Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ανοιχτά τα Γραφεία Ταυτοτήτων για το δημοψήφισμα

 Πρώτη καταχώρηση: 05/07/2015 - 08:06

Τελευταία δημοσίευση: 08:06Κοινωνία
Ανοιχτά τα Γραφεία Ταυτοτήτων για το δημοψήφισμα
Από τις 7 το πρωί έως το τις 7 το βράδυ θα είναι ανοιχτά σήμερα τα ΓραφείαΤαυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης - αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, θα εκδίδεται άμεσα αυτό εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Υπενθυμίζεται ότι για την έκδοση ταυτότητας, την οποία ο ενδιαφερόμενος πολίτης αποκτά για πρώτη φορά, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει είναι:
· Δύο πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 εκ.
· Αίτηση που θα προμηθευτεί από την Αστυνομική Υπηρεσία.
· Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το Rhesus (εφόσον επιθυμεί την αναγραφή του στο δελτίο).
· Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο, ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «Επώνυμο, όνομα και όνομα πατέρα» του ενδιαφερόμενου, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμεί ο ίδιος αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων, διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση)
· Επίσης, για Δελτίο Ταυτότητας το οποίο εκδίδεται πρώτη φορά, απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση που είναι ανήλικος/η, την βεβαίωση των στοιχείων μπορεί να κάνει ο γονέας ή εκείνος, που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.
· Σημειώνεται ότι η Αρχή έκδοσης του Δελτίου Ταυτότητας, υποχρεωτικά αναζητά αυτεπάγγελτα το πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή της Κοινότητας του αιτούντος (το πιστοποιητικό γέννησης δεν προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο).
Διαβάστε επίσης:

Ταμπέλα αστυνομικού τμήματος... για βραβείο – ΦΩΤΟ

Ανοιχτά τα διόδια, για το δημοψήφισμα...

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣΑνοιχτή θα είναι σήμερα για τους πολίτες η Αττική Οδός προκειμένου να διευκολυνθούν οι τοπικές μετακινήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και τα διόδια σε...
όλες τις εθνικές οδούς. Η ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτημα που υπέβαλε την Τρίτη το υπουργείο Μεταφορών στους παραχωρησιούχους και την Εγνατία.

Τα διόδια δεν θα εισπράττονται στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (από τις κοινοπραξίες Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και Εγνατία Οδό), στις εθνικές οδούς Αθήνας-Πάτρας (κοινοπραξία Ολυμπία Οδός) και Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας (κοινοπραξία Μορέας), στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (κοινοπραξία Γέφυρα Α.Ε.) και στην Εγνατία Οδό (διόδια Εγνατίας οδού, υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας).

Το μέτρο της δωρεάν διέλευσης αφορά μόνο τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα και όχι τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Για τον λόγο αυτό, οι μπάρες των διοδίων δεν θα είναι συνεχώς ανοιχτές, αλλά θα ανοίγουν και θα κλείνουν από τους υπαλλήλους των διοδίων. Εξαιρούνται οι λωρίδες ηλεκτρονικής διέλευσης, στις οποίες όμως θα πρέπει να γίνεται διέλευση μόνο όσων διαθέτουν πομποδέκτη.

Σήμερα ψηφίζουμε για τη Τιμή της Ελλάδας...

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ "ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ" ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
 
