Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ ΟΦΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1


Παραγγέλνει «αόρατα» F-35 η Βρετανία

 

Η Βρετανία πλησιάζει στην πρώτη της παραγγελία των αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φίλιπ Χάμοντ.



«Κινούμαστε προς αυτό το σημείο», είπε ο Χάμοντ, ερωτηθείς εάν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί άμεσα επικείμενης παραγγελίας. Την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει ότι το Λονδίνο ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα την παραγγελία 14 τέτοιων προηγμένων αεροσκαφών, την πρώτη αφότου είχε δεσμευτεί να αγοράσει 48 το 2012.

«Θα πρέπει να κάνουμε μια παραγγελία πολύ σύντομα ώστε η πρώτη μοίρα να αρχίσει να εκπαιδεύεται με το Queen Elizabeth το 2018, όπως προβλέπουν οι τρέχοντες σχεδιασμοί μας», είπε ο Χάμοντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το Queen Elizabeth είναι το ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα της Βρετανίας που ναυπηγούνται.

Ο Χάμοντ απέφυγε να επιβεβαιώσει πως θα αγοραστούν 14 μαχητικά, «διότι δεν έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία, αλλά θα κάνουμε μια ανακοίνωση εν καιρώ».

Η Βρετανία αναμένεται να παραγγείλει το F-35 B, έναν τύπο του αεροσκάφους αυτού πέμπτης γενεάς ο οποίος έχει την δυνατότητα να απονηώνεται από πολύ μικρούς διαδρόμους και να προσνηώνεται κάθετα. Μέχρι στιγμής, έχει παραλάβει τρία εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Το F-35, που θεωρείται το πιο ακριβό οπλικό σύστημα στον κόσμο, με κόστος 396 δισεκ. δολαρίων ως τώρα, σχεδιάστηκε ως το αεροσκάφος επόμενης γενιάς για την αμερικανική πολεμική αεροπορία, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία των πεζοναυτών.

Η κατασκευή του αποτελεί συμπαραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Βρετανίας και άλλων επτά εταίρων — της Ιταλίας, της Τουρκίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Βρετανικές εταιρείες, όπως οι BAE Systems και Rolls Royce, έχουν κατασκευάσει περίπου το 15% κάθε F-35.

"Χαμένοι στη μετάφραση" εκατομμύρια φορολογούμενοι. Με λεξικό η ερμηνεία των φορολογικών νομοσχεδίων

 

  • 0
     
eforia.jpg

Χαμένοι στη μετάφραση εφοριακοί, λογιστές και φορολογούμενοι που προσπαθούν, ματαίως, να ερμηνεύσουν τις διατάξεις των τελευταίων φορολογικών νόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο φορολογικό αλαλούμ.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», είναι χαρακτηριστικό ότι τα κείμενα των τελευταίων φορολογικών νομοσχεδίων συντάχθηκαν στα αγγλικά. Εξαιτίας της κακής μετάφρασης του κειμένου εισήχθησαν στη νομοθεσία ορολογίες, οι οποίες είναι άγνωστες ακόμα και στους εφοριακούς και λογιστές.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι διατάξεις που έχουν ασάφειες, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να διευκρινιστούν από τις νομικές και φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η «βιομηχανία» έκδοσής τους συνεχίζεται απρόσκοπτη. Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα σε έναν χρόνο εκδόθηκαν περισσότερες από 1.100 εγκύκλιοι για να ερμηνευτούν φορολογικοί νόμοι.
Τα ερωτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου είναι δεκάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να απαντηθούν.
Στο μεταξύ, το φορολογικό χάος έχει «παγώσει» χιλιάδες συναλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή, λογιστές, εφοριακοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβολαιογράφοι, επενδυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες κάθονται σε αναμένα κάρβουνα.
Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί, σήμερα είναι μπλοκαρισμένες όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο δεν γνωρίζουν πόσο φόρο υπεραξίας θα πληρώσουν για τις συναλλαγές τους, οι λογιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά με τα εξοντωτικά πρόστιμα, οι αγρότες δεν γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένουν την απόφαση του υπουργείου, για το ποιες και πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και δύο ακόμη προβλήματα. Το πρώτο αφορά τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων που δεν ξέρουν πώς να κάνουν την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Τα μεν λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν ακόμη, αν στα «μπλοκάκια» θα γίνεται παρακράτηση 20% ή αν η παρακράτηση θα γίνεται όπως και τους μισθωτούς. Επίσης, για τους συνταξιούχους, που φέτος ο φόρος τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστεί συνολικά δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Στελέχη του ΥπΟικ και εφοριακοί θεωρούν πως οι ουρές στις εφορίες θα επανέλθουν, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα ως προς τον υπολογισμό του φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά και τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων.
Τα βασικά προβλήματα που εξοργίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο, τους φορολογουμένους, τους λογιστές και τους εφοριακούς αφορούν τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, το μπέρδεμα με τις αποδείξεις και το ΕΕΤΗΔΕ για το 2012.
- See more at: http://arouraios.gr/2014/02/quot-chamenoi-sth-metafrash-quot-ekatommuria-forologoumenoi-me-lexiko-h-ermhneia-ton-forologikon-nomoschedion/#sthash.92MYSspU.dpuf

Ισλαμιστές αποκεφάλισαν δημόσια άνδρα στη Συρία

 

