Ευρεία εκστρατεία υπέρ του Brexit ξεκινά από τον Σεπτέμβριο ο ηγέτης του ξενοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού Ukip, ο Νάιτζελ Φάρατζ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Πέμπτη. Εν όψει του δημοψηφίσματος που αναμένεται να διεξαχθεί έως τα τέλη 2017, ο Φάρατζ καλεί όλους τους υποστηρικτές της εξόδου της χώρας από την ΕΕ να ενωθούν προτού να είναι «πολύ αργά».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στρατόπεδο του ναι έχει πάρει το προβάδισμα» υποστηρίζει ο Φάρατζ, επικρίνοντας τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον επειδή τηρούν στάση αναμονής, ευχόμενοι στον πρωθυπουργό καλή τύχη στις διαπραγματεύσεις του με τους ευρωπαίους εταίρους.
«Επαφίεται στο στρατόπεδο τού “όχι” να υπαγορεύσει το πρόγραμμα δράσης. Εφόσον κανείς δεν το κάνει, το Ukip θα αναλάβει επικεφαλής και θα ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία τον Σεπτέμβριο, με εκατοντάδες δημόσιες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα», δεσμεύεται ο Φάρατζ.
Ο Κάμερον έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ όμως δεν θα απέκλειε τίποτα, σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές ορισμένες από τις παραχωρήσεις που ζητά, όπως για παράδειγμα μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την πρόσβαση των μεταναστών στα προγράμματα πρόνοιας.