Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Χρήμα, ναρκωτικά και πολιτική: Να που δεν είχαμε πιάσει πάτο

 Ποιός καλύπτει τον μεγάλο χρηματοδότη του φορτίου των δυο τόνων ηρωίνης του NOOR One

Ειδικού συνεργάτη
Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικά μετά το τέλος του Εμφυλίου, στην Ελλάδα ανασυγκροτήθηκε η λεγόμενη αστική τάξη, η οποία διατηρούσε σχέσεις ανέκαθεν και συντηρούσε μέσω άδηλων δοσοληψιών το πολιτικό σύστημα. Οι σχέσεις αυτές καθορίζονταν σταθερά από τη διανομή του δημόσιου πλούτου και του δημόσιου χρήματος από τις κυβερνήσεις στους βιομηχάνους και τους πλουτοκράτες.
Και όταν λέμε διανομή, εννοούμε την προνομιακή μεταχείριση από πλευράς του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και «τζακιών» σε δημόσιους διαγωνισμούς, προμήθειες του δημοσίου, δημόσια έργα, ΟΤΕ, ΔΕΗ, οπλικά συστήματα, προμήθειες και υπηρεσίες υγείας, φάρμακα κλπ. 
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μεγάλα «τζάκια» έτρεφαν πολιτικούς και πολιτικά «τζάκια», τα οποία με τη σειρά τους έτρεφαν και τροφοδοτούσαν κυρίως με δημόσιο χρήμα τους συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι και ο ορισμός του φαύλου κύκλου, η οποία φάνηκε αρκετά ανθεκτική αν όχι ανίκητη, γιατί οι επιτήδειοι -πολιτικοί τε και επιχειρηματίες- φρόντιζαν πάντα να έχουν με το μέρος τους τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Δηλαδή, εκτός από ορισμός του φαύλου κύκλου και ο ορισμός τουτέλειου εγκλήματος.
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε απρόσκοπτα μέχρι πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τότε που η κάνουλα του δημοσίου στέρεψε και εννοούμε την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά τα χρόνια τα είδαμε όλα. Επιχειρηματίες και πολιτικούς να εμπλέκονται σε σκάνδαλα και μίζες που σχετίζονταν με προμήθειες όπλων, με μεγάλα έργα, με προμήθειες φαρμάκων και εμβολίων, με προμήθειες τηλεπικοινωνιακών μέσων (SIEMENS) και πόσα άλλα!!! Όμως δυστυχώς η ιστορία φαίνεται ότι θα αποδείξει ότι δεν τα είχαμε δει όλα.
Τι εννοούμε!
Όταν στέρεψε η «κάνουλα» του δημοσίου χρήματος, ένα μεγάλο οικονομικοπολιτικό «σύστημα» που έχει εδραιωθεί στην πατρίδα μας από την περίοδο της Αποστασίας, άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι χρηματοδότησης είχαν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και τα όποια απόρρητα κονδύλια ήταν ψίχουλα για τις τεράστιες ανάγκες του συγκεκριμένου συστήματος. Έπρεπε επειγόντως να βρεθούν χρήματα.
Εδώ να κάνουμε μια μικρή στάση, για να επανέλθουμε αφού πρώτα μεταφερθούμε στο δεξαμενόπλοιο NOOR One, το οποίο μετέφερε τους δυο τόνους ηρωίνη στην Ελλάδα, χωρίς να είναι γνωστό αν ήταν το πρώτο δρομολόγιο με το θανατηφόρο φορτίο προς τη χώρα μας.
Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει αποδειχτεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτή, τους οποίους έχει προφυλακίσει η Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα όχι να αγοράσουν δεξαμενόπλοια και φορτίο δυο τόνων ηρωίνης αλλά ούτε …Ντάτσουν. Συγκεκριμένα πρόκειται για πρόσωπα που είχαν καταστραφεί οικονομικά λόγω της οικονομικής κρίσης και προφανώς κάποιος μεγαλοπαράγοντας που είχε την οικονομική ευχέρεια και δυνατότητα, τους χρησιμοποίησε μέσα στην απελπισία τους, χρηματοδοτώντας την πολυδάπανη επιχείρηση αγοράς δεξαμενοπλοίων, αγοράς του φορτίου της ηρωίνης και μεταφοράς της στην Ελλάδα. μια επιχείρηση που σύμφωνα με υπολογισμούς κόστισε συνολικά περίπου 50 εκατ. δολάρια.
