Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Οι τιμές δεν... λυγίζουν με τίποτα στην Ελλάδα!

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
 
Για κακή τύχη των καταναλωτών, το λεγόμενο "καλάθι της νοικοκυράς" στην Ελλάδα παραμένει πανάκριβο, σαν να μην διανύουμε περίοδο τρομερής ύφεσης... Ειδικότερα, οι μετρήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τις οποίες φιλοξενεί σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», δείχνουν πως η χώρα μας εξακολουθεί να εμφανίζεται ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.
Οπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, εάν το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, τότε οι σχετικές τιμές σε άλλες χώρες έχουν ως εξής:
  • Γερμανία (όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο) 110 ευρώ
  • Ηνωμένο Βασίλειο 111 ευρώ
  • Αυστρία 114 ευρώ
  • Λουξεμβούργο 132 ευρώ
Βεβαίως υπάρχουν και χώρες όπου το καλάθι προϊόντων κοστίζει λιγότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπως:
  • Τουρκία 76 ευρώ
  • Σλοβενία 92 ευρώ
  • Πορτογαλία 93 ευρώ
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η «ακαμψία» των τιμών αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη μέχρι στιγμής αποτυχία της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» και γενικότερα να «ανοίξει» τον ανταγωνισμό
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πώς να καταπολεμήσετε τα "trolls" του Διαδικτύου

ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

 Μια από τις συνήθεις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να συναντήσει στο Διαδίκτυο και συνήθως σε social networks και φόρουμ, είναι το λεγόμενο «troll». Η λέξη περιγράφει τον χρήστη ο οποίος με σκοπό να ερεθίσει, να μπερδέψει και να προκαλέσει σύγχυση και εκνευρισμό στους υπόλοιπους χρήστες, χρησιμοποιεί επιτηδευμένα προκλητικές, ανόητες ή εκτός θέματος ερωτήσεις θέσεις και απόψεις.
Από που προέρχεται ο όρος
Η χρήσης της λέξης «troll» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ιντερνετ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά η πιο γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά προέρχεται από συζήτηση στο 1991, αναφέρει το wikipedia, σύμφωνα με το οποίο το «troll» αναφέρεται στο πέταγμα δολώματος μέσα στο νερό προκειμένου να αλιευθούν ο τόνος και ο ξιφίας, πρακτική που παραπέμπει στην κοροϊδία χρηστών του Διαδικτύο, το λεγόμενο «trolling». Παράλληλα, η λέξη παραπέμπει και στα δαιμόνια πλάσματα που εμφανίζονται στη σκανδιναβική λογοτεχνία, τα οποία επίσης έχουν το όνομα «troll».
Πως να αντιμετωπίσετε το «troll»
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί κάποιο «troll» το οποίο έχει ως στόχο μόνο να αποτρέψει την διεξαγωγή μιας διαδικτυακής συζήτησης, είναι η άγνοια. Συνήθως, ένας τέτοιος ενοχλητικός χρήστης εάν αγνοηθεί θα αρχίσει να στέλνει όλο και πιο προσβλητικά μηνύματα, αλλά εάν δεν υπάρξει αντίδραση συνήθως απογοητεύετε και εγκαταλείπει την κοινότητα. Σε αρκετά φόρουμ και μπλογκ, δίνεται η παραίνεση να μην ασχολούνται οι χρήστες με τα «troll», κίνηση που αναφέρεται ως «μην ταΐζετε τα ''troll''» (Don't feed the trolls στα αγγλικά).
Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, για την καταπολέμηση των «trolls» χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα, όπως η αφαίρεση των μηνυμάτων του ή η φραγή του προκειμένου να μην ενοχλεί, ενώ αρκετές φορές διαγράφονται και από τις κοινότητες που εισέρχονται διαδικτυακά.
[Πηγή iefimerida.gr]
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας - Παρακολουθούσε το USS Nimitz

Η ΟΚΙΝΑΟΥΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ"

 O "Kόκκινος" δράκος με μια μόνο κίνηση έστειλε μήνυμα και στους δύο κυριότερους γεωπολιτικούς του αντιπάλους, αφού ένα κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο (κατά άλλους δύο),εντοπίστηκε να παρακολουθεί το αμεικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz,κοντά στην ιαπωνική Οκινάουα (οι ΗΠΑ διαθέτουν βάσεις εκεί), εντός των ιαπωνικών χωρικών υδάτων.
Το αεροπλανοφόρο επρόκειτο να συμμετάσχει σε κοινές αμερικανο-νοτιοκορεατικές ασκήσεις και το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας πιστέυει ότι το κινεζικό υποβρύχιο, παρακολουθούσε τις κινήσεις του.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που ξένα υποβρύχια εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας.
Το σχόλιο αυτό έκανε ο ιάπωνας πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο μετά τον εντοπισμό ενός -επισήμως, άγνωστης προέλευσης- υποβρυχίου κοντά στην Οκινάουα.
«Τέτοια προσέγγιση σε χωρικά ύδατα είναι σοβαρή πράξη» είπε ο Άμπε. «Θέλουμε να γνωρίζει η χώρα που εμπλέκεται πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά» υπογράμμισε.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην προέλευση του υποβρυχίου, λέγοντας πως αυτό «βρίσκεται υπό διερεύνηση». Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα ιαπωνικά ΜΜΕ ότι επρόκειτο για κινεζικό υποβρύχιο.
Το νέο αυτό επεισόδιο σημειώθηκε μετά την παραμονή για μισή ημέρα τριών κινεζικών πλοίων στα χωρικά ύδατα κοντά στα νησιά Σενκάκου που διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαόγιου.
Η πράξη αυτή της Κίνας όμως είχε ακόμα βαθύτερη σημασία, αφού μόλις λίγες ημέρες πριν είχε γραφτεί άρθρο στην κινεζική εφημερίδα The People’s Daily που αποτελεί φερέφωνο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος,υπογεγραμμένο από τους ακαδημαϊκούς Zhang Haipeng και Li Guoqiang, στο οποίο υποστηριζόταν ότι η Οκινάουα δεν είναι ιαπωνική!Περιγράφοντάς την μάλιστα ως κτήση της κινεζικής δυναστείας των Ming.
Αναφέρουν μάλλιστα ότι μετά τον Β ΠΠ' η Ιαπωνία είχε χάσει όλες τις προπολεμικές αποικίες της και βάσει συμφωνιών θα περιοριζόταν στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος.Η Οκινάουα όμως επεστράφει από τους Αμερικανούς στους Ιάπωνες το 1972, παραβιάζοντας τις συμφωνίες αυτές.
Το μύνημα των Κινέζων είναι ξεκάθαρο. Κάτω τα χέρια από τα Σενκάκου-Ντιαόγιου, γιατί ούτε το νομικό καθεστώς της Οκινάουα είναι "καθαρό", ταυτόχρονα θεωρούν την παρουσία των Αμερικανών στο νησί παράνομη, και εφόσον η περιοχή αφαιρέθηκε βάσει συμφωνιών από τους Ιάπωνες πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κληρονόμους δηλαδή στην κομμουνιστική Κίνα, ως χώρα διάδοχος της αυτοκρατορικής.
Συνεπώς δεν αναγνωρίζουν τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή, με αποτέλεσμα την "εισβολή" ενός τουλάχιστον υποβρυχίου.
Το μήνυμα στις ΗΠΑ περιείχε και άλλη παράμετρο.Ήταν λίγο πριν τις κοινές ασκήσεις με την Νότιο Κορέα, που είχαν ως στόχο την Βόρειο Κορέα."Η Κίνα παρακολουθει τις κινήσεις σας, και δεν θα επιτρέψει να βάλετε "χέρι" στην Β.Κορέα και στο καθεστώς την Πιόνγκιανγκ". Απλούστατα ο κόκκινος "δράκος", δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να "χορεύουν" στην αυλή του.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

