Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλάζει τα πάντα στις Πανελλήνιες ο Λοβέρδος - Πως θα γίνεται η εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - Ξεκινούν από φέτος οι μεταρρυθμίσεις

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

- Ξανά στα... χαμένα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεωνγια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
- Δέκατη αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια
- Ποιο είναι το νέο, έκτο επιστημονικό πεδίο που "γεννούν" οι μεταρρυθμίσεις του Αν. Λοβέρδου
- Γιατί πλήττονται οι αριστούχοι των θετικών επιστημών από τις αλλαγές του υπουργού Παιδείας
- Τι γίνεται με το πλέον περιζήτητο "δίδυμο" Ιατρικής - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ
- Αναλυτικά όλες οι αλλαγές από φέτος σε Β' και Γ' Λυκείου
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου με κατάληξη στη Γ΄ Λυκείου του 2015-2016, φέρνει ριζικές αλλαγές και... "πονοκεφάλους" στους μαθητές όλης της χώρας.
Οι αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα θα είναι ολοκληρωτικές κι όλα αυτά ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4186/13. Μιλάμε για τη δέκατη μερική ή ριζική αλλαγή που γίνεται στο σύστημα εισαγωγής τα τελευταία 30 χρόνια, υποβάλλοντας ξανά τους μαθητές του Λυκείου σε μία επίπονη διαδικασία πειραματισμού.
Χαμένοι της υπόθεσης οι "θετικοί" αριστούχοι
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές του κ. Λοβέρδου, πλήττουν ευθέως τους αριστούχους Λυκείου που επιλέγουν θετικές επιστήμες.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι με τις αλλαγές Λοβέροδυ, ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 19.000 μονάδες θα πρέπει να επιλέξει είτε τις υψηλόβαθμες σχολές υγείας, είτε τις περιζήτητες σχολές πληροφορικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλής "δυάδα" της Ιατρικής Αθηνών και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, αφού τα δύο τμήματα συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές όλων των αριστούχων θετικών επιστημών τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Αναλυτικά οι αλλαγές για τη Β' Λυκείου
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής, που ψηφίστηκε πέρυσι και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016, για τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, θα ισχύουν τα εξής:
Επιλέγοντας πεδίο, ο μαθητής θα εξεταστεί σε 4 μαθήματα, διεκδικώντας μία θέση σε συγκεκριμένη ομάδα σχολών
- Ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: των ανθρωπιστικών και των θετικών σπουδών.
- Στη Γ΄ Λυκείου θα επιλέξει μεταξύ των: α) ανθρωπιστικών σπουδών, β) οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σπουδών και γ) θετικών σπουδών, οι οποίες οδηγούν σε σχολές πέντε επιστημονικών πεδίων.
Τι αλλάζει στην Γ' Λυκείου
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζει η Καθημερινή, στο αναλυτικό πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου αλλάζουν τα εξής:
- Αφαιρείται το δίωρο μάθημα της Εισαγωγής στις Αρχές της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που είναι μάθημα γενικής παιδείας και διδάσκεται σε όλους τους μαθητές.