Ένας τέτοιος μεγαλοπαράγοντας, που έχει ορατές σχέσεις με μεγάλο πολιτικό «τζάκι», είναι γνωστό στις αρχές ότι πηγαινοέρχονταν στο σπίτι του εφοπλιστή, όπου φυλασσόταν μέρος του φορτίου ηρωίνης που μετέφερε το NOOR One, τις ημέρες που το συγκεκριμένο σπίτι ήταν στον κλοιό της παρακολούθησης των διωκτικών αρχών, γεγονός που από μόνο του δεν αποτελεί απόδειξη εμπλοκής του στην υπόθεση.
Απλά, να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος μεγαλοπαράγοντας, πέραν των ισχυρών προσβάσεων που έχει στο σύστημα εξουσίας μέσω του προαναφερθέντος μεγάλου πολιτικού «τζακιού» αλλά και μέσω προνομιακών και "ειδικών" σχέσεων που έχει δημιουργήσει και με άλλα ανώτατα κλιμάκια πολιτικής εξουσίας,  έχει δημιουργήσει και τη δική του «αυλή», που αποτελείται από πρώην αρχηγούς της ΕΛΑΣ, δικαστικούς, πρωτοκλασσάτους πολιτικούς που συνωστίζονται για λίγη προβολή στα ΜΜΕ που έχει φροντίσει να χρηματοδοτήσει και αποκτήσει, για …ευνόητους λόγους.
Να επανέλθουμε στο πρώτο, μεγάλο σκηνικό. Αναφέραμε παραπάνω ότι νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα στον φαύλο κύκλο της διαπλοκής οικονομικού και πολιτικού (τέλειου) εγκλήματος στην Ελλάδα. Όμως κάναμε λάθος, γιατί αυτά τα εξήντα χρόνια δεν είχαμε δει την εμπλοκή τέτοιων «συστημάτων» σε εμπόριο ναρκωτικών και μάλιστα σε θανατηφόρο φορτίο ηρωίνης, που θα οδηγούσε στον αργό θάνατο δεκάδες ή εκατοντάδες νεαρούς συνανθρώπους μας.
Τελικώς, ήταν γραφτό να το δούμε κι αυτό!
Αυτό που μένει να δούμε αν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και η κυβέρνηση δείξουν τα απαιτούμενο θάρρος να ξηλώσουν μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα οικονομικών και πολιτικών παραγόντων με ισχυρές προεκτάσεις και παρακλάδια στο κυβερνών κόμμα και σχεδόν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, κίνηση που ίσως οδηγήσει στη γενικότερη εξυγίανση την πολιτική ζωή της πατρίδας μας.
Οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, γιατί το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια περίεργη σιωπή γύρω από αυτό το τεράστιο θέμα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που μιλούν για ιδιαίτερα στενές σχέσεις κορυφαίων του συστήματος αυτού με ανώτατους παράγοντες της Δικαιοσύνης, που φθάνουν μέχρι το σημείο της αντιπαροχής με παραμονή ή άνοδο ποδοσφαιρικών ομάδων σε συγκεκριμένη κατηγορία . Ελπίζουμε τα ναρκοδολάρια να μην έφθασαν μέχρι εκεί που διαλαλεί ο εμπλεκόμενος μεγαλοπαράγων, εκβιάζοντας και προσδοκώντας το «κουκούλωμα» της υπόθεσης.
Επίσης ελπίζουμε ΟΛΟΙ να αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ και ότι θα πάρει μαζί της όλους όσους επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 13 ΑΠΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

