Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Το «Άξιον εστίν» κατά το αγιορείτικο τυπικό

 
15 Φεβρουαρίου 2014
psaltikimesa
Στην αγιορείτικη λατρευτική ζωή, η τράπεζα «ο επιούσιος άρτος», αποτελεί συνέχεια της Θείας Λειτουργίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η τράπεζα του Ηγουμένου στη τραπεζαρία της Μονής είναι απόλυτα στοιχισμένη με την αγία τράπεζα, γεγονός που δηλώνει την ευχαριστιακή αναφορά της τράπεζας.
Το τυπικό μεταξύ άλλων προβλέπει στο τέλος των πανηγυρικών  τραπεζών να ψάλλεται το περίφημο Μεγαλυνάριο της Θεοτόκου «Άξιον εστίν», εις ένδειξη ευχαριστίας στη Κυρία Θεοτόκο, την τροφό και έφορο των αγιορειτών πατέρων.

ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

 

E-mail Εκτύπωση PDF
Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου - The Great and Holy Monastery of Vatopaedi
 
altΗ Ιερά Μονή Βατοπαιδίου σύμφωνα με την Παράδοση ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο και, μετά την καταστροφή και ερήμωσή της στις αρχές του 10ου αιώνα, ανακαινίσθηκε από τους τρεις νέους αριστοκράτες, Αδριανουπολίτες κτήτορες, Νικόλαο, Αθανάσιο και Αντώνιο. Στην μακραίωνη πορεία της αναδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Ορθοδοξίας, βιώνοντας τον ησυχασμό, αναδεικνύοντας πλήθος αγίων και παράλληλα επιτελώντας πλούσιο ιεραποστολικό έργο εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου.
 
 Εξαιτίας της μεγάλης λειψανδρίας που σημειώθηκε στο Άγιον Όρος μετά τη δεκαετία του 1950 η Μονή περιήλθε σε μεγάλη παρακμή, υλική και πνευματική. Το 1990 με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους μετατράπηκε από ιδιόρρυθμη σε κοινοβιακή. Εγκαταστάθηκε η συνοδεία του Γέροντoς Ιωσήφ από την Νέα Σκήτη με 18 πατέρες και ενθρονίστηκε πρώτος ηγούμενος, ο ιερομόναχος Εφραίμ. Η Αδελφότητα αριθμεί σήμερα περίπου 110 μοναχούς.
 
 Το Βατοπαίδι αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδομικό συγκρότημα του Αγίου Όρους. Το Καθολικό, τιμώμενο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, κτίσθηκε τον 10ο αιώνα και είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα ναού "αγιορείτικου τύπου" και ο μοναδικός αγιορείτικος ναός με εντοίχια βυζαντινά ψηφιδωτά. Στο Καθολικό οι τοιχογραφίες είναι έργα κυρίως του έτους 1312. Η ιδιαιτερότητα όμως του βατοπαιδινού Καθολικού είναι ότι το κτηριακό σύμπλεγμά του περιλαμβάνει ένα σπάνιο σύνολο διαχρονικής παρουσιάσεως των ζωγραφικών τάσεων του Αγίου Όρους για εννέα αιώνες (12ο ως 19ο αι.). Στη Μονή διαφυλάσσονται 3.500 εικόνες, 2.200 χειρόγραφα, 350.000 έγγραφα, 40.000 παλαίτυπα, πλήθος έργων τέχνης της χρυσοκεντητικής και της αργυροχρυσοχοΐας, κειμήλια ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. Στο Βατοπαίδι υπάγονται οι Σκήτες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ανδρέου.
 

Λεζάντες Φωτογραφιών

alt
Megisti Moni Vatopaidiou 02
Ο ναός της Αγίας Ζώνης και η νεοκλασικίζουσα νοτιοδυτική κόρδα.
The chapel of the Girdle of the Virgin and the neoclassical southwest range.

alt
Megisti Moni Vatopaidiou 03
Ο βορειοανατολικός τομέας της Μονής με το καθολικό, τη φιάλη, το κωδωνοστάσιο και τον πύργο της Παναγίας.
The northeast part of the monastery with the katholikon, the phiale, the bell-tower and the tower of the Virgin.

alt
Megisti Moni Vatopaidiou 04
Ανάσταση στο Βατοπαίδι.
The Resurrection at Vatopaedi.

alt
Megisti Moni Vatopaidiou 05
Ο Ίασπις «ένα από τα ωραιότερα έργα της βυζαντινής περιόδου».
Κατά την παράδοση, δωρεά του δεσπότου της Θεσσαλονίκης Ανδρονίκου Παλαιολόγου.
The Iaspis, or jasper chalice, one of the finest products of Byzantine silversmith’s art in the Palologue period.
According to tradition it was a gift of the Despot of Thessaloniki, Andronikos Paleologos.

alt
Megisti Moni Vatopaidiou 06
Η υποδοχή του Πρωτεπιστάτου Ιωαννικίου Διονυσιάτου, κατά την ημέρα της πανηγύρεως.
Welcoming the Protepistatis Ioannikios of Dionysiou on the monastery’s feast day.

alt
Megisti Moni Vatopaidiou 07
Νοτιοανατολική άποψη της παλαιάς Αθωνάδος.
The old Athonias School from the soueast.
πηγή: Xαρίτωνος Μοναχού ΄΄Ματιές στον Άθω΄΄ – Images of Athos.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ!

 

E-mail Εκτύπωση PDF
1Το 2014 μπορεί να αποδειχτεί η πιο ζεστή χρονιά από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία (τέλος 19ου αιώνα), επειδή, σύμφωνα με εκτιμήσεις Γερμανών επιστημόνων, το….«κακό παιδί» του κλίματος, το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» φαίνεται να ετοιμάζεται να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα.
Και αν το θερμοκρασιακό ρεκόρ δεν συμβεί το 2014, τότε θα συμβεί το 2015.