To φαινόμενο Nanou Donuts: γιατί αρέσουν τόσο πολύ στους Ελληνες [εικόνες]

 
Ηρθαν στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2012 και μέσα σε λίγους μήνες έγιναν η τρέλα της πόλης. Παρ' όλο που ανοίγουν μόνο δυόμιση ώρες κάθε βράδυ, οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τα μικρά καταστήματα των Nanou Donuts είναι τεράστιες, σπάζοντας κάθε
ρεκόρ πωλήσεων αφού πωλούν 1.000 ντόνατς τη μέρα.
Ο Γιάννης Νανούρης ιδρυτής της εταιρείας Nanou Donutshouse βρίσκεται στην παραγωγή ντόνατς από το 1979 φροντίζοντας να χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρώτες ύλες επί 33 ολόκληρα χρόνια. Μέχρι τώρα ασχολούνταν με τη χοντρική πώληση, όταν η κρίση τον ώθησε να περάσει στη λιανική αγορά.


«Τα ξεκίνησα ακριβώς λόγω της κρίσης. Πέρυσι το καλοκαίρι, όλο και περισσότεροι φίλοι, συγγενείς και συγχωριανοί μου, από την Απείρανθο της Νάξου, μου ζητούσαν δουλειά, οτιδήποτε. Για να τους βοηθήσω τους πρότεινα να πάρουν ένα μαγαζί και να τους δίνω ντόνατς να πουλάνε. Οι όροι και οι προδιαγραφές δικά μου. Ούτε ζήτησα ποτέ ούτε ζητάω δικαιώματα (Franchise Fee) για τη φίρμα. Από μένα αγοράζουν το προϊόν, το προσέχουν και ακολουθούν τις οδηγίες μου. Αυτοί είναι οι όροι μου και το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να δουλεύουν μέσα στην κρίση».
Μέσα στους όρους είναι και το ωράριο. Τα καταστήματα των Nanou Donuts ανοίγουν από τις 19:00 μέχρι τις 21:30 επειδή τότε εκείνη την ώρα παράγονται τα φρέσκα ντόνατς. Σκοπός του κ. Νανούρη και των συνεργατών του είναι να προσφέρει το καλύτερο και φθηνότερο προϊόν και όπως αναφέρει «έχουμε τις καλύτερες τιμές μιας και δουλεύουμε με τα μικρότερα περιθώρια κέρδους και το ντόνατ κάνει 0,60 ευρώ».


Η πρωτιά βέβαια δεν είναι τυχαία αφού ο κ. Νανούρης ξέρει καλά την τέχνη του ντόνατ. Τη συνταγή μάλιστα την έφτιαξε με ένα θείο του στην Αμερική που αργότερα έφερε τα Jax donuts στην Ελλάδα. Ο ίδιος σπούδασε στη σχολή χημικών τροφίμων αναζητώντας από τότε τις ιδανικές προδιαγραφές των πρώτων υλών προσαρμόζοντας τη συνταγή στα ελληνικά δεδομένα, πάντα με προσοχή στην ποιότητα.
Σήμερα υπάρχουν 40 καταστήματα στην Αθήνα και σύντομα θα γίνουν 70 και οι προτάσεις συνεργασίας πέφτουν βροχή αυξάνοντας κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Οπως αναφέρει ο κ. Νανούρης «οι ανταγωνιστές μας, αντί να ασχοληθούν με τη δική τους δουλειά, ασχολούνται με τη δική μας και κάνουν συνέχεια ανώνυμες καταγγελίες στον ΕΦΕΤ για δήθεν αλεύρια εισαγωγής, ότι δεν τηρούμε τις προδιαγραφές κι ό,τι άλλο σκεφτούν. Είμαστε η καλύτερα ελεγμένη εταιρεία από τον ΕΦΕΤ αφού κάθε τόσο έρχονται και επιβεβαιώνουν πόσο ψευδείς είναι οι καταγγελίες».
Τέτοιες καταγγελίες πάντως δε φαίνεται να πτοούν τους λάτρεις των Nanou Donuts που περιμένουν με τις ώρες στην ουρά για να απολαύσουν το αγαπημένο τους ντόνατ.

Διαβάστε περισσότερα


Πηγή: To φαινόμενο Nanou Donuts

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Λουκέτο στις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων

 
Λουκέτο βάζουν η μία μετά την άλλη οι τοπικές οργανώσεις και οι νομαρχιακές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα τον τελευταίο καιρό, λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων τους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τον Απρίλιο του 2010, που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο, μέχρι και σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει περίπου τα μισά γραφεία, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα... ψυχορραγούν! Η συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών που έλαβαν τα δύο κόμματα είχε ως συνέπεια να μειωθεί στο κατακόρυφο η κρατική χρηματοδότηση, ένα μέρος της οποίας πήγαινε για τη συντήρηση των γραφείων. Τα χρήματα πλέον είναι ελάχιστα και πολλές φορές τα κόμματα αναγκάζονται να έρθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ώστε να τους κάνουν μια καλύτερη τιμή στο ενοίκιο.

Τόσο η λεωφόρος Συγγρού όσο και η Ιπποκράτους χρηματοδοτούν πλέον μονάχα τις νομαρχιακές και κάποια κεντρικά γραφεία, και αυτά όμως με φειδώ. Για παράδειγμα, η νομαρχιακή οργάνωση Β8, που ήταν μία από τις μεγαλύτερες του λεκανοπεδίου, καθώς κάλυπτε τις περιοχές Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα, ανέστειλε τη λειτουργία της. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να μειωθεί το λειτουργικό κόστος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, οπότε προκρίνεται πλέον η λύση των συγχωνεύσεων. Από τις δεκαεπτά νομαρχιακές σε όλη τη χώρα θα μείνουν οι οκτώ!

Από την άλλη πλευρά, οι τοπικές οργανώσεις έχουν αφεθεί εντελώς στη μοίρα τους. Για να επιβιώσουν, θα πρέπει να κάνουν έρανο ή να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους τα ίδια τα μέλη, κάτι που πλέον δεν συμβαίνει. «Μπλε» και «πράσινες» τοπικές λαμβάνουν συνεχώς εξώσεις, ενώ τους κόβουν το τηλέφωνο, το ρεύμα, ακόμη και το νερό, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν. Πριν από λίγο καιρό το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τις τοπικές ακόμη και στα βόρεια προάστια, όπου υποτίθεται ότι τα μέλη τους είχαν καλύτερη οικονομική επιφάνεια σε σχέση με άλλες περιοχές. Επ' αόριστον έχει κλείσει, για παράδειγμα, η τοπική του Χαλανδρίου, ενώ το Κίνημα διαθέτει πλέον μονάχα οκτώ νομαρχιακές επιτροπές πανελλαδικά.