 

Η κακή συνήθεια του καπνίσματος, δυσκολεύει πολλούς να την βγάλουν μια για πάντα από τη ζωή τους, αν και επιβαρύνει σημαντικά την υγεία και έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων.

Παρ' ολ' αυτά υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

Από Δευτέρα
Έρευνα που έγινε το 2013 από την Google, έδειξε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βάλουν στο πρόγραμμά τους την διακοπή του καπνίσματος στην αρχή της εβδομάδας.

Γυμναστήριο
Λόγω της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που απελευθερώνονται με τη σωματική άσκηση, μειώνεται και η ανάγκη του οργανισμού για νικοτίνη.

Τσιγάρο σημαίνει άσχημη μυρωδιά
Σύμφωνα με έρευνα τα τσιγάρα θα μοιάζουν λιγότερο θελκτικά εάν ο εγκέφαλος τα συνδέσει με μία άσχημη μυρωδιά.

Δείτε τι συμβουλεύουν πρώην καπνιστές
Play Button

Κάντε γιόγκα
Πολλοί καπνιστές αναφέρουν ότι το κάπνισμα είναι ένας τρόπος για να αποβάλλουν το στρες από τη ζωή τους. Η γιόγκα αποτελεί έναν σίγουρο για να χαλαρώσει κανείς αλλά και να γυμναστεί, αποβάλλοντας το άγχος.

Υγιεινή διατροφή
Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, έδειξε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει τους καπνιστές σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής μακριά από το τσιγάρο.
vegetables
Σηκώστε βάρη
Το τρέξιμο στο διάδρομο δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να ασκηθεί κανείς. Σύμφωνα με έρευνες, καπνιστές που παρακολούθησαν πρόγραμμα εκγύμνασης με βάρη για 10-12 εβδομάδες σε συνδυασμό με το κόψιμο του τσιγάρου διπλασίασαν τις πιθανότητές τους να αποβάλλουν την κακή συνήθεια.

Σκεφτείτε το κατοικίδιό σας
Την επόμενη φορά που θα πάτε στο περίπτερο για να αγοράσετε τσιγάρα σκεφτείτε τον τριχωτό σας φίλο. Όχι μόνο θα μείνουν μόνα τους, εάν πάθετε κάτι κακό, αλλά το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και τα ίδια και αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες.
dog
Θεραπεία
Η ατομική ή η ομαδική θεραπεία αυξάνει την πιθανότητα να κόψει κανείς το κάπνισμα κατά 11%.

Κόψιμο «μαχαίρι»
Εννιά στους δέκα καπνιστές, κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα μια για πάντα, κόβοντάς το «μαχαίρι». Παρότι τα συμπτώματα στέρησης είναι πιο έντονα σε αυτή την περίπτωση, διαρκούν και λιγότερο.

Υιοθετήστε ένα χόμπι
Η ασχολία με καινούριες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ενεργοποιεί το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου με αυτό που ενεργοποιεί η νικοτίνη.

Τα γραπτά μένουν
Σκεφτείτε τους λόγους που θέλετε να το κόψετε και γράψτε σε ένα φύλλο χαρτί τους λόγους και ό,τι σας δίνει κίνητρο για να συνεχίζετε την προσπάθεια. Γράφοντας τους λόγους, όχι μόνο σας βοηθάει να τους θυμάστε καλύτερα αλλά ενισχύει και τη σημασία της διακοπής καπνίσματος.
writing
ΜΗΝ σταματήσετε να σκέφτεστε τα τσιγάρα
Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, σταματώντας κάθε σκέψη που έρχεται στο μυαλό σας για το τσιγάρο μπορεί να σας ωφελήσει προσωρινά αλλά θα σας βλάψει μακροπρόθεσμα, αφού κάποια στιγμή θα μαζευτούν τόσο πολλές σκέψεις που δεν θα μπορέσετε να τις καταπιέζετε πλέον και θα ξεσπάσουν.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 17 Ways To Quit Smoking, Starting Today που δημοσιεύτηκε στηνHuffington Post Αμερικής

Το αυτόματο – ανταγωνιστής του Καλάσνικοφ

 

Lenta.ru
Νέο τυφέκιο, τα χαρακτηριστικά του οποίου κρατούνταν μυστικά, παρουσιάστηκε δημόσια. Αυτό θεωρείται ο μεγάλος ανταγωνιστής του αυτομάτου - θρύλος, Καλάσνικοφ.
Το προσωπικό του εργοστασίου Ντεγκτιαριόφ που βρίσκεται στην πόλη Κοβρόφ (περιφέρεια Βλαντίμιρ) παρουσίασε δείγματα του νέου αυτόματου όπλου πεζικού. Οι σχεδιαστές, οι οποίοι κρατούσαν επί μακρόν μυστικά τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του νέου όπλου, παρουσίασαν την έκδοση του νέου αυτόματου.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Zvezda, μια από τις ιδιαιτερότητες του αυτόματου είναι ότι μπορεί να δεχθεί φυσίγγια των δυο περισσότερο διαδεδομένων στη Ρωσία διαμετρημάτων, 5.45 και 7.62. Τα διαμετρήματα αυτά θα επιτρέψουν την ομοιοτυπία του πολυβόλου Ντεγκτιαριόφ με το Καλάσνικοφ.
Το νέο αυτόματο Α-545 είναι εξοπλισμένο με επικρουστήρα και ρυθμιστή νέας σχεδίασης, που μειώνει τη δυναμική της ανάκρουσης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας, η ικανότητα συγκέντρωσης των πυρών του νέου όπλου σε ένα σημείο, όταν αυτό βάλλει κατά ριπάς, υπερβαίνει σημαντικά τις απαιτήσεις των στρατιωτικών.
Το νέο όπλο είναι μια σημαντικά βελτιωμένη τροποποίηση του μοντέλου ΑΕΚ-971. Χρησιμοποιεί φυσίγγια 5,45х39, όπως και το αυτόματο ΑΚ-74 και τα ανάλογά του που χρησιμοποιεί σήμερα ο στρατός. Ετοιμάζεται επίσης μια έκδοση του αυτόματου με σφαίρες 7,62х39. Θεωρείται πως στη σειριακή παραγωγή του το νέο όπλο θα λάβει την ονομασία «Kord», και θα καταστεί έτσι μέρος της οικογένειας όπλων παραγωγής ZiD (Zavod imeni Degtyariov - Εργοστάσιο ονόματι Ντεγκτιαριόφ), η οποία παράγει ήδη ένα πολυβόλο μεγάλου διαμετρήματος και τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή για φυσίγγια 12,7х108 χιλιοστών.
Σήμερα το εργοστάσιο Ντεγκτιαριόφ του Κοβρόφ, συμμετέχει στο διαγωνισμό για το νέο αυτόματο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με το μοντέλο ΑΕΚ-971, το οποίο είναι και αυτό εξοπλισμένο με μηχανισμό μείωσης της ανάκρουσης. Ανταγωνιστής του είναι το αυτόματο ΑΚ-12 Καλάσνικοφ.