Σύμφωνα με τις ίδιες επίμαχες εκτιμήσεις, υπάρχει πιθανότητα της τάξης του 75% το φετινό καλοκαίρι να είναι το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη. Όμως άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι τέτοιες κλιματολογικές προβλέψεις σε βάθος χρόνου δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες.

Οι Γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Χανς Γιοακίμ Σελνχούμπερ του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέπτυξαν ένα νέο κλιματολογικό μοντέλο, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, είναι σε θέση να προβλέψει ότι φέτος θα κάνει την εμφάνισή του το Ελ Νίνιο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θερμοκρασίες της Γης.

Το Ελ Νίνιο -που δεν εμφανίστηκε ούτε το 2012, ούτε το 2013- λαμβάνει χώρα, όταν θερμό νερό ανεβαίνει μαζικά από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα πάνω και εξαπλώνεται κατά μήκος του Ισημερινού προς τις δυτικές ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, φέρνοντας μαζί του μεγάλες βροχές και πλημμύρες, ενώ παράλληλα «πυροδοτεί» ξηρασίες και πυρκαγιές στην Αυστραλία και την Ινδονησία. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς κατά πόσο θα υπάρξει Ελ Νίνιο σε μια δεδομένη χρονιά.

Όμως οι Γερμανοί κλιματολόγοι ισχυρίζονται ότι το μοντέλο τους (που βασίζεται σε απλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διαφορά θερμοκρασιών πάνω από τον Ισημερινό και τον υπόλοιπο Ειρηνικό) μπορεί να εκτιμήσει έως και ένα έτος πριν -και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα- την εμφάνιση του Ελ Νίνιο. Όπως αναφέρουν, για το 2014 η σχετική πιθανότητα είναι 76%. Η έως τώρα καλύτερη πρόβλεψη του Ελ Νίνιο δεν ξεπερνούσε τους τέσσερις έως έξι μήνες.

Ούτως ή άλλως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το 2014 αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη έως τώρα. Αλλά αν όντως συμβεί και το Ελ Νίνιο, τότε αυτό ίσως είναι «το κερασάκι στην τούρτα», που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να «σπάσουν τα θερμόμετρα» τη φετινή χρονιά. Δεν αποκλείεται όμως, κατά τους γερμανούς ερευνητές, το ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας να καταρριφθεί το 2015 τελικά, επειδή το Ελ Νίνιο ασκεί επίδραση σε δύο συναπτά ημερολογιακά έτη.

Και άλλα κλιματολογικά μοντέλα έχουν κάνει πρόβλεψη για πιθανή εμφάνιση του Ελ Νίνιο φέτος, αν και παραμένει άγνωστο κατά πόσο το εν λόγω φαινόμενο -αν όντως συμβεί- θα έχει την μεγάλη ένταση του 1998, όταν είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.
Άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο κλιματολόγος Τιμ Μπάρνετ του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από τις νέες εκτιμήσεις, θεωρώντας πρόωρες τέτοιες προβλέψεις και βασισμένες σε ανεπαρκή επιστημονικά δεδομένα και σε ξεπερασμένες τεχνικές.Όπως λένε, ένα τόσο πολύπλοκο καιρικό φαινόμενο όπως το Ελ Νίνιο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ένα τόσο απλό κλιματολογικό μοντέλο.

«Ελ Νίνιο» σημαίνει στα ισπανικά «αγοράκι» (αναφορά στον Ιησού βρέφος) και η ονομασία δόθηκε στο φαινόμενο από νοτιοαμερικανούς αλιείς, επειδή έβλεπαν περιοδικά τον ωκεανό να θερμαίνεται γύρω στα Χριστούγενα. Αντίθετο είναι το φαινόμενο «Ελ Νίνια» (κοριτσάκι), όταν τα νερά του Ειρηνικού στο ύψος του Ισημερινού γίνονται ασυνήθιστα κρύα. 

 

Share15
Απίστευτο: επιβάλλουν αναδρομικά πρόστιμα σε ΙΧδες
Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι απίστευτη κι όμως αληθινή. Άλλωστε, θα δείτε και τα έγγραφα που την επιβεβαιώνουν. Τι έχει συμβεί; Το ίδιο αυτοκίνητο που τη μία χρονιά εμφανίζεται να πληροί την οδηγία ρύπων Euro4, την επόμενη, κατ’ απαίτηση των αρχών, εμφανίζεται να πληροί την οδηγία Euro 3. Από αυτή την αλλαγή κατηγορίας προκύπτει πρόστιμο το οποίο ο αγοραστής του αυτοκινήτου –έμπορος ή ιδιώτης- καλείται να καταβάλλει αναδρομικά. Ιδού η πλήρης ιστορία και τα έγγραφα.


