Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Όταν οι "τρομοκράτες" ανακαλύπτουν τον Πήλιο Γούση και διαβάζουν defencenet.gr

ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 



Φανατικοί αναγνώστες του defencenet.gr αποδεικνύονται οι δολοφόνοι της οργάνωσης "Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις" αφού χρησιμοποιούν ένα τραγικό πρόσωπο της ελληνικής ιστορίας που αναφέρεται εξαιρετικά σπάνια σε κείμενα της νεότερης εποχής, αλλά το οποίο παρατέθηκε από το defencenet.gr (διαβάστε σχετικάεδώ) σε κείμενό του μία ημέρα μετά την δολοφονία των Γ.Φουντούλη και Μ.Καπελώνη: Τον Σουλιώτη Πήλιο Γούση.
Γράφαμε χαρακτηριστικά στις 2 Νοεμβρίου με αφορμή την άρνηση των Κάρολου Παπούλια και Αντώνη Σαμαρά να καταδικάσουν την δολοφονία: "Αυτή η ίδια Ελλάδα που έβγαλε τους προδότες του Μνημονίου θα βγάλει τους Έλληνες που θα σαρώσουν το παρακράτος του Μνημονίου. Αυτή είναι η ιστορία της Ελλάδας άλλωστε: Εκεί που υπάρχει ο Εφιάλτης, υπάρχει κι ένας Λεωνίδας. Εκεί που υπάρχει ο Πήλιος Γούσης, υπάρχει πάντα ένας Μπότσαρης..."
Η προκήρυξη που έστειλαν οι τρομοκράτες χρησιμοποιεί την ίδια ιστορική αλληλουχία και ακριβώςτα ίδια πρόσωπα με εκείνο το κείμεν και αναφέρει στην 1η σελίδα της μεταξύ άλλων: "Οι απόγονοι του Εφιάλτη, του Πήλιου Γούση..."..
Είναι κάτι παραπάνω από περίεργο το ότι αναφέρονται και μάλιστα με την ίδια ιστορική αλληλουχία οι Εφιάλτης και Πήλιος Γούσης σε μια προκήρυξη "ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης".
Ειδικά ο Πήλιος Γούσης ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στην "αριστερή" διανόηση και βιβλιογραφία σε κανένα κείμενο, αφού η "ύλη" της "αριστερής" ιστοριογραφίας ξεκινά από τις αρχές του 20ου αιώνα...
Αλλά φαίνεται ότι εκείνο το κείμενο της 2ας Νοεμβρίου τους έδωσε ιδέες.
Ωστόσο παραμένει εξαιρετικά παράξενο ότι αναφέρεται το συγκεκριμένο πρόσωπο από μια υποτίθέμενη "ακροαριστερή οργάνωση αντάρτικου πόλης"
Αντίθετα σε όλη την προκήρυξη δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο Μνημόνιο και τις καταστρεπτικές του συνέπειες...
Ο Πήλιος Γούσης, ή Γούσιας, ή Πηλιογούσης, ήταν Σουλιώτης πολεμιστής, που έμεινε στην ιστορία ως προδότης του Σουλίου λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ο Αλή Πασάς κατά την 3η εκστρατεία του κατά των Σουλιωτών (1803) όταν διαπίστωσε ότι με τα όπλα δεν πετύχαινε τίποτα προσπάθησε τότε με δωροδοκίες και διαφθορές να εκπορθήσει το Σούλι.
Στη προσπάθειά του αυτή ήρθε συνεργός στον γιο του Αλή, τον Βελή Πασά, ο Πήλιος Γούσης, που υπηρετούσε ως έμπιστος του Τουρκαλβανού στρατηγού Ζελιχτάρ Μπόττα, ο οποίος και υπέδειξε στους Τουρκαλβανούς που επιχειρούσαν τον αποκλεισμό των Σουλιωτών ένα ιδιαίτερο αφύλακτο μονοπάτι που οδηγούσε στο Κούγκι.
Όταν ένα τμήμα των Τουρκαλβανών ανέβηκε αυτό το μονοπάτι οι μαχόμενοι Σουλιώτες βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά τους όπου αναγκάστηκαν πλέον να υποχωρήσουν, να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους και τελικά, λόγω και έλλειψης τροφών και πολεμοφοδίων να συνθηκολογήσουν και να εκπατριστούν στη συνέχεια στη ρωσοκρατούμενη τότε Πάργα και από εκεί στη Κέρκυρα.
Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης στο ποίημά του «Ο Καλόγερος» που αναφέρεται στον μοναχό Σαμουήλ που ανατίναξε την μπαρουταποθήκη στο Κούγκι, εμφανίζει τον Πήλιο Γούση να καλεί τον καλόγερο να παραδοθεί στο Βελή πασά.
Την προδοσία αυτή του Πήλιου Γούση που συνέβαλε και ο συμπέθερός του Κουτσονίκας, έχει καταγράψει ο Χ. Περραιβός, που χρεώνει και ένα μέρος της προδοσίας στον Κίτσο Μπότσαρη. Κατά μία άποψη, μετά τη συνθηκολόγηση των Σουλιωτών ο Πήλιος Γούσης μετέβη στη Κέρκυρα όπου, κατά τον Φιλήμονα, το 1820 συνέβαλε στη συνεννόηση των Σουλιωτών με τον Τούρκο στόλαρχο για από κοινού επίθεση κατά του Αλή Πασά.
Έτσι σε νεότερα έγγραφα φέρεται ο Πήλιος Γούσης να έχει εξαγνιστεί. Κατ΄ άλλους ερευνητές ο Πήλιος Γούσης σκοτώθηκε στην ανατίναξη του Κουγκίου και ο αναφερόμενος στα γεγονότα του 1820 είναι άλλος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πολυτεχνείο: Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Πολυτεχνείο: Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας
Κλειστοί θα είναι σήμερα Κυριακή από το μεσημέρι οι σταθμοί του μετρό στο κέντρο, με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της καθιερωμένης πορείας από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική Πρεσβεία.
Ειδικότερα, μέχρι νεωτέρας εντολής, θα κλείσουν από τις 13.00 οι σταθμοί του μετρό «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ενώ από τις 14.30 θα κλείσουν και οι σταθμοί «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με απόφαση του ΟΑΣΑ από τις 6 το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν προσωρινές τροποποιήσεις στα δρομολόγια και στις στάσεις των λεωφορείων και τρόλεϊ, και θα ισχύσουν έως και τις 6 το πρωί της Δευτέρας, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ στο 11185.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σήμερα σε ισχύ με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Από τις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται η στάση και στάθμευση των οχημάτων και από τις 14:00 θα κοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Πλατεία Ομονοίας.
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου.
Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Πλατεία Συντάγματος.
Β. Γεωργίου Α΄
Λεωφόρο Β. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) έως το ξενοδοχείο «HILTON» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας.
Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της
Λ. Β. Σοφίας.
Λεωφόρο Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
Λεωφόρο Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας
Αθηνάς
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
Τσόχα
Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.
Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας.
Λεωφόρο Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λεωφόρο Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:
Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χατζηγιάννη, Χ. Μέξη & Ηριδανού, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου και Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Καρτάλη, Λυκαωνίας και Αγγ. Πυρρή στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/370968/polytehneio-oles-oi-kykloforiakes-rythmiseis-sto-kentro-tis-athinas#ixzz2kspX1nqx

