Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Γ. Πατούλης: «Απαγορευτική η χρήση του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος»

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η θέση της ΚΕΔΕ ότι στο ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το γειτονικό κράτος, διατυπώθηκε δια του Προέδρου της Γ. Πατούλη και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης.
Στο σχετικό κείμενο επισημαίνεται, πως το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αναμένει το περιεχόμενο των θέσεων που θα διαμορφώσουν οι Π.Ε.Δ. της χώρας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού ψηφίσματος που θα εκδοθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού Κράτους των Σκοπίων απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και σημειώνεται πως σε αυτή την απόφαση, δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία.
Αναλυτικά η θέση της ΚΕΔΕ:
«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού Κράτους των Σκοπίων απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Την ιστορική ευθύνη για την απόφαση που θα ληφθεί, την έχει η Ελληνική Βουλή.
Σε αυτή την απόφαση, δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία, αλλά ούτε και ο εφησυχασμός απέναντι στον αλυτρωτισμό που εκφράζουν οι γείτονες μας.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρεί ότι στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από το γειτονικό κράτος.
Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αναμένει το περιεχόμενο των θέσεων που θα διαμορφώσουν οι Π.Ε.Δ. της χώρας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του ψηφίσματος που θα εκδώσουμε».

Kατά Δούρου 
Παράλληλα ο κ. Πατούλης προέβη σε καταγγελίες κατά της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.
«Η Περιφέρεια Αττικής χρησιμοποιεί τα χρήματα με κομματικά και φιλικά κριτήρια» είπε ο κ. Πατούλης. «Είναι η χειρότερη μακράν περιφερειάρχης» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κ. Δούρου και κατηγορώντας την ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα ένα έργο που να έχει εκπονηθεί επί των ημερών της.
(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Μόσχα: Αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πρόσφερε κάλυψη στην επίθεση τζιχαντιστών με drones κατά των ρωσικών βάσεων.


 

  • 74

Μόσχα: Αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πρόσφερε κάλυψη στην επίθεση τζιχαντιστών με drones κατά των ρωσικών βάσεων.Μόσχα: Αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πρόσφερε κάλυψη στην επίθεση τζιχαντιστών με drones κατά των ρωσικών βάσεων.
ΠΗΓΗ
To ρωσικό Υπ.Άμυνας μεταξύ άλλων σήμερα κατήγγειλε ότι ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος βρισκόταν σε μια ζώνη κατά την επίθεση των τρομοκρατών με drone στη ρώσικη βάση.
Το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροασκάφος πέταξε στη Μεσόγειο σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια περισσοτέρων από 4 ωρών μεταξύ Ταρτούς και Ηmeimem κατά τη διάρκεια της επίθεσης για να την προστατέψει και να της προσφέρει κάλυψη.

Καιρός - Προσοχή: Έρχεται ψυχρή εισβολή στη χώρα μας – Πού θα «χτυπήσουν» έντονα φαινόμενα

 

Καιρός - Προσοχή: Έρχεται ψυχρή εισβολή στη χώρα μας – Πού θα «χτυπήσουν» έντονα φαινόμενα
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Έρχονται (ξανά) καταιγίδες και χιόνια – Σε ποιες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, σύμφωνα με την ΕΜΥΓια ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος. 
Καιρός για… καταιγίδες και χιόνια. Κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει τις επόμενες ημέρες τη χώρα . Ήδη από σήμερα, Τετάρτη (10/01/2018) σε πολλές περιοχές τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι έντονα.
Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής το βράδυ. Περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίες τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί, βορειοανατολικοί 3-5 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 4-6 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Το βράδυ οι βροχές στα κεντρικά και νότια θα ενταθούν και θα σημειωθούν και καταιγίδες, κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο, πιθανώς τοπικά ισχυρές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί, βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τη νύχτα τοπικά ισχυρές. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι ανατολικοί, βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ, που από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4-6 μποφόρ και τοπικά μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι στα βόρεια ανατολικοί, βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4-6 μποφόρ και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καιρός τώρα: Συννεφιασμένη η Τετάρτη - Δείτε πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες (pics)

Καιρός τώρα: Συννεφιασμένη η Τετάρτη - Δείτε πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες (pics)

Καλλιάνος: Έρχεται κακοκαιρία διαρκείας με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια και στα πεδινά

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, διαδοχικά συστήματα κακοκαιριών θα μας προσεγγίσουν από τα δυτικά τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα, να εκδηλωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σποραδικές καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Αναλυτικά, η πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου, όπως αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, αναφέρει:
«Έναρξη των βροχοπτώσεων από την Τετάρτη
Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, θα εκδηλώνονται τοπικές βροχοπτώσεις στα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας που βρίσκονται ανατολικά της κορυφογραμμής της Πίνδου, άρα σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της κεντροβόρειας Εύβοιας, πιθανώς τοπικά στις Σποράδες αλλά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Από το βράδυ της Τετάρτης όμως, θα προσεγγίσουν τη δυτική Ελλάδα νεφώσεις οι οποίες θα είναι εφοδιασμένες με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι θα βρέξει (τοπικά ισχυρά) και εκεί. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ή και λίγο μετά από αυτά) οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Βροχές και στην Αττική
Από το βράδυ τις Τετάρτης αναμένεται «πέρασμα» με βροχοπτώσεις και από την Αττική και πιθανότατα ακόμη και εκδήλωση τοπικών καταιγίδων που θα διατηρηθούν κατά διαστήματα έως και την Πέμπτη το πρωί.
Πέμπτη - Παρασκευή: Συνέχιση του άστατου καιρού
Μετά την Τετάρτη, το επόμενο διήμερο, δηλαδή αυτό της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο καιρός αναμένεται κατά διαστήματα άστατος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται στα ορεινά από τα 1.000 μέτρα στη βόρεια Ελλάδα και από τα 1.300-1.400 μέτρα στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.
Προσοχή στις τοπικές ομίχλες νωρίς το πρωί
Κυρίως σε κλειστές πεδιάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας, μέχρι και τουλάχιστον την Παρασκευή θα σημειώνονται τοπικές ομίχλες που θα περιορίζουν σημαντικά την ορατότητα.
Ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο
Το Σαββατοκύριακο αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και αρχής γενομένης ασφαλώς από τη βόρεια Ελλάδα. Η πτώση της θερμοκρασίας στις πιο κεντρικές περιοχές της χώρας θα γίνει αισθητή κυρίως την Κυριακή. Δεν φαίνεται με μια πρώτη εκτίμηση όμως για κάτι ακραίο. Σίγουρα θα εισέλθουν ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια και προερχόμενες από τη Ρωσία, όμως δεν θα ρίξουν τη θερμοκρασία σε τιμές που θα προβληματίσουν. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο. Στο Ιόνιο θα είναι σαφέστατα καλύτερη η κατάσταση».
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

Οι πλειστηριασμοί, τα επιδόματα και το ..."καλό" μνημονιακό πολυνομοσχέδιο


 