Του Γιώργου K. Ανδρή
Σοκ έχουν υποστεί εκατοντάδες έμποροι αλλά και ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ οι οποίοι είδαν ξαφνικά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μειώνονται εξαιτίας της ασυνεννοησίας αλλά και της γραφειοκρατίας που επικρατεί μεταξύ των Διευθύνσεων Μεταφορών και των Τμημάτων Τελωνειακών Διαδικασιών του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα οι Τελωνειακές Αρχές «ξεσκονίζουν» τους εκτελωνισμούς των αυτοκινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί πριν τη τελευταία 10ετία ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν πρόστιμα σε εμπόρους αλλά και ιδιώτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από άλλα κράτη-μέλη λόγω λάθους των Διευθύνσεων Μεταφορών.
Επειδή όμως από το 2003 έχουν εκτελωνιστεί δεκάδες χιλιάδες εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από εμπόρους και ιδιώτες καταναλωτές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αρμόδιες υπηρεσίες των Τελωνείων να «εισπράξουν» τα «πρόστιμα» ακόμη και αν δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση ακόμη από τα Τελωνειακά δικαστήρια!
Οπως επισημαίνει στο «F-Press» το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης: «Δεν είναι δυνατόν οι Διευθύνσεις Μεταφορών να αλλάζουν κατά το δοκούν τις Οδηγίες Ρύπων (Euro) που έχουν τα εισαγόμενα ΙΧ από άλλα κράτη-μέλη και βέβαια να μην δέχονται ούτε τις βεβαιώσεις που αποστέλλει το εργοστάσιο! Επίσης δεν μπορεί ένα αυτοκίνητο που έχει εκτελωνιστεί και πουληθεί πριν από χρόνια να πρέπει εμείς ή κάποιοι ιδιώτες καταναλωτές να καταβάλλουμε τα πρόστιμα καθώς αν το γνωρίζαμε πως τα αυτοκίνητα είχαν τόσο αυξημένο τελωνείο δεν θα τα είχαμε εισάγει ή στην χειρότερη περίπτωση θα τα πουλάγαμε σε άλλες τιμές...».
Αυτοκίνητα Euro4 τα «βαφτίζουν» Euro 3!
Την πλήρη αποσύνθεση του κράτους επιδεικνύουν για ακόμη μία φορά οι πρακτικές που ακολουθούν οι Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά και οι Τελωνειακές Αρχές.
Ειδικότερα έμπορος ΙΧ ο οποίος είχε εισάγει από άλλο κράτος-μέλος ένα SuzukiVitaraτο εκτελώνισε όπως όριζε η Κοινοτική Οδηγία που διέπει τα Euro4 αυτοκίνητα καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα στο τελωνείο. Μάλιστα κατά τη διαδικασία εκτελωνισμού η Διεύθυνση Μεταφορών είχε Πιστοποιήσει ότι το αυτοκίνητο πληρεί την Οδηγία Euro4. Μετά από 4 χρόνια απεστάλη από το Τελωνείο το πρόστιμο το οποίο κυμαίνονταν σε 3.500 ευρώ καθώς όπως αναφέρονταν στην κλήση το αυτοκίνητο εκ παραδρομής εκτελωνίστηκε ως Euro4 ενώ στην πραγματικότητα ήτανEuro3! Κατά τη ακροαματική διαδικασία στο «δικαστήριο» των Τελωνείων δεν αποδέχθηκαν τη Βεβαίωση του Κατασκευαστή που όριζε ότι το αυτοκίνητο ήταν Euro4 με αποτέλεσμα να επιβληθεί τελικά το πρόστιμο επειδή τα στελέχη της Διεύθυνσης Μεταφορών θεώρησαν πως το συγκεκριμένο ΙΧ είναι Euro3. Επειδή όμως ο έμπορος καθυστέρησε να καταβάλλει το πρόστιμο ξαφνικά αντίκρισε πως το Τελωνείο είχε εισπράξει από τον τραπεζικό του λογαριασμό όχι μόνο το ποσό των 3.500 ευρώ αλλά και 908 ευρώ επιπλέον! Κατόπιν επικοινωνίας με τα αρμόδια στελέχη του Τελωνείου του αποκρίθηκαν πως από λάθος παρακράτησαν επιπλέον χρήματα τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να του επιστρέψουν καθώς υπάρχει εκκρεμότητα και με άλλα αυτοκίνητα που είχε εισάγει από άλλα κράτη-μέλη. Ωστόσο οι υποθέσεις των άλλων αυτοκινήτων ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί και βέβαια αφορούν σε ευρωπαικά αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων και μία BMW318iτης οποίας ο χαρακτηρισμός από τη Διεύθυνση Μεταφορών έχει αλλάξει ήδη 2 φορές. Ειδικότερα η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι το αυτοκίνητο πληρεί την οδηγία ρύπων Euro4, κατόπιν άλλαξαν γνώμη και το έκαναν Euro3 και τελικά «αποφάσισαν» ότι το αυτοκίνητο πληρεί την οδηγία ρύπων Euro4! Στην αναφορά για το BMWαπό το Τελωνείο το πρόστιμο ξεπερνά τις 5.900 ευρώ ενώ ακόμη και στην κατασκευάστρια εταιρεία η Διεύθυνση Μεταφορών έχει βεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο ΙΧ ανήκει στην κατηγορία Euro4.
Ωστόσο οι Τελωνειακές Αρχές εξακολουθούν να επιμένουν στο πρόστιμο προφανώς γιατί τα ταμεία είναι άδεια...
Πάντως το θέμα αναμένεται να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις καθώς στο στόχαστρο των Τελωνειακών Αρχών έχουν εισέλθει όλοι οι έμποροι και ιδιώτες καταναλωτές που έχουν εισάγει ΙΧ πριν τη τελευταία 10ετία καθώς μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος τα πρόστιμα παραγράφονται...
Παράλληλα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις λιγοστές εμπορίες αυτοκινήτων που έχουν μείνει ανοικτές ακόμη καθώς ακόμη και ένα πρόστιμο λίγων χιλιάδων ευρώ είναι ικανό να τις οδηγήσει σε λουκέτο! Από την άλλη μεριά αν το κράτος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εκτελωνισμούς καλό θα ήταν να καταργήσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και να βρουν άλλο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται τόσο τραγικά λάθη που τινάζουν στο αέρα κυριολεκτικά επιχειρήσεις αλλά και οικογένειες...

