Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το ELA σήμερα το απόγευμα, κρίνουν capital controls και αν θα ανοίξουν Δευτέρα τράπεζες, ΧΑ

 

28/06/2015 - 04:09
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το ELA σήμερα το απόγευμα,  κρίνουν capital controls και αν θα ανοίξουν Δευτέρα τράπεζες, ΧΑ
Σήμερα αργά το απόγευμα....με βάση την απόφαση της ΕΚΤ θα αποφασιστεί αν θα επιβληθούν capital controls και αν θα ανοίξουν την Δευτέρα τράπεζες και χρηματιστήριο....
Το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου θα αποφασιστεί από τις ελληνικές τράπεζες, την ΤτΕ, τις αρχές του χρηματιστηρίου και την κυβέρνηση αν θα ανοίξουν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο την Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ το μεσημέρι σήμερα 28 Ιουνίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως όλα τα επιτελεία των τραπεζών, σε συνεργασία με την ΤτΕ και την κυβέρνηση να συναποφασίσουν αν θα επιβληθούν capital controls και αν θα ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα. 
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μας δήλωσε «όλα είναι ανοικτά αλλά οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ, υπάρχουν προγραμματισμένες έκτακτες συναντήσεις»
Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. 
Η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Draghi της ΕΚΤ ότι δεν θα παγώσει σήμερα Κυριακή το όριο αύξησης του ELA, ούτε θα λάβει καμία απόφαση για τα collaterals. 
Πηγή όμως στην Γερμανία αναφέρει ότι η Bundesbank πιέζει η ΕΚΤ να παγώσει οριστικά το ELA να μην το αυξήσει άλλη φορά ώστε οι τράπεζες να οδηγηθούν υποχρεωτικά σε capital controls. 

Πριν παρουσιάσουμε όλες τις παραμέτρους θα γράψουμε εν συντομία την θέση μας. 
Η ΤτΕ και η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσουν ότι για τις επόμενες 5 ημέρες πρέπει να υπάρξει έκτακτη τραπεζική αργία και οι τράπεζες να μείνουν κλειστές. 
Οι τράπεζες πρέπει να κλείσουν και το χρηματιστήριο πρέπει να παραμείνει κλειστό, εκτός λειτουργίας όχι μόνο λόγω θέματος εκκαθαρίσεων συναλλαγών. 
Οι τράπεζες αν ανοίξουν την Δευτέρα σε 2-4 ώρες θα βρεθούν ακάλυπτες θα εξαντλήσουν το απόθεμα ρευστότητας που διαθέτουν και ανέρχεται στα 2 με 2,1 δισεκ. και αν η ΕΚΤ έχει αποφασίσει πάγωμα στην αύξηση του ορίου του ELA, οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν. 
Το χρηματιστήριο επίσης θα κλειδώσει στο limit down καθώς θα καταρρεύσουν οι μετοχές, θα καταρρεύσει ο δείκτης, θα καταρρεύσουν όλη αγορά από τις επιθετικές πωλήσεις αν και οι ψύχραιμοι δεν θα πανικοβληθούν. 
Για να αποτραπεί το χάος, θα ήταν σκόπιμο να μην ανοίξουν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο. 
Με πολιτικούς όρους κλειστές τράπεζες και κλειστό χρηματιστήριο σημαίνει λιγότερη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση....αρκεί να διαχειριστεί τις κοινωνικές αντιδράσεις. 
Οι πιθανότητες να υπάρξει ανατροπή σκηνικού ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ελάχιστες, το βασικό σενάριο θέλει το OXI στην πρόταση των δανειστών θα κερδίσει στο δημοψήφισμα με ποσοστό 57% με 60%. 
Με αυτό το ΟΧΙ η ελληνική κυβέρνηση....θα νομιμοποιήσει στο τέλος το μνημόνιο. 


Ποια είναι τα γεγονότα;

