού και ως εκ τούτου δεν βγαίνουν ούτε τα εφάπαξ.

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...