- Οι ώρες της Γυμναστικής (εύλογα για όλους τους μαθητές) από μία γίνονται δύο.
- Προστίθεται ως μάθημα επιλογής το Σχέδιο και τα Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά για όσους επιλέξουν να εισαχθούν σε τμήματα που απαιτούν την εξέταση των αντίστοιχων μαθημάτων.
- Σημαντική αλλαγή που ανατρέπει τις ισορροπίες είναι η εισαγωγή του μαθήματος της Πληροφορικής για τους μαθητές που θα επιλέξουν την ομάδα προσανατολισμού των θετικών επιστημών. Το μάθημα θα διδάσκεται 6 ώρες και όσοι μαθητές το επιλέξουν δεν θα διδάσκονται Χημεία (επίσης έχει 6 ώρες). Την Πληροφορική θα πρέπει να επιλέγουν όσοι υποψήφιοι θέλουν να διεκδικήσουν εισαγωγή σε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ Πληροφορικής και τη Χημεία εκείνοι που θέλουν να εισαχθούν σε τμήμα με βασικό μάθημα τη Χημεία.
Το καινούριο, έκτο επιστημονικό πεδίο
Ο υπουργός Παιδείας, Αν. Λοβέρδος, αλλάζει τις τεχνικές ισορροπίες του συστήματος, αφού επί της ουσίας, με την εισαγωγή της Πληροφορικής, δημιουργεί ένα έκτο επιστημονικό πεδίο, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων τον κατηγορούν ότι λειτουργεί με συντεχνιακά κριτήρια, αφού στα Λύκεια υπάρχουν πλεονάζοντες καθηγητές Γυμναστικής και Πληροφορικής.
Από την άλλη, η επανεισαγωγή της Πληροφορικής στερεί από τους υποψηφίους επιλογές σπουδών, αφού τους θέτει διλήμματα μεταξύ περιζήτητων σχολών (π.χ., όπως αναφέρθηκε, μεταξύ Ιατρικής και τμημάτων Η/Υ, και μεταξύ Χημικών Μηχανικών και τμημάτων Η/Υ), ενώ απροσδιόριστο είναι το βασικό μάθημα για σχολές όπως των Πολιτικών Μηχανικών.
Τέλος, υπουργείο Παιδείας και ΑΕΙ δεν έχουν ξεκαθαρίσει σημαντικά ζητήματα για τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, όπως σε ποια επιστημονική κατεύθυνση θα ενταχθεί καθένα από τα 450 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ και το μάθημα βαρύτητας για την εισαγωγή σε καθένα.
Χημικοί VS καθηγητών Πληροφορικής
Η κόντρα μεταξύ καθηγητών Πληροφορικής και Χημείας, που είχε ξεσπάσει πέρυσι όταν ενόψει της ψήφισης του νόμου 4186/13, η Χημεία ήταν μεταξύ των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων αλλά όχι η Πληροφορική, αναζωπυρώθηκε τώρα με την απόφαση Λοβέρδου για εισαγωγή της Πληροφορικής.
Οι χημικοί υποστηρίζουν ότι θα υποβαθμιστεί η διδασκαλία της Χημείας στη Γ΄ Λυκείου, καθώς οι περισσότεροι μαθητές θα επιλέγουν την Πληροφορική, που θεωρείται ευκολότερο μάθημα
Ενδεικτικά, μετά την πληροφορία για τον τελικό σχεδιασμό του υπ. Παιδείας, η Ενωση Ελλήνων Χημικών συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αντιπροσώπων της από όλη τη χώρα, για αύριο, Κυριακή, με θέμα τον καθορισμό της στάσης του κλάδου.
Οι ενώσεις καθηγητών Πληροφορικής θεωρούν απαραίτητη την εξέταση της Πληροφορικής για την εισαγωγή στα 33 τμήματα Πληροφορικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ οι χημικοί αντιτείνουν ότι υπάρχουν περί τα 100 τμήματα σχετικά με τη Χημεία.
Πίσω από αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ, κρύβεται ο φόβος των καθηγητών κάθε ειδικότητας μήπως δημιουργηθεί πλεόνασμα προσωπικού στα σχολεία, αλλά και μήπως μειωθεί η ζήτηση στην αγορά των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