«Κωνσταντινούπολις, η αιώνια πρωτεύουσα και καρδιά του γένους των Ρωμηών»

 

Ιωάννης Κων. Νεονάκης MD, MSc, PhD.
«Η Πόλη ήταν το σπαθί, η Πόλη το κοντάρι, η Πόλη ήταν το κλειδί της Ρωμανίας όλης.»*
Στις 11 Μαΐου του 330 μΧ εγκαινιάζεται με λαμπρότητα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο η Nova Roma, η Νέα Ρώμη, η νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η νέα πρωτεύουσα της Ρωμανίας. Ο θρύλος λέει ότι όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος χάραζε τα όρια της πόλης, ακολουθούσε άγγελο Κυρίου, ο οποίος του υπεδείκνυε τα σημεία.
Η πόλη ήταν εξαρχής ιερή και αφιερώθηκε στην προστάτιδά της Παναγία. Με την πάροδο του χρόνου και προς τιμή του Αγίου Μεγάλου Κωνσταντίνου η πόλη θα λάβει το όνομα Κωνσταντινούπολις. Η Κωνσταντινούπολη δεν ήταν απλώς το υπερεθνικό, διοικητικό κέντρο της Ρωμανίας (Βυζαντινής Αυτοκρατορίας), δεν ήταν απλώς ένα πολύ μεγάλο εμπορικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό κέντρο. Εξ αρχής είχε τις προϋποθέσεις και πολύ γρήγορα κατέστη το οικουμενικό κέντρο του Ορθοδόξου κόσμου. Η Ορθοδοξία απετέλεσε τη νοηματοδότηση, το σκοπό και τον κεντρικό άξονα ύπαρξης αυτής της πόλης. Και η Ορθοδοξία με τη σειρά της προσέφερε στην Κωνσταντινούπολη και σ’ όλη τη Ρωμηοσύνη μια πνοή αθανασίας και αιωνιότητας.
Η ταυτότητα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και όλης της Ρωμανίας πολύ δύσκολα μπορεί να προσεγγιστεί και να κατανοηθεί από το σημερινό άνθρωπο τον εθισμένο να αναλύει τα πράγματα με τους όρους του νεωτερισμού, με τον ατομισμό, με το έθνος-κράτος, με τα όρια. Η Ρωμανία δεν καθοριζόταν από τα σύνορά της, δεν είχε όρια, ή καλύτερα τα όριά της ήταν η οικουμένη. Ήταν και είναι ένα οντολογικό σώμα αποτελούμενο από τους προαπελθώντες, συγκαιρινούς και μέλλοντες ελθείν Ρωμηούς. Ανθρώπους δηλαδή, που έχοντας ως αφετηρία και θεμέλιο τον ελληνιστικό πολιτισμό και τη Ρωμαϊκή παράδοση θέλησαν να βιώσουν την Ορθόδοξη πίστη τους σε προσωπικό και σε συλλογικό, πολιτειακό επίπεδο. Παρά τα αλλεπάλληλα αμαρτήματα και τις προσωπικές τους αστοχίες, όλων τους η κατεύθυνση και η επιδίωξη ήταν ο Χριστός και η έμπρακτη βίωση της σχέσης μαζί Του. Όλων τους, από τον τελευταίο Ρωμηό έως την κεφαλή του κράτους, τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Ένα Κράτος, μια Πολιτεία συγκερασμού και πρόσληψης των φαινομενικά αντιθέτων. Αυτοκρατορία και δύναμη από τη μια, αλλά με ταπείνωση και μετάνοια από την άλλη, πορφύρα και χρυσά διαδήματα απέξω, αλλά με νοερά προσευχή και ησυχασμό από μέσα, σκήπτρα εξουσίας την ημέρα αλλά με ύπνο στο πάτωμα και άλλα ασκητικά αγωνίσματα τη νύχτα.  Επιδίωξη και αγώνας για αγιότητα, ανεξαρτήτως της θέσης, του τόπου και του χρόνου. Γιατί στην αγιότητα ο τόπος είναι το παντού και ο χρόνος είναι το πάντα. Συλλογικό οντολογικό σώμα επιδιώκον την αγιότητα με πολλά αμαρτήματα και μετάνοια, βασιλεία Χριστού επί γής με ανθρώπινες αδυναμίες και αστοχίες, χριστιανική αυτοκρατορία, η μόνη, η καθολική, η οικουμενική.
