Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Μετά την υπερψήφιση για το δημοψήφισμα από τη Βουλή η "μπάλα" βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών

ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤ ΣΗΜΕΡΑ - ΤΟ ΔΝΤ ΒΛΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
 
08:20
28/06/2015
 
Προς την ευρεία αποδοχή της διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών οδεύει η Ελλάδα, ρίχνοντας την μπάλα πλέον στο γήπεδο των δανειστών.
 
Μάλιστα, όπως όλοι οι ξένοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την κίνηση αυτή της ελληνική κυβέρνησης, δίνοντας έτσι άλλη πνοή στο ελληνικό ζήτημα που πολύ πιθανό πλέον να πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας.
Με 178 "ναι", 120 "όχι" και δύο απόντες, υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα εάν εγκρίνεται ή όχι η πρόταση των δανειστών.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις, καθώς ως αναμενόταν την πρόταση της Κυβέρνησης υπερψήφισε και η Χρυσή Αυγή, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση στοιχήθηκε πίσω από το "Όχι".
Η ψηφοφορία αυτή και οι πληροφορίες (ότι πιθανό να υπάρξει μια σύνοδος κορυφής ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης) δείχνει τη σοβαρότητα που βλέπουν οι ξένοι τις ελληνικές κινήσεις και που κάνει, ίσως, σταδιακά να μεταστρέφει την άποψή τους για το αν θα πρέπει να αλλάξουν στάση για να μην γνωρίσει κανένας το τι μπορεί να σημαίνει μια μη πληρωμή αρχικά του ΔΝΤ και στη συνέχεια της ΕΚΤ των ομολόγων που λήγουν.
Ήδη, αναφέρθηκε ότι ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός για την κ. Lagarde, τον κ. Poul Thomsen και τους υπόλοιπους αξιωματούχους του ΔΝΤ, που ασχολούνται με την Ελλάδα. Η ίδια φαίνεται ότι πληροφορήθηκε το δημοψήφισμα τα ξημερώματα του Σαββάτου. 
Η "πιστολιά" που μπορεί να γίνει πραγματικότητα στις 30 Ιουνίου και οι ανεξέλεγκτες εξελίξεις που μπορεί να φέρει, κάνει τη διευθύντρια του ΔΝΤ να δηλώνει στο CNBC ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
«Σε ό,τι αφορά το Ταμείο, η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Όταν είναι έτοιμοι να μιλήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup απουσία του Γιάννη Βαρουφάκη.
Μάλιστα, ήδη, υπάρχουν πληροφορίες για μια σειρά νέων δεδομένων όπου σύμφωνα με τις πηγές:
Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητας το οποίο πρέπει να λύσουν οι Θεσμοί μεταξύ τους αλλά δεν είναι του παρόντος.
Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι υπήρξαν καινούργιες προτάσεις και έλαβε σοβαρά υπόψιν του το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία
Το Ταμείο πιστεύει ότι τα μέτρα έπρεπε να είναι στο 1% του ΑΕΠ και δεν ήταν, οπότε δεν μπορούσαν να τα δεχθούν. 
Η γερμανική "Bild" επικαλούμενη δηλώσεις πρωθυπουργού κεντρικής ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος μάλιστα αναφέρει ότι θα γίνει μια προσπάθεια να υπάρξει σήμερα ένα πρώτο βήμα μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να συγκληθεί άμεσα μια έκτακτη σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των ηγετών της ΕΕ.
Σήμερα πάντως τα βλέμματα στρέφονται στην ΕΚΤ καθώς θα γίνει η κρισιμότερη ίσως τηλεδιάσκεψή της για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 11 σήμερα το πρωί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται και οι τραπεζίτες.
Οι τελευταίοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα, το πιθανότερο πριν από την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, συνάντηση (μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί αν θα γίνει συνάντηση ή τηλεφωνική επαφή) με το διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να εξετάσουν τα σενάρια για τις τράπεζες μετά τις αποφάσεις που αναμένονται από την ΕΚΤ.
Ίσως, και παρά το αρνητικό κλίμα αρχικά στο Eurogroup ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,  έκρινε σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Αθήνα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά την άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες, να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση ενόψει της ενδεχόμενης αθέτησης ή καθυστέρησης πληρωμών της Ελλάδας την Τρίτη.
«Βρίσκομαι σε επαφή με ηγέτες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης των 19 χωρών μελών», πρόσθεσε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...