Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Οι Γάλλοι νέοι αγανακτισμένοι και οι Έλληνες κοιμισμένοι

 

Του Μάνου Χατζηγιάννη

  Συμπληρώθηκαν προ λίγων ημερών πέντε χρόνια από την εμφάνιση πρώτα στην Ισπανία του κινήματος των αγανακτισμένων...
Στις 6 Ιουνίου 2011 το ψηφισμα της Puerta de Sol έδωσε ελπίδες πως οι ναρκωμένοι λαοί ξυπνούν από το λήθαργο της απάθειας και παίρνουν την τύχη στα χέρια τους.

  Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, οι αγανακτισμένοι είναι πάλι εδώ…. Το Κίνημα «Nuit Debout» (μτφρ ‘Όλη Νύχτα στο Πόδι’) σαρώνει πάνω από ένα μήνα τη Γαλλία αλλά εδώ δεν γνωρίζουμε τίποτα. Τους δικούς μας αγανακτισμένους οι “πολυμήχανοι” Συριζαίοι επιχείρησαν να τους καπελώσουν από την αρχή. Οπως έκαναν και οι “σύντροφοί” τους στην Ισπανία, οι Podemos, με το «Κίνημα της 15ης Μαίου».

  Στις μέρες της “πρώτης φοράς Αριστερά” όμως τέτοια κινήματα είναι…απαγορευτικά! Κι απο ποιον λαό; Αυτόν που νόμισε πως έκανε την επανάστασή του ψηφίζοντας δις ΣΥΡΙΖΑ για να του προκύψει …η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης; Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση που ψήφισαν οι… προλετάριοι φορολόγησε ακόμη και τις αλυσίδες τους. Κι έτσι της γης οι κολασμένοι, παρέμειναν της πείνας σκλάβοι!

  Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία είχαν αρχικά στόχο τη διαμαρτυρία κατά του γαλλικού εργατικού νόμου, αλλά μέρα με τη μέρα το κίνημα πήρε ευρύτερη μορφή. Όπως οι ίδιοι οι πρωτεργάτες του κραυγάζουν «Αυτό το κίνημα δε γεννήθηκε και δε θα πεθάνει στο Παρίσι… Δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα και ανήκει σε όλους εκείνους που θέλουν να είναι μέρος του».

  Και το ερώτημα είναι αν το γαλλικό ποτάμι που φουσκώνει μπορεί να πνίξει την Ευρώπη, μιας και η Γαλλία έχει παρελθόν πρωτοπορίας στις κινητοποιήσεις από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι το Μάη του 68, ή αν και σε αυτό το ποτάμι θα μπουν φράγματα για να εμποδίσουν την ορμή του. Σκαλίζοντας πάντως το αρχείο μας βρήκαμε το κείμενο με τα αιτήματα των «αγανακτισμένων» (Los Indignados) της Puerta de Sol.

  Πέντε χρόνια πριν λες και γράφτηκε για σήμερα….

  Δείτε τα αιτήματά τους αναλυτικά:

  ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ– Αυστηρός έλεγχος της φυσικής παρουσίας των αιρετών στην τήρηση των καθηκόντων τους. Συγκεκριμένες κυρώσεις για παραμέληση καθηκόντων.- Περιορισμός των προνομίων στην καταβολή φόρων, ετών καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και στο ύψος των συντάξεων. Εξίσωση του μισθού των εκλεγμένων αντιπροσώπων με το μέσο μισθό στην Ισπανία συν τα απαραίτητα επιδόματα για την άσκηση των καθηκόντων τους. – Άρση της βουλευτικής ασυλίας. Μη παραγραφή των αδικημάτων διαφθοράς. -Υποχρεωτική δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων όλων των δημοσίων λειτουργών. -Μείωση των θέσεων που υπόκεινται σε καθεστώς διορισμού χωρίς περιορισμούς.

