Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία της βόμβας του Κορδελιού - Ποιος την έριξε και γιατί

 
11:44
11/02/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Πως βρέθηκε εκεί η βόμβα του Κορδελιού; Γιατί βομβαρδίστηκε η συγκεκριμένη περιοχή το 1944;
Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα εγγλέζικα -συμμαχικά αεροπλάνα προφανώς από λάθος συντεταγμένες βομβάρδισαν αστικές περιοχές κάτι που είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς.
Είναι δε πολύ πιθανό ότι βρίσκονται ακόμα στο έδαφος της περιοχής και άλλες βόμβες σαν αυτή που ανακαλύφθηκε τυχαία. Άλλωστε ήταν συνηθισμένο φαινόμενο τότε κατά την διάρκεια των μαζικών βομβαρδισμών αρκετές από τις βόμβες να μην σκάνε και να χώνονται βαθιά στο έδαφος.
Η αλλοίωση του ανάγλυφου της περιοχής, οι βροχές, οι μετατοπίσεις χώματος, η οικοδόμηση, όλα αυτά «έκρυψαν» ακόμα περισσότερο τα θανατηφόρα αυτά «απομεινάρια» ενός πολέμου που δεν αγγίζει πλέον ως ανάμνηση τον σύγχρονο άνθρωπο αλλά όπως φαίνεται ακόμα μπορεί να επηρεάσει την ζωή του.
Σίγουρα οι κάτοικοι του Κορδελιού ποτέ δεν θα πίστευαν ότι θα αναγκάζονταν σε προσωρινή αναγκαστική εκκένωση των σπιτιών τους λόγω ενός γεγονότος που έλαβε χώρα 74 χρόνια πριν.
Από το 1943 άρχισαν τα εγγλέζικα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τις γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης
Η μικροϊστορία της λογοτεχνίας και μάλιστα από συγγραφείς αυτόπτες και αυτήκοες «συμπληρώνει» εντυπωσιακά την επίσημη ιστορία όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σκότωσαν τον κόσμο στα κρεβάτια τους 
«Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 1943. Ο καιρός είναι καλός. Έφαγα μπιζέλια νερόβραστα. Χθες το βράδυ ενώ η ωχρά σελήνη εφώτιζε τα πάντα και ήταν πραγματικώς μαγευτική η βραδιά αντήχησαν αι τρομεραί σειρήναι. Εγώ δεν εσηκώθηκα ποσώς. 
Σχεδόν μαζί με τας σειρήνας ήρχισαν να πίπτουν βροχηδόν αντιαεροπορικά παντός διαμετρήματος, ως και πολυβόλα, διότι τα αεροπλάνα ήταν πολύ χαμηλά. Αλλά μετ' ολίγον έλαμψε ο τόπος και τρομεροί κρότοι σαν εκρήξεις βομβών ηκούοντο επί ένα τέταρτον. Εμείς και όλος ο κόσμος βέβαια ετρομοκρατήθημεν.
Τα παράθυρα έτριζον απειλητικώς, αι θύραι ήνοιγον μόναι των και ολόκληρον το οικοδόμημα εσείετο εκ θεμελίων.
Περί ώραν 11-12 ηκούσθησαν και πάλιν αι σειρήναι, τίποτα όμως περισσότερο. 
Την πρωίαν έμαθα ότι βομβάρδισαν την Νεάπολη, Συκιές, Βάρνα. 'Απαντες συνοικισμοί. Περί τους πεντακοσίους ανέρχονται οι νεκροί.
Το απόγευμα επεσκέφθην την πληγείσαν περιοχήν της Βάρνας. 
Οι φονιάδες γκρέμισαν τις παράγκες και σκότωσαν τον κόσμο στα κρεβάτια τους. Σχεδόν τα θύματα τα είχαν μαζέψει. Εγώ είδα δύο νεκρούς σκεπασμένους με ένα σεντόνι. Τα ερείπια μαρτυρούν περί της αναισχύντου ατιμίας που διεπράχθη από τους «φίλους» μας!» (Γ.Ιωάννου «Η πρωτεύουσα των προσφύγων» - «Κατοχικό ημερολόγιο») 
Γυάλιζαν οι λαμαρίνες και τις πέρασαν για θάλασσα 
«Δεκέμβρης του 43 ήταν, βράδυ Κυριακής - το γράφω και στο βιβλίο μου- όταν τα συμμαχικά αεροπλάνα έκαναν ένα φρικαλέο λάθος.
Στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Βάρνας, της Νεάπολης και του Τόπαλτι (σημερινό Ροδοχώρι) υπήρχαν πολλές παράγκες με σκεπές από λαμαρίνες.

