Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Politico: Μια εβδομάδα στο… καθαρτήριο, μετά… κόλαση - Τα 5 σενάρια για την τύχη της Ελλάδας


 27/06/2015 - 14:49

Politico: Μια εβδομάδα στο… καθαρτήριο, μετά… κόλαση - Τα 5 σενάρια για την τύχη της Ελλάδας
Περισσότερο από αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, σημειώνεται
Στην απρόσμενη απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να ανακοινώσει την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την πρόταση των πιστωτών, αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, στο οποίο παρουσιάζονται τα πέντε πιθανά σενάρια για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα.
Όπως σημειώνεται αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι ταραχώδεις για την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας λήγει στις 30 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, δεν θα είναι σε θέση να λάβει ούτε ένα σεντ από το τρέχον πρόγραμμα, η τελευταία δόση του οποίου ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Επίσης την 30ή Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ το 1,6 δισ. ευρώ, διαφορετικά θα βρεθεί στον δρόμο της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με το Politico πέντε είναι τα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό το σαββατοκύριακο και μετά: 

1. Ακόμη μια συνάντηση στις Βρυξέλλες
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνέλθουν σήμερα στις 15:00, μια συνεδρίαση που αναμένεται ότι θα είναι σύντομη και ανώφελη, αν τελικά συμβεί.
Ο Τσίπρας με το διάγγελμά του σημείωσε ότι θα ζητήσει μια μικρή επέκταση του προγράμματος διάσωσης μέχρι να διεξαχθεί σε σταθερό κλίμα το δημοψήφισμα, έτσι στη συνεδρίαση του Eurogroup αυτό που θα μπορούσε να γίνει, είναι να αναγνωριστεί ότι δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουν με την Ελλάδα και να σκεφθούν πώς θα αντιμετωπίσουν το επικείμενο χάος.
Ο χρόνος των διαπραγματεύσεων έχει σταματήσει για λίγο, σημειώνεται.

2. Απόφαση για επέκταση του προγράμματος
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το Eurogroup θα προσπαθήσει να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας για μερικές ημέρες, ώστε να γλιτώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, μια τέτοια απόφαση απαιτεί την έγκριση μιας σειράς εθνικών κοινοβουλίων, μεταξύ των οποίων της Φινλανδίας και της Γερμανίας, χώρες που πάντα τηρούσαν σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέχρι την 30ή Ιουνίου.

3. Τα ΑΤΜ στην Αθήνα
Το παράθυρο για την απόσυρση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες κλείνει.
ΟΙ καταθέσεις των τραπεζών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, με τους έλληνες να έχουν αποσύρει τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 1 δισ. ευρώ.
Με τις προσδοκίες για μια πολιτική συμφωνία στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο του ELA αρκετές φορές, στο συνολικό ποσό ρεκόρ των περίπου 89 δισ. ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, με τους Merkel και Hollande να δίνουν ένα ακόμη τελεσίγραφο στον Τσίπρα την Παρασκευή, στο οποίο ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε με την ανακοίνωση – έκπληξη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Αμέσως μετά το διάγγελμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico, ουρές σχηματίστηκαν στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι δεν κατάφεραν να πάρουν μετρητά.

4. Το παιχνίδι μετακινείται στη Φρανκφούρτη
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αναμένεται να επισκεφθεί τον Mario Draghi στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να του ζητήσει τη βοήθεια της ΕΚΤ ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με πηγή στην ΕΚΤ, το αίτημα για τη συνάντηση μπορεί να μην γίνει αποδεκτό και είναι απίθανο να υπάρξει συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΚΤ με έλληνες εκπροσώπους στη Φρανκφούρτη.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, που θεωρούνται υπεράνω των πολιτικών, πιέζονται να λάβουν μια υψηλή πολιτική απόφαση: είτε να διατηρήσουν τη ροή κεφαλαίων είτε να αρνηθούν περαιτέρω δάνεια και να αφήσουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να καταρρεύσει.
Αν η ΕΚΤ αποφασίσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, θα οδηγήσουν την τράπεζα σε αχαρτογράφητες περιοχές.
Εντολή της ΕΚΤ είναι μόνον να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη και όχι κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνητική χρηματοδότηση.
Αν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι «νεκρό» και δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία, η ΕΚΤ θα έπρεπε να δικαιολογήσει την κάλυψη του κενού ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα μπορούσε να ειδωθεί ως γέφυρα στο πουθενά.
Από την άλλη, βέβαια, ο Draghi είχε δώσει την γνωστή απόφαση το 2012 να κάνει ό,τι μπορεί για τη διατήρηση του ευρώ, αν και σε εκείνη την ομιλία δεν είχε αναφερθεί στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση, σημειώνεται.

5. Μια εβδομάδα στο… καθαρτήριο, μετά… κόλαση
Το μέλλον της Ελλάδας είναι περισσότερο από αβέβαιο.
Προς το παρόν, στο ελληνικό εκλογικό σώμα δεν του έχει παρασχεθεί πολλή σαφήνεια.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% των Ελλήνων επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Μια πλειοψηφία εναντίον της πρότασης των πιστωτών της Ελλάδας θα ανανέωνε την εντολή διακυβέρνησης στον Τσίπρα ώστε να προωθήσει μια διαφορετική συμφωνία με τους πιστωτές, όμως προς το παρόν η Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι θα ωθηθεί προς τη χρεοκοπία και ίσως στην έξοδο από το ευρώ.
Στην αντίθετη περίπτωση, που οι Έλληνες ψήφιζαν υπέρ της πρότασης, τότε ο έλληνας πρωθυπουργός θα οδηγούνταν στην παραίτηση, ενώ θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές και πιθανώς να καταγραφόταν πολιτική παράλυση.
Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Τσίπρας δεν έχει πλέον τον έλεγχο της μοίρας της χώρας του…

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...