Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Το Brexit βάρυνε και σήμερα το κλίμα στη Wall Street


 

Το Brexit βάρυνε και σήμερα το κλίμα στη Wall Street
Με αρνητικό πρόσημο αλλά μακριά από τα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί μετά το "διαζύγιο" της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι απώλειες στη Wall ακολουθούν το αρνητικό κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων νωρίτερα σε κλίμα ανησυχίας για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ψήφο της Μεγάλης Βρετανίας για αποχώρηση από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η βρετανική στερλίνα διολίσθησε σε νέα χαμηλά 31 ετών, ενώ οι ιταλικές τράπεζες παρέμειναν και σήμερα υπό συνεχές σφυροκόπημα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το πώς θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Την ίδια στιγμή, η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, William Dudley δήλωσε σήμερα ότι το outlook για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιο.
"Δεν γνωρίζουμε" την επόμενη κίνηση της Fed, πρόσθεσε. "Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα πάει η οικονομία. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε το Brexit", δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed.
Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 108,75 μονάδες (-0,61%) κλείνοντας στις 17.840,62 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 39,67 μονάδων (-0,82%) φτάνοντας τις 4.822,90 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 14,40 μονάδων (-0,68%) κλείνοντας στις 2.088,55 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Johnson and Johnson κλείνοντας στα 122,27 δολ. με άνοδο 0,98 δολ. ή σε ποσοστό 0,81%. Ακολούθησαν η Procter and Gamble με κλείσιμο στα 85,44 δολ. με άνοδο 0,78% και η Coca-Cola στα 45,43 δολ. με κέρδη 0,69%.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan (-2,79%), η Caterpillar (-2,71%) και Goldman Sachs  (-2,56%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.
Οι επενδυτές περιμένουν την δημοσιοποίηση αύριο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα κρίσιμα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία.
Στα μάκρο της ημέρας, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν πτώση 1% τον Μάιο, έπειτα από δύο διαδοχικούς μήνες ανόδου.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 0,8%.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες στα διαρκή αγαθά υποχώρησαν 2,3%, ενώ στα μη διαρκή αγαθά ενισχύθηκαν 0,3%.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε να συρρικνώνεται τον Ιούνιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, αν και ο ρυθμός επιβράδυνε από τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τρεχουσών συναλλαγών του Institute for Supply Management, διαμορφώθηκε στο 45,4 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητα.
Ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 37,2 μονάδες τον Μάιο.
"Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικές", αναφέρει το ISM στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πάπια Πεκίνου

 

Σάλος τεράστιος έχει ξεσπάσει από χθες, για τις αποκαλύψεις που γίνονται στο βιβλίο του James Kenneth Galbraith. Αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα "Καθημερινή" και αφορούν τα εναλλακτικά σχέδια τα οποία ετοίμαζε η κυβέρνηση, κατά την διάρκεια της Βαρουφακειάδας.
Τα σχέδια αυτά περιελάμβαναν κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας (με μεταφορά της αρμοδιότητας γι’ αυτές στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας δηλαδή τον στρατό!), επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων και άλλα πολλά όμορφα, γραφικά και, κυρίως, άκρως δημοκρατικά...
Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα, το σωτήριο έτος 2015, με στρατιωτικές μονάδες στους δρόμους και τις γωνίες, να "φροντίζουν για την τάξη και την ασφάλεια"; Τύφλα να έχει η "λαοπρόβλητη" κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας...
Πέρα όμως από τη διακωμώδηση μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης κατάστασης για την χώρα, πέρα από τα αστεία, το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Μιλάμε, επί της ουσίας, για κατάλυση της Συνταγματικής τάξης και εγκαθίδρυση καθεστώτος. Κανείς, ποτέ δεν έχει δώσει (ούτε τότε, ούτε ΠΟΤΕ, επαναλαμβάνω) στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Αν.Ελ. (ούτε σε καμία άλλη) εξουσιοδότηση για επιβολή (νέου) εθνικού νομίσματος και αποχώρηση από την Ε.Ε. Διότι, μην έχετε καμία αμφιβολία επ’ αυτού, οι ενέργειες οι οποίες, κατά την "Καθημερινή", περιγράφονται στο βιβλίο του Αμερικανού οικονομολόγου, σε αυτά ακριβώς οδηγούσαν...
Με την κατάληψη και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος, η πρώτη ενέργεια της Ε.Κ.Τ. θα ήταν να την αποκόψει από το σύστημα χρεοπιστώσεων του Ευρωσυστήματος (TARGET2) και να την αποβάλλει εντελώς από το Ευρωσύστημα. Αποτέλεσμα; Να αποκοπεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης σε ευρώ...
Βέβαια, έτσι κι αλλιώς, δεν επρόκειτο να το χρηματοδοτήσει ποτέ κανείς ξανά, υπό τέτοιες συνθήκες. Ούτε σε ευρώ, ούτε σε κανένα άλλο νόμισμα, αποδεκτό σαν μέσον διεθνών συναλλαγών. Για πάρα, μα πάρα, πολύ καιρό...
Η δεύτερη κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας θα ήταν να κηρύξει όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία στην Ελλάδα (ναι, υπάρχει πλήρης κατάλογος των σειριακών αριθμών τους), ως πλαστά και μη αποδεκτά σαν μέσο συναλλαγής. Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν χαρτί ταπετσαρίας, κουζίνας ή όποια άλλη χρήση μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός από το να πραγματοποιήσει εμπορική ή άλλη συναλλαγή...
Αυτό το τελευταίο, ας το έχουν υπόψιν τους όσοι ονειρεύονται επαναστάσεις, δραχμές και άλλα "εθνικά υπερήφανα", ενώ ταυτόχρονα διατηρούν σημαντικά ποσά σε ευρώ εντός Ελλάδος, αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος. Ένα σαλόνι με ταπετσαρία από π.χ. χαρτονομίσματα των €200 ευρώ είναι, αναμφισβήτητα, ελκυστική ιδέα αλλά θα κοστίσει μάλλον ακριβά...
Αμέσως μετά, θα έπαιρνε σειρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οποία θα ενεργοποιούσε το άρθρο 7 (περί αναστολής της ιδιότητας μίας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης) λόγω σοβαρής παραβίασης του άρθρου 2 (περί σεβασμού ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισονομίας κ.λπ. από όλες τις χώρες-μέλη) των Συνθηκών. Σε απλά Ελληνικά, η Επιτροπή θα προχωρούσε σε αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσοχή, όχι μόνο από την Ευρωζώνη (αυτό θα είχε συντελεστεί "αυτόματα", de facto, από τις ενέργειες της Ε.Κ.Τ.) Δηλαδή τέλος τα ταξίδια χωρίς βίζες, οι ελεύθερες συναλλαγές στην Ε.Ε. (αργότερα, είναι σχεδόν βέβαιο θα ακολουθούσε όλος ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος) τα ΕΣΠΑ, τα διάφορα "πακέτα" και, γενικά, όλα τα πλεονεκτήματα που δίνει η συμμετοχή στην Ένωση. Τα οποία πλεονεκτήματα, τόσοι και τόσοι στην χώρα μας, αγαπούν να μισούν αλλά λατρεύουν να απολαμβάνουν στο 100%...
Λίγο αργότερα, θα έρχονταν και άλλες, πολύ μεγαλύτερες και πολύ χειρότερες αντιδράσεις. Κατασχέσεις Δ.Ν.Τ., μετατροπή της χώρας σε διεθνή παρία και προσωρινή(;) αναστολή όλων των διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Ναι, και αυτών της αγοράς καυσίμων! Εξάλλου, με ΠΟΙΟ ακριβώς συνάλλαγμα θα πληρώνονταν, ακόμα και αν γίνονταν; Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, ως γνωστόν...
Δεν είναι όμως απαραίτητο να περιγραφούν με μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Θεωρώ πως όλοι, ανεξαιρέτως, αντιλαμβάνονται πλήρως και απόλυτα την εικόνα...
Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο προκύπτει απ’ όσα γράφει ο καθηγητής Galbraith, όμως είναι αν και κατά πόσον ήταν ενήμερος, για τα συγκεκριμένα σχέδια ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου "διαρρηγνύει τα ιμάτιά του" πως δεν ήταν. Και ο Αμερικανός οικονομολόγος, κατά την "Καθημερινή", γράφει στο βιβλίο του, πως "δεν είχε ζητήσει λεπτομέρειες". Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μη ικανός να κάνει την δουλειά του; Να καταρτίζει ο υπουργός των Οικονομικών μιας (οποιασδήποτε) κυβέρνησης σχέδια για τόσο δραματικές και ριζικές αλλαγές για την χώρα, χωρίς ο πρωθυπουργός να έχει πάρει είδησητίποτα; Αυτό μόνο με δύο όρους μπορεί να το περιγράψει κανείς. Είτε σαν εσωκυβερνητικό πραξικόπημα, είτε σαν απόλυτη ανικανότητα ελέγχου και διακυβέρνησης…
Από την άλλη, εάν όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί ήταν σε γνώση του, δεν είναι υπόλογος; Δεν πρέπει να εξηγήσει τι και πώς; Μιλάμε για ριζική και πλήρη αλλαγή του εσωτερικού και εξωτερικού status quo της χώρας. Πολλοί νομικοί θα μπορούσαν να μιλήσουν ακόμη και για ποινικές ευθύνες…
Ειλικρινά, προτιμώ και επιλέγω να μην δώσω απάντηση, σε αυτά τα ερωτήματα.
Αντί συμπεράσματος, παραθέτω σε μια ενιαία φράση (εδώ σε αλληλουχία ανά Tweet), τα 4 μηνύματα που έγραψε ο επίσημος προσωπικός (όχι ο πρωθυπουργικός, ευτυχώς) λογαριασμός του Αλέξη Τσίπρα, στο Twitter:
"Το ΟΧΙ του λαού μας, κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας, αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε το πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει. Ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Παλεύουμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Και ανοίγουμε το δρόμο σε μεγάλες θεσμικές τομές για την Ελλάδα του 2021. Δίκαιη ανάπτυξη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, προκοπή."
Δεν ξέρω τι εντύπωση σχηματίζετε εσείς, κυρίες και κύριοι, από αυτά τα μηνύματα. Προσωπικά, με εκφράζει απόλυτα, εκείνη του εξαίρετου συναδέλφου και φίλου Γιώργου Ευγενίδη. Ο οποίος έγραψε σχετικά με αυτά στο Facebook, σχολιάζοντάς τα: "Πάπια Πεκίνου"…
Πέτρος Λάζος
Twitter: @Marketelf