  • 0
     
0561186386CDCFCCB8944A88AA1D5284.jpg
  Ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία με δεσμούς με την Αλ Κάιντα αποκεφάλισαν έναν άνδρα που πιστεύεται ότι είναι φιλοκυβερνητικός σιίτης μαχητής, δημοσιεύοντας το ερασιτεχνικό βίντεο του δημόσιου αποκεφαλισμού στο διαδίκτυο.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι ο αποκεφαλισμός του μαχητή έγινε από το σκληροπυρηνικό Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), της ριζοσπαστικής ισλαμικής ομάδας που αγωνίζεται για να ανατρέψει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ – Άσαντ με στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου στη Συρία.
Το βίντεο εμφανίζει ένοπλους άνδρες ντυμένους στα μαύρα να στέκονται σε εξωτερικό χώρο κυκλικά γύρω από έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ξαπλωμένος στο έδαφος. Ένας από τους μαχητές σκύβει πάνω από το θύμα του και φαίνεται να τον αποκεφαλίζει με ένα μικρό μαχαίρι. Στο βίντεο διακρίνεται επίσης ο ισλαμιστής να τοποθετεί το κεφάλι στην πλάτη του νεκρού πριν αυτό κυλήσει περίπου ένα μέτρο μακριά από το υπόλοιπο σώμα. Τα άλλα τρία λεπτά από το ερασιτεχνικό βίντεο δείχνουν ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλά παιδιά, να μιλάνε να γελάνε και να τραβούν φωτογραφίες από τη σκηνή του αποτρόπαιου εγκλήματος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Βρετανία και το οποίο αντιτίθεται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ- Άσαντ διαθέτοντας εκτεταμένο δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία, ανέφερε ότι το βίντεο τραβήχτηκε στην κεντρική επαρχία Χομς . Η αυθεντικότητά πάντως του ερασιτεχνικού βίντεο με τον δημόσιο αποκεφαλισμό δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.
Οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές αντάρτες με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κυριαρχούν στην εξέγερση των σουνιτών μουσουλμάνων κατά του Άσαντ , ο οποίος υποστηρίζεται από τα μέλη της μειονότητας των αλαουιτών- ένα παρακλάδι των σιιτών – καθώς επίσης και από σιίτες μαχητές από το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι δύο πλευρές μετά από σχεδόν τρία χρόνια συγκρούσεων έχουν εμπλακεί σε βασανιστήρια, δολοφονίες και πολλά ακόμη εγκλήματα πολέμου.
Η άνοδος της Αλ Κάιντα στη Συρία έχει αναγκάσει τη Δύση να μετριάσει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση του Ασάντ από την εξουσία . Κατά τη διάσκεψη της Ελβετίας για την ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης η κυβέρνηση του καθεστώτος Άσαντ επικαλέστηκε αυτές τις πράξεις φρικαλεότητας, σε μια προσπάθεια να χαρακτηρίσει το σύνολο των εξεγερθέντων ως «τρομοκράτες».
Ο πρώτος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών έληξε την Παρασκευή χωρίς να σημειωθεί πρόοδος προς τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 130.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περίπου 6 εκατομμύρια.
(φωτογραφία αρχείου)
- See more at: http://arouraios.gr/2014/02/islamistes-apokefalisan-dhmosia-andra-sth-suria/#sthash.A9W1MYLE.dpuf

Σεισμός στο ΠΑΣΟΚ από δάνειο-εξπρές του ΤΤ στους κουνιάδους του Βενιζέλου

 

  • 954
     
Εκταμιεύτηκε αυθημερόν με την έκδοση τραπεζικών επιταγών και τη μεταφορά στους δικαιούχους.
venizelos
Το 2011 και, ενώ οι τραπεζικές στρόφιγγες ήταν ερμητικά κλειστές για τους κοινούς θνητούς, μία προβληματική εταιρεία πήρε αυθημερόν δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους 1 εκατ. ευρώ
Στα τέλη του 2011 οι ελληνικές τράπεζες εν όψει του δεύτερου Μνημονίου που περιλάμβανε ακόμα σκληρότερα μέτρα, αποφασίζουν να κλείσουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, ακόμα και για τις πιο υγιείς επιχειρήσεις.
Μάλιστα, ειδικά οι διοικήσεις της ΑΤΕ και του Τ.Τ. έκαναν γνωστό στους πελάτες τους ότι, λόγω των μεταβολών που υπέστησαν τα χαρτοφυλάκιά τους από το κούρεμα των ομολόγων αφενός, και του ελέγχου της Black Rock αφετέρου, θα παρέπεμπαν τα αιτήματα δανειοδότησης μετά την άνοιξη του 2012.
Την περίοδο εκείνη εξετάζεται και αυτομάτως εγκρίνεται, κατόπιν εντολής του προέδρου του Τ.Τ. Κλ. Παπαδόπουλου ομολογιακό δάνειο, ενός εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, σε εταιρεία ειδών υγιεινής (Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε.), συγγενών τού τότε υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου από την πλευρά της συζύγου του.
Τη στιγμή δηλαδή που οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως τρόπους χρηματοδότησης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εγκρίνει και εκταμιεύει την ίδια ημέρα ομολογιακό δάνειο σε εταιρεία που όχι μόνο δεν πληροί τους όρους αλλά βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Συγκεκριμένα, στις 23 Δεκεμβρίου 2011 το Τ.Τ. ενέκρινε δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε., το οποίο και εκταμιεύτηκε αυθημερόν με την έκδοση τραπεζικών επιταγών και τη μεταφορά των χρημάτων στους δικαιούχους. Το δάνειο, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Τ. είναι ομολογιακό και την ίδια ημέρα οι επιταγές εκδίδονται από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στην Αθήνα.
Η επιχείρηση, η οποία ανήκει στους γιους του επιχειρηματία Δ. Μπακατσέλου, λόγω της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα της δραματικής κάμψης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της οικοδομής, βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, όπως και πολλές άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.
Όμως η συγγένεια των ιδιοκτητών με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο φέρεται να έκανε τη …διαφορά, με αποτέλεσμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακάμψει την τραπεζική ακαμψία, αλλά και τον κώδικα χορήγησης δανείων που διέπει τη λειτουργία του.
Μάλιστα, ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. αφορούσαν κατά κανόνα στη δημιουργία υποδομών ή μεταστέγαση εταιρειών, η επιχείρηση δανειοδοτήθηκε κανονικά, παρόλο που το ποσό δεν αφορούσε σε κάποιον από τους παραπάνω σκοπούς. Αντιθέτως, η εταιρεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όχι μόνον δεν είχε επενδυτικά σχέδια, αλλά ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της, τόσο προς άλλες τράπεζες, όσο και προς προμηθευτές. «Λεπτομέρειες» που και πάλι δεν επηρέασαν την τελική απόφαση της διοίκησης του ΤΤ.
Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και τα περισσότερα δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα.
Καταρχάς γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε στη χορήγηση δανείου το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ομολογιακό, με περίοδο χάριτος 6 μηνών και επιτόκιο αγοράς 7,6%, σε μία επιχείρηση που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας;
Γιατί η διοίκηση του ιδρύματος μεταχειρίστηκε διαφορετικά την εν λόγω επιχείρηση και ενώ είχε διακόψει την περίοδο εκείνη εντελώς τη γραμμή χρηματοδότησης;
Επίσης, το συγκεκριμένο περιστατικό θέτει εν αμφιβόλω γενικά το κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες χορήγησης δανείων την περίοδο εκείνη.
Άραγε, σε πόσες παρόμοιες αιτήσεις δανειοδότησης έχει λειτουργήσει κατά τον ίδιο τρόπο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ποιο είναι το σύνολο των ομολογιακών δανείων που είχε δώσει σε επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια;
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση, παρά την άμεση ανταπόκριση του Τ.Τ., δεν κατόρθωσε να ορθοποδήσει, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δύο απανωτές αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 που υπέβαλε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2012.
Αλλά φαίνεται πως η εξέλιξη αυτή ήταν τελείως απροσδόκητη για τα στελέχη του ΤΤ…
- See more at: http://arouraios.gr/2014/02/seismos-sto-pasok/#sthash.sEUCmuzS.dpuf