  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ-Κατανομή της εργασίας με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίζει τις μειώσεις των ωρών εργασίας και την εναρμόνιση εργασιακής και οικογενειακής ζωής μέχρι να εξαλειφθεί η δομική (συστημική) ανεργία, δηλαδή μέχρι ο δείκτης ανεργίας να μειωθεί κάτω του 5%
.-Συνταξιοδότηση στα 65 και καμία αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την εξάλειψη της ανεργίας των νέων.
 -Πριμοδότηση των επιχειρήσεων στις οποίες οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης δεν υπερβαίνουν το 10%.
 -Ασφάλεια στην εργασία: απαγόρευση των μαζικών απολύσεων ή των απολύσεων για λόγους βιωσιμότητας των μεγάλων εταιρειών ενώ παρουσιάζουν κερδοφορία, έλεγχος των μεγάλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν καλύπτουν με προσωρινά απασχολούμενους θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό.
 -Επαναθέσπιση του επιδόματος των 426 ευρώ για όλους τους μακροχρόνια ανέργους.

  ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-Απαλλοτρίωση από την Πολιτεία των νεόδμητων απούλητων κατοικιών για την εισαγωγή τους στην αγορά σε καθεστώς προστατευμένου ενοικίου.-Παροχή βοήθειας ενοικίου για τους νέους και για όλους όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. -Να επιτραπεί η επιστροφή των κατοικιών (datio pro soluto) για ακύρωση των υποθηκών.

  4.ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ-Περικοπή των άσκοπων δαπανών στις Δημόσιες Υπηρεσίες και θέσπιση ανεξάρτητου ελέγχου προϋπολογισμού και εξόδων.
 -Πρόσληψη προσωπικού κλάδου υγείας μέχρι εξάλειψης των λιστών αναμονής.
 -Πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για να εγγυηθούν την αναλογία των μαθητών ανά αίθουσα, των ομάδων διπλής βάρδιας και των ομάδων ενισχυτικής διδασκαλίας.
 -Μείωση των διδάκτρων σε όλη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση εξισώνοντας το ύψος των διδάκτρων μεταπτυχιακών και προπτυχιακών προγραμμάτων.
 -Κρατική χρηματοδότηση της έρευνας για να διασφαλιστεί ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της.
 -Φτηνά και ποιοτικά μέσα μεταφοράς, με σεβασμό προς το περιβάλλον: επαναφορά των τρένων που αντικαταστάθηκαν από την υπερταχεία (AVE) με τις αρχικές τιμές εισιτηρίων, μείωση τιμών στις κάρτες πολλαπλών διαδρομών, απαγόρευση των ιδιωτικών τροχοφόρων στα κέντρα των πόλεων και κατασκευή ποδηλατοδρόμων.
 -Κοινωνικές παροχές τοπικής εμβέλειας: αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» (Ley de Dependencia), δίκτυο δημοτικής κοινωνικής φροντίδας, δημοτικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης και κηδεμονίας.

 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
-Απαγόρευση οποιασδήποτε διάσωσης ή κεφαλαιακής στήριξης στα τραπεζικά ιδρύματα: εκείνα τα ιδρύματα με δυσκολίες οφείλουν να πτωχεύσουν ή να κρατικοποιηθούν για να αποτελέσουν μια δημόσια τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο
.-Αύξηση των φόρων ανά τράπεζα με τρόπο ευθέως ανάλογο προς το κοινωνικό κόστος της κρίσης που προέκυψε από κακή διαχείριση.
 -Επιστροφή όλων των κεφαλαίων που παρασχέθηκαν στις τράπεζες στο δημόσιο ταμείο.
 -Απαγόρευση των επενδύσεων των ισπανικών τραπεζών σε φορολογικούς παραδείσους.

 ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
-Αύξηση των συντελεστών φορολογίας στις μεγάλες περιουσίες και τα τραπεζικά ιδρύματα.
-Κατάργηση των αμοιβαίων κεφαλαίων (SICAV).
 -Επαναφορά του φόρου περιουσιακών στοιχείων.
 -Πραγματικός και αποτελεσματικός έλεγχος της φορολογικής απάτης και της εξαγωγής κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους.
 -Προώθηση σε διεθνές επίπεδο του φόρου διεθνών συναλλαγών (φόρος Tobin).

 ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
-Όχι στον έλεγχο του διαδικτύου. Κατάργηση του νόμου Sinde.
 -Προστασία της ελευθερίας της πληροφόρησης και της ερευνητικής δημοσιογραφίας
.-Υποχρεωτικά δημοψηφίσματα που σχετίζονται με θέματα μεγάλης εμβέλειας και αφορούν στην αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.
 -Υποχρεωτικά δημοψηφίσματα για την εφαρμογή μέτρων που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
-Τροποποίηση του Εκλογικού Νόμου, για να διασφαλιστεί ένα σύστημα αμιγώς αντιπροσωπευτικό και αναλογικό το οποίο δεν θα κάνει διάκριση ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπου η λευκή και η άκυρη ψήφος θα αντιπροσωπεύονται στο αποτέλεσμα.
 -Ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας: μεταρρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του, όχι στο διορισμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου από την Εκτελεστική Εξουσία.
 -Θέσπιση αποτελεσματικών μηχανισμών που διασφαλίζουν την εσωτερική δημοκρατία στα πολιτικά κόμματα.

  8.ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία δεν έχουν Γερουσία, η Γερμανία έχει μόνο 100 γερουσιαστές, οι ΗΠΑ μόνο έναν γερουσιαστή ανά πολιτεία. Οι μεγάλοι θεωρητικοί του Διεθνούς και του Συνταγματικού Δικαίου θεωρούν πως η Γερουσία είναι ένα σώμα άχρηστο, μη απαραίτητο, που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Επομένως γιατί εμείς να εξακολουθούμε να έχουμε 260 γερουσιαστές;

  Μ’ αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομούμε 3.500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

  Να καταργηθεί η ισόβια σύνταξη σε όλους τους γερουσιαστές, βουλευτές και τους υπόλοιπους εθνοπατέρες.· Να καταργηθούν όλες οι διπλωματικές αποστολές, εκτός από έναν πρέσβη και έναν πρόξενο δε κάθε χώρα. Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε σ’ αυτά περισσότερο απ’ ό,τι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Έτσι, και με μείωση 30% από τις προτάσεις 4, 6 και 7 στο γενικό κρατικό προϋπολογισμό (εισφορές σε συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, ιδρύματα που δεν υπόκεινται σε καθεστώς διαφάνειας κτλ), θα αποταμιευθούν περισσότερα από 45.000 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα είναι απαραίτητο να μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε να κοπούν 6.000 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

  Με τα μισά χρήματα που το κράτος θα αποταμίευε μ’ αυτά τα μέσα, θα τέλειωνε η κρίση στην Ισπανία!

  Για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο, για μια δημοκρατία πραγματικά συμμετοχική, όπου η δική μας γνώμη, η γνώμη των πολιτών, θα είναι αυτή που κυβερνάει, όχι ένα ψηφοδέλτιο κάθε 4 χρόνια, με το οποίο κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό κι εξηγήσεις!
 Για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο και για μια δημοκρατία πραγματικά συμμετοχική, ας ξυπνήσουμε επιτέλους!
Δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε σε λήθαργο! dotnews.gr

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Αποκλειστικό: «Μυστικός Δείπνος» κορυφαίων Νεοδημοκρατών για δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος!

 

Σε ταβέρνα στο Παγκράτι (Τρίτη βράδυ), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, συναθροίστηκαν πάνω από 15 πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, έχοντας ως «κυρίως πιάτο» τους τη δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος, εκτός αν οι
«δικαστικές εξελίξεις» -όπως οι ίδιοι λένε- οδηγήσουν σε παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. 
Κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών πάντως είναι ότι έχουν μακρά διαδρομή, αλλά και σημαντική παρουσία, στα δρώμενα της κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ άπαντες αύριο (Τετάρτη 25/5) θα δηλώσουν παρούσες και παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου του ακρίτα πολιτικού Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το AXIAplus μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αποφάσισαν να δειπνήσουν μία μόλις ημέρα πριν από την εκδήλωση του πρώην υπουργού και πάντα στενού συνεργάτη τού πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Άλλωστε, όλοι τους δηλώνουν και είναι καραμανλικοί από τα χρόνια ήταν μέλη και στελέχη της ΟΝΝΕΔ.
Οι πληροφορίες του AXIAplus λένε κιόλας ότι, ο διοργανωτής του «μυστικού δείπνου» είναι ενεργεία βουλευτής, ανέκαθεν φίλος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει και την εποχή που «ήρθε σαν αστραπή» ο Κώστας Καραμανλής, κι ακόμη και αν ενίοτε γκρινιάζει, πάντα ζητά και παίρνει τη ευχή του… Αύριο θα είναι κι αυτός παρών στην εκδήλωση του Στυλιανίδη! Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες… 

ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΣΙΑ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟΣΟ ΠΑΛΑΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

 

#
Αρτεμης Ξανθοπουλος  του φίλου μας και αδελφού  Αρτέμη....

 Οι λαοί της Ρωσίας και της Ελλάδας συνδέονται άρρηκτα με παραδοσιακές σχέσεις φιλίας μέσω της πνευματικής και θρησκευτικής τους ενότητας, η οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελεί απόρροια του πολύτιμου κοινού τους παρελθόντος.
Η απαρχή βεβαίως των ελληνορωσικών σχέσεων ανάγεται αρκετούς αιώνες πριν, στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η πνευματική συγγένεια των Ρώσων με το Βυζάντιο ξεκινά με τον εκχριστιανισμό της πριγκίπισσας Όλγας, και έπειτα του εγγονού της, Βλαδίμηρου . Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως το θρησκευτικό συναίσθημα, στη διάσταση του Χριστιανικού ομόδοξου ,αποτελούσε ανέκαθεν σταθερό κρίκο στις σχέσεις των χωρών Ελλάδας-Ρωσίας. Μάλιστα ,αυτή η θρησκευτική διάσταση δημιουργούσε κάποτε την αίσθηση μίας «Ορθόδοξης Κοινοπολιτείας». Στη διάδοση της χριστιανικής πίστης σημαντικός ήταν ο ρόλος των ιεραπόστολων Κύριλλου και Μεθόδιου, στους οποίους αποδίδεται και η προέλευση του Κυριλλικού αλφαβήτου που χρησιμοποιείται για τη ρωσική γλώσσα και σχεδόν όλες τις υπόλοιπες σλαβικές. Με τον εκχριστιανισμό των Ρώσων λοιπόν, εισήχθη στη «γη των Ρως» μία νέα ιδεολογία .Μακροπρόθεσμα η κίνηση αυτή συνέβαλε στην πολιτισμική ομογενοποίηση , θέτοντας την έναρξη μίας ηθικοπνευματικής στροφής του λαού και του κράτους . Η δημιουργία ισχυρών δεσμών με τη στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη της εποχής υποστηρίχτηκε και από τον γάμο ανάμεσα στον Βλαδίμηρο τον Μέγα και την αδερφή του αυτοκράτορα Βασιλείου του δευτέρου, Άννα. Αργότερα, η Σοφία Παλαιολογίνα, ανιψιά του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου και δεύτερη σύζυγος του Ιβάν του τρίτου, εισήγαγε στη ρωσική αυλή το βυζαντινό τυπικό στην παιδεία, τη διοίκηση και τη νομοθεσία ,ενώ με δική της πρωτοβουλία χτίστηκαν τα τείχη του Κρεμλίνου, όπως διασώζονται και σήμερα.
Η ιστορική σύνδεση των δύο χωρών ωστόσο, συνεχίζεται και σε ένα κεφάλαιο υψίστης σημασίας για την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Η γέννηση του Ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική της Ρωσίας στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα με τους ρωσοτουρκικούς πολέμους. Μετά τον δεύτερο ρωσοτουρκικό πόλεμο ξεκινούν και οι άμεσες οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, οι οποίες έδωσαν μία ισχυρή ώθηση στη Ρωσία ώστε να παρέχει σταθερή βοήθεια στους Έλληνες κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης .Η δε Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό, και αποδεδειγμένα αντλούσε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους από ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας. Επικεφαλής της Εταιρείας κατά το κρισιμότερο στάδιό της ετέθη ο Έλληνας πρίγκιπας, λόγιος και στρατηγός του ρωσικού στρατού, Αλέξανδρος Υψηλάντης. Μία ακόμη εξέχουσα προσωπικότητα με πρωταγωνιστικό ρόλο στη Φιλική Εταιρεία ήταν και ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Καποδίστριας διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ενώ κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης προσέφερε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία.
