Σφοδρή ενόχληση υπάρχει στην Αθήνα από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο και στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να σκέφτονται αν θα πρέπει να γίνει ή ακυρωθεί-αναβληθεί η επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο οι προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά και η ενόχληση των ΗΠΑ, καθώς θέλουν με την απομόνωση Ερντογάν να του στείλουν ένα μήνυμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς η επίσημη πρόσκληση για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα δεν έχει σταλεί ακόμη από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και κάποια ΜΜΕ, κυρίως από την Τουρκία έσπευσαν να ανακοινώσουν και ημερομηνία (7-8 Δεκεμβρίου). Κι αυτό συμβαίνει διότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πώς ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη αυτή για να προβάλει τις αξιώσεις της χώρας του έναντι της Ελλάδας και να δείξει πώς «τα έχει καλά με τους γείτονες».
Ενδεχομένως η επίσκεψη του Ερντογάν να γίνει κανονικά και να σταλεί πρόσκληση εντός των επομένων ημερών, αν και ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοινώνοντας την πιθανή άφιξη του στην Αθήνα, είχε κρατήσει από τότε επιφυλάξεις, προφανώς γνωρίζοντας τα τερτίπια των Τούρκων. Ωστόσο ο προβληματισμός στην Αθήνα είναι έντονος και υπάρχουν επαφές μεταξύ Προεδρικού Μεγάρου και Μεγάρου Μαξίμου.

Η προκλητική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη, οι συνεχείς προκλήσεις των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και οι αμείωτες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τελευταία τις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του «ψευδοκράτους», θυμίζοντας στον Ελληνισμό την οδυνηρή εισβολή και κατοχή της Μεγαλονήσου, έχουν προκαλέσει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους δεύτερες σκέψεις.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από την Θράκη για την κατάργηση της σαρίας κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Θέλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός να στείλει ένα μήνυμα στον Ρ.Τ. Ερντογάν, πώς υπάρχουν και όρια στην προκλητικότητα, αλλά και να κάνει άνοιγμα στην μειονότητα και στην περιοχή που έχει σοβαρό πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει δηλαδή και η διάσταση η κομματική.
Εκτιμάται επίσης πώς αν δεν επρόκειτο να βγει τις επόμενες ημέρες η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία όπως εκτιμάται θα είναι καταδικαστική για στην Ελλάδα στο θέμα της σαρίας, ίσως και να μην έθιγε το θέμα ο κ. Τσίπρας. Σημασία έχει ωστόσο πώς το έκανε και επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος στην εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στη Θράκη που ανοίγει την όρεξη και για άλλες διεκδικήσεις.
Καταγράφηκε επίσης μία σκληρή ανακοίνωση χθες από το υπουργείο Εξωτερικών για τα γεγονότα στην Κύπρο. Έγινε λόγος για προσπάθεια επιβολής νέων τετελεσμένων από την Τουρκία στην Κύπρο, τα οποία «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί». Όταν επίκειται επίσκεψη του Τούρκου προέδρου κάθε ανακοίνωση γράφεται προσεκτικά και… ήπια. Πόσο μάλλον από την Αθήνα, που έχει δείξει μεγάλες ανοχές και υποχωρητικότητα στις τουρκικές προκλήσεις.
Αυτό είναι που γεννά και ένα νέο ερώτημα όσον αφορά στο αν τελικά θα γίνει ή όχι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο παράγοντας ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε διστακτική και εξέφρασε τη δυσφορία της εξ αρχής προς την Αθήνα για την πρόσκληση και την υλοποίηση μίας επίσκεψης του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα.
Ο λόγος είναι πώς οι Αμερικανοί έχουν βάλει σε «καραντίνα» τον Τούρκο πρόεδρο, λόγω της πολιτικής που ασκεί και είναι κόντρα στα συμφέροντα των ΗΠΑ με μεγαλύτερο πρόβλημα τη συνεργασία Άγκυρας και Μόσχας. Θέλουν λοιπόν να στείλουν στον Ρ.Τ. Ερντογάν πώς η πολιτική του έχει ως αντίκρισμα την απομόνωση του και μία επίσκεψη στην Ελλάδα δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή.
Πέρα πάντως απ’ όλα αυτά είναι δεδομένο πώς αν τελικώς έρθει στη χώρα μας ο Ρ.Τ. Ερντογάν θα ξεδιπλώσει τις τουρκικές αξιώσεις και θα στήσει φιέστα στη Θράκη με μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και στο εξωτερικό. Κι αυτό η Αθήνα δεν το θέλει σίγουρα, ιδίως στην παρούσα φάση. Οπότε, όλα είναι ανοιχτά και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου… στον αέρα.