Μια εκπληκτική,
ντοκιμαντερίστικη φωτογραφία,-
ίσως η φωτογραφία της χρονιάς για το ρεπορτάζ της κατηγορίας της-με την κάμερα του ταλαντούχου φωτογράφου
Γουίλιαμ Φέιθφουλ που απεικονίζει
τους εργαζομένους της "Ελληνικός Χρυσός" κάτω από το χιόνι, φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο του "Πρώτου Θέματος". Ο φωτογράφος και ο εξαιρετικός ρεπόρτερ
Φρίξος Δρακοντίδηςόργωσαν τις
Σκουριές και μέσα από το ρεπορτάζ τους διαβάσαμε και την ενδιαφέρουσα άποψη της άλλης πλευράς του "εμφυλίου" που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του
κομμουνιστή διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας
«Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», Πέτρου Στρατουδάκη.
- «Έχω φιλίες 40 χρόνων, βγαίνω τις Κυριακές και τους συναντώ σαν ελεύθερος άνθρωπος, δεν θα επιτρέψω σε σεκιουριτάδες να περιφρουρήσουν τη ζωή μου»
Ο ίδιος που αγωνιστής της Αριστεράς ακούγεται με την βραχνή φωνή του να λέει: «Έκανα αγώνα για να βγει ο Δραγασάκης γενικός γραμματέας του ΚΚΕ το 1981 και έχω μοιράσει «Ριζοσπάστη» στα σπίτια».
Αισθάνεται την ανάγη να απενεχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση και τις καταστροφές στο εργοτάξιο: «Ύστερα από τόσα χρόνια στην περιοχή είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι στον μικρό όγκο των διαφωνούντων υπάρχουν θύλακες απ΄όλα τα κόμματα...»
ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΧΘΗΚΕ
«Εάν δεν ήμασταν εγώ και ο Δημήτρης Κούτρας τα μεταλεία δεν θα είχαν αξία...»εξηγεί ο Πέτρος Στρατουδάκης.
-Εάν δεν είχαμε βάλει στο έργο την δική μας υπόσταση, εάν δεν κάναμε τη δική μας προσπάθεια για να γίνει εμπορεύσιμο το ορυκτό, τα μεταλλεία δεν θα είχαν καμία αξία. Η μεταλλευτική δραστηριότητα χρειάζεται επαναπροσδιορισμό, μέσα από τον οποίο θα βγουν και οι αξίες...»
Ομολογεί μάλιστα ότι πριν τρία χρόνια υπήρξε πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση να «φορολογηθεί» η Ελληνικός Χρυσός πληρώνοντας royalties εξόρυξης στο Δημόσιο όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
«Η πρότασή μας ήταν να πάρουμε την τιμή του χρυσού στην πενταετία, να προσδιορίσουμε ένα ποσοστό-royalty-όχι πάνω από 3% επί του τζίρου, που θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή του μετάλλου στην χρηματιστηριακή αγορά....»
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Στρατουδάκης, η Ελληνικός Χρυσός είχε προτείνει και κάτι ακόμη στην κυβέρνησή που θα μπορούσε προοδευτικά να φέρει περισσότερα χρήματα για το περιβάλλον.
-«Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης είχαμε προτείνει στην κυβέρνηση αντί της εγγυητικής των 50 εκατ. Ευρώ που καταθέσαμε για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό ταμείο στο οποίος η εταιρία θα καταθέτει σε μετρητά τα χρήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών βλαβών. Με την πλήρη αποκατάσταση θα μπορούσαν τα ποσά αυτά να επιστραφούν στην εταιρία.»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Στρατουδάκης θα πει για τον κ. Τόλη Παπαγεωργίουτου Παρατηρητηρίου Μεταλλευμάτων (ο οποίος εμφανίζεται να δηλώνει σε video ότι πρέπει να σταματήσουν πάση θυσία την επένδυση-ακόμη και με θανάτους):
-Γνωρίζω καλά ότι επισκέφθηκε την Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους μαζί με τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου της Μηχανικής προκειμένου να τους αποτρέψει να μας παραχωρήσουν 900 στρέμματα στην περιοχή των Σκουριών για τα μεταλλεία».
Ο κ. Στρατουδάκης είναι πεπεισμένος ότι η μικροπολιτική, τα τοπικά συμφέροντα και οι χρήσεις γης είναι αυτά που καθορίζουν σήμερα το παιγνίδι στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Στο μεταξύ και οι εργαζόμενοι στην εταιρία δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπισθούν την επένδυση.
«Δεν μπορούν να μας λένε ότι εμείς θα καταστρέψουμε το περιβάλλον. Λέτε να μην ενδιαφέρομαι για τον τόπο μου;», δηλώνει η Γεωργία Μαντζάνου. Και προσθέτει: Προσπαθώ για εύλογους λόγους να αποφεύγω τις συναναστροφές με άτομα που πάνε την κουβέντα στο θέμα των μεταλλείων. Συνομήλικοί μου που θυμούνται την Χαλκιδική κάθε Πάσχα και καλοκαίρι ξαφνικά αγάπησαν τον τόπο τους και ζητάνε από μας να παραιτηθούμε από τις δουλειές μας...»