Γυάλιζαν οι λαμαρίνες τη νύχτα και τις ανταύγειες από τις σκεπές τις εξέλαβαν οι Εγγλέζοι πιλότοι των βομβαρδιστικών για θάλασσα, για το λιμάνι και τις επιταγμένες από τους Γερμανούς αποθήκες κι άρχισε ένας ανελέητος βομβαρδισμός ...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λογοτέχνης Περικλής Σφυρίδης (83 ετών σήμερα - μόλις 10 το βράδυ εκείνο που οι Εγγλέζοι άφησαν από λάθος τα συμμαχικά τους «δώρα»).
«Γεννιέται το ερώτημα πώς τα παράθυρα έτριζαν απειλητικώς, αι θύραι ήνοιγον μόναι των και ολόκληρον το οικοδόμημα εσείετο εκ θεμελίων, αφού οι συνοικισμοί Βάρνας, Νεάπολης και Συκεών βρίσκονται πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, όπου διέμενε τότε η οικογένεια του συγγραφέα Γ.Ιωάννου» αναρωτιέται στη μελέτη της «Η γερμανική κατοχή σε πεζογράφους της Θεσσαλονίκης», η καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Σωτηρία Σταυρακοπούλου.
«Παρατηρούμε ότι αυτό συνέβη όταν μετ' ολίγον έλαμψεν ο τόπος. Από το κεφάλαιο του "Ψυχή μπλε και κόκκινη" του Περικλή Σφυρίδη, που αναφέρεται στον βομβαρδισμό αυτόν, διαβάζουμε πως όταν άρχισαν να φωνάζουν οι σειρήνες, η οικογένεια Σφυρίδη δεν ανησύχησε, διότι, όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας, αυτό γινόταν συχνά.
Θεωρούσαν τους Εγγλέζους δικούς τους ανθρώπους, συμμάχους, που ήξεραν πού χτυπούσαν. 
Γράφει: «Θα τους αλλάξουνε τα φώτα», είπε ο πατέρας, «θα ρημάξουν τα τρένα και το λιμάνι», κι είχε η φωνή του μια δόση χαράς ή θριάμβου.
Μόλις όμως άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες δίπλα τους, όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλόφρονα, έτρεξαν να φύγουν από το σπίτι, να προφυλαχτούν όπου μπορούσαν. Ο πατέρας του Σφυρίδη πήρε τη σύζυγό του και τον μικρό Περικλή και έτρεξαν σε παρακείμενο εγκαταλειμμένο παλαιό καταφύγιο. 

Αυτό το πανδαιμόνιο θα κράτησε κάνα εικοσάλεπτο, όταν ένα αεροπλάνο, σφυρίζοντας πάνω από τα κεφάλια μας, έριξε μια υπέρλαμπρη φωτοβολίδα που έκανε τη νύχτα μέρα, κι αμέσως, ως δια μαγείας, σταμάτησε ο βομβαρδισμός κι απομακρύνθηκαν τα συμμαχικά αεροπλάνα αφήνοντας πίσω τους κόλαση. 

Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η φωτοβολίδα βοήθησε τους πιλότους να αντιληφθούν το λάθος τους και να συνεχίσουν τον βομβαρδισμό στο λιμάνι, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης. Ο Ιωάννου, επομένως, περιγράφει τη συνέχεια του βομβαρδισμού μετά το «λάθος» στις Συκιές, Βάρνα και Νεάπολη».
«Το πρωί ξυπνήσαμε νωρίς από τα κλάματα, το θρήνο μιας ολόκληρης γειτονιάς. «Ευτυχώς που οι Πόντιοι έλειπαν», είπε ο πατέρας και αναφερόταν στους γείτονές μας, όπου το καταφύγιο στην αυλή και η βόμβα που έσκασε σύρριζα στο σπίτι τους και μας γέμισε λάσπη και σουβάδες. 

«Είχαν γάμο κι ύστερα τραπέζι σε ταβέρνα στις Συκιές», τον πληροφόρησε η μάνα, αλλά σε λίγο ακούστηκαν σπαραχτικές φωνές από τα απέναντι σπίτια των Ποντίων, γιατί μια οβίδα έσκασε πάνω στη συγκεκριμένη ταβέρνα όπου γλεντούσαν κι έπεσε η πλάκα, η οροφή, και σκότωσε πολλούς, τους περισσότερους από τους θαμώνες, μαζί με τη νύφη και το γαμπρό. 
Ανάμεσα στα θύματα ήταν κι η Σεβαστή με την αδελφή της Ανθούλα, δυο ψηλές και γεμάτες κοπέλες, που όταν ήμουν μικρός, αλλά και αργότερα, με έπαιρναν συχνά αγκαλιά στα αφράτα τους μπράτσα. 

Είχε σωθεί μόνο ο αδελφός τους ο Αντρέας, που μαζί με άλλους προσπαθούσαν όλη νύχτα, με κασμάδες και φτυάρια, να ξεθάψουν τους πλακωμένους. 
Όταν έφεραν τα κορίτσια στο σπίτι πάνω σ' ένα κάρο, ο Αντρέας δεν ξεκολλούσε από πάνω τους, έκλαιγε, χτυπιόταν και καταριόταν τους Εγγλέζους, αυτός που μισούσε τους Γερμανούς και ξέραμε ότι ήταν οργανωμένος και τους πολεμούσε.
Οι γονείς τους γέρασαν ξαφνικά μεμιάς, δυο χούφταλα που μαράθηκαν πάνω σε δυο σκαμνιά, δίπλα στα φέρετρα που εν τω μεταξύ κάποιοι είχαν φέρει, και έκρυβαν το πρόσωπό τους με τα χέρια κι άλλοτε τραβούσαν τα μαλλιά τους. 
Οι δικοί μου όλοι είχαν αμέσως τρέξει στο σπίτι της Σεβαστής και της Ανθούλας για να συμπαρασταθούν στους επιζήσαντες.
Έτσι βρήκα εγώ την ευκαιρία να βγω έξω για να δω τι είχε γίνει, τη συμφορά με τα δικά μου μάτια. Θυμάμαι ότι ήταν ένα πρωινό με ήλιο, έναν ήλιο που δάγκωνε, αφού το κρύο ήταν τσουχτερό και υπήρχαν λίγα χιόνια στις παρυφές του δρόμου. 

Τράβηξα προς τις Συκιές για να βρω την ταβέρνα που έγινε ομαδικός τάφος. 
Στην άκρη του δρόμου υπήρχαν κάποια πτώματα, οι νεκροί που δεν τους είχαν ακόμη αναγνωρίσει ή μαζέψει οι δικοί τους. Μα πιο πολλά, ανατριχιάζω ακόμα και τώρα που το γράφω, ήταν τα σκόρπια μέλη, χέρια και πόδια, αφού οι συγγενείς τους σήκωσαν τα πτώματα, αλλά ήταν νύχτα ή χρόνος χαμένος για να ψάξουν για τα μέλη που έλειπαν. Τη μνήμη μου καίει ακόμα ένα ποδαράκι που φορούσε ένα καινούργιο παιδικό παπούτσι.
Παρότι ήμουν συνηθισμένος από νεκρούς, όπως άλλωστε κι όλα τα παιδιά της Κατοχής, που είχαμε δει αρκετούς σκοτωμένους ή πεθαμένους από πείνα, αυτή η μαζική δολοφονία - τι τραγικό, από λάθος!» (Περικλή Σφυρίδη "Ψυχή μπλέ και κόκκινη" σελ. 93-94 "Βιβλιοπωλείον της Εστίας ) .
Φωτογραφία: AP 
«Οι νεκροί θάφτηκαν άρον-άρον...Λίγες μέρες μετά τελέστηκε μνημόσυνο τους στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας .Παρέστη μάλιστα και ο Γερμανός διοικητής της πόλης που συλλυπείται -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής τους οικείους των νεκρών και μιλά για..."αχρείους δολοφόνους..." Τόσο θράσος..» συνεχίσει στη διήγηση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας Περικλής Σφυρίδης.
Αναφορές στον «κατα λάθος» βομβαρδισμό της περιοχής κάνει στο μυθιστόρημα «Μεγάλη Πλατεία» και ο Θεσσαλονικιός λογοτέχνης Νίκος Μπακόλας.
- Μια ακόμη βόμβα πάντως, της εποχής του Παγκόσμιου πολέμου (αγγλικής κατασκευής και ...άρα του ιδίου "λάθους" ) είχε αποκαλυφθεί και εξουδετερωθεί στην ίδια ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης πριν απο 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ (Αριθμός Είδησης: 281985 της 15/3/1997) :
Βόμβα αεροπλάνου από την εποχή του Β'Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στα θεμέλια οικοδομής υπό ανέγερση στην περιοχή του Κορδελιού της Θεσσαλονίκης.
Η βόμβα, βάρους 200 κιλών, αποκαλύφθηκε ευτυχώς έγκαιρα και φυλάσσεται ήδη στην περιοχή από άνδρες της αστυνομίας, προκειμένου την ερχόμενη Τετάρτη να εξουδετερωθεί από ομάδα ειδικών πυροτεχνουργών που θα φθάσουν από την Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ανωτέρου αξιωματικού της αστυνομίας, που υπογράμμισε πως αν η βόμβα, που παρά την εξωτερική οξείδωση που είχε υποστεί διέθετε τους πυροδοτικούς της μηχανισμούς και είχε εκραγεί, θα άλλαζε θέση ολόκληρος ο δήμος του Κορδελιού. 

Η βόμβα είναι αγγλικής κατασκευής και εντοπίσθηκε από τους εργάτες που εκτελούσαν χωματουργικές εργασίες στο οικόπεδο της οδού Μακεδονίας 23, στην περιοχή του Κορδελιού, στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Πάντως ο βομβαρδισμός αμάχων δεν ήταν το μόνο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα κατά Ελλήνων πολιτών. Το είχαν πράξει και νωρίτερα οι Σύμμαχοι στον βομβαρδισμό του Πειραιά στις 11 Ιανουαρίου του 1944 όπου κατά πολλούς οι νεκροί άμαχοι έφτασαν μέχρι και τους 700 Πειραιώτες

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Οποιος χρήστης της πλατφόρμας του discus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.



Maria Zakharova: Η δήθεν έκδοση του Σνόουντεν είναι εσωτερικές πιέσεις στις ΗΠΑ κατά του Τραμπ

Η επίσημος αντιπρόσωπος του ρωσικού υπουργείουΕξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα,  τόνισε ότι τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν την αφήνουν να λειτουργήσει με πληρότητα (από εσωτερικές – των ΗΠΑ- αντιδράσεις). Οι πληροφορίες των δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες τον πρώην υπάλληλο της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, έχει ως στόχο να ασκήσουν πίεση στο Λευκό Οίκο, είπε το Σάββατο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών,  Μαρία Ζαχάροβα.
 
Η ίδια έγραψε στη σελίδα της,  στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook,  ότι όλα αυτά δεν είναι παρά δηλώσεις των εκπροσώπων των ειδικών υπηρεσιών καθώς και πληροφορίες του NBC και της τηλεόρασης  CNN που επικαλούνται ανώνυμες πηγές ασφαλείας. Η ασάφεις είναι εμφανής, αλλά μόνο για επαγγελματίες», δήλωσε ο Ζαχάροβα.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η εμφάνιση τέτοιων δημοσιευμάτων δείχνουν την πίεση που ασκούν οι αντίπαλοι του νυν προέδρου και αυτή συνεχίζεται.
Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν της επιτρέπεται να λειτουργεί πλήρως και ως εκ τούτου το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, γράφει η ρωσική ‘Ιζβέστια’.
 
