Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΤΑ ΜΜΕ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ... ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Η συνωμοσία της Σιωπής σε βάρος της ασφάλειας της χώρας και ο θανάσιμος κίνδυνος για το Έθνος

 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μια περίεργη σιωπή επικράτησε στο σύνολο του διαδικτυακού, ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου αναφορικά με την επερχόμενη θύελα στην γειτονική Τουρκία η οποία κατά έναν πρωτοφανή τρόπο καταγράφτηκε σε ότι αφορά τις εξελίξεις που έγιναν και στις εξελίξεις που έρχονται, μόνο απο το pronews.gr.
 
Kαι λέμε πρωτοφανή γιατί είναι αδύνατο μόνο εμείς, να γνωρίζαμε τι συμβαίνει στην γειτονική χώρα αφού πέρα από την ειδική πληροφόρηση που έχουν οι ρεπόρτερ του pronews.gr (από πρεσβείες, ενημερωτικά δελτία και λοιπές πηγές) ένα μεγάλο μέρος της προέρχεται απο «ανοιχτές» πηγές και όμως ουδείς ανέφερε το παραμικρό όταν έχουμε γεγονότα όπως:
 
 
Mάλιστα αναφέρονταν στον τουρκικό Τύπο ότι οι ύποπτοι είχαν επαφές στις ΗΠΑ, υπονοώντας ισχυρή διασύνδεση με τον Φ.Γκιουλέν αλλά και παρασκηνιακή αμερικανική δράση προς ανατροπή του Ρ.Τ.Ερντογάν! 
 
Δηλαδή το επικείμενο πραξικόπημα ήταν προ των πυλών, η πληροφόρηση άφθονη, αλλά στα ελληνικά ΜΜΕ κυριαρχούσαν ειδησεογραφικές απιθανότητες και καμία αναφορά σε αυτό που μπορεί να έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας
 
Οι τουρκικές ΕΔ προχώρησαν στην καθαίρεση 18 στρατηγών έγραφε το  pronews.gr και μόνο αυτό, μια ημέρα πριν, δείχνοντας οτι ο κρίση σοβεί.
 
Σημειώνεται ότι όλοι αυτοί απεργάζονταν ένα σχέδιο «Βαριοπούλα 2» με ελληνοτουρκικό πόλεμο για να μπορέσουν να αντρέψουν τον Τούρκο πρόεδρο που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή εδώ κα 13 χρόνια.
 
-Ένα σχέδιο το οποίο πάλι μόνο το pronews.gr είχε αποκαλύψει το περασμένο Πάσχα όταν και οι τουρκικές ΕΔ ετοιμάζονταν να κάνουν απόβαη σε Οινούσσες και νήσο Παναγιά στα πλαίσια πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα και ταυτόχρονης ανατροπής του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
Γιατί λοιπόν μόνο το pronews.gr κατέγραψε τα γεγονότα αυτά; Για να μην ξυπνήσουν οι «χαπακωμένοι» Έλληνες από την «νιρβάνα» τους και τον ύπνο τους και συνειδητοποιήσουν το ελλειμμα ασφάλειας της χώρας και τους τωρινούς και μελλοντικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους επειδή κάποιοι έχουν δαιμονοποιήσειμ τις επενδύσεις στο χώρης της ασφάλειας;
 
Δεν γίνεται να υπάρχουν τέτοια γεγονότα που να δείχνουν ότι σύντομα στην Τουρκία θα γίνει της... αλεπούς και κανείς να μην αναφέρεται σε αυτά.
 
Διότι όλο αυτό που συμβαίνει αφορά άμεσα την εθνική ασφάλεια της χώρας.
 
Άλλωστε ο Ρ.Τ.Ερντογάν το είπε καθαρά «τα F-16 τα έχουμε για να πολεμάμε τους εχθρούς της Τουρκίας και τα όπλα μας τα έχουμε για να τα χρησιμοποιούμε για άλλου λόγους».
 
Αντίθετα εδώ στην Ελλάδα απεκρύβησαν τα πραγματικά γεγονότα, αυτά που έδειχναν ότι έρχεται η καταιγίδα (στις επόμενες 24 ώρες θα υπάρξει σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ). Την οποία καταιγίδα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει η χώρα. 
 
Και γιατί δεν μπορεί να την αντιετωπίσει; Γιατί έχουνε ποινικοποιήσει οποιδήποτε επένδυση στον τομέα της ασφάλειας γιατί κάποιοι έμποροι σε συνεργασία με το νυν πολιτικό κατεστημένο λεηλατησαν τους προϋπολογισμούς που προορίζονταν για την προμηθεια εξοπλισμών επιβίωσης της Ελλάδας.
 
Και με αυτό το άλλοθι πλέον η χώρα είναι έρμαιο καταστάσεων όπως η χθεσινή.
 
Σε επόμενο σημείωμα του pronews.gr θα μιλήσουμε και πιο ειδικά για το ζήτημα.
 
Η ουσία είναι ότι μια τεράστια συνωμοσία σιωπής καλύπτει οτιδήποτε τραβάει το «σεντόνι» που κρύβει αμυντική "γύμνια" της χώρας.
 
Και πίσω από αυτούς που σιωπούν και αποκρύβουν τα γεγονότα, βρίσκονται ξένες δυνάμεις οι οποίες θέλουν τον ακρωτηριασμό της χώρας και τον έλεγχο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Πομάκες σήκωσαν την ελληνική σημαία στην Τουρκία και τίμησαν την πατρίδα τους!

 

16 ΙΟΥΛ 2016

Σήκωσαν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας μέσα στην Τουρκία… 
Από την Ελλάδα και την πόλη της Κομοτηνής, η Ζεϊνέπ Παδαλί 
Μεχμέτ και η Ελίφ Αχμέτ Αρήφ αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιάδα Τούρκικης Γλώσσας και κέρδισαν χρυσά μετάλλια στην κατηγορία της ποίησης και στην κατηγορία της έκθεσης.Πρός γνώσιν και συμμόρφωσιν ορισμένων …Οι Πομάκοι Τιμούν και σέβονται την Πατρίδα τους την Ελλάδα και την Σημαία
 
 

Παντελής Σαββίδης: Το πραξικόπημα οπερέτα απέτυχε. Μήπως πέτυχε το πραγματικό;

 