06:39
05/07/2015
 
Eίναι φορές στην ιστορική διαδρομή των Εθνών που έρχεται η ώρα της μεγάλης επιλογής και της κρίσιμης απόφασης.
Μία τέτοια ημέρα ξημερώνει σήμερα στην Ελλάδα.
Μια ημέρα ανάλογη με αυτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Ιωάννης Μεταξάς επέλεξε να εμπλέξει την χώρα στην ανθρωποσφαγή του Β'ΠΠ παρά να επιτρέψει μια αναίμακτη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος.
Και κανείς δεν θα τον κατηγορούσε αν επέλεγε το δεύτερο.
Σε τελική ανάλυση υπήρχε φαινομενικά μεγαλύτερη ιδεολογική "συγγένεια" με το ιταλικό καθεστώς παρά με την βρετανική δημοκρατία που απέμενε να πολεμά μόνη της τον Αξονα Γερμανίας, Ιταλίας κια Ιαπωνίας (η Γαλλία είχε καταρρεύσει προ έξι μηνών).
Αλλά επέλεξε το πρώτο και ας σήμαινε αυτό εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες νεκρούς στο πεδίο των μαχών και συνολικά 1 εκατ. Ελληνες νεκρούς μέχρι την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944.
Αν ετίθετο σήμερα σε δημοψήφισμα εκείνη η απόφαση του Ιωάννη Μεταξά, τι θα αποφάσιζαν άραγε οι σύγχρονοι Ελληνες;
Τον δρόμο της τιμής και ίσως του θανάτου ή τον δρόμο της ατίμωσης και της επιβίωσης;
Ενα εκατομμύριο νεκρούς και μια χώρα κατεστραμμένη αλλά και υπερήφανη για το "ΟΧΙ" εις τους αιώνες ή μια χώρα-αποικία, χωρίς εθνική κυριαρχία και με ξένα αφεντικά σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης;
Με αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των υποστηρικτών του "ΝΑΙ" και από το σημαντικό αριθμό αναποφάσιστων, νομίζουμε ότι ο Ιωάννης Μεταξάς όχι απλώς θα είχε ηττηθεί στο δημοψήφισμα, αλλά θα ... έψαχνε να βρει και την ψήφο του!
Οχι πόλεμος δεν θα γινόταν, όχι Επος δεν θα γραφόταν, όχι η Αιώνια Δόξα δεν θα στεφάνωνε τα ελληνικά Οπλα, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης θα απειλούσε με Γουδή τον Ιωάννη Μεταξά, ο Αντώνης Σαμαράς θα ταξίδευε στην Ρώμη για να συναντηθεί με τον Μπενίτο Μουσολίνι και οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης Γ.Καμίνης και Γ.Μπουτάρης θα μιλούσαν σε συγκεντρώσεις κατά της "απομόνωσης της Ελλάδας".
Και υπέρ του "ΝΑΙ" που θα εξασφάλισε την "προοπτική ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ελλάδας"!
Και ίσως να είχαν δίκιο: 75 χρόνια μετά η Ευρώπη πάλι στην γερμανική κατοχή κατέληξε, πάλιζητούν να τοποθετούν κυβερνήσεις της αρεσκείας τους γιατί "Δεν μπορούν να μιλήσουν με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη" και πάλι έστειλαν τα βομβαρδιστικά τους, υπό την μορφή της ΕΚΤ, για να "βομβαρδίσουν" τους Ελληνες.
Και θα γλιτώναμε και 1 εκατομμύριο νεκρούς...
Απλά θα είμασταν ατιμασμένοι, ένα έθνος παριών, η ντροπή των προγόνων μας. Αλλά θα είχαμε "συμφωνία, έστω και κακή".
Στην Ελλάδα του 2015, λοιπόν,  η "Τιμή" είναι όχι απλώς είδος εν ανεπαρκεία, αλλά η λέξη χρησιμοποιείται απλά και μόνο για λόγους κοστολόγησης προϊόντων.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα σε ένα ακόμα σταυροδρόμι της μακραίωνης Ιστορίας μας δεν ψηφίζουμε για να δικαιωθεί ο Τσίπρας ή ο Βαρουφάκης, ούτε ο Καμμένος.
Αυτοί είναι πολιτικοί, άρα εκ του επαγγέλματός τους άνθρωποι που δεν τα πάνε καλά με την αλήθεια.
Μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, μπορεί και όχι.. Μπορεί να είναι αγνοί ιδεολόγοι, αλλά μπορεί να παίζουν και παιχνίδια.
Ψηφίζουμε για κάτι απείρως ανώτερο: Τη Τιμή του Εθνους, τη Τιμή όσων το διαβατήριό τους γράφει στην υπηκοότητα την λέξη "Ελληνική".
Η οποία Τιμή όχι απλώς έχει χαθεί, αλλά έχει ποδοπατηθεί από το εθνοκτόνο Μνημόνιο του 2010 και τα όσα το ακολούθησαν.
Πολλοί πιστεύουν ότι θα διασωθεί η χώρα ψηφίζοντας "ΝΑΙ". Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους καιθα γίνει σεβαστό, φυσικά, είτε ως πλειοψηφία, απόψε το βράδυ είτε ως μειοψηφία.
Πώς μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που φοβάται ότι αύριο δεν θα έχει να φάει, "τρέμει" για το μέλλον των παιδιών του και τo "ξεβόλεμα" από αυτό που θεωρούσε δεδομένο τόσα χρόνια;
Πώς μπορείς να εγκαλέσεις γα λιποψυχία κάποιον ο οποίος υπέστη τον "βομβαρδισμό" της ΕΚΤ και στέκεται στην ουρά για το "60άρι" της ημέρας κάνοντας την "μαύρη" ψυχή του Β.Σόιμπλε, του απογόνου αξιωματικού της Βέρμαχτ, να χαμογελά με ένα σαδιστικό χαμόγελο;
Πώς θα μπορούσες να κατηγορήσεις ως "δειλούς" εκείνους που θα προτιμούσαν να γλιτώσουν το 1 εκατομμύριο νεκρούς και την κατεστραμμένη χώρα τους το 1940-1944 με αντάλλαγμα μια σειρά "παράσημα" από την Ιστορία της ανθρωπότητας;
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει όσους Ελληνες ψηφίσουν "ΝΑΙ" σήμερα. Μπορεί να έχουν και δίκιο...
Αλλά στους άλλους που θα ψηφίσουν "ΟΧΙ", παρά τον τρόμο που προσπάθησαν να σπείρουν στις καρδιές τους τα "βομβαρδιστικά" της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι στάθηκαν στη ταπεινωτική ουρά του ΑΤΜ για το "60άρι", παρά το γεγονός ότι έχουν εγκλωβισμένες τις οικονομίες τους στις τράπεζες (οι πιο ΕΛΛΗΝΕΣ στην ψυχή και με τα πιο "καθαρά" κτηθέντα λεφτά, αρνήθηκαν να τα στο εξωτερικό), θα πούμε ότι "Είστε η Τιμή της Ελλάδας".
Κι ας χάσουν...
Τις "Θερμοπύλες", ακολουθούν πάντα "Σαλαμίνες" και "Πλαταιές"...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Από κάθε άποψη, η Δευτέρα θα είναι μία διαφορετική μέρα», λένε στην Ουάσιγκτον