Επιλέγει την ένταση, μαζεύει θύελλες.

 


Τρεισήμισι μήνες πριν από τις εκλογές για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ακονίζουν μαχαίρια και σχεδιάζουν τις στρατηγικές της αντιπαράθεσης. Ο,τι και να κάνουν, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με φόντο το Μνημόνιο και την κοινωνική εξαθλίωση της χώρας από τις συνεχείς πολιτικές περικοπών και λιτότητας.

Ακριβώς για να αποφύγουν αυτή τη δύσκολη κακοτοπιά, τα επιτελεία...
των κομμάτων της κυβέρνησης και ιδίως του Μαξίμου απεργάζονται σχέδια υπεκφυγής και παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Ετοιμάζονται, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, να θέσουν τους πολίτες ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων, κατασκευασμένων στα μέτρα της Συγγρού και της Χαριλάου Τρικούπη.

Ηδη η εκλογική αυτή τακτική των ερωτημάτων έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής. Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις δημοσκοπικές πρωτιές του στην καταλληλότητά του ως πρωθυπουργού και γι' αυτό έχει εγκαινιάσει εδώ και καιρό (με τις ευλογίες των συμβούλων του) ένα μετωπικό, προσωπικό και συχνά υπερφίαλο αντίλογο απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Συμπληρωματικά, ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. επιχειρούν να εμφανίσουν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και μια σειρά από άλλα ζητήματα (π.χ. μεταναστευτικό) ως επικίνδυνες για τη χώρα.

Χρησιμοποιούν μάλιστα ως επιχείρημα ακόμη και τις δηλώσεις του Αυστριακού συντηρητικού ευρωβουλευτή Οτμαρ Κάρας περί ανυπαρξίας θέσεων του κ. Τσίπρα, για να δικαιολογήσουν ότι το Μνήμονιο και η λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα. Κάτι που δεν πιστεύουν πια ούτε οι οπαδοί της Ν.Δ.

Ωστόσο, η στρατηγική της ρήξης που επιλέγει το Μαξίμου ενέχει πολλά ρίσκα για τον κ. Σαμαρά. Πρώτον, αναδεικνύει, εξ αντιδιαστολής, το ηγετικό πλέον status του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Κάτι που δεν επιθυμούν ασφαλώς τα στελέχη του Μαξίμου.

Δεύτερον, λειτουργεί ως μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της. Η σκληρή πραγματικότητα δεν μπορεί να διαψευσθεί από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η άγρια λιτότητα και η εξαθλίωση δεν μπορεί να αποδοθούν σε άλλους, πλην αυτών που ασκούν την εξουσία και υπακούουν χωρίς αντιρρήσεις στις διαταγές της τρόικας.

Τρίτον και σοβαρότερον, προκαλεί σύγχυση στην ομαλή λειτουργία των θεσμών, καθώς ενοχοποιεί πολιτικές θέσεις και στοχοποιεί ακόμη και αστυνομικά αντίμετρα, πολιτικούς αντιπάλους. Ας μην ξεχνούν, όμως, ότι εδώ και πολλά χρόνια έτσι κι αλλιώς με διλήμματα πορευόμαστε.

Πηγή:  enet.gr

Άκυρες οι μειώσεις σε όλα τα ειδικά μισθολόγια...

 


Η επικείμενη «ακύρωση» σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο των περικοπών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων δημιουργεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Κι αυτό, καθώς ...
το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί όχι μόνο να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε από τον Αύγουστο του 2012, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.
Οι τελευταίες μνημονιακές πολιτικές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων βρίσκονται σε τροχιά πλήρους ανατροπής, καθώς η Δικαιοσύνη τις χαρακτηρίζει αντιστυνταγματικές και αντίθετες προς τις διεθνείς συμβάσεις.
Μετά τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του «Μισθοδικείου» που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στους εν ενεργεία ενστόλους και δικαστικούς λειτουργούς, έρχεται τώρα η ώρα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να επεκτείνει την αντισυνταγματικότητα και την ακύρωση των περικοπών και για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.
Πλέον το πρόβλημα διογκώνεται για την κυβέρνηση, καθώς σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για το δημοσιονομικό κενό του τρέχοντος έτους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα κληθεί να βρει ισοδύμανα μέτρα, για να καλύψει το άνοιγμα που δημιουργείται.
Όσον αφορά τα αναδρομικά που θα επιστραφούν, η δαπάνη λαμβάνεται υπόψη ως έκτακτη και το οικονομικό επιτελείο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Για να καταβληθούν όμως μέσα στο 2014 οι αυξημένοι μισθοί και συντάξεις θα πρέπει να αναζητηθούν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα αποφέρουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:



Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ε.Ράμα: «Η Αλβανία θα υποδεχτεί ιταλικές εταιρείες, με μίσθωση του ενός ευρώ»

 
Να επενδύσουν στην Αλβανία, προέτρεψε τους Ιταλούς επιχειρηματίες ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, διασφαλίζοντας παράλληλα αιώνιες συμβάσεις και ενοικίαση 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίρια και συγκροτήματα κρατικής ιδιοκτησίας.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ιταλούς επιχειρηματίες σήμερα στο Μιλάνο.
«Η Αλβανία είναι έτοιμη να υποδεχτεί ιταλικές εταιρείες, με μίσθωση του ενός ευρώ», δήλωσε ο Εντι Ράμα.
«Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους επιχειρηματίες, με την παροχή των υφιστάμενων κτιρίων όπως αποθήκες, στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις θα ενοικιαστούν για ένα μόνο ευρώ, και αιώνιες σύμβάσεις» είπε ο κ. Ραμα, όπως ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Ansa.
Το πρόγραμμα που ονομάζεται «Αλβανία 1 ευρώ» ήταν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα αρκετά χρόνια πριν, για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην χώρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πάλι τα ίδια η Bild: Οι Έλληνες πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς

 
Η ελληνική κρίση είναι αντικείμενο εκτενούς πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild που με το γνωστό ύφος της αναφέρεται στην πρόσφατη πρόταση της Bundesbank για επιβολή εισφοράς περιουσίας για τους εύπορους πολίτες των χωρών της κρίσης.
 
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, «Οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για την κρίση τους».
 
Και στη συνέχεια η εφημερίδα παρατηρεί ότι «εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους χρεοκοπημένους Έλληνες»…και αυτό επειδή «προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους».
 
Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ «η αλήθεια φαίνεται να είναι διαφορετική…καθώς στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς».
 
Η Bild επικαλείται μελέτη της ΕΚΤ, η οποία καταδεικνύει ότι η περιουσία ενός γερμανικού νοικοκυριού ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 51.400 ευρώ, οι Έλληνες διαθέτουν 101.900 ευρώ. «Έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ
 
Το δημοσίευμα επικαλείται στη συνέχεια δηλώσεις του εκπροσώπου της Bundesbank Μίχαελ Μπεστ ο οποίος επισημαίνει:
 
«Σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας, ένας άπαξ φόρος περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση μίας χώρας».
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Συνελήφθη Τούρκος "αντιεξουσιαστής" που συντόνιζε επεισόδια στο Σύνταγμα

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
 
Τούρκος πολίτης συνελήφθη από την αστυνομία ενώ προσπαθούσε να επιτεθεί σε πολίτες που συμμετείχαν στην συγκέντρωση του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή στην συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας.
Ο Τούρκος ήταν μεταξύ ατόμων που προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να επιτεθούν στους Έλληνες που συμμετείχαν στην συγκέντρωση στις παρυφές της, στο Σύνταγμα..
Ο Τούρκος αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του (πετούσε βόμβες μολότοφ και συντόνιζε ομάδες αναρχικών) και εν τέλει διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται ως ... πολιτικός πρόσφυγας!
Ήδη έχει ενημερωθεί Η ΕΥΠ και ψάχνουν τον φάκελό του, αφού είναι ηλίου φαινότερο ότι κάτι τρέχει πίσω από αυτή την περίεργη υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΠ έχει ισχυρά στοιχεία ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ έχει "σπείρει" ή η ίδια έχει στείλει πράκτορες υπό την κάλυψη της ιδιότητας του πολιτικού πρόσφυγα στην Ελλάδα, είτε για να παρακολουθούν τους αριστεριστές Τούρκους είτε για να δημιουργούν επεισόδια όπως αυτά τον Δεκέμβριο του 2008 όταν Τούρκοι είχαν συλληφθεί σε διάφορα σημεία των Αθηνών να λεηλατούν και να καίνε...
Από εκεί και πέρα έχουμε μια "ζούγκλα" Τούρκων πρακτόρων ή Κούρδων είτε του DΗΚΡ-C, είτε προβοκατόρων συνεργατών της ΜΙΤ στην Ελλάδα.
Στις 5 Οκτωβρίου 2011 μετά την έκρηξη χειροβομβίδας στα χέρια 32χρονου Κούρδου μέσα σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου 27 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης.
Σε κρύπτη στην κουζίνα του διαμερίσματος βρέθηκαν ένα αντιαρματικό τύπου λόου οπλισμένο με βλήμα ανατολικού τύπου. ένα υποπολυβόλο καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες, ένα πολυβόλο ΑΚ, δύο νάρκες κατά προσωπικού, ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion, ένα αυτόματο πολυβόλο παλαιού τύπου, δύο κασελάκια με 600 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 14 πυροκροτητές χειροβομβίδων, πέντε κιλά άγνωστης ύλης, τέσσερις επιθετικές και εννέα αμυντικές χειροβομβίδες χωρίς πυροκροτητές.
Ο συνήθης οπλισμός των ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων. 
Τα ξημερώματα της 30ς Ιουλίου 2013 περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, εντόπισε και ακινητοποίησε 7μετρο φουσκωτό σκάφος, να κινείται ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες, στο οποίο επέβαιναν δύο Έλληνες και δύο Κούρδοι τουρκικής υπηκοότητας.
 