  • Τούρκοι στρατιώτες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Sedat Suna)
Μια απόπειρα πραξικοπήματος που προκαλεί πολλά ερωτήματα, φαίνεται να απέτυχε στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, μετά από αρκετές εκκλήσεις αναζήτησης ασύλου σε ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να επιστρέφει στο προεδρικό μέγαρο αλλά είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο θα ελέγξει την εξουσία στη χώρα του.
1. Ο Ερντογάν διασώθηκε επειδή τμήματα του Στρατού, και μάλιστα η 1η Στρατιά που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δεν στάθηκε δυνατόν να ελεγχθούν από τους πραξικοπηματίες και ο διοικητής της στρατιάς, Ουμίτ Ντουντάρ, αντικαθιστά, σύμφωνα με τηλεγραφήματα, προσωρινά τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ. Ο Ντουντάρ, ήταν ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός που ενώ το πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη έκανε δηλώσεις και, προφανώς, και στρατιωτικές κινήσεις κατά των πραξικοπηματιών. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εντοπίστηκε και απελευθερώθηκε. Προφανώς, θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

(Φωτ.: ΑΠΕ-EPA/ Tolga Bozoglu)
2. Η αντίθεση στο πραξικόπημα σημαντικού μέρους του τουρκικού στρατού αποτέλεσε την πρώτη αιτία αποτυχίας του. Και, βεβαίως, η αποκατάσταση της ομαλότητας οφείλει πολλά στους στρατιωτικούς αυτούς και τις μονάδες τους. Ο Ερντογάν επανέρχεται στη θέση του επειδή υπήρξαν στρατιωτικές μονάδες που αντιτάχθηκαν στους πραξικοπηματίες. Χωρίς αυτές, οι εξελίξεις θα ήταν πολύ διαφορετικές.
Με λίγα λόγια, ο στρατός, μέρος του οποίου έκανε την απόπειρα πραξικοπήματος, επανέφερε τον Ερντογάν στη θέση του.
Και αυτό σημαίνει ότι η πραγματική εξουσία βρίσκεται, πλέον, στα χέρια στρατιωτικών, ανεξαρτήτως των λεονταρισμών του τούρκου προέδρου. Η πραγματική εξουσία βρίσκεται στο στρατό και από αυτήν την άποψη το πραξικόπημα πέτυχε. Το τουρκικό πραξικόπημα είναι, ίσως, η σύγχρονη εκδοχή των πραξικοπημάτων. Τίποτε δεν θα είναι όπως χθες στην Τουρκία.
3. Ηγέτης του πραξικοπήματος φέρεται ο πρώην νομικός σύμβουλος του τουρκικού ΓΕΕΘΑ ο οποίος αποπέμφθηκε από το στρατό εδώ και καιρό. Είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να ηγηθεί του πραξικοπήματος ένας μη επιχειρησιακός στρατιωτικός ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό εκτός στρατεύματος. Πώς διαμόρφωσε το συνωμοτικό δίκτυό του και, κυρίως, πώς κατάφερε να το κρατήσει μυστικό, σε μια στρατοκρατική χώρα, όπως η Τουρκία. Πού είχε το κέντρο των επιχειρήσεών του, και για ποιο λόγο έκανε το πραξικόπημα, το οποίο όλοι αποκηρύσσουν, ακόμη και ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επίθεση δέχθηκε και το τουρκικό Κοινοβούλιο (φωτ.: haberturk.news.tr)
4. Στην εκτέλεση του πραξικοπήματος έχουν γίνει παιδαριώδη λάθη στους σχεδιασμούς. Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία παρέμεινε ελεύθερη, εκτός και αν δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή της, οπότε και το γεγονός αυτό καταγράφεται στα αρνητικά της οργάνωσής του. Οι επικοινωνίες, επίσης, δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθούν.
Το πραξικόπημα οδηγούνταν νομοτελειακά σε αποτυχία από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το λαό και να τον καλέσει σε εξέγερση.
Και από τη στιγμή που ο λαός βγήκε στους δρόμους και οι στρατιώτες δεν πυροβολούσαν, η εξέλιξή του ήταν προδιαγεγραμμένη.
5. Στις αδυναμίες της οργάνωσής του καταγράφεται και το γεγονός ότι ανώτατοι στρατιωτικοί και οι μονάδες τους δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν. Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ήταν σίγουρο πως θα αντιδρούσαν στην περίπτωση που το «παιχνίδι» παιζόταν.
6.Εκδήλωση αδυναμίας αποτέλεσε επίσης το γεγονός ότι τρεις ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ήταν ελεύθεροι στις μεταδόσεις τους. Οι πραξικοπηματίες δεν έλαβαν υπόψη, επίσης, την καταλυτική δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιντερνέτ. Κατά ειρωνεία της τύχης, ο Ερντογάν διεσώθη, στο βαθμό που συνέβαλε σε αυτό η λαϊκή κινητοποίηση, από την αποτελεσματική λειτουργία ενός μέσου (των κοινωνικών δικτύων) το οποίο πολέμησε μετά μανίας ως πρωθυπουργός.