Δείτε και τα σχετικά έγγραφα 
Η πρώτη σελίδα του εντύπου
Η δεύτερη σελίδα
Και το τρίτο "ντοκουμέντο"

Ιδού το ενεχυροδανειστήριο στο οποίο μας στέλνει ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης

 

Ιδού το ενεχυροδανειστήριο στο οποίο μας στέλνει ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης
Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε προ ημερών στη Βουλή σχετικά με την παραβατικότητα που παρατηρείται στα ενεχυροδανειστήρια όλης της χώρας, ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, μας προέτρεψε, αν πράγματι έχουμε ανάγκη να πουλήσουμε τα «τιμαλφή» μας, να κατευθυνθούμε στη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Ποια είναι αυτή;


Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναφερόταν ο κ. υφυπουργός. Το ΤΤ, παρά τη μεταβίβασή του, εξακολουθεί και κρατά σε λειτουργία το τμήμα του ενεχυροδανειστηρίου. Γιατί τώρα να αναφερθεί στο ζήτημα ο υφυπουργός; Διότι του είχαν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην οποία γινόταν λόγος για την ύπαρξη 6.000 ενεχυροδανειστηρίων στην Ελλάδα, την ώρα που οι επίσημες απαντήσεις της κυβέρνησης μιλούν για 1.000 τέτοιες επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς, με στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν γίνει 1.136 αναγγελίες τέτοιων δραστηριοτήτων και πράγματι η παραβατικότητα, με βάση στοιχεία του ΣΔΟΕ, από τις αρχές του 2013 φθάνει στο 59%. Όπως όμως τόνισε ο υφυπουργός, το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να έχει ενημερωμένους τους πολίτες και μέσω της γραμμής 1520 για την καταγγελία παραβατικών συμπεριφορών και μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ενώ ελέγχονται και οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα μιας τέτοιας επιχείρησης. Πρόσθεσε επίσης ότι «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εδώ και δεκαετίες, έχει διαδικασίες και μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται εκεί».
Πώς όμως λειτουργεί το ενεχυροδανειστήριο του ΤΤ; Ιδού τι αλιεύσαμε από την επίσημη ιστοσελίδα:
Ενεχυροδανειστήριο Νέου ΤΤ
Το Ενεχυροδανειστήριο του Νέου ΤΤ αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη παρουσία στο χώρο των ενεχυροδανειστηρίων στην Ελλάδα και αποτελεί ενεργό μέλος της ελληνικής κοινωνίας από την ίδρυσή του έως σήμερα. Το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο άρχισε να λειτουργεί στις 11 Οκτωβρίου 1934, με την οικονομική στήριξη του  Νέου  Τ.Τ., ως μέτρο ανακούφισης των κοινωνικών στρωμάτων που λόγω οικονομικής κρίσης γίνονταν έρμαιο στα χέρια των τοκογλύφων.
Σήμερα, το Ενεχυροδανειστήριο του Νέου ΤΤ παρέχει δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους σε πολίτες που απέχουν από τον τραπεζικό δανεισμό και έχουν ανάγκη άμεσης ρευστότητας.
Πρόκειται για μια υπηρεσία ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Σημαντική παράμετρο στη λειτουργία του Ενεχυροδανειστηρίου του Νέου  ΤΤ άλλωστε, αποτελεί η ειδοποιός διαφορά του από τα υπόλοιπα ενεχυροδανειστήρια: σε περίπτωση εκποίησης του αντικειμένου, το τυχόν πλεόνασμα, μετά την αποπληρωμή του δανείου, αποδίδεται στον πελάτη.
Το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρέχει χαμηλότοκα δάνεια με ενέχυρο αντικειμένα μέσω των ενεχυροδανειστηρίων:
  1. Αθηνών (Σοφοκλέους 2, τηλ. 210-3704057/58/55 και 2103704777/4823)
  2. Θεσσαλονίκης (Αιγαίου 104 Καλαμαριά τηλ: 2310-412311).
Ύψος Δανείου μέχρι €5.000
Επιτόκιο 6%
Επιβαρύνσεις 4%
Γενικές πληροφορίες
  • Ενεχυριάσιμα είδη μπορεί να είναι χρυσά κοσμήματα με ή χωρίς πολύτιμους λίθους, αργυρά σκεύη και ρολόγια χρυσά ή επώνυμης μάρκας κουρδιστά και αυτόματα. Ο ενδιαφερόμενος πελάτης πρέπει να είναι ενήλικος. 
  • Η εκτίμηση των ενεχυριαζομένων αντικειμένων γίνεται από αρμόδιο εμπειρογνώμονα - εκτιμητή του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 
  • Τα δάνεια με ενέχυρο συνάπτονται για τρεις (3) μήνες με αίτηση του ενδιαφερομένου. Με την υπογραφή του δανείου προκαταβάλλονται και οι αναλογούντες τόκοι του δανείου. 
  • Χορηγούνται δάνεια μέχρι του ποσού των €5.000 με επιτόκιο 6% ετησίως. Τα δάνεια βαρύνονται με έξοδα φύλαξης 4% ετησίως επί του ποσού της εκτίμησης και επιπλέον Φ.Π.Α. 23% επί του ποσού των φυλάκτρων. 
  • Οι τιμές του χρυσού και αργύρου, οι οποίες αποτελούν βάση για την εκτίμηση των ενεχυριαζομένων αντικειμένων, έχουν καθοριστεί:
    α) για το χρυσό των 24 καρατίων €10.000 ανά κιλό και
    β) για τον άργυρο €200 ανά κιλό.
Διαδικασία
  1. Ο ενδιαφερόμενος πελάτης, παραδίδει τα προς ενεχυρίαση αντικείμενα στον αρμόδιο εκτιμητή και υπογράφει τη σχετική αίτηση μαζί με τα Απαραίτητα δικαιολογητικά.
  2. Με την σύναψη του δανείου ο δανειζόμενος παραλαμβάνει ενεχυροαπόδειξη με ακριβή περιγραφή των ενεχυριαζομένων αντικειμένων του και ταυτόχρονα εισπράττει το ποσό του δανείου που δικαιούται. Τα αντικείμενα αφού συσκευασθούν κατάλληλα φυλάσσονται στα υψίστης ασφαλείας θησαυροφυλάκια του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
  3. Στη λήξη του δανείου, ο δανειζόμενος μπορεί:
    α) Να εξοφλήσει το δάνειό του και να παραλάβει τα ενεχυριασθέντα αντικείμενα.
    β) Να ανανεώσει το δάνειό του για 1 (ένα) ακόμη τρίμηνο με το ισχύον επιτόκιο κατά την ημέρα της ανανέωσης (επιτόκιο σήμερα 6% ετησίως).
Σε περίπτωση μη εξόφλησης ή μη ανανέωσης του δανείου, το δάνειο καθίσταται υπερήμερο βαρυνόμενο με τους τόκους υπερημερίας. Το επιτόκιο υπερημερίας καθορίζεται με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και σήμερα είναι ίσο με 2,5% ετησίως επί του ποσού του δανείου.