Το Eurogroup κατέληξε σε αδιέξοδο για την Ελλάδα.
Αποφάσισαν να διακόψουν την χρηματοδότηση προς την χώρα και ταυτόχρονα προσδιόρισαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν παρατείνεται αλλά λήγει 30 Ιουνίου δηλαδή την Τρίτη. 
Ταυτόχρονα το Eurogroup σε δεύτερο ανακοινωθέν τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία των τραπεζών δηλαδή capital controls. 
Ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος συναντήθηκαν χθες 27 Ιουνίου με τον Draghi της ΕΚΤ και έλαβαν διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί μέχρι τις 30 Ιουνίου σε κίνηση που θα επιδείνωνε δραματικά την ρευστότητα των τραπεζών.
Αυτά αναφέρονται από ελληνικές πηγές, γιατί πηγές στο εξωτερικό επιμένουν ότι η ΕΚΤ σήμερα το μεσημέρι Κυριακή 28 Ιουνίου θα παγώσει το ELA θα ανακοινώσει ότι δεν θα αυξήσει άλλη φορά το όριο του ELA καθώς η Ελλάδα την 1η Ιουλίου θα τεθεί εκτός προγράμματος. 
Ακόμη και αν δεχθούμε το καλό σενάριο που η ΕΚΤ δεν παγώσει το όριο αύξησης του ELA, τα capital controls θα εξαρτηθούν από την εκροή καταθέσεων. 
Μόνο το Σάββατο η εκροή έφθασε το 1 δισεκ. ευρώ από τα ATMs που σημειώθηκαν πολύ μεγάλες ουρές σε πολλά σημεία της Αθήνας και μεγάλων πόλεων. 
Το απόθεμα ρευστότητας των τραπεζών είναι 2 με 2,1 δισεκ. δηλαδή οι τράπεζες μπορεί να χάσουν 2 με 2,1 δισεκ. και να μην καταρρεύσουν. 
Αν όμως την Δευτέρα 29 Ιουνίου ανοίξουν οι τράπεζες και υπάρχει μαζική προσέλευση του κόσμου να αποσύρει τις καταθέσεις του, τα 2 με 2,1 δισεκ. μπορεί να τελειώσουν σε 2 με 4 ώρες και οι τράπεζες συνολικά να καταρρεύσουν. 

Ο ρόλος της ΕΚΤ και ο κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών ελλείψει ρευστότητας από το bank run 

H EKT χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με 125 δισεκ. ρευστότητα εκ των οποίων 89 δισεκ. ELA και 36 δισεκ. απευθείας από το ευρωσύστημα.
Η ΕΚΤ για τα 125 δισεκ. που χορηγεί έχει λάβει εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες περίπου 220-222 δισεκ. ευρώ. 
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων περίπου 17-18 δισεκ.
Το ελληνικό banking έχει ανάγκες ρευστότητας 245 δισεκ. 
Θέλει δηλαδή για να χρηματοδοτηθεί 245 δισεκ. ευρώ ρευστότητα 
Τα 245 δισεκ. προέρχονται από 121 δισεκ. καταθέσεις και 125 δισεκ. ρευστότητα από το ευρωσύστημα ELA 89 δισ και απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ 36 δισ. 
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες εφόσον η Ελλάδα, βρίσκεται σε πρόγραμμα ή υπάρχουν πολιτικές διαπραγματεύσεις
Με βάση την λογική η ΕΚΤ δεν μπορεί να ανακαλέσει το ELA αλλά έχει δύο τρόπους να οδηγήσει σε capital controls.
1)Να διακόψει οριστικά την αύξηση του ορίου του ELA, να μην αυξήσει άλλη φορά το ELA. 
Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε capital controls. 
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ζητήσει να επιστρέψουν το ELA γιατί απλά οι τράπεζες δεν μπορούν να το επιστρέψουν. 
Η ΕΚΤ σήμερα 28 Ιουνίου θα αποφασίσει μόνο για το ELA. 
2)Να αυξήσει τα haircuts στα ελληνικά collaterals κατά 50% εξέλιξη που επίσης θα οδηγήσει άμεσα σε capital controls. 
Τέτοια απόφαση η ΕΚΤ δεν θα λάβει σήμερα 28 Ιουνίου αλλά 1η Ιουλίου που η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός προγράμματος. 

Για να επιβληθούν capital controls στις ελληνικές τράπεζες πρέπει ο Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ με νομοθετική πράξη να δώσει εντολή στην ΤτΕ να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και ATMs. 
Αν δεν το πράξει...και σημειωθεί bank run οι τράπεζες θα καταρρεύσουν σε λίγες ώρες και θα κλείσουν ελλείψει ρευστότητας. 

Κίνδυνος bail in 
O κίνδυνος bail in είναι ορατός για τις τράπεζες καθώς αν καταρρεύσουν θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια που σημαίνει ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Επειδή οι μέτοχοι δεν θα καλύψουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in. 

Κίνδυνος με τις θυγατρικές στο εξωτερικό 
Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν τις θυγατρικές στο εξωτερικό. 
Ότι συνέβη με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. 
Οι θυγατρικές έχουν κεφαλαιακή αυτονομία και θεωρητικά δεν μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ή της Κύπρου ή της Ρουμανίας να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τις θυγατρικές τους. 
Όμως ο κίνδυνος είναι ορατός, οι ελληνικές τράπεζες να χάσουν ένα μέρος των θυγατρικών τους

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...