Τούρκοι πολίτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες βγήκαν στους δρόμους. Κάποιοι ήταν υπέρ άλλοι κατά του πραξικοπήματος (φωτ.: hurriyet)
7.Ερωτήματα ήγειραν και οι διφορούμενες δηλώσεις των ηγεσιών μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ. Και η αρχική δήλωση και η τελική «η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας», αφήνουν, στην ανάλυσή τους, υπονοούμενα κατά του Ερντογάν. Νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας ήταν η κυβέρνηση Νταβούτογλου. Άκρως εντυπωσιακή και μη αναμενόμενη ήταν η άρνηση της Γερμανίας να παράσχει άσυλο στον Ερντογάν, αν οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισχύουν. Το ίδιο και με την κυβέρνηση της Ιταλίας.
Ο Ερντογάν μετά τον έλεγχο της κατάστασης εμφανίζεται ως ήρωας που θα αγωνισθεί υπέρ της δημοκρατίας στην πατρίδα του, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζητούσε τρόπο να φύγει στο εξωτερικό.
Και κανείς δεν τον δεχόταν. Ερωτηματικά προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι δεν ζήτησε άσυλο στη χώρα που συνήθως το παρέχει σε πολίτες και ηγέτες σε ανάλογες περιπτώσεις, τη Γαλλία.
8. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αποτροπή του πραξικοπήματος είναι, μάλλον, μια θετική εξέλιξη αν και η εκτίμηση του σχολίου αυτού είναι πως ο στρατός θα έχει από δω και πέρα καταλυτική συμβολή στις τουρκικές εξελίξεις. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες ισορροπούν επι ξυρού ακμής, η συνεννόηση ήταν πάντα προβληματική αλλά καλύτερη όταν οι πολιτικοί είχαν το πάνω χέρι.
9. Ο Ερντογάν ενόχλησε. Και ενόχλησε πολύ. Η μακρόχρονη εξουσία του διαμόρφωσε μια αλαζονική συμπεριφορά και την αίσθηση πως μπορεί να γίνει ένας παγκόσμιος παίκτης. Προκάλεσε και την Ευρώπη και την Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήθελε μια δημοκρατική Τουρκία αλλά δεν θα της προκαλούσε και ιδιαίτερη στεναχώρια αν απαλλασσόταν από τον Ερντογάν.
Τις επόμενες ώρες ορισμένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω θα απαντηθούν, ίσως, αλλά κάτι ουσιαστικό δεν πήγε καλά με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ή επρόκειτο για μια απεγνωσμένη κίνηση που δεν μπορεί να γίνει πιστευτό, ή οι πραξικοπηματίες έλαβαν υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν μετά από το αρχικό φιάσκο της πραξικοπηματικής εξέλιξης. Για λόγους που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, το σύστημα Ερντογάν επιχείρησε να κάνει κινήσεις αποσταθεροποιητικές σε ένα γεωπολιτικό χώρο αρκετά μακριά από την Τουρκία, κινήσεις που έχουν σχέση με την πολύ πρόσφατη επικαιρότητα. Το αν το πραξικόπημα αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με την αποκάλυψη των κινήσεων αυτών, για να περάσει στο περιθώριο ο Ερντογάν απομένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.
Πάντως, ο τούρκος ηγέτης παρόλο που θα παραμείνει (για όσο καιρό παραμείνει) στην προεδρία της χώρας, έχασε την εξουσία που είχε. Και από αυτήν την πλευρά το πραξικόπημα πέτυχε. Ο τουρκικός στρατός θα είναι διχασμένος και με ανεξέλεγκτους θυλάκους τους οποίους πολλές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν να εξαρθρωθούν. Και αυτό θα αποτελέσει άλλον έναν εφιάλτη του Ερντογάν, παρά τα όσα λέει. Το παιχνίδι στην Τουρκία αλλάζει.

 http://www.pontos-news.gr/article/152366/praxikopima-opereta-apetyhe-mipos-petyhe-pragmatiko

Απειλές από Αγκυρα προς Αθήνα για να παραδώσουμε τους «8» φυγάδες - Αναπτύσσεται η ελληνική ειδική Δύναμη «Δ»

Φ.ΦΡΑΓΚΟΣ: «Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ»
 
16:52
16/07/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Του Λ.Λιγουριώτη
Ευθείες απειλές κατά της Αθήνας διατυπώνονται στο παρασκήνιο από την πλευρά της Αγκυρας για άμεση παράδοση των "8" φυγάδων πραξικοπηματιών, τριών ταγματαχών, τριών λοχαγών και δύο αρχιλοχιών του τουρκικού Στρατού, οι οποίοι κατέφυγαν σε ελληνικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για να διαφύγουν της σύλληψης στην Τουρκία.
 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πέρα από την αρχική σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πολιτικός του προϊστάμενος Μ.Τσαβούσογλου προς την Αθήνα στο αίτημά του για άμεση επιστροφή των "8" φυγάδων, παρασκηνιακά προειδοποίσε με "σοβαρές επιπτώσεις" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν δεν παραθοδθούν άμεσα οι "8".
 
Και η απειλή έχει ληφθεί πολύ σοβαρά από το Μαξίμου. Σε σημείο που ουσιαστικά έχει ληφθεί απόφαση επιστροφής τους. Στην υπόθεση υπάρχει ήδη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα.
 
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει πλήρη ενημέρωση και πληροφόρηση για το θέμα, αλλά ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα προς την ελληνική πλευρά για το ποια είναι η θέση των ΗΠΑ.
 
Πρακτικά, ότι αποφασίσουν οι ΗΠΑ θα γίνει για τους "8".
 
Η τεταμένη κατάσταση, έχει αναγκάσει το ΓΕΕΘΑ να διατηρεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι Πτέρυγες Μάχης, όχι μόνο στις Μοίρες μαχητικών, αλλά και σε αυτές των μεταφορικών και φυσικά των ΑΣΕΠΕ ERIEYE παραμένουν σε επίπεδο μέγιστης επιφυλακής, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, αφού μάχες εξακολουθούν να μαίνονται σε πολλά σημεία της Τουρκίας μεταξύ των πραξικοπηματιών και των κυβερνητικών και κανένας δεν γνωρίζει αν κάποιος νιώσει την ανάγκη "εξαγωγής" της κρίσης προς τα δυτικά.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Δύναμη "Δ", η διακλαδική ειδική δύναμη του ΓΕΕΘΑ ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της έχει αναπτυχθεί σε συνδυασμό με μονάδες αμφίβιων καταδρομέων σε όλη την ανατολική επικράτεια, ενώ υπάρχει μέγιστη ετοιμότητα και στην 1η ΜΑΛ.
 
Η απειλή Τσαβούσογλου δεν προιοιωνίζει τίποτα το καλό, αν και πλέον η ρευστότητα θα αποτελεί την μόνιμη πραγματική κατάσταση στα ανατολικά της Ελλάδας. Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μία δίνη και απειλεί να μας συμπαρασύρει.
 
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, αρκετά καλός γνώστης των τουρκικών τεκταινομένων (μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει στρατιωτικός ακόλουθος 1991 - 1994 και ακόλουθος Άμυνας 1998 - 2001 στην Άγκυρα), σημειώνει ότι "Η φωτιά στο σπίτι του γείτονα δεν είναι καλό για κανέναν"
 
Τα μέχρι στιγμής αριθμητικά δεδομένα - με βάση τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού - καταγράφουν 240-270 νεκρούς,1.440  τραυματίες, ενώ οι συλλήψεις των εμπλεκόμενων αξιωματικών διάφορων βαθμίδων ανέρχονται στις 2.839 και φαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλη συνέχεια. 
 
Υπάρχουν αερομαχίες F-16 των πραξικοπηματιών με αυτά των κυβερνητικών,  1-2 μεγάλες βάσεις ελέγχονται ακόμα από τους πραξικοπηματίες ο ναύσταθμος Γκιολτσουκ ακόμα ελέγχεται από αυτούς, η Αγκυρα είναι τόσο βομβαρδισμένη όσο θα ήταν αν είχαμε ελληνοτουρκικό πόλεμο κλπ κλπ.
 
Η εκτίμηση ότι "η απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία δείχνει την ρευστή πολιτική και κοινωνική αστάθεια που επικρατεί και που θα παραμείνει παρούσα για μεγάλο διάστημα στη Τουρκία", όπως αναφέρει σε ενδιαφέρον άρθρο του (http://www.pronews.gr/portal/20160716/genika/opinion-makers/87870/i-apop...) στο pronews.gr o στρατηγικός αναλυτής Παύλος Χρήστου, αποτυπώνει απόλυτα την πραγματικότητα.
 