Στο φουσκωτό βρέθηκαν δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης (όμοια με αυτή που βρέθηκε στο αυτοκίνητο στο Π.Φάληρο χθες το μεσημέρι και ίδια με αυτή που ρίχθηκε στην Εφορία Γλυφάδας), τέσσερις πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί, υλικό ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το κυνήγι της μίζας και τα “πολιτικά χωριά της μεζονέτας” σε Κυκλάδες κι αλλού…

 

mizes-600x412
Υπάρχει πολύ απλός τρόπος να διαπιστωθεί η αλήθεια όσων υποστηρίζουν οι μιζαδόροι με πατέντα στους ανακριτές. ΄Έχουν δώσει ολόκληρο κατάλογο με ονόματα στρατιωτικών και μόλις προχθές άρχισαν να θυμούνται “απόστρατους πολιτικούς”.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά για την αναζήτηση της αλήθειας .Το ΄χουν ανακαλύψει και το ΄χουν πει οι Αμερικανοί: “Ακολούθα το χρήμα”. Έτσι θα βγει άκρη.
Έτσι θα φθάσουν οι ανακριτές σε πολιτικούς και σε στρατιωτικούς που αν κι έκαναν ένα απλό πέρασμα από το Πεντάγωνο, βρέθηκαν με σπίτια όχι μόνο στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής,αλλά και με εξοχικά σε “γκλάμουρους” κυκλαδονήσια.
Ο Γλέζος έχει παροτρύνει σε ανύποπτο χρόνο το ΣΔΟΕ να πάει στην Πάρο -που την ξέρει καλά- και να ψάξει τα “πολιτικά χωριά” της μεζονέτας. Και δεν είναι μόνο η Πάρος βέβαια. Και στην Άνδρο έχουν εντοπιστεί βιλίτσες που ανήκουν σε κόσμο που πέρασε από το Πεντάγωνο τις χρυσές εποχές της μίζας.
Κι εκεί προς την ιστορική Επίδαυρο υπάρχουν κάτι πολυτελείς κατοικίες. Πόθεν; Και κάπως έτσι θα φθάσουμε και στα δάνεια – πλυντήριο που δόθηκαν σε αρκετούς για να έχουν το επιχείρημα ότι “πήρα δάνειο και έχτισα”.
Άκρη μπορεί να βρεθεί δεν υπάρχει αμφιβολία.Θέληση να υπάρχει.

Οι 12 εκκρεμότητες που θέλει η τρόικα να κλείσουν για να μην υπάρξουν νέα μέτρα

 

troika_ypdm_aftodioikisi-620x320
Χωρίς άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014 – 2015 θα επιτευχθεί η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας, από τη στιγμή που υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Υπάρχουν οι τελευταίες δόσεις της βοήθειας, περίπου 13 δισ. ευρώ, προϊόν και αυτό της συμφωνίας, εφόσον όμως υλοποιηθούν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, κοινώς βρεθεί λύση σε συνολικά 12 εκκρεμότητες.
Ποιές είναι όμως οι 12 αυτές εκκρεμότητες; Σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, αυτές είναι οι εξής:
- Βασικό θέμα, οι συνολικά 15 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Επιβάλλεται να υπάρχει αποτέλεσμα εκεί και δη αποτέλεσμα το οποίο θα έχει ανακοινωθεί ως τις 14 Φλεβάρη.
- Να υλοποιηθεί ή πιο σωστά να ξεκινήσει η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για τα χρόνια 2014 και 2015. Το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί ως κείμενο από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά εκκρεμεί η ποσοστικοποίηση των στόχων, μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
- Έλεγχος των τελωνείων και των ηλεκτρονικών εφαρμογών παρακολούθησης της κίνησης και των πληρωμών εκτελωνισμού εμπορευμάτων, τομέας τον οποίον οργιάζει η φοροδιαφυγή.
- Η μεταφορά εκατοντάδων αναξιοποίητων ακινήτων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΕΤΑΔ ώστε να ολοκληρωθεί η πώλησή τους, δράση που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
- Το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την “πλήρη ευθυγράμμισή τους” με τις τιμές της αγοράς για να αρθούν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα υπερφορολόγησης που δημιουργούνται στην αγορά.
Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί να παγώσουν οι τιμές ως το 2016 αλλά το ΔΝΤ απαιτεί την ύπαρξη σαφούς χρονοδιαγράμματος για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην εξίσωση των τιμών της εφορίας με εκείνες της αγοράς.
- Η καθιέρωση πιο αυστηρών κυρώσεων σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι διοικήσεις των οποίων αγνοούν επιδεικτικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα προβλέπεται η αποπομπή των διοικήσεων ή ακόμα και το κλείσιμο όσων φορέων δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
- Τροποποίηση βάση νόμου των διατάξεων του δημοσιονομικού συμφώνου ώστε να καθιερωθεί ένας δομικός κανόνας ισοσκέλισης του προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης. Το νομοσχέδιο, με το οποίο μάλλον συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη σταλεί στην τρόικα.
- Η δημοσίευση του αριθμού των προσλήψεων ανά τρίμηνο στο Κοινοβούλιο και στη σύσταση Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
- Αγκάθι αποτελεί και η αναθεώρηση του νόμου περί ανακεφαλαίωσης των τραπεζών με ταυτόχρονη τροποποίηση του νόμου για την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συναντά τις σοβαρές ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ ως προς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
- Η σύνταξη μελέτης για την απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αμοιβών των μηχανικών και στην τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος σε συνεργασία με την τρόικα για τη δήθεν απελευθέρωση των ελεγκτών και αναλογιστών.
- Η αλλαγή καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων στην κατάργηση της δωδεκαετίας και στην καθιέρωση της τριετίας ως ελάχιστης προστασίας στις νέες μισθώσεις.
- Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς με με την υιοθέτηση του πακέτου των αλλαγών που έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ. Το πακέτο το έχει υιοθετήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, υπάρχουν εντούτοις αντιδράσεις από τον Α. Τσαυτάρη αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, όπως και από κοινωνικούς φορείς.
Να σημειωθεί πως η τρόικα θα έχει φύγει πιθανότατα πριν τις κάλπες το Μάιο.

