Έρχεται τελικά στις 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρώτος αφροαμερικανός στην Ιστορία της χώρας του, ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Τρίτης,
ταυτόχρονα από τον Λευκό Οίκο και το μέγαρο Μαξίμου. Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την οποία απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.
Ο Μπ. Ομπάμα θα μείνει στην Αθήνα 36 ώρες, η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί δύο μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί γι’ αυτή τη «σύμπτωση» των ημερομηνιών, παρά το γεγονός ότι οι εορτασμοί για την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών διαρκούν συνήθως ένα τριήμερο.
Κι αυτό, παρότι στην τελευταία επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 1999, μόνο αμελητέες δεν ήταν οι διαδηλώσεις.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου η «Εφ.Συν.» ανατρέχει σήμερα στην ιστορία των επισκέψεων προκατόχων του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τρεις συνολικά, τέσσερις με τον Ομπάμα, παρότι μεσολάβησαν ακόμη έξι Αμερικανοί ηγέτες (Τζον Κένεντι, Λίντον Τζόνσον, Ρίτσαρντ Νίξον, Τζέραλντ Φορντ, Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρέιγκαν).
Ο πρώτος που επισκέφθηκε την Αθήνα, στα μέσα Δεκεμβρίου (14-15 του μήνα) του 1959 ήταν ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ο Αϊζενχάουερ ήρθε στην Αθήνα για να μεταφέρει το «μήνυμα του Καμπ Ντέιβιντ», δηλαδή τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου με τον Χρουστσόφ για τη «διεθνή ύφεση».
Δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηρίζουν την υποδοχή του «αποθεωτική», καθώς «σε όλη τη διαδρομή από το αεροδρόμιο ώς την Αθήνα πλήθη λαού είχαν κατακλύσει τους δρόμους και επευφημούσαν τον Αμερικανό πρόεδρο, που επέβαινε σε ανοικτό αυτοκίνητο».
Ο Ντ. Αϊζενχάουερ μίλησε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η παρούσα κυβέρνησίς σας και οι ηγέται της, ο διακεκριμένος πρωθυπουργός σας δημιουργούν ένα σύνολον επιτευγμάτων, τα οποία καθιστούν τούτους άξιους διαδόχους των ενδόξων προγόνων σας». Ενθουσιασμένος και ο Γεώργιος Παπανδρέου θα δηλώσει σε Αμερικανό ανταποκριτή:
«Ητο θαύμα. Γεμάτος από ιδεαλισμόν και ρεαλισμόν». Στο κοινό ανακοινωθέν Καραμανλή – Αϊζενχάουερ, εκτός του τονισμού της «αναγκαιότητας εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης», σημειωνόταν και ότι «ελήφθη μετά προσοχής υπ’ όψιν η ιδιάζουσα θέσις της Ελλάδος εις τα Βαλκάνια».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο «Αϊκ» επισκεπτόταν την Ελλάδα. Η προηγούμενη άφιξή του στη χώρα μας είχε γίνει το 1952, όταν ήταν ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη υπό τον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν. Ήταν η εποχή που διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εκείνος που υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, 32 χρόνια αργότερα, και τον δεύτερο Αμερικανό πρόεδρο που επισκέφτηκε την Αθήνα, τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, αυτή τη φορά όμως ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου του 1991 και δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη του Αϊζενχάουερ, όχι μόνο από πλευράς υποδοχής, αλλά και αποδοχής από τον αθηναϊκό λαό, που είχε πρόσφατες τις μνήμες της επτάχρονης δικτατορίας και την επίσκεψη του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης Σπύρου Αγκνιου επί δικτατορίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος
Για τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο είχαν καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «μεγάλες προσδοκίες», που έφταναν ακόμη και στη λύση του… Κυπριακού.
Άλλωστε ένα λάθος του μεταφραστή, κατά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, επέτεινε την αισιοδοξία. Οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες, όπως φρούδες αποδείχτηκαν και οι υποσχέσεις του κ. Μπους για ενίσχυση της ελληνικής άμυνας, προώθηση των οικονομικών σχέσεων και αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ήταν 19 Νοεμβρίου του 1999 όταν ο Μπιλ Κλίντον πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, απ’ όπου αποχώρησε την επομένη, ύστερα από παραμονή 22,5 ωρών.
Ο σύζυγος της σημερινής υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ επρόκειτο να φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα δύο μέρες νωρίτερα, αλλά έπειτα από εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη, ώστε να μη συμπέσει με την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ανέβαλαν την επίσκεψη για δύο μέρες.
Οι διαδηλώσεις ωστόσο δεν αποφεύχθηκαν. Δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της επίσκεψης, λόγω και της εμπλοκής των Αμερικανών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εμμέσως απολογηθεί για την ανάμειξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 1967 με το στίχο του Πέρσι Σέλεϊ «είμαστε όλοι Έλληνες», ενώ είχε ακούσει τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο σε μια ομιλία, που χαρακτηρίστηκε ιστορική, να παρουσιάζει εκτενώς τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό, τις «λεγόμενες διαφορές στο Αιγαίο» και να υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της Αγκυρας βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.
Και τώρα ο Μπαράκ Ομπάμα. Όταν έρθει στην Αθήνα θα γνωρίζουμε ήδη ποιος ή ποια πήρε τη θέση του και θα είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση ότι ο αποκαλούμενος και «κουτσή πάπια» στην αποδρομή του από τον Λευκό Οίκο θα της προσφέρει στήριξη για την απομείωση του χρέους, και στις συναντήσεις του με τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Αλ. Τσίπρα θα συζητήσει και για το προσφυγικό.
Κάποιες πληροφορίες τον φέρουν να επισκέπτεται ενδεχομένως και τη Λέσβο. Αμέσως μετά θα πάει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι και την Τερέζα Μέι.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.