Από την άλλη, η διαφαινόμενη αποτυχία του πραξικοπήματος αυξάνει το κύρος και την ισχύ του Ερντογάν, Και εν τέλει να σημειώσουμε ότι το αγαπημένο σπορ των Τούρκων κυβερνώντων είναι η "Εξαγωγή κρίσεων". Με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.
 
Δείτε σκηνές από την εκπαίδευση της διακλαδικής Δύναμης "Δ" και των επιμέρους μονάδων. Είναι (μαζί με ορισμένες μονάδες τεθωρακισμένων και πυροβολικού) ότι πιο αξιόλογο διαθέτει η χώρα από πλευράς ένοπλης ισχύος.
 
Κατά ορισμένους, η μόνη πραγματικά αξιόμαχη δύναμη, πλην φυσικά Αεροπορίας και Ναυτικού. Δεν είναι πάνω από 1000 αλλά αξίζουν για 10.000...

Σάββας Καλεντερίδης: Πραξικόπημα στην Τουρκία – Πώς διασώθηκε ο Ερντογάν

  •  
    Τυχερός στάθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. Τα λάθη και οι παραλείψεις των αντιπάλων του, τον έσωσαν (φωτ.:Murat Cetinmuhurdar)
Την Παρασκευή το βράδυ, εκδηλώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η οποία μετά από λίγες ώρες, οδηγήθηκε σε αποτυχία και οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Σύνταγμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσαν την κατάσταση υπό τον έλεγχό του.
Κατ' αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό, το οποίο όμως είχε σημαντικά κενά στη σχεδίαση και κυρίως στην εφαρμογή του.
Όταν σχεδιάζεται ένα πραξικόπημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση και άρα προτεραιότητα, είναι ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ. 
Με τον έλεγχό τους, το κράτος και η κυβέρνηση δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις επικοινωνίες, τα ΜΜΕ και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους και να οδηγήσουν το εγχείρημα σε αποτυχία, δηλαδή όπως έγινε στην περίπτωση του πραξικοπήματος που στρεφόταν εναντίον του Ερντογάν.

Διάγγελμα μέσω face time έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφο τηλεοπτικού δικτύου που θέλει να κλείσει 
Οι πραξικοπηματίες δεν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα παραπάνω και αυτό είναι που έσωσε τον Τούρκο πρόεδρο. Έναν πρόεδρο που φαινόταν εντελώς αδύναμος και «τελειωμένος», όταν μέσω κινητού τηλεφώνου (face time) βγήκε σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο προσπαθεί να κλείσει, μέσω της δικαστικής περιπέτειας του ιδιοκτήτη του.
Όμως τον Ερντογάν έσωσε και κάτι ακόμα· τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πολέμησε ο ίδιος, όταν αυτά στάθηκαν εμπόδιο στις επιδιώξεις του.
Ένα άλλο κενό στη σχεδίαση του πραξικοπήματος, ήταν το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες δεν φρόντισαν να βάλουν στο παιχνίδι ή να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την αστυνομία, η οποία στην Τουρκία έχει ρόλο και διαθέτει βαριά οπλισμένα και εκπαιδευμένα έμπειρα τμήματα, από τη συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων.

Τα λάθη των στασιαστών
Όσον αφορά τους πραξικοπηματίες, τα κενά στη σχεδίαση και την υλοποίηση είναι πιθανόν να οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του πραξικοπήματος, κάνοντας συμφωνία ή όπως το λέμε στην γλώσσα της αγοράς «ντιλ» με τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ (πλάνο: CNN Turk)
Ένας από αυτούς ήταν ο Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της 1ης Στρατιάς, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, που με απόφαση του Μπιναλί Γιλντιρίμ οδεύει ήδη προς το ΓΕΕΘΑ, για να αναλάβει τα ηνία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Και εδώ που τα λέμε, μπορεί πρωτεύουσα να είναι η Άγκυρα, αλλά αν δεν ελέγξεις την Κωνσταντινούπολη, πραξικόπημα δεν γίνεται.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του κόσμου στην αντιμετώπιση των πραξικοπηματίων, αυτή δεν ήταν μεγάλη, ήταν όμως ικανή, σε συνδυασμό με τις άλλες ελλείψεις που προαναφέραμε, να οδηγήσει ο πραξικόπημα στην αποτυχία.

Γνώριζαν οι ξένες δυνάμεις;
Τέλος, στο ζήτημα που τίθεται για το κατά πόσο ελέγχει ο Ερντογάν το κράτος και το στρατό, είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός δεκάδες ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας να σχεδιάζουν ένα πραξικόπημα, να κινητοποιούνται χιλιάδες στρατιώτες, άρματα, οχήματα, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη και ο Ερντογάν μέχρι την τελευταία στιγμή να κάνει διακοπές αμέριμνος στη Μαρμαρίδα.

Πλέον τίθεται ερώτημα σχετικά με το πόσο ελέγχει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ο Ερντογάν (φωτ.: hurriyet)
Όσο για τον αν το πραξικόπημα ήταν εις γνώση μεγάλων δυνάμεων, είναι αδιανόητο να μην ήταν.
Όμως θα πρέπει να αποκλείσουμε ενεργό εμπλοκή ξένης δύναμης, γιατί αν υπήρχε, το πραξικόπημα θα είχε πετύχει –όπως πέτυχε στην Αίγυπτο.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η παντοδυναμία του Ερντογάν είναι και η κύρια αδυναμία του, γιατί αυτό, σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του, τον ωθεί σε κινήσεις και σε λάθη, κάποιο από τα οποία θα είναι και το καθοριστικό, και αυτό το εντοπίζουμε στο καυτό θέμα της διαχείρισης του Κουρδικού και των εξελίξεων στη Ροζάβα και τη Β. Συρία.

http://www.pontos-news.gr/article/152375/praxikopima-stin-toyrkia-pos-diasothike-o-erntogan

Ανάληψη ευθύνης από το ISIS για την επίθεση στη Νίκαια

 