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική, που τον περασμένο Νοέμβριο η ΔΕΗ είχε αναγκαστεί να κόψει το ρεύμα ακόμη και στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (επί της λεωφόρου Ηρακλείου), καθώς οι απλήρωτοι λογαριασμοί είχαν σχηματίσει... βουνό. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος αναγκάστηκε τότε να μετακομίσει από τον έναν όροφο των γραφείων του Κινήματος στον άλλον, που είχε ρεύμα, προκειμένου να μπορούν οι συνεργάτες του να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή γύρισε κατά των κυπριακών σχεδιασμών

Η ΝΕΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΩΒΗΤΗ

 


i-geopolitiki-katastasi-stin-perioxi-gurise-kata-ton-kypriakon-sxediasmon 
Η κυπριακή κρίση του Μαρτίου ανέτρεψε ένα ως τότε θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, έκανε άνω κάτω το ΣΥΡΙΖΑ, νομιμοποίησε το «κόμμα της δραχμής», που συμμετέχει πια στην πολιτική μας ζωή με δύο εκδοχές, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις ελληνικές επιχειρήσεις, πανικό στους καταθέτες και αβεβαιότητα στην οικονομία. Η χώρα χρειάστηκε τρεις μήνες για να συνέλθει και να αφήσει τηνΚύπρο πίσω της, ωστόσο θα ήταν λάθος η Κύπρος να βγει από τα ραντάρ των πολιτικών δυνάμεων. Όπως απέδειξε για μια ακόμα φορά ο Μάρτιος, η Ελλάδα συγκλονίζεται σε κάθε κυπριακή κρίση, και η επόμενη είναι στα σκαριά.

Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά βρίσκεται στο γνώριμο θέμα που οι Έλληνες προσπαθούν να ξεχάσουν, στο Κυπριακό. Η Λευκωσία βρίσκεται κάτω από τρομακτική πίεση, να συναινέσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας, το συντομότερο δυνατόν. Η θέση αδυναμίας, στην οποία βρέθηκε η Κύπρος μετά την οικονομική κατάρρευση ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για τουςΑμερικανούς και τους Βρετανούς, που δεν άφησαν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ηγεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή γύρισε κατά των κυπριακών σχεδιασμών μετά την επίσκεψηΟμπάμα στην Τουρκία και την τουρκοϊσραηλινή προσέγγιση. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό ήταν ότι η Κύπρος βρέθηκε στην οικονομική ανάγκη των Ευρωπαίων, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την διαιώνιση της διαίρεσης του νησιού και τώρα πιέζουν τους Κύπριους να βρουν λύση.

Οι πιέσεις που μεταφέρονται στο προεδρικό μέγαρο από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ένα πράγμα έχουν δώσει να καταλάβει στο επιτελείο του Αναστασιάδη αλλά και τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, ότι θέλουν λύση μέσα στο χρόνο. Η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει τις διαδικασίες ως το Σεπτέμβριο, το πόσο εύκολο να κρατηθεί αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία: Την επόμενη Πέμπτη και μετά από πίεση του ΟΗΕ, ο Αναστασιάδης, ο Ντάουνερ και ο Ερόγλου θα δειπνήσουν μαζί στη Λευκωσία, σε μια εκδήλωση που η Κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει ως κοινωνική, οι άλλοι όμως την αντιλαμβάνονται ως επανέναρξη των συνομιλιών. Με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ θέλει να τελειώνει γρήγορα δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις, ακόμα και το Σεπτέμβρη.

Σε αυτό πιθανόν να συμβάλλει και η αστάθεια της κοινής γνώμης στην Κύπρο, που προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από το σοκ της χρεοκοπίας. Η συζήτηση για το Κυπριακό έχει ξανανοίξει στηΜεγαλόνησο, με τα μέτωπα να διαμορφώνονται και πάλι ανάμεσα σε απορριπτικούς και ενωτικούς. Αν και ως πρόσφατα, οι περισσότεροι Κύπριοι πίστευαν πως αυτό το θέμα είχε λήξει, μια μερίδα του πληθυσμού έχει αρχίσει να το συζητάει, ελπίζοντας πως μέσα από μια λύση, η Κύπρος θα μπορούσε να προχωρήσει ανενόχλητη στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και την συνολική επανεκκίνηση της τουριστικής της οικονομίας. 

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να δημιουργηθούν στην Κύπρο μέτωπα «μνημονιακών-ενωτικών» απέναντι σε «αντιμνημονιακούς-απορριπτικούς» και να ανάψουν τα αίματα. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο, η κατηγορία ότι οι Εταίροι επιχειρούν να επιβάλλουν μια απαράδεκτη λύση στην Κύπρο, να μεταφέρει την αντιπαράθεση και στην Ελλάδα και να κλονίσει την οποία σταθερότητα έχει κατακτήσει η πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα. Μια νέα κυπριακή κρίση, μπορεί να λειτουργήσει ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Απρόβλεπτος θα είναι μόνον, για όσους έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα μάτια τους.

Θέμης Δαγκλής 

Σκληρή μάχη μεταξύ μεγάλων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων για τα «ασημικά» της χώρας

ΓΙΑΤΙ ΤΑ «ΛΕΥΚΑ ΚΟΛΑΡΑ» ΔΙΝΟΥΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 


skliri-maxi-metaksu-megalon-trapezikon-kai-ependytikon-oikon-gia-ta-asimika-tis-xoras 
Μια σκληρή μάχη μεταξύ μεγάλων διεθνών οίκων, τραπεζικών, επενδυτικών και άλλων, διεξάγεται στο παρασκήνιο με στόχο τα «ασημικά» της χώρας.

Η Ελλάδα, από μαύρο πρόβατο, πριν ένα χρόνο, ξαφνικά αποτελεί έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό.

Η ελληνική οικονομία που ήταν για πολλά Funds, επενδυτές και μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, ουσιαστικά χρεοκοπημένη, φέτος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις.

Τα λεγόμενα «λευκά κολάρα» επιστρέφουν στην Ελλάδα και τις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο που αυτή η κίνησή τους δεν είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Η αλλαγή στάσης, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιορκίας της ελληνικής οικονομίας για την απόκτηση σημαντικών στρατηγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Είναι γνωστό ότι ξένοι οίκοι θέτουν πάνω απ' όλα το χρήμα και αυτό καθοδηγεί τις κινήσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί διεθνείς οίκοι αποφάσισαν, παρά τις ακραίες εκτιμήσεις τους παλαιότερα για χρεοκοπία της χώρας, να μας δώσουν στήριξη, εκθειάζοντας την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί οι οίκοι, οι τράπεζες και τα Funds, μιλάνε θετικά για την Ελλάδα, όπως πλέον και πολλά διεθνή ΜΜΕ που «περνούσαν τη χώρα μέχρι πρότινος γενεές δεκατέσσερις», αλλά και δίνουν συμβουλές στο ελληνικό δημόσιο.

Πολλοί είναι σύμβουλοι επί των αποκρατικοποιήσεων με το αζημίωτο, αφού αναμένουν έσοδα εκατ. ευρώ από τις προμήθειες που αναμένουν.

Πλέον η ελληνική οικονομία φαντάζει ως μια ενδιαφέρουσα επενδυτική ζώνη, στην οποία δίνουν το «παρών» κεντρικά στελέχη επενδυτικών τραπεζών, όπως π.χ. η UBS, Deutche BankBNP Paribas, Societe Genarale, Morgan Stanley, Goldman Sachs κ.ά.,

Αυτοί οι διεθνείς παίκτες, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και ορέγονται τα ασημικά της χώρας, για ψίχουλα, δηλώνουν «παρών» στον χορό των αποκρατικοποιήσεων και στο παρασκήνιο διεξάγεται πόλεμος. 

Αρκετοί εκ των οίκων αποφασίζουν να ανοίξουν και γραφεία στην Αθήνα, την οποία είχαν σβήσει από το χάρτη τους, όπως η αμερικανική Μorgan Stanley, η οποία αποφάσισε να αποκτήσει ξανά γραφείο στην Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά την κίνησή της να το κλείσει το 2008.

Και μόνο η χαρτογράφηση των κινήσεων των ξένων αυτών εταιριών έχει μεγάλη σημασία και μας προσδιορίζει πολλά για το παιχνίδι συμφερόντων.

Π.χ. η Morgan Stanley συμβουλεύει το Ελληνικό Δημόσιο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των λιμανιών (ΟΛΠ και ΟΛΘ), έχει επαφές συχνά με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ συναντάται τακτικά εκτός από Έλληνες τραπεζίτες και με την ηγεσία του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Η Nomura και η Credit Suisse συμβουλεύουν το ελληνικό δημόσιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια και τα Ελληνικά Λαχεία, ενώ η γνωστή Rothschild είναι ανάδοχος του συμβουλευτικού έργου της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Μαζί της στη ΔΕΠΑ είναι και η ελβετική UBS που διαχειρίζεται την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ για λογαριασμό του Δημοσίου.

Στο θέμα της επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων, δηλαδή των πέντε αυτοκινητοδρόμων, έχει εμπλοκή η Rothschild, αλλά και η βρετανική Barclays που έχουν ρόλο συμβούλου τουΕλληνικού Δημοσίου για την υπογραφή των νέων συμβάσεων.

Με την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και της ΕΥΑΘ ασχολείται η βρετανική ΗSBC, ενώ για τηνΕΥΔΑΠ σύμβουλος είναι και η Credit Agricole. Η Price Waterhouse και Coopers και η Lazard Freres συμβουλεύουν για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ.

Η περίφημη Black Rock (ανήκει στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων επενδυτών) ενδιαφέρεται να συμβουλεύσει το ελληνικό δημόσιο στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, κ.α. Η Bank of America Merrill Lynch έχει ρόλο συμβούλου για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια συμβουλεύει η Citigroup Global Markets Limited.

Ιωάννης Μαρτέλλος

Ο καιρός σήμερα

 

Λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν δίνοντας λίγες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, περιμένουμε σήμεραΚυριακή 26 Μαΐου 2013. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη....


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 27 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 25 στη Δυτική Ελλάδα, από 12 έως 29 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 15 έως 27 βαθμούς στο Αιγαίο. 

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις και στο Νότιο Αιγαίο δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και κατά τόπους ισχυροί. Ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι δυτικών διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Ιόνιο, ενώ το δυτικό ρεύμα στον Κορινθιακό θα πνέει με εντάσεις έως 7 μποφόρ. 

Καλό καιρό με αραιές νεφώσεις και ψύχρα τις πρωινές και βραδινές ώρες, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. 

Λίγες νεφώσεις που τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν πρόσκαιρα και αρκετή ψύχρα τις πρωινές και βραδινές ώρες, περιμένουμε και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς με μικρή εξασθένηση .

ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

 

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ένα πολύ σημαντικό ρεπορτάζ δημοσιεύει σήμερα η καθημερινή της Κυριακής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ταυτόχρονες κάλπες για τις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές αλλά και για την ανάδειξη των Eλλήνων ευρωβουλευτών... 
καθώς επίσης και σε ανατροπή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημάρχων έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας -κατά τα φαινόμενα- και τη συναίνεση ή ανοχή των δύο κυβερνητικών του εταίρων. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρχουν δύο ξεχωριστές λίστες για κάθε δήμο, μία για τον Δήμαρχο και μία για τους δημοτικούς συμβούλους. Η αποσύνδεση δημάρχων - δημοτικών συμβούλων θα ενισχύσει εκ των πραγμάτων τις συμπράξεις μεταξύ κομμάτων και τους ισχυρούς σε προσωπικότητα, υπερκομματικούς ή κοινούς υποψηφίους, που πιο εύκολα μπορούν να κινητοποιήσουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, αποκτώντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παραλίες της Κρήτης με γαλάζια σημαία

 

 
 
Συνολικά 88 Γαλάζιες σημαίες κέρδισαν φέτος οι παραλίες της Κρήτης και 1 η μαρίνα του Αγ.Νικολάου απο το σύνολο των 393 Γαλάζιων σημαιών οι οποίες απενεμήθησαν σε παραλίες και 9 σε μαρίνες σε ολόκληρη την χώρα.
Παρά του ότι για το 2013 στην Κρήτη απενεμήθησαν οκτώ λιγότερες Γαλάζιες σημαίες συγκριτικά με πέρυσι, να σημειωθεί πως πανελλήνια πρωτιά κατέκτησε και φέτος το Λασίθι με 36 Γαλάζιες σημαίες.
Η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι : του Λασιθίου με 36 βραβευμένες ακτές, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής με 35 η καθεμιά και των Δωδεκανήσων με 25.
Πηγή: flashnews.gr

Παραγγελίες που αγγίζουν τα 500 εκ. υπέγραψαν στην Κίνα έλληνες εφοπλιστές


 

Παραγγελίες που προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε αξία και συμφωνίες χρηματοδότησης άνω των 250 εκατ. ευρώ (για υφιστάμενες παραγγελίες) υπέγραψαν έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι ακολούθησαν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, στο πλαίσιο της….
ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι ελκυστικοί όροι χρηματοδότησης που προσφέρουν οι κινεζικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στην αγορά των νεότευκτων πλοίων, ωθούν πολλούς έλληνες πλοιοκτήτες να εντείνουν τα ναυπηγικά τους προγράμματα, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή ναυλαγορά.
skai.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

 ..