Αυτό ήταν και είναι η Ρωμανία. Τρόπος ζωής και γεγονός της καρδιάς. Η Ρωμανία ποτέ δεν ορίστηκε από τα σύνορα της. Ποτέ δεν θέλησε να κατακτήσει εκτάσεις και θησαυρούς. Θέλησε πάντα να κερδίζει καρδιές και ψυχές. Θέλησε να φωτίζει λαούς, όλους του λαούς. Σεβόμενη πάντα το πρόσωπο, την ταυτότητα και την ιδιοπροσωπεία τους. Η Ρωμανία δεν καταλήθηκε το 1204, αλλά ούτε και το 1453. Συνέχισε να υπάρχει και να κραταιώνεται στις καρδιές των προγόνων μας.  Η Ρωμανία αντιπαρήλθε τον απηνή διωγμό που υπέστη από τη Βαυαροκρατία το 1830 και συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά στη διαρκή και αφόρητη πίεση εκφραγκισμού και εκδυτικισμού που δέχεται τους τελευταίους δύο αιώνες. Η Ρωμανία σήμερα υπάρχει και πάλλεται δυναμικά στις καρδιές όσων αισθάνονται Ρωμηοί απανταχού της γης. Από τα Ιεροσόλυμα και τη Συρία, όπου υφίσταται διωγμό μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις Σκανδιναβικές χώρες μέχρι τις εσχατιές της Νοτίου Αφρικής. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής. Ρωμανία οικουμενική, υπερεθνική, ορθόδοξη, ως πρόταση ζωής στο επερχόμενο μετανεωτερικό σκοτάδι.
Και παντοτινή πρωτεύουσα και κέντρο της Ρωμανίας ήταν, είναι και θα παραμείνει η Κωνσταντινούπολις. Το αιώνιο κέντρο και η καρδιά του ευσεβούς γένους των Ρωμηών ήταν, είναι και θα παραμείνει η Πόλις. Ανεξάρτητα από τους οικιστές της, ανεξάρτητα από την ταυτότητα και το τι πιστεύουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους. Ας είναι αλλόθρησκοι, ας είναι είκοσι εκατομμύρια, ας είναι διακόσια εκατομμύρια. Μικρή σημασία έχει. Τα χώματα της Πόλης είναι ιερά, αγιασμένα από τους αναρίθμητους χορούς των αγίων προγόνων μας μαρτύρων. Χώματα που ευωδιάζουν από την παρουσία των ιερών σκηνωμάτων, χώματα που αναδύουν δοξολογίες και προσευχές, χώματα συνεχώς λάμποντα από το ανέσπερο φως της δόξης των αγίων και της παρουσίας της προστάτιδας Παναγίας. Ας μην έχομε τίποτα, είναι όλα δικά μας. Η Πόλις είναι δική μας. Και τώρα και πάντα. Κορωνίδα και καύχημα του γένους των Ρωμηών. Είναι το σύμβολο, είναι η ζώσα μνήμη, είναι η συνοχή μας, είναι η αναφορά μας, είναι το πνευματικό και φυσικό μας κέντρο, είναι η καρδιά μας, είναι η ιστορία και το μέλλον μας, είναι η ζωή μας.
Ας μη μεμψιμοιρούμε και ας μη διαμαρτυρόμαστε για την όποια κατάστασή της. Δεν μάς πρέπει η πίκρα. Ας μην κοιτάμε την Πόλη εξωτερικά και επιφανειακά. Ας την κοιτάξομε σε βάθος. Και ένα τέτοιο κοίταγμα θα μας αποκαλύψει ότι η Πόλις είναι ελεύθερη. Ο θάνατος δεν τη νίκησε. Η Πόλις λειτουργείται συνεχώς και αδιαλείπτως. Χωρίς διακοπή. Ορατά και αοράτως. Λειτουργείται, αγιάζεται και παραμένει ελεύθερη. Τα υπόλοιπα είναι στα χέρια του Θεού. Εμείς ας γευόμαστε τη χαρά αυτής της ελευθερίας. Ας επισκεπτόμαστε την Πόλη ορατά ή και μυστικά, εσωτερικά, ας τη μελετούμε, ας ζυμωνόμαστε με τον παλμό της, ας την αισθανόμαστε δική μας και θεμελιακό κομμάτι της ύπαρξής μας, ας την αγαπάμε και ας προσευχόμαστε για αυτήν, την Πόλη, την καρδιά των Ρωμηών, την καρδιά των Ορθοδόξων. Και πάνω απ’ όλα ας αποδιώξομε από το μυαλό μας κάθε εθνικιστική σκιά και εγωισμό αλλά και κάθε άλλη κοσμική σκοπιμότητα και ματαιοδοξία. Μόνο έτσι θα μπορέσομε να γευτούμε την ανεκλάλητη χαρά που έχει να μάς προσφέρει. Τα υπόλοιπα είναι στα χέρια του Θεού και όπως αυτός νομίζει και κρίνει ότι πρέπει να γίνουν. Και ίσως ίσως όσο πιο γρήγορα αποβάλλομε και απεκδυθούμε το όποιο κοσμικό μας φρόνημα τόσο πιο εύκολα θα ανοίξει πνευματικά ο δρόμος και για άλλες ανέλπιστες εξελίξεις.
(*) Δημοτικό.
Πρώτη δημοσίευση: Καθημερινή 26/8.

