Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

Τα 5 «ψαλίδια» στις συντάξεις

 


  • (1)
  • (2)
Μπαράζ ανατροπών έρχεται στις συντάξεις, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερο «πέναλτι» για όσους αποχωρούν πρόωρα.

Επίσης, από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (που καταβάλλεται στο τέλος Αυγούστου) θα υπάρξει μεγαλύτερη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη.

Την επόμενη πενταετία αναμένεται να επηρεαστούν 80.000 ασφαλισμένοι που θα στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση και περίπου 100.000 που θα πάρουν σύνταξη με τα κατώτατα όρια (π.χ. μανάδες). Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά 70.000 ασφαλισμένους που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη, ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η όποια αλλαγή είναι οριακή.

Όσον αφορά στην αύξηση της εισφοράς στην υγειονομική περίθαλψη, το μέτρο αφορά το σύνολο των συνταξιούχων. Το φθινόπωρο θα κριθεί και η «τύχη» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν βρεθούν στο ενδιάμεσο ισοδύναμα μέτρα. Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει με τη βοήθεια του ειδικού σε θέματα ασφαλιστικού Δικαίου Διονύση Ρίζου τις αλλαγές που μπαίνουν σε ισχύ:1. Αυξάνεται η ποινή σε όσους επιλέγουν να στραφούν στην πρόωρη έξοδο, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η έξτρα περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης (δηλαδή, μάξιμουμ για μία πενταετία).

Μέχρι τώρα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση ήταν 6% τον χρόνο (δηλαδή, 30% την πενταετία) σε περίπτωση πρόωρης εξόδου. Το ίδιο ποσοστό περικοπής ισχύει και για τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά. Όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν μικρότερο πέναλτι, που διαμορφώνεται στο 4,5% τον χρόνο (δηλαδή 22,5% την πενταετία).

Πλέον προστίθεται ένα επιπλέον 10%, με αποτέλεσμα συνολική η μείωση για όποιον αποχωρεί πέντε έτη νωρίτερα να είναι 40% (ή 32,5% για δημοσίους υπαλλήλους που κλείδωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010).

2. Με μικτό τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2010. Μάλιστα, οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά αι για όσους άνοιξαν την πόρτα εξόδου μετά την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί στην προσωρινή σύνταξη. Για το τελικό ποσό λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

- Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν. Δηλαδή με ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές 80% για τα έτη μέχρι 2007 και 72% για τα έτη 2009-2010 επί τα 35α που έχουν συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.

- Τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 2011 έως την ημερομηνία εξόδου και υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010. Επίσης όλοι οι εν λόγω ασφαλισμένοι δικαιούνται τμήμα της Βασικής Σύνταξης. Από το άθροισμα αυτών των ποσών θα προκύψει το τελικό ποσό της σύνταξης.Έτσι για παράδειγμα, δημοτικός υπάλληλος ΔΕ 59 ετών, ο οποίος προσελήφθη με σύμβαση στον Δήμο το 1983, έχει δύο χρόνια στο ΙΚΑ, έναν χρόνο στρατιωτικής θητείας και έπαιρνε βασικό μισθό 950 ευρώ τον Οκτώβριο του 2011, καθώς συμπλήρωσε την 25ετία για θεμελίωση το 2010 εάν θέλει να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία στην ηλικία των 58 ετών θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο του ΙΚΑ αλλά και να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία. Εάν αποχωρήσει σήμερα θα λάβει 879,3 ευρώ κύρια σύνταξη. Με τον παλαιό τρόπο θα λάμβανε 860,9 ευρώ.

3. Σημαντική αλλαγή έρχεται σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν με λίγα χρόνια ασφάλισης και οι εισφορές τους βασίζονταν σε χαμηλές αποδοχές. Μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση και έχουν λίγα ένσημα στον συμμετέχοντα φορέα, με συνέπεια το εν λόγω τμήμα να υπολογίζεται με τα κατώτατα όρια.

Σύμφωνα και με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο κατώτατο όριο που θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για τον χρόνο από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα είναι στα 392 ευρώ, σε αντίθεση με το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που χρησιμοποιείτο έως σήμερα. Έτσι πέραν του ότι με τη νέα ρύθμιση το ποσό των κατώτατων ορίων θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας το ποσό αυτό θα είναι κατά 90 ευρώ περίπου χαμηλότερο.