«Από κάθε άποψη, η Δευτέρα θα είναι μία διαφορετική μέρα», λένε στην Ουάσιγκτον
Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον εκπρόσωπο Τζέρι Ράις. IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

 

«Από κάθε άποψη, η Δευτέρα θα είναι μία διαφορετική μέρα», ήταν η απάντηση στελέχους του ΔΝΤ σε συνομιλητή του, ο οποίος ήθελε να πληροφορηθεί εάν το Ταμείο έχει εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αρνητικό για τους Θεσμούς.
Το στέλεχος πιστεύει ότι ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα αλλάξει τις θέσεις του, και θα συνεχίσει να επιμένει «σε αδιέξοδες πολιτικές», όπως τις χαρακτήρισε, για την Ελλάδα. Στο ΔΝΤ εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σύντομα συμφωνία και υποστηρίζουν ότι λόγω του οικονομικού προβλήματος ούτε οι τράπεζες θα ανοίξουν, ούτε θα υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα για να αλλάξει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Επισημαίνουν ότι η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της νεότερης ιστορίας της και υπογραμμίζουν ότι την επομένη του δημοψηφίσματος τα προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν, αντίθετα θα αυξηθούν.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας (DSA ) και η ενημέρωση που ακολούθησε αναδεικνύουν λίγο-πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν κρύβει το θυμό της για την απόφαση της Αθήνας να μην πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου. Ετσι, στο τελευταίο Δ.Σ., φρόντισε να «τσιμεντώσει» τις συμμαχίες της και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, καθώς φαίνεται να πιστεύουν στο ΔΝΤ ότι «πάνε σε πόλεμο». Η κ. Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της έχουν ανοίξει δύο μέτωπα, ένα με την Ελλάδα και ένα με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και δείχνουν αποφασισμένοι να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα.
Στο πλαίσιο αυτό, το δίλημμα για την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους θα αλληλοσυνδέεται, καθώς η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει την αναδιάρθρωση και οι Ευρωπαίοι θα «αλλάξουν» τη χώρα μας, όπως επιθυμούν διακαώς, αλλά θα έχουν και άλλες απώλειες. Το μήνυμα του ΔΝΤ στην Ε.Ε., και ειδικά τις χώρες της Ευρωζώνης, είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν περισσότερα από τα δανεικά που έδωσαν στην Ελλάδα.
Το Ταμείο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ή υπόνοια ότι έχει αναμειχθεί σε οποιαδήποτε πολιτικό παιγνίδι. Όμως, πρώην στελέχη είπαν στο «ΕτΚ» ότι το ΔΝΤ θα προτιμούσε μία συνεργάσιμη κυβέρνηση και με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Τσίπρας δεν είναι. Βέβαια, μερικοί αξωματούχοι, όπως και Αμερικανοί διπλωμάτες, πιστεύουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επηρεάζεται από «ακραία στελέχη», τα οποία έχουν τη δυνατότητα να του αλλάζουν γνώμη τις πιο κρίσιμες πτυχές.
Στο Ταμείο αισθάνονται ότι από τον περασμένο Ιούλιο η χώρα εισήλθε σε μία πορεία στασιμότητας και αναποτελεσματικότητας, και ψέγουν κυρίως τον κ. Τσίπρα, στον οποίο καταλογίζουν έλλειψη βούλησης για να υλοποιήσει τα στοιχειώδη απαιτούμενα του Προγράμματος. Ισχυριζονται ότι τους τελευταίους πέντε μήνες αυξήθηκε το χρηματοδοτικό κενό.
Μετά το δημοψήφισμα το Ταμείο αναμένεται να αλλάξει στάση και στο θέμα των επιθεωρήσεων. Θεωρούν τη διαδικασία των Βρυξελλών χρονοβόρα και αποτυχημένη και πιστεύουν ότι χωρίς επί τόπου αξιολόγηση οι εκθέσεις τους δεν θα είναι έγκυρες και οπωσδήποτε δεν θα είναι αποτελεσματικές.