Οι πλειστηριασμοί, τα επιδόματα και το ..."καλό" μνημονιακό πολυνομοσχέδιο
Της Νίκης Ζορμπά
Μαζεύτηκαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κυρίως, για να "αναλύσουν" τα περί πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, με στόχο να σημάνει την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης.
Ο κ. Τσακαλώτος, έδειξε μεν ένα προβληματισμό για την αλλαγή στον τρόπο κήρυξης των απεργιών ( είχε προηγηθεί "θερμό" επεισόδιο στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ της κ. Αχτσιόγλου και μελών του ΠΑΜΕ, του Συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ), αλλά στο σύνολό του ( 1500 σελίδων), ο ΥΠΟΙΚ είπε στους συριζαίους βουλευτές ότι το πολυνομοσχέδιο είναι θετικό στο ισοζύγιο και μάλιστα, για πρώτη φορά στη μνημονιακή ιστορία του τόπου.
Οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους είχαν χαλάσει τον κόσμο το προηγούμενο διάστημα τινές από το κυβερνών κόμμα, γίνονται πλέον, από τις 22.2, μόνον ηλεκτρονικοί, αλλά τούτο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη συνεδρίαση Τσακαλώτου, υπουργών και βουλευτών, δεν ήταν το "αγκάθι" που βάρυνε το κλίμα στη σύναξη.
Παρότι, ακόμη και η ρύθμιση για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές στο Δημόσιο, εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο ( καίτοι εκκρεμεί η διαπραγμάτευση επ αυτών με τους Θεσμούς).
Το κλίμα βάρυνε, κατά πληροφορίες, το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, κυριώτατα αυτά που αφορούν για τρίτεκνους- πολύτεκνους και υφίστανται "κλάδεμα".
Η γκρίνια εκφράστηκε προς την Θεανώ Φωτίου, είπε grosso modo είπε ότι γλίτωσαν τα χειρότερα, διότι παρά τις απαιτήσεις των Θεσμών για περικοπή τους, τελικώς απλώς υπήρξε "εξορθολογισμός" στον τρόπο υπολογισμού τους.
Κατά τα λοιπά, σαν έτοιμη από καιρό η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται την προσεχή Δευτέρα να υπερψηφίσει και αυτό το πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, για να φτάσει η χώρα ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
Αυτό είναι άλλωστε το κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, την Δευτέρα και επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών.
Όπως είπε, ο ίδιος, στις 22 Ιανουαρίου, στο Eurogroup, ολοκληρώνεται και τυπικά η λήξη της γ΄ αξιολόγησης και ξεκινάει η μεγάλη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα φέρουν τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα εφαρμοστούν, μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και η χώρα αποπερατώνει, βάσει του πλάνου κυβέρνησης- Θεσμών, το τρίτο πρόγραμμα.
"Αυτή αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα για τη χώρα ώστε μετά τον Αύγουστο να εξυπηρετεί αυτοδύναμα η χώρα τις υποχρεώσεις της" ανέφερε επακριβώς ο κ. Τζανακόπουλος για το πολυνομοσχέδιο, έχοντας διατρανώσει την "οριστική και αμετάκλητη" λήξη της σκληρής μνημονιακής περιόδου τον προσεχή Αύγουστο.
Οι γκρίνιες, ο προβληματισμός και οι επιμέρους ενστάσεις των συριζαίων βουλευτών επί του πολυνομοσχεδίου πάντως, δεν πρόκειται να προκαλέσουν πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση για το δια ταύτα της ψηφοφορίας. Τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται η ψήφισή του, το πολυνομοσχέδιο θα γίνει νομος του κράτους, απρόσκοπτα και χωρίς "δραματικές" κορώνες και εντάσεις, από την πλειοψηφία.

Ποιες ΔΕΚΟ περνάνε στο υπερταμείο

 Ποιες ΔΕΚΟ περνάνε στο υπερταμείο
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την μεταφορά των κρατικών εταιρειών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ γνωστή και ως υπερταμείο). Σύμφωνα με διατάξεις που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η διαχείριση των δημόσιων επιχειρήσεων μεταφέρεται απευθείας στην ΕΕΣΥΠ, ενώ καταργείται η ίδρυση της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία θα μεταβιβάζονταν οι συμμετοχές του Δημοσίου.
Αυτά θα ισχύσουν, όπως προκύπτει από τις εν λόγω διατάξεις, από την έναρξη ισχύος του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, οι συμμετοχές πλειοψηφίας και μειοψηφίας του Δημοσίου που μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στο υπερταμείο αφορούν τις εταιρείες ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του (ΟΣΥ Α.Ε.- ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), ΟΣΕ ΑΕ, ΟAKA, ΕΛΤΑ, Ε.Υ.Α.Θ.,  Ε.ΥΔ.Α.Π, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,  Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ),  Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ), ΔΕΘ -HELEXPO και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.
Σημειώνεται ότι ο νόμος 4389/2016 όριζε, εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, την μεταβίβαση στο υπερταμείο και των Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛ.Β.Ο. και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, οι οποίες, ως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο, εξαιρούνται (από την μεταφορά τους στο υπερταμείο).
Το πολυνομοσχέδιο αναφέρει, ακόμη, ότι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του υπερταμείου ή των άμεσων θυγατρικών της, πλην των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει τελική αποτίμηση της αξίας τους.
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο
Αναλυτικά, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν:
-τη δυνατότητα απόδοσης μερίσματος από την ΕΕΣΥΠ προς το Ελληνικό Δημόσιο, για το μέρος των κερδών της το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, δημιουργείται η απαραίτητη διασύνδεση της χρήσης του ποσού αυτού με το εθνικό σύστημα ελέγχου του ΕΣΠΑ και τους σχετικούς μηχανισμούς που το περιβάλλουν. Ειδικότερα, ποσοστό 50% των κερδών της κρατικής εταιρείας καταβάλλεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και διατίθεται σύμφωνα με το ν. 4336/2015.
Σχετικά με τα λοιπά κέρδη θα πρέπει:
αα) Ένα μέρος να αποδίδεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και να χρησιμοποιείται από το Ελληνικό Δημόσιο για επενδύσεις και
ββ) Ένα μέρος θα χρησιμοποιείται από την κρατική εταιρεία για επενδύσεις και δύναται επίσης να διακρατηθεί για να καλυφθούν πιθανές μελλοντικές ζημιές.
Ποσά τα οποία αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο ως μέρισμα, χρησιμοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του σε επενδύσεις, σε έργα επιλέξιμα για χρηματοδότηση των θεματικών στόχων του ΕΣΠΑ της τρέχουσας ή επόμενων προγραμματικών περιόδων, έργα ΣΔΙΤ του ν. 3389/2005, είτε βάσει ειδικής νομοθεσίας ή έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΤΕπ ή άλλους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.
Τα εν λόγω έργα χρηματοδοτούνται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) [του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Εσωτερικός κανονισμός
Προβλέπεται επίσης:
- η θέσπιση εσωτερικού κανονισμού, ενός λεπτομερούς πλαισίου ("Μηχανισμός Συντονισμού") σχετικά με την διακυβέρνηση των κρατικών εταιρειών αναφορικά αα) με τον προσδιορισμό της αποστολής τους, ββ) με την θέσπιση στόχων για τα Διοικητικά Συμβούλια   και γγ) την συμμετοχή στην αναπτυξιακή στρατηγική του κράτους.
- το πλαίσιο ειδικών υποχρεώσεων προβλέπει τη συγκρότηση ενός μηχανισμού ο οποίος θα καθορίζει, σε γενικές γραμμές, κατά πόσο είναι αναγκαία η επιβολή ειδικών υποχρεώσεων στη σχετική δημόσια επιχείρηση προκειμένου το Κράτος να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους του στον τομέα όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, ή προκειμένου να εξυπηρετηθεί το γενικό συμφέρον.
-η διαμόρφωση πλαισίου ειδικών υποχρεώσεων που περιλαμβάνει μηχανισμούς για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών και λειτουργικών στόχων και των δεικτών απόδοσης της σχετικής δημόσιας επιχείρησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη των σχετικών στρατηγικών στόχων ή να διασφαλισθεί η επαρκής εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος

"Ταμίας" του Μάρη ο Δραγασάκης;

 

"Ταμίας" του Μάρη ο Δραγασάκης;

Απίστευτη καταγγελία από την Νέα Δημοκρατία

Ποιος διαβάζει τους πεθαμένους, ποιος ασχολείται με τους πεθαμένους; Ποιο ΕΘΝΟΣ, ποιος Καραμανλής, ποιος φούφουτος; Ο Καραμανλής που με αιχμή του δόρατος τον Πάκη διόρισε ένα εκατομμύριο στο Δημόσιο και χρεοκόπησε τη χώρα προσπαθεί να αναστηθεί μέσα από τις πεθαμένες εφημερίδες του Μπόμπολα-Σαββίδη με μπροστινό τον Μάρη.
Η ΝΔ-άλλο χαζοκόμμα κι αυτό-δίνει αξία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας με την ανακοίνωσή της. Ωσπου να βγάλει ανακοίνωση δεν το είχε πάρει κανείς χαμπάρι.
Για οικονομική και μηντιακή διαπλοκή λοιπόν κατηγορεί την κυβέρνηση με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους» που το χαρακτηρίζει προβοκατόρικο.
Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Στοχοποιούν τον οξυδερκή Καραμανλή» αναφερόμενη σε δημοσιεύματα που τον ονοματίζουν σαν τον κύριο υπεύθυνο της οικονομικής κρίσης και αφήνοντας υπονοούμενα ότι αυτά είναι σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος.
«Μετά και το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο του  “Έθνος” δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο Όμιλος Μάρη βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να προωθεί την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γεγονός, φυσικά, που δεν είναι άσχετο με το ζήτημα της φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου – κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Δ. Μάρη – για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Η Κυβέρνηση είναι προφανές πλέον ότι εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκείνοι τους το ξεπληρώνουν χτίζοντας ένα νέο σύστημα οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής.
Απόδειξη τούτου είναι ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μάρη.
Να γνωρίζουν άπαντες ότι θα μας βρουν απέναντι. Και κυρίως να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Ο χρόνος της Κυβέρνησης μετράει αντίστροφα και καμία συμμαχία με την παλιά ή τη νέα διαπλοκή δεν μπορεί να τη διασώσει».

Πότε θα μιλήσει ο Καραμανλής;

 

Πότε θα μιλήσει ο Καραμανλής;
Του Γιάννη Σιδέρη
Συνήθως και η απόσυρση, δια της σιωπής, ενός δημοσίου προσώπου δημιουργεί την αχλή του μύθου του, ενώ η καθημερινή του παρουσία, η υπεράσπιση εαυτού, επιφέρει την τριβή και την απομύθευση.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όχι μοναδικός αλλά καίριος παράγων της χρεοκοπίας της χώρας (κατά τη συχνή και σχεδόν μοναχική, αναφορά του γράφοντος), απεποιήθη των ευθυνών της κυβερνητικής θητείας δια της… εναρέτου σιωπής. Μια σιωπή, η ηρεμία της οποίας δεν διεταράχθη κατά την 7χρονη τρικυμιώδη πορεία τη χώρας, από ποικίλους λόγους, κυριότεροι των οποίων:
Ο προστατευτικός κλοιός που ορθώθηκε από το σύνολο σχεδόν της ΝΔ, καθώς η  συντριπτική της πλειοψηφία ομνύει στον «Καραμανλισμό». Τι εστί Καραμανλισμός αφορά τους Νεοδημοκράτες αλλά και τους κοινωνιολόγους, περισσότερο από τους πολιτικούς επιστήμονες. Έχει σημείο αναφοράς και συσπείρωσης σε ένα πολιτικό πρόσωπο που ήταν δραστήριο, δυναμικό, άφησε πίσω του κυβερνητικό έργο (δημόσια έργα, έντονη αστικοποίηση, έως υδροκεφαλισμός τη πρωτεύουσας, κάποια εκβιομηχάνιση, και κυρίως ένταξη στην ΕΟΚ), αλλά δεν διεύρυνε τους ιδεολογικούς ορίζοντες του κόμματός του, δεν ενέπνευσε νέες ιδέες, δεν άνοιξε δρόμους σε νέες πολιτικές θεωρίες, δεν άφησε παρακαταθήκη συγγραφικού επιστημονικού και ιδεολογικού έργου. Ο «Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός» ως ιδεολογικό στίγμα, μάλλον δεν έγινε κατανοητός από  το κόμμα του, αφού δεν επεξηγήθηκε και δεν τεκμηριώθηκε. Εξ αυτού και ένας επίγονός του στην αρχηγία, ο Μιλτιάδης Έβερτ, σε μια προσπάθεια να επεξηγήσει τον όρο, είχε δηλώσει κάποτε είμαστε φιλελεύθεροι αλλά βάλαμε και τον «ριζοσπαστισμό» που «είναι της μόδας» (μεταχουντική ριζοσπαστικότης).
Σαφώς δεν κρίνουμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε πέντε αράδες μιας επιφυλλίδας. Στο μη κατανοητό για εμάς «Καραμανλισμό» αναφερόμαστε, που λειτουργεί σαν φετίχ στο κόμμα του (πολύ περισσότερο από ό,τι ο «Παπανδρεϊσμός» στο ΠΑΣΟΚ) και του οποίου οι προστατευτικές φτερούγες σκέπασαν τον επίγονο Κώστα Καραμανλή και την κυβερνητική του θητεία.
Ένα άλλο πέπλο προστασίας άπλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος - «αριστερός» μην ξεχνιόμαστε - επιδόθηκε σε μια γενικόλογη καταγγελιολογία περί των «δύο κομμάτων που κατέστρεψαν τη χώρα», αλλά κράτησε διακριτικότατες αποστάσεις από την κυβερνητική περίοδο Καραμανλή του νεοτέρου, δίνοντας την αφορμή να αναπτυχθεί αιτιολογημένη υποψία περί υπόγειων διαδρομών με την Καραμανλική πτέρυγα (άλλωστε τόσα στελέχη της αξιοποίησε δεόντως). Ήθελε να κάνει εξεταστική για τον Παπανδρέου που μας έβαλε τα μνημόνια, αλλά απέρριψε αιδημόνως την πρόταση Γεννηματά, η εξεταστική να αρχίσει από το 2.000 ώστε να περιλάβει και την εποχή του πασοκικού εκσυγχρονισμού, αλλά και την περίοδο Καραμανλή. Γιατί άραγε; (ρητορική η ερώτηση).
Τρίτος παράγων ήταν ο δημοσιογραφικός κόσμος. Κατά την είσοδο στο μνημόνιο κατέρρευσαν οι εφημερίδες, το κατεξοχήν πεδίο μάχιμης δημοσιογραφικής έρευνας (στο ελληνικό μέτρο πάντα), και η ενημέρωση του λαού αφέθηκε ολοσχερώς στην προχειρότητα και τον άσφαιρο εντυπωσιασμό της τηλοψίας, και κυρίως των «ενημερωτικών» εκπομπών.  Π.χ. πρωινή ενημερωτική εκπομπή εμφανίστηκε με «ζωνάρι», «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», ψεκάζοντας έτσι τον τηλεθεατή με τη δική της αήθη «αλήθεια» περί των αιτιών της χρεοκοπίας. Αξιοποιούσε έτσι την αγανάκτηση και την απελπισία των πληττόμενων από τα μνημόνια, μετατρέποντάς την σε εύκολη τηλεθέαση. Γιατί να κουραστεί και να ερευνήσει το «πότε», «πώς» και «γιατί»,  το καράβι άλλαξε ρότα και στούκαρε στα βράχια;
Ενδεχομένως να υπήρχαν και συμφέροντα των επιχειρηματιών των ΜΜΕ, αλλά επιχειρηματίες που πήγαν κόντρα στο «όχι» του δημοψηφίσματος, δεν θα είχαν σοβαρή αντίρρηση για έρευνα. Απλώς έχει κόστος, απαιτεί εργατοώρες, ενασχόληση προσωπικού –το προσωπικό δεν εξέλειπεν - αλλά η τηλεόραση είναι πρωτίστως θέαμα, και τέτοιες έρευνες, με αριθμούς και στοιχεία, δεν ενσωματώνονται στο DNA της. Δεν φέρνουν και μεγάλη τηλεθέαση. Πιο εύκολο ήταν να καλείς στα παραθύρια φωνακλάδες βουλευτές, κατά συνήθεια τους πιο κραυγαλέους ή γραφικούς, να γράφεις νούμερα και να σε αγαπάει ο κόσμος ως προστάτη του και φωνή του (ναι, δυστυχώς η δημοσιογραφία, και δη η ηλεκτρονική, συνέβαλε στην συσκότιση για τις αιτίες της κρίσης –και δεν το λέμε για πρώτη φορά αυτό).
Το θέμα επανήλθε προσφάτως στην επικαιρότητα με αφορμή το έγγραφο των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδας προς τον τότε διοικητή Γιώργο Προβόπουλο, που δημοσίευε η Καθημερινή. Αφορούσε στην τραγική όπως καταδεικνύεται οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία αύξησε το χρέος από 181,5 δις ευρώ  το 2003, σε 301 δις ευρώ το 2009, και τις Δημόσιες Δαπάνες  από 45,1% του ΑΕΠ το 2006 σε  54,!% του ΑΕΠ.
Και πάλι, ενώ η έκθεση βρήκε ανταπόκριση στις δημοσιογραφικές σελίδες των ΜΜΕ, έλειψε ο σχολιασμός! Αντιθέτως περίσσεψε ο σχολιασμός της μικροπολιτικής υποψίας «γιατί τώρα;». Ενδεχομένως και αυτό να έχει βάση, και σαφώς ιντριγκάρει τους ιχνηλάτες του πολιτικού παρασκηνίου.
Η στήλη μακράν απέχοντας - και ολίγον αδιάφορη - από τέτοιες προσεγγίσεις του «γιατί τώρα», παραμένει στο γεγονός ότι η θητεία του Κώστα Καραμανλή σε σχέση με την χρεοκοπία της χώρας έχει μείνει στο απυρόβλητο, εξαιρέσει των άρθρων του διεισδυτικού οικονομολόγου Γ. Στρατόπουλου. Ωστόσο αυτή η απόκρυψη αποτελεί ματαιοπονία. Η ιστορία δεν μπορεί παρά να γραφτεί κάποια στιγμή, έστω και αν καθυστερήσει, και να αποδώσει ευθύνες.
Για να μην γίνει παρανόηση δεν εννοούμε ότι η χρεοκοπία είναι μόνο έργο Καραμανλή. Άλλωστε μέρος της διόγκωσης του χρέους οφείλεται και στην αποπληρωμή προηγούμενων δανείων το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως της ΝΔ. Εννοούμε ότι δεν έχει διερευνηθεί το μέγεθος της ευθύνης του, στο ποσοστό που του αναλογεί, με συνέπεια την μονοκαλλιέργεια «του παλιού πολιτικού συστήματος που κατέστρεψε τη χώρα».
Και επειδή η ιστορία θα γράψει, και θα γράψει σίγουρα, καλό είναι για την έξωθεν καλή μαρτυρία και την υστεροφημία του, να μιλήσει ο ίδιος και να μιλήσει τώρα. Την υστεροφημία του δεν θα την σώσει με βιβλία ο Γιάννης Παπαθανασίου, ούτε οι απελάτες του Καραμανλισμού, όπως π.χ. οι κ.κ. Γ. Βλάχος και Ευρ. Στυλιανίδης, που βγήκαν χθες στις ραδιοφωνικές ρούγες, για να υπερασπίσουν τον πρώην πρωθυπουργό, και απέδωσαν όλη τη χρεοκοπία στα αμαρτήματα του Άκη!!!(ου γαρ οίδασι το μέγεθος του χρέους).

Τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς - Όλα ηλεκτρονικά με εντολή θεσμών

 
Τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς - Όλα ηλεκτρονικά με εντολή θεσμών
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Οριστικό τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς βάζει το πολυνομοσχέδιο και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει και το ελληνικό δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι στο σώμα του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει την υποχρεωτική διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο, αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει κατατεθεί η σχετική διάταξη αφού επιλυθούν ορισμένες διαφωνίες με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να εξαιρεθεί το δημόσιο από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στόχος που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει προβληματισμό για τους πλειστηριασμούς του δημοσίου υποστηρίζοντας ότι αφενός το ελληνικό δημόσιο με βάση τον κώδικα πολιτικής δικονομίας βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των δικαιούχων, αφετέρου η εφορία έχει στην φαρέτρα της σειρά διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών όπως για παράδειγμα τις τρέχουσες ρυθμίσεις, ακόμα και την πλέον πρόσφατη του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη έως 50.000 ευρώ. Αναφέρει επίσης ότι μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα πρέπει να αποφασισθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το δημόσιο στους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα τονίζει ότι κάθε ένας οφειλέτης από τους 4 εκατομμύρια θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία.

Επίσης εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την σκοπιμότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημόσιο θα βρεθεί επισπεύδων πλειστηριασμών με πολλούς άλλους πιστωτές που θα αποκομίζουν και τα περισσότερα οφέλη. Επί της ουσίας η κυβέρνηση φοβάται κυρίως το πολιτικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Σε κάθε περίπτωση από τις 21 Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου θα διενεργούνται ηλεκτρονικά κάτι που ζητούσαν και οι συμβολαιογράφοι. Σύμφωνα με τη διάταξη από από τις 21 Φεβρουαρίου 2018, οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00.

Για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.
Κίνητρα για τις επιχειρήσεις με το πολυνομοσχέδιο
Κίνητρα για τις επιχειρήσεις που προχωρούν στην κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν, ολικώς ή μερικώς, τα αφορολόγητα αποθεματικά διαφόρων αναπτυξιακών νόμων με συντελεστή 5% αλλά μόνο για το 2018. Ο φόρος που οφείλεται αποδίδεται στο Δημόσιο με δήλωση, η οποία πρέπει να υποβληθεί μέσα σ’ ένα μήνα από την καταχώρηση στο ΓΕ.Μ.Η. της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τέσσερις (4) ίσες τριμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης.

Εφόσον κεφαλαιοποιήσουν τα αποθεματικά το 2019 ο συντελεστής αυξάνεται στο 10% και στο 20% το 2020. Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί είναι μία σημαντική διάταξη που προσφέρει κεφαλαιακή ευρωστία στις επιχειρήσεις διαφορετικά θα φορολογούνταν στην περίπτωση της κεφαλαιοποίησης με συντελεστή 29%.

Τα κίνητρα αφορούν και τις μη εισηγμένες Ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ αλλά για αυτές τις περιπτώσεις καλούνται και οι μέτοχοι να συνεισφέρουν με μετρητά. Σύμφωνα με τη διάταξη οι ανώνυμες εταιρείες, των οποίων οι μετοχές δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν ολικά ή μερικά, τα αφορολόγητα αποθεματικά διαφόρων αναπτυξιακών νόμων και με την προϋπόθεση ότι κατά τη διαχειριστική χρήση στην οποία συντελείται η κεφαλαιοποίηση θα αυξηθεί το μετοχικό ή εταιρικό τους κεφάλαιο κατά το ίδιο ποσό σε μετρητά από τους παλαιούς ή νέους μετόχους ή εταίρους. Στην περίπτωση αυτή εκδίδονται νέες μετοχές ή εταιρικά μερίδια, για τους δικαιούχους μετόχους ή εταίρους.

Για αποθεματικά μη εισηγμένων Α.Ε. και ΕΠΕ ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται για το 2018 στο 10% και στο 20% εφόσον η κεφαλαιοποίηση γίνει το 2020.

Απενεργοποίηση του ΑΦΜ σε περίπτωση φοροδιαφυγής προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

 

Αυστηρές διατάξεις που θα οδηγούν σε απενεργοποίηση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν ή έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία για την απόκτησή του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Επίσης προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για ευρεσιτεχνία και για επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Σε αυτόματη απενεργοποίηση του ΑΦΜ ή σε αναστολή της χρήσης του θα προχωρά η Εφορία για τους φορολογούμενους που διαπράττουν φοροδιαφυγή ή έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του ΑΦΜ.

- Φυσικά πρόσωπα των οποίων ο ΑΦΜ έχει ανασταλεί και θέλουν να προχωρήσουν σε νέα έναρξη εργασιών ως υποκείμενα στο ΦΠΑ υποβάλλοντας δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών θα πρέπει να καταθέσουν εγγύηση ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα που υπόκεινται στο ΦΠΑ και υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών στο φορολογικό μητρώο.

- Η Φορολογική Διοίκηση έχει τη δυνατότητα και χωρίς την υποβολή δήλωσης εγγραφής να αποδίδει ΑΦΜ σε φορολογούμενο ή σε πρόσωπο που δεν τυγχάνει φορολογούμενος εφόσον έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση φυσικού προσώπου τα προσωπικά στοιχεία του και σε περίπτωση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας την επωνυμία και την έδρα προκειμένου να βεβαιώσει ή και να εισπράξει απαιτήσεις κατά αυτού ή να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών της ημεδαπής.

- Η Εφορία μπορεί να απαιτήσει εγγύηση από οποιαδήποτε επιχείρηση υποβάλλει δήλωση εγγραφής στο φορολογικό μητρώο εάν μέτοχος ή εταίρος του νομικού προσώπου που υποβάλει τη δήλωση υπήρξε κατά τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της, μέλος του Δ.Σ. ή νομικός εκπρόσωπος άλλου νομικού προσώπου ή συνδεδεμένο πρόσωπο με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα και η πτώχευση ή αφερεγγυότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μη είσπραξη ή διακινδύνευση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

Φορολογικά κίνητρα

- Ευρεσιτεχνία: Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις τα κέρδη της επιχείρησης από τη πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της επιχείρησης που αναπτύχθηκε από την ίδια. Η απαλλαγή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσεις τρίτων.

- Κίνητρα εγκατάστασης: Εκπίπτει ετησίως και για μια πενταετία από το φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλουν για τη χρήση του ακινήτου οι επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα που εγκαθίσταται:

- στην περιοχή «Γεράνι» (Πειραιώς, Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας).

- Στην περιοχή του Μεταξουργείου (Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς, Ιερά Οδός του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Πηγή ρεπορτάζ: Enikonomia.gr

Θα τρώνε ξύλο και θα είναι και… πατριωτικό

Θα τρώνε ξύλο και θα είναι και… πατριωτικό
09/01/2018 12:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα τρώνε ξύλο και θα είναι και… πατριωτικό

Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα έρχεται ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων, Οσμάνι, αλβανικής καταγωγής, φέρνοντας προφανώς και κάποιο μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν, αλβανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με την πρόταση που έχει κατατεθεί ώστε να βρεθεί λύση για το όνομα.
Το δημοσίευμα λέει μάλιστα ότι αυτό έχει συμφωνηθεί και είναι το εξής:
Το όνομα των Σκοπίων θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά. Συγκεκριμένα :

ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑРепублика Нова Македонија (мк-кир)
Republika Nova Makedonija(mk-lat)
Republic of New Macedonia(eng)
Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας(gr)
Dimokratia tis Nea Makedonia(gr-lat)

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑНова Македонија - Nova Makedonija (mk)
New Macedonia (eng)
Νέα Μακεδονία (gr)

ΓΛΩΣΣΑ
Sovremen Makedonski jazik (мк)
Modern Macedonian/Makedonski (eng)
Σλαβομακεδονική γλώσσα - Slavomakedoniki glossa (gr)

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ - ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Македонско (мк)
New Macedonian (eng)
Νεομακεδονική (gr)

ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Нова Македонска Православна Црква–Охридска Архиепископија (мк)
New Macedonian Orthodox Church–Ohrid Archbishopric (eng)
Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας (gr)
η «Εθνική Ταυτότητα» θα υπόκειται σε διαπραγματεύσεις της συμφωνίας και θα είναι:
Македонец/Македонка/Македонци (мк)
Ethnic Macedonian/Ethnic Macedonians (eng)
Σλαβομακεδόνες/Slavomakedones (gr)

Παράλληλα προσδιορίζονται και οι Μακεδόνες της Ελλάδας για το πώς θα τους αποκαλούν οι Σκοπιανοί, αλλά και διεθνώς. Συγκεκριμένα:
Μακεδονική / Μακεδονικό - Μακεδόνες / Makedones (gr)
Greek Macedon/Greek Macedons (eng)
Грчки македон / Грчки македони (мк)
Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για λανθασμένες πληροφορίες, για προβοκάτσιες ή για στημένα ρεπορτάζ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι διαπραγματεύεται ο Κοτζιάς, ο Τσίπρας, ο κωλοτούμπας ή όποιος άλλος. Και δεν ξέρουμε επίσης αν απλώς ρίχνουν ονόματα για να πιάσουν το σφυγμό του κόσμου και μετά να πάνε σε άλλη λύση.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αν ισχύει η παραπάνω πρόταση είναι η απόλυτη ξεφτίλα και μην τολμήσουν ούτε καν να την παρουσιάσουν στη Βουλή. Ενδεχομένως να το κάνουν ώστε μετά να φέρουν μια σύνθετη ονομασία με το όνομα «Μακεδονία» και να πουν: «Είδατε, διαπραγματευτήκαμε σκληρά, πετύχαμε καλύτερη λύση, τώρα ψηφίστε που είναι ευκαιρία». Έτσι θα τρέξουν και οι κωλοτούμπες και θα ψηφίσουν… πάντα πατριωτικά. Το έχουν κάνει και με τα μνημόνια άλλωστε ουκ ολίγες φορές.
Αλλά αυτό το παραπάνω έκτρωμα που παρουσιάζουν ως λύση δεν πρόκειται να περάσει. Κι όχι γιατί βγήκε νωρίς νωρίς ο Δημήτρης Καμμένος και είπε ότι δεν θα ψηφίσει καμιά λύση με το όνομα Μακεδονία. Είναι να γελά κανείς με όλους αυτούς που μιλάνε και μετά σηκώνουν τα χεράκια τους, εκτός κι αν βλέπουν ότι βουλιάζει το καράβι και θέλουν να πηδήξουν στο επόμενο.
Αυτές οι αναφορές στη γλώσσα, την εθνικότητα, την Εκκλησία, την ταυτότητα δεν μπορούν να περάσουν απλά και ξάστερα και μην τολμήσουν να πάνε στη Βουλή. Θα τρώνε ξύλο και θα είναι και… πατριωτικό.

ANTINEWS

Φάκελος FYROM: Μάχες εντυπώσεων για μια χαμένη υπόθεση - Η "Macedonia" δεν θα έχει ελληνική αποκλειστικότητα

 

Φάκελος FYROM: Μάχες εντυπώσεων για μια χαμένη υπόθεση - Η
Μια ρεαλιστικά αριθμητική προσέγγιση για το Μακεδονικό
Την ώρα που ο Αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, επισκέπτεται την Αθήνα για επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της ονομασίας της FYROM, το οποίο έχει πρακτικά κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, το θερμόμετρο στο εσωτερικό της χώρας έχει "κτυπήσει κόκκινο", κυρίως για εσωτερική πολιτική χρήση κι ακόμη περισσότερο για την εσωκομματική και τη διακομματική διατάραξη ισορροπιών…
"Λάδι στη φωτιά" ρίχνει και το σημερινό δημοσίευμα της αλβανικής ιστοσελίδας www.infoshqip.com, επικαλούμενη "αξιόπιστες ελληνικές πηγές και αναφέρει ότι "το όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και εν συντομία «Νέα Μακεδονία» φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ". Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει λύσεις και σε ζητήματα εκκλησιαστικά, γλώσσας και ταυτότητας.

Οι αριθμοί διεκδικούν την δική τους επιβολή

Ενόσω, λοιπόν, θα ανεβαίνει η πολιτική χρήση του Μακεδονικού στην Ελλάδα ο σιδηρούς νόμος των αριθμών θα προκύπτει όλο και πιο ισχυρός. Με κάποιες απλές αριθμητικές πράξεις Δημοτικού: από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 (ή είναι 154 μετά την πλευρική μετακίνηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, εκ της Ενώσεως Κεντρώων), αν αφαιρέσει κανείς τους 9, των ολοένα φθίνοντων Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πέφτει στους 144 ή 145. Πλην, όμως, το ΚΚΕ, ήρεμα αλλά σταθερά, κατέθεσε την θέση του ότι "κανένα πρόβλημα με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις": προσθέστε λοιπόν 15 έδρες  μονομπλόκ! Αισίως επιστρέφουμε στις 159-160.

Αποτέλεσμα εικόνας για βοουλη

Βέβαια , στον άγριο κόσμο της Βουλής, υπάρχουν και οι τοπικές καταγωγές. Από τον ίδιο τον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι βουλευτές θα λύγιζαν με κάλπες στον ορίζοντα μπροστά στην ευαίσθητη ΒορειοΕλλαδίτικη ψήφο; Ταυτόχρονα το ΠΟΤΑΜΙ φαίνεται να υπερψηφίζει όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία". Έτσι το θέμα δεν είναι πλέον αριθμητικό αλλά δυναμικής. Εάν φανεί ότι μαζεύεται πλειοψηφία, οι αποσκιρτήσεις είναι δυσκολότερες…
Αυτήν την αριθμολογία ανέπτυξαν, προφανώς, και στον Πάνο Καμμενο και είχαμε την λίγο-πολύ κωλοτούμπα του.

Η αντίστοιχη αριμθητική ισορροπία στα Σκόπια

Προσοχή, όμως, διότι υπάρχει και η απέναντι πλευρά, δηλαδή η πΓΔ της Μακεδονίας (αναγνωρισμένη ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από 134 ή 135 χώρες στον ΟΗΕ, και μη-δεκτή με την συνταγματική της ονομασία στον Οργανισμό, λόγω βέτο της Γαλλίας, ενός από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας).