Σημαντικότατη συμβολή στον τόπο ήταν και εκείνη του Ρώσου ναυάρχου Θεόδωρου Ουσακώφ, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής του πρώτου ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, την Επτάνησο Πολιτεία. Και φυσικά, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον μεγάλο φιλέλληνα , τον «Ήλιο της ρωσικής ποίησης» όπως τον αποκαλούν στη χώρα του, Αλέξανδρο Πούσκιν. Ο Πούσκιν, συνεργάτης και φίλος του Υψηλάντη δε δίστασε να γίνει μέλος της Φιλικής Εταιρείας και να γράψει πολλά ποιήματα αφιερωμένα στην επαναστατημένη Ελλάδα.
Αντίστοιχα όμως, υπήρξαν και Έλληνες που προσέφεραν σπουδαίο έργο στη Ρωσία, με μερικά λαμπερά παραδείγματα όπως αυτό των αδερφών Λειχούδη, των ιδρυτών δηλαδή της ρωσικής ανώτατης εκπαίδευσης , οι οποίοι και μεταλαμπάδευσαν στους Ρώσους το ιδεώδες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης από την πλευρά του, διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την ανέγερση κοινωφελών έργων στη Ρωσία, ενώ το 1774 η αυτοκράτειρα Αικατερίνη ιδρύει με τη βοήθεια του Ευγένιου Βούλγαρη το περίφημο Ελληνικό Γυμνάσιο.
Στα τέλη του 18ου– αρχές του 19ου αιώνα η Ρωσία έχοντας γίνει ισχυρό και πολιτισμένο κράτος, όχι μόνο εκμεταλλεύτηκε την πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά πρόσφερε και η ίδια αρκετά στην ανάπτυξη των νεοελληνικών γραμμάτων. Οι λογοτεχνικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία τον 20ο αιώνα αποτελούν μια πολύ αξιόλογη και ελκυστική για τη φιλολογική έρευνα περιοχή που σε μεγάλο βαθμό παραμένει άβατη. Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την έλευση στην Ελλάδα Ελλήνων από τη Σοβιετική Ένωση, ιδίως την τελευταία δεκαετία του 20ου αι. οι δύο χώρες φρόντισαν να συσφίξουν τις σχέσεις τους βάσει των αμοιβαίων συμφερόντων τους. Γνωστοί Έλληνες συγγραφείς όπως ο Καζαντζάκης και ο Βάρναλης επηρεάστηκαν στα έργα τους από τη ρωσική λογοτεχνία. Η παρουσία της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη Σοβιετική Ένωση είναι σχετικά ένα πρόσφατο φαινόμενο. Η συστηματική προσπάθεια για τη διάδοσή της άρχισε τη δεκαετία του 1950.
Φυσικά όλα τα προαναφερόμενα είναι μόνο ένα συνοπτικό κομμάτι των μακραίωνων σχέσεων που ενώνουν τον ελληνισμό με τη Ρωσία.
Στις μέρες μας , οι δεσμοί του παρελθόντος εξακολουθούν να αποτελούν ένα θετικό υπόβαθρο για την αμοιβαία σχέση εκτίμησης και θαυμασμού της μίας χώρας προς την άλλη. Ένας από τους κύριους τομείς έκφρασης της βαθιάς αυτής συμπάθειας ,είναι βέβαια ο πολιτισμός. Στη Μόσχα, φορέας διάδοσης του ελληνικής παράδοσης είναι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, με σπουδαίες δράσεις στο ενεργητικό του όσον αφορά την ανάπτυξη του ελληνικού στοιχείου στη Ρωσία. Το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο , επιμελείται με μεγάλη επιτυχία την προβολή του Ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα, μέσω της διοργάνωσης ποικίλων εκδηλώσεων και προγραμμάτων. Μάλιστα δίνει και δυνατότητα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, ενώ παρέχεται και το πρόγραμμα υποτροφιών για σπουδαστές, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν παραπάνω από εύλογο να προωθηθεί φέτος ακόμη περισσότερο η κοινή κληρονομιά που ενώνει τις δύο χώρες μέσα από αφιερώματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, οι επικείμενες δράσεις με αφορμή το Έτος Ρωσίας για την Ελλάδα, και Ελλάδας για τη Ρωσία, θα ήταν και μία εξαιρετική αφορμή για συμμετοχή της νέας γενιάς ,μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών και γόνιμου διαλόγου.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την επιτυχημένη κοινή τους πορεία, τιμώντας όλα όσα εκείνα τις ενώνουν επί αιώνες καθιστώντας τις αγαπημένες συμμάχους στον παγκόσμιο χάρτη.