ΜΕ ΑΡΘΡΟ-ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΟΥ Ο Β.ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ…

DuginUcrania1

 ΚΟΣΜΟΣ

Σε παρέμβασή στην κρίση και στο ελληνικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου προχώρησε ο μέντορας του Β.Πούτιν και θεμελιωτής της σύγχρονης ρωσικής σχολής γεωπολιτικής Αλεξάντρ Ντούγκιν, απευθυνόμενος προς τον ρωσικό λαό και ζητώντας να παράσχει υποστήριξη στην Ελλάδα.
Σε ένα εντυπωσιακό κείμενο ο Α.Νούγκιν που το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs τον χαρακτηρίζει σε άρθρο του, ως το «μυαλό του Πούτιν» είναι σαφές οτι δίνει «σήμα» στην ρωσική κοινωνία να είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα.
«Οι Ρώσοι βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων, δεν θα τους αφήσουμε μόνους στα δεινά τους, θα τους βοηθήσουμε και θα τους παράσχουμε κάθε στήριξη. Οι Βρυξέλλες και η φιλελεύθερη ηγεμονία επιδιώκουν να διαλύσουν την Ελλάδα.
Εμείς θέλουμε να την σώσουμε.
Πήραμε από τους Έλληνες την Πίστη, την γραμματεία και τον πολιτισμό. Φέρνουμε ευθύνη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι ο ιστορικός δάσκαλος των Ρώσων, ο ιδρυτής του πνευματικού και του λόγιου πολιτισμού μας.
Φέρουμε ευθύνη για την Ευρώπη και πρέπει να υπάρξουμε εγγυητές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της».
Μια συγκλονιστική τοποθέτηση για την οοία όσοι γνωρίζουν τι σύστημα εξουσίας και ισορροπιών της Ρωσίsς, υποστηρίζουν ότι «Αποκλείεται να γράφτηκε εν αγνοία του Β.Πούτιν, ο οποίος είναι σαφές προετοιμάζει την ρωσική κοινή γνώμη για ανάληψη πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και ενεργού βοήθειας στην Αθήνα σε περίπτωση κρίσης»…
Και συμπληρώνουν ότι:
«Ο ρωσικός λαός έχει και αυτός πληρώσει σημαντικό τίμημα με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση στην ουκρανική κρίση.
Η ελληνική κρίση όμως είναι κάτι το διαφορετικό και πρέπει να προετοιμαστεί ψυχολογικά για να δικαιολογηθεί μια μεγάλη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, την στιγμή που η κατάσταση στην Ρωσία δεν έχει βελτιωθεί οικονομικά όπως πριν από την ουκρανική κρίση.
Με την παρέμβασή του ο Α.Ντούγκιν καλεί τα ρωσικά ΜΜΕ να είναι προσεκτικά και μην αναπαράγουν τα «χονδροειδή ψέματα» των μεγάλων δυτικών ΜΜΕ για την Ελλάδα, που εντάσσονται στον «ψυχολογικό πόλεμο», όπως τον χαρακτηρίζει, της Δύσης κατά της Ελλάδας.
Ο κ. Ντούγκιν χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ως την έναρξη της «θεμελιακής διαδικασίας ευρωπαϊκής απελευθέρωσης από την δικτατορία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης», που είναι, όπως λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη Ρωσία, «και ο δικός μας αγώνας».
Ο Ρώσος θεωρητικός υποστηρίζει ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να καταστεί ο νέος, αυτοδύναμος και κυρίαρχος, γεωπολιτικός παίκτης, με τη δική του ατζέντα, μετατράπηκε σε υπάκουο όργανο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ολιγαρχίας και της αμερικανικής ηγεμονίας.
Η ευρώ-γραφειοκρατία υπέβαλλε στις ευρωπαϊκές χώρες τη δογματική της πολιτική, με στόχο την κατάλυση των ανεξάρτητων, κυρίαρχων οικονομιών. Οι ευρωπαϊκές χώρες (ειδικά οι μεσογειακές, και πρώτη απ’ όλες η Ελλάδα), που βούλιαξαν στα δάνεια, τις πιστώσεις και αποπληρωμές επιτοκίων πάνω σε επιτόκια (εις το διηνεκές) κατέληξαν, μες στον λαβύρινθο αυτού του ιστού επιτοκίων, στο αναμενόμενο τέρμα.»
«Αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει ‘Όχι στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα – και όχι μόνον η Ελλάδα, ολόκληρη η Ευρώπη, και μάλιστα ολόκληρος ο κόσμος – εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όμως οι κανόνες θα αλλάξουν ριζικά. Κάποιες πόρτες θα κλείσουν, κάποιες άλλες όμως θα ανοίξουν – εκείνες στην Ευρασία, στη Ρωσία, στην Ανατολή.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι βατός. Είναι δύσβατος, αλλά η Ελλάδα θα νικήσει, όπως θα νικήσει η ελευθερία και η εθνική αξιοπρέπεια. Το “όχι” στην Τρόικα σημαίνει “ναι” στην Ελλάδα.»
Ο κ. Ντούγκιν καταγγέλλει τις τεράστιες πιέσεις της «ευρωγραφειοκρατίας» να μη πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα και τον ψυχολογικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Δύση κατά της Ελλάδας για να επηρεάσει, με όλα τα μέσα, το αποτέλεσμά του, επιδιώκοντας την «εθελούσια αυτοχειρία» της Ελλάδας.
Και μόνο με την απόφασή του να μην υποταγεί στην Τρόικα, αλλά να προσφύγει στον λαό, ο Τσίπρας, υποστηρίζει, «παραβίασε τους κανόνες» και «προκάλεσε το αντιδημοκρατικό, ολοκληρωτικό σύστημα που σταδιακά και άτυπα εγκαθιδρύθηκε στην Ευρώπη, στα πλαίσια του οποίου το σύνολο των αποφάσεων λαμβάνονται από την παγκόσμια χρηματοοικονομική ολιγαρχία, των Ρότσιλντ και Ροκφέλερ, οι οποίοι βασίζονται στα “αποσπάσματα εφόδου” του Σόρος».
«Σήμερα», λέει, «από τον καθένα μας εξαρτώνται πολλά: πρέπει να επιχειρήσουμε να διασπάσουμε τον επικοινωνιακό αποκλεισμό της Ελλάδας.
Πρέπει να ανακοινώνουμε και να διαδίδουμε στα δίκτυα τις πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση και τις εξελίξεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας εν όψει του δημοψηφίσματος.
Οι Έλληνες πρέπει να κατανοήσουν ότι οι Ρώσοι βρίσκονται στο δικό τους πλευρό, ότι δεν τους αφήνουμε μόνους στα δεινά τους, ότι θα βοηθήσουμε και θα παράσχουμε κάθε στήριξη.
Οι Βρυξέλλες και η φιλελεύθερη ηγεμονία επιδιώκουν να καταστρέψουν την Ελλάδα.
Εμείς θέλουμε να την σώσουμε.»
Και η δήλωση του κ. Ντούγκιν καταλήγει: «Στις 5 Ιουλίου ξεκινά η θεμελιακή διαδικασία της ευρωπαϊκής απελευθέρωσης από την δικτατορία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Είναι ο δικός μας αγώνας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΤΟ «BAIL IN» ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΩΣ PLAN B… ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ EUROBANK

