Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας - Παρακολουθούσε το USS Nimitz

Η ΟΚΙΝΑΟΥΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ"

 



O "Kόκκινος" δράκος με μια μόνο κίνηση έστειλε μήνυμα και στους δύο κυριότερους γεωπολιτικούς του αντιπάλους, αφού ένα κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο (κατά άλλους δύο),εντοπίστηκε να παρακολουθεί το αμεικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz,κοντά στην ιαπωνική Οκινάουα (οι ΗΠΑ διαθέτουν βάσεις εκεί), εντός των ιαπωνικών χωρικών υδάτων.
Το αεροπλανοφόρο επρόκειτο να συμμετάσχει σε κοινές αμερικανο-νοτιοκορεατικές ασκήσεις και το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας πιστέυει ότι το κινεζικό υποβρύχιο, παρακολουθούσε τις κινήσεις του.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που ξένα υποβρύχια εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας.
Το σχόλιο αυτό έκανε ο ιάπωνας πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο μετά τον εντοπισμό ενός -επισήμως, άγνωστης προέλευσης- υποβρυχίου κοντά στην Οκινάουα.
«Τέτοια προσέγγιση σε χωρικά ύδατα είναι σοβαρή πράξη» είπε ο Άμπε. «Θέλουμε να γνωρίζει η χώρα που εμπλέκεται πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά» υπογράμμισε.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην προέλευση του υποβρυχίου, λέγοντας πως αυτό «βρίσκεται υπό διερεύνηση». Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα ιαπωνικά ΜΜΕ ότι επρόκειτο για κινεζικό υποβρύχιο.
Το νέο αυτό επεισόδιο σημειώθηκε μετά την παραμονή για μισή ημέρα τριών κινεζικών πλοίων στα χωρικά ύδατα κοντά στα νησιά Σενκάκου που διεκδικεί η Κίνα, η οποία τα αποκαλεί Ντιαόγιου.
Η πράξη αυτή της Κίνας όμως είχε ακόμα βαθύτερη σημασία, αφού μόλις λίγες ημέρες πριν είχε γραφτεί άρθρο στην κινεζική εφημερίδα The People’s Daily που αποτελεί φερέφωνο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος,υπογεγραμμένο από τους ακαδημαϊκούς Zhang Haipeng και Li Guoqiang, στο οποίο υποστηριζόταν ότι η Οκινάουα δεν είναι ιαπωνική!Περιγράφοντάς την μάλιστα ως κτήση της κινεζικής δυναστείας των Ming.
Αναφέρουν μάλλιστα ότι μετά τον Β ΠΠ' η Ιαπωνία είχε χάσει όλες τις προπολεμικές αποικίες της και βάσει συμφωνιών θα περιοριζόταν στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος.Η Οκινάουα όμως επεστράφει από τους Αμερικανούς στους Ιάπωνες το 1972, παραβιάζοντας τις συμφωνίες αυτές.
Το μύνημα των Κινέζων είναι ξεκάθαρο. Κάτω τα χέρια από τα Σενκάκου-Ντιαόγιου, γιατί ούτε το νομικό καθεστώς της Οκινάουα είναι "καθαρό", ταυτόχρονα θεωρούν την παρουσία των Αμερικανών στο νησί παράνομη, και εφόσον η περιοχή αφαιρέθηκε βάσει συμφωνιών από τους Ιάπωνες πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κληρονόμους δηλαδή στην κομμουνιστική Κίνα, ως χώρα διάδοχος της αυτοκρατορικής.
Συνεπώς δεν αναγνωρίζουν τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή, με αποτέλεσμα την "εισβολή" ενός τουλάχιστον υποβρυχίου.
Το μήνυμα στις ΗΠΑ περιείχε και άλλη παράμετρο.Ήταν λίγο πριν τις κοινές ασκήσεις με την Νότιο Κορέα, που είχαν ως στόχο την Βόρειο Κορέα."Η Κίνα παρακολουθει τις κινήσεις σας, και δεν θα επιτρέψει να βάλετε "χέρι" στην Β.Κορέα και στο καθεστώς την Πιόνγκιανγκ". Απλούστατα ο κόκκινος "δράκος", δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να "χορεύουν" στην αυλή του.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...