Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφίζουν για αρχηγό

Ψηφίζουν για αρχηγό

 

Στη σκιά του διχαστικού κλίματος που εμφανίστηκε απειλητικό κατά τους τρεις μήνες της προεκλογικής διαδικασίας, η Νέα Δημοκρατία αναζητά αρχηγό, αυριανό πρωθυπουργό και ιδεολογική ταυτότητα.

Τα μηνύματα περί ενότητας που δίνονταν αφειδώς δημοσίως από υποψηφίους προέδρους, βουλευτές και στελέχη αναιρούνταν με εμπρηστικές δηλώσεις, κλίμα καχυποψίας, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αμφισβητήσεις για το αγαθό των προθέσεων. 
Ούτε την τελευταία στιγμή δεν κατέστη εφικτό, παρά τις προσπάθειες του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι οι τέσσερις υποψήφιοι που ενώ παρουσιάζονταν ως εγγυητές της ενότητας, έστελναν με τη στάση τους αντιφατικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα της εκλογής.

Η αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος από τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της σημερινής διαδικασίας​
Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως υπάρχει ακόμα η ευκαιρία να σταθεί στο ύψος του θεσμικού του ρόλου αν παύσουν οι κοντόφθαλμες και αναξιοπρεπείς κομματικές σκοπιμότητες. Η συγκυρία ευνοεί, την ώρα που η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν με τα επώδυνα μέτρα του τρίτου μνημονίου και η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών δείχνει τη ΝΔ σε απόσταση αναπνοής, μόλις 1% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι η διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά χωρίς παρατράγουδα,όπως συνέβη την προηγούμενη φορά.

Το δεύτερο στοίχημα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα -αν βεβαίως υπάρξει από τον πρώτο γύρο- να νομιμοποιηθεί από όλους τους διεκδικητές της εξουσίας αλλά και από τους πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι μπορεί να κράτησαν επισήμως αποστάσεις, είναι γνωστή όμως η επιρροή τους στο προσωποκεντρικό ιστορικό κόμμα και ο βαθμός του ελέγχου που ασκούν. 

Κλειδί η συμμετοχή

Η νομιμοποίηση του αποτελέσματος θα κριθεί από τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Οι προσδοκίες είναι για 300.000 ψηφοφόρους ,αριθμός που φαντάζει ιδιαίτερα υψηλός λόγω του εορταστικού κλίματος με τα μαγαζιά ανοιχτά αλλά και του φιάσκου της 20ης Νοεμβρίου που έχει απογοητεύσει ακόμα και τους πλέον πιστούς φίλους. Η νομιμοποίηση θα κριθεί και από τη διαφορά των ψήφων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου, από το αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος και ποιες θα είναι οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα δεν προσπάθησαν να κρύψουν οι τέσσερις διεκδικητές της αρχηγίας ούτε με τις τελευταίες τους δηλώσεις στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας.

Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο​Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε τη στήριξη των πολιτών και δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που έρθει δεύτερος θα αποσυρθεί από τις επαναληπτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου, οι οποίες πάντως πρόσθεσε πρέπει πάση θυσία να γίνουν αν ο πρώτος δεν ξεπεράσει το 50%. Σε αυτό τον ενδεχόμενο δεύτερο γύρο θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν πιστεύω ότι η ΝΔ πρέπει να έχει εξωκοινοβουλευτικό πρόεδρο και ο πρόεδρος πρέπει να έχει πάνω από μία πενταετία ως μέλος του κόμματος. Είναι αυτονόητο ποιον θα ψήφιζα» είπε.

Την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αισιοδοξεί για τον πρώτο γύρο εκτιμώντας ως δεδομένο ότι θα βρίσκεται στον επαναληπτικό. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους πολίτες να προσέλθουν να ψηφίσουν και ανέδειξε ως βασική παράμετρο την ικανότητα του νέου προέδρου να εκπροσωπεί τη χώρα στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Την Κυριακή ψηφίζουμε πρωθυπουργό». Το σύνθημα αυτό κυριαρχεί σε βίντεο ενός λεπτού που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook , στο οποίο υπογραμμίζει την ανεπάρκεια του Αλέξη Τσίπρα, για να καταλήξει ότι «οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό». 

Εκβιαστική η δήλωση Μεϊμαράκη ότι θα αποσυρθεί σε περίπτωση που έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα​
Με πυρά κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας ως εκβιαστική τη δήλωσή του ότι αν δεν εκλεγεί θα αποσυρθεί από το δεύτερο γύρο και θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πρόκειται για παλαιοκομματικές λογικές, τακτικές οι οποίες ανήκουν στη δεκαετία του ΄60 πολιτικά. Και τώρα κάνει το ίδιο πράγμα την τελευταία στιγμή, εκβιάζει ουσιαστικά λέγοντας ότι αν δεν με εκλέξετε πρώτο θα φύγω. Είμαστε μία ημέρα πριν από τις εκλογές. Ακόμη και αν ήμουν εγώ στη θέση που έβαλε τον κ. Μητσοτάκη, θα σας έλεγα ακριβώς το ίδιο πράγμα» ανέφερε.

Τη δέσμευση ότι θα υπερασπιστεί την ενότητα της ΝΔ είτε εκλεγεί είτε όχι έδωσε από τη μεριά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εγώ θα υπερασπιστώ την ενότητα της παρατάξεως, το ξεκαθαρίζω. Δεν πρόκειται να δείτε από εμένα την παραμικρή γκρίνια και θα πάω στον επόμενο αρχηγό, όποιος και αν είναι αυτός, και θα πω όποια θέση επιλέξεις για εμένα θα την τιμήσω» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...