Δημοσιεύθηκε: 16 Ιουλίου 2016, 11:48 , Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2016, 11:59
 Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση.
Yπενθυμίζεται πως συμφωνα με τον νεότερο απολογισμό ογδόντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους «10 παιδιά και έφηβοι».
Συνολικά, 202 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση και 52 εξ αυτών δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή, επισήμανε ο εισαγγελέας.
Ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον τριών αστυνομικών, ενώ οδηγούσε το φορτηγό του εναντίον του πλήθους.
Ο  άνδρας που αιματοκύλισε την Νίκαια έχει ταυτοποιηθεί μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του ως ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ. Ο Μπουλέλ ήταν υπήκοος Τυνησίας, ήταν διαζευγμένος και είχε παιδιά. Η πρώην του σύζυγος βρίσκεται υπό κράτηση.
Ήταν «απόλυτα άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών» της Γαλλίας, υπογράμμισε ο εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ασυλο στην Αθήνα ζήτησαν τα 8 μέλη του τουρκικού ελικοπτέρου

 

Τρεις ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες οι επιβαίνοντες στο Black Hawk - Την άμεση έκδοσή τους ζήτησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Νέο περιστατικό στη γείτονα με κατάληψη φρεγάτας, όμηρος ο αρχηγός του στόλου
Δημοσιεύθηκε: 16 Ιουλίου 2016, 13:06 , Τελευταία Ενημέρωση: 16/07/2016, 15:30


Ασυλο στην Αθήνα ζήτησαν τα 8 μέλη του τουρκικού ελικοπτέρου
Σχετικά tags
Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει η Τουρκία παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που επικοινωνησε  ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε. Η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι εξελίξεις αβέβαιες. Ενόσω το βάρος δίνεται στο εσωτερικό και στην αποκατάσταση της σταθερότητας πέραν του διπλωματικού θρίλερ με την Αθήνα όσον αφορά το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που ζήτησε να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη αλλο ένα περιστατικό τρόμου εκτυλίσσεται σε φρεγάτα στην τουρκική ναυτική βάση Γκολτζούκ με τον επικεφαλής του τουρκικού στόλου να κρατείται όμηρος από ομάδα πραξικοπηματιών.
Στο άλλο μέτωπο, επί ελληνικού εδάφους, τα 8 μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Τα μέλη του πληρώματος νωρίτερα ζήτησαν άδεια να προσγειωθεί το ελικόπτερο λόγω βλάβης, η οποία ωστόσο κατά τον έλεγχο δεν επιβεβαιώθηκε. 
Πρόκειται για ενα ελικόπτερο τύπου Black Hawk και ανήκει στην τουρκική αστυνομία, το οποίο εξέπεμψε SOS περίπου στις 11:45 ενώ προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11:51.
Μπαίνοντας στον ελληνικό εναέριο χώρο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και δόθηκε άδεια προσγείωσης. Με την είσοδό του στο ελληνικό FIR το παρακολουθούσαν 2 ελληνικά F 16. 
Οι επιβαίνοντες στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο που φορούσαν σταρτιωτικές στολές χωρίς διακριτικά οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.  Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες είναι τρεις ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες.
To χρονικό
 «Σήμερα 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:42 τοπική, ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού δήλωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ) κατάσταση emergency (mayday) και ζήτησε να προσγειωθεί άμεσα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό κλήσης του τη φράση "Turkish Helicopter"», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
 Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Του δόθηκε άμεσα άδεια να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο και του παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές μετεωρολογικές πληροφορίες καθώς και ο εν χρήσει διάδρομος, που ήταν ο 07. Στη συνέχεια τέθηκε το αεροδρόμιο, που σημειωτέον ήταν ανοιχτό και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την εν λόγω χρονική περίοδο, σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του συμβάντος και ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, ο τομέας του ΚΕΠΑΘ-ΜΑ,ο Αστυνομικός Σταθμός του ΚΑΑΛΔ και η Διοίκηση της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού.
 Το ελικόπτερο ζήτησε να προσγειωθεί στον διάδρομο 25 στον οποίο χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να προσγειωθεί από το σημείο που προσέγγιζε. Σημειωτέον ότι το ελικόπτερο προσέγγιζε από ανατολικά και έκανε την πρώτη κλήση στη συχνότητα κινδύνου (121.500 MHz) σε απόσταση περίπου δέκα (10) ναυτικά μίλια από τον αερολιμένα και πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Από τον αερολιμένα και τις υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες αέρος του ICAO, το emergency plan του αερολιμένα και τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας και το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 11:50 τοπική ώρα.
Κατά την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε ότι υπήρχαν οκτώ (8) επιβαίνοντες, οι οποίοι και συνελήφθησαν».
Παρέμβαση του Τσαβούσογλου
Την άμεση έκδοση των 8 επιβαινόντων στο ελικόπτερο ζήτησε από τον Ελληνα ομόλογό του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κ. Τσαβούσογλου, αφού εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος και πρέπει να βρεθούν αντιμετωποι με τη δικαιοσύνη. 
 «Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο «twitter» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εδώ και λίγη ώρα την πληροφορία περί προσγείωσης τουρκικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που μετέφερε επτά ένστολους και έναν πολίτη.
Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης, σχολιάζει η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά
Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή  δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.
Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας, καταλήγει η κα Γεροβασίλη. 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα «Milliyet», σαράντα εισαγγελείς θα διερευνήσουν τα αίτια που οδήγησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετά από απόφαση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Π. Ήφαιστος, ΠΕΡΙ «ΤΡΕΛΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ»: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ

 on 16/07/2016

0 Trio DavΤο πραξικόπημα στην Τουρκία και η επισφαλής επικράτηση, τελικά, του νυν προέδρου Ερτογάν θα μπορούσαν να γραφτούν τα πιο κάτω. Απορρέουν όχι από τα εν θερμώ γεγονότα αλλά από πιο μόνιμα χαρακτηριστικά του τρελού λεωφορείου-Τουρκία, όπως ήταν ο τίτλος πολλών παρεμβάσεών μας τα τελευταία χρόνια.
Πρώτον, πραξικοπήματα όπως αυτά και μάλιστα ολοφάνερα ερασιτεχνικά είναι η κορυφή του παγόβουνου:
  • Μετά το 1922 το νεοτουρκικό κράτος ήταν και συνεχίζει να είναι εσωτερικά διαφοροποιημένο, διαιρεμένο, πολιτικά-πνευματικά-κοσμοθεωρητικά διχασμένο και κρατικά επισφαλές. Η κοινωνική συνοχή βασικά ποτέ δεν υπήρξε. Κύριες διαιρέσεις είναι οι ταξικές, οι θρησκευτικές και ασφαλώς οι εθνικές μιας και πάνω από 20 εκατομμύρια είναι κούρδοι.
    • Στη δε περιοχή που ονομάζεται Μικρά Ασία κανείς δεν μπορεί να ξέρει την υποκείμενη ανθρωπολογία η οποία είναι ποικίλων καταβολών, μεταλλάξεων, αφομοιώσεων και αξιώσεων που υπνώττουν ή και κοχλάζουν στο διαφοροποιημένο κοινωνικό υπόβαθρο.
    • Η Μικρά Ασία ήταν πάντα το σημείο συνάντησης, συμπλοκής και σύγκρουσης πολιτισμών, θρησκειών, αυτοκρατοριών, εμπόρων, πολεμαρχών κάθε είδους και αποικιοκρατών.
  • EnallaktikesDavutogluΣτην πιο σύγχρονη περιοχή είναι η κύρια περιφέρεια των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων για γεωπολιτική υπερίσχυση και για κατοχή ή έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Ουσιαστικά, οι περισσότερες υπερπόντιες εξισορροπήσεις στην αέναη διαπάλη των ηγεμονικών δυνάμεων έχουν, εκτελεστεί στην ζώνη όπου αρχίζει από τα Βαλκάνια και φτάνει στον Περσικό κόλπο και πιο πέρα.
    • Όταν κατέρρεε η Οθωμανική Αυτοκρατορία όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν διάδοχα κράτη τα οποία θα συμπεριελάμβαναν τις εθνικές τους υποστάσεις. Ήταν αδύνατο και διόλου γραμμικό. Όταν ένα μακραίωνα αλληλεξαρτώμενο πεδίο διασπάται, τα κομμάτια του, οι σάρκες και τα αίματα διασκορπίζονται. Στην συνέχεια ακολουθεί μια μακραίωνη εποχή σταθεροποίησης των τετελεσμένων εν μέσω εχθροτήτων, πολέμων, γενοκτονιών και εναλλαγής «φίλων» και «εχθρών» σύμφωνα με τις ανάγκες για ισχύ, επιβίωση και αύξηση της ισχύος που διασφαλίζει την επιβίωση. Πολλά είναι τα ιστορικά παραδείγματα και επαναλαμβάνονται σταθερά.
  • Η «κοσμική» Κεμαλική εξουσία πορεύτηκε εν μέσω αντιφάσεων και αντιθέσεων σχοινοβατώντας μεταξύ της ισλαμικής μερίδας του πληθυσμού που είναι και οι περισσότεροι και των «κοσμικών» που κυριαρχούσαν στα δώματα της εξουσίας. Διαβάζοντας πρόσφατα το μικρό αλλά αριστουργηματικά γραμμένο βιβλίο του αείμνηστου Νεοκλή Σαρρή «Η οικογένεια στην Τουρκία» εμπέδωσα πολύ περισσότερο από ότι ήξερα το γεγονός πως οι ταξικές διαιρέσεις είναι εγγενείς και προκλήθηκαν από την εξεζητημένη, πατερναλιστική και βίαιη μετακίνηση των παραδοσιακών ανθρώπων της Ανατολής και την «εγκατάστασή τους» σε παράγκες γύρω από τις μεγαλουπόλεις συγκροτώντας ένα ιεραρχημένο πλην βαθύτατα διαιρεμένο κράτος.
  • Οθωμανισμός, νέο-Οθωμανισμός, κεμαλισμός, κοσμικό κράτος και θρησκευτικά δόγματα ποτέ, βασικά, δεν σταθεροποιήθηκαν. Κάθονταν πάνω σε κινούμενη άμμο και η σταθερότητα ήταν πάντα επίπλαστη, εφήμερη και συγκρατημένη με διαδοχικά πραξικοπήματα που κρατούσαν στην κορυφή το δήθεν κοσμικό κράτος.
ERDOGAN-SYZYGOS11-06JUNE2015Δεύτερον, Νταβούτογλου, Ερτογάν, Γκιουλ και μέχρι πρόσφατα Γκιουλέν δεν είναι «πολιτικοθρησκευτικά ζώα» που προέκυψαν με παρθενογένεση. Τα όνειρα και οι αξιώσεις αναβίωσης μιας νέας Οθωμανικής δομής με ισλαμικά πρόσημα υπέβοσκαν και κόχλαζαν ενίοτε δε αναδύονταν στην επιφάνεια για να έχουμε το επόμενο κεμαλικό πραξικόπημα που έθετε ξανά το νέο-τουρκικό κράτος σε μια νέα επισφαλή σταθερότητα. Αυτά μέχρι που πριν δύο περίπου δεκαετίες. Εδώ και δύο δεκαετίες προέκυψε ένα πιο εξεζητημένο (νέο-ισλαμικό) σχήμα με στοχαστικό μέντορα τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
  • Είναι σημαντικό να πούμε ότι το σημαντικότερο κείμενο των νέο-ισλαμιστών δεν είναι το «Στρατηγικό Βάθος» του Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε αυτό το κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρον κείμενο ο μέντορας του Ερτογάν κατά κάποιο τρόπο προτείνει αναβολή του πλανητικού ισλαμικού οράματος ούτως ώστε σε μια χρονικά απροσδιόριστη μεταβατική φάση το νεοτουρκικό κράτος να σηκώσει την πανισλαμική σημαία, να καταστήσει τους μουσουλμάνους ισότιμους των κοινωνιών των άλλων δυνάμεων και να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους με ανάδειξη της Τουρκίας σε ηγεμονικό κράτος πλανητικής εμβέλειας.
  • Πιο σημαντικό είναι το πνευματικό και κοσμοθεωρητικό υπόβαθρο που υποκινούσε και τελικά μεταμφίεσε το νέο-Οθωμανικό σχέδιο το οποίο αφότου οι νέο-ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία μεταμφιέζει τις νέο-τουρκικές ηγεμονικές φιλοδοξίες.
