Περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει από τη φορολογία ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Για να εισπραχθεί το ποσό αυτό, η κυβέρνηση έχει μάλιστα επιβάλει φόρους της τάξης των 8,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να αποπληρώσουν βεβαιωμένες οφειλές ύψους 1,75 δισ., τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Η φορολόγηση αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οφείλεται σε αστοχίες σε άλλους τομείς του προγράμματος προσαρμογής, όπως η αδυναμία αναδιάρθρωσης του Δημοσίου και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αστοχίες που έχουν αναγκάσει την τρόικα να ζητά έσοδα από τα ακίνητα.

Οι εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολόγηση ακινήτων αναμένεται να υπερβούν τα 10 δισεκατομμύρια εάν συνυπολογιστούν οι εισροές από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014, καθώς η κυβέρνηση έχει στόχο να βεβαιώσει φόρους 3,5 δισ. ευρώ, και να εισπράξει 2,9 δισ.

Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα πετύχει δείκτη εισπραξιμότητας 80%, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές της ΚτΚ, στοιχεία από την αποπληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2012 και 2013 υποδεικνύουν σημαντική μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών αλλά και αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών.