Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς - Όλα ηλεκτρονικά με εντολή θεσμών

 
Τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς - Όλα ηλεκτρονικά με εντολή θεσμών
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Οριστικό τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς βάζει το πολυνομοσχέδιο και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει και το ελληνικό δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι στο σώμα του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει την υποχρεωτική διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο, αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει κατατεθεί η σχετική διάταξη αφού επιλυθούν ορισμένες διαφωνίες με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να εξαιρεθεί το δημόσιο από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στόχος που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει προβληματισμό για τους πλειστηριασμούς του δημοσίου υποστηρίζοντας ότι αφενός το ελληνικό δημόσιο με βάση τον κώδικα πολιτικής δικονομίας βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των δικαιούχων, αφετέρου η εφορία έχει στην φαρέτρα της σειρά διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών όπως για παράδειγμα τις τρέχουσες ρυθμίσεις, ακόμα και την πλέον πρόσφατη του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη έως 50.000 ευρώ. Αναφέρει επίσης ότι μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα πρέπει να αποφασισθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το δημόσιο στους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα τονίζει ότι κάθε ένας οφειλέτης από τους 4 εκατομμύρια θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία.

Επίσης εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την σκοπιμότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημόσιο θα βρεθεί επισπεύδων πλειστηριασμών με πολλούς άλλους πιστωτές που θα αποκομίζουν και τα περισσότερα οφέλη. Επί της ουσίας η κυβέρνηση φοβάται κυρίως το πολιτικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Σε κάθε περίπτωση από τις 21 Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου θα διενεργούνται ηλεκτρονικά κάτι που ζητούσαν και οι συμβολαιογράφοι. Σύμφωνα με τη διάταξη από από τις 21 Φεβρουαρίου 2018, οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00.

Για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.
Κίνητρα για τις επιχειρήσεις με το πολυνομοσχέδιο
Κίνητρα για τις επιχειρήσεις που προχωρούν στην κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν, ολικώς ή μερικώς, τα αφορολόγητα αποθεματικά διαφόρων αναπτυξιακών νόμων με συντελεστή 5% αλλά μόνο για το 2018. Ο φόρος που οφείλεται αποδίδεται στο Δημόσιο με δήλωση, η οποία πρέπει να υποβληθεί μέσα σ’ ένα μήνα από την καταχώρηση στο ΓΕ.Μ.Η. της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τέσσερις (4) ίσες τριμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης.

Εφόσον κεφαλαιοποιήσουν τα αποθεματικά το 2019 ο συντελεστής αυξάνεται στο 10% και στο 20% το 2020. Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί είναι μία σημαντική διάταξη που προσφέρει κεφαλαιακή ευρωστία στις επιχειρήσεις διαφορετικά θα φορολογούνταν στην περίπτωση της κεφαλαιοποίησης με συντελεστή 29%.

Τα κίνητρα αφορούν και τις μη εισηγμένες Ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ αλλά για αυτές τις περιπτώσεις καλούνται και οι μέτοχοι να συνεισφέρουν με μετρητά. Σύμφωνα με τη διάταξη οι ανώνυμες εταιρείες, των οποίων οι μετοχές δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν ολικά ή μερικά, τα αφορολόγητα αποθεματικά διαφόρων αναπτυξιακών νόμων και με την προϋπόθεση ότι κατά τη διαχειριστική χρήση στην οποία συντελείται η κεφαλαιοποίηση θα αυξηθεί το μετοχικό ή εταιρικό τους κεφάλαιο κατά το ίδιο ποσό σε μετρητά από τους παλαιούς ή νέους μετόχους ή εταίρους. Στην περίπτωση αυτή εκδίδονται νέες μετοχές ή εταιρικά μερίδια, για τους δικαιούχους μετόχους ή εταίρους.

Για αποθεματικά μη εισηγμένων Α.Ε. και ΕΠΕ ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται για το 2018 στο 10% και στο 20% εφόσον η κεφαλαιοποίηση γίνει το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...