Φιάσκο στο Eurogroup: Τα βρήκαν για αξιολόγηση και δόση - Στο... περίμενε για το χρέος

 Φιάσκο στο Eurogroup: Τα βρήκαν για αξιολόγηση και δόση - Στο... περίμενε για το χρέος

Σε δύο υποδόσεις τα 10,3 δισ. – Υπό ασφυκτική εποπτεία η Ελλάδα – Νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα - Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση που ψήφισε τα επαχθή μέτρα και έφυγε με... οδικό χάρτη για το χρέος και νέα προαπαιτούμενα.
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ή πιο απλά «πολύς ντόρος για το (σχεδόν) τίποτα» η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες, καθώς το μόνο που επικυρώθηκε ήταν η έγκριση της δόσης με την οποία θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, ενώ πέρασε η γραμμή Βερολίνου να μην προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος, αλλά να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης και... βλέπουμε.
Όσον αφορά στα 10,3 δισ. θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, μια τον Ιούνιο (7,5 δισ.) και μία το Σεπτέμβριο (2,8 δισ.). To πρώτο κομμάτι της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών εξυπηρέτησης χρέους και εκκαθάριση οφειλών προς ιδιώτες. Το εναπομείναν ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση εκπρόθεσμων οφειλών και την περαιτέρω εξυπηρέτηση χρέους.
Για πλήρη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοινώνοντας πως η Ελλάδα θα λάβει τα 10,3 δισ. ευρώ.
«Το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει μία καλή πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε ένα θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης. Συζητήσαμε την βιωσιμότητα του χρέους. Ήδη έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία. Συμφωνήσαμε σε μία σειρά μέτρων έτοιμων για έναν ορίζοντα μεσοπρόθεσμο, εάν αυτά χρειαστούν. Σχεδιάσαμε κι έναν οργανισμό για τα μακρυπρόθεσμα μέτρα», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, σε ότι αφορά το χρέος, το Eurogroup θα κινηθεί στη βάση τριών σταδίων:
  • Βραχυπρόθεσμα θα εξεταστεί από τον ESM τι κινήσεις σταθεροποίησης πρέπει να γίνουν.
  • Μεσοπρόθεσμα υπάρχει δεύτερο σετ κινήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος το 2018 αν αυτό ολοκληρωθεί κανονικά. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ANFA).
  • Μακροπρόθεσμα θα εξεταστεί ένας μηχανισμός διαχείρισης του χρέους που αν χρειαστεί θα λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος στο μέλλον και θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «σημείο κλειδί» το αν όπως είπε «θα βρίσκεται μαζί μας το ΔΝΤ στο μέλλον», με τον ίδιο να εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Θα προηγηθούν δύο βήματα, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
Ναι μεν, αλλά... από Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ
Τόσο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση της αποταμίευσης αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας που υιοθετήθηκε με «γοργά βήματα» τις τελευταίες ημέρες.
«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην αποδέσμευση χρημάτων, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Θα δοθούν 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας. Είναι μία καλή συμφωνία, αλλά η συζήτηση δεν ήταν απλή ουτε σε τεχνικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. 
