Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ασκητής : Ο Θεός δεν θα βγάλει ψεύτες τους Αγίους του, όλα θα γίνουν στις μέρες μας.

 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας Ζεστά τα τελευταία μεσημεριανά του Σεπτεμβρίου. Ένα από αυτά με βρήκε καταϊδρωμένο στην πλατεία της...
poutin-erdogan-3

Δημοσίευση

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ζεστά τα τελευταία μεσημεριανά του Σεπτεμβρίου.

Ένα από αυτά με βρήκε καταϊδρωμένο στην πλατεία της Μητροπόλεως μπροστά στον ανακαινισμένο Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.
Δεν έχασα την ευκαιρία να δροσιστώ πνευματικά  από το σκήνωμα της κυράς των Αθηναίων ΑΓΙΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ και του  Αγίου Πατριάρχη του Έθνους μας Γρηγορίου του  Ε΄.
Μέσα στον περικαλλή Ναό, σμήνη των τουριστών από όλες τις άκρες της γης θαύμαζαν και φωτογράφιζαν αυτόν τον άγνωστο για αυτούς χώρο της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Με κόπο έφτασα μπροστά στην λάρνακα της Αγίας Φιλοθέης .
Μπροστά μου ένας ηλικιωμένος λευίτης έκανε στρωτές μετάνοιες και προσκύνησε την ΑΓΙΑ.
Μόλις όμως γύρισε το πρόσωπο του προς τα εμένα , η χαρά και η έκπληξη από την αγαθή συγκυρία να συναντήσω έναν γνωστό μου ιερομόναχο-ασκητή , ήταν το καλύτερο δώρο αυτού του μεσημεριού .
Ο παππούλης αυτός με το ξεθωριασμένο ράσο πέρα από την ευχή δεν αναλίσκεται σε λόγους. Πάνω στην παλαίστρα του στα βουνά της Αττικής βιώνει την προσευχή και την σιωπή.
Αν του πάρεις λόγο ,είσαι τυχερός.
Διότι συνηθίζει πάντα σαν απαντήσεις στα ερωτήματα των πιστών να ανοίγει το αγιορείτικο ταγάρι του και να δίνει χαρτάκια με χειρόγραφους λόγους του σαν ευλογία.
Γνωρίζοντας ότι φέρνει μέσα  του  τους καημούς της Ρωμιάς Αγιοτόκου Γης της Ελληνικής Μικρασίας με καταγωγή  ο ίδιος από τα μέρη της Σμύρνης, μετά την ευχή , τον προκάλεσα , μήπως μου πει κάτι.
-Παππούλη , τι θα γίνει ο Ερντογάν , ξεσάλωσε και ζητάει τα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ ;
Ο Γέροντας μειδίασε και μετά σοβάρεψε, έβαλε το χέρι του μέσα στο ταγάρι και μου έδωσε το χαρτάκι-ευλογία.
Ένα τσαλακωμένο χαρτί που ούτε μπορούσες να το διπλώσεις.
Του έβαλα μετάνοια και αποχαιρετισθήκαμε .
Το χαρτάκι από ευλάβεια το έβαλα μέσα στην τσέπη του πουκαμίσου μου και έγινε ένα με τον μεσημεριανό ιδρώτα.
Στην βραδινή ανάπαυλα το άνοιξα με προσοχή και προσπάθησα να δω τι ¨ευλογία ¨μου έδωσε ο σεβαστός Γέροντας.
«Προς Δόξα ΘΕΟΥ
Διότι ο εμφανισθείς-αφανισθείς  ενώ ο αφανής διασωθείς.»
«Όλα θα γίνουν όπως τα είπαν οι ΑΓΙΟΙ, δεν γίνεται ο ΘΕΟΣ  να βγάλει ψεύτες του ΑΓΙΟΥΣ του ,γιατί δεν μιλούσαν εκείνοι ,  μιλούσε ο ίδιος ο ΘΕΟΣ δια του στόματος των . Όλα θα γενούν»
» την ΠΟΛΗ θα την πάρουμε
στην ΠΟΛΗ θα βρεθούμε
και στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ θα λειτουργηθούμε»
«τον Βόσπορο θα βλέπουμε
και τούρκο στα ΣΤΕΝΑ δεν θα ξαναδούμε»
«ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ
Δέσποινα και Αρχόντισσα μου
Σένα βάζω για μπροστάρη και στην ΠΟΛΗ Αρχοντάρη»
«ΠΟΛΗ αγαπημένη ΠΟΛΗ
ήρθε ο καιρός¨
«ΠΟΛΗ αγαπημένη ΠΟΛΗ
για να δεις το ΦΩΣ»
¨¨Όλοι μας θα ανταμωθούμε μεσ στην Εκκλησιά, την ΠΟΛΗ
και θα κλείσουμε το γόνυ στον ΣΤΑΥΡΟ και της ΠΑΝΑΓΙΑΣ το Θρόνι¨
ΑΜΗΝ ΓΕΝΟΙΤΟ  14 Ιουλίου 2016
Η έκπληξη ήταν μεγάλη καθώς και η συγκίνηση αλλά η ημερομηνία που έγραψε ο Γέροντας αυτά  συνέπιπτε με την παραμονή του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Σήμερα που όλα σκιάζει η ¨φοβέρα¨ του τούρκου και τα σκιάζει η σκλαβιά των μνημονίων η ανθρώπινη λογική δέχεται μεγάλες προκλήσεις να υπερβεί το συναίσθημα και να κοιτάξει κατάματα μέσα στις αποκαλυπτικές γεωπολιτικές εξελίξεις που μας περικυκλώνουν.
Έρχονται μέρες που και οι λίθοι κεκράξονται:
¨Αχ Ανατολή, γη της Ιωνίας, γη Ελληνική
θα ‘ρθουν πάλι στους αιώνες του Αλεξάνδρου οι Μακεδόνες
σώπα μάνα μ’ κάνε λίγη υπομονή, σώπα τζάνεμ κάνε λίγη υπομονή¨ ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ Τ’ΑΓΙΟΝΕΡΙΑ