G20: Λήψη μέτρων για τόνωση της ανάπτυξης

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Σε μία προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των 20 ανακοίνωσαν από την Αυστραλία πως έλαβαν μέτρα για την αύξηση της αξίας του ΑΕΠ κατά 1,8 μονάδα μέχρι το 2018.
Οι G20 πιστεύουν πως ο στόχος θα επιτευχθεί πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις στις υποδομές, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση, προκαταρκτικές αναλύσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ δείχνουν πως τα μέτρα θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 1,8%.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την επίτευξη του στόχου, ενόψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.
Επομένως, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συμφώνησαν σε «μια πρωτοβουλία υπέρ των υποδομών» με την επένδυση να είναι πρωταρχική για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
«Η πρωτοβουλία θα περιλάβει επίσης μέτρα κλειδιά στην αναπτυξιακή στρατηγική μας για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνεται.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σχεδιάζεται ένα νομικό πλαίσιο που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.
Μιλώντας στο τέλος της συνάντησης της G20 στο Κερνς, ο Σαπέν δήλωσε πως 47 χώρες συμφώνησαν ήδη ότι μέχρι το 2017 θα έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, ενώ άλλα οκτώ μέλη της G20, καθώς και η Νέα Ζηλανδία, θα ενταχθούν στη συμφωνία το 2018.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ασκηθεί αυξημένη πίεση στις 14 χώρες που δεν κατονόμασε, των οποίων οι προδιαγραφές διαφάνειας δεν είναι οι κατάλληλες.

ΕΝΦΙΑ: Στην ιστοσελίδα του Taxis τα νέα εκκαθαριστικά

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Αναρτήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην ιστοσελίδα του Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Αν και η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν διαθέσιμα από την Δευτέρα, τελικά ανέβηκαν από τα ξημερώματα της Κυριακής.
Τα νέα εκκαθαριστικά, αφορούν σε τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Taxis, με την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης διορθώθηκαν:
(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.
(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,
(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και
(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

H Μόσχα καταγγέλλει νοθεία στο σκωτικό δημοψήφισμα και δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά του!

ΑΠΟΔΙΔΕΙ "ΤΑ ΙΣΑ" ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
 
 
Ευρείας έκτασης νοθεία και κυρίως ψυχολογικές απειλές και εκβιασμούς καταγγέλλει η Ρωσία στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, βάσει συγκεκριμένων στοιχεών που συνέλλεξαν οι παρατηρητές που είχε στείλει.
Το σημαίνει αυτό; Οτι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο η Μόσχα να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία, ανταποδίδοντας στην βρετανική άρνηση να δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία!
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής των Ρώσων παρατηρητών ο Γκεόρκι Φιοντόροφ, ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuter ότι «Όλες οι μέθοδοι και οι πόροι χρησιμοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τους Σκωτσέζους από το να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Ουσιαστικά οι Σκωτσέζοι απειλήθηκαν, αφού τους έλεγαν ότι αν γίνουν ανεξάρτητοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα»..
Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα είναι πλασματικό αφού είναι προϊόν εκβιασμών και απειλών.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας, σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα, ήταν διάτρητη αφού δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια ή χάθηκαν ολόκληροι σάκκοι με ψηφοδέλτια.
«Η Βρετανία δεν θα μπορούσε να δεχθεί το ΝΑΙ στην ανεξαρτησία, διότι με τον τρόπο αυτό θα έπρεπε να αναγνωρίσει και το ΝΑΙ των κατοίκων της Κριμαίας. Γι αυτό και παρενέβη ρόσο ωμά και παράνομα για να αποκλείσει την ανεξατησία της Σκωτίας», είπε ο Φιοντόροφ στο πρακτορείο Reuters.
Η ρωσική αναφορά και όλα τα στοιχεία που την συνοδεύουν θα κατατεθεί στον ΟΑΣΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Κρεμλίνο το οποίο θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή θα θεωρήσει ότι εκκρεμεί η υπόθεση της ανεξάρτητης Σκωτίας..
Τμήμα ειδήσεων defenceent.gr

Το καλοκαίρι επέστρεψε! Ανεβαίνει η θερμοκρασία!

 

Το καλοκαίρι επέστρεψε! Ανεβαίνει η θερμοκρασία!
Μικρή άνοδο θα σημειώσει σήμερα η θερμοκρασία, ενώ το απόγευμα αναμένονται πρόσκαιρες βροχές στα βόρεια ορεινά.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πλέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Λίγες νεφώσεις θα έχει  η Θεσσαλονίκη και η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Ασθενείς και βαθμιαία δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Το «αντισημιτικό» Jobbik κατεβάζει Εβραίο υποψήφιο δήμαρχο

 

Όπως αναφέρει η Jewish Chronicle : 

Οι ηγέτες των Εβραίων της Ουγγαρίας έχουν πληγεί από την απόφαση που έλαβε το αντισημιτικό κόμμα Jobbik να κατεβάσει σε τοπικές εκλογές υποψήφιο με εβραϊκή καταγωγή.