Ποιοι και πότε θα πάρουν Δώρο Χριστουγέννων - Πόσο παίρνουν οι άνεργοι

 

Comments
Παρ, 28/11/2014 - 14:21 --
Πως Υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων
Κάθε χρόνο παρέχεται από τον ΟΑΕΔ στους ανέργους που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, Δώρο Χριστουγέννων το οποίο ισούται με το ποσό της τακτικής επιδότησης στο βαθμό που έχουν πάρει επίδοκμα από  1 Μαΐου εως 31 Δεκεμβρίου 2014 και αναλογία εφόσον υπάρχει μικρότερη διάρκεια επιδότησης.
Το δώρο των Χριστουγέννων θα δωθεί στους δικαιούχους από τον ΟΑΕΔ, πριν ή μέσα στη εβδομάδα των Χριστουγέννων
Εφόσον έπαιρναν επίδομα για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω θα δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. 
Στον ιδιωτικό τομέα
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.  Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.  Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στα αστυνομικά τμήματα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο.  Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 100-150 ευρώ.
Πως Υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαίου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. 
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. 
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σ αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 
2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. 
Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. 
Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφ’όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. 


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B9#ixzz3KX1fUQnX 
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Αντάλλαξαν αβρότητες και μηνύματα περί ενώσεως Βαρθολομαίος-Φραγκίσκος


"Ίνα επανεύρωμεν την πλήρη μεταξύ των Εκκλησιών ημών κοινωνίαν" ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Πάπα Φραγκίσκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Εσπερινό στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πριν από λίγη ώρα,ενώ ο Πάπας απήντησε κάνοντας λόγο για "κοινή αφοσίωση στην πιστότητα του Θεού, που θέτει το θεμέλιο για την ανασυγκρότησι του ναού του που εἰναι η Εκκλήσια"
 
Ακολουθούν οι ομιλίες του Πατριάρχη και του Πάπα: 
 
Ομιλία Βαρθολομαιου
 
Αγιώτατε,
 
Εν δοξολογία προς τον Πανάγαθον εν Τριάδι Θεόν υποδεχόμεθα Υμάς και την τιμίαν Υμών Συνοδείαν εις τον ιερόν τούτον χώρον, ένθα η Καθέδρα των επισκόπων της ιστορικής και μαρτυρικής ταύτης Εκκλησίας, της επιφορτισθείσης υπό της Θείας Προνοίας μετά του πολυευθύνου λειτουργήματος της Πρωτοθρόνου των κατά τόπους αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών.
 
