Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Πάνο Καμμένο

 

Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Πάνο Καμμένο
Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Τελικά, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία και ο ρόλος σε αυτή του Πάνου Καμμένου θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το θέμα δημιούργησε νέα δεδομένα, την ώρα που ο «πονοκέφαλος» στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει να «πονάει» πλέον με έντονο τρόπο. Η κίνηση της δικαιοσύνης να εμπλακεί στην υπόθεση περιέπλεξε περαιτέρω το όλο ζήτημα και σαφώς έφερε σε τουλάχιστον «άβολη» θέση τον υπουργό Άμυνας. Για να μην προκληθούν λανθασμένες εντυπώσεις, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από μόνη της η παραγγελία της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου για προκαταρκτική έρευνα στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δεν αποδεικνύει κάτι.

Η κ.Τουλουπάκη, μετά την εντολή της ανώτατης δικαστικού θα πρέπει να διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα. Εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της.

Παράλληλα, η κυρία Ξένη Δημητρίου απέστειλε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι συζητήσεις και η συμφωνία για την πώληση του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού και στον ρόλο που διαδραμάτισε συγκεκριμένος μεσάζοντας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πολύ νωρίς να βγουν τα οποιαδήποτε συμπεράσματα και οποιαδήποτε κρίση, εάν γίνει τώρα, είναι πολύ πιθανό να μην βγει αληθινή. Το να κατηγορείς χωρίς στοιχεία πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα για ζητήματα που άπτονται της άμυνας της χώρας δεν είναι συνετό και εθνικά ωφέλιμο.

Σε πολιτικό επίπεδο όμως τα πράγματα είναι «σαφώς» διαφορετικά. Από μόνη της η κίνηση αυτή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αποτελεί «χτύπημα» στο πολιτικό «γόητρο» του κ.Καμμένου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε το ζήτημα αυτό να πάρει διαστάσεις. Ο υπουργός Άμυνας πάντως «χαιρέτισε» δημοσίως την απόφαση της κυρίας Δημητρίου, με σχετικό tweet:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την εντολή διερεύνησης της υπόθεσης διακρατικής για τη Σαουδική Αραβία όλα τα στοιχεία αποστέλλονται στην εισαγγελέα να σταματήσει επιτέλους η σπέκουλα του συγκροτήματος και των υπαλλήλων του».

Την ίδια ώρα βέβαιο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είδαν με «καλό μάτι» την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Εδώ και δέκα μέρες η κυβέρνηση βλέπει καθημερινά να έρχονται στο φως δημοσιεύματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον υπουργό Άμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου σε θέση απολογούμενου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία θέση για το θέμα, έχοντας λάβει διακριτικές αποστάσεις, αφήνοντας το υπουργείο Άμυνας να απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πολύ στενή σχέση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου. Μία σχέση, για την οποία μιλούν συνεχώς και οι δύο. Δύσκολα ο πρωθυπουργός θα αφήσει «πολιτικά» εκτεθειμένο τον κυβερνητικό του εταίρο. Όμως η σκληρή καθημερινότητα στην πολιτική έχει δείξει εδώ και δεκαετίες ότι οι εξελίξεις μπορεί να «προσπεράσουν» ακόμα και τους πιο καλούς σχεδιασμούς. Άλλωστε ο πολιτικός στίβος είναι ο χώρος που καθημερινά κάνεις επιλογές, οι οποίες δεν είναι κατ' ανάγκη όλες οι ίδιες.

Η ΝΔ πάντως συνεχίζει να συντηρεί το θέμα, καθώς εκτιμά ότι ο κ.Καμμένος είναι εκτεθειμένος. Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ με σαφή πρόθεση να βάλει στο κάδρο τον ίδιο τον κ.Τσίπρα προχώρησε σε δημόσια δήλωση: «Ρωτάμε ευθέως τον κ. Τσίπρα: Γιατί εδώ και 11 μέρες σιωπά για τις επιλογές του συναρχηγού του»;

Την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή θα συζητηθεί η ερώτηση που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η συζήτηση είχε καθοριστεί για τη Δευτέρα αλλά λόγω των γεγονότων στη Δυτική Αττική για λίγες μέρες. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα η ΝΔ κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ζητώντας εξηγήσεις για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.Το κείμενο υπογράφουν οι Βασίλης Κικίλιας, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Σίμος Κεδίκογλου, Σάββας Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...