Ο Péter Jakab ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για δήμαρχος της βόρειο-ανατολικής πόλης Miskolc στα τέλη Μαΐου, ενώ, επίσης, αποκάλυψε ότι η οικογένεια της μητέρας του ήταν εβραϊκής καταγωγής. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο ίδιος δεν εξασκούσε τον ιουδαϊσμό.

Ο αρχιραβίνος της εβραϊκής κοινότητας στην Ουγγαρία, SlomóKöves, είπε: «Δεν είναι ποτέ πολύ αργά να το μετανιώσει και να μετανοήσει».

Το να κατεβάσει υποψήφιο εβραϊκής καταγωγής είναι κάτι πρωτοφανές για το ακροδεξιό κόμμα.

Ωστόσο, το 2012, ευρωβουλευτής του JobbikCsanád Szegedi(κάτω), ο οποίος είναι επίσης από το Miskolc, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το κόμμα αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν μισός Εβραίος.
 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δέκα Σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας μας

Δέκα Σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας μας

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι έννοιες και οι καταστάσειςλαμβάνουν ολοένα και πιο σύνθετο και περίπλοκο χαρακτήρα. Από αυτόν τον γενικό κανόνα δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι έννοιες της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Δίχως υπερβολή, τα μεταξύ τους όρια είναι ολοένα και πιο δυσδιάκριτα και οδηγούμαστε σε μια μίξη, όπου οι σχετικές απειλές είναι δύσκολο να εξακριβωθούν επακριβώς και να αντιμετωπιστούν με κλασικές μεθόδους και μέσα. Εκείνο που απαιτείται είναι η δημιουργία ενός ολιστικού μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης σχετικών απειλών. Στις παρακάτω γραμμές θα επιχειρηθεί να παρατεθούν κάποια πιθανά σενάρια αποσταθεροποίησης. Προκαταβολικά δηλώνουμε πως σκοπός μας δεν είναι να κινδυνολογήσουμε αλλά να προβληματίσουμε τους αρμόδιους αλλά και την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της απειλής.