EUROBANK

 ΕΛΛΑΔΑ

Αναπόφευκτο είναι το κούρεμα των καταθέσεων από την Τρίτη 7 Ιουλίου, σύμφωνα με απόρρητες τραπεζικές πηγές και αυτό ήταν το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης από τη χθεσινή συνάντηση Υπουργών και τραπεζιτών στα γραφεία της οδού Νίκης στην Αθήνα.Τα τραπεζικά αποθεματικά αυτή την ώρα είναι…
300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν φτάνει ούτε για την Δευτέρα, με την συνεχιζόμενη εκροή χρημάτων που συνεχίζει να υφίσταται το τραπεζικό σύστημα.
Η τράπεζα Πειραιώς, από χθες το μεσημέρι, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στα ΑΤΜ της, σχεδόν στο σύνολό της. Η σημερινή εικόνα στα ΑΤΜ -και ενώ όλα έδειχναν ότι υπήρχε μια σχετική ύφεση τη Πέμπτη και Παρασκευή- θυμίζει εικόνες Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης.
Οι ίδιες τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για άμεσο κούρεμα των καταθέσεων, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 150 δις ευρώ, για να μπορέσει να γίνει άμεσα ανακεφαλαιοποίηση και σώσιμο των τραπεζών, με το ποσό των 35 δις τουλάχιστον. Ανησυχία ωστόσο επικρατεί και στις Συνεταιριστικές τράπεζες, που δεν έχουν μπει στον μηχανισμό του ELA και ανατροφοδοτούνται με ιδία κεφάλαια, για το αν οι καταθέσεις των πελατών τους θα υποστούν «bail in» όπως οι συστημικές τράπεζες.
Αυτό συζητήθηκε χθες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα
Παρόλο που η κα Κατσέλη, διέψευσε τα δημοσιεύματα (δείτε ΕΔΩ) περί κουρέματος για ποσά άνω των 8 χιλ. ευρώ, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σχεδίασαν και συμφώνησαν σε «bail in» από χθες το μεσημέρι ως «plan B» και αυτό θα γίνει ίσως την ερχόμενη Τρίτη, αν ο ELA δεν τροφοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με ζεστό χρήμα.
Η αλήθεια είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, ότι ο ELA δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει πριν επέλθει νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για το νέο πρόγραμμα.
Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες…
Οι τράπεζες δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν με κανονικό ρυθμό πριν τον Αύγουστο και αυτό διότι, αν σύμφωνα πάντα με τις ίδιες έγκυρες τραπεζικές πηγές, ανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί, θα θρηνήσουμε θύματα, όπως χαρακτηριστικά είπαν. Και μας εξήγησαν τι εννοούν. Αγανακτισμένοι καταθέτες, θα μπουν με καραμπίνες μέσα στα υποκαταστήματα και θα απαιτήσουν την άμεση εκταμίευση των καταθέσεών τους. Άρα, ουσιαστικά θα μιλάμε για ένα «πλιάτσικο» το οποίο θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τι γίνεται με την Eurobank;
Οι ίδιες πηγές, αναφέρονται και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Eurobank, ενώ εκφράζονται φόβοι για κανόνι και κλείσιμο της τράπεζας τις προσεχείς ημέρες.
Πότε θα ηρεμήσει το τραπεζικό σύστημα;
Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα 24μηνο για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού η εμπιστοσύνη από τους καταθέτες έχει χαθεί, άρα θα υπάρχει μονίμως ο φόβος να γίνει και ένα δεύτερο capital control μελλοντικά.
Στον «αέρα» επιταγές και συναλλαγματικές
Στον αέρα βρίσκονται επιταγές εκατομμυρίων ευρώ αυτή την ώρα, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και το πότε θα πληρωθούν. Τη περασμένη εβδομάδα σε ανακοινώσεις της η τράπεζα της Ελλάδας, έδωσε μια άτυπη παράταση τουλάχιστον 30 ημερών σε όσες έληξαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, μεγάλα θα είναι τα «κανόνια» που θα σκάσουν στην ελληνική αγορά, από την ερχόμενη εβδομάδα, αφού το πλήγμα από το capital control που δέχθηκαν χιλιάδες εταιρίες, έχει καταστροφικές συνέπειες.
Έδωσαν αναγκαστικές άδειες και δεκάδες ξένες «έφυγαν» ήδη από την Ελλάδα
Εκατοντάδες εταιρίες της εγχώριας αγοράς, διέκοψαν ακαριαία κάθε λειτουργία, δίνοντας στους υπαλλήλους τους αναγκαστικές άδειες, ενώ διέκοψαν κάθε διαφημιστική ενέργεια μέχρι νεοτέρας.
Πολλές πολυεθνικές που διατηρούσαν logistics στην Ελλάδα, ήδη έχουν αδειάσει τις αποθήκες και τα γραφεία τους και έχουν φύγει από την Ελλάδα. Και όλα αυτά έγιναν τη περασμένη εβδομάδα. Μέσα σε μόλις 5 εργάσιμες ημέρες!
Από εδώ και πέρα τι να περιμένουμε;
Αυτό που λέω σε φίλους και γνωστούς, είναι «Κάντε τον σταυρό σας» για όσους πιστεύουν. Βαδίζουμε ήδη σε αχαρτογράφητα νερά και το μούδιασμα αλλά και η νευρικότητα που υπάρχει, είναι πρωτοφανής. Κανείς δεν ξέρει το πως θα εξελιχθεί αυτό που ζούμε.