Tax tours: Πώς η... ηλεκτρονική εϕορία σε βάζει σε αεροπλάνα και βαπόρια

 

Tax tours: Πώς η... ηλεκτρονική εϕορία σε βάζει σε αεροπλάνα και βαπόρια
Μας υποσχέθηκαν ότι όλες οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην εφορία θα εκπληρώνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Ετοίμασαν τις υπηρεσίες τις έθεσαν σε λειτουργία και έκλεισαν και δεκάδες εφορίες για να γλιτώσουν χρήματα και προσωπικό. Ποιό είναι το αποτέλεσμα; Οι φορολογούμενοι χρειάζεται πλέον να κάνουν ταξίδι ολόκληρο ακόμη και δια ασήμαντον αφορμή, Λεπτομέρειες και κωμικοτραγικά παραδείγματα, στο άρθρο που ακολουθεί
 Του Ηλία Χατζηγεωργίου*
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γενική προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών και πολλών άλλων ϕορέων να γίνει η πάταξη της γραϕειοκρατίας μέσω την θέσπιση πολλών λειτουργιών του taxisnet όπως είναι το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, η ταυτότητα οϕειλής, οι ηλεκτρονικές λίστες, η αποστολή όλων των εγγράϕων μέσω taxis net, ηλεκτρονικές βεβαιώσεις κλπ. αλλά και την δημιουργία άλλων λειτουργιών που γίνονται για την «εξυπηρέτηση» των πολιτών όπως είναι η υπηρεσίας μιας στάσης (ΓΕΜΗ).
Τα πάντα λοιπόν υποτίθεται ότι θα γίνονται μέσω internet ή έστω σ’ ένα μόνο γραϕείο και με το σκεπτικό αυτό έκλεισαν πολλές εϕορίες νησιών (Μήλος, Κύθηρα, Άσσος, Άνδρος, Κέας, Σκιάθος, Σκόπελο, Λήμνος, Μύκονος, Τήνος κλπ) αλλά και άλλων πόλεων και χωριών (Αμϕιλοχία, Μεγαλόπολη, Αταλάντη, Λεωνίδιο, Βόνιτσα, Λαύριο κλπ) οι οποίες συγχωνεύτηκαν με άλλες μεγαλύτερες εϕορίες, οι οποίες απέχουν κάτι χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια από αυτές που έκλεισαν, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο έλεγχος αλλά και να εξοικονομηθούν χρήματα από το Ελληνικό δημόσιο. Τα αποτελέσματα???
Τουλάχιστον εκπληκτικά και ϕαίνονται από τα παρακάτω παραδείγματα που είναι ελάχιστο δείγμα της Ελληνικής πραγματικότητας. Όταν πληρώνεις μέσω τραπέζης την οϕειλή στην Δ.Ο.Υ κάνει να ϕανεί η πληρωμή στην καλύτερη περίπτωση 3-4 μέρες και αν θέλεις ϕορολογική ενημερότητα κάνεις ταξιδάκι για να την πάρεις. Αν οϕείλεις μη ληξιπρόθεσμο ποσό η ρυθμισμένο ποσό και θέλεις ενημερότητα κάνεις ταξιδάκι γιατί πρέπει να το υπογράψει ο έϕορος της νέας Δ.Ο.Υ .
Αν θέλεις να πουλήσεις ακίνητο και έχει λάθη το εκκαθαριστικό ΦΑΠ του 2010 κάνεις ταξιδάκι και θα ϕας 1-2 μέρες για να γίνει η διόρθωση να ϕανεί στο σύστημα, να πληρώσεις, να ϕανεί η πληρωμή και να πάρεις την βεβαίωση για να πουλήσεις τελικά το ακίνητο αϕού έχει υπολογίσει η εϕορία την υπεραξία με τα έγγραϕα που θα κάνει ο συμβολαιογράϕος. Έκανες την ϕορολογική δήλωση και έπεσες στο τυχαίο δείγμα ελέγχου; Πάλι ταξιδάκι κάνεις για να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης. Θες να κάνεις έναρξη – μεταβολή – διακοπή δραστηριότητας στην επιχείρηση σου; Πάλι ταξίδι και μάλιστα πολλαπλό γιατί πρέπει να περάσεις από πολλές υπηρεσίες για να ολοκληρωθεί το έργο σου.
Πληρώνεις παλιά ρύθμιση; Τότε πρέπει να είσαι τυχερός, ο υπάλληλος που έχει μείνει μόvνος του, ελεώ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να δει και να κάνει την κίνηση που πρέπει γιατί διαϕορετικά πάλι θα σε ϕάνε τα ταξίδια Εάν το πάρουμε από την μεριά της υπηρεσίας και πρέπει να κάνεις έλεγχο? Πάλι ταξίδι πρέπει να κάνεις. Παραδείγματος χάρη η Δ.Ο.Υ Α’ Πειραιά που έχει το τμήμα ελέγχου της Γ’ Πειραιά είναι αρμόδια να πραγματοποιήσει αυτοψία για μια επιχείρηση που ανοίγει στην Μήλο και η εϕορία του νησιού είναι πλέον στον Πειραιά!!!! Το ότι η Μήλος είναι 8 ώρες με το καράβι είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Εάν το πάρουμε από την υπηρεσία μιας στάσης (ΓΕΜΗ) που όλα θα γίνονται μέσα σε μια υπηρεσία μίας στάσης όπως το λέει και το όνομα της? Με τον παλιό τρόπο για έναρξη ήθελες κατά μέσο όρο 2-3 ημέρες με τον νέο τρόπο εάν κάνεις 1 μήνα είσαι τυχερός.
Για μεταβολή καταστατικού ήθελες 1-2 ημέρες τώρα θέλεις καμιά δεκαριά. Και θα πρέπει να είσαι αρκετά τυχερός και γρήγορος για να μην βρεθείς αγκαλιά με κανένα πρόστιμο. Για μια βεβαίωση του πρωτοδικείου χρειαζόσουν 1-2 ώρες και τώρα χρειάζεσαι 1-2 μέρες εάν έχει περάσει ο «ϕυσικός ϕάκελος» της αυτοαπογραϕής διότι εάν δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αυτή τότε θα ϕας 1-2 μήνες!!!
Ως γνήσιοι απόγονοι του πολυμήχανου και πολυταξιδεμένου Οδυσσέα λοιπόν, έχουμε καταϕέρει να μειώσουμε δραστικά την γραϕειοκρατία καταργώντας άμεσα διατάξεις και επαναϕέροντας της έμμεσα, αλλά ένα είναι το σίγουρο ότι η πολυπλοκότητα του Ελληνικού συστήματος κρύβεται πίσω από την προσπάθεια της απλοποίησης του και των τεραστίων σε ποσότητα διευκρινιστικών εγκυκλίων που το συνοδεύουν . Καλά μας ταξίδια λοιπόν….
*Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι ϕοροτεχνικός