1) Προβοκάτσια στην Θράκη.
Είναι ένα πιθανό σενάριο που από ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αντιμετωπίζεται σοβαρά από τις αρμόδιες αρχές λόγω των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης περιοχής και που συνδυάζει μια ασύμμετρη με μια συμβατική απειλή. Η γειτνίαση της Θράκης με την γνωστή απειλή προκαλεί εύλογους φόβους για την τέλεση προβοκάτσιας, που θα δώσει το κατάλληλο πρόσχημα στην τουρκική πλευρά να εκμεταλλευθεί την όλη κατάσταση προς όφελος της. Θα μπορούσε π.χ σε μια ειρηνική διαδήλωση κύκλων της μειονότητας στην περιοχή με αιτήματα αυτοπροσδιορισμού να εμφανιστούν ξαφνικά ένοπλοι μασκοφόροι οι οποίοι θα ανοίξουν πυρ με αποτέλεσμα την πρόκληση απωλειών εκατέρωθεν. Η συνέχεια είναι ευνόητη. Θα υπάρξει καταγγελία από τουρκικής πλευράς για καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειόνοτητας, η κατάσταση θα κλιμακωθεί με  στρατιωτικές κινήσεις που ίσως να φτάνουν και στην προετοιμασία επέμβασης. Από ‘κει και πέρα το τι θα επισυμβεί είναι άγνωστο, αρκεί πάντως ένας λανθασμένος χειρισμός ώστε να ανοίξει η «πόρτα του φερονοκομείου».
2) Βομβιστική επίθεση σε μεγάλο αστικό κέντρο.
Είναι ένα σενάριο που το είδαμε να επαναλαμβάνεται σε Μαδρίτη και Λονδίνο. Η μη συμμετοχή της χώρας μας σε ένοπλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό έχουν αποσοβήσει μέχρι στιγμής τον σχετικό κίνδυνο, αυτός όμως πρέπει να θεωρείται υπαρκτός. Οι πιθανοί στόχοι είναι απειράριθμοι και είναι δύσκολη η φύλαξη τους. Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών στη χώρα μας, πολλών εκ των οποίων μουσουλμανικού θρησκεύματος,  λειτουγεί ενισχυτικά του συγκεκριμένου σεναρίου το οποίο μπορεί να έχει πολλές υποπαραλλαγές (π.χ βομβιστική επίθεση στα μέσα μαζικής μεταφοράς). Πρακτικά μόνο η κατοχή εκ μέρους των αρμοδίων αρχών επαρκών και έγκαιρων πληροφοριών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις αντιμετώπισης της απειλής.
3) Δολοφονία πολιτικού προσώπου
Η υπαρκτή απειλή της πολιτικής τρομοκρατίας καθιστά από μόνη της πιθανό ένα τέτοιο σενάριο, ενώ η πιθανή διασύνδεση των τρομοκρατών με κέντρα του εξωτερικού του προσδίδει νέες διαστάσεις. Θα μπορούσε π.χ ένα πολιτικό πρόσωπο που «ενοχλεί» με την δράση του να τεθεί στο στόχαστρο ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν εκούσια ή ακούσια εγχώριους συνεργάτες τους ώστε να τον εξουδετερώσουν. Είναι φανερό πως σε περίπτωση επιτυχίας αλλά ακόμη και αποτυχίας πιθανής απόπειρας, θα περάσει το κατάλληλο μήνυμα και σε άλλους πιθανούς μιμητές ανάλογης “πολιτικής γραμμής” να αλλάξουν συμπεριφορά, αλλιώς θα τύχουν ανάλογης “αντιμετώπισης”.   
4) Επίθεση σε θρησκευτικό χώρο
Πρόκειται κατά μια έννοια για επανάληψη του σεναρίου της Άνοιξης του 2009 με την υπόθεση του «σχισμένου Κορανίου» που πυροδότησε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Είναι εύκολα αντιληπτό τι θα συνέβαινε σε μια ανάλογη περίπτωση μετά από μια επίθεση σε κάποιον θρησκευτικό χώρο που θα άφηνε πίσω της θύματα. Με δεδομένη πλέον την διασπορά του μουσουλμανικού στοιχείου ανά την επικράτεια η χώρα θα ξαναζούσε εποχές “Δεκεμβριανών” του 2008, με πολύ πιο βίαιο τρόπο αυτήν την φορά. Θα μπορούσε λόγου χάρη να λάβει χώρα επίθεση σε θρησκευτικό χώρο μουσουλμάνων από κάποιους που θα εμφανίζονταν ως "ακροδεξιοί". 
5) Επεισόδια σε διαδήλωση με δολοφονία
Οι κατά καιρούς δυναμικές διαδηλώσεις διαφόρων ομάδων που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια αποτελούν ένα ακόμη πεδίο πιθανής προβοκάτσιας. Θα μπορούσε π.χ κάποιος (οι) ένοπλος (οι) από κάποιο υψηλό σημείο να εκτοξεύσει πυρά κατά του σώματος μιας διαδήλωσης εν ώρα επεισοδίων, προκαλώντας θύματα στις τάξεις των διαδηλωτών. Μέσα στον γενικότερο πανικό που θα ακολουθούσε θα ήταν δύσκολος ο ακριβής εντοπισμός της προέλευσης των πυρών και όλες οι υποψίες θα στρέφοταν στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες υπό το βάρος της κατάστασης που θα είχε δημιουργηθεί θα υιοθετούσαν παθητική στάση, αδυνατώντας να ελέγξουν την κατάσταση. Παρόμοια κατάσταση ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2008, μόνο που αυτήν την φορά θα ήταν εξ’αρχής οργανωμένο και σχεδιασμένο και θα έφερνε την όποια κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