Με πνευματική ευθύνη και συνείδηση
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/09/%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b8%ce%b1-%ce%b2%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%cf%88%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf.html#ixzz4LpTCoZJn

Η Συνθήκη της Λωζάνης και πως η Τουρκία την έκανε κουρελόχαρτο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ

 

Οι μουσουλμάνοι στην Ελληνική Θράκη αυξήθηκαν σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους

Είναι γνωστό ότι η Τουρκική Δημοκρατία, στα πλαίσια της διαχρονικής στρατηγικής της για «νέα σύνορα» σε βάρος της Ελλάδος, επικαλείται τακτικά την «ανάγκη αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» με τον ισχυρισμό ότι αυτό επιβάλλει η Συνθήκη της Λωζάνης.
Πέρα από το ότι το στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου δεν είναι ενιαίο και διέπεται από διαφορετικές Διεθνείς Συμφωνίες, η γενική και αόριστη αυτή «απαίτηση» της Τουρκίας διατυπώνεται την στιγμή κατά την οποία η ίδια η Τουρκία διατηρεί στα Μικρασιατικά παράλια (με έδρα την Σμύρνη) την Τουρκική στρατιά του Αιγαίου η οποία δημιουργήθηκε από το 1975.
Koumakis2Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης
Η στρατιά αυτή δεν είναι εντεταγμένη στο ΝΑΤΟ και περιλαμβάνει το συντριπτικό ποσοστό των αποβατικών σκαφών της Τουρκίας μαζί με ένα μεγάλο αριθμό ελαστικών λεμβών που μεταφέρουν μέχρι 12 άτομα σε κοντινές και απρόσιτες ακτές!
Με απλά λόγια, οι Τούρκοι θέλουν την «αποστρατικοποίηση» των Ελληνικών νησιών με την «επίκληση» της Συνθήκης της Λωζάνης, για να αποτελούν εύκολη λεία στις επεκτατικές τους βλέψεις μόλις παρουσιαστεί η «κατάλληλη ευκαιρία», όπως ακριβώς «ξεγύμνωσαν» με διάφορα τερτίπια την Κυπριακή άμυνα πριν εισβάλλουν με την πρώτη ευκαιρία στο μαρτυρικό νησί της Αφροδίτης με τις πλάτες των μεγάλων «συμμάχων» μας!
Η ξεδιάντροπη «επίκληση» της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία φέρνει στο νου την σοφή λαϊκή ρήση «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Ιδού γιατί:
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια πολυμερής Διεθνής Σύμβαση, η οποία τίθεται υπό την προστασία της Τουρκίας από την μια μεριά και υπό την προστασία τηςΑγγλίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδος από την άλλη.
Δηλαδή, η Τουρκία ήταν μόνη αντισυμβαλλόμενη απέναντι σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το κείμενο της Συνθήκης αναφέρεται ρητά στις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία να σεβαστεί, μεταξύ άλλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο.
Το άρθρο μάλιστα 37 της Συνθήκης ορίζει ότι η Συνθήκη είναι αυξημένης τυπικής ισχύος έναντι οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κανονισμού ή εσωτερικής επίσημης πράξης που θα μπορούσε να ισχύσει στην Τουρκία. Δηλαδή, η Τουρκία στερήθηκε από κάθε δικαίωμα να ψηφίζει μόνη της νόμους ενάντια στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την Συνθήκη της Λωζάνης.
Επί πλέον, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκική αντιπροσωπεία επέμενε φορτικά (και τελικά επέβαλε) να μην υπάρχουν (δηλαδή να μην αναγνωρίζονταιεθνικές μειονότητες αλλά μόνο θρησκευτικές, κάτι που ζητούσε για τον φόβο των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία.
Είναι αυτονόητο όμως ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης που ζουν την Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 45 της Συνθήκης περί «αμοιβαιότητας» (το οποίο επίσης πολύ τακτικά επικαλείται η Τουρκία).
Με μια διαφορά: Αυτούς η Τουρκία προσπαθεί επίμονα και συστηματικά να «εκτουρκίσει» και μάλιστα με το ζόρι! Δηλαδή, σύμφωνα με την ιδιότυπη νοοτροπία των Τούρκων, οι Κούρδοι μουσουλμάνοι απαγορεύεται να αποτελούν εθνική μειονότητα μέσα στην Τουρκία. Οι μουσουλμάνοι όμως της Ελληνικής Θράκης, είτε είναι Πομάκοι, είτε είναι αθίγγανοι, επιτρέπεται να μετατραπούν με το ζόρι σε εθνική μειονότητα! Άλλωστε στον στόχο αυτό βοηθάει φιλότιμα τόσο το περιβόητο Βαθύ Κράτος, όσο και οι Τούρκοι πράκτορες με τα τσιράκια τους που έχουν κατακλύσει την Ελληνική Θράκη κάτω από το αδιάφορο, «ευρωπαϊκό» βλέμμα της Ελλάδος!
Η Τουρκία επέμενε επίσης (και επέβαλε) την αριθμητική ισορροπία μεταξύ των θρησκευτικών μειονοτήτων, δηλαδή της χριστιανικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου & της Τενέδου και της μειονότητας των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης – και οι δύο θρησκευτικές μειονότητες εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή των πληθυσμών για ειδικούς λόγους. Βέβαια, όπως φάνηκε στην διάρκεια του χρόνου, η Τουρκία δεν είχε καμιά απολύτως πρόθεση να κρατήσει χριστιανούς στην επικράτειά της, ήθελε απλά να υποχρεώσει την Ελλάδα να κρατήσει μουσουλμάνους γιατί είχε (και έχει) τα δικά της σχέδια!