Υποδεχόμεθα Υμάς εν χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη, διότι ηγαθύνθητε να φέρητε τα βήματα Υμών από της Παλαιάς εις την Νέαν Ρώμην, γεφυρούντες διά της κινήσεως Υμών ταύτης συμβολικώς την Δύσιν και την Ανατολήν, κομιστής της αγάπης του Πρωτοκορυφαίου προς τον Πρωτόκλητον αυτάδελφον αυτού.
 
Η ενταύθα έλευσις Υμών, το πρώτον από της προσφάτου αναρρήσεως της Υμετέρας Αγιότητος εις τον θρόνον της «προκαθημένης της αγάπης», αποτελεί συνέχειαν αναλόγων επισκέψεων των τετιμημένων προκατόχων Υμών Παύλου του Ϛ΄, Ιωάννου Παύλου του Β΄ και Βενεδίκτου του ΙϚ΄, μαρτυρούσα την βούλησιν Υμών και της αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρώμης, όπως συνεχισθή η αδελφική μετά της ημετέρας Ορθοδόξου Εκκλησίας σταθερά πορεία, προς αποκατάστασιν της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών ημών.
 
Χαιρετίζομεν, όθεν, μεθ᾿ ικανοποιήσεως και εκτιμήσεως μεγάλης την ενταύθα έλευσιν της Υμετέρας Αγιότητος, ως γεγονός ιστορικόν και πλήρες οιωνών αγαθών διά το μέλλον.
 
Ο ιερός ούτος χώρος, εν τω οποίω επί αιώνας, εν μέσω ποικίλων ιστορικών κλυδωνισμών, οι εκάστοτε Οικουμενικοί Πατριάρχαι ετέλεσαν και τελούν το ιερόν Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας, αποτελεί διάδοχον άλλων επιφανών λατρευτικών χώρων εν τη Πόλει ταύτη, τους οποίους ελάμπρυναν διαπρεπείς εκκλησιαστικαί μορφαί, ανήκουσαι ήδη εις την χορείαν των μεγάλων Πατέρων της κατά την οικουμένην Εκκλησίας.
 
Τοιούτοι υπήρξαν και οι προκάτοχοι της ημετέρας Μετριότητος άγιοι Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, των οποίων τα ιερά λείψανα αναπαύονται ήδη εν τω ιερώ τούτω ναώ, ομού μετ᾿ εκείνων του Μεγάλου Βασιλείου, της κυρωσάσης τον Τόμον της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας και άλλων αγίων της Εκκλησίας – τούτο δε χάρις εις την εκ μέρους της Εκκλησίας της Ρώμης ευγενή απόδοσιν αυτών εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Άγοντες εφέτος την επέτειον της συμπληρώσεως δέκα ετών από του ευλογημένου τούτου γεγονότος εκφράζομεν προς την Υμετέραν Αγιότητα τας θερμάς ημών ευχαριστίας διά την φιλάδελφον χειρονομίαν ταύτην της Υμετέρας Εκκλησίας προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.
 
Οι ιεροί ούτοι Πατέρες, επί της διδασκαλίας των οποίων ώκοδομήθη η κοινή κατά την πρώτην χιλιετίαν πίστις ημών, είησαν πρεσβευταί προς Κύριον, ίνα επανεύρωμεν την πλήρη μεταξύ των Εκκλησιών ημών κοινωνίαν, εκπληρούντες ούτω το άγιον θέλημα Αυτού, εις καιρούς κρισίμους διά την ανθρωπότητα και τον κόσμον. Διότι, κατά τον ιερόν Χρυσόστομον, «τούτό εστιν ο μάλιστα συγκροτεί τους πιστούς, και την αγάπην συνέχει˙ διά τούτο, ίνα ώσιν εν φησίν ο Χριστός» (Εις προς Φιλιπ. 4,3 P.G. 62, 208).
 
Εκφράζοντες και αύθις την χαράν και ευχαριστίαν της αγιωτάτης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και της ημετέρας Μετριότητος επί τη επισήμω ταύτη και φιλαδέλφω επισκέψει της Υμετέρας Αγιότητος, ευχόμεθα Αυτή και τη τιμία Αυτής Συνοδεία ευλογημένην κατά πάντα παρά Κυρίου την εν τω μέσω ημών παραμονήν Σας εις περαιτέρω σύσφιγξιν των αδελφικών ημών δεσμών προς δόξαν του αγίου Αυτού ονόματος.
 