ΟΑΕΔ: Τα ονόματα των 10.000 ανέργων που προσλαμβάνονται

ΟΑΕΔ: Τα ονόματα των 10.000 ανέργων που προσλαμβάνονται
Τον πίνακα ανέργων και αποκλειόμενων ανέργων που θα καταλάβουν τις 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
Το πρόγραμμα ονομάζεται «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε επιβλέποντες φορείς για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων».
Οι επιλεγέντες για τοποθέτηση άνεργοι καλούνται να προσέλθουν από την Δευτέρα 18-11-2013 στις υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2) προκειμένου να υποδειχθούν στους επιβλέποντες φορείς.
Για την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών στους επιβλέποντες φορείς οι ωφελούμενοι άνεργοι μπορούν να ενημερωθούν από τον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, καθώς και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2).
Δείτε τη λίστα με τα ονόματα ΕΔΩ


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/370724/oaed-ta-onomata-ton-10000-anergon-poy-proslamvanontai#ixzz2ksorlz79

Ανησυχία στο Μαξίμου μετά την αποκάλυψη για τον Τσαυτάρη

Ανησυχία στο Μαξίμου μετά την αποκάλυψη για τον Τσαυτάρη
Διαβάστε στη NEWSBOMB του Σαββατοκύριακου

Ανησυχία στο Μαξίμου: Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα μετά την αποκάλυψη για τον Τσαυτάρη
Το καυτό παρασκήνιο, οι εξηγήσεις και τα νέα στοιχεία για τα «μεταλλαγμένα»
Μπήκαμε στο μεγαλύτερο sex πάρτι της Αθήνας
Τι αποκαλύπτει διάσημη show – woman
ΜΕ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ με video από τη βίλα των οργίων
· Ο τραγουδιστής, ο μπράβος, και η παγίδα
· Εφοπλιστές, πολιτικοί, μοντέλα και ιέρειες του έρωτα τα έδωσαν όλα επί 12 ώρες
· Οι μυστικές προσκλήσεις και ο όρκος σιωπής
Όσα αποκαλύπτει στη NEWSBOMB διάσημη Ελληνίδα για την νύχτα των οργίων με εφοπλιστές και ισχυρούς άνδρες της highsociety. Όλα αυτά τα έκανε γιατί την ανάγκασε ο τραγουδιστής σύντροφός της.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ
Νίκος Χατζηνικολάου: «Άδωνι είπες μεγάλη μ@λ@κία»
Βάζουμε τον Άδωνι Γεωργιάδη στην ηλεκτρική καρέκλα γιατί ενώ αγαπάει την αρχαία Ελλάδα δεν ξέρει το ρητό «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν». Τι είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου για την περίπτωσή του;
BigMacstory
Στα μαλακά ο μπαμπάς στο λούνα παρκ ο γιος
Η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγεί του βασικού μέρους των κατηγοριών ο Μάκης Ψωμιάδης και να αθωωθεί ο γιος του Σταύρος.
Τρέμη – Άκης
Κάποτε τα ... έπιναν μαζί
Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο της Άκη Τσοχατζόπουλου όταν γλεντούσε με την Όλγα Τρέμη σε δεξίωση του Mega.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ιδιωτική κλινική η Ελένη Μενεγάκη
· Οι ταχυπαλμίες και οι φόβοι
Η Ελένη επισκέφτηκε ιδιωτικό νοσοκομείο... Τι φοβάται και ποιος ευθύνεται που μπήκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις;
Εσύ κάνεις selfie;
Δείτε πόσο αγαπούν οι διάσημοι τις γκριμάτσες τους
Οι διάσημοι συνεχίζουν σταθερά να απαθανατίζουν μόνοι τους, στιγμές από την καθημερινότητα τους και τις μοιράζονται.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Ποια ζώδια αναστατώνει η Πανσέληνος του Νοέμβρη
Βασίλης Μιχαλολιάκος: Δεν θα είμαι υποψήφιος
Την είδηση της ημέρας έδωσε ο δήμαρχος Πειραιώς κλείνοντας τα στόματα στους «σεναριογράφους» παραπολιτικών πονημάτων
Θριαμβευτική δικαίωση: Ιδιωτικά ιατρεία μετατρέπουν 70 κέντρα υγείας
Το σχέδιο εκχώρησης των δημόσιων δομών υγείας της περιφέρειας σε ιδιώτες, που αποκάλυψε η Newsbomb, συζητήθηκε στη Βουλή και προκάλεσε αντιδράσεις.
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις, έχουν τη σφραγίδα NEWSBOMB.
Μόνο με 0,97 ευρώ, καθημερινά στα περίπτερα.
NB16XI13
Διαβάστε επίσης:


Read more: http://www.newsbomb.gr/media-agb/story/370666/anisyhia-sto-maximoy-meta-tin-apokalypsi-gia-ton-tsaytari#ixzz2ksoExVTs

Η αποχώρηση από τα εγκόσμια του Γλαύκου Κληρίδη και οι έσχατες λογικές ενός κράτους

 

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 16, 2013
Παναγιώτης Ήφαιστος 
Το αμείλικτο βιολογικό τέλος όλων και οι ιστοριογραφικές φαρσοκωμωδίες
Για τις προσωπικότητες οι οποίες διαδραμάτισαν σημαίνοντα ιστορικό ρόλο η κριτική πρέπει να γίνεται την σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο. Αυτή την στιγμή η αποχώρηση από τα εγκόσμια του Γλαύκου Κληρίδη επιτάσσει μερικά μόνο και πολύ προσεκτικά λόγια. Κυρίως, όχι για να μιλήσουμε για τον ίδιο αλλά για να υπογραμμίσουμε κάποια αυτονόητα πράγματα, τα οποία, όμως, δυστυχώς, δεν είναι για όλους αυτονόητα.
Κατ’ αρχάς, «ο θάνατος» των ανθρωπίνων όντων υπογραμμίζει εύστοχα ο Παναγιώτης Κονδύλης, «δεν είναι κάτι που θα συμβεί μια φορά στο μέλλον, αλλά αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής, και δεν συνίσταται απλώς στο βιολογικό τέλος, αλλά και στον αμείλικτα πεπερασμένο και σχετικό χαρακτήρα όλων των ανθρωπίνων εγχειρημάτων».
Μολαταύτα, μερικοί συμπεριφέρονται για την ασθένεια ή τον θάνατο των άλλων με σιχαμερό τρόπο και με απύθμενη μικροπρέπεια. Τέτοιες συμπεριφορές παρατήρησα ακόμη και στον ακαδημαϊκό χώρο, εκεί όπου το πνεύμα πρέπει να είναι, υποτίθεται, ανώτερο, και η σκέψη πιο υψηλή. Υποτίθεται!
Σε κάθε περίπτωση, αναγούλα προκαλεί η χαρά μπροστά στην ανθρώπινη κακουχία ή μπροστά στον θάνατο οποιουδήποτε ανθρώπου. Οι πολιτισμένοι άνθρωποι, εξάλλου, ακόμη και κατά την διάρκεια ενός πολέμου προσφέρουν περίθαλψη στους απέναντι και τους επιτρέπουν να θάψουν με τιμή τους νεκρούς τους.
Τον Γλαύκο Κληρίδη, όπως και τις υπόλοιπες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Μακάριος, ο Γρίβας, ο Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι, ή των αντίστοιχων του Ελλαδικού κράτους, δεν μπορεί κανείς ιστορικά μιλώντας να τους δικάσει για να τους καταδικάσει ή αθωώσει. Η πλάστιγγα με τους δύο δίσκους της ιστορικής τους παρουσίας βαραίνει προς την μια ή άλλη κατεύθυνση.  Όπου και να γείρει, όμως, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, πάντα κάτι θα έχει και στην άλλο δίσκο.
Δεν δικάζουμε λοιπόν με ιστορικά άλματα και ιστοριογραφικές φαρσοκωμωδίες αλλά αποτιμούμε κριτικά για να μαθαίνουμε από τα παθήματα. Για να κατανοήσουμε την θέση και τον ρόλο του πολίτη και τα θέσφατα και τα έσχατα μιας κοινωνίας και ενός κράτους στα οποία όλοι οι πολίτες απαιτείται να είναι προσκολλημένοι. Κυρίως για να καταλάβουμε όσο καλύτερα μπορούμε την σημασία της κρατικής ισχύος στην σύγχρονη διεθνή πολιτική και την ανελέητη ορθότητα της Θουκυδίδειας Υποδειγματικής ανάλυσης.
Ούτε επίσης ωφελούν ωραιοποιήσεις ή ύβρεις. Τα πολιτικά πρόσωπα όταν αναλαμβάνουν θέση ευθύνης είναι εξ ορισμού αμφιλεγόμενα. Ας φροντίζουμε να έχουμε δημοκρατία μέσα στην οποία θα επιδιδόμαστε στο άθλημα ανάδειξης των άριστων στο τιμόνι του κράτους. Ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, τα κροκοδείλια δάκρυα, οι εξάρσεις θαυμασμού και οι κατάρες περισσεύουν και σε τίποτα δεν χρησιμεύουν.