  • 5Πρόκειται, κατά βάση, για ένα τερατώδες, αντιφατικό και γεμάτο αντιφάσεις σχήμα χωρίς την κατανόηση του οποίου δεν θα κατανοούμε επαρκώς την πορεία της νέο-ισλαμικής ηγεσίας και του τουρκικού κράτους. Ας δούμε μερικές πτυχές.
    • Η Νταβουτογλιανή ισλαμική κοσμοθεωρία όπως την περιγράφει στο «Εναλλακτικές κοσμοθεωρίες» είναι αναχρονιστική γιατί στηρίζεται σε εν πολλοίς πρωτόγονες ερμηνείες του Κορανίου όταν ο Αλλάχ και οι διάδοχοί του επιχείρησαν να συμμαζέψουν και να ιεραρχήσουν ένα μεγάλο ετερογενές φάσμα πιστών του οποίου ο ανομοιογενής χαρακτήρας των ομάδων στην πορεία του χρόνου είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Στην συνέχεια η κρατοκεντρική δόμηση του κόσμου που μετά η αποαποικιοποίηση που οδήγησε στην δημιουργία δεκάδων κρατών διαφοροποίησε βαθύτατα τους μουσουλμάνους καθότι σταδιακά η κρατική νομιμοφροσύνη τείνει να υπερισχύσει της μουσουλμανικής πίστης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουν την τελευταία.
    • Χωρίς να είμαι «ισλαμολόγος» αυτό το οποίο αποκόμισα αβίαστα μελετώντας το «Εναλλακτικές κοσμοθεωρίες» του Νταβούτογλου είναι το γεγονός πως υιοθετεί μια αρχέγονη θεώρηση: Τίποτα δεν παρεμβαίνει μεταξύ του Αλλάχ και του πιστού. Οι ενδιάμεσες εξουσίες είναι επίπλαστες και επισφαλείς. Ρητά, μάλιστα, υιοθετεί την ίδια θέση για την Τουρκία πλην εξεζητημένα το παρακάμπτει στο «Στρατηγικό βάθος».
    • EnallaktikesDavutogluΑυτό καλό είναι να το δούμε σε αναφορά με μια ακόμη μεγάλη αντίφαση. Το γεγονός ότι για να κάνουν την δουλειά τους οι νέο-ισλαμιστές όχι μόνο ευχαρίστως κληρονόμησαν το πανίσχυρο τουρκικό κράτος αλλά επιχείρησαν να το ενισχύσουν για να μπορέσουν να ασκήσουν εσωτερική εξουσία και να εκπληρώσουν σχέδια εξωτερικής πολιτικής. Μεγάλες αυτές οι αντιφάσεις, πρέπει να τις εμπεδώσουμε για να κατανοήσουμε τον επίπλαστο χαρακτήρα του νεοτουρκικού κράτους.
    • Συντομεύοντας, καθότι τον νέο-ισλαμισμό τον έχουμε εξετάσει πολλοί και από πολλές πλευρές αφότου κυκλοφόρησαν τα δύο αυτά σημαντικά έργα του μέντορα των σύγχρονων νέο-Οθωμανών, λέμε πως η προσπάθεια δύο δεκαετιών τόσο για να εφαρμοστεί ενδοκρατικά το Νταβουτόγλιο σχήμα όσο και να εκπληρωθεί το ευρύτερο ηγεμονικό σχέδιο που συμπεριελάμβανε το εξεζητημένο σύστημα «μηδενικών προβλημάτων –εξ αντικειμένου καταδικασμένο να αποτύχει–, μπλέχτηκε δημιουργώντας ένα Γόρδιο δεσμό εντός της Τουρκίας και ένα χάος σε όλο το φάσμα των Ανατολικών της συνόρων.
      • Στο σημείο αυτό να πούμε ότι δική μας εκτίμηση είναι πως ένας από τους σκοπούς του Νταβούτογλου ήταν μέσω Ισλαμισμού να εκκενώσει τις Κουρδικές αξιώσεις για ανεξαρτησία και να τις συμβιβάσει σε ένα σχήμα αυτονομίας εντός της Τουρκίας. Ούτε που πρόλαβε να δημοσιοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Προσθέτουμε ότι το «Κουρδικό καζάνι» δεν είναι μόνο Τουρκικό αλλά και συνδεδεμένο με ένα περίπλοκο τρόπο με όλα τα επί μέρους κομμάτια τους στις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι ηγεμονικές δυνάμεις και το Ισραήλ σύμφωνα με μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξαν σχεδιασμούς γύρω από το Κουρδικό και την Τουρκία που αν και γνωρίζουμε την τυπολογία (Η σύρραξη στη Συρία κ ο ανελέητος ηγεμονικός ανταγωνισμός ως παράγων των περιφερειακών διενέξεωνhttp://www.ifestosedu.gr/130MearsheimerSyria.htm …) είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις επί μέρους (ρευστές) πτυχές τους.
Τρίτον, με βάση την πιο πάνω περίπλοκη κατάσταση που γινόταν ολοένα και πιο μπερδεμένη όσο προχωρούσε το νέο-ισλαμικό σχέδιο τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περιφερειακές και εσωτερικές αντιφάσεις και αντιθέσεις είναι αναπόδραστο να εντείνονται και να εκδηλώνονται ακατάπαυστα. Επισημαίνω τις εξής κύριες πτυχές απείρου μεταβλητότητας και αστάθμητης και απρόβλεπτης συμπλοκής:
  • Κοσμικοί/Κεμαλικοί – Νέο-ισλαμιστές
  • Κεμαλική και τώρα Νέο-ισλαμική πλουτοκρατία – ταξικά υποβαθμισμένες μερίδες του τουρκικού λαού (εδώ και αν κολλάει το «λαός» καθότι τουρκική κοινωνία ή τουρκικό έθνος είναι αστείο ακόμη και να το πεις)
  • Τούρκοι – όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένων κρυπτο-μειονοτήτων
  • Κούρδοι – Τούρκοι και όχι μόνο
  • Τουρκία – περιφερειακές δυνάμεις ενός ελέω ηγεμονικών δυνάμεων αλλά και Τουρκίας κατακερματισμένου και ως εκ τούτου ανορθολογικού περιφερειακού περιβάλλοντος
  • (Κυρίως) Τουρκία – Ισλαμική πίστη
Για το τελευταίο στέκομαι στα δόγματα του Νταβούτογλου για την αυτονομία της πίστης από το κράτος, για την απευθείας σχέση του πιστού με τον Αλλάχ και για την εχθρότητα που ως εκ τούτου ένας πιστός γαλουχημένος με ισλαμική θρησκευτική συνέπεια αντιμετωπίζει το κράτος (κάθε κρατική δομή).
Όπως επανειλημμένα υπογραμμίσαμε σε πολλές αναλύσεις τα τελευταία χρόνια, ο νέο-ισλαμικός φονταμενταλισμός των νέων ηγετών που φαινομενικά εκτόπισαν τους Κεμαλιστές αναπόφευκτα θα έχει «αρνητικές αποδόσεις». Δηλαδή, ενόσω οι εσωτερικές και εξωτερικές αντιθέσεις, αντιφάσεις και προβλήματα θα εντείνονται, οι πιστοί που καλλιεργήθηκαν να είναι «συνεπείς μουσουλμάνοι» θα συμπεριφερθούν σύμφωνα με τα νάματα και τα δόγματα του Αλλάχ.