--

O ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα των LGBT είναι πιο σημαντικά από τα θρησκευτικά δικαιώματα

 
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα «δικαιώματα των ομοφυλοφίλων» δήλωσε  ότι όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και της θρησκευτικής ελευθερίας πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι «η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας δεν είναι απόλυτα δικαιώματα και μπορούν να περιοριστούν εάν είναι απαραίτητο».

Σε μια πρόσφατη δημόσια διαβούλευση, ο νεοδιορισθείς «ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας» του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των «δικαιωμάτων των LGTB», Vitit Muntarbhorn, είπε ότι οι αρνητικές ηθικές κρίσεις για την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, που απορρέει από την "αποικιακή νομοθεσία."
Όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και της θρησκευτικής ελευθερίας, ο Muntarbhorn (φώτο) είπε ότι η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι απόλυτη και θα πρέπει να δώσει την προτεραιότητα στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

 «Υπάρχουν κάποια απόλυτα δικαιώματα», είπε σε μια προφανή αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, «αλλά υπάρχουν μερικά που δεν είναι απόλυτα». Και εξήγησε ότι «η ελευθερία της έκφρασης και η έκφραση της θρησκείας» δεν είναι απόλυτα δικαιώματα και ότι μπορούν να περιοριστούν όταν είναι απαραίτητο.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας τόνισε επίσης το ρόλο της εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά μπορούν να «γεννιόνται και να ανατρέφονται από νεαρή ηλικία» με τις σωστές στάσεις απέναντι στον «σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου», μια πρακτική που ορισμένοι έχουν καταγγείλει ότι αποτελεί κατήχηση ή ακόμα και «ιδεολογία του φύλου» ή «ιδεολογική αποικιοκρατία».

Το περασμένο καλοκαίρι, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το διορισμό ενός ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα σχετικά με την υπεράσπιση των LGTB, και τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο επέλεξε τον Vitit Muntarbhorn από την Ταϊλάνδη για την πλήρωση της θέσης.

Τον επόμενο μήνα, ένας συνασπισμός 54 αφρικανικών κρατώναμφισβήτησε τη νομιμότητα του διορισμού, ζητώντας ο διορισμός του να τεθεί σε αναμονή. Υπέβαλαν ένα ψήφισμα ζητώντας την αναστολή του εμπειρογνώμονα των ΛΟΑΤ στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η ταυτότητα του φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχουν θέση στις διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί κριτικοί προτείνουν ότι ο διορισμός του θα αποτελέσει παρέμβαση στους νόμους πολλών χωρών του ΟΗΕ.
Εβδομήντα τρεις χώρες σε όλο τον κόσμο, και σχεδόν το 40 τοις εκατό όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, σήμερα έχουν νόμους κατά του σοδομισμού. Μόνο στην Αφρική, 33 κράτη έχουν νόμους όπου οι ομοφυλοφιλικές πράξεις αποτελούν έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της Ουγκάντας, της Νιγηρίας, του Σουδάν και της Μαυριτανίας.

Μιλώντας εκ μέρους των αφρικανικών εθνών, ο πρέσβης της Μποτσουάνα δήλωσε σε μια επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης το Νοέμβριο ότι τα αφρικανικά έθνη «ανησυχούν» ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα χωθεί στα εθνικά θέματα. Ο Πρέσβης Charles Ntwaagae είπε ότι το Συμβούλιο δεν έχει καμιά δουλειά να ασχολείται με «τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου», κάτι πουαπουσιάζει εμφανώς από το έγγραφο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο ΟΗΕ δεν έχει υιοθετήσει μια επίσημη θέση σχετικά με τα υποτιθέμενα δικαιώματα της ταυτότητας φύλου ή του γενετήσιου προσανατολισμού, αν και εγγυάται τα δικαιώματα της ζωής, της ελευθερίας, της ασφάλειας, της ιδιοκτησίας και της ίσης προστασίας σε όλα τα πρόσωπα χωρίς διάκριση.

Σημείωση Συντάκτη: Το παρακάτω είναι ένα εξαιρετικό σχόλιο από ένα σχετικό άρθρο στο Katehon.

Αυτή είναι μια τυπική περίπτωση ατζέντας "Πολιτιστικού μαρξισμού" των λίμπεραλ παγκοσμιοποιητών που προωθείται στον ΟΗΕ. Ο Donald Trump με το που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε να αποσυρθούν τα τόσο ευνοημένα από τους παγκοσμιοποιητές τμήματα για τα «δικαιώματα των ΛΟΑΤ» και τον «έλεγχο του κλίματος» από την επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, οι παγκοσμιοποιητές συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την άσκηση πίεσης του LGBT-ολοκληρωτισμού στον ΟΗΕ. Η ατζέντα τους έχει δύο βασικούς στόχους. Την καταστροφή των παραδοσιακών αξιών και την αντικατάστασή τους με την λίμπεραλ διαφθορά, καθώς και την διασφάλιση ότι οι παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και οι ρόλοι των δύο φύλων θα εξασθενίσουν προκειμένου να επιτευχθεί η τεχνητή μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία μπορεί να ονομαστεί γενοκτονία.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ 

Βόμβα στο Κορδελιό: Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση εκκένωσης (pics&vids)