6) Επίθεση σε διπλωματικές αρχές
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και στη χώρα μας τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων διπλωματικών αποστολών, με θύματα και καταστροφές. Ο φόνος ή ακόμα η απαγωγή ενός διπλωμάτη θα μπορούσε να πυροδοτήσει επικίνδυνες καταστάσεις, οδηγώντας σε επιδείνωση των σχέσεων της χώρας μας με έτερες χώρες, προς ικανοποίηση συγκεκριμένων κύκλων εντός και εκτός Ελλάδος.
7) Πρόκληση επεισοδίου με λαθρομετανάστες στο Αιγαίο
Ένα ακόμη σενάριο ασυμμετρικού χαρακτήρα προκαλούμενο από συμβατικό αντίπαλο. Είναι γνωστό το πρόβλημα της έλευσης γιγαντιαίων λαθρομεταναστευτικών κυμάτων μέσω του Αιγαίου, πρόβλημα το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε σκοπούμενες ενέργειες το τουρκικού κράτους και παρακράτους. Η πρόκληση τεχνητού επεισοδίου με τη συμμετοχή σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής (η οποία διαθέτει σκάφη κατά κανόνα ισχυρότερα από αυτά του Λ.Σ) και του τουρκικού ναυτικού κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής/ διάσωσης λαθρομεταναστών εκ μέρους του Λ.Σ αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη, με συνέπειες που μπορούν να εκθέσουν την χώρα μας διεθνώς και να δώσουν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά περί "δολοφονίας αθώων ψυχών" στα νερά του Αιγαίου τροφοδοτώντας κύμα αλυσιδωτών αντιδράσεων.
8) Βεβήλωση πολιτιστικού μνημείου
Αποτελεί παραλλαγή της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 1955 που οδήγησε στο πογκρόμ των Ελλήνων της Πόλης και που αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν έργο της τουρκικής Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα με την βεβήλωση για παράδειγμα κάποιου νεκτροταφείου, γεγονός που θα έδινε στην άλλη πλευρά το κατάλληλο πρόσχημα να ανεβάσει τους τόνους με άγνωστη κατάληξη.  
9) Εκβιασμός πολιτικού προσώπου
Είναι μια περίπτωση που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, καθώς θα μπορούσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες, γνωρίζοντας πράγματα και κρυφές πτυχές της προσωπικής ζωής κάποιου πολιτικού προσώπου, να προχωρήσουν σε εκβιασμό αποσπώντας την συναίνεση ή ανοχή του σε κρίσιμης πολιτικής ή και εθνικής σημασίας ζητήματα με ευνόητες συνέπειες για την εξέλιξη αυτών ζητημάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Σαρρής φέρεται πως συνελήφθη την ώρα που βρισκόταν παρέα με άλλους άνδρες και κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν για παρουσία ανηλίκων σε σπίτι (κατ' άλλες πηγές δωμάτιο  ξενοδοχείου) στην Κατεχόμενη Λευκωσία.
10) Ξέσπασμα οικονομικού σκανδάλου
Μια ακόμη περίπτωση όπου θα μπορούσαν ξένοι κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι τις παθογένειες του εγχώριου πολιτικού συστήματος, να προκαλέσουν σημαντική ζημία σε ανοικτά πολιτικά και εθνικά ζητήματα. Η πρόκληση ή και κατασκευή εκ του μη όντος ενός τεχνητού οικονομικού σκανδάλου θεωρείται γενικά εύκολη υπόθεση, ειδικά από τη στιγμή που τα εγχώρια ΜΜΕ θα αναλάβουν εργολαβικά την μεγέθυνση και αλλοίωση των χαρακτηριστικών του, έτσι ώστε να προκύψει επικοινωνιακό και άρα και πολιτικό αποτέλεσμα. 
Γενικά ο χώρος των ασύμμετρων απειλών έχει τέτοια έκταση και βάθος, που θεωρείται πως στα χέρια ενός ικανού δρώντα παίκτη, είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσουν μια χώρα, κάνοντας την να υποκύψει στους σχεδιασμούς τρίτων. Μόνο η ύπαρξη ισχυρών και αποτελεσματικών μυστικών υπηρεσίων αλλά και λοιπών φορέων ισχύος του κρατικού μηχανισμού εγγυάται την, πάντα σε σχετικό βαθμό, αντιμετώπιση της απειλής.