Σταθάκης: Δεν θα πάμε σε ακραία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες...

 


Επιβεβλημένη θεωρεί την πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Σταθάκης και εκτιμά ότι σε έναν μετεκλογικό πολιτικό χάρτη θα υπάρξουν πεδία συνεργασίας που σήμερα δεν είναι ορατά.
Μιλώντας στο...
"ΒHMA της Κυριακής", σημειώνει ότι ακόμη κι αν υπάρξει σύγκρουση μίας ενδεχόμενης κυβέρνησης του κόμματός του με τις Βρυξέλλες, τα ακραία φαινόμενα θα αποφευχθούν, ενώ εκτιμά ότι η νέα αναδιάρθρωση του χρέους είναι δεδομένη.
«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσανατολισμένος στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, παρά τις διαφορετικές απόψεις και αυτό επικυρώνεται και από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα με αυτούς τους όρους», λέει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Εμείς ισχυριζόμαστε ότι οι προτάσεις μας είναι επωφελείς και για την ΕΕ σε σχέση με το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει το ελληνικό πρόβλημα και για την Ελλάδα, αφού θα αποδεσμευθεί από τη σημερινή κατάσταση και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Μπορεί να υπάρξουν εντάσεις, αλλά θα πρυτανεύσουν, ως συνήθως, η κοινή λογική και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί το κοινό συμφέρον. Και συγκρούσεις μπορεί να υπάρξουν, όμως το θεωρώ απίθανο να οδηγήσουν σε ακραία φαινόμενα».
Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει αναδιάρθρωση όχι μόνο των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, αλλά και των εξυπηρετούμενων.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα της απόλυτης ανάπτυξης

 

47χρονος υπάλληλος στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και αυτοκτόνησε χθες έξω από το σπίτι του . Άφησε ορφανά τα δύο του παιδιά. . 

Την 1η Φεβρουαρίου, 49χρονος υπάλληλος του πολυκαταστήματος Praktiker στο Αιγάλεω, εξαναγκάστηκε να υπογράψει κάτω από πιεστικές και αδιευκρίνιστες συνθήκες την παραίτησή του, έπειτα από 12 χρόνια εργασίας, ώστε να μη φανεί ως απόλυση. Στις 3 Φεβρουαρίου βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του. Μια τραγική ιστορία, που κρατήθηκε για πολλές μέρες κρυφή.
Η κηδεία του έγινε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους συναδέλφους του. Το Praktiker απέφυγε να καλύψει τα έξοδα (ζήτησε από το σωματείο να υποβάλει επίσημο αίτημα), για να μην φανεί ότι αισθάνεται τύψεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, μεχρι τον Ιανουάριο του 2014, έχουν αυτοκτονήσει 15 ομολογιούχοι θύματα του Βενιζέλου και του PSI. Οι μικροομολογιούχοι αυτοί που κατείχαν ομόλογα αξίας μέχρι 150.000 ευρώ είδαν τις οικονομίες μίας ζωής να εξανεμίζονται εν μια νυκτί, όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Με το κούρεμα χάθηκε αυτομάτως το 53,5% της αξίας τους, ενώ το υπόλοιπο 46,5% καλύφθηκε με νέα ομόλογα (το 15% του EFSF, που λήγουν φέτος ή το 2015, και το 31,5% με ομόλογα που λήγουν από το 2027 μέχρι το 2042). 

Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών εμφανίζει η Κρήτη με 49 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2013 . Πάντως η ιατροδικαστής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου κα Δέσποινα Νάθενα, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι υποστήριξε ότι « δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη αιτιώδους σχέσεως μεταξύ της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και της θνησιμότητας από αυτοκτονίες στην Κρήτη».

Είναι και αυτό μια επιστημονική άποψη. Άλλωστε και ο Kαθηγητής Πολιτικής Oικονομίας του Παν. Kρήτης και βουλευτής του ΣΦΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, που έχει ασχοληθεί με τον ατελέσφορο εκσυγχρονισμό έχει την επιστημονική άποψη του ότι «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση διότι τα έσοδα από την φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι μόλις στο 38% του ΑΕΠ και οφείλουμε να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα στο 43%».