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Διαψεύδει κούρεμα και εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων

 


Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Διαψεύδει κούρεμα  και εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων
Αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό δίκαιο είναι ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων σε τράπεζες στην Ελλάδα, τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, Αντρέα Ένρια, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο .
Ο κ. Ένρια παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προστατεύει πλήρως του Έλληνες καταθέτες.
Ο κ. Ένρια προχώρησε σ αυτές τις δηλώσεις το Σάββατο, μετά το δημοσίευμα των FT για «κούρεμα» πάνω από 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο αναπαρήγαγαν διεθνή και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ξεκαθαρίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, και τονίζει ταυτόχρονα ότι δεν είναι ενήμερος για το αν υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο από κάποια ελληνική τράπεζα.
«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή «κουρέματος» στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, σημειώνοντας παράλληλα πως πρόκειται για ένα σχέδιο που θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο κ. Ένρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ και υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».

Κόπα Αμέρικα: Πρωταθλήτρια η Χίλη – Νίκησε στα πέναλτι την Αργεντινή

, 01:56 | Γράψτε το σχόλιο σας


Κόπα Αμέρικα: Πρωταθλήτρια η Χίλη – Νίκησε στα πέναλτι την Αργεντινή
Διαβάστε σχετικά για ΑργεντινήΠοδόσφαιροΧιλή,
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, καθώς στον τελικό που έγινε στο «Εστάδιο Νασιονάλ» του Σαντιάγο, νίκησε 4-1 την Αργεντινή στα πέναλτι.
Τόσο ο κανονικός αγώνας, όσο και η παράταση έμειναν στο 0-0.

Τι προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για 'κούρεμα' καταθέσεων

 

Plus500 ® Online Trading
Plus500® #1 CFD Trading Platform! High Leverage, Up to 7,000€ Bonus.
www.plus500.gr/Online-Trading
Τι αναφέρει η κοινοτική οδηγία BRRD για χώρες – μέλη της Ευρωζώνης. Τι αναφέρει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων
Οι ελληνικές τράπεζες συμπλήρωσαν τρεις μέρες κλειστές και με capital controls, ενώ οι εκτιμήσεις για το πότε μπορεί να ανοίξουν είναι διάφορες.
Την Παρασκευή, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Η χθεσινή απόφαση δεν αναμένεται να ενισχύσει το μεγάλο πρόβλημα της ροής ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών.Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και τη μη πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ΕΚΤ και το EFSF νομικά έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δραστικές κινήσεις με σοβαρές επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες που στερεύουν από χαρτονομίσματα περιέγραψε τραπεζίτης στους Times του Λονδίνου. Όπως γράφει η εφημερίδα -επικαλούμενη τις δηλώσεις του τραπεζίτη- οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δίνουν χαρτονομίσματα για ακόμη 80 ώρες καθώς μετά τελειώνουν τα χρήματα. Όπως γράφει η εφημερίδα περίπου την ώρα που θα γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων θα τελειώσουν τα διαθέσιμα χαρτονομίσματα. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες επιχειρούν να συγκεντρώσουν χαρτονομίσματα που υπάρχουν στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Έλληνες οικονομολόγοι εναντίον Στίγκλιτς και Κρούγκμαν

Τι προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία

Η κοινοτική οδηγία BRRD για την ανάκαμψη και την εξυγίανση τραπεζών θεσπίστηκε μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων (άνω του 100.000 ευρώ) το Μάρτιο 2013 στην Κύπρο, ώστε να υπάρχει «δρόμος» για αντίστοιχες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές αρχικά θα πρέπει να επιβάλλουν «κούρεμα» σε πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο, όπως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολόγων και junior ομολόγων.
Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως bail in (διάσωση της τράπεζας με τα ίδια μέσα) και όπως προβλέπει η οδηγία για να διατηρηθούν οι προοπτικές ανάκαμψης μιας τράπεζας η διαδικασία ισχύει τουλάχιστον μέχρι 8% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας. Αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολογιούχων θα χάνουν πλήρως τα χρήματα τους.
Αν το πρώτο βήμα δεν αρκεί τότε οι αρχές μπορούν να ζητήσουν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων τη διάσωση των τραπεζών με χρηματοδότηση προερχόμενη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αλλά ακόμη και ένα η χώρα δεν έχει πρόσβαση στον ESM, όπως η Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός προγράμματος, η οδηγία BRRD προβλέπει πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100. 000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, υπό την έννοια ότι δεν θα κουρευτούν πριν υποστούν τη ζημία, άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές. Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.
Μέχρι το τέλος του 2015, οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ καλύπτονται από την κρατική εγγύηση, αλλά το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) δεν διαθέτει περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο ελληνικός νόμος (νόμος 3746/2009) προβλέπει ότι η εγγύηση των «ασφαλισμένων» (έως 100.000 ευρώ) καταθέσεων παρέχεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) μέχρι το τέλος του 2015. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) είναι ο φορέας διαχείρισης του συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και επενδυτικών υπηρεσιών και ο οποίος διέπεται από τον ν. 3746/2009 (ΦΕΚ 27 Α’ 16/2/2009). Σκοπός του είναι η καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους και η καταβολή αποζημίωσης στους επενδυτές-πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους, για απαιτήσεις που απορρέουν από την παροχή «καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών», με στόχο , όπως αναφέρεται, τη συμβολή στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το όριο αυτό είναι κοινό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση κοινοτική οδηγία, αλλά κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση των πολιτών της.
Τέλος, πρέπει να τονισθεί πως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εποπτεύεται από τους ελεγκτές του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) οι οποίοι και είναι αρμόδιοι να παρακολουθούν στενά την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μην καταστούν υπο-κεφαλαιοποιημένες.
Η εποπτεία αυτή βέβαια προϋποθέτει την παρουσία της χώρας στο ευρώ, όπως και η παρέμβαση της ΕΚΤ για να στηρίξει τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς είναι μια ύφεση με στυλ …ελληνικό

Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.

Τι ισχύει για την εγγύηση καταθέσεων στην Ελλάδα;

Σε αυτή την ερώτηση πάντως την πιο πλήρη απάντηση έχει δώσει το ίδιο το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις για το τι ισχύει για κοινούς λογαριασμούς, για το όριο κάλυψης, τον συμψηφισμό αποζημίωσης με δάνεια και οφειλές, το χρόνο αποζημίωσης, τις τράπεζες που εξαιρούνται και τα λεφτά σε θυρίδες.

1. Τι σημαίνει κατάθεση;

Ως καταθέσεις ορίζονται τα πιστωτικά υπόλοιπα των κατατεθειμένων σε λογαριασμούς κεφαλαίων ή τα πιστωτικά υπόλοιπα προσωρινού χαρακτήρα που προκύπτουν κατά τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές και τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να επιστρέψει βάσει των εφαρμοζόμενων νόμιμων και συμβατικών όρων, καθώς και οι υποχρεώσεις για τις οποίες το πιστωτικό ίδρυμα έχει εκδώσει παραστατικούς τίτλους (άρθρο 9, παρ.1, ν. 3746/2009 – (ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009)

2. Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων;

Το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ανέρχεται σε 100.000 ευρώ (άρθρο 9 παρ. 2(α) (ν. 3746/2009, ΦΕΚ 27 Α΄16-02-2009). Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση (άρθρο 9, παρ. 2β, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009). Σημειώνεται ότι με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ το όριο αυτό έχει καταστεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2011 υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της ΕΕ.

3. Οι Καταθέσεις Προθεσμίας, Ταμιευτηρίου, και Όψεως καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ);

Οι κατηγορίες καταθέσεων που αναφέρονται πιο πάνω, καλύπτονται.

4. Τι γίνεται στην περίπτωση των κοινών καταθετικών λογαριασμών;

Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού (κοινός λογαριασμός) το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο (άρθρο 9, παρ. 4.α, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009)

5. Τι γίνεται με τους ανήλικους συνδικαιούχους μιας κατάθεσης;

Οι ανήλικοι δεν διαφοροποιούνται ως καταθέτες για τα δικαιώματα από την προστασία των καταθέσεών τους. Τα δικαιώματα όμως αυτά τα ασκούν οι έχοντες την γονική μέριμνα.

6. Τι γίνεται όταν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί στην Ιδια Τράπεζα;

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: O καταθέτης Α έχει σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β 150.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο κοινό λογαριασμό που τηρείται στην ίδια τράπεζα, με τον καταθέτη Γ, 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ για τους Α, Β,Γ ;
Στο παράδειγμα, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται ποσοστά συμμετοχής καθενός εκ των συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 100.000 ευρώ, ο καταθέτης Β δικαιούται 75.000 ευρώ και ο Γ 50.000 ευρώ.

7. Τι γίνεται όταν ένας καταθέτης έχει καταθέσεις σε δύο τράπεζες;

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο καταθέτης Α σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β σε μία τράπεζα Ι 100.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο ατομικό λογαριασμό που τηρείται σε άλλη τράπεζα ΙΙ 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις για τους Α, Β, σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ και για τις δύο τράπεζες ταυτόχρονα (Ι, ΙΙ);
Στο παράδειγμα, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι και 100.000 ευρώ από την τράπεζα ΙΙ, ενώ ο καταθέτης Β δικαιούται αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι.

8. Τα νομικά πρόσωπα καλύπτονται από την εγγύηση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων;

Τα νομικά πρόσωπα καλύπτονται από την εγγύηση του ΤΕΚΕ έως το ποσό των 100.000 ευρώ.

9. Εάν έχω δάνεια σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, τι συμβαίνει σε περίπτωση που οι καταθέσεις στο πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες;

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης από το ΤΕΚΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια συμψηφίζονται με το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων.

10. Οι τόκοι μιας κατάθεσης συμπεριλαμβάνονται στην αποζημίωση;

Στο όριο των 100.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι μέχρι την ημέρα που η κατάθεση καθίσταται μη διαθέσιμη.

11. Τι τύχη έχουν τα χρήματα μιας κατάθεσης πέρα από το όριο εγγύησης των 100.000 ευρώ;

Περαιτέρω αποζημίωση μπορεί να προκύπτει από το προϊόν της εκκαθάρισης του πιστωτικού ιδρύματος.

12. Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid-cards) θεωρούνται καταθέσεις;

Τα εισπραττόμενα, από την τράπεζα, ποσά για την έκδοση καρτών ηλεκτρονικού χρήματος ΔΕΝ θεωρούνται καταθέσεις κατά την έννοια του ορισμού της κατάθεσης (άρθρο 4α του ν. 3148/2003 ΦΕΚ 136 Α’/5.6.2003)

13. Η αποζημίωση μιας προθεσμιακής σε δολάρια θα γίνει σε δολάρια ή σε ευρώ?

Η αποζημίωση καταβάλλεται σε ευρώ. Για την μετατροπή των δολαρίων σε ευρώ εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί συναλλάγματος και κίνησης κεφαλαίων.

14. Εάν φυλάσσω τα χρήματά μου σε θυρίδα τράπεζας, είναι εγγυημένα από το TEKE;

Τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε ΔΕΝ καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων

15. Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων (ΣΚΚ) του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων;

Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα (άρθρο 3, παρ.1 ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009) εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ως εκ τούτου, το ΤΕΚΕ καλύπτει και τις καταθέσεις υποκαταστημάτων ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης ή Τρίτες χώρες. Πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΤΕΚΕ στην ενότητα «Συμμετέχοντα Π.Ι. Σκέλους Κάλυψης Καταθέσεων»

16. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συμμετέχει στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων;

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ λόγω της υπαγωγής του σε ειδικό καθεστώς. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθιούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.tpd.gr.

17. Πόσο σύντομα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου σε περίπτωση που οι καταθέσεις σε πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες και από ποιο φορέα;

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις εντός είκοσι (20) εργασίμων ημερών από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις καθίστανται μη διαθέσιμες. Σε έκτακτες περιπτώσεις η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες ( άρθρο 16 παρ. 1α και 2α του ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α’ 16-2-2009, όπως ισχύει).

Διαβάστε ακόμα: Μια startup που συγκεντρώνει εκατομμύρια δολάρια

Πηγή: Fortunegreece.com

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...