Οι πολίτες πάσχουν όταν η Πολιτική πάσχει  και η Πολιτεία παρακμάζει

Αυτά περίπου σκέφτηκα όταν άκουσα για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. Την στιγμή της αποχώρησής του από τα εγκόσμια. Υπενθυμίζεται ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένα από τα τελευταία εν ζωή ηγετικά στελέχη τόσο της μεταπολεμικής Κυπριακής και Ελλαδικής πολιτικής ιστορίας. Με σεβασμό στον νεκρό μπορούμε να καταγράψουμε κάποια ουσιώδη και στοιχειώδη που αφορούν λιγότερο τον Γλαύκο Κληρίδη και περισσότερο κάθε Πολιτεία, την Πολιτική στο εσωτερικό ενός κράτους, τα θέσφατα και τις έσχατες λογικές μιας κοινωνίας και την ευθύνη των πολιτών.
Κατ’ αρχάς, η κριτική στα ιστορικά πρόσωπα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με σεβασμό στην λογική και στους πάγιους κώδικες δεοντολογίας και διαπροσωπικού πολιτισμού. Από επιστημονική άποψη, πάντως, όσο και να το ψάξουμε ποτέ δεν γνωρίζουμε αρκετά για μια εποχή ή ακόμη και για μια ιστορική στιγμή. Διόλου τυχαία οι καλοί διεθνολόγοι δεν στηρίζονται σε στιγμές και δεν ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα ή σε αρχεία (αυτά μόνο εκλεκτικά και in context). Στέκονται στα διϋποκειμενικά καταμαρτυρούμενα ιστορικά γεγονότα.
Αναρίθμητοι και εν πολλοίς άγνωστοι παράγοντες σμιλεύουν και συνθέτουν κάθε ιστορική στιγμή και κάθε εποχή. Το άτομο, ηγέτης ή όχι, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Σημασία δεν έχουν οι προθέσεις του ατόμου (του «ηγέτη», όπως λέγεται στην βιβλιογραφία) αλλά το κατά πόσο ο εκάστοτε ηγήτωρ και η κοινωνία η οποία των έθεσε ή τον ανέχεται επικεφαλής αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις όπως το κράτος αενάως κινείται και στροβιλίζεται μέσα στην δίνη της ενδοκρατικής και διεθνούς πολιτικής.
Το ζητούμενο είναι η πολιτική του κράτους να εδράζεται πάνω σε επαρκή κρατική ισχύ, κάτι που δεν είναι εύκολο να αναλύσουμε εδώ (βλ.http://www.ifestosedu.gr/StatePower/0%20IfestosFinalΠεριληψηβιβλιογραφία%20Pdf.pdf όπου και ένα τελευταίο δοκίμιο). Για να αναφέρω ένα παράδειγμα που μελέτησα επαρκώς, ο Ντε Γκολ το 1958 δεν θα σήκωνε όρθια την Γαλλία εάν δεν υπήρχαν οι συντελεστικές και υποστηρικτικές κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις. Συντελεστικές προϋποθέσεις των οποίων η συγκρότηση είναι ένα διαρκές πολιτικό άθλημα των μελών μιας κοινωνίας της οποίας μιας κρίσιμη μάζα πολιτών θα πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί ορθολογιστικά. Δεν νοείται βιώσιμο κράτος χωρίς μια τέτοια κρίσιμη μάζα να στηρίζει την έσχατη λογική της εθνικής ανεξαρτησίας.
Όταν η Πολιτική ασθενεί, πάσχει η Πολιτεία. Και όταν η Πολιτεία πάσχει υποφέρουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες. Αυτό είναι κατιτί που υπογράμμισε με απαράμιλλη ορθότητα ο Περικλής στις δημηγορίες του. Συχνά εν τούτοις πολλοί ξεχνούν αυτή την αδήριτη νομοτέλεια. Καλά θα κάνουν όλοι να διαβάζουν Θουκυδίδη, ιδιαίτερα τις δημηγορίες του Περικλή και τον διάλογο των Μήλιων και Αθηναίων πρέσβεων.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η «ελευθερία». «Όσοι είναι ελεύθεροι το χρωστούν στην δύναμή τους», διαβάζουμε και πάλιν στον Υποδειγματικό Θουκυδίδη. Ενίοτε ακόμη και κατά τα άλλα αξιοσέβαστα άτομα, εν τούτοις με ασυγχώρητο τρόπο ξεχνούν ότι για να είναι και οι ίδιοι ελεύθεροι πρέπει η πατρίδα τους να είναι ισχυρή και ανεξάρτητη. Στην διεθνή πολιτική χωρίς ανεξαρτησία και χωρίς ισχύ δεν υπάρχεις ή είσαι υπόδουλος.
Ως προς την ελευθερία, όμως, σταματώ εδώ γιατί σε τέτοιες στιγμές δεν θέλω να υπεισέλθω σε κριτική όσον αφορά τον ρόλο του Γλαύκου Κληρίδη στην υπόθεση του θανατηφόρου σχεδίου Αναν. Στο τέλος ίσως υπονοήσω κάτι, με την λεπτότητα όμως που επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Το σχέδιο Αναν, πάντως, αναντίρρητα καταργούσε για πάντα την ελευθερία της κυπριακής κοινωνίας. Μπορεί να ειπωθεί ως γενική παρατήρηση ότι για όλους τους εμπλεκόμενους αυτό που κρίνεται δεν είναι τόσο το πώς φτάσαμε στο σχέδιο Αναν –αξίζει να το ψάχνουμε όμως με προσοχή και χωρίς άλματα– αλλά το κατά πόσον όταν έγινε κατανοητό πως θα είχαμε απολέσει την ελευθερία μας ο καθείς είπε ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Μπορούμε έτσι να κάνουμε μια κρίσιμη διάκριση μεταξύ από την μια πλευρά της δύσκολης ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων ή της κριτικής των ιστορικών προσώπων για τον ρόλο τους όταν συμπλέκονται απροσμέτρητοι δρώντες και από την άλλη πλευρά της «εύκολης» αποτίμησης των γεγονότων όταν το δίλημμα είναι ελευθερία ή θάνατος και κατάργηση του κράτους ή εθνική ανεξαρτησία. Στην παρούσα συγκυρία αυτή η διάκριση ενέχει μεγάλη σημασία. Όπως ήδη έγινε φανερό μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές μάλλον οι Κύπριοι θα κληθούν να πουν το μεγάλο ΟΧΙ ή να υποδουλωθούν.

Γιατί άραγε πυκνώνουν τα «ιστορικά δικαστήρια»

Εάν σταθούμε τώρα στην «ιστορία» ως πηγή πληροφοριών για κατιτί, η ιστορική κριτική είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι απρεπές και προπετές εάν η ιστορική κριτική γίνεται για να εξυπηρετηθούν ιδεολογικοπολιτικά ή κομματικές σκοπιμότητεςπολύ περισσότερο όταν πασίδηλα σκοπός είναι η εκτόνωση συνδρόμων ενοχών εξόφθαλμων πολιτικών εγκλημάτων. Ιδιαίτερα εκείνων των δραστών που λίγο ή πολύ βαρύνονται με συμμετοχές σε καταστροφικά εγχειρήματα όπως οι εμφύλιοι και τα πραξικοπήματα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ιλαροτραγικά γεγονότα της δεκαετίας του 1960 στα οποία εκόντες-άκοντες και συνειδητά ή ανεπίγνωστα ενεπλάκησαν πολλοί. Επίσης, το πραξικόπημα στην Ελλάδα, η ανταρσία κατά της ΚΔ αρχές της δεκαετίας του 1970 και το πραξικόπημα του 1974 που αποτέλεσε την αρχή του τέλους. Εύλογα κανείς διερωτάται γιατί μερικοί ένοχοι τέτοιων πολιτικών εγκλημάτων αντί να μείνουν σπίτι τους για να κάνουν αυτοκριτική επιδίδονται σε αστείες ιστορικές δίκες προθέσεων και συγγραφή ιστορικών φαρσοκωμωδιών. Προπετώς και αναιδώς εκτελούν τεράστια άλματα συλλογισμών και εμφανίζονται ως ιστορικοί δικαστές για να δικαιολογήσουν τα ολοφάνερα φρικτά λάθη του παρόντος, για παράδειγμα την υιοθέτηση και επιβολή επί των κυπρίων ενός νέου σχεδίου Αναν ή την ακύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας με τα μνημόνια στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Γι’ αυτό, ο θάνατος μιας κατά τα άλλα μετριοπαθούς και πολιτισμένης προσωπικότητας όπως ο Γλαύκος Κληρίδης, την στιγμή μάλιστα που η Κύπρος κρέμεται από μια λεπτή κλωστή στο χείλος της αβύσσου, είναι η κατάλληλη στιγμή όχι για να ασκηθεί κριτική στον ίδιο αλλά για να υπογραμμιστούν μερικές ακόμη πολιτικές παρακρούσεις και να τεθούν κάποια ερωτήματα.
Γιατί, για παράδειγμα, τελευταία πυκνώνουν τα «ιστορικά δικαστήρια» για τον Μακάριο, τον Γρίβα και άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος; Ιστορικά δικαστήρια, μάλιστα, τα οποία είναι για γέλια και για κλάματα. Είναι τυχαίο; Αποκλείεται να είναι τυχαίο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, για παράδειγμα, αντί να αφεθούν οι πολίτες να ψηφίσουν ορθολογιστικά στην βάση προγραμματικών θέσεων των υποψηφίων, οργίασαν οι αλματώδεις αυθαιρεσίες. Το αποτέλεσμα ήταν να επιλεγεί κάποιος ο οποίος υποστήριξε με φανατισμό το θανατηφόρο σχέδιο Αναν χωρίς ποτέ να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Ιστορικοί ανεκδοτολόγοι ενοχοποιούσαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος μοναχικά πάλεψε και μαζί με τους πολίτες έσωσε την Κύπρο. Την ίδια περίοδο, επίσης, με ακόμη πιο μεγάλα άλματα οργίασε ο πόλεμος κατά του … Μακαρίου και καταδικάζονταν οι … προθέσεις του Μακαρίου και χαρακτηρίζονταν ως λάθος οι ορθότατες αποφάσεις του κατά των σχεδίων του 1964-65, την πρώτη δηλαδή φάση εφαρμογής ολοφάνερων σχεδίων θανάτωσης και κατακερματισμού της ΚΔ.

Το στροβίλισμα των κρατών μέσα στην δίνη της διεθνούς πολιτικής

Ιστορικές δίκες προσώπων και προθέσεων δεν μπορούν να γίνονται και πάντα βλάπτουν. Εάν κάτι ακόμη αρμόζει την στιγμή του θανάτου ενός πολιτικού προσώπου όπως ο Γλαύκος Κληρίδης, είναι να υπογραμμιστεί ότι οι κίνδυνοι που διατρέχουν σήμερα Ελλάδα και Κύπρος συνδυάζονται με αναβίωση συνδρόμων εμφυλίου. Ο κίνδυνος κρατικής και κοινωνικής αποδυνάμωσής μας λόγω αναβίωσης εμφύλιων συνδρόμων είναι μεγαλύτερος από τους κινδύνους λόγω σχεδίων των εχθρών της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και πολέμων, τα κράτη στροβιλίζονται μέσα σε πολλές δίνες της διεθνούς πολιτικής οι οποίες κινούνται δυναμικά. Μέσα σε κάθε δίνη όπως στροβιλίζεται εισρέουν απροσμέτρητοι, αστάθμητοι και κυρίως άγνωστοι παράγοντες που σχετίζονται με την ετερογονία των σκοπών των κρατικών και άλλων δρώντων. Αναρίθμητες ορατές και αόρατες σμίλες διαμορφώνουν τις στάσεις, αποφάσεις και ενέργειες των δρώντων οι οποίες εναλλάσσουν φίλους εχθρούς, αποφάσεις, στάσεις και συμπεριφορές, όπως τα πουκάμισά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά τις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες ανά πάσα στιγμή διαθέτουν πληθώρα εναλλακτικών στρατηγικών και τακτικών σχεδίων που εφαρμόζονται ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.
Όπως κάθε αναλυτής της στρατηγικής θεωρίας γνωρίζει, οι στρατηγικές προσεγγίσεις  και μεθοδεύσεις όλων των ηγεμονικών δυνάμεων ανά  πάσα στιγμή εντάσσονται σε μια μορφικά πανομοιότυπη τυπολογία. Το κύριο κριτήριο είναι η κατανομή ισχύος και των συμφερόντων, των δικών τους και των άλλων.
Για να αναφερθούμε στο αριστουργηματικό έργο του John Mearsheimer Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων, αυτό που διαρκώς έχουμε είναι παίγνια εξισορροπήσεων, εκβιασμών, απειλών χρήσης βίας ή χρήση βίας, εναλλαγή συμμαχιών, φίλων και εχθρών, μπλόφες, πρόκληση διενέξεων ή και πολέμων για κατατριβή τρίτων κρατών, ροκανισμούς εξασθένισης φίλων και εχθρών για «να ρυθμιστεί η κατανομή ισχύος», δολοφονίες κρίσιμων παραγόντων, μαλακή ισχύ (soft power) που κατατρώει τα σωθικά των κοινωνιών που αποτελούν στόχους, πολιτικοοικονομικές μεθοδεύσεις κάθε είδους και αποδυνάμωση του φρονήματος άλλων κοινωνιών και της πίστης των πολιτών στην εθνική ανεξαρτησία, στις εθνικές κοσμοθεωρίες και στους κρατικούς σκοπούς.
Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων που θα μπορούσαν να αναφερθούν, στρατηγικές και τακτικές προσεγγίσεις οι οποίες παραχωρούν προσωρινά ισχύ σε αυριανούς εχθρούς για να ρυθμιστεί η κατανομή ισχύος, πιο άμεσα μέτρα όπως η κατάκτηση και ο προσωρινός κατασταλτικός έλεγχος πόρων και στρατηγικών «τοποθεσιών» μέχρι να δημιουργηθούν και παγιωθούν πολιτικοοικονομικές δομές έμμεσου ελέγχου και προσπορισμού των πόρων κρατών και περιφερειών. Τα μικρά κράτη, βασικά, βρίσκονται διαρκώς πάνω στην κλίνη του Προκρούστη των στρατηγικών παιγνίων.