Με καθυστέρηση ξεκίνησαν  το μεσημέρι του Σαββάτου οι εργασίες του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθηνών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο.
Νωρίτερα, προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ ...
των παρατάξεων επί της νομιμοποίησης συνέδρων και τελικά αποφασίστηκε να αποκλειστούν εκείνοι οι οποίοι είχαν εκλεγεί από τα σωματεία τους με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου (δι' αλληλογραφίας), διαδικασία που είχε απορριφθεί από το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚΑ.

Μάλιστα, μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα του ΕΚΑ και εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), Χρήστου Κατσιώτη, αποκλείστηκαν με ψηφοφορία, οι αντιπρόσωποι του «Σωματείου Θυρωρών Αττικής», επειδή μεταξύ των 801 μελών, που είχαν ψηφίσει για την εκλογή συνέδρων, υπήρχε μέλος που είχε αποβιώσει πριν την ψηφοφορία.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 1.500 αντιπρόσωποι, που εκροσωπούν 312 σωματεία.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται με τοποθετήσεις αντιπροσώπων και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΚΕΛ...

 

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει πότε έλαβε το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τις συγκλίσεις - αποκλίσεις στις συνομιλίες επί προεδρίας Χριστόφια.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης,...
επικαλέστηκε τη δήλωση Έρογλου ότι ο κύριος Ντάουνερ παρέδωσε το έγγραφο στις δύο πλευρές στις 30 Απριλίου με την παράκληση να μην διαρρεύσει.
Από την άλλη, πρόσθεσε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσαν ότι το έγγραφο δόθηκε στον κύριο Αναστασιάδη, κατόπιν δικού του αιτήματος στις 16 Μαΐου.
Είναι φανερό, πρόσθεσε, ότι «κάποιος δεν λέει την αλήθεια».

ΣΟΚ>Πνίγει το Μέγαρο Μαξίμου η μπόχα από τα 6 εκατ. ευρώ του Καραβέλα που λιμνάζουν στην Ουρουγουάη!

 
20130525-190554.jpg

Με το μείζον θέμα των εκατομμυρίων του Καραβέλα και της σκανδαλώδους συγκάλυψης της υπόθεσης ασχολείται η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το θέμα ανέδειξε το Olympia.grαπό το οποίο και το ρεπορτάζ που ακολουθεί>

Η τρανταχτή απόδειξη της συνεχιζόμενης διαφθοράς και η περίεργη “ανοχή” των Ελληνικών αρχών που επιμένουν να μην απαιτούν τα κατασχεμένα από το σκάνδαλο που εξιχνίασε η δικαιοσύνη της …Ουρουγουάης! Τι συμβαίνει; Περιμένουν μήπως κάποια “τακτοποίηση” της υπόθεσης ώστε τα λεφτά αντί να καταλήξουν στα ταμεία του δημοσίου να φτάσουν σε κάποιες “γνώριμες” τσέπες; Τόσους έγκριτους δικηγόρους έχει το Μαξίμου. Γιατί δεν επεμβαίνει π.χ. ο κύριος Καρακώστας;

Ο πρόεδρος της Εθνικής αρχής για το ξέπλυμμα βρώμικου χρήματος της Ουρουγουάης, Ricardo Gil Iribarne-photo, είναι ο λειτουργός που εντόπισε τις ύποπτες κινήσεις στους λογαριασμούς του Καραβέλα. Η δικαιοσύνη της Ουρουγουάης κινήθηκε ακαριαία δεσμεύοντας το ποσό μαμούθ των 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, τα 6,5 εκ. αφορούσαν μίζες της Siemens στην Ελλάδα, ενώ τα 10 εκ. στην Βραζιλία.

Βλέποντας τις ύποπτες κινήσεις, οι αρχές της χώρας διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν τ. μεγαλοστέλεχος της Siemens στην Ελλάδα και ενημέρωσε αρμοδίως. Το σημαντικότερο; Η δικαιοσύνη της Ουρουγουάης όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, γνωρίζει όλους τους εμπλεκομένους στις οφσορ της μίζας του Καραβέλα και περιμένει την Ελλάδα για να παραδώσει τα ονόματα!

Την ώρα που στην Ελλάδα ακρωτηριάζονται μισθοί και συντάξεις, τόσο ο κύριος Χριστοφοράκος όπως αποκαλύψαμε χθες, όσο και ο κύριος Καραβέλας παραμένουν ανέγγιχτοι. Το ίδιο και οι περιουσίες τους. Η εξέλιξη αυτή, δείχνει ότι κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί είναι άρρηκτα δεμένοι με το διεφθαρμένο κομμάτι της πολιτικής, που δεν τολμά να αγγίξει την εταιρεία. Αυτό εξηγείται αφού οι μίζες της εταιρείας διέφθειραν ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, κρατώντας το έρμαιο στις προθέσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας (Για κάθε Ευρώ που έδινε ο Χριστοφοράκος, ενημερωνόταν το Τουρκικό βαθύ κράτος μέσω του Τούρκου πεθερού του, #2 της Siemens και συγγενής του Demirel). Δεν είναι τυχαίο ότι η συμμορία Σημίτη παρέδωσε Εθνική κυριαρχία στην Τουρκία, με πρωταγωνιστές τα ίδια μέλη που μετά από 12 χρόνια αποκαλύφθηκε ότι χρηματίστηκαν από την εταιρεία. Αναλυτικά εδώ: Ξεριζώστε τα καρκινώματα της πατρίδας.

Η δίωξη όμως τόσο του Χριστοφοράκου όσο και του Καραβέλα είναι αποκλειστικά δουλειά της δικαιοσύνης. Το ότι αυτοί είναι ελεύθεροι και οι περιουσίες τους ανέγγιχτες ή δολίως μεταβιβασμένες, αποτελεί ράπισμα για όλους. Δεν έχουν δικαίωμα οι δικαστικοί και οι εισαγγελείς να διαμαρτύρονται για τις αποδοχές τους, όταν Ελληνικό, κλεμμένο χρήμα λιμνάζει στο εξωτερικό, όταν βίλες από Ελληνικό αίμα απολαμβάνονται από απατεώνες, ενώ κάποιοι επίορκοι συνάδελφοι τους καλύπτουν τους κακούργους για να καλύψουν τα πολιτικούς προστάτες τους. ΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ.

Δεν μπορεί να κόβεται ούτε ένα Ευρώ από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, να ξεπουλιέται δημόσια περιουσία όσο οι αρχιερείς της διαπλοκής και τα δουλικά τους διατηρούν τα κλεψιμέικα.

Δείτε αναλυτικά πως φέρθηκε η αρμόδια αρχή της Ουρουγουάης και η δικαιοσύνη. Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές και ντροπιαστικές συνάμα για το τέρας που θρέφουμε. Η άρον – άρον άνοδος του Παπανδρέου στην εξουσία αποδεικνύεται ότι είχε και άλλους χορηγούς εκτός από το ΔΝΤ. Θυμηθείτε την έκθεση βόμβα του ΟΟΣΑ, που όλοι απέκρυψαν. Ειδικά η ακριβοπληρωμένη κυρία Μπιρμπίλη.ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΟΣΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΥΨΕ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!!

