Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

"Χαμένοι στη μετάφραση" εκατομμύρια φορολογούμενοι. Με λεξικό η ερμηνεία των φορολογικών νομοσχεδίων

 

  • 0
     
eforia.jpg

Χαμένοι στη μετάφραση εφοριακοί, λογιστές και φορολογούμενοι που προσπαθούν, ματαίως, να ερμηνεύσουν τις διατάξεις των τελευταίων φορολογικών νόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο φορολογικό αλαλούμ.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», είναι χαρακτηριστικό ότι τα κείμενα των τελευταίων φορολογικών νομοσχεδίων συντάχθηκαν στα αγγλικά. Εξαιτίας της κακής μετάφρασης του κειμένου εισήχθησαν στη νομοθεσία ορολογίες, οι οποίες είναι άγνωστες ακόμα και στους εφοριακούς και λογιστές.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι διατάξεις που έχουν ασάφειες, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να διευκρινιστούν από τις νομικές και φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η «βιομηχανία» έκδοσής τους συνεχίζεται απρόσκοπτη. Είναι ενδεικτικό, ότι μέσα σε έναν χρόνο εκδόθηκαν περισσότερες από 1.100 εγκύκλιοι για να ερμηνευτούν φορολογικοί νόμοι.
Τα ερωτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου είναι δεκάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να απαντηθούν.
Στο μεταξύ, το φορολογικό χάος έχει «παγώσει» χιλιάδες συναλλαγές, ενώ την ίδια στιγμή, λογιστές, εφοριακοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβολαιογράφοι, επενδυτές, ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες κάθονται σε αναμένα κάρβουνα.
Όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί, σήμερα είναι μπλοκαρισμένες όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο δεν γνωρίζουν πόσο φόρο υπεραξίας θα πληρώσουν για τις συναλλαγές τους, οι λογιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά με τα εξοντωτικά πρόστιμα, οι αγρότες δεν γνωρίζουν πώς θα φορολογηθούν, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένουν την απόφαση του υπουργείου, για το ποιες και πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και δύο ακόμη προβλήματα. Το πρώτο αφορά τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων που δεν ξέρουν πώς να κάνουν την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Τα μεν λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν γνωρίζουν ακόμη, αν στα «μπλοκάκια» θα γίνεται παρακράτηση 20% ή αν η παρακράτηση θα γίνεται όπως και τους μισθωτούς. Επίσης, για τους συνταξιούχους, που φέτος ο φόρος τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστεί συνολικά δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Στελέχη του ΥπΟικ και εφοριακοί θεωρούν πως οι ουρές στις εφορίες θα επανέλθουν, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα ως προς τον υπολογισμό του φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά και τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων.
Τα βασικά προβλήματα που εξοργίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο, τους φορολογουμένους, τους λογιστές και τους εφοριακούς αφορούν τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, το μπέρδεμα με τις αποδείξεις και το ΕΕΤΗΔΕ για το 2012.
- See more at: http://arouraios.gr/2014/02/quot-chamenoi-sth-metafrash-quot-ekatommuria-forologoumenoi-me-lexiko-h-ermhneia-ton-forologikon-nomoschedion/#sthash.92MYSspU.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...