Η Τουρκία ανέλαβε επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης την ρητή υποχρέωση σεβασμού μιας εκτεταμένης αυτοδιοίκησης στα νησιά Ίμβρος και την Τένεδος, των οποίων ο πληθυσμός ήταν χριστιανικός σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 90%.
 Τι έκανε όμως η Τουρκία μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία τολμάει σήμερα να επικαλείται ξεδιάντροπα;
Με δυο λόγια: Δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑ άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης το οποίο η Τουρκία να σεβάστηκε, δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑ άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης το οποίο η Τουρκία να μην ξεφτίλισε και όμως έχει το απόλυτο θράσος να επικαλείται την Συνθήκη της Λωζάνης εκεί που νομίζει πως την συμφέρει!
Είναι αδύνατο, στα πλαίσια ενός σύντομου άρθρου, να αναφέρει κανείς όλες τις πράξεις και τις ενέργειες της Τουρκικής «Δημοκρατίας» που τραυμάτισαν βάναυσα και με πρωτοφανή τραμπουκισμό τον Ελληνοτουρκικό συμβιβασμό του 1923.
Θα περιοριστούμε, σύντομα και λακωνικά, στα πιο κραυγαλέα «πεπραγμένα» της Τουρκίας που δείχνουν ανάγλυφα την ιδιότυπη αντίληψη αυτής της χώρας να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνειαπό μια Διεθνή Συνθήκη και ταυτόχρονα να έχει το θράσος να απαιτεί με πρωτοφανή φορτικότητα όσα νομίζει πως την συμφέρουν!
(α) Στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος η Τουρκία αγνόησε επιδεικτικά την ειδική αυτοδιοίκηση την οποία ανέλαβε την υποχρέωση να διατηρήσει στα δύο νησιά τα οποία (κυριολεκτικά) τους χάρισαν οι Βρετανοί στα πλαίσια της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι Τούρκοι, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι με το οποίο έβαλαν την υπογραφή τους, έσπευσαν χωρίς καμιά καθυστέρηση, να διορίσουν Τούρκο διοικητή και στα δύο νησιά, να στείλουν αμέσως στην δικαιοσύνη, στα τελωνεία, στην αστυνομία και στις λιμενικές αρχές Τούρκους αξιωματικούς απολύοντας όλους τους αιρετούς τοπικούς λειτουργούς τους οποίους (υποτίθεται) πως είχαν υποχρέωση να διατηρήσουν άθικτους!
Με τον Νόμο 1151 του 1927 που ψήφισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατάργησαν στην πράξη το καθεστώς αυτοδιοίκησης των νησιών Ίμβρος και Τένεδος, έκλεισαν με διάφορες προφάσεις το Ελληνικό Σχολαρχείο, απαγόρευσαν την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και οι χριστιανοί τέθηκαν υπό διωγμό μέχρι την πλήρη εξολόθρευσή τους.
Επειδή όμως οι χριστιανοί κάτοικοι των νησιών της Ίμβρου και της Τενέδου ήταν πολύ δεμένοι με τον τόπο τους και δεν έφευγαν παρά τις αφόρητες συνθήκες, το 1964 η Τουρκία αποφάσισε να εφαρμόσει το περίφημο «πρόγραμμα ερήμωσης» (eritmeprogrami) με την υπ’ αρ. 35 (μυστική) απόφαση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (βλέπε Βαθύ Κράτος).
Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα προσέφερε την «κατάλληλη ευκαιρία» με την μεγάλη αστάθεια που επικρατούσε στην εσωτερική πολιτική σκηνή και οι Τούρκοι δεν αφήνουν παρόμοιες «ευκαιρίες» να πάνε χαμένες.
Φυσικά, η χώρα μας δεν έβγαλε ούτε άχνα για όλες αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης και η Τουρκία συνέχιζε (και συνεχίζει) να αλωνίζει ανενόχλητη. Το πόσο αποτελεσματικό ήταν το «πρόγραμμα ερήμωσης» που εφάρμοσαν οι Τούρκοι στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, φαίνεται από μια απλή αντιπαράθεση των πραγματικών αριθμών: Από το 90% (τουλάχιστον) του συνολικού πληθυσμού των νησιών που ήταν χριστιανοί, σήμερα απέμεινε μόνο το 1% (κυρίως ηλικιωμένοι) οι οποίοι αντέχουν και παραμένουν ακόμα στα δύο πολύπαθα νησιά!
(β) Στον τομέα της θρησκευτικής, της εκπαιδευτικής και της «ελευθερίας» ίδρυσης και ελέγχου ευαγών ιδρυμάτων (άρθρα 38 έως 44 της Συνθήκης) οι Τούρκοι δεν άφησαν τίποτα όρθιο:
Ένας νέος Γολγοθάς για το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με διώξεις, εμπρησμούς, επιθέσεις, ίντριγκες, επεμβάσεις, άρνηση αποδοχής της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, διαρκή απαξιωτική συμπεριφορά και αρπαγή δύο σημαντικών χριστιανικών ναών (Παναγία της Καφατιανής του Γαλατά και ναός του Σωτήρος Χριστού) με «εργαλείο» τον ψευτο – παπά Ευθύμ, ο οποίος μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του υπήρξε τυφλό όργανο των πιο σκοτεινών κύκλων της Τουρκίας (Βαθύ Κράτος, ΜΙΤ).