Ακολουθούν οι αποκαλύψεις του Iribarne και του αρμόδιου δικαστή, στις εφημερίδες της χώρας τους. Στο τέλος, δύο εξαιρετικές συνεντεύξεις που πήρε το Americalatina.gr και αυτές, αποσιωπήθηκαν.

ΟΙ αποκαλύψεις φωτιά του Iribarne για τις εταιρείες του Καραβέλα στην UltimasNoticias: Ανακαλύψαμε μόνο την κορυφη του παγόβουνου!

The Uruguayan Justice investigates two cases in Uruguay wash from corruption in Brazil and Greece. Were blocked and seized assets by $ 16.5 million. They would be part of a large iceberg.
The head of the National Anti-Money Laundering, Ricardo Gil Iribarne told Ultimas Noticias that the two cases are heard washing in Uruguay for corruption in Brazil and Greece would be part of a much more linked to this crime.
“In these two cases in Uruguay froze $ 16.5 million in assets and property for corruption abroad, one in Greece involving a former company manager (German) Siemens and one in Brazil,” said Gil Iribarne . Uruguay said that froze assets and property for $ 6.5 million related to the case of Greece and $ 10 million on Brazil.
He added: “I had always said that money laundering cases (of money in Uruguay) should not be linked only to the drug or terrorist financing, and often commented that they would have to start dropping corruption cases.” “I think these are the first steps we are taking in this type of crime.” Greece’s case involving former financial manager of the German company Siemens, Christos Karavellas, accused by the Justice of the country of bribery and money laundering in a case that includes six other executives Greeks.
The criminal court specializing in organized crime of second shift, Jorge Diaz, told Ultimas Noticias that the Justice of Greece called for collaboration in this case, extended information that was answered by him with an extension of the proceedings in the country, and currently waiting to hear from their peers Greeks to continue to advance the case.
He confirmed he had ordered the freezing of accounts and an apartment in Punta del Este that independent sources valued at half a million dollars. Diaz confirmed that Uruguay had raided two studies in accounting and legal one, to have participated in the income of the country Karavellas capital.

Πως η Ουρουγουάη έφτασε στα ίχνη του Καραβέλα: Οι αποκαλύψεις του δικαστή Diaz στην LaRed της Ουρουγουάης (μτφ):