Αποτέλεσμα εικόνας για βουλη σκοπίων

Οι βουλευτικές εκλογές του 2016 και η δυναμική των περσινών τοπικών επέτρεψαν τον σχηματισμό Κυβέρνησης υπό τον Zoran Zaev και τους Σοσιαλδημοκράτες τους SDSM (με 49 έδρες, σε άνοδο κατά 15 έδρες), μαζί με την Αλβανική Δημοκρατική ένωση (10 έδρες, πτώση 9 εδρών) και την Συμμαχία των Αλβανών (3 έδρες). Απέναντι, το Δεξιό/Κεντροδεξιά VMRO –DPMNE του ήδη απελθόντος σκληροπυρηνικού Nikola Gruevski, που όμως με 51 έδρες (έχοντας υποχωρήσει βέβαια κατά 10 έδρες) δεν παύει να είναι το πρώτο. Α, ναι, 120 το σύνολο εδρών στην Βουλή των Σκοπίων!
Οπότε εντελώς οριακή η πλειοψηφία που θα χρειαστεί, εκεί, να ανατρέψει δυο και πλέον δεκαετίες έντονου εθνικισμού περί την ονομασία – με συνταγματική αναθεώρηση αναγκαία, με συμβολικές κινήσεις με δημοψήφισμα σε βάθος κ.ο.κ. Ο δε Πρόεδρος της πΓΔΜ Giorgi Ivanov (έχει επανεκλεγεί το 2014, προερχόμενος από το VMRO-DPMNE) προ μηνών είχε ρητορεύσει στο βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ διακηρύσσοντας την «Μακεδονικότητά» του. Α, ναι, και ο μικρότερος εταίρος της Κυβέρνησης Zaev ήδη έχει αποσκιρτήσει, οπότε η ισορροπία κλυδωνίζεται...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Η κυβέρνηση πριν ανοίξει δημοσίως τη συζήτηση για την ονομασία των Σκοπίων, πραγματοποίησε σειρά κρυφών δημοσκοπήσεων διαφορετικού τύπου, τόσο στη βόρεια Ελλάδα, όσο και αστάθμητων κ.α. σε σχέση με την ονομασία και τα πιθανά ονόματα για τη γειτονική χώρα.
Μία από αυτές δείχνει "ντέρµπι", με το 47% να τάσσεται εναντίον µιας λύσης του προβλήµατος της ονοµασίας που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», το 46% υπέρ και ένα 7% εµφανίζεται είτε να µη γνωρίζει είτε να µην ενδιαφέρεται για το θέµα.

Αποτέλεσμα εικόνας για μεγαρο μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα κρίνεται από πρόσωπα κοντά στην κυβέρνηση ως πολύ ενθαρρυντική για το Μέγαρο Μαξίµου και το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκτιµούν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο κοινωνικό πεδίο για να προωθηθεί συµβιβασµός σε ένα τόσο παλιό και ευαίσθητο εθνικό θέµα. Σηµαίνει αυτό ότι θα πρέπει να θεωρούµε σίγουρο ότι µέχρι το καλοκαίρι θα έρθει συµφωνία στη Βουλή; Η απάντηση είναι αρνητική.
Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τα Σκόπια, στην κυβέρνηση παρά τα όσα λένε, δεν έχουν πρόθεση να ρισκάρουν στη Βουλή. Αν φανεί ότι οι ΑΝ.ΕΛ. καταψηφίζουν και όλη η αντιπολίτευση είτε καταψηφίζει είτε απέχει, δεν θα προχωρήσουν. Παρόλο που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέµα δεδηλωµένης, εφόσον δεν πρόκειται για ψήφο εµπιστοσύνης, γνωρίζουν ότι θα δηµιουργηθούν τόσο ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις, ώστε µετά δεν θα µπορούν να σταθούν.

Μάχες εντυπώσεων "για ένα πουκάμισο αδειανό"...

Μετά απο 25 χρόνια, το μόνο που μένει πια είναι η επίσημη "διευθέτησή" του ονόματος, η οποία δεν θα έχει την παραμικρή συνέπεια στην υφιστάμενη κατάσταση.
Η κάθε χώρα έχει 4 ονόματα, δύο διεθνή (long και short) και δυο εσωτερικά (επίσης long και short). Εκείνα που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι φυσικά τα διεθνή.
Στη διεθνή πρακτική, λοιπόν, σε όλες τις αναφορές (πλην ίσως στους διεθνείς οργανισμούς τύπου ΟΗΕ) η χώρα αποκαλείται με το βραχύ της όνομα: "θα πάω ταξείδι στη Ρωσία (και όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία), I lived in Greece (και όχι in the Hellenic Republic)" κ.λπ.
Έτσι μιλάμε, γράφουμε στα συμβόλαια και αναφέρουν οι χάρτες. Κατά συνέπεια, όποιο σύνθετο όνομα και να δοθεί στη FYROM( New, Upper, whatever Macedonia), ή ΦΥΡΟΜ για να ικανοποιείται και ο κ. Καμμένος, η χώρα θα συνεχίσει να γράφεται και να αναφέρεται διεθνώς όπως και σήμερα, δηλαδή με το σκέτο "Macedonia".
Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες των πολιτικών και των συμβούλων πολιτικής επικοινωνίας για το πώς θα το σερβίρουν στην κοινή γνώμη.

Τάσος Τσιπλάκος Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultans

www.bankingnews.gr

Πολυνομοσχέδιο: Τα 400 άρθρα με 25 ανατροπές που δίνουν «πράσινο φως» για την δόση των 7,5-8 δισ. στο EWG

 

Πολυνομοσχέδιο: Τα 400 άρθρα με 25 ανατροπές που δίνουν «πράσινο φως» για την δόση των 7,5-8 δισ. στο EWG
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί με τροπολογία και η διάταξη που δεν ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο και θα προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο.
Την μεγάλη ανατροπή στους πλειστηριασμούς ακινήτων κάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή με το οποίο καταργείται η υφιστάμενη παραδοσιακή διαδικασία και από 21 Φεβρουαρίου 2018 την «σκυτάλη» παίρνουν οι ηλεκτρονικοί.
Στις «κακές» ειδήσεις για του οφειλέτες είναι η απουσία έστω και του παραμικρού «πλέγματος» προστασίας της πρώτης κατοικίας η οποία θα βγαίνει στο σφυρί ακόμη για οφειλές 500 ευρώ προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το πολυνομοσχέδιο των 400 άρθρων (!) με το οποίο η κυβέρνηση καλύπτει τον βασικό κορμό των προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης και παίρνει το «εισιτήριο» για την δόση των 7,5 - 8 δισ. ευρώ που αναμένεται να εγκριθεί στο Euro Working Group αυτής της Πέμπτης, αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018.
Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι περίπου 10 εκκρεμείς αποφάσεις και εγκύκλιοι με τις οποίες θα οριστικοποιηθούν οι ανατροπές στην καθημερινότητα του πολίτη που φέρνει το πολυνομοσχέδιο.
Όπως έχει ήδη μεταδώσει το «bankingnews» τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί με τροπολογία και η διάταξη που δεν ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο και θα προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο.
Το μέτρο  θεωρείται κομβικής σημασίας για τους δανειστές και ήταν το θέμα το οποίο «έσυρε» μέχρι το πρωί την τηλεδιάσκεψη που είχε την Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2018, το βράδυ το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές. 

Αναλυτικότερα όμως οι ανατροπές που φέρνει από σήμερα κιόλας το πολυνομοσχέδιο έχουν ως εξής:   

1.       Πλειστηριασμοί: Αποκλειστικά ηλεκτρονικά από 21.2.2018 ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.

2.       Επιδόματα: Επανακαθορίζεται το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος για τα παιδιά. Χωρίς επίδομα μένουν περίπου 15.000 οικογένειες με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ ενώ απώλειες θα έχουν 54.550 οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και εισοδήματα από 13.500 ευρώ και άνω.

3.       Απεργίες: Για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

4.       Σειρά κατάταξης πιστωτών: Απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση.

5.       Κατατάργηση 394 υποθηκοφυλακείων. Συστήνεται νέος ενιαίος φορέας με την ονομασία Ελληνικό Κτηματολόγιο. Τα υποθηκοφυλακεία συγχωνεύονται με τα κτηματολογικά γραφεία.

