Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι ανακοινώσεις της ισπανικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2013 άμβλυναν τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Ο βιομηχανικός Dow Jones με άνοδο 0,5% τερμάτισε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων διαδοχικών συνεδριάσεων, ενώ ο S&P σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% μετά από πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ο προϋπολογισμός για το 2013 θα εστιάζει περισσότερο στη μείωση των δαπανών παρά στην αύξηση της φορολογίας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει να προωθήσει 43 νέους νόμους που έχουν αποκλειστικό σκοπό τη μεταρρύθμιση της οικονομίας στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Cristobal Montoro δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2013 προβλέπει περικοπές δαπανών 40 δισ. ευρώ προσθέτοντας ότι για τα υπουργεία οι περικοπές διαμορφώνονται στο 8,9% κατά μέσο όρο.
Το επενδυτικό κλίμα ενίσχυσε σήμερα και η κίνηση της κεντρικής τράπεζα της Κίνας να διαθέσει ρευστότητα-ρεκόρ στις τράπεζες της χώρας.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε καθαρό ποσό ύψους 365 δισ. γουάν (57,92 δισ. δολαρίων) στις χρηματαγορές αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν οι traders, στην μεγαλύτερη εβδομαδιαία ένεση ρευστότητας στην ιστορία, καθώς οι αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν τη ρευστότητα χωρίς να παράγουν πληθωρισμό.
Πλούσια σε μακροοικονομικά στοιχεία η σημερινή μέρα με τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας να αντισταθμίζουν τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ.
Δείκτες – Στατιστικά
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 72,40 μονάδες (0,54%) κλείνοντας στις 13.485,90 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 42,90 μονάδων (1,39%) και έκλεισε στις 3.136,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 13,80 μονάδων (0,96%) κλείνοντας στις 1.447,10 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η General Electric κλείνοντας στα 22,73 δολ. με άνοδο 0,63 δολ. ή σε ποσοστό 2,85%. Ακολούθησαν η Intel με κέρδη 1,94% και κλείσιμο στα 23,085 δολ. και η Bank of America Corp, η οποία έκλεισε στα 8,97 δολ. με άνοδο 1,76%.
Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Wal-Mart Stores (-0,28%), η AT & T (-0,24%) και η United Technologies (-0,23%).
Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.
Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,10 δολ. ή σε ποσοστό 4,20% και έκλεισε στα 2,48 δολ.
Πλούσια σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις η ημέρα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου και την αγορά εργασίας να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, εκτίμηση αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη που τοποθετούσε το ρυθμό ανάπτυξης στο +1,7%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει αύξηση κατά 1,7% για το τρίμηνο.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ, έδειξαν πιο ήπια ανάπτυξη εξαιτίας της καθοδικής αναθεώρησης του μεγέθους των επενδύσεων σε αποθέματα, του μεγέθους της καταναλωτικής δαπάνης αλλά και των εξαγωγών.
Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας καθώς ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Ειδικότερα, για την εβδομάδα έως τις 22 Σεπτεμβρίου, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 26.000 στις 359.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση στις 375.000.
Για την προηγούμενη εβδομάδα έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 385.000 από το αρχικό μέγεθος των 382.000.
Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά (ήτοι προϊόντα διάρκειας έως και 3 χρόνια) σημείωσαν πτώση 13,2% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 198,49 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν καταγράψει οι παραγγελίες διαρκών αγαθών από τον Ιανουάριο του 2009 και το χαμηλότερο μέγεθος παραγγελιών από τον Φεβρουάριο του 2011. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 5,6% στις παραγγελίες.
Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας με τον δείκτς εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών να υποχωρεί τον Αύγουστο 2,6% στις 99,2 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών, όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 10,7%.
Σημειώνεται πως ο δείκτης δεν ικανοποίησε τις εκτιμήσεις, καθώς σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,5%.