Επιστολή του Αλέξη Τσιπρα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο πρωθυπουργός διαμήνυε πως η χώρα μας δεν μπορεί να αποπληρώσει τη δόση της 12 Μαΐου – ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ – εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί της ΕΚΤ, αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Την ύπαρξη της επιστολής φέρεται να αποκάλυψε η ίδια η κ. Λαγκάρντ την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου σχετικά με την Ελλάδα από τον Πόουλ Τόμσεν.


Η ύπαρξη της επιστολής επιβεβαιώθηκε από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του αποτύπωσε την εικόνα που υπήρχε εκείνη τη στιγμή και τη γνωστή δύσκολη κατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η δόση, τελικά, καταβλήθηκε εγκαίρως χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR (το ειδικό «αντι-νόμισμα» που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ) που είχε η χώρα μας. Η επόμενη δόση προς το Ταμείο, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Συνολικά τον Ιούνιο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΝΤ κυριάρχησαν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής, που ήγειρε η επιστολή Τσίπρα, συμφωνήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Πρώτο ζητούμενο θα είναι να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις της Αθήνας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μελετηθούν οι νομικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας αλλά και η μετακύλιση του κινδύνου πτώχευσης, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM μπορεί να απαιτήσει επιστροφή δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα αν το ΔΝΤ καταγγείλει μη πληρωμή (συνήθως η καταγγελία γίνεται μετά από μια περίοδο χάριτος ενός μηνός).

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ΚτΚ, αναφέρθηκε πως δεν είναι γνωστό το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ, η οποία παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.