NTOKOYMENTO>Ήταν ο Ξηρός στις 17 Ιανουαρίου στο Παλαιό Φάληρο με ασημί opel zafira;

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ CIA ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΠ. Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ!!!

 

 
Aπό τον Τομ Πάπας
Mια "είδηση" που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα μετά τον εντοπισμό του οπλισμένου ασημί Opel Astra.
Eίχε δημοσιευθεί σε διάφορα site στις 17 Ιανουαρίου.
Εμείς τη διαβάσαμε στο Defencenet και έχει ως εξής>
"Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί εντοπίστηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός στο Π.Φάληρο.
Την πληροφορία την μεταφέρουμε με πάσα επιφύλαξη.
Σε ασημί Opel Zafira με πινακίδα που ξεκινάει από "ΡΑΜ" εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ξηρός πριν λίγο.
Μεγάλη κινητικότητα αυτή την ώρα στην Αντιτρομοκρατική και από άνδρες των ΕΚΑΜ."
Τι συμβαίνει εδώ αδέλφια; Τι "συμπτωσάρα" είναι αυτή;
Κυκλοφορούσε ο Ξηρός με ασημί Opel Zafira στο Παλαιό Φάληρο στις 17 Ιανουαρίου;
Μήπως το ασημί opel zafira που περιγράφει η συγκεκριμένη είδηση της 17ης Ιανουαρίου είναι το  ίδιο με ασημί opel astraπου μάζεψαν οι αρχές το Σάββατο;
Kαι αν ήταν το ίδιο εφ΄ όσον γράφτηκε ακόμη και στο διαδίκτυο από τις 17 Ιανουαρίου, πως περίμεναν τόσες μέρες τους τρομοκράτες να πάνε να το παραλάβουν;
Πως είναι δυνατόν να οδηγεί ο  Ξηρός στο Παλαιό Φάληρο χωρίς μεταμφίεση ένα ασημί opel zafira ώστε κάποιοι να τον είδαν και να ειδοποίησαν την αστυνομία;
Κι αν ο Ξηρός ήταν μεταμφιεσμένος πως γνώριζαν οι αστυνομικοί ότι ήταν ο Ξηρός στο ασημί opel zafira;
Τι διαβολική σύπτωση είναι αυτή αδέλφια; Τι σκαρώνει το παρακράτος και οι μυστικές υπηρεσίες; Τι παραπάνω γνωρίζει ο Γιωτόπουλος; Γιατί υπάρχει αυτό το μίσος ανάμεσα σ΄ αυτόν και τον Κουφοντίνα;
Η ιστορία βρωμάει Αλεξάκη, Κρυστάλλη και τις περίφημες ορφανές βόμβες που παρουσίασε πρόσφατα σε εκπομπή του ο Τράγκας.
Αν σ΄αυτό προσθέσουμε και την επιστολή Γιωτόπουλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την "απόδραση" Ξηρού αναδύεται πολύ παρακρατική μπόχα.
Ιδού το ρεπορτάζ για την επιστολή Γιωτόπουλου, ο οποίος υποστήριζε ότι πίσω από την απόδραση του Ξηρού κρύβονται η CIA και η ΕΥΠ.

Tελικά, ποιος έβγαλε έξω τον Ξηρό;
Το ερώτημα προκύπτει πίσω από τις γραμμές της επιστολής που έστειλε ο Γιωτόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Αλ. Γιωτόπουλος σημειώνει: «Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης, γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του, αντί να τον τιμωρήσουν όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματά του, μεταφέροντάς τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους Πυρήνες, στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Οχι βέβαια η διευθύντρια ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία και ούτε θα αναλάμβαναν τέτοια ευθύνη».
Ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστηρίζει στην επιστολή του ότι: «η διαταγή ήλθε από πάνω». Και καταλήγει: «Δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για να αποτρέψουν την εξαφάνισή του; Τίποτε»...
Παράλληλα, προχωρά σε συγκρίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση που είχε ο Χριστόδουλος Ξηρός και ένα ακόμη μέλος της 17Ν, ο Βασίλης Τζωρτζάτος: «Γιατί στις δύο άδειες του Βασ. Τζωρτζάτου με κατ' οίκον περιορισμό, έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του (τρία στο δρόμο και τρία στους παραδρόμους) και τον παρακολουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο που ήταν σε χωριό δεν υπήρχε κανείς;». Ερώτημα που εύλογα δημιουργει απορίες για την διαφορετική εκτίμηση της αντιτρομοκρατικής στις δύο περιπτώσεις, αν ισχύουν φυσικά τα όσα ισχυρίζεται.

Ο φερόμενος ως ηγέτης της 17Ν κλείνοντας την επιστολή του αναρωτιέται: «Όλοι αυτοί οι κύριοι της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης, αλλά και της CIA δεν γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ και ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες;». Και καταλήγει με ένα ερώτημα που μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους: «Τι έκαναν για να αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνισή του; Τίποτε».