Η χριστιανική εκπαίδευση, πάντα με την τούρκικη μέθοδο «σεβασμού» της Συνθήκης της Λωζάνης, υπέστη ισοπεδωτική επίθεση: Φίμωση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απόλυση ομογενών και Ελλήνων δασκάλων, επιβολή διδασκαλίας των περισσοτέρων μαθημάτων στην Τουρκική γλώσσα (αρχικά) και στην συνέχεια όλων – εκτός από το μάθημα των Ελληνικών και προσθήκη ειδικού μαθήματος «στρατιωτικών» που δίδασκε αξιωματικός του τουρκικού στρατού!
Όσον αφορά τα Ελληνικά Ευαγή Ιδρύματα, απαγορεύτηκε στα μειονοτικά ιδρύματα να αποκτήσουν νέα ακίνητη περιουσία είτε με αγορά, είτε με δωρεά, είτε με κληρονομιά.
Παράλληλα, οι Τούρκοι φρόντισαν να παύσει η αναγνώριση της ιδιότητας νομικού προσώπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προσκόμματα στην διαχείριση και εκπροσώπηση της τεράστιας Πατριαρχικής περιουσίας.
Με τον Νόμο 2762 του 1935 περί «Βακουφίων» που ψηφίστηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση (έκτοτε άλλαξε πολλές φορές για να πετύχουν τους στόχους τους), η διαχείριση των μειονοτικών ιδρυμάτων και σχολείων «ανατέθηκε» σε επίτροπο που διοριζόταν από τις Τουρκικές αρχές για να γίνει πιο εύκολη η αρπαγή της τεράστιας μειονοτικής περιουσίας! Το αποτέλεσμα βέβαια είναι από τις 12.000 μειονοτικά ακίνητα που υπήρχαν κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, σήμερα απέμειναν μερικές εκατοντάδες που βρίσκονται σε διαρκή και άμεση απειλή!
(γ) Στον τομέα των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων χριστιανών ένα μεθοδικό, ψυχρό και «αποτελεσματικό» πλέγμα μέτρων και ενεργειών στόχευσε στην εξολόθρευση του χριστιανικού πληθυσμού από την Κωνσταντινούπολη:
Άρχισαν από την εκδίωξη των Ελλήνων της Πόλης από Τράπεζες, από κάθε μορφής και κατηγορίας Δημόσιες υπηρεσίες αλλά και από μεγάλες επιχειρήσεις. Με τον Νόμο 2007 του 1932 απαγόρευσαν την άσκηση 30 επαγγελμάτων από Έλληνες (μεταξύ των οποίων μουσικός, φωτογράφος, ξυλουργός, ράπτης, κουρέας, σερβιτόρος – ακόμα και πλανόδιος πωλητής!), ενώ αργότερα απαγόρευσαν και άλλα επαγγέλματα για να σιγουρευτούν ότι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσουν να τρέπονται σε φυγή προκειμένου να επιβιώσουν.
Το 1934 με τον Νόμο 2525 όλοι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκαν να τουρκοποιήσουν τα επώνυμά τους και το 1939 όλοι οι αθλητικοί μειονοτικοί σύλλογοι υποχρεώθηκαν να ενωθούν με τους τουρκικούς με αποτέλεσμα να μαραζώσουν σταδιακά και να εκτουρκιστούν.
Όλα αυτά μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα τρόμου με τις εκστρατείες που είχαν το σύνθημα «Vatandas Turkce konus», δηλαδή, «Πολίτες μιλάτε τουρκικά» ώστε να είναι εύκολη η δίωξη για «Εξύβριση του Τουρκισμού» όποιου τολμούσε να μιλάει στους δρόμους Ελληνικά – άρα μιλούσε υβριστικά για τους Τούρκους!!!!
Για όσους βέβαια επέμεναν πεισματικά να μένουν στις εστίες τους, το «μενού» του Τούρκικου «σεβασμού» στην Συνθήκη της Λωζάνης είχε και πολλά άλλα στο πρόγραμμα:
(γ1) Επιστράτευση είκοσι ηλικιών χριστιανών τον Μάιο του 1941, για τον αφανισμό του χριστιανικού στοιχείου της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που υπήρξε μια θαυμάσια ευκαιρία στην διαχρονική στρατηγική της «ουδέτερης» Τουρκίας.
(γ2) Βαρλίκι, δηλαδή επιλεκτική επιβολή υπέρογκων φόρων σε χριστιανούς (Νόμος 4305 του Νοεμβρίου 1942) για τον οικονομικό τους αφανισμό και την εξορία τους σε καταναγκαστικά έργα για όσους αδυνατούσαν να πληρώσουν μέσα σε λίγες βδομάδες τον αυθαίρετο φόρο που τους επιβλήθηκε. Ο φόρος αυτός, όπως και η «επιστράτευση 20 ηλικιών» επινοήθηκε από τους Τούρκους όταν η Ελλάδα πολεμούσε με τους «συμμάχους» της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Τουρκία διατηρούσε «επιτήδεια ουδετερότητα».
Από το πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955
(γ3) Πογκρόμ, δηλαδή επιδρομή που εκτελέστηκε άψογα από το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας, με την υψηλή καθοδήγηση της Τουρκικής Κυβέρνησης την νύχτα της 6ηςΣεπτεμβρίου 1955. Στόχος: ο χριστιανικός πληθυσμός της Κωνστανούπολης.Αποτέλεσμα: 20 δολοφονίες χριστιανών, εκατοντάδες βιασμοί, καταστροφή, λεηλασία και πυρπόληση 2.600 χριστιανικών σπιτιών, 4.340 καταστημάτων, 73 εκκλησιών, 26 ελληνικών σχολείων, τριών ελληνόφωνων εφημερίδων και επιδρομή σε χριστιανικά νεκροταφεία με σύληση τάφων!
