Οι διάφοροι «προστάτες» της εθνικής περιουσίας και νονοί του έθνους, δεν πήραν χαμπάρι ότι αν κάποιος διαθέτει 30 δισεκατ. ευρώ αγοράζει όλη την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου;
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Αναρωτιέμαι πόσο φαιδρός θα πρέπει να είναι ένας λαός για να αντιπροσωπεύεται στην Βουλή του από κάτι γομάρια που πουλάνε «εθνική υπερηφάνεια» και που τον «προστατεύουν» από «ξεπουλήματα», χωρίς να καταλαβαίνει ότι κάνουν πλάκα στην πλάτη του. Θα πρέπει να πάσχει κανείς από βαρύτατη εγκεφαλική ανεπάρκεια για να φέρνει στο πηδάλιο του πλοίου εν ώρα τρικυμίας «μάγους» και χαρτορίχτρες αντί για θαλασσόλυκους.
Και όμως, αυτό συνέβη στην Ελλάδα του 2015, η οποία, μέσα σε έξι μήνες από την άνοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία, υπέστη ολική οικονομική καταστροφή –με την τελευταία να επιβεβαιώνεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών την Δευτέρα 3 Αυγούστου. Την μοιραία αυτή ημέρα, ο θίασος των καραγκιόζηδων του εθνολαϊκισμού έδωσε το τελειωτικό πλήγμα στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στο ιδιωτικό σκέλος της.
Μέσα σε λίγες ώρες και αφού είχαν προηγηθεί 26 ημέρες κλεισίματος του ΧΑΑ, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζας έχασαν 10 δισεκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους και το γκρέμισμα συνεχίζεται. Με αποτέλεσμα, η Ελλάδα να είναι –μαζί με την Ζάμπια, το Σουδάν και την Ουγκάντα– μία χώρα όπου ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει τραπεζικές μετοχές προς 0,059 ευρώ την μία!!! Και αν ο ίδιος επενδυτής διαθέτει περί τα 30 δισεκατ. ευρώ, αγοράζει ΟΛΕΣ τις εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρείες και τράπεζες! Τόση είναι σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση στην ελληνική αγορά. Που σημαίνει ότι, από το 2000, όταν η κεφαλαιοποίηση ήταν 225 δισεκατ. ευρώ, χάθηκαν 200 δισεκατομμύρια –από τα οποία τα 40 δισεκατ. ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες!!!
Αυτά είναι τα ιστορικά επιτεύγματα του πιο φαιδρού λαού στον κόσμο στον οποίο απατεώνες της πολιτικής πουλάνε  «εθνικές αξιοπρέπειες», «προστασίες» και άλλα παρόμοια και «αντιστέκονται» οι καραγκιόζηδες σε ξεπουλήματα αποτρέποντας ιδιωτικοποιήσεις.
Η συνολική καταστροφή της οικονομίας, όμως, δεν σταματά στο ΧΑΑ. Πάει πολύ πιο βαθειά και αυτό είναι το δραματικό πρόβλημα.
Από τις αρχές του χρόνου, η οικονομία έχει χάσει συνολικό πλούτο πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ και, ενώ τον Ιανουάριο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης και δραστηριότητας, σήμερα εκτιμάται ότι μπήκε σε ετήσια ύφεση -3%. Και το ερώτημά μας είναι απλό: Αν η κατάσταση αυτή της διάλυσης και της συνολικής κατάρρευσης δεν είναι μορφή ξεπουλήματος, τότε τί είναι;
Τί θα πρέπει δηλαδή να συμβεί για να ξυπνήσουν κάποιοι και να καταλάβουν το ολέθριο λάθος επιλογής που έκαναν τον Ιανουάριο; Να πάνε οι αριστερές πλατφόρμες, τα ιζήματα των Εξαρχείων και οι χάκερς του Βαρουφάκη στα σπίτια τους και να τους πάρουν και τα σώβρακα; Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι οι Λαφαζάνηδες και οι Στρατούληδες θέλουν να βάλουν χέρι σε ατομικές καταθέσεις; Δεν γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι ο Γ.Βαρουφάκης ήθελε να σπάσει το τραπεζικό απόρρητο; Ποιος δείκτης νοημοσύνης χρειάζεται δηλαδή για να καταλάβει κανείς ότι έχει να κάνει με ανθρώπους που θέλουν να πάνε την Ιστορία περί τα 100 χρόνια πίσω;
Είναι δυνατόν η χώρα να πάει μπροστά όταν ο παραλογισμός και οι φαντασιώσεις συγκρούονται με την πραγματικότητα –την οποία κάποιοι δεν θέλουν ούτε καν να αντικρύσουν; Ποια κινητοποίηση παραγωγικών δυνάμεων μπορεί να υπάρξει σε μία κοινωνία με 3 εκατομμύρια συνταξιούχους, 1,5 εκατομμύρια ανέργους και 900.000 δημοσίους υπαλλήλους; Για να το πούμε διαφορετικά, μπορεί η ελληνική οικονομία να δει καλύτερες μέρες όταν 700.000 ήρωες-εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να ταΐζουν όλους τους άλλους;
Όχι, διέξοδος δεν υπάρχει.
Εκτός και αν νέοι άνθρωποι, σοβαροί, υπεύθυνοι, μορφωμένοι και με ανοικτούς ορίζοντες αναλάβουν τα ηνία. Αποφασισμένοι, όμως, ότι ο δρόμος θα είναι τραχύς. Γιατί θα έχουν απέναντί τους ό,τι το χειρότερο μπορεί να υπάρξει σε μία κοινωνία. Θα έχουν να κάνουν με τους αρχιερείς της διαφθοράς, τα λαμόγια της αγοράς, τους μαφιόζους του ποδοσφαίρου και της νύχτας, τους τραμπούκους του εθνολαϊκισμού, τους εκβιαστές των ΜΜΕ, και γενικά με όλα αυτά τα ιζήματα που κατάντησαν την χώρα παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν.
Η αντιπαράθεση με αυτόν τον ήδη παραφουσκωμένο βόθρο θα είναι ανελέητη. Γι αυτό, τίποτα δεν έχει αποφύγει η χώρα. Οι εχθροί της είναι εντός και πολύ ισχυροί.