 
Διαβάστε με προσοχή και την διεισδυτική ανάλυση του antinews για την "κεφαλογραβιέρα" της ελληνικής τρομοκρατίας που ακολουθεί>
Γιωτόπουλος, Σερίφης
Επειδή κοντή μνήμη δεν έχουμε. Επειδή έχουμε πλήρη εικόνα της ελληνικής τρομοκρατίας, είναι προφανές ότι αδυνατούμε να πεισθούμε πως ο Χριστόδουλος Ξηρός μπορεί να είναι ή να αναδειχθεί σε «ηγέτη» της «νέας 17Ν». Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος έχει βεβαρημένο παρελθόν, αφού χάρις στις «ομολογίες» του, καταδικάστηκαν άλλοι συλληφθέντες για τη 17Ν. Και ένας από αυτούς που «έδωσε» ως «ηγέτη» της 17Ν –κάτι που σιγοντάριζε και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛΑΣ, το 2002- ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.
Ως εκ τούτου, να μην απορεί κανείς γιατί βγαίνει σήμερα «από τα αριστερά» ο Γιωτόπουλος (βλέπε: Γιωτόπουλος για Ξηρό: CIA και Αντιτρομοκρατική τον άφησαν να φύγει). Την επιστολή του έστειλε ο Γιωτόπουλος, όπως ήταν αναμενόμενο, στην Ελευθεροτυπία της κ.Μάνιας Τεγοπούλου, με την οποία, ως λέγεται, διατηρεί στενές σχέσεις η σύζυγος του φυλακισμένου. Να σημειωθεί ότι η δίκη για τη 17Ν έκλεισε με τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο του Γιωτόπουλου, όσο και του δικηγόρου του, κ.Ραχιώτη, για σκευωρία και για «μαγειρέματα» που στόχο είχαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι «αρχηγός» της 17Ν ήταν ο Α.Γιωτόπουλος. Έχοντας διαφορετικές αφετηρίες, που όμως, οδηγούνταν στο ίδιο συμπέρασμα, είχαν εμφανιστεί και οι Αμερικανοί, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγαν ότι δεν έχει συλληφθεί ο ηγετικός, ιστορικός πυρήνας της 17Ν.
Όπως και να’ χει, ο Ξηρός ούτε το «επίπεδο» έχει, ούτε και το «παρουσιαστικό» για να γίνει ηγέτης του «ενωμένου μετώπου» της τρομοκρατίας. Εάν εστάλη για να παίξει αυτό τον ρόλο, τότε η απόφαση δεν ελήφθη από τον ίδιο. Στην προκειμένη, ο Κουφοντίνας είναι το «σύμβολο» για όλους όσοι πιστεύουν σε «νέο αντάρτικο». Ωστόσο, άδειες δεν παίρνει. Ο τελευταίος, πάντως, επανειλημμένως έχει δώσει τις «ευχές» του στις νέες οργανώσεις που εμφανίζονταν τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, η πρακτική της απόδρασης για να στηθούν και οργανωθούν παράνομοι μηχανισμοί, ήταν πάρα πολύ συνηθισμένη από το παράνομο ΚΚΕ στη μετεμφυλιακή περίοδο. Αντίστοιχη πρακτική υπήρξε και στην Ιταλία. Οι φυλακισμένοι ηγέτες των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» και άλλων οργανώσεων, έδιναν τις «ευλογίες» τους σε νέες οργανώσεις, και σε φυλακισμένους που είχαν αποδράσει και επαναδραστηριοποιηθεί, αν και δεν γνώριζαν τα πάντα για την οργανωτική δομή και την επιχειρησιακή δράση των οργανώσεων.
Η Κατεχάκη, από τις διαρροές που συστηματικά έκανε τους τελευταίους μήνες, φαίνεται πως διέθετε αρκετές πληροφορίες για πιθανή εντατικοποίηση της δράσης ορισμένων ομάδων. Κατ’ αρχήν, αξιωματούχοι του θεωρούσαν ότι τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή το «σχέδιο Φοίνικας» (συντονισμός τρομοκρατικών οργανώσεων, σύμφωνα με προκήρυξη της Συνωμοσίας των Πυρήνων προ μηνών). Επίσης, προ μηνός μιλούσαν για επανασύσταση της 17Ν. Και ενώ τα ήξεραν όλα αυτά ή έκαναν τις σχετικές εκτιμήσεις, και τις διέρρεαν μάλιστα στα ΜΜΕ, δεν πήραν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για να μην αποδράσει ο Χ.Ξηρός; Εάν υπάρχει ολιγωρία ή πλημμελής εφαρμογή καθηκόντων, κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και να παραιτηθούν. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν ερωτηματικά, περί σκευωρίας και συνωμοσίας, που εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα, και παρακρατικούς κύκλους.
Κοινός «δηλωσίας»
Τι έλεγε, όμως, ο Χριστόδουλος Ξηρός, όταν τον έπιασαν, το 2002; Στην προανακριτική κατάθεσή του και την συμπληρωματική απολογία του, εμφανιζόταν ως μεταμελημένος «δηλωσίας». Που, εάν ζούσε στη Μετεμφυλιακή περίοδο της παρανομίας, το ΚΚΕ, όχι μόνον θα τον είχε διαγράψει, αλλά πολύ πιθανόν θα τον είχε εξαφανίσει από προσώπου γης. Ο άνθρωπος λοιπόν, που σήμερα δηλώνει ότι ξεκινάει το «νέο αντάρτικο» έλεγε τότε: «Όλο το διάστημα που δραστηριοποιόμουνα πολιτικά, σ’ αυτήν την οργάνωση (σ.σ.17Ν), πίστευα ότι έκανα το σωστό και ότι θα ωθούσε τον κόσμο σε μία αλλαγή. Σιγά-σιγά, διαπιστώνοντας ότι δεν γινότανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το αντίθετο μάλλον, διέκοψα την πολιτική μου δραστηριότητα, εδώ και δέκα (10) χρόνια, όπως φαίνεται, από τα προαναφερόμενα, παραμένοντας όμως σε αδιέξοδο».