Cash. Frozen accounts are investigated, and properties and accounting firms
International maneuver Uruguay washing frustrated
The finding in Uruguay assets and bank accounts owned by a former manager of the German multinational Siemens, accused of corruption in Greece, allowed dismantle a millionaire laundering maneuver. Justice seeks to deepen the investigation.
l judge specialized in Organized Crime 2nd Shift, Jorge Diaz, decided to freeze the bank accounts in Uruguay of a former manager of the multinational Siemens accused Greece of corruption, to the presumption of having committed a millionaire maneuver laundering.
The judge’s decision has freezing three bank accounts in Uruguay for an amount greater than $ 6 million, and precautionary measures but on a property in Punta del Este. The expensive apartment would have an estimated value of $ 450,000, court sources said the republic.
The inquest for alleged money laundering maneuvers held in strict confidence until last Saturday, when the Greek Foreign Ministry reported on research substantiated by the Uruguayan authorities of the bank accounts of former Siemens manager, as it published the republic in its Sunday edition.
The judicial inquiry against former Siemens manager was officially launched by Judge Diaz, after receiving information from government authorities specialized in combating money laundering. In this regard, the National Anti-Money Laundering and the Central Bank of Uruguay (BCU) found during routine monitoring of the financial market “suspicious movements” in the bank accounts of Christos Karavellas and his family in Uruguay.
Primary research on Karavellas authorities (via Internet) determined that it was a former manager of Siemens in Greece investigated for corruption during the signing of a contract between the telecommunications company and the state, which was solved by putting the background the attention of the Justice, the sources said.
“Corruption offenses are predicate offenses for money laundering, so the Uruguayan Justice has jurisdiction to inquire into the possible laundering maneuvers beyond the base offense is committed abroad,” the sources said.
“A racket”
The finding of “suspicious movements” in the bank accounts and assets Karavellas and his family in Uruguay immediate action determined the office of Judge Jorge Diaz, with immobilization of money and the embargo on goods.
The judge also ordered the completion of three raids in law and accounting of Montevideo, which ordered the seizure of extensive documentation. The analysis of these documents could result even in the citation of the holders of the studies to determine its potential liability in the maneuvers, “although that is not yet scheduled,” the sources said.
In this regard, Judge Diaz appointed a task force to analyze the documents, with members of the Unit of Information and Financial Analysis of BCU, the Money Laundering Secretariat, the ITF and the National Information and Intelligence (DNII) they explained.
The information held by the Uruguayan authorities realize “a complex operation” mounted based on Uruguayan and Panamanian corporations, which were available for the transfer of large sums of money, which means activities “highly suspicious of money laundering “. “There was a real racket corporations mounted between Uruguay and Panama,” they said. The move would involve the participation of Karavellas, his wife and children, since “all or are tied up with society”, as owners of bank accounts and luxury apartment in Punta del Este, the sources added.
Former Siemens manager “was in Uruguay for concrete business, but do not know if it came to settle in the country.”
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
«No descartamos que Karavelas este todavia en Uruguay»
Του ΙΑΣΟΝΑ ΠΙΠΙΝΗ – AMERICALATINA.GR
O Πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος στην Ουρουγουάη κ. Ρικάρδο Χιλ Ιριμπάρνε (Ricardo Gil Iribarne), είναι ο άνθρωπος που πρώτος εντόπισε τα ίχνη του Χρήστου Καραβέλα -υπ αριθμόν 2 στη SIEMENS- στα μέσα Μαϊου στην Ουρουγουάη. Διαπίστωσε ύποπτες συναλλαγές και ροή εκατομμυρίων δολαρίων και ενημέρωσε στις 22 Μαιου την ελληνική Πρεσβεία στο Μοντεβιδέο.
Όπως λέει ο κ. Ιριμπάρνε, μιλώντας αποκλειστικά στο americalatina.gr, o Καραβέλας προσπάθησε να “ξεπλύνει” στη λατινοαμερικάνικη χώρα περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια. Tα ποσά αυτα έχουν “παγώσει” και κανείς δεν μπορεί τώρα να τα πάρει. Την ιδια στιγμή οι Αρχές της Ουρουγουάη αναζητούν και αυτες το πρώην διευθυντικό στέλεχος της SIEMENS για να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.
Ο Πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος στην Ουρουγουάη βρισκόταν στη Βραζιλία όταν επικοινωνήσαμε μαζί του. Δέχθηκε να μιλήσει για την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις. Η έρευνα στην Ουρουγουάη για την προσπάθεια του φυγόδικου Καραβέλα να “ξεπλύνει” βρώμικο χρημα στη χωρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πως φθάσατε στα ίχνη του Καραβέλα;
Εμφανίστηκαν ύποπτες συναλλαγές και εντοπισαμε μεσω διαδικτυου και απο πληροφορίες απο τον Τύπο πως ο Καραβέλας εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς στην Ελλάδα.
Τις ελληνικές Αρχές πότε τις ενημερώσατε;
Στις 22 Μαιου, ημερα Παρασκευή, αν θυμάμαι καλα. Ενημέρωσα τον Ελληνα Πρέσβη. Εμείς έχουμε “παγώσει” 6,5 εκατομμύρια δολαρια, (σε ευρω και δολάρια).
Ο Καραβέλας προσπάθησε να πουλήσει το ακίνητο στην Πούντα Ντελ Έστε και τον εντοπίσατε;
Όχι, οχι, γιατί μολις το είχε αγοράσει. Το ακίνητο το είχε αγοράσει στις αρχές Μαιου. Ο ίδιος δεν είχε ζησει καθόλου εκεί. Είχε αναθέσει σε άλλο άτομο την αγορά του ακινήτου όταν πια εκείνος δεν βρισκόταν στην Ουρουγουάη. Στην συνθεση των υπεράκτιων εταιρειών διαπιστώσαμε πως συμμετέχουν και μέλη της οικογένειας του.
Ο Καραβέλας πότε πηγε για πρωτη φορά στην Ουρουγουάη;
Αυτος ηρθε για πρωτη φορα Σεπτεμβριο, Οκτώβριο του περασμενου χρόνου.
Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής υποστηρίζει στο americalatina.gr ότι ενημέρωσε την ελληνική Πρεσβεία για την υπόθεση Καραβέλα την Παρασκευή 22 Μαϊου
«Εμείς έχουμε “παγώσει” 6,5 εκατομμύρια δολαρια, (σε ευρω και δολάρια). Εχουμε εντοπισει 3 υπεράκτιες εταιρείες. Δυο ουρουγουανές και μια παναμέζικη. Tα μέλη αυτων των εταιρειών τα γνωρίζουμε»..
Αποκλείεται ο Καραβέλας να βρίσκεται ακόμη στην Ουρουγουάη;
Είναι αμφίβολλο, αφού εχουμε “παγωσει” τα χρήματα του και ξέρει ότι τον αναζητούμε. Αλλά δεν το αποκλείουμε. Θα μπορούσε να βρίσκεται εδω με πλαστά στοιχεία. Αυτος οσες φορές ηρθε στην Ουρουγουάη ερχόταν κανονικά με το ελληνικό διαβατηριο που εχει. Εμεις διαπιστωσαμε οτι με αυτον τον τροπο τελευταία φορά βγηκε απο την χωρα μεσα στον Απρίλιο. Απο τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει προκύπτει οτι ο Καραβέλας πράγματι σκόπευε να κάνει “ξέπλυμα” βρωμικου χρήματος. Μιλάμε καθαρά για μια υπόθεση “ξεπλύματος” βρώμικου χρήματος.
Στην Ουρουγουάη μονο εκεινος ταξιδευε απο την οικογένεια του;
Αυτην την πληροφορια δεν μπορω να σας την δωσω.
Δεν μου λετε ουτε ναι, ουτε όχι.
Ακριβως, δεν σας λεω ουτε ναι, ουτε όχι. Πάντως ειναι μια μεγάλη ερευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το σημαντικο παντως ειναι οτι το τεραστιο χρηματικό ποσο έχει δεσμευθει και κανενας δεν μπορει να το παρει. Εχουμε εντοπισει 3 υπεράκτιες εταιρείες. Δυο ουρουγουανές και μια παναμέζικη.
Τα μελη αυτων των εταιρειών τα γνωρίζετε;
Ναι, τα γνωρίζουμε και θα κληθούν στις Αρχές όταν χρειαστεί.
Υπάρχουν ανάμεσα τους άλλοι Ελληνες;
Αυτην την πληροφορία δεν μπορώ να σας την δώσω.
—-
ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ JORGE DIAZ
«Εγώ αγνοούσα ότι οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν μέλη της οικογένειας Καραβέλα»
«Yo desconocia que han detenido miembros de su familia»
Του ΙΑΣΟΝΑ ΠΙΠΙΝΗ
O δικαστής Χόρχε Ντίας (Jorge Diaz) είναι ειδικευμένος για το Οργανωμένο Έγκλημα στην Ουρουγουάη (Juez Letrado de Primera Instancia Especializado en Crimen Organizado) και έχει αναλάβει την υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Καραβέλα στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πρώην διευθυντικό στέλεχος της SIEMENS προσπάθησε να ξεπλύνει στην Ουρουγουάη περισσότερα από 6μιση εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα αυτα έχουν “παγώσει” και η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Δικαιοσύνη στην Ουρουγουάη εξετάζει πλήθος στοιχείων, ενώ η δίωξη επεκτείνεται και σε άλλα πρόσωπα πλην του Καραβέλα, και όχι μόνο σε μέλη της οικογένειας του. Τις επόμενες μέρες αναμένονται να προκύψουν από την έρευνα πολλά σημαντικά στοιχεία.
«Ο Καραβέλας ήρθε στην Ουρουγουάη πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο Καραβέλας βρέθηκε στην Ουρουγουάη πολλές φορές, αλλά δεν υπήρχε εναντίον του κανένα ένταλμα σύλληψης»
Ο Ουρουγουανός δικαστής αποκαλύπτει
Ο κορυφαίος Ουρουγουανός δικαστής που κρατάει στα χέρια του την επίμαχη δικογραφία για τον Καραβέλα στην Ουρουγουάη, δέχθηκε να μιλήσει για πρώτη φορά σε ελληνικο ΜΜΕ.
Μιλώντας αποκλειστικά στο americalatina.gr αποκαλύπτει ότι ο Καραβέλας βρέθηκε στην Ουρουγουάη πολύ νωρίτερα από τον Σεπττέμβριο του 2008 που ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Ο Καραβέλας είχε ταξιδέψει στην Ουρουγουάη πολύ νωρίτερα για να σχεδιάσει το ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κ. Ντίας δηλώνει επίσης ότι παρ ολο που υπάρχει συνεργασία των δικαστικών Αρχών Ελλάδας – Ουρουγουάη δεν γνώριζε ότι η αστυνομία στην χώρα μας έχει συλλάβει την σύζυγο και τα παιδιά του Καραβέλα!
Ο επικεφαλής δικαστής για το οργανωμένο έγκλημα στην Ουρουγουάη επισημαίνει ακόμη ότι αν ο Καραβέλας εντοπιζόταν στην Ουρουγουάη θα έπρεπε πρώτα να δικαστεί και να εκτίσει εκει την ποινή του και μετά να εκδοθεί στην Ελλάδα.
Ερωτώμενος για το αν οι ελληνικές Αρχές έπρεπε να εκδόσουν ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καραβέλα νωρίτερα, και όχι στα τέλη Μαίου, ο κ. Ντίας λέει με νόημα: “Δεν ξέρω πως λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να σας πω την γνώμη μου για αυτό όπως καταλαβαίνετε”..
«Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται ο Καραβέλας, ορισμένοι συνεργάτες του και μέλη της οικογένειας του»
Κύριε Ντίας πολλές λεπτομέρειες της υπόθεσης Καραβέλα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, βρίσκονται στα χέρια σας..
Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια ερευνα για αδίκημα εγκληματικού χαρακτήρα από τα μέσα Μαιου για το εγκλημα του ξεπλυματος βρωμικου χρήματος που προέρχεται από διαφθορά στο δημόσιο. Στο στόχαστρο της έρευνας αυτης βρίσκονται ο άνθρωπος που μου αναφέρατε, ορισμένοι συνεργάτες του και μέλη της οικογένειας του. Δεν μπορω να σας πως άλλες λεπτομέρειες. Σας επιβεβαιώνω την υπαρξη της έρευνας για αδίκημα εγκληματικού χαρακτήρα και τα άτομα που εμπλέκονται.
Είναι αδυνατον σήμερα ο Καραβέλας να βρίσκεται ακόμη στην Ουρουγουάη;
Εναντίον του υπάρχει ένταλμα σύλληψης στην Ουρουγουάη και διεθνές ένταλμα σύλληψης από την ελληνική Δικαιοσύνη. Από τα στοιχεία που έχουμε πάντως αυτός σήμερα δεν βρίσκεται στην Ουρουγουάη.
Στην περίπτωση που εντοπιζόταν στην Ουρουγουάη ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;
Υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ελλάδα. Αν εντοπιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου οι ελληνικές Αρχές θα ζητήσουν την έκδοση του. Για να εκδοθεί όμως θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως γίνεται πάντα.