(γ4) Απελάσεις. Επειδή η Τουρκία ανυπομονούσε να ξεφορτωθεί τους Έλληνες που επέμειναν πεισματικά να μην εγκαταλείπουν την Κωνσταντινούπολη, το 1964 κατήγγειλε την Ελληνοτουρκική συμφωνία Εμπορίου με αποτέλεσμα οι τουρκικές αρχές να απελάσουν, με απάνθρωπες και συνοπτικές διαδικασίες 12.000 περίπου Έλληνες υπηκόους, γηγενείς Κωνσταντινουπολίτες, τους οποίους προστάτευε η συνθήκη της Λωζάνης.
Όσοι εκδιώχτηκαν παρέσυραν μαζί τους ένα τριπλάσιο αριθμό συγγενών και φίλων. Έτσι, μεταξύ 1964 και 1966, 48.000 περίπου Έλληνες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.
Με τους τρόπους αυτούς (και πολλούς άλλους που είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν σε ένα σύντομο άρθρο) η Τουρκία ξεφτίλισε κυριολεκτικά κάθε υποχρέωση που ανέλαβε απέναντι στην Ελλάδα και σε 5 ακόμα αντισυμβαλλόμενες χώρες με την Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε υπογράφοντας τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της χάρτας των Παρισίων και των δεσμεύσεων της στα πλαίσια της ΔΑΣΕ και του ΟΑΣΕ!
Αυτή λοιπόν η Τουρκία μας ζητάει σήμερα να «αποστρατικοποιήσουμε τα Ελληνικά νησιά» και έχει το απύθμενο θράσος να επικαλείται και την Συνθήκη της Λωζάνης!
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι σε μια χώρα που μοιάζει κάποιους ανθρώπους τους οποίους όταν τους φτύνεις στο πρόσωπο, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και σου απαντούν «Δόξα τον Θεό, βρέχει!»;
Πολλά. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουμε ξεκινήσει προ πολλού. Ας, είναι – ποτέ δεν είναι αργά. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε. Το πιο απλό είναι, αφού η Τουρκία επικαλείται την Συνθήκη της Λωζάνης να ξεκινήσουμε από αυτήν.
Κατά την ταπεινή μας γνώμη πρέπει να ζητήσουμε αμέσως να αποκατασταθεί η αριθμητική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως επίμονα απαιτούσε (και επέβαλε) η ίδια η Τουρκία κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Το 1923 οι χριστιανοί σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο ήταν 120.000 άνθρωποι και οι μουσουλμάνοι στην Ελληνική Θράκη 80.000.
Σήμερα οι χριστιανοί σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο μειώθηκαν (με την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου, μελετημένου και ψυχρού σχεδιασμού) σε 2.000 και οι μουσουλμάνοι στην Ελληνική Θράκη αυξήθηκαν σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, μέσα σε ένα διαρκή, τουρκικό προπαγανδιστικό ορυμαγδό με κροκοδείλια δάκρυα για δήθεν «καταπίεσή» τους!!!!
Αυτή η τεράστια, μεθοδική, ψυχρή και κυνική ανατροπή της αριθμητικής ισορροπίας χριστιανών και μουσουλμάνων σε Ελλάδα και Τουρκία, με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, πρέπει να αποκατασταθεί με μια σταθερή, μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Εμπρός λοιπόν! Αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης που επικαλείται η Τουρκία, από αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε. Στην σημερινή εποχή υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να αποκατασταθεί η αριθμητική ισορροπία χριστιανών και μουσουλμάνων σε Ελλάδα και Τουρκία.
Εμείς πρέπει να επιμένουμε σε κάθε ιδιωτικό και δημόσιο βήμα για την αναγκαιότητα αυτή σαν ένα πρώτο, ελάχιστο, βήμα «αποκατάστασης κάποιας στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. (Πρόταση υπ΄ αριθμ. 2)
Και έχουμε τόσα πολλά για να συνεχίσουμε!
Στο κάτω-κάτω για να συζητήσουμε ισότιμα και «να τα βρούμε» με την Τουρκία πρέπει να ξεκινήσουμε από μια αμοιβαία συμφωνημένη βάση στην οποία καταλήξαμε το 1923 μαζί με 5 άλλες χώρες που συμμετείχαν στην διαδικασία της Συνθήκης της Λωζάνης.
Αν η Τουρκία ονειρεύεται πως «θα τα βρούμε» πάνω στα ερείπια που δημιούργησε σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο, κατεχόμενη Κύπρο και με απλωμένο το «Βαθύ Κράτος» μέσα στην Ελληνική Θράκη και πάνω από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, επιτέλους πρέπει να τους πούμε ξεκάθαρα πως «πλανώνται πλάνη οικτρά»!
Όσο ισχυρές «πλάτες» και να εξασφαλίσουν, όποια «υπεροπλία» και να αποκτήσουν, όποια «κατάλληλη ευκαιρία» και να πετύχουν, δεν θα υπάρξουν ποτέ Έλληνες που θα ικανοποιήσουν τις επεκτατικές τους ορέξεις χωρίς αιματοχυσία η οποία θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την ίδια την Τουρκία (με το εκρηκτικό εσωτερικό μωσαϊκό των λαών της Μικράς Ασίας), παρά για την Ελλάδα.
Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2009
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρεςΕίναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).
Vertrag_von_Lusanne_Tuerkische_Delegation
Λωζάνη Ελβετίας 24 Ιουλίου 1923_Η τούρκικη αντιπροσωπεία