Σε κλάματα ξέσπασε ο Γιάννης Γιαννιώτας όταν έμαθε τον αποκλεισμό του από την αποστολή του Ολυμπιακού

 
08:03
06/07/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση ήταν ο Γιάννης Γιαννιώτας αμέσως μετά τον αποκλεισμό του από την αποστολή του Ολυμπιακού που θα μεταβεί στο Βέλγιο. Ο 23χρονος εξτρέμ ξαφνιάστηκε όταν έμαθε την απόφαση του τεχνικού τιμ, καθώς, σύμφωνα με τα όσα είχε δει από την παρουσία του στην Αυστρία θεωρούσε ότι θα είναι στις επιλογές του Βίκτορ Σάντσεθ.
Μάλιστα, έβαλε τα κλάματα και έδειχνε σοκαρισμένος. Επιπλέον, στην προπόνηση που προηγήθηκε ήταν κεφάτος και πολύ χαρούμενος και σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι άκουσε αρκετά μπράβο από το τεχνικό τιμ.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη επιθυμεί να λύσει το συμβόλαιο του με τους Πειραιώτες και όχι να αγωνιστεί δανεικός εκ νέου σε κάποια ομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν έπαιξε με επιτυχία στον ΑΠΟΕΛ και τον βοήθησε να επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος και να κατακτήσει τον τίτλο. 
Ο κυπριακός σύλλογος, όπως αναφέρουν τον τελευταίο καιρό τα Μέσα από τη Μεγαλόνησο, επιθυμεί να τον εντάξει και πάλι στο δυναμικό του, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να αποκτήσει με μεταγραφή. Η στάση του Γιαννιώτα πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά πρέπει πρώτα να δείξει τις προθέσεις του και ο Ολυμπιακός, που κατέχει τα δικαιώματά του.
Παράλληλα, δυσαρέσκεια (σε πιο ήπιους τόνους) προκύπτει και από το περιβάλλον του Μανώλη Μπέρτου. Ο πρώην μπακ της Ξάνθης θεωρεί ότι «κόπηκε» πριν καν προλάβει να δείξει αν αξίζει ή όχι να βρίσκεται στο ρόστερ των «ερυθρόλευκων».

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...