Στην Ουρουγουάη ο Καραβέλας πήγε πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008 για να προετοιμάσει την διαδικασία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Περίπου 6μιση εκατομμύρια δολάρια είχε διοχετεύσει εκεί
Αν τον βρείτε στην Ουρουγουάη θέλετε να τον δικάσετε εσείς πρώτα;
Εδω εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη. Αν, υποθετικά, εντοπιστεί εδω θα πρέπει πρωτα πριν εκδοθεί στην Ελλάδα να εκτίσει την ποινή που θα του επιβάλει το δικαστήριο της Ουρουγουάη. Αυτο συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πριν φύγει θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του στην χώρα όπου διέπραξε το αδίκημα. Αυτο είναι μια γενική αρχή.
«Αν, υποθετικά, εντοπιστεί εδω o Καραβέλας θα πρέπει πρωτα, πριν εκδοθεί στην Ελλάδα, να εκτίσει την ποινή που θα του επιβάλει το δικαστήριο της Ουρουγουάη»
Στην Ελλάδα η αστυνομία έχει συλλάβει την σύζυγο του και τις κόρες του…
Εγω δεν το ήξερα αυτό.
Θα θέλαμε να μάθουμε αν τα μέλη της οικογένειας του έχουν υπογράψει για τη συμμετοχή τους στις off shore εταιρείες στην Ουρουγουάη, μεσω των οποίων θα γινόταν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Μη μου ζητάτε τέτοιες λεπτομέρειες, δεν μπορώ να σας τις δώσω. Εγω επιπλέον σας λέω ότι αγνοούσα την πληροφορία αυτη που μου είπατε ότι μέλη της οικογένειας του έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα. Δεν το ήξερα!.
«Εγω επιπλέον σας λέω ότι αγνοούσα την πληροφορία αυτη που μου είπατε, ότι μέλη της οικογένειας του έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα. Δεν το ήξερα!»
Μα, δεν υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με τις ελληνικές Αρχές; Πως δεν ξέρατε ότι από την στιγμή που αυτός διέφυγε από την χώρα οι Αρχές συνέλαβαν την οικογένεια του;
Εμεις εχουμε ζητήσει συνεργασία από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα μας έστειλε επίσης ένα αίτημα διεθνούς συνεργασίας. Εμεις τους στείλαμε αίτημα για να μας στείλουν και εκείνοι στοιχεία. Αν δεν υπάρχει διεθνής συνεργασία αυτη η υπόθεση δεν μπορεί να ερευνηθεί.
Παρα ταύτα, οτι συνελήφθησαν μέλη της οικογένειας Καραβέλα δεν το γνωρίζατε.
Όχι, σας είπα πως δεν το γνώριζα.
Πούντα Ντελ Έστε, Ουρουγουάη (φωτο). Στην περιοχή Μαλδονάδο ο Καραβέλας τον Μάιο αγόρασε ακίνητο το οποίο έχει δεσμευθεί από την ουρουγουανή Δικαιοσύνη
Εκτός από το ακίνητο στην Πούντα Ντελ Έστε ο Καραβέλας είχε στην κατοχή του άλλα ακίνητα στην Ουρουγουάη;
Αυτες τις πληροφορίες δεν μπορώ να σας τις δώσω. Τις λεπτομέρειες αυτες εγώ θα τις προωθήσω στην ελληνική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας μας αλλά σε εσας δεν μπορω να σας δώσω αυτά τα στοιχεία.
«Antes de septiembre de 2008 Karavelas estuvo en Uruguay. Karavelas ha estado muchas veces en territorio uruguayo»
Πότε εμφανίστηκε ο Καραβέλας στην Ουρουγουάη; Τον Σεπτέμβριο τοου 2008 όπως ξέρουμε εμείς;
Όχι, πριν. Πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008 ήρθε στην Ουρουγουάη.
Μπορείτε να μας πείτε ποιο μηνα;
Μέσα στο 2008 αλλά πριν από την περίοδο που μου αναφέρετε εσείς. Εκείνη την περίοδο βέβαια δεν είχε ασκηθεί εναντίον του καμία δίωξη. Μέχρι το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη στα τέλη Μαϊου. Μέχρι τότε επαναλαμβάνω δεν υπήρχε κανένα διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Δεν θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ένταλμα νωρίτερα από τα τέλη Μαϊου;
Δεν ξέρω πως λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Αν έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα νωρίτερα ή όχι δεν μπορώ να σας πω. Δεν μπορώ να σας πω την γνώμη μου για αυτό όπως καταλαβαίνετε.
«Δεν ξέρω πως λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Αν έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα νωρίτερα ή όχι δεν μπορώ να σας πω. Δεν μπορώ να σας πω την γνώμη μου για αυτό όπως καταλαβαίνετε»
Πάντως ο Καραβέλας βρέθηκε στην Ουρουγουάη αρκετές φορές μεχρι τον Απρίλιο που ήταν στην Ελλάδα..
Ο Καραβέλας βρέθηκε στην Ουρουγουάη πολλές φορές. Και βέβαια πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Δεν μπορείτε να μας πείτε τον μήνα;
Καταλαβαίνω το δημοσιογραφικό σας ενδιαφέρον αλλά πρέπει να καταλάβετε και την δική μου θέση. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω λεπτομέρειες. Να ξέρετε όμως ότι τα χρήματα που αυτός ο άνθρωπος έβαλε στη χώρα έχουν “παγώσει” και βρίσκονται στην διάθεση της ουρουγουανής Δικαιοσύνης

Επιχείρηση εκκένωσης Εξαρχείων: Σε ξενοδοχειακό κατάλυμα οι μετανάστες

  Από   NEWSATTICA Facebook Twitter Εκτύπωση Τις επόμενες ημέρες οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε δομές μεταναστών της ενδο...