Το μέτρο αυτό θίγει ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων που έφευγαν από το ΙΚΑ με μειωμένη σύνταξη, καθώς από τα 600 ευρώ κατά μέσο όρο θα περιοριστούν στα 320 με 340 ευρώ.

4. Για ακόμη έναν χρόνο ο υπολογισμός της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται με τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2011 και όχι τις σημερινές ή αυτές που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Έτσι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάλληλος έχει λάβει μισθολογική αύξηση μέσω κλιμακίου την τελευταία τετραετία, αυτό δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Επί των ποσών σύνταξης η εν λόγω ρύθμιση αφήνει χαμένους τους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και όσους έχουν θέση που προϋποθέτει τη λήψη του σχετικού επιδόματος. Με το ενιαίο Μισθολόγιο η σύνταξή τους θα μπορούσε να είναι ακόμη και 120 με 140 ευρώ μεγαλύτερη από τον υπολογισμό με τον μισθό του 2011.

5. Οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη, θα πάνε στο 6% στην κύρια σύνταξη και στο 6% στην επικουρική σύνταξη. Αυτό θα εφαρμοστεί από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (που θα καταβληθεί στο τέλος Αυγούστου), ενώ σε τρεις ισόποσες δόσεις θα μοιραστούν τα αναδρομικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800 ευρώ θα έχει μείωση 15 ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ ειδικά για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα έχει μία περικοπή 27 ευρώ. Αντίστοιχα για μια κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ η μείωση του Σεπτεμβρίου θα είναι στα επίπεδα των 20 ευρώ, ενώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα είναι στα 37 ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις η επιπλέον εισφορά 2% για παροχές ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μικτού μηνιαίου ποσού (δηλαδή πριν από τις περικοπές). Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Επιβιώστε σαν τον ΟΔΥΣΣΕΑ στις τραγικές μέρες μας.

A1FDA39ADD0FD745F0E17E1C61A58CA3

 


Η ΕΛΛΑΔΑ δεν ανήκει στους κλέφτες και τους ψεύτες και είναι απόλυτα λογικό.
 
29
 
 
1
 
 
 