ΥΓ. Ο κ. Σταθάκης και η κα Νάθενα δεν έχουν κανένα επιστημονικό λόγο να αυτοκτονήσουν. Ουδείς τους υποχρέωσε να υποβάλλουν παραίτηση και ο μισθός τους καταβάλλεται κανονικότατα. Είναι όλοι τους μια παρέα, μια μεγάλη οικογένεια, για να μην πούμε ένα Συνδικάτο. Πολιτικοί, τραπεζίτες, γραφειοκράτες, καθηγητάδες ,φίλοι, ερωμένες, χορηγοί , δικαστάδες, βαλλινάτοι , εκδότες εργολάβοι, και ρουφιανίσκοι , που αλληλοπροστατεύονται.

Επιλογή γυμναστηρίου: Τι πρέπει να προσέχουμε!

 





Με την επιστροφή στους κανονικούς μας ρυθμούς και το τέλος της άστατης διατροφής φαίνεται επιτακτικός ο στόχος της απώλειας αυτών των παραπάνω κιλών που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα και να δυσκολευόμαστε να μπούμε στα ρούχα μας. Αυτή την εποχή συχνά ακούγεται στις παρέες η φράση ’’Πρέπει να ξεκινήσω γυμναστήριο ’’.

Για κάποιους που κάνουν συστηματικά γυμναστική τα πράγματα είναι εύκολα. Αργά ή γρήγορα παίρνουν την απόφαση και γράφονται στο γυμναστήριό τους, βλέποντας πάλι φίλους και γνωστούς. Κάτι σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Γι’ αυτούς που ξεκινούν πρώτη φορά τα πράγματα δεν είναι απλά. Λάθος επιλογή μπορεί να σημαίνει όχι μόνο απόρριψη του συγκεκριμένου τρόπου γυμναστικής αλλά και της άσκησης στο σύνολό της.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν επιλέγει γυμναστήριο;
Τις περισσότερες φορές τον πιο σπουδαίο ρόλο παίζει το όνομα του γυμναστηρίου, οι παροχές και η τιμή του. Αυτά είναι βέβαια σημαντικά δεν πρέπει όμως να είναι τα μοναδικά κριτήρια. Επιλέγοντας γυμναστήριο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την απόσταση από το σπίτι ή την δουλειά μας. Τις περισσότερες φορές η δικαιολογία που προβάλλεται για τη διακοπή ενός προγράμματος είναι η κούραση από την εργασία και η αδυναμία να βγούμε από το σπίτι και το απόγευμα. Μη ξεχνάμε ότι τον χειμώνα νυχτώνει νωρίς κάνει κρύο ή βρέχει. Είναι προτιμότερο λοιπόν το γυμναστήριο που θα επιλέξουμε να βρίσκεται κοντά στον χώρο εργασίας ώστε να πηγαίνουμε αμέσως μετά την δουλειά μας.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά είναι το ότι τις απογευματινές ώρες υπάρχει πολύς κόσμος με αποτέλεσμα κάποιος να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όργανα άνετα ή να υπάρχει περιορισμένος χρόνος στα ηλεκτρονικά μηχανήματα, ποδήλατο, διάδρομο κλπ. Αυτό εκτός του ότι δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν όση ώρα επιθυμούμε, αποθαρρύνει κάποιους που δεν είναι πολλοί κοινωνικοί ή δεν αισθάνονται άνετα με το σώμα τους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να επιλέγουμε αν όχι το πρωί τουλάχιστον το μεσημεράκι μετά την δουλειά και όχι το απόγευμα.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως για τις παροχές και την τιμή. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να παίζει ρόλο στην επιλογή πρέπει να είναι η σχέση παροχών –τιμής. Πρέπει δηλαδή να δούμε ακριβώς τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και πόσο αυτή η υπηρεσία κοστολογείται και να μην παρασυρθούμε από πολεμικές τέχνες, μασάζ, σπα που προσφέρονται μεν, δεν ενδιαφέρουν όμως όλους. Πριν υπογράψουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τις υπηρεσίες για τις οποίες χρεωνόμαστε θα τις απολαύσουμε και δεν θα διακόψουμε ξαφνικά. Πολλά γυμναστήρια κάνουν ετήσιες προσφορές. Έχει παρατηρηθεί ότι ο μέσος άνθρωπος γυμνάζεται 3-4 μήνες τον χρόνο. Μήπως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και η προσφορά δεν εξυπηρετεί τελικά;

Καλό θα είναι να ελέγχουμε τα ωράρια του aerobic. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο κάποιος να γράφεται σε ένα γυμναστήριο με σκοπό να ακολουθήσει τα προγράμματα aerobic και έπειτα να αντιλαμβάνεται ότι το πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει γίνεται άλλες ώρες και ημέρες από αυτές που πηγαίνει.

Σημαντικό είναι επίσης να σιγουρευτούμε ότι οι γυμναστές που εργάζονται στο γυμναστήριο είναι πτυχιούχοι του Τμήματος Φυσικής Αγωγής. Προσοχή χρειάζονται στους χώρους του γυμναστηρίου και ειδικότερα στην καθαριότητα, στον εξαερισμό και στην ασφάλεια του χώρου. Το ίδιο συμβαίνει με τα αποδυτήρια.

Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν μία δύο επισκέψεις δωρεάν. Εκμεταλλευτείτε τις για να γνωρίσετε τον χώρο και τους ανθρώπους. Συνήθως με την εγγραφή μας στο γυμναστήριο καλούμαστε να συμπληρώσουμε ένα έντυπο με διάφορα στοιχεία προκειμένου ο γυμναστής να φτιάξει το πρόγραμμά μας. Σωστό είναι να ενημερώσουμε για προβλήματα υγείας, και ιδιαίτερα για πόνους στην μέση και στα γόνατα ή προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Επίσης είναι σημαντικό να δηλώσουμε εάν έχουμε ιστορικό καρδιοπαθειών, υπόταση ή αναιμία.