«Χάρις δε τω Θεώ επί τη ανεκδιηγήτω αυτού δωρεά» (Β΄ Κορ. θ, 15).
 
Ως ευ παρέστητε, ηγαπημένε εν Κυρίω αδελφέ!
 
Ομιλία Φραγκίσκου
 
Παναγιὼτατε, αγαπητέ Aδελφέ,
 
η βραδιά φέρνει πάντα μαζί της ενα μικτό αίσθημα ευγνωμοσύνης γιά την ημέρα που βιώθηκε καί τρεμάμενη εμπιστοσύνη μποστά στην νύχτα που πέφτει. Απόψε η ψυχή μου είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, που με αξιώνει να βρεθώ εδώ και να προσευχηθώ μαζί με την Παναγιότητα Σας και με αυτήν την αδελφή Εκκλησία, στο πέρας μιάς έντονης ημέρας αποστολικής επίσκεψης, και συγχρόνως η ψυχή μου είναι σε αναμονή της ημέρας που ήδη αρχήσαμε λειτουργικά: της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, Προστάτου αυτής της Εκκλησίας.
 
Διά μέσου των λόγων του Προφήτου Ζαχαρίου, ο Κύριος μάς εδώρησε ακόμα μια φορά, σε αυτήν την εσπερινή προσευχή, το θεμέλιο που είναι η βάση της προέκτασης μας προς το ενα σήμερον και προς το ενα αύριον, ο στερεός βράχος επι του οποίου μπορούμε να οδηγήσουμε μαζί τα βήματα μας με χαρά και ελπίδα, αυτό το απο βράχο θεμέλιο, είναι η υπόσχεση του Κυρίου: «Ιδού εγώ σώζω τον λαόν μου απο γής ανατολών και απο γής δυσμών...εν αληθεία και δικαιοσύνη» (8, 7.8)
 
Μάλιστα, σεβάσμιε και αγαπητέ αδελφέ Βαρθολομαίε, ενώ εκφράζω το εγκάρδιο ευχαριστώ για την αδελφική Σας υποδοχή, αίσθανομαι οτι η χαρά μας είναι πιό μεγάλη γιατί η πηγή της βρίσκεται αλλού, οχι σε εμάς, οχι στο καθήκον μας και στις προσπαθείες μας, οι οποίες βεβαίως υπάρχουν, αλλά στην κοινή αφοσίωση στην πιστότητα του Θεού, που θέτει το θεμέλιο για την ανασυγκρότησι του ναού του που εἰναι η Εκκλήσια (βλ Ζαχ. 8,9). «Ιδού ο σπόρος της ειρήνης» (Ζαχ 8.12), ιδού ο σπόρος της χαράς. Αυτή η ειρήνη και αυτή η χαρά που ο κόσμος δεν μπορεί να δώσει, αλλά που ο Κύριος Ιησούς υποσχέθηκε στους μαθητές του, και τους εδώρησε με την Ανάσταση του, δυνάμει του Παναγίου Πνέυματος.
 
Ο Ανδρέας και ο Πέτρος άκουσαν αυτήν την υπόσχεση, έλαβαν αυτήν την δωρεάν. Ήσαν αδελφοί εξ αίματος, αλλά η συνάντηση με τον Χριστό, τους μετέβαλε σε αδελφούς εν τη πίστη και εν τη αγάπη. Και σ'αυτήν την χαρμόσυνη βραδιά, σε αυτήν την προεόρτιαν προσευχήν θα ήθελα προ πάντων να πώ : αδελφοί στήν ελπίδα.
 
Οποία χάρις, Παναγιώτατε, να μπορούμε να είμαστε αδελφοί εν τη ελπίδι του Αναστάντος Χριστού! Οποία χάρις, και οποία ευθύνη, να μπορούμε να βαδίζουμε μαζί σ'αυτήν την ελπίδα, ενισχυμένοι με την μεσιτεία των Αγίων αδελφών Αποστόλων Ανδρέα και Πέτρο!
 
Γνωρίζοντας οτι αυτή η κοινή ελπίδα δεν θα μας απογοητεύσει, γιατί είναι θεμελιωμένη οχι επάνω στις πτωχές μας δυνάμεις, αλλἀ στην πιστότητα του Θεού.
 
Με αυτήν την χαρούμενην ελπίδα, γεμάτη ευγνώμοσυνη και τρεμάμενη αναμονή, εκφράζω προς την Παναγιώτητα Σας, προς όλους τους παρόντες, και προς την Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως την θερμήν μου αδελφικήν ευχήν επι τη εορτή του Αγίου Προστάτου Της.
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...