Βόμβα στο Κορδελιό: Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση εκκένωσης (pics&vids)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης κατοίκων στη σύγχρονη ιστορία για την μετακίνηση και την εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό που βρέθηκε στα έγκατα ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, ξεχασμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η επιχείρηση εκκένωσης περίπου 72.000 κατοίκων έχει ήδη ξεκινήσει αν και μέχρι τώρα ο κόσμος δεν φαίνεται να υπακούει στις υποδείξεις των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, ώστε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταβούν σε ασφαλέστερα σημεία του νομού Θεσσαλονίκης
Το CNN Greece βρίσκεται επί τόπου στο Κορδελιό. Σε γενικές γραμμές οι πολίτες ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των στρατιωτικών και των αστυνομικών αρχών.
Ηδη από το ΕΚΑΒ και με μέσα του Δήμου έχει αρχίσει η μεταφορά των ατόμων με αναπηρίες ή των ατόμων με προβλήματα υγείας ή των υπέργηρων σε νοσοκομεία (424, Γεννηματά, Παπανικολάου, Άγιος Δημήτριος) ή σε άλλες δομές φιλοξενίας, ενώ ο Δήμος έχει μισθώσει και ξενοδοχείο για τη δωρεάν φιλοξενία ατόμων που πρέπει να βρίσκονται σε κλινήρη κατάσταση, καθώς και των συνοδών τους.

Επιχείρηση στο Κορδελιό για την εξουδετέρωση της βόμβας

Η παραβολή του άσωτου υιού

 



Μια από τις πλέον γνωστές παραβολές των ευαγγελίων είναι η παραβολή του ασώτου. Την συναντούμε στο κατά Λουκά ευαγγέλιο όπου ξεκινώντας από το 15:11 διαβάζουμε:
Κατά Λουκά 15:11-24 
«Είπε δε [ο Κύριος], κάποιος άνθρωπος είχε δυο γιους. και είπε ο νεώτερος αυτών προς τον πατέρα, «Πατέρα, δώσε μου το μέρος της περιούσιας που μου ανήκει». Και μοίρασε σ’ αυτούς τα υπάρχοντα του. Και μετά από λίγες ημέρες, ο νεώτερος γιος, αφού μάζεψε τα πάντα, έφυγε σε χώρα μακρινή.και εκεί διασκόρπισε την περιούσια του ζώντας άσωτα. Αφού δε δαπάνησε τα πάντα, έγινε μεγάλη πείνα στην χώρα εκείνη και αυτός άρχισε να στερείται. Τότε πήγε και προσκολλήθηκε σε ένα από τους πολίτες εκείνης της χώρας. ο οποίος τον έστειλε στα χωράφια του για να βόσκει γουρούνια. Και επιθυμούσε να γεμίσει την κοιλιά του από τα ξυλοκέρατα τα οποία έτρωγαν τα γουρούνια. και κανένας δεν έδινε σ’ αυτόν. Και αφού ήρθε στον εαυτό του είπε: πόσοι μισθωτοί του πατέρα μου έχουν περίσσιο ψωμί και εγώ χάνομαι από την πείνα! Θα σηκωθώ και θα πάω στον πατέρα μου, και θα του πω, «πατέρα αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιον σου. και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομαστώ γιος σου. κάνε με σαν ένα των μισθωτών σου.» Και σηκώθηκε και ήλθε προς τον πατέρα του. ΕΝΩ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΜΑΚΡΙΑ, ΕΙΔΕ ΑΥΤΟΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΠΛΑΧΝΙΣΤΗΚΕ. ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΦΙΛΗΣΕ. Και είπε προς αυτόν ο γιος: πατέρα αμάρτησα στον ουρανό και ενώπιον σου, και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομαστώ γιος σου. ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ: ΦΕΡΤΕ ΕΞΩ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΝΤΥΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ. Και φέρτε και σφάξτε τον μόσχο τον σιτευτό, και αφού φάμε ας ευφρανθούμε. διότι αυτός ο γιος μου νεκρός ήταν και ΞΑΝΑΖΗΣΕ. Και χαμένος ήταν και βρέθηκε. Και άρχισαν να ευφραίνονται»
Ο Γιος του Θεού ήρθε να βρει και σώσει το χαμένο (κατά Ματθαίο 18:11). Ο προσερχόμενος σ’ Αυτόν δεν πρόκειται να εκβληθεί έξω, λέει η Γραφή (κατά Ιωάννη 6:37). Δεν έχει σημασία πόσα έχει κάνει κανείς ή όχι. Δεν έχει σημασία τι παρελθόν μπορεί να έχει. Αυτό που θέλει ο Γιος του Θεού δεν είναι να κρίνει αλλά να σώσει (κατά Ιωάννη 3:17). Η συμπόνια και η αγάπη του πατέρα της παραβολής, παριστάνει την συμπόνια και την αγάπη του Πατέρα Θεού (ο Ιησούς ανάφερε την παραβολή σε σχέση με την χαρά που γίνεται στον ουρανό, όταν ένας αμαρτωλός επιστρέφει). Ο Θεός «θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και νάρθουν στην επίγνωση της αλήθειας» (προς Τιμόθεο Α 2:4).
Ο γιος της παραβολής δεν μπορούσε να περιμένει τον πατέρα Του να πεθάνει. Ήθελε την περιούσια αμέσως, έστω κι αν ο πατέρας του ήταν ακόμα εν ζωή. Και σαν μην έφτανε αυτό, μόλις πήρε την περιούσια, σηκώθηκε και έφυγε για χώρα μακρινή. Ποιος ξέρει τι θα είχε ακούσει γι’ αυτή την χώρα. Διαφημίσεις, τηλεοράσεις, ράδιο (αν υπήρχαν) θα μιλούσαν γι’ αυτή την χώρα. Αν είχε πολλά λεφτά θα έκανε εκεί την «μεγάλη ζωή» - την «μεγάλη ζωή» που ο Λόγος του Θεού περιγράφει με μια λέξη: «ασωτίες». Στο τέλος η φούσκα ξεφούσκωσε και ο κάποτε γιος ενός πλούσιου πατέρα έμεινε φτωχός και απένταρος. Μαζί ήρθε και η πείνα και δεν ήξερε πλέον τι να φάει. Τα γουρούνια τρέφονταν πιο πολύ από ότι αυτός!
Και τότε έγινε κάτι πολύ σημαντικό: «ήρθε στον εαυτό του» και σκέφτηκε: «εγώ χάνομαι από την πείνα και οι μισθωτοί του Πατέρα μου τρέφονται πιο πολύ από μένα. Θα σηκωθώ και θα πάω στον πατέρα μου και θα του πω ότι αμάρτησα στον Θεό και σε σ’ αυτόν και δεν είμαι άξιος να ονομαστώ γιος του πλέον. Ας είμαι ένας από τους μισθωτούς του». Μετάνιωσε λοιπόν ο γιος και ήρθε στον εαυτό του. Συνήθως η στιγμή που κάποιος έρχεται στα συγκαλά του δεν είναι η στιγμή που όλα πάνε καλά αλλά η στιγμή που δεν έχει ούτε ξυλοκέρατα για να χορτάσει την πείνα του. Ήρθε λοιπόν στον εαυτό του ο γιος και πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Όλα αυτά τα οποία είπε ήταν σωστά και δίκαια: μετά τα όσα έκανε δεν είχε κανένα δικαίωμα να ονομάζεται γιος αυτού του πατέρα. Είχε καταφάει τον ιδρώτα του ζώντας σε ασωτίες. Το μόνο που ίσως να μπορούσε να γίνει ήταν μισθωτός του. Και όμως, ο Πατέρας τον είδε από μακριά. Για να το κάνει αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούσε τον δρόμο. Αν και μπορεί ο γιος να πήρε το μερίδιο του από την περιούσια και να εγκατάλειψε το σπίτι, ο πατέρας δεν αδιαφορούσε. Καρτερούσε μέρα με την μέρα να τον δει να γυρίζει. Αν μπορούσε να τον βρει θα πήγαινε να τον παρακαλέσει να γυρίσει - όπως ο Κύριος παρακαλεί τον άνθρωπο να συμφιλιωθεί μαζί Του (προς Κορινθίους Β 5:18-21). Περίμενε λοιπόν ο Πατέρας. Κοιτούσε τον δρόμο, και μόλις είδε το γιο του να γυρίζει, ΕΤΡΕΞΕ για να τον ανταμώσει! Πόσο αλήθεια συγκινητικό: ένας πατέρας να τρέχει να αγκαλιάσει ένα γιο που κατασπατάλησε την περιούσια του σε ασωτίες. Και όμως δεν είναι το ίδιο με τον Θεό; Ενώ ήμασταν νεκροί στις παραβάσεις και στα αμαρτήματα, τέκνα οργής, μας ζωοποίησε μαζί με τον Χριστό. Όχι για τα έργα μας (ήμασταν νεκροί) ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ. Περιμένει και ψάχνει ο Κύριος τα χαμένα πρόβατα. Και μόλις κάποιος γυρίσει ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΑΝΤΗΣΕΙ και τον καταφιλεί. Ο πατέρας ξέχνα ΚΑΙ ΣΒΗΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ. Ο Θεός ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΧΑΜΕΝΟΣ. «Αν κάποιος είναι εν Χριστώ είναι ΝΕΟ ΚΤΙΣΜΑ, ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΗΛΘΑΝ, ΝΑ ΤΑ πάντα έγιναν ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ» (προς Κορινθίους Β 5:17), λέει ο Λόγος του Θεού. Και αντί λοιπόν ο πατέρας της παραβολής να πετάξει έξω τον γιο του - όπως πολύ πατεράδες κάνουν μόλις αντιληφθούν τις ασωτίες των παιδιών τους, έστω και αν αυτά έχουν μετανιώσει - αντί να τον βάλει σε περίοδο δοκιμής, τον αγκάλιασε, τον καταφίλησε και έσφαξε το καλύτερο μοσχάρι - ΟΛΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΥΦΡΑΙΝΟΝΤΑΙ. Όμοια είναι η ευφρόσυνη που γίνεται στον ουρανό όταν ένας αμαρτωλός επιστρέψει. Αυτό που θέλει ο Κύριος δεν είναι την καταδίκη του αμαρτωλού. Αν σου έχουν πει ότι ο Θεός σε περιμένει με κάποιον βούρδουλα έτσι και γυρίσεις προς Αυτόν, μαθέ τούτο: Ο ΘΕΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ. ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΣΕ ΔΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΣΕ ΑΝΤΑΜΩΣΕΙ, ΝΑ ΣΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ, ΝΑ ΣΕ ΦΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΟΥ. «Σας λέω ότι έτσι θα είναι χαρά στον ουρανό για ένα αμαρτωλό μετανοούντα πάρα για ενενήντα εννιά δικαίους που δεν έχουν ανάγκη μετανοίας» (κατά Λουκά 15:7).

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




ΕΘΝΟΣ




Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




REAL NEWS





ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ





ΤΟ ΧΩΝΙ



ΤΟ ΠΑΡΟΝ





KONTRA NEWS





Η ΑΥΓΗ






ΤΟ ΑΡΘΡΟ






Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017, 19:50

ΜΕΣΑ ΣΤΟ… ΘΗΡΙΟ: Το αεροπλανοφόρο USS George Bush στην Κρήτη και οι Έλληνες του (Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο)

 11. Φεβρουαρίου, 2017 Slider ΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου: 
aeroplanofo3
Το αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS George H.W. Bush έδεσε στο λιμάνι των Χανίων την προηγούμενη Τρίτη.
Δημοσιογράφοι από την Κρητική ιστοσελίδα Flashnews.gr, επισκέφτηκαν το πλωτό… θηρίο, κατέγραψαν εντυπωσιακές εικόνες και συνομίλησαν με μέλη του πληρώματος που στη κυριολεξία το αεροπλανοφόρο αποτελεί το σπίτι τους.

bushbush1bush15 bush19
Ένας διάδρομος μόνο… Μπους
Αν μη τι άλλο, το πιο εντυπωσιακό μέρος ενός αεροπλανοφόρου είναι ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης.Εκεί υπήρχαν αεροσκάφη τύπου F18 Super Hornet,MH60s, E2-C, EA-18G Growler καθώς και άλλα.
bush33 bush36
Ο Ελληνικής καταγωγής Διοικητής του Σμήνους των Ελικοπτέρων
Το flashnews.gr συνάντησε και τον ελληνικής καταγωγής, από την Κεφαλονιά, Νίκο Μαντλαβάνο, διοικητή μιάς από τις 8 μοίρες, μίλησε με πολύ καλά τα ελληνικά, για την ζωή του στο ναυτικό καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι ακολουθούν αυτή την ζωή στην Αμερική.
bush5
Το ελικόπτερο που βλέπεται πίσω έχει χαραγμένο το όνομα του
«Πάνω στο αεροπλανοφόρο είμαστε περίπου 5.000 άτομα. Φυσικά, υπάρχει και άλλο προσωπικό που στην ουσία μας «υποστηρίζει» και μας φέρνει φαγητό, καύσιμα και οτιδήποτε χρειαστούμε.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο ανα καιρούς «πιάνουμε λιμάνι» είναι θέμα ψυχολογίας. Στην ουσία για αυτό το κάνουμε. Είναι πολλοί πάνω στο πλοίο όπως οι μηχανικοί που δεν βλέπουν ήλιο για μια εβδομάδα, ενώ το χειρότερο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πάνω στο αεροπλανοφόρο είναι η φωτιά.»
Το γεγονός όμως ότι είμαστε εδώ πάνω 5.000 άτομα καθιστά αναγκαίο να μπορούμε να δουλέψουμε μεταξύ μας, κάτι που το κάνουμε εύκολα γιατί δουλεύουμε πάρα πολλά άτομα μαζί πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι, οπότε υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και έχει αναπτυχθεί η έννοια της συνεργασίας.»
Όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο ο κ.Μαντλαβάνος είπε ότι αυτός είναι λιγοστός, καθώς τις περισσότερες ημέρες δουλεύουν, ενώ καμιά φορά βλέπουν τηλεόραση ή κάνουν γυμναστική ενώ όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών τόνισε οτι τόσο ο γάμος όσο και οι ερωτικές σχέσεις απαγορεύονται.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο 22χρονος Αντώνης, ακόμα ένα μέλος του πληρώματος Ελληνικής καταγωγής, όπου ο παππούς του κατάγεται από την Αθήνα και όπως δήλωσε είναι χαρούμενος που αποτελεί μέλος του πληρώματος.

Στο σαλόνι του Καπετάνιου Will Pennigton
Επόμενη στάση ήταν το γραφείο του Καπετάνιου. Ένα δωμάτιο πολυτελείας, εντυπωσιακά προσεγμένο με φωτογραφίες του Τζώρτζ Μπους να είναι παντού!
bush7
Ο καπετάνιος του αεροπλανοφόρου,Captain Will Pennigton, μας είπε ότι είναι πολύ περήφανος που διοικεί ένα πλοίο που πάνω βρίσκονται 5.000 άτομα, ωστόσο, «καπετάνιος» είναι μόνο στο USS George Busch καθώς στο σπίτι του «διοικεί» η γυναίκα του, τόνισε αστειευόμενος.
bush31
Αν μη τι άλλο δεν θα μπορούσε να λείπει η ερώτηση σχετικά με τους καβγάδες που προκαλούνται ορισμένες φορές από Αμερικανούς που έρχονται για ξεκούραση στα Χανιά, όταν ένα αεροπλανοφόρο «πιάνει λιμάνι».
«Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κακές επιλογές όταν είναι νέοι και σε αυτό βάλε και εμένα. Υπάρχει λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός νεαρών που βρίσκονται στα αεροπλανοφόρα και έρχονται στα Χανιά. Ένας τρόπος για να μην δημιουργούνται τέτοιες εντάσεις, είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι πρεσβευτές του ναυτικού των ΗΠΑ και θα πρέπει να σέβονται τις χώρες που μας φιλοξενούν. Περνάμε πολύ χρόνο να τους δώσουμε να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι αυτό. Για να τους βοηθήσουμε να είναι προσεχτικοί στέλνουμε ανθρώπους μας να συνεργαστούν με τα τοπικά όργανα της τάξης καθώς και με τους εκάστοτε επιχειρηματίες, ώστε να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε για το που πρέπει να πάμε που δεν πρέπει να πάμε, και έτσι να αλληλοβοηθηθούμε. Στέλνουμε επίσης και ένα γκρουπ και μια ομάδα περιπολίας (το αντίστοιχο της στρατονομίας στον ελληνικό στρατό) όπου έχουν το νου τους μήπως κάποιος από το πλήρωμα παρεκτραπεί ή δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
Δείτε την απάντηση του στα αγγλικά

Το αναμνηστικό που άφησε ο George Bush, κατά την κατασκευή του πλοίου και η «κάψουλα του χρόνου» που έκρυψε η γυναίκα του και η κόρη του εντός αυτού
«Το κατάστρωμα πτήσης, φανταστείτε ότι αποτελείται από ορισμένα κομμάτια, όταν κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο, πριν ο γερανός τοποθέτηση μέρος του καταστρώματος, ο κ.Μπούς τοποθέτησε το διακριτικό της στολής του, από όταν υπηρετούσε στο ναυτικό, και από πάνω ήρθε και «έδεσε» το υπόλοιπο μέρος του καταστρώματος.
Επιπλέον, η κυρία Μπους αλλά και η κόρη τους Ντόρυ, τοποθέτησαν όταν κατασκευαζόταν το πλοίο μια «κάψουλα του χρόνου» κάπου πάλι εντός του καταστρώματος. Την κάψουλα του χρόνου μπορούμε να την φανταστούμε κάτι σαν μια θήκη στην οποία κάτι έβαλαν μέσα αλλά κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό.
Το τι υπάρχει εκεί μέσα μπορεί να το μάθουμε δεκάδες χρόνια αργότερα, όταν το πλοίο αποσυρθεί και πάει για καταστροφή.
Η πλειονότητα των αεροπλανοφόρων «βαπτίζεται» από αυτούς που έχουν διατελέσει πρόεδροι των ΗΠΑ αλλα και ορισμένων ατόμων του ναυτικού που έχουν διαπρέψει . Το επόμενο αεροπλανοφόρο θα είναι έτοιμο μέσα σε ένα ή δυο μήνες με το όνομα USS Gerald R. Ford»

Που «κερδίζει» αυτό το αεροπλανοφόρο σε σχέση με τα υπόλοιπα και ποιές οι εντυπώσεις του καπετάνιου από την Κρήτη

Όπως ανέφερε ο καπετάνιος, έχει επισκεφτεί πολλές φορές τα Χανιά καθώς και το Ρέθυμνο ενώ γενικότερα στην Κρήτη αυτό που τον έχει συνεπάρει είναι τα αρχαιολογικά μέρη, το «εξαίσιο» όπως τόνισε φαγητό μας αλλά και οι άνθρωποι.
Όσον αφορά το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο σε σχέση με τα άλλα είναι ότι, υπάρχουν 3 συρματόσχοινα ανάσχεσης,με τα οποία μπορεί να σταματήσει ένα αεροπλάνο που έρχεται με ταχύτητα πάνω από 300 χιλιόμετρα μέσα σε περίπου 100 μέτρα, ενώ ακόμα μια διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο είναι περισσότερο «εύκαμπτο» σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Στη «γέφυρα» του πλοίου
Τελευταία στάση ήταν η γέφυρα του πλοίου όπου γύρω σου έβλεπες μόνο οθόνες που κατέγραφαν τα πάντα.
bush8
Όπως είπε μια από τις αξιωματικούς, σε κανονικές συνθήκες, «εδώ πάνω υπάρχουν πέντε μέλη του πληρώματος που πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένοι». Ωστόσο, αν προκύψει οτιδήποτε επικίνδυνο, όπως κάποιος περίεργος ελιγμός που πρέπει να γίνει ή κάτι άλλο που να απειλεί την ασφάλεια του πλοίου, τότε πραγματικά επικρατεί πανικός. Άνθρωποι τρέχουν σαν τρελοί πέρα δόθε πάνω στη «γέφυρα» αλλά όπως είπε χωρίς φωνές, προσπαθώντας οσο το δυνατόν γίνεται, να διαφυλάξουν την ηρεμία.
Δείτε το βίντεο έξω ακριβώς από την «γέφυρα»

Μερικά τεχνικά χαρακτηρτιστικά του πλοίου
Το αεροπλανοφόρο:
Διαθέτει δική του εφημερίδα καθώς και τηλεοπτικό σταθμό
Διαθέτει 4 πανίσχυρους ανελκυστήρες που ανεβοκατεβάζουν τα αεροπλάνα και τα πυρομαχικά στο κατάστρωμα.
Υπάρχουν προμήθειες φαγητού και νερού ώστε να επιχειρεί χωρίς ανεφοδιασμό για 90 ημέρες ενώ υπάρχει η δυνατότητα να σερβίρονται κάθε ημέρα 18,150 γεύματα
Υπάρχει διυλιστήριο νερού που μπορεί να παρέχει φρέσκο νερό σε καθημερινή βάση για 2.000 σπίτια!
30.000 φωτιστικά, 1.400 τηλέφωνα, 14,000 μαξιλαροθήκες
Το συνολικό μήκος είναι 333 μέτρα ενώ διαθέτει 20 ορόφους πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και στο κατάστρωμά του χωράει σε οριζόντια θέση το Empire State Building
Η ανώτατη ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 30 κόμβους και η κινητήρια δύναμή του είναι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που μπορούν να λειτουργούν συνεχώς επί 20 χρόνια(!) χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρηνικό καύσιμο.
Πηγή: flashnews.gr

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...