Η πίστη δεν ελέγχεται, ιδιαίτερα αυτού του είδους η θεοκεντρική πίστη που εύκολα διολισθαίνει σε θεοκρατία. Θεοκρατία πολλών ειδών και κυρίως δύο: Τύπου Ερτογάν που φιλοδόξησε να ισλαμοποιήσει το τουρκικό κράτος και αυτονομημένη Θεοκρατία ομάδων ή ατόμων όπως τα μέλη του ISIS («ισλαμικού κράτους»).
Βασικά, η ιστορία δεν μπορεί παρά να δει τι προκάλεσε το νέο-ισλαμικό σχέδιο: την αναβίωση ενός αρχέγονου ισλαμισμού ασύμβατου με το σύγχρονο κρατοκεντρικό διεθνές σύστημα ο οποίος βοηθούντων και των ηγεμονικών στρατηγικών σχεδιασμών και υπερπόντιων εξισορροπήσεων διασκορπίζεται πλανητικά. Βασικά και στην Τουρκία. Δυστυχώς, όσον αφορά την τρομοκρατία, είμαστε μόνο στην αρχή.
0 Trio DavΤέλος, ας πούμε και το εξής: Όσον αφορά την πιο πάνω περιγραφή καλό είναι υπογραμμίσουμε ότι ουδόλως υποτιμούμε το νέο-Τουρκικό κράτος, τα διάφορα κοινωνικά κομμάτια του «λαού» και τις πολιτικές παραδόσεις και τους πολιτισμούς που υποβόσκουν ή υπερίπτανται.
  1. Αντίθετα με αποικιακές και νέο-αποικιακές αντιλήψεις, οι «Άνθρωποι» Ανατολικά του Αιγαίου ανήκουν σε έθνη μακραίωνων πολιτικών παραδόσεων και πολιτισμών και αποτελεί μεγάλο λάθος εάν βλέποντας την μιζέρια των κακότυχων προσφύγων που συρρέουν στα κράτη μας λόγω δικών μας «επεμβάσεων» (των δυτικών κρατών) υποτιμήσουμε την υπόστασή τους. Μάλιστα, κανείς δεν έχει παρά να δει κατά πρόσωπο πολλές γυναίκες και άνδρες εκεί κοντά στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και αλλού για να καταλάβει ότι μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι ακόμη και αγράμματοι ενσαρκώνουν μεγάλες υποστάσεις πολιτισμών και πολιτικών παραδόσεων. Όσοι βρίσκονται εντός του νεοτουρκικού κράτους, πάντως, και δεν εννοούμε τους πρόσφυγες, η εξουσία του Ερτογάν θα πρέπει να τους «συμμαζέψει» και «ενοποιήσει» κάτι εξ αντικειμένου δύσκολο καθότι το νέο-Τουρκικό κράτος όπως ήδη αναφέραμε είναι επίπλαστο, διαφοροποιημένο και οι πολιτικοανθρωπολογικές συγκολλήσεις όποτε και όπου επιχειρήθηκαν απέτυχαν.
  2. Δεν υποτιμάται ακόμη ότι ένα πολύ μεγάλο αν όχι το μεγαλύτερο κομμάτι του Τουρκικού «λαού» αυτό-προσδιορίζεται (πόσο βάθος έχει παραμένει να αποδειχθεί) ως «Τούρκοι». Δεκάδες εκατομμύρια διεκδικούν πλέον τουρκική εθνική υπόσταση.
    1. Αν κάτι εντυπωσιακό υπάρχει στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 –που πρέπει να θεωρούμε ως ένα σταθμό μιας τρελής τροχιάς– είναι ότι οι πραξικοπηματίες έχασαν επειδή εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι κρατώντας τουρκικές σημαίες υποχρέωσαν τα τανκς να υποχωρήσουν, κάτι που φαινομενικά τουλάχιστον ήταν και ο κύριος λόγος της επισφαλούς επικράτησης του Ερτογάν. Ερτογάν ο οποίος, πλέον, θα πρέπει να αναμένεται να εξελιχθεί σε μια από τις πιο δεσποτικές μορφές του διεθνούς συστήματος (με οτιδήποτε σημαίνει αυτό εντός και εκτός Τουρκίας, και κυρίως τους γείτονές του).
  3. Για να είμαστε συνεπείς με την ανάλυσή μας αλλά και την αλήθεια απαιτείται να πούμε με έμφαση ότι αν θεωρήσουμε την εξέγερση των Τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών ως αυθόρμητη και φυσική, αποτελεί μια Παραδειγματική υπεράσπιση του κράτους.
  4. Υποδειγματική και Παραδειγματική σε βαθμό και έκταση που δεν ισχύει, για παράδειγμα, για κοινωνίες που θεωρούνται πιο συνεκτικές πλην η κατάληψη του κράτους τους από κερδοσκόπους και τοκογλύφους προκάλεσε φόβο, σιωπή, μετανάστευση, ταπείνωση και υποταγή που αποτελεί θανατηφόρα κατάσταση για κάθε σύγχρονο εθνοκράτος.
    1. Καθότι εντολέας είναι ή πρέπει να είναι η κοινωνία και κανείς άλλος, ιδιαίτερα όταν είναι ξένος οπότε υπάρχει ξένη κατάκτηση.
    2. Ανεξάρτητα του τι θα ακολουθήσει στην Τουρκία αυτή η στάση μεγάλης μερίδας του «λαού» είναι όχι μόνο αξιοπρόσεκτη αλλά θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο αναλύσεων και εκτιμήσεων.
Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν. Ας τελειώσουμε λέγοντας ότι η νέα αφετηρία μετά την επικράτηση του Ερτογάν και με δεδομένα τα πιο πάνω όσον αφορά την σύνθεση και τις αντιφάσεις και αντιθέσεις του νεοτουρκικού κράτους, καλά κάνουμε να θεωρήσουμε την επόμενη μέρα ως μια μεγάλη, δύσκολη και ακραία επικίνδυνη αφετηρία του νεοτουρκικού κράτους.
Η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει από μια δυναμική προς δυτικά εκτόνωση της τουρκικής ηγεσίας για να αποπροσανατολίσει και φανατίσει τον τουρκικό «λαό».
Η Κύπρος και η Ελλάδα κινδυνεύουν θανάσιμα εάν, όπως υποστηρίχθηκε με λογικούς όρους ξανά και ξανά, η Κύπρος δεθεί στο τρελό-λεωφορείο Τουρκία κάτι που αφενός θα καταδικάσει τους Έλληνες της Κύπρου σε αργό θάνατο και αφετέρου θα καταστήσει την Μεγαλόνησο στρατηγικό όμηρο της Τουρκίας και μέσο εκβιασμού της Αθήνας.
Π. Ήφαιστος – PIfestos
www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.gr – info@ifestosedu.gr

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...