«Οι δόσεις που σχετίζονται με το χρέος θα λάβουν χώρα αν εκπληρωθούν κι άλλα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα όπως το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Είναι πολύ σημαντικό πως συμφωνήσαμε στο πλαίσιο και τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον για το χρέος. Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος για τα βραχυπρόθεσμα, ο ESM θα θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό που δημιουργήσει κάποια εργαλεία που θα απαλύνει τη διαδικασία πληρωμής της Ελλάδας. Υπάρχουν κάποια μαξιλάρια ασφαλείας, ένα μαξιλάρι ασφαλείας επιστράφει τον προηγούμενο χρόνο στον EFSF και αυτό μπορεί να το ξαναδούμε ώστε να αλλάξει το προφίλ της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας. Συνολικά ο EFSF μιλάει για ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να μας βοηθήσει να πιάσουμε τους στόχους για την Ελλάδα», σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Παράλληλα ο επικεφαλής του EFSF έθεσε τα νέα προαπαιτούμενα για την Ελλάδα: 
  • Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
  • Άνοιγμα της αγοράς
  • Πώληση όλων των δανείων σε funds
  • Επίσπευση αποκρατικοποιήσεων
  • Παρεμβάσεις στην Ενέργεια
  • Νέα υπηρεσία εσόδων
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόλ Τόμσεν τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτό αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε.
«Πρόκειται για σημαντικό πακέτο μέτρων. Κατανοούμε ότι μιλούμε για λεπτά ζητήματα και ήταν δύσκολο να ληφθούν όλες αυτές οι αποφάσεις. Συνολικά, αυτό το πακέτο θα βάλει σε γερά θεμέλια τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Για μία αξιοπιστη συμφωνία χρειαζόμασταν δύο μέρη, προς τούτο, καλωσορίζουμε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση», είπε ο κ. Τόμσεν, επιβεβαιώνοντας τις διαφορές ΔΝΤ - ΕΕ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. 
Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε πως «τα μέτρα είναι σημαντικά για το χρέος και βασίζονται σε μία πολύ σημαντική προσπάθεια των εταίρων της Ελλάδας που κάνουν το παν για να το ελαφρύνουν. Τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ θα δει αυτά τα μέτρα για να είναι σίγουρο πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε πως τα μέτρα για το χρέος θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος. Θα επιδείξουμε αυτή την ευλυγισία. Το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα λάβει την απόφαση εάν το Ταμείο παραμένει ή όχι».
Νέο χαστούκι για Τσίπρα και Καμμένο
Ο λόγος είναι ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών «ξορκίζει» το να ψηφιστεί οποιαδήποτε απόφαση περί αναδιάρθρωσης του χρέους από την Γερμανική Βουλή πριν τις γερμανικές εκλογές, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει το μέσο Γερμανό ψηφοφόρο που έχει στρεβλή εικόνα για τους Έλληνες, ότι θα ψηφίσει υπέρ του να ελαφρυνθούν τα οικονομικά βάρη της Ελλάδας.
Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, ψήφιση μέτρων που κατάργησαν κοινωνικά κεκτημένα όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματαπερικοπές σε συντάξεις , άγρια φορολόγηση και διατήρηση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων, τελικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αντιμετώπιση του χρέους μπαίνουν στο ψυγείο ως το 2018 και το μόνο που μένει ως σκληρή πραγματικότητα είναι τα επαχθή μέτρα και ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων που τίθεται σε ισχύ από την άνοιξη του 2017.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eurogroup: Εγκρίθηκαν 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα σε δύο υποδόσεις

Eurogroup: Εγκρίθηκαν 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα σε δύο υποδόσεις

Τι αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση
Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις.
1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.
3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.
- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/699139/fiasko-sto-eurogroup-ta-vrikan-gia-axiologisi-kai-dosi-adeiasma-gia-to-xreos#ixzz49dyTK2ft

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...