6.       Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ακριβότερα κτηματολογικά τέλη για εγγραφή ακινήτων και εμπράγματων δικαιωμάτων.  

7.       Διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ: Απαλλαγή των 6 ξένων τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ από ποινικές ή αστικές ευθύνες στην υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

8.       Υπερ- Ταμείο: 14 ΔΕΚΟ μεταβιβάζονται στο υπερ-Ταμείο (Δ.Ε.Η., ΕΛΤΑ,  ΕΥΔΑΠ, Ε.Υ.Α.Θ. όλοι οι αστικοί συγκοινωνιακοί φορείς του Λεκανοπεδίου Αθηνών ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, κ.λπ.), πλην του Μετρό κι άλλες 9 μεγάλες ΔΕΚΟ.

9.       Εργαζόμενοι πτωχευμένης επιχείρησης: Ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση.

10.   Διαμεσολάβηση : Ρύθμιση αστικών και εμπορικών υποθέσεων που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

11.   Φαρμακεία: Ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας 40 ωρών και υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

12.   Νέο ΣΔΟΕ:  Συστήνεται «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» όπου τον συντονισμό θα έχει ο οικονομικός εισαγγελέας και οι ελεγκτές θα έχουν ανακριτική αρμοδιότητα.

13.   Αφορολόγητα αποθεματικά επιχειρήσεων: Κεφαλαιοποίηση αποθεματικών εισηγμένων Α.Ε. μέχρι 31.12.2020 με την επιβολή φόρου 5% αν γίνει το 2018, 10% αν γίνει το 2019 και 20% αν πραγματοποιηθεί το 2020.

14.   Κούρεμα προστίμων. Υποβολή εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Μείωση κυρώσεων, στο 60% των αρχικώς προσδιορισθέντων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί σε 30 ημέρες.

15.   Εγγυήσεις για ΑΦΜ . Όπως προβλέπεται και σήμερα, προϋπόθεση για την απόδοση ΑΦΜ αποτελεί η εγγραφή στο Φορολογικό Μητρώο. Με τις νέες διατάξεις όμως αν έχει προηγηθεί ρετσινιά «πτώχευσης» ενδέχεται να ζητηθεί εγγύηση.

16.   Απενεργοποίηση ΑΦΜ:  Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του.

17.   Φορολογικά κίνητρα για ευρεσιτεχνίες:  Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις τα κέρδη επιχείρησης από τη πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της ίδιας επιχείρησης που αναπτύχθηκε από την ίδια.  

18.   Καζίνο: Νέες άδειες σε Μύκονο, Σαντορίνη,  Κρήτη και Φλώρινα. Στα Βόρεια προάστια μετακομίζει το καζίνο της Πάρνηθας. Ο αριθμός από 9 αυξάνεται σε 13.

19.   Αρτοποιεία: Αλλαγή κριτηρίων αδειοδότησης και ίδρυσης των αρτοποιείων με μείωση των απαιτούμενων τετραγωνικών μέτρων.

20.   Προστασία καταναλωτών: Αλλαγές στην νομοθεσία και για συναλλαγές εξ’ αποστάσεως ακόμα και για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

21.   Πρόστιμα - λουκέτα: Πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ και λουκέτο για επιχειρήσεις που δεν τηρούν την -νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών.

22.   Γραμματείς στο Δημόσιο: Έως 30 Ιουνίου 2018 η πλήρωση των θέσεων των Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων Υπουργείων καθώς και των Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.

23.   Έκτακτο προσωπικό 2018: Έως 47.584 άτομα ο μέσος όρος του έκτακτου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

24.    ΕΟΠΥΥ: Δημιουργείται Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης.

25.   Λατομεία: Το δικαίωμα εκμετάλλευσης ορίζεται έως 70 χρόνια, καταργείται η άδεια εκμετάλλευσης και καθορίζονται πιο αυστηρά πρόστιμα (από 300 έως και 270.000 ευρώ).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Κοσυφοπέδιο και Μετόχι: Ο Σερίφης έστειλε μηνυμα στα Αλβανά

Κοσυφοπέδιο και Μετόχι: Ο Σερίφης έστειλε μηνυμα στα Αλβανά

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, ακύρωσε την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για την 11η Ιανουαρίου, επειδή η Πρεσβεία των ΗΠΑ δεν του έδωσε βίζα σύμφωνα με πληροφορίες από την Εθνική Φρουρά στην Αϊόβα, σε εκδήλωση της οποίας είχε προσκληθεί ο Χαραντινάι.
Ο εκπρόσωπος της εθνικής φρουράς της Αϊόβα είπε ότι, «ο πρωθυπουργός Χαραντινάι προσκλήθηκε από τον διοικητή, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να πάρει βίζα και είναι μαζί μας». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τον Χαραντινάι θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών, Μπεντζέτ Πατσόλι.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε άρνηση .«Δεν έχουμε καμία θετική ή αρνητική επιβεβαίωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χαραντινάι.
Όλα τα ΜΜΕ στην Πρίστινα γράφουν ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ πέρασε το μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα, για την προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος που επιτρέπει τη δημιουργία του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου του «Ουτσεκά».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι , σε ένδειξη συμμόρφωσης, κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων το Μαυροβούνιο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κάντρι Βέσελι και αρχηγός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, PDK, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη «Gazeta Express», τόνισε ότι το «Δικαστήριο», που θα δικάσει τον «Ουτσεκα» , «είναι μια αδικία που γίνεται στο όνομα της δικαιοσύνης!», επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που θέλει να λύσει παλιές διαφορές «με τους αγωνιστές», και σημείωσε ,ότι «οι προσπάθειες από βουλευτές να ανακαλέσουν το νόμο θα αποτύχουν».
Ο Βέσελι , ο οποίος ήταν γνωστός ως «Κομαντάντ Λούλι» κατά τη διάρκεια του πολέμου, κάλεσε τους συναγωνιστές του να παραμείνουν ήρεμοι.
«Λέω στους συναγωνιστές μου να συνεχίσουν να είναι ήρεμοι και αξιοπρεπής, όπως πάντα. Να είστε περήφανοι όχι μόνο για τις νίκες στον πόλεμο αλλά και για την επιτυχία για το κράτος του Κοσσυφοπεδίου». Μετά τη δήλωση Βέσελι η ΚΦΟΡ, ανακάλεσε τις ανησυχίες της για την ασφάλεια στο Κόσσοβο.
Η ΚΦΟΡ ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ήρεμη και σταθερή» και ότι «θα συνεχίσει να εξασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον και την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου».
Η ΚΦΟΡ επιβεβαίωσε τις επαφές με το σερβικό Γενικό Επιτελείο επισημαίνοντας ότι μερος της εντολής της ΚΦΟΡ , είναι «η διατήρηση στενών επαφών και η συχνή ανταλλαγή πληροφοριών με τα όργανα της κυβέρνησης στην Πρίστινα, με το Βελιγράδι, τις γειτονικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.
Προηγουμένως ο αρχηγός του σερβικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον διοικητή της KFOR ότι μπορεί να υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια, στη «ζώνη ασφαλείας», στο Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς. καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Αθλητικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Πολιτικές εφημερίδες - πρωτοσελιδα

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...