defencenews

Ρομπόλης: 37 δισ. οι απώλειες για τους μισθωτούς

Ρομπόλης: 37 δισ. οι απώλειες για τους μισθωτούς
Τα 37 δισ. αγγίζουν οι απώλειες για τους μισθωτούς από τις μειώσεις των μισθών τα τελευταία 5 χρόνια, όπως αποκάλυψε ο εργατολόγος, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου στον Real Fm.
«Μειώσαμε τους μισθούς αλλά δεν βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα», είπε ο κ. Ρομπόλης και τόνισε πως ο όρος «αγορά εργασίας» στην Ελλάδα έχει καταργηθεί καθώς οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται με τους εργοδότες «ό, τι θέλουν και όπως θέλουν».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/497279/rompolis-37-dis-oi-apoleies-gia-toys-misthotoys#ixzz3DvYZbGDG

ΣΥΡΙΖΑ: Μπορούμε την αυτοδυναμία!

ΣΥΡΙΖΑ: Μπορούμε την αυτοδυναμία!
Απανωτά «ραπίσματα» οι δημοσκοπήσεις για το Μαξίμου – Ξεκάθαρη υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις – Τι συζητούν στο επιτελείο Τσίπρα - Πως βλέπουν την συντριβή στην ΝΔ

