Χωρίς… ανάσα η αφαίμαξη των Ελλήνων, καθώς σε δέκα ημέρες αναμένεται στη Βουλή νέο «πακέτο» μέτρων με έμμεσους φόρους.
Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό να έρθει χεράκι - χεράκι με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει αυξήσεις του ΦΠΑ σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι
το νέο «πακέτο» μέτρων βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με το οικονομικό επιτελείο να ευελπιστεί να «κλείσει» τις εκκρεμότητες του τελευταίου πακέτου της συμφωνίας των 5,4 δισ. ευρώ μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε ακολούθως να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Πηγές, ωστόσο, του υπουργείου Οικονομικών, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να κατατεθούν την εβδομάδα μεταξύ 16 και 20 Μαΐου, μαζί με το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, τις ρυθμίσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποίησων και την επικαιροποιημένη λίστα των υπό αποκρατικοποίηση οργανισμών.
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αναλάβει να διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς ποια κρατική περιουσία θα πωληθεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ έσοδα, μέχρι το 2018.
Την ίδια ώρα, μπαίνουν
οι τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων σε funds. Σε αυτό προβλέπεται μεταβατική περίοδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε αυτά παραμείνουν σε τράπεζες, είτε μεταβιβαστούν σε εταιρείες.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η εξοικονόμηση θα προέλθει: 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος, καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία Ι.Χ., στους φόρους κατανάλωσης (κυρίως στα προϊόντα ενέργειας), στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.
Ειδικότερα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για την:
1. Αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο, με στόχο την άντληση 1,8 δισ. ευρώ.
2. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
5. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
6. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.