Η απάντηση των ΕΔ στον Ρ.Τ.Ερντογάν: Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων και καταιγισμός πυρών σε Έβρο και Χίο (βίντεο)



ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016» ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ
 
11:47
01/10/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν που αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την αναθεώρηση της για το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Από τη Δευτέρα ξεκινάει η μεγάλη διακλαδική άσκηση “Παρμενίων-2016” και η τελική της φάση θα γίνει την Παρασκευή σε δύο σημεία όπου αμφισβητούν έντονα το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι, με συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων και “καταιγισμό” πυρών. Θα επικρατήσει “φωτιά και ατσάλι”, λένε πληροφορίες από το Πεντάγωνο.
Ποιες περιοχές έχουν επιλεγεί; Ο Έβρος και η Χίος. Και κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι αυτές οι δύο περιοχές. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θέλουν να στείλουν σαφές μήνυμα (σε αντίθεση με τη χλιαρή απάντηση του Α. Τσίπρα) ότι παραμένουν ισχυρές και εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα.
Στον Έβρο, και στην νότια περιοχή του, όπως έχει αποκαλύψει και το “pronews”, οι Τούρκοι ετοίμαζαν σχέδιο εισβολής εν μέσω του πραξικοπήματος a la “Βαριοπούλα”. Το σχέδιο είχε την κωδική ονομασία “Νότιο Βέλος”.
Σε αυτό το σχέδιο και στα όσα άλλα απεργάζεται η Άγκυρα με την αμφισβήτηση και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρ.Τ. Ερντογάν θέλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνοντας το μήνυμα πώς “το ποτάμι είναι αδιαπέραστο”.
Χερσαίες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην περιοχή και έχοντας την αεροπορική υποστήριξη θα καταπνίξουν κάθε προσπάθεια εισβολής ή δημιουργίας συνθηκών για κάτι τέτοιο. Αυτό προβλέπει το σενάριο της “Παρμενίων-2016”.
Από το Πεντάγωνο μάλιστα συνδέουν ξεκάθαρα τα σενάρια της άσκησης με τις απειλές της Τουρκίας και βεβαίως την τελευταία δήλωση-αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρ.Τ. Ερντογάν. “Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας”, αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ ως ο πρώτος σκοπός διεξαγωγής της άσκησης.
Όσον αφορά στη Χίο, όπου αναμένεται να δοθεί επίσης, αν όχι μεγαλύτερη έμφαση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκεί θα συμμετάσχει ότι πετάει, κολυμπάει και κινείται στο έδαφος. Από μονάδες του Στόλου, έως μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα και από αερομεταφερόμενες δυνάμεις έως αντιαεροπορικά συστήματα”.
Η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου. Μην ξεχνάμε το σχέδιο Suga για την κατάληψη της νήσου Παναγιάς ανατολικά των Οινουσσών παραμονές του Πάσχα που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, έως τις πρόσφατες ΝΟΤΑΜ που αποκάλυψε το “pronews.gr” με τις οποίες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην περιοχή.
Η Άγκυρα στη Χίο προβαίνει συνεχώς σε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, ενώ επανειλημμένα έχει προχωρήσει με δεσμεύσεις περιοχές στον ναυτικό αποκλεισμό του νησιού κάνοντας δήθεν ασκήσεις.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις λοιπόν θα στείλουν και αυτές με τη σειρά του το μήνυμα πώς είναι παρούσες και δεν πρόκειται να παραχωρήσουν σπιθαμή γης, όπως θα ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το μόνο, σοβαρό πρόβλημα είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Στράτευμα λόγω της οικονομικής κρίσης από την επιβολή των μνημονίων. Η ηγεσία έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση, τόσο αυτή όσο και την προηγούμενη πώς οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην άμυνας της χώρας.
Όπως επίσης είχε προειδοποιήσει για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και δυστυχώς δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. Ήρθε η δήλωση του Ρ.Τ. Ερντογάν να επιβεβαιώσει πώς οι Τούρκοι σε καμία περίπτωση δεν πιάνονται φίλοι...
Δείτε σκηνές από την τελευταία διεξαγωγή της άσκησης "Παρμενίων" του 2015.


Όλο το επιχειρηματικό σχέδιο της Σκλαβενίτης για τη Μαρινόπουλος


 

Όλο το επιχειρηματικό σχέδιο της Σκλαβενίτης για τη Μαρινόπουλος
Tης Αλεξάνδρας Γκίτση
Θετική λειτουργική κερδοφορία σε όρους ΚΠΦΤΑ από το δεύτερο έτος μετά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, καθαρή κερδοφορία από το τέταρτο έτος, πωλήσεις 1,03 δις. ευρώ από το πρώτο έτος και επενδύσεις 133 εκατ. ευρώ, προβλέπει το Επιχειρηματικό Σχέδιο της Σκλαβενίτης για την επόμενη ημέρα της Μαρινόπουλος
Το εν λόγω Επιχειρηματικό Σχέδιο συμπεριλαμβάνεται στην 228 σελίδων Συμφωνία Εξυγίανσης-Μεταβίβασης Επιχείρησης της Μαρινόπουλος η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δικαστήριο μαζί με τις αιτήσεις των Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M, για υπαγωγή τους στο άρθρο 106 β&θ, και την οποία παρουσίασε κατά αποκλειστικότητα το Capital.gr. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο οι 4 υπό εξυγίανση εταιρείες ήτοι Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν, θα ενοποιηθούν σε μία νομική οντότητα ενώ οι Κρόνος, Μαρκέτα Αρβανίτης και Παλαμάρης  θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα ως ξεχωριστές εταιρείες. 
Σύμφωνα με τη Σκλαβενίτης το Επιχειρηματικό Σχέδιο, το οποίο ενοποιεί τα αποτελέσματα των: Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M, Πειραϊκόν, Μαρκέτα Αρβανίτης, Παλαμάρης, Κρόνος, χρησιμοποιεί την παραδοχή ότι η Νέα Εταιρεία θα ακολουθήσει το μοντέλο λειτουργίας του Ομίλου Σκλαβενίτη οδηγώντας έτσι στην επίτευξη παρόμοιου επιπέδου μικτού κέρδους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξη της Νέας Εταιρείας στον Όμιλο. Σημειώνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική προβλέπεται να είναι ενιαία για όλα τα καταστήματα του Ομίλου Σκλαβενίτη και της Νέας Εταιρείας, ωστόσο η Νέα Εταιρεία θα μπορεί να έχει την επιλογή περισσότερων προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα της επαρχίας όπου ο Όμιλος Σκλαβενίτη δε δραστηριοποιείται.
Υπό αυτές τις παραδοχές το Επιχειρηματικό Σχέδιο προβλέπει λειτουργική κερδοφορία η οποία αναμένεται θετική σε όρους ΚΠΦΤΑ το δεύτερο έτος ενώ από το έβδομο έτος τα ΚΠΦΤΑ θα σταθεροποιηθούν σε περίπου 48,2 εκατ. ευρώ ετησίως έως το τέλος της περιόδου του Επιχειρηματικού Σχεδίου. 
Ποιοι οι βασικοί στόχοι σε βάθος 21 ετών
►   Το πρώτο έτος στο οποίο αναμένεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα της νέας εταιρείας θα είναι θετικά ήτοι 281 χιλ. ευρώ είναι το τέταρτο έτος μετά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος. Τα θετικά αποτελέσματα αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα έτη, κυρίως λόγω μείωσης των αποσβέσεων και τόκων, όπου το 20ο έτος εκτιμώνται να ανέλθουν σε ποσοστό περίπου 1,5% επί του κύκλου εργασιών ή 22,2 εκατ. ευρώ.
►   Σε ότι αφορά τον τζίρο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,03 δισ. ευρώ το πρώτο έτος και να αυξηθεί κατά 17% το δεύτερο φθάνοντας τα 1,2 δις. ευρώ. Για το τρίτο έτος αναμένεται ετήσια αύξηση 9% στον συνολικό κύκλο εργασιών ενώ μετά το έβδομο έτος εκτιμάται πως ο κύκλος εργασιών θα παραμείνει σταθερός στα 1,397 δις. ευρώ. 
►   Η αύξηση του κύκλου εργασιών αναμένεται να επιτευχθεί κυρίως μέσω της διαδικασίας αναπλήρωσης του αποθέματος στα καταστήματα ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται και το Επενδυτικό Σχέδιο το οποίο προβλέπει πλήρη ανακαίνιση μεγάλου αριθμού καταστημάτων όλων των κατηγοριών έως το τέλος του τέταρτου έτους.
►   , Το μικτό περιθώριο κέρδους για το πρώτο έτος όπου εκτιμάται στο 23,6%, ενώ ααναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στο 24,4% μέχρι το τέταρτο έτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
►   Τα ίδια κεφάλαια αναμένονται να αυξηθούν από 5,4 εκατ. ευρώ σε θετικά 248,8 εκατ. ευρώ το 21ο έτος. 
►   Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Νέου Ομίλου κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου προβλέπονται περίπου στα 133 εκατ. ευρώ και αφορούν τόσο την πλήρη ή μερική ανακαίνιση του δικτύου καταστημάτων, με σκοπό την αναβάθμιση των πωλήσεων, όσο και τις συντηρήσεις αυτών. 
►   Η κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από 47 ημέρες το πρώτο έτος σε 41 έως το πέμπτο ενώ θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα έως το τέλος του Επιχειρηματικού Σχεδίου. 
►   Η κυκλοφοριακή ταχύτητα εμπορικών προμηθευτών εκτιμάται να μειωθεί από 100 ημέρες το δεύτερο έτος σε 86 ημέρες από το πέμπτο έως το 21ο έτος.
►   Η κυκλοφοριακή ταχύτητα λοιπών προμηθευτών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 34 ημέρες το πέμπτο από 59 ημέρες το πρώτο ενώ αναμένεται να διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα στη συνέχεια. 
►   Η Σκλαβενίτης αναμένει θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 21,7 εκατ. ευρώ και 28,2 εκατ. ευρώ το τρίτο και τέταρτο έτος αντίστοιχα ενώ αναμένει σωρευτικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 667 εκατ. ευρώ περίπου την περίοδο 5ο έτος-21ο έτος κυρίως λόγω της προβλεπόμενης αύξησης και μετέπειτα σταθεροποίησης των πωλήσεων καθώς και λόγω της παραδοχής ότι το κεφάλαιο κίνησης ομαλής λειτουργίας παραμένει σε σταθερά επίπεδα από το πέμπτο έτος και έπειτα.
►   Όσον αφορά την αποπληρωμή του υφιστάμενου στις 30.6.2016 δανεισμού όπως και των νέων κεφαλαίων γίνεται η παραδοχή ότι χρηματοδοτούνται κατά τη λήξη τους (πλην του δανείου στο μέτοχο που αποπληρώνεται κανονικά). 
►   Σημειώνεται ότι ο Νέος Όμιλος, με την προϋπόθεση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού κατά τη λήξη (αναχρηματοδότηση του balloon και μόνο, δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια) δεν εμφανίζει χρηματοδοτικές ανάγκες σε καμιά περίοδο του Επιχειρηματικού σχεδίου καθώς τα λειτουργικά αποτελέσματα υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιουχικές και χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του, σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Διαβάστε ακόμα:

Citigroup: Αδύναμη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όσο ισχύουν τα capital controls

 30/09/2016 - 23:12

Citigroup: Αδύναμη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όσο ισχύουν τα capital controls
Ενώ οι πολιτικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα υποχωρούν, η προοπτική μιας ουσιαστικής ανάκαμψης παραμένει περιορισμένη
Αδύναμη θα παραμένει η ανάκαμψη της οικονομίας όσο ισχύουν τα capital controls και οι Έλληνες δεν αποταμιεύουν, εκτιμά η Citigroup, η οποία βλέπει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αισιόδοξες. 
Η Citigroup σχολιάζει τις προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ το 2017. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 που θα προσεγγίζει το 2% του ΑΕΠ -υψηλότερο του στόχου που ήταν 1,75% του ΑΕΠ.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ακόμη ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017.
Όπως αναφέρει η Citigroup, ενώ οι πολιτικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα υποχωρούν, η προοπτική μιας ουσιαστικής ανάκαμψης παραμένει περιορισμένη. 
Με δεδομένο το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και τους ελέγχους κεφαλαίων να παραμένουν σε ισχύ ανακόπτοντας τις εξαγωγές, η Citigroup πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο η αύξηση του ΑΕΠ να διευρυνθεί. 

(Πρώτη Ενημέρωση: 15:22, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr 

«Πακέτο» στη Βουλή προϋπολογισμός 2017 και έκθεση Δημοσιονομικής Πολιτικής - Τι περιλαμβάνουν;

 

30/09/2016 - 21:26
«Πακέτο» στη Βουλή προϋπολογισμός 2017 και έκθεση Δημοσιονομικής Πολιτικής - Τι περιλαμβάνουν;
Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης με ένα πλεόνασμα κοντά στο 0,65% του ΑΕΠ
Φόρους αυξημένους κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017, προβλέπει το προσχέδιο του νέου του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή. 
Το προσχέδιο θα συνοδέψει στη Βουλή η έκθεση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής. 
Είναι η πρώτη που συντάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού του οργάνου, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον από τον προϋπολογισμό που κινείται σε μνημονιακές «ράγες».
Θα ακολουθήσει μία ακόμη έκθεση από το Συμβούλιο, το Νοέμβριο, μαζί με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017,που θα εστιάζει στις δημοσιονομικές προοπτικές και θα δίνει το «στίγμα» για το αν η Αθήνα περνά ή όχι τον «κάβο» του πρωτογενούς πλεονάσματος την διετία 2107 - 2018. 
Προ κρίσιμο έτος θεωρείται το 2018 -αλλά και τα επόμενα -αφού ο «πήχης» για το πλεόνασμα «ψηλώνει» στο 3,5% και ο κίνδυνος εφαρμογής του «δημοσιονομικού κόφτη» στο κονδύλι για μισθούς και συντάξεις είναι πιο ορατός από ποτέ.
Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί φέτος με το πλεόνασμα αφού ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για το 2016 έχει ήδη επιτευχθεί και μάλιστα με το παραπάνω. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν, ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης με ένα πλεόνασμα κοντά στο 0,65% του ΑΕΠ που δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» εσόδων κοντά στα 250 εκατ. ευρώ με 260 εκατ. ευρώ. 
«Είναι μία καλή αφετηρία», εκτιμούν οι ίδιες πηγές έτσι ώστε το πλεόνασμα το 2017 να κινηθεί στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,75% που προβλέπει το μνημόνιο, εφόσον βέβαια δεν προκύψουν απρόβλεπτοι παράγοντες.
Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία μειώνει τις ανάγκες για δανεισμό το 2017 που φθάνουν τα 10 - 11 δισ. ευρώ χωρίς το πρόγραμμα αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες. 

Το προσχέδιο τοποθετεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού σε έσοδα λίγο πάνω από τα 55 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι κρατικές δαπάνες αυξάνουν στα 56,5 δισ. ευρώ το 2017 από 55,75 δισ. ευρώ το 2017 εξαιτίας των πιστώσεων των 800 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).
Για πρώτη φορά υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός (385 εκατ. ευρώ) για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία από το 2017 καθίσταται Ανεξάρτητη Αρχή.
Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μέτρα 1,072 δις. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο και εφαρμοστούν σταδιακά. Στα μέτρα αυτά αν προστεθούν και οι επιβαρύνσεις που έρχονται από το 2016 ο «λογαριασμός» για τα νοικοκυριά αυξάνει στα 3 δισ. ευρώ. 
Οι νέες αυξήσεις φόρων θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οι λιανικές τιμές του οποίου θα επιβαρυνθούν κατά τουλάχιστον έξι λεπτά καθώς ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. 

Από 1η Ιανουαρίου 2017, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη (από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ) ενώ ενεργοποιείται και το ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία. Σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet), επιβάλλεται ειδικό τέλος το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.
Το επόμενο κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους αναμένεται από την 1η Ιουλίου 2017 οπότε επιβάλλεται ΕΦΚ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος) αλλά και ο φόρος 2-4 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή καφέ.
Εκτιμάται ότι σημαντική ώθηση στα δημοσιονομικά θα δώσει και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. 
Το προσχέδιο προσβλέπει σε ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ το 2017 που αποτελεί ένα στόχο ιδιαίτερα φιλόδοξο δεδομένου ότι το 2016 το ΑΕΠ θα σημειώνει κάμψη -0,3% (-0,7% ήταν η αρχική εκτίμηση). 

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...