Ο κύβος ερρίφθη. Η μια μετά την άλλη όλες οι δημοσκοπήσεις – ακόμα κι αυτές που δημοσιεύονται σε φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης – δείχνουν την ξεκάθαρη υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο (Πρώτο Θέμα, Real και ΠΑΡΟΝ) είναι η ταφόπλακα για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ πλέον αρκετοί μιλούν ακόμα και για αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν ένα κόμμα έχει συντριπτική υπεροχή στην παράσταση νίκης συγκεντρώνοντας ποσοστά πάνω από 60%, τότε υπό προϋποθέσεις μπορεί να κερδίσει και την αυτοδυναμία», είναι η εκτίμηση που συζητείται στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr, στην Κουμουνδούρου μελετούν και αναλύουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους. Βλέπουν ότι αφενός διευρύνεται η υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφορά στην πρόθεση ψήφου και αφετέρου έχουν πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ τους στην παράσταση νίκης.
Μάλιστα κάποιες έρευνες δείχνουν, ότι με αναγωγή αυτή τη στιγμή τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνουν το 30% κι έχουν αυξητική τάση.
Επίσης για πρώτη φορά παρατηρείται μια αξιοσημείωτη διαρροή ψήφων απευθείας απ’ τη Ν.Δ. προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Συνυπολογίζοντας και την εκτίμηση, ότι όποτε γίνουν οι εκλογές θα επικρατήσει ακραία πόλωση, φτάνουν στην εκτίμηση ότι η αυτοδυναμία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο.
Ειδικά στέκονται στην παράσταση νίκης, ένα απ’ τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας δημοσκόπησης.
Πριν τις ευρωεκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με διαφορά 4 μονάδων και με ποσοστά κάτω απ’ το 30%, προηγούνταν μεν στην παράσταση νίκης, αλλά με μικρή διαφορά απ’ τη Ν.Δ.
Τώρα η διαφορά ξεπερνά τις 20 μονάδες.
Και όταν αρχίζει να παγιώνεται μια βεβαιότητα ότι ένα κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές (αυτό δείχνει η παράσταση νίκης), τότε το υπέρ του ρεύμα διαρκώς διευρύνεται. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία των εκλογικών αναμετρήσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εκλογές του 2009.
Τότε το ΠΑΣΟΚ φαίνονταν πως θα κερδίσει τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια διαφορά γύρω στις 5-6 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ να κινείται σε ποσοστά γύρω στο 38%. Όμως στην πορεία προς τις εκλογές η παράσταση νίκης διευρύνθηκε, έγινε συντριπτική υπέρ του. Το ρεύμα ήταν καταλυτικό. Και τελικά κέρδισε με διαφορά 10.5 μονάδες και ποσοστό 44%!
Βέβαια απομένουν πολλά προκειμένου να φανεί στην αφετηρία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε συντριπτικά πλεονεκτική θέση, ώστε να φτάσει στην αυτοδυναμία. Ωστόσο θεωρείται απ’ το επιτελείο Τσίπρα, ότι δεν είναι πλέον στόχος ανέφικτος.
Μάλιστα εκτιμούν, ότι κι αν ακόμα δεν φτάσουν στην αυτοδυναμία, θα την προσεγγίσουν. Και η κοινοβουλευτική τους δύναμη θα είναι γύρω στις 140-145 έδρες. Οπότε, όπως τονίζουν, η εξεύρεση συμμάχων για να κυβερνήσουν θα είναι εύκολη υπόθεση…
Εκτός από τα ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και την πρόθεση ψήφου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και ορισμένα άλλα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις της εκλογικής βάσης.
Έτσι για παράδειγμα στην δημοσκόπηση της Rass για το ΠΑΡΟΝ προκύπτει ότι σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες, το 68% δηλαδή, πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει άνετα έναντι της ΝΔ.
Παράλληλα το 40,5% πιστεύει ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας από ότι η ΝΔ.
Συντριπτικό είναι και το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί και χωρίς μνημόνια και αγγίζει το 75%!!!
Αυτό βεβαίως δείχνει τη συσσωρευμένη οργή που υπάρχει στην βάση αφού με τις πολιτικές των μνημονίων η χώρα όχι μόνο δεν σώθηκε αλλά μπήκε πιο βαθιά στην ύφεση.
Στο κρίσιμο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση;», η ΝΔ υφίσταται συντριβή με ποσοστό 13%. Το 23,1% των πολιτών απαντά ΣΥΡΙΖΑ!
Αναλυτικά οι δημοσκοπήσεις
Σε δημοσκόπηση της MRB, που δημοσιεύει η «REAL NEWS», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,6%, έναντι 19,9% της ΝΔ, σε δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26%, έναντι 22,2% της ΝΔ και σε δημοσκόπηση της Rass για το ΠΑΡΟΝ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,8% σε αντίθεση με τη ΝΔ που βρίσκεται στο 22%.
Σύμφωνα με την ALCO, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 4,3%, οι ΑΝΕΛ 3,1%, η ΧΑ 6,2%, η ΔΗΜΑΡ 1,7%, το ΚΚΕ 4,4 , το Ποτάμι 4,3%, ο ΛΑΟΣ 1,1 και οι Οικολόγοι 1%.
Σύμφωνα με την MRB, η ΕΛΙΑ συγκεντρώνει το 4,2%, οι ΑΝΕΛ 3,2%, η ΧΑ 6,7%, η ΔΗΜΑΡ 1%, το ΚΚΕ 5,1% και το Ποτάμι 5,6%.
Στη δημοσκόπηση της ALCO, 33,5% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Αντώνη Σαμαρά πιο αξιόπιστο, ενώ 32,5% τον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, σύμφωνα με την MRB το 26,6% διατηρεί ευνοϊκή γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά, έναντι 26,2% για τον Αλέξη Τσίπρα...
Στη δημοσκόπηση της Rass για το ΠΑΡΟΝ τρίτο κόμμα έρχεται η Χ.Α. με ποσοστό 6,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,5%, το Ποτάμι 4,7%, το ΠΑΣΟΚ 4,2%, οι ΑΝ.ΕΛ. 3,2% , ενώ πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 17,2% εμφανίζει η αδιευκρίνιστη ψήφος. 


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/497371/syriza-mporoyme-tin-aytodynamia#ixzz3DvXpUyhx

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