Ορισμένα πράγματα που τα παραβλέπουμε στην αρχή ενδέχεται αργότερα να προκαλέσουν μεγάλες δυσκολίες στην εκτέλεση του προγράμματος ή να μας αναγκάσουν να διακόψουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος ρόλος της άσκησης είναι η προάσπιση της υγείας μας και αυτόν πρέπει να υπηρετήσουμε.
http://www.nutrimed.gr/health__lifestyle/fitness__euexia/epilogi_gumnastiriou_ti_prepei_na_prosexoume.html

Πρόταση για δυνατότητα διαπραγμάτευσης των ποινών.

 


Καθιέρωση του θεσμού του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής», ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο και να συμφωνεί για το ύψος της ποινής χωρίς η υπόθεση να φτάνει στο ακροατήριο, είναι μία από τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωσης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου της, η επιτροπή προτείνει μέτρα που...
αποσκοπούν κυρίως στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ήδη εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Η πρόταση για το νέο Κώδικα Ποινική Δικονομία προβλέπει διαμεσολάβηση του εισαγγελέα για κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να υπαχθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Σε περίπτωση κατά τη οποία ο κατηγορούμενος συμφωνήσει με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε η συμφωνηθείσα ποινή πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα, ενώ στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου έντιμου βίου, κ.λπ. Παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Ακόμα, η επιτροπή προτείνει την κατάργηση των περισσότερων Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων και την εκδίκαση των περισσότερων κακουργημάτων από Μονομελή Εφετεία. Εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αδικήματα που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, τα οποία θα δικάζονται από Πενταμελή Εφετεία.

Τα πλημμελήματα προτείνεται να δικάζονται από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία μόνο σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή:  tanea.gr

Τεριρέμ: Συνάντηση Κορυφής!

 


Το αντάμωμα των δύο εξουσιών...



Πρόκειται για τη στιγμή που η κοσμική εξουσία συναντά την Υπέρτατη! Είναι η ώρα που ο βασιλεύς της Βασιλευούσης εισέρχεται στο παλάτι του Βασιλέα των βασιλέων! Είναι το χρονικό σημείο που ο προσκυνούμενος θα γίνει προσκυνών!
Φανταστείτε τον ψίθυρο και την αναταραχή κατά τη στιγμή που ο πρώτος τη τάξει της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εισέρχεται στην Αγία Σοφία ευθυτενής και αγέρωχος, λαμποκοπώντας ανάμεσα σε χρυσάφια και πορφύρες, σέρνοντας σαν κομήτης ουρά από παρατρεχάμενους ανάλογης ενδυμασίας και αναγνωρισιμότητας. 
Όλες οι βασιλικές μετακινήσεις και συμπεριφορές –ακόμη και σήμερα- διέπονται από πρωτόκολλο που καθορίζει τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει το κάθε τι, προβλέποντας και την τελευταία λεπτομέρεια. Είναι συνεπώς αδύνατο, συνάντηση κορυφής, αντάμωμα εξουσιών, να γίνεται απουσία πρωτοκόλλου. Είναι αδύνατο για παράδειγμα ο αυτοκράτορας να εισέλθει στο ναό έπειτα από του Αγίου Ευαγγελίου το ανάγνωσμα ή μετά τον Ακάθιστο. Αδύνατη βεβαίως και η έλευση του εν μέσω αυτών. Διότι αν μία και μόνο καλλονή, όπως ανέφερα σε προηγούμενη ανάρτηση, προκαλεί ενδεχόμενη αναταραχή στο εκκλησίασμα, μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει τι επικρατεί τη στιγμή της ελεύσεως του αυτοκράτορα. Χάος!
Πολυάσχολος ων ο βασιλεύς, αφ’ ενός λόγω του βεβαρημένου προγράμματος της διακυβέρνησης της αυτοκρατορίας και αφ’ ετέρου λόγω πρωτοκόλλου το οποίο αποτελεί κώλυμα ως προς την ταχεία διεξαγωγή ορισμένων διαδικασιών, τις περισσότερες φορές καθυστερεί να προσέλθει στο ναό. Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση; Πως οι ιερωμένοι θα παρατείνουν τον χρόνο της Λειτουργίας ώστε ο αυτοκράτορας να μην καταστεί ετεροχρονισμένος; Τίνι τρόπω θα κωλυσιεργήσουν χωρίς αυτό να γίνει άμεσα αντιληπτό απ’ το εκκλησίασμα;
Η απάντηση και λύση -χωρίς να είναι η μοναδική- είναι το προαναφερθέν «κράτημα τεριρέμ». Οι επαναλαμβανόμενες αυτές συλλαβές αποτελούν στάση αναμονής για την επικείμενη συνάντηση κορυφής αλλά και ηχητικό κόκκινο χαλί κατά κάποιο τρόπο στο οποίο θα πατήσει ο αυτοκράτορας. Βέβαια, οι Πατέρες της εκκλησίας δεν ήταν ανόητοι να φυτέψουν ασυναρτησίες ανάμεσα στα τροπάρια και στις δοξολογίες. Φρόντισαν συνεπώς η στάση αυτή να έχει θεόπνευστο χαρακτήρα και να είναι τεχνηέντως επενδεδυμένη με Θείους συμβολισμούς. Έτσι δημιουργήθηκε το «κράτημα τεριρέμ» το οποίο συνοδεύεται από πολλές θεωρίες ως προς το τι ακριβώς συμβολίζει.
Σε τόσο βαθιά νερά δεν καταδύθηκα ούτε πρόκειται να το κάνω, υπόκειται στη δική σας κρίση και διάθεση να το πράξετε.



  


Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...