Και κατέληγε: «Μετανιώνω για τις πράξεις μου. Ήδη από το 1992 έχω αποσυρθεί από την ομάδα, όμως δίσταζα και φοβόμουνα να απευθυνθώ σε δικηγόρο ή να προσφύγω σε δικαστικές αρχές γιατί φοβόμουν κυρίως για τα αδέρφια μου Σάββα και Βασίλη και για την υπόλοιπη οικογένειά μου. Από το 1992 μέχρι τη σύλληψή μου συμμετείχα σε ελάχιστες επιχειρήσεις που αφορούσαν κυρίως ληστείες».
Κάρφωμα στον Γιωτόπουλο
Δεν σταμάτησε όμως, εκεί. Ουσιαστικά, ήταν ένας από εκείνους που «έδωσε» τον Γιωτόπουλο, τον «Λάμπρο» της 17Ν. Όπως το ίδιο έγινε και με άλλους συλληφθέντες, που ουσιαστικά ο ένας «έδινε» τον άλλον, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Και μην τρέφει κανείς ψευδαισθήσεις: Οι περισσότεροι από αυτούς που βγήκαν πολύ γρήγορα από τη φυλακή, χάρις στα «καρφώματά» τους, βγήκαν. Έλεγε λοιπόν, τότε ο Χριστόδουλος για τον Γιωτόπουλο: «Για την ιεραρχική δομή της οργάνωσης μπορώ να πω ότι στην κορυφή φαινόταν να ήταν ο “Λάμπρος”, τον οποίο έχω ήδη αναγνωρίσει στη φωτογραφία που μου επιδείχθηκε αλλά και στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή μας προανακριτικά. Αυτός καθόριζε κάθε φορά τους εκάστοτε στόχους μας, τους οποίους συζητούσε μαζί μας αλλά πάντα περνούσε η δική του άποψη, γιατί μας έπειθε με τα ιδεολογικά του επιχειρήματα. Στη συνέχεια έφερνε μαζί του χειρόγραφες προκηρύξεις, τις οποίες μας τις διάβαζε για να τις σχολιάσουμε. Πολλές φορές σημείωνε κάποια πρόσθετα στοιχεία επάνω σ’ αυτές που εμείς συζητούσαμε. Τα γράμματά του ταυτίζονταν με αυτά της χειρόγραφης προκήρυξης. Στη συνέχεια αυτή η χειρόγραφη προκήρυξη για την οποία είχαμε συμφωνήσει όλοι, δακτυλογραφείτο σε κάποια γραφομηχανή, την οποία εγώ δεν έχω δει ποτέ ούτε γνωρίζω ποιος την είχε, αλλά το περιεχόμενο της δημοσιευμένης ταυτίζετο με το περιεχόμενο της χειρόγραφης, που μας είχε ήδη επιδείξει ο “Λάμπρος”».
Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι τις προκηρύξεις αυτές τις έγραφε μόνος του γιατί και ο λόγος του και η συγκρότησή του με έπειθαν ότι ήταν αυτός ο συντάκτης τους. Εγώ προσωπικά δεν είχα δει στην ομάδα πρόσωπο ιεραρχικά ανώτερο από το Λάμπρο ούτε είχα υποψιαστεί ότι υπήρχε κάποιο άλλο πρόσωπο πίσω του που τον καθοδηγούσε. Το δεξί χέρι του Λάμπρου ήταν ο Λουκάς, δηλαδή ο Κουφοντίνας και ο Φώτης, δηλαδή ο Ψαραδέλλης. Ο Λουκάς ήταν κυρίως στο χώρο της εκτέλεσης των επιχειρήσεων ενώ ο Φώτης στην ιδεολογική υποστήριξη της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα είχε παρακμάσει και λειτουργούσε κυρίως με νέα άτομα τα οποία δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ιδεολογική τοποθέτηση γιατί οι παλιοί οι περισσότεροι είχαμε ήδη αποσυρθεί και είχαν μείνει μόνο ο Λάμπρος και ο Κουφοντίνας και ο Φώτης. Ζητώ να εφαρμοσθεί και για μένα και για τα αδέρφια μου η ευνοϊκή διάταξη του νόμου διότι βοήθησα ουσιωδώς στην εξάρθρωση της ομάδας αυτής αβίαστα».
Οι τρεις γραμμές
Να θυμίσουμε επίσης, και ποιες ήταν οι «γραμμές» που ακολούθησαν οι συλληφθέντες για τη 17Ν στις δύο δίκες τους.
1.Γραμμή μεταμέλειας: Την ακολούθησαν οι Πάτροκλος Τσελέντης, Σ.Κονδύλης, Κωνσταντίνος Τέλιος και Θωμάς Σερίφης. Αυτοί αποδέχτηκαν μέχρις ενός σημείου τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, αλλά δήλωσαν ότι έχουν αποκηρύξει εδώ και χρόνια τον ένοπλο αγώνα και ζητούν επιείκεια.
2.Οι «σκληροί»: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κράτησε εξ’αρχής τη στάση του αμετανόητου και του σκληροπυρηνικού. Γύρω του στη συνέχεια, συσπείρωσε τα αδέλφια Ξηρούς. Ο Σάββας Ξηρός, ως γνωστόν, ήταν ιδιαιτέρως «λαλίστατος» τόσο κατά την προανάκριση και στην ανάκρισή του από τον εισαγγελέα, παρουσία του δικηγόρου του, όσο και στις συνεντεύξεις του στην TV.
3.Απόλυτη άρνηση: Αρνήθηκε την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση, και πολύ περισσότερο ότι ήταν «αρχηγός», ο Aλέξανδρος Γιωτόπουλος. Αυτός εξακολουθεί να κρατάει την ίδια στάση που επέλεξε αμέσως μετά τη σύλληψή του. Στις δίκες έδινε καθαρά νομική μάχη, ενώ υποστήριζε ότι οι καταθέσεις συγκατηγορουμένων του για τον ίδιον, είναι χαλκευμένες. Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον στενός «σύμμαχος» του Γιωτόπουλου στη φυλακή, παρ’ ότι παραδέχεται τη συμμετοχή του στη 17N, επιμένει ότι εγκατέλειψε την οργάνωση το 1992 και ότι μέχρι τότε είχε περιφερειακό ρόλο σε αυτήν.
Πάντως, ο εισαγγελέας της πρώτης δίκης για τη 17Ν, κ.Λάμπρου, όταν είχε γίνει λόγος για διείσδυση μυστικών υπηρεσιών στην οργάνωση, την είχε χαρακτήρισε ως «κεφαλογραβιέρα».

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...