 
0
 
¨Συνεχίζει να κοροϊδεύει χωρίς αιδώ.
Χωρίς συναίσθηση της δραματικής κατάστασης, στην οποία οδήγησε τους Έλληνες πολίτες και την Οικονομία, σε αυτό το εξάμηνο της πρωθυπουργίας του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επανεκλογή του, υποστηρίζοντας πως αυτή τη φορά θα επιχειρήσει να εφαρμόσει όσα αφειδώς υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.¨ Του Δημήτρη Γκάτσιου http://www.capital.gr/Πέμπτη, 20-Αυγ-2015 20:35
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ των δανειστών- τοκογλύφων.
¨Ως ευκαιρία για να διευρυνθεί η πολιτική στήριξη στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδα «βλέπει» τις πρόωρες εκλογές ο Μάρτιν Σελμάιρ, στενός συνεργάτης του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Οι τάχιστες εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν ένα όχημα διεύρυνσης της στήριξης στο πρόγραμμα σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο μόλις υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σελμάιρ, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωση.¨ Τμήμα ειδήσεων pronews.gr20:02 20/08/2015
Γνήσια παιδιά των προγόνων μας πρέπει να επιβιώσουμε μέσα στην ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ και ΟΜΗΡΙΚΗ η μοίρα του Ελληνισμού…
¨Βουλώστε τα αυτιά¨ σας τις επόμενες μέρες στις άναρθρες κραυγές των σειρήνων.
Ραψωδία μ από την Οδύσσεια
¨Επιστρέφοντας από τον Κάτω Κόσμο ο Οδυσσέας περνά πάλι από το νησί της Κίρκης, που του δίνει συμβουλές για ν’ αντιμετωπίσει τα εμπόδια που θα βρει στον δρόμο του. Το πλοίο περνά από το νησί των Σειρήνων και, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κίρκης, ο Οδυσσέας βουλώνει με κερί τ’ αυτιά των συντρόφων που τον δένουν σφιχτά στο κατάρτι κι ακούει το μαγευτικό τραγούδι τους χωρίς να υποστεί το τραγικό τέλος όσων το είχαν ακούσει. Ύστερα πέρασαν από το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης, όπου τα έξι κεφάλια του φοβερού τέρατος, της Σκύλλας, άρπαξαν έξι συντρόφους του Οδυσσέα.¨
Στο προηγούμενο δημοψήφισμα αρθρογραφούσαμε…
Και ο Έλληνας ψηφοφόρος με την δαμόκλειο σπάθι των Capital control έγινε πολυμήχανος Οδυσσέας και κάνοντας υπέρβαση έστειλε τους τοκογλύφους στον πάτο της απόγνωσης αλλά δεν γλύτωσε από την ξεδιάντροπη κοροϊδία των μνημονιολάγνων.
Σήμερα η Ελλάδα αισθάνεται σαν ένας ¨ χλευασμένος Οδυσσέας¨ που περιφέρεται σαν ζητιάνος έξω από το πλούσιο αρχοντικό του.
Και το πλούσιο αρχοντικό μας είναι η πατρίδα που θέλουν να την αρπάξουν από τα Ελληνικά- Ομηρικά χέρια μας.
Σήμερα πρέπει να επιβιώσουμε στις τραγικές μέρες που έρχονται με φόρα και να γλυτώσουμε από την Κίρκη της ελεεινής προπαγάνδας των νοητών εκτελεστών της ζωής των τελευταίων χρόνων μας.
ΠΩΣ θα γίνει αυτό;
Ας γίνει ο καθένας μας πολυμήχανος ΟΔΥΣΣΕΑΣ…
¨ Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι.. Να Πάρει Πίσω Τον Κόσμο Του, τον κόσμο που του έκλεψαν. Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την Θεά Αθηνά, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας Καρτερικά Τις Προσβολές Και Την Χλεύη Των Μνηστήρων.¨
Ο πολυμήχανος Οδυσσέας έχει πλέον στοχοποιήσει τους μνηστήρες –λεηλατητές της ζωής του και γνωρίζει από την ονομασία του καθενός την επικινδυνότητα του.
¨Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ. Η λέξη μιλά από μόνη της. Είναι η Αντί-Νόηση, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε Να Μην Σκεφτόμαστε Καθαρά Και έτσι μπορούν Να Μας Ελέγχουν καλύτερα.
Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ. Αυτός Που Μάχεται Με Κάθε Τρόπο, Με Εύρος, Με Κάθε Μέσον, Ο Δεινός Και Αδίστακτος Μαχητής.
Με την σειρά έρχεται Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ… Αυτός Που Διαστρεβλώνει Τον Νόμο Και Την Τάξη Των Πραγμάτων, Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ… Αυτός Που Άγει Τον Λαό,
Που Τον Παρασύρει Με Την Βοήθεια Του Αντί-Νόου. Που Τον Μετατρέπει σε κατευθυνόμενη Αγέλη!
Επειδή κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη!
Ας στείλουμε τις δημοκρατικές επιλογές μας που ταυτίζονται με το Ελληνικό Σύνταγμα το οποίο θεμελιώθηκε στο Όνομα της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ σαν τα βέλη του Οδυσσέα στους μέσα αλλά και στους έξω ενδιαφερόμενους.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ …
ΔΙΧΩΣ ΙΧΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗ….
ΗΔΗ Η ΕΠΙΤΑΓΧΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ…
ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΤΗΣ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ….
ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ….
ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΑΡΕΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ.
ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΞΩΦΑΛΤΣΑ.

Με τι καιρό θα τελειώσει ο Αύγουστος- Η τάση του καιρού για τις αρχές Σεπτέμβρη


 

Το καλοκαίρι σιγά σιγά πλησιάζει προς το τέλος του επίσημα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει κάθε χρόνο οτι δεν μπορεί να υπάρξουν ζέστες στατιστικά ακόμα και τον Οκτώβρη . Το παρελθόν έχει δείξει οτι δεν μπορείς ποτέ να ξεγράψεις τις διαθέσεις του καιρού που πολλές φορές είναι αντίθετες με την εποχή.
 