Ο «ιστορικός ηγέτης» ο οποίος κάποια στιγμή τυγχάνει να ενώνει τα νήματα της εθνικής στρατηγικής μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ικανός αλλά αυτό που θα περιορίσει τις πιθανότητες λαθών δεν είναι το ηγετικό του ύψος αλλά οι ποιοτικές βαθμίδες της πολιτικής συγκρότησης και των πολιτικών αποφάσεων οι οποίες εν τέλει αφορούν όλους τους πολίτες μιας πολιτείας από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Η «ιστορική δίκη» ενός ηγέτη είναι ανέφικτη παρά μόνο ως φαρσοκωμωδία. Κάποιες μόνο περιπτώσεις μπορούν να σταθμιστούν και εκτιμηθούν όταν όπως προαναφέραμε, στάσεις ενός οποιουδήποτε ατόμου δεν υπάρχουν διλήμματα καθότι η απόφαση είναι ελευθερία ή θάνατος, ναι ή ΟΧΙ.
«Ευκολότερα» κρίνονται επίσης στάσεις και συμπεριφορές αναφορικά με αδιαμφισβήτητα πλέον και καταμαρτυρημένα αληθή μακροϊστορικά γεγονότα. Για παράδειγμα, πόσοι έβλεπαν και πόσοι βλέπουν σήμερα το γεγονός ότι το κυπριακό κράτος που επέβαλαν Άγγλοι και η έξωθεν εξαρτημένη Αθήνα το 1959-60, έγινε αμέσως μετά την ανεξαρτησία στόχος ενός μεγάλου φάσματος στρατηγικών δρώντων οι οποίοι έκτοτε θέλουν να το θανατώσουν ή να υποδουλώσουν παντοτινά την κοινωνία του όπως επιχειρήθηκε με το σχέδιο Αναν.
Όπως μακροϊστορικά καταμαρτυρείται, μετά το 1960 πολλοί πασχίζουν με νύχια και με δόντια να κατεδαφίσουν την ΚΔ, να την διαμελίσουν και να την διανέμουν και καταληστεύσουν ως χώρο, ως χώρα, ως στρατηγικό σημείο και ως κοινωνία. Είτε στέκεσαι σωστά πολιτικά επειδή βλέπεις αυτή την καταμαρτυρούμενη αλήθεια είτε είσαι θεόστραβος. Πόσοι λοιπόν κατάλαβαν αυτή την αλήθεια μετά το 1960 μέχρι σήμερα. Πολύ περισσότερο, πόσοι το κατανοούν σήμερα; Ο Μακάριος, για παράδειγμα, το είχε έγκαιρα συνειδητοποιήσει και αν κάτι μπορεί να καταλογιστεί αρνητικά όσον αφορά τις πολιτικές του αποφάσεις από το 1960 μέχρι το 1974 είναι ότι δεν επέδειξε την αναγκαία αποφασιστικότητα αντιμετώπισης της εξαρτημένης Αθήνας πριν και μετά το 1967. Με τον Γρίβα κάτι αντίστοιχο ισχύει, όμως, λόγω ιδιοσυγκρασίας ταλαντεύτηκε περισσότερο. Εν τούτοις, το κατάλαβε όταν όπως φαίνεται αρνήθηκε, τελικά, να συμπράξει σε ένα καλοστημένο εγκληματικό πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης ηγεσίας το 1964-65 το οποίο τελικά και δεν εκτελέστηκε.
            Πέραν τέτοιων ζητημάτων όπου το δίλημμα είναι ξεκάθαρο και τα δεδομένα πασίγνωστα, κάθε προσπάθεια να κριθούν απροσμέτρητα πολύπλοκα και άγνωστα ιστορικά γεγονότα ή να γίνουν ιστορικές καταγγελίες εισαγγελικού χαρακτήρα για τις μύχιες επιθυμίες της μιας ή άλλης πολιτικής προσωπικότητας είναι κατιτί που αποτελεί ύποπτη τσαρλατανιά και ιστοριογραφική φαρσοκωμωδία. Σίγουρα, τέτοιες φαρσοκωμωδίες σε κομβικές μεταβάσεις με τον ένα ή άλλο τρόπο και συνειδητά ή ανεπίγνωστα συνεπικουρούν την λογική ξένων στρατηγικών και τακτικών σχεδίων ελέγχου, πρόκλησης αλλαγών και προσπορισμού οφελών εκ μέρους του ενός ή άλλου ηγεμονικού δρώντα.

Πότε πάσχει η Πολιτική και οι έσχατες λογικές μιας Πολιτείας

Ιδιαίτερα όσον αφορά ένα μικρό κράτος όπως ρέει η ιστορία και όπως συγκροτούνται αλλαγές στην διεθνή πολιτική που διανέμουν συμφέροντα και ισχύ, αυτό που μετράει, εξ αντικειμένου, είναι η κρατική ισχύς.
Πέραν των αμιγώς υλικών μέσων, η κρατική ισχύς, αφορά πρωτίστως την κοινωνική συνοχή γύρω από έσχατα εθνικά συμφέροντα (το συμφέρον επιβίωσης είναι το υπέρτατο), την κρατική οργάνωση που διασφαλίζει λειτουργική αποτελεσματικότητα, τις σωστές συμμαχίες που διασφαλίζουν εξωτερική εξισορρόπηση και την «θεωρία του κράτους» που παράγεται τόσο από το πολιτικό προσωπικό όσο και από τους κρατικούς λειτουργούς και την ίδια την κοινωνία. Συνολικά και πέραν των αμιγώς υλικών συντελεστών ισχύος, η κρατική ισχύς απαιτεί σωστές εκτιμήσεις ούτως ώστε να θεμελιώνονται ορθολογιστικές πολιτικές και διπλωματικές αποφάσεις και πολιτικές εθνικής ασφάλειας.
Η οργάνωση του κράτους, της κοινωνίας και της κρατικής ισχύος δεν είναι κατιτί στιγμιαίο. Είναι ο ανά  πάσα στιγμή συμψηφισμός πολύμορφων και ποικιλόμορφων τάσεων των οποίων ο κοινός παρανομαστής είναι το συμφέρον εθνικής επιβίωσης. Οι εξωτερικές εισροές αλληλοδιασταυρώνονται, αλληλοενισχύονται ή αλληλοαναιρούνται χαοτικά. Αυτό που είναι το πλέον προσδιοριστικό είναι η Πολιτική εντός ενός κράτους και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους κινδύνους λόγω ανακατανομών ισχύος στο διεθνές σύστημα. Πόσο καλή στρατηγική διαθέτει!
Η Πολιτική εδώ νοείται με την ευρύτερη δυνατή έννοια ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει όλα τα Πολιτειακά δρώμενα, τις βαθμίδες δημοκρατίας και τις πολιτικές διαδράσεις που προσδιορίζουν τους σκοπούς και τα μέσα, την πολιτική υπόσταση των πολιτών και την ανά πάσα στιγμή διακυβέρνηση. Μια υγιής Πολιτική απαιτείται να έχει πάντοτε τον έλεγχο των πραγμάτων, να οδηγεί στην λήψη βέλτιστων και ορθολογιστικών αποφάσεων και να εδραιώνει στον συλλογικό νου τις έσχατες λογικές, δηλαδή την συλλογική επιβίωσή μας που περνά μέσα από την επιβίωση του κράτους.
Αμφιρρέπεια, αντιφατικότητα, διαιρέσεις επί θεσφάτων και εσχάτων χαρακτηρίζουν κράτη τα οποία είναι υποψήφια για θανάτωση. Το λειτουργικό ισοζύγιο αν και είναι σχεδόν ανεξάρτητο από τις πράξεις ατόμων επηρεάζεται αρνητικά και  θετικά από το κατά πόσον η ημέτερη Πολιτική πάσχει ή δεν πάσχει. Με προνοητικότητα ο Περικλής και πάλιν αποφαίνεται: ΜΑΛΛΟΝ ΓΑΡ ΠΕΦΟΒΗΜΑΙ ΤΑΣ ΟΙΚΕΙΑΣ ΗΜΩΝ ΑΜΑΡΤΙΑΣ Ή ΤΑΣ ΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΔΙΑΝΟΙΑΣ (Περισσότερο φοβούμαι τα ιδικά μας σφάλματα παρά τα σχέδια των εχθρών μας), Θουκυδίδου Α144.

Όπως επιβάλλεται, λοιπόν, στάθηκα νηφάλια και με τον δέοντα σεβασμό μπροστά στον θάνατο ενός από τα τελευταία ιστορικά πολιτικά πρόσωπα της Κύπρου και του Ελληνισμού, του Γλαύκου Κληρίδη. Όπως έγινε αντιληπτό, τιμώντας τον νεκρό με τον τρόπο μας δεν ασκήσαμε κριτική για συγκεκριμένα πράγματα. Θελήσαμε μόνο να υπογραμμίσουμε τρία βασικά ζητήματα τα οποία και συνοψίζουμε.
Πρώτον, η ιστορική αλήθεια ποτέ δεν είναι δεδομένη ή ακόμη και εφικτή. Οι ιστορικές δίκες είναι στην καλύτερη περίπτωση φαρσοκωμωδία και στη χειρότερη ύποπτη καλλιέργεια εμφύλιων συνδρόμων. Οι ιστορικές στιγμές και ιστορικές εποχές είναι εξ ορισμού χαοτικές και η ιστορική αποτίμηση απαιτεί να λαμβάνει πληθώρα μακροϊστορικών ζητημάτων, λιγότερο στο επίπεδο των ατόμων, περισσότερο στο επίπεδο της κρατικής Πολιτικής και κυρίως στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής.
Δεύτερον, η κρατική Πολιτική είναι σε κάθε περίπτωση προσδιοριστικής σημασίας καθότι ανεξαρτήτως προσώπων παράγει ορθολογισμό ή ανορθολογισμό, αναιρεί ή δυναμώνει την κρατική ισχύ και ενώνει τα νήματα των συντελεστών ισχύος ή τα κόβει πλήττοντας τον αγώνα επιβίωσης. Ανεβοκατεβάζει καλύτερα ή χειρότερα συστήματα διακυβέρνησης που δύνανται να κινούνται με πολιτικό και διπλωματικό ορθολογισμό ή το αντίστροφο.
Τρίτον, αν κάτι είναι πιο σίγουρο και πιο κοντά στην αλήθεια είναι στάσεις, συμπεριφορές και αποφάσεις που αφορούν την έσχατη λογική της εθνικής επιβίωσης και της εθνικής ύπαρξης. Και πάλιν όμως, τονίζω, χρειάζεται προσοχή. Κανείς θα πρέπει να είναι επιεικής, καθότι όλα τα ανθρώπινα όντα είναι ευμετάβλητα και αστάθμητα, διαφορετικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων, ισχυρές προσωπικότητες ή ασθενείς ψυχές που κάμπτονται ή και εκβιάζονται ή παρασύρονται υπό το κράτος πίεσης και προπαγάνδας σε λιγότερο ή περισσότερο λανθασμένες αποφάσεις.
Υπάρχουν ακόμη και συχνά παρατηρούμενες περιπτώσεις, λέω καταληκτικά, διακριτικά και με νόημα, όταν ένας «καθιερωμένος ηγέτης» βρισκόμενος προς τα τέλη του βιολογικού του τέλους είναι επιρρεπής σε λάθη ακόμη και επί εσχάτων λογικών. Ιδιαίτερα σε μια μεγάλη ηλικία και εάν οι σωματικές ασθένειες μειώνουν το σθένος και την πνευματική ευρωστία, τα πολιτικά αντανακλαστικά αποδυναμώνοντα. Τα πράγματα είναι μοιραία εάν τυγχάνει να περιβάλλεται από σπιθαμιαίου αναστήματος άτομα που δεν ξέρουν τι ρέει μέσα στο αίμα τους. Γνωστά και επαναλαμβανόμενα αυτά τα φαινόμενα στην ιστορία των ανθρώπων.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη εάν δεν μνημονευτεί ότι ο Γλαύκος Κληρίδης παρά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις του, όταν ανάλαβε πρόεδρος τη δεκαετία του 1990 όταν ήταν ακόμη ανθηρός και παραγωγικός, τάχιστα προχώρησε στην υποβολή αίτησης ένταξης στην ΕΕ και στον ανάπτυξη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας- Κύπρου. Το γεγονός ότι δεν αποτέλεσαν εφαλτήριο για λύση του κυπριακού και σταθεροποίηση των σχέσεων στην περιφέρειά μαςείναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και της Κύπρου και του οποίου η ανάλυση δεν είναι του παρόντος.

Καλό ταξίδι στον Γλαύκο Κληρίδη.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! ΛΙΣΤΑ ΜΕ 1600 “ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ” ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟ “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”! ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ, ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΚΛΠ!

 

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 16, 2013

(Ολόκληρη η λίστα στο τέλος του άρθρου)

ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΜΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΕΝΙΝ;

Είναι πρωτοφανές! Κάτι τέτοιο μόνο στην “Οκτωβριανή επανάσταση” πρέπει να έχει γίνει, όταν ο Λένιν είχε πάρει λίστα από τους Γερμανούς με τα ονόματα επιφανών Ρώσων που έπρεπει να “περιποιηθεί”!

Αυτή η λίστα σύμφωνα με την εφημερίδα, δόθηκε από τους …Γερμανούς στις Ελληνικές αρχές προκειμενου να

…”ελεγχθούν”!

Όχι, σε αυτή την λίστα δεν θα βρείτε μέσα ούτε το 1,5 δις της Hoechtief, ούτε την γυναίκα του Χριστοφοράκου. Ούτε βεβαίως τον Σημίτη, τον Γιάννο και τον Μαντέλη.

Αυτή η λίστα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο “Τσελεμεντές του απαγωγέα”, του τρομοκράτη, του εκβιαστή, του μπουκαδόρου κλπ.

Το όλο θέμα πάντως θυμίζει τις προπαγανδιστικές αφίσες των ναζί στην κατοχή, όπου κατηγορούσαν για την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την πείνα τους “μαυραγορίτες και τους Εβραίους’.

Δείτε ολόκληρη την λίστα, μήπως υπάρχει το όνομα σας μέσα και πράξτε τα δέοντα.

ΛΙΣΤΑ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ 1ΛΙΣΤΑ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ 2ΛΙΣΤΑ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ 3ΛΙΣΤΑ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ 4ΛΙΣΤΑ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ 5ΛΙΣΤΑ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ 6

Οι τράπεζες συνεχίζουν να κατάσχουν μισθούς κ΄ συντάξεις – Ο Στουρνάρας αδιαφορεί

 

atm6Οι τράπεζες αρνούνται να τηρήσουν τη νομοθεσία και συνεχίζουν να προχωρούν σε κατασχέσεις ακόμη και σε ποσά κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία προέρχονται από μισθούς και ...
συντάξεις, που κανονικά διασφαλίζονται από το «ακατάσχετο», σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή.

Παρά τις πιέσεις και τις αιτιάσεις της αρμόδιας αρχής, όμως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, δεν ασκούν καμιά πίεση στους τραπεζίτες και συγκεκριμένα προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση, κατά των απασχολουμένων και των «απόμαχων της εργασίας», από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία, σημειωτέον, ανακεφαλαιοποιήθηκαν με εκατοντάδες δισ. ευρώ των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή, διαπιστώθηκε μετά από καταγγελίες καταθετών ότι πολλές τράπεζες συνεχίζουν και αρνούνται να παραλάβουν υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών – πελατών τους με τις οποίες καθορίζουν το λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο του άρθρου 20 Ν.4161/2013 για χρέη τους προς αυτές.
«Κατόπιν των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ.Ευάγγελος Ζερβέας, απευθύνει Σύσταση προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών όπως παρέμβει άμεσα στα μέλη της, με την αυστηρή υπόδειξη να δέχονται αμελλητί τις σχετικές δηλώσεις και να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 20 Ν.4161/2013, προκειμένου οι καταθέτες-δανειολήπτες να τυγχάνουν της προστασίας του εν λόγω άρθρου του Ν.4161/2013» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣτΚ, τις αιτιάσεις του οποίου υπουργείου Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έγραψαν στα… «παλαιά τους υποδήματα»..
Ποιο είναι το «ακατάσχετο»
  1. Από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013 σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20).
  2. Το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».
  3. http://www.nez.gr/archives/30409

Δεν θα δίνει όλα τα ρούχα στους φαντάρους ο στρατός

 

tvxs.gr/node/143189
Με υπόμνημα που δόθηκε στους νεοσύλλεκτους φαντάρους  της ΣΤ ΕΣΣΟ 2013 ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η παροχή ειδών ένδυσης ως υποχρέωση του στρατού.
Τα είδη που αναστέλλεται η παροχή τους, σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος είναι:
  • Αθλητικά υποδήματα
  • Αθλητικές φόρμες
  • Αθλητικές κάλτσες
  • Πετσέτες (πλέον θα δίνεται 1 αντί για 2, πετσέτες προσώπου-λουτρού)
  • Σαγιονάρες
  • Πουλόβερ
Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ενημέρωση σχετική με το πως θα προμηθευτούν οι φαντάροι τα συγκεκριμένα είδη, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε πει πως δεν θα υπάρξουν τέτοιες περικοπές - τουλάχιστον στα στρατόπεδα της παραμεθορίου.

Η προκήρυξη της εκτέλεσης

 

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Ομάδες» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Γ. Φουντούλη και του Μ. Καπελώνη, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό του Α. Γέροντα, μελών της Χρυσής Αυγής, έξω από τα γραφεία του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου.

Η 18σελιδη προκήρυξη ήταν αποθηκευμένη σε στικάκι USB και ο συντάκτης αναλύει τους λόγους της επίθεσης, ενώ αναφέρει ότι το χτύπημα «έγινε ως αντίποινα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά και άλλα καθάρματα-μέλη του νεοναζιστικού κόμματος».

Στις 16.50 άγνωστος τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο του zougla.gr λέγοντας ότι στο μνημείο των πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής υπάρχει ένας φάκελος μέσα στον οποίο βρίσκεται το USB με την προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Συντάκτης του zougla.gr πήγε στο σημείο και βρήκε τη σακούλα όπου υπήρχε ο φάκελος με το USB.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αυτούσιο το κείμενο της προκήρυξης




(Η είσοδος του μνημείου πεσόντων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, όπου βρέθηκε η σακούλα με το USB)













Διαβάστε επίσης:

Ντοκουμέντο φρίκης

Καθαρό το όπλο της επίθεσης

Μελετημένο χτύπημα

Ακολούθησε τους δράστες


Αναζητούν τα ίχνη των εκτελεστών

Τα θύματα της επίθεσης

Aπολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπή δαπανών...

 

...τα 7 μέτρα που θα παρουσιάσει ο Γ. Στουρνάρας στην Τρόικα...

Πακέτο επτά μέτρων θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, σύμφωνα με...
Το Βήμα της Κυριακής, με στόχο να κλείσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό στο 1,5 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις εξής παρεμβάσεις:

1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαθεσιμότητας, συνταξιοδοτήσεων και απολύσεων.

2. Μείωση αποδοχών στο προσωπικό φορέων του Δημοσίου, ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του Ενιαίου Μισθολογίου.

3. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων.

4. Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους».

5. Αύξηση φορολογικών εσόδων από την επιτάχυνση ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής.

6. Περικοπή δαπανών από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

7. Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων...
in.gr

Τα παξιμάδια βουλευτικής προέλευσης κυκλοφορούν...

 

...στο καφενείο της Βουλής και κάνουν θραύση!...

Η κρίση φαίνεται πως έχει πλήξει για τα καλά την τσέπη των βουλευτών... Η εποχή που ...
στο καφενείο της Βουλής κυκλοφορούσαν κάθε λογής ακριβά ροφήματα και φαγητά έχει τελειώσει. Και είναι λογικό...

Με μισθό που φτάνει τις 6.000 ευρώ, οι απαιτήσεις έχουν μειωθεί, η ποιότητα έχει πέσει και οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει.

Πλέον, μαζί με τον παραδοσιακό και φτηνό ελληνικό καφέ, στην Βουλή σερβίρουν μόνο παξιμαδάκια – βουτήματα.

Ανακυκλώσιμα βεβαίως βεβαίως...
crimenet.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ

 

video1__article

Στις 16:50 άγνωστος τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο του zougla.gr λέγοντας ότι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής υπάρχει ένας φάκελος μέσα στον οποίο βρίσκεται το USB με την προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που στοίχισε την ζωή στους συναγωνιστές Γιώργο και Μάνο.
Δημοσιογράφος πήγε στο σημείο και βρήκε τη σακούλα, μέσα στην οποία υπάρχει φάκελος και USB. Σε λίγη ώρα η εν λόγω προκήρυξη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Η Χρυσή Αυγή θα σας κρατά ενήμερους για όλες τις εξελίξεις…

Μπροστά 1,6% η ΝΔ από RASS - Προβάδισμα 0,5% του ΣΥΡΙΖΑ από Alco

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

 

probadisma-ths-neas-dhmokratias-se-dhmoskophsh-ths-rass
Με 1,6% προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για λογαριασμό του Τύπου της Κυριακής ενώ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Rass στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24,2% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,8%, οι ΑΝΕΛ με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6%, η ΔΗΜΑΡ με 3,1%, οι Οικολόγοι/Πράσινοι με 1,5% και ο ΛΑΟΣ με 1,3%.
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται και στην παράσταση νίκης με 52,2% έναντι 41,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς, που συγκεντρώνει το 49,2% έναντι το 33% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 55,5% ζητά από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ενώ το 41,9% επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στη δημσοκόπηση της Alco και συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει οριακή πρωτιά 0,5% έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3% έναντι 24,8% της ΝΔ και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,9%, το ΠΑΣΟΚ με 5,7%, οι ΑΝΕΛ με 6%, το ΚΚΕ με 4,7%, η ΔΗΜΑΡ με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9% και η Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου 1,2%.
Καταλληλότερος για την πρωθυπουργία θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 34% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 27%.

Μπροστά 1,6% η ΝΔ από RASS - Προβάδισμα 0,5% του ΣΥΡΙΖΑ από Alco

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

 

probadisma-ths-neas-dhmokratias-se-dhmoskophsh-ths-rass
Με 1,6% προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για λογαριασμό του Τύπου της Κυριακής ενώ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Rass στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24,2% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,8%, οι ΑΝΕΛ με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,6%, η ΔΗΜΑΡ με 3,1%, οι Οικολόγοι/Πράσινοι με 1,5% και ο ΛΑΟΣ με 1,3%.
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται και στην παράσταση νίκης με 52,2% έναντι 41,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς, που συγκεντρώνει το 49,2% έναντι το 33% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 55,5% ζητά από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία ενώ το 41,9% επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στη δημσοκόπηση της Alco και συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει οριακή πρωτιά 0,5% έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3% έναντι 24,8% της ΝΔ και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,9%, το ΠΑΣΟΚ με 5,7%, οι ΑΝΕΛ με 6%, το ΚΚΕ με 4,7%, η ΔΗΜΑΡ με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9% και η Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου 1,2%.
Καταλληλότερος για την πρωθυπουργία θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με 34% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 27%.

THN TΡΙΤΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ...

 

Την Τρίτη θα γίνει η κηδεία του πρώην προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 95 ετών. Το υπουργικό συμβούλιο...
στην Κύπρο, που συνήλθε υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, καθώς ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επιστρέφει απόψε από το εξωτερικό, αποφάσισε ότι στον Γλαύκο Κληρίδη θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία. Η κατάσταση της υγείας του Γλαύκου Κληρίδη τα τελευταία χρόνια ήταν επιβαρυμένη, ενώ τα τελευταία 24ωρα νοσηλευόταν στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στη Λευκωσία, με νεφρική ανεπάρκεια.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ερχονται χιλιάδες προς πώληση οικόπεδα – Οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να απαλλαγούν από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

 

Δραστική αναμένεται να είναι η αύξηση των προς πώληση οικοπέδων, τα οποία ενώ ήταν “ξεχασμένα” από τo Real Estate, φαίνεται πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Τώρα οι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεδομένου ότι θα καλούνται να πληρώσουν για κάτι που δεν τους αποφέρει έσοδα, θα θελήσουν να τα ξεφορτωθούν προκειμένου να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση. ...

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμήσεων ακινήτων Geoaxis, “επιβεβαιώνεται η συνεχιζόμενη πτώση των αξιών και της τελευταίας κατηγορίας που φαινόταν να αντιστέκεται στον ρυθμό ελεύθερης πτώσης, δηλαδή της αγοράς γηπέδων στην Αττική”.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο αξιών της Geoaxis, οι τιμές έχουν παρουσιάσει μείωση της τάξης του 30 – 40% με την περιοχή΄”Ψαλίδι” στο Μαρούσι να είναι πρωταθλητής στη μείωση, με την μέση εκτιμώμενη τιμή πώλησης των οικοπέδων με συντελεστή 0,8 να μειώνεται κατά 9,1%.

Μια πιθανή λύση για τους οικοπεδιούχους είναι μέσω των δυνατοτήτων που δίνουν οι εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που θα μπορούν να αγοράσουν οικόπεδα χωρίς την υποχρέωση αυτά να συνδέονται από οικοδομική άδεια και χωρίς να πρέπει να τα αναπτύξουν εντός διετίας.



Πηγή: New Money

Το άγαλμα του Χριστού στη Συρία, σύμβολο ελπίδας στο μουσουλμανικό κόσμο

 

Στη Συρία, στο θρυλικό Όρος των Χερουβείμ, δεσπόζει η μεγαλειώδης γλυπτική σύνθεση «ἦλθον ἵνα σώσω τὸν κόσμον». Το χάλκινο, ύψους 32 μέτρων, μνημείο είναι ένα ιδιόμορφο σύμβολο ελπίδας για ειρήνη, όχι μόνο στη Συρία, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η ιδέα για τη δημιουργία της γλυπτικής σύνθεσης γεννήθηκε την εποχή, κατά την οποία η Συρία ήταν ακόμη μακριά από τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα σήμερα. Επρόκειτο για ένα μεγάλο σχέδιο ενίσχυσης των μακραίωνων πνευματικών δεσμών της Ρωσίας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Οι εργασίες για το ασυνήθιστο αυτό έργο διήρκεσαν 8 χρόνια και συμμετείχαν σ΄ αυτές ο Κλήρος της Συρίας, θεολόγοι από τη Λαύρα της Αγίας Τριάδας στη Ρωσία και ένας γλύπτης από την Αρμενία. 

Δυσκολότερη φάση του έργου αποδείχθηκε το τελευταίο βήμα - η εγκατάσταση του γλυπτού πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία, όπως δήλωσε ένας από τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του αγάλματος, ο διευθυντής του «Ιδρύματος του Αγίου Παύλου και του Αγίου Γεωργίου», Σαμίρ Σαχίμπ Ελ-Γκαντμπάν:
"Η εγκατάσταση του αγάλματος απέβη ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αφού δεν κατέστη δυνατό να ανεβούν τα μηχανήματα στο βουνό. 'Ολοι οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι. 'Ενα μέρος τους ελέγχεται από τους αντάρτες και ένα άλλο - από το στρατό της Συρίας. 'Επρεπε να διαπραγματευθούμε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε κατά τη φάση της εγκατάστασης του αγάλματος να μην εκδηλωθεί ούτε ένας πυροβολισμός. Και στη διάρκεια τριών ημερών, καμία πλευρά δεν άνοιξε πυρ".
Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο ή ασυνήθιστο στο γεγονός, ότι το άγαλμα του Ιησού Χριστού που δίνει την ευλογία Του εμφανίστηκε σε μια χώρα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι, κατά την άποψη του Σαμίρ:


"Επικρατεί η άποψη ότι το Ισλάμ απορρίπτει τα αγάλματα. Μελετώντας όμως τη σχέση του Ισλάμ με αυτά, όπως και με τη χριστιανική αγιογραφία διαπιστώθηκε, ότι στο Κοράνιο δεν αναφέρεται κάτι παρόμοιο".
Ο Σαμίρ Ελ-Γκαντμπάν υπογράμμισε με έμφαση, ότι η σύνθεση « ἦλθον ἵνα σώσω τὸν κόσμον» έχει μια βαθιά πνευματική σημασία, όχι μόνο για τους Χριστιανούς, αλλά και για τους Μουσουλμάνους και τους Ιουδαίους. Μπορεί να καταστεί ένα σύμβολο ειρήνης στη Μέση Ανατολή:


"Ο Χριστός - απευθύνεται σε όλους. Το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου προσδοκά επίσης, τη Δευτέρα Παρουσία. Κατά τις δοξασίες του Ισλάμ, ο Χριστός θα κατέλθει στο λευκό μιναρέ του Τεμένους και τότε θα επέλθει η σωτηρία της ανθρωπότητας. Η εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας αποτελεί κοινό σύμβολο των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. 

Θα επιθυμούσαμε το όνομα του Χριστού να δώσει τέλος στην αιματοχυσία που ταλανίζει τη Συρία. Το άγαλμά μας ενσαρκώνει την προσδοκία του Χριστού. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε Αυτόν και όχι σε πολιτικές λύσεις".
Με μια συμβολική κίνηση, το μνημείο στη Συρία εγκαταστάθηκε την ημέρα εκείνη, κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι όλου του κόσμου, πραγματοποιούν το Μεγάλο Προσκύνημα στο όρος Αραφάτ. Αυτή είναι η κορυφαία στιγμή του Χατζ - του ιερού προσκυνήματος στα Ισλαμικά Ιερά της Μέκκας και την Μεδίνας, που ολοκληρώνεται με τον εορτασμό του Κουρμπάν-Μπαϊράμ.

Πηγή: Τhe Voice of Russia

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...