ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΠΛΟΥΝΑ
Την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της πολιτείας σε τομείς, όπως η διαιτησία και η προσυνεννόηση αποτελέσματος αγώνα, η επιβολή πειθαρχικών μέτρων εναντίον συλλόγων για επεισόδια στα γήπεδα και η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων των ομοσπονδιών με τακτικούς και μόνο δικαστές, προβλέπει ο νέος νόμος για τον αθλητισμό, τα βασικότερα σημεία του οποίου παρουσιάζει η «Καθημερινή»:
Στο θέμα της διαιτησίας θα υπάρξει διάταξη υποχρέωσης των διαιτητών να καταθέτουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δηλώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης (πόθεν έσχες) οι οποίες θα υποβάλλονται σε έλεγχο. Σήμερα για τους διαιτητές προβλέπεται η υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Στο θέμα των προσυνεννοημένων αγώνων, η ΕΕΑ θα μπορεί να εισηγείται την απαγόρευση εισόδου στο κουπόνι του Στοιχήματος ομάδων που εμφανίζονται με συχνότητα στους φακέλους που στέλνει η UEFA στην ΕΠΟ και αφορούν αγώνες ύποπτους χειραγώγησης.
Ενα ακόμα μέτρο που θα προβλέπεται στον νέο νόμο και αφορά τη «μάστιγα» των στημένων είναι η παροχή δικαιώματος στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό να αποφασίζει τη χρονική μετάθεση αγώνα για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες απόπειρας χειραγώγησής του.
Στο θέμα της καταπολέμησης της βίας, ο ρόλος της ΔΕΑΒ θα αναβαθμιστεί με τη θέσπιση «παρατηρητή αποδυτηρίων». Οι ενστάσεις που προβάλει η ΕΠΟ στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να κάμπτονται από την αποφασιστικότητα του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού.
Επίσης, θα προβλέπεται σειρά διοικητικών μέτρων κατά των συλλόγων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή φέρουν αντικειμενική ευθύνη για την τέλεσή τους.
Για τους συλλόγους οι ποινές θα είναι από πρόστιμα και μπορεί να φτάνουν, κάτι που εξετάζεται, σε αποκλεισμό από διεθνείς διοργανώσεις. Για τα φυσικά πρόσωπα θα προβλέπεται αυστηροποίηση ποινών.
Επίσης, θα υπάρχει ρητή διατύπωση, σύμφωνα με την οποία το επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας δεν θα αρχίσει αν δεν λειτουργήσει σε όλα τα γήπεδα το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, ώς το τέλος του μήνα, θα προβλέπεται η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων με τακτικούς δικαστές. Τα πρωτοβάθμια όργανα θα είναι μονομελή και τα δευτεροβάθμια τριμελή.
Θέματα που αφορούν το «αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ», το εκλογικό σύστημά της και τη δομή της διαιτησίας δεν θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι αποτελούν αντικείμενο της διαβούλευσης με την UEFA.