Η νέα εβδομάδα και η τελευταία του Αυγούστου δείχνει να κυλάει γενικά ομαλά χωρίς βροχές μετά από αρκετές μέρες σε κάποιες περιοχές όπου βρέχει σχεδόν κάθε μέρα . Οι άνεμοι θα κυριαρχήσουν από βόρειες διευθύνσεις(μελτέμια) ενώ η θερμοκρασί αθα παρουσιάσει και πάλι άνοδο κυρίως από την Τρίτη και μετά με πιο ζεστές μέρες την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο κυρίως στην δυτική βορειοδυτική Ελλάδα. Λιγότερη ζέστη θα επικρατήσει λόγω των μελτεμιών στην ανατολική Ελλάδα ,τα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
 
 
Οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη θα κυλήσουν και αυτές γενικά με καλό καιρό ηλιοφάνεια λίγη συννεφιά χωρίς βροχές και το μελτέμι στο Αιγαίο να εξασθενεί πλέον σταδιακά ενώ μετά τις 4-5 είναι πιθανό να έχουμε αστάθεια και βροχές -καταιγίδες αλλά και πτώση της θερμοκρασίας με ενδεχόμενη μεταβολή του καιρού από την δυτική και νότια Ελλάδα.
 
Αναλυτικότερα 
 
 
Λεπτομέρειες σε νεότερο άρθρο καθώς ακόμα είναι σχετικά νωρίς για να δούμε την ακριβή πορεία -εξέλιξη του καιρού. 

Ο Παυλόπουλος έβαλε στη θέση της την Κωνσταντοπούλου: Δεν είστε αυθεντία

 


Ο Παυλόπουλος έβαλε στη θέση της την Κωνσταντοπούλου: Δεν είστε αυθεντία
187
 
 
11
 
 
0
Google +
 
0
 
 
0
Reddit
 
0
SUpon
 
0
 
0
«Εφαρμόζω στο ακέραιο το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Δίχως να σχολιάσει την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι αδυνατεί να σταθεί στο ύψος του θεσμικού του ρόλου, ο κ. Παυλόπουλος διευκρινίζει ότι απαντάει μόνο ως προς τα σημεία που οφείλει να αναφερθεί, σεβόμενος τους θεσμικούς όρους.
Όπως εξηγεί, κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, στις οποίες αναφέρεσθε, εφαρμόζω στο ακέραιο – κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί – το γράμμα και του πνεύμα του Συντάγματος, ακολουθώντας την πάγια – και ουσιαστικώς ομοφώνως αποδεκτή στην επιστήμη του δημόσιου δικαίου – ερμηνεία του συνδυασμού των διατάξεων των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, οι οποίες ρυθμίζουν κατά βάση τις έννομες συνέπειες της παραίτησης της Κυβέρνησης.
Οι, καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις σας, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με βάση τις οποίες διεκδικείτε αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι προδήλως νομικώς αβάσιμες. Προφανώς επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη – θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής – την εντελώς αυτονόητη διάκριση μεταξύ ευθείας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2, 3, και 4 του Συντάγματος ύστερα από εκλογές και μόνον, και ανάλογης εφαρμογής σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 38 παρ. 1 του Συντάγματος υιοθετώντας την συνήθη μέθοδο της παραπομπής.
Ως προς το αίτημά σας, υπερθεματίζει ο κ. Παυλόπουλος, για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της υπό την προεδρία μου σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 – η οποία είναι και η μόνη που συνεκλήθη, απορώ δε πως αγνοείτε το γεγονός αυτό αναφερόμενη σε, δήθεν, «συναντήσεις» – οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της Βουλής, τον τρόπο με τον οποίον ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να διατυπωθεί παραδεκτώς από νομική άποψη εκ μέρους της Βουλής, ήτοι μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, φυσικά κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό, άλλωστε, σας είχα καταστήσει σαφές όταν μου θέσατε, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, προφορικώς το ζήτημα. Αφού οιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Η απάντησή μου αυτή, υποστηρίζει καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απηχεί την εδραία πεποίθησή μου, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της θεσμικής του πεμπτουσίας ως θεμελίου του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» – και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας» – ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται ex cathedra και υπό συνθήκες αντίστοιχης προνομιακής – δηλαδή κατ’ ουσίαν καταχρηστικής – δημοσιότητας.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΛΙΟΥ