Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Τι σχέση έχει η επίσκεψη Τζόρτζ Παπαδόπουλου στην Αθήνα με τη σύνοδο Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου


 

 
-A +A
Του Γιώργου Φιντικάκη
Έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κινητικότητα που καταγράφεται τελευταίως γύρω από τον αγωγό EastMED για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία.
Ένας από τους υπέρμαχους της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών, και του σχεδίου East Med, ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος, σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του αμερικανού προέδρου Donald Trump, βρέθηκε τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα, και είχε δίχως να τους δοθεί δημοσιότητα σειρά επαφών για θέματα που άπτονται του αντικειμένου του, δηλαδή την εξωτερική πολιτική και τα γεωπολιτικά projects.
ΑΝκαι η επίσκεψη του Παπαδόπουλου έγινε με αφορμή την πρόσκλησή του να παραστεί στο προ ημερών ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και η καταγωγή του, εντούτοις συνέπεσε χρονικά με τη νέα τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου σε επίπεδο αρχηγών κρατών που πραγματοποιείται σήμερα στην Ιερουσαλήμ.
Συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, όπου και θα συμμετάσχει μαζί με τους Μπενιαμίν Νετανιάχου και Νίκο Αναστασιάδη σε τριμερή σύνοδο κορυφής με ατζέντα μεταξύ άλλων το σχέδιο μεταφοράς των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Οι εξελίξεις για τον East Med τρέχουν. Σε υπουργική διάσκεψη που έγινε προ εβδομάδας στη Ρώμη, παρουσία του Σταθάκη, και με συμμετοχή των ομολόγων του από Ιταλία, και Κύπρο, εκπρόσωπο του Ισραηλινού υπ.Ενέργειας, και τον κοινοτικό Επίτροπο Ενέργειας Μ.Κανιέτε, παρουσιάσθηκαν πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν ότι το έργο είναι τεχνικά και εμπορικά βιώσιμο. Και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί την πρόοδό του.
Που κολλάει με όλα αυτά ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος; Στο γεγονός ότι πάγια θέση του 30χρονου ελληνοαμερικανού συμβούλου του  Trymp είναι πως το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο γιγαντιαίο οικόπεδο Λεβιάθαν, προκειμένου να χτίσει γέφυρες με την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής, αποφεύγοντας τη διαμετακόμισή του μέσω Τουρκίας. Έχει μάλιστα προτείνει την ένταξη στο σχέδιο του αγωγού και του νέου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ που έχει ανακαλύψει η ιταλική ΕΝΙ, ακριβώς στο σημείο που συναντάται η αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ελληνική.
Η προτροπή στο Ισραήλ να κοιτάξει εκτός Τουρκίας...
Tο Ζορ ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2015 και είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Μεσόγειο. Βρίσκεται σε βάθος 1.450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει 190 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Αιγύπτου και υπολογίζεται πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Σε συνέντευξή του στη Καθημερινή (8 Μαίου 2016), ερωτηθείςΑΝ υπό την ηγεσία Trump ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει τη συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, ο Παπαδόπουλος την είχε χαρακτηρίσει ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ. Είχε χαρακτηρίσει τη σχέση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ως "στρατηγική σχέση", και "μοντέλο επιτυχημένης περιφερειακής συνεργασίας", με στόχο "να προωθήσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την τελική αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην παγκόσμια αγορά", προσθέτοντας ότι καλό θα ήταν "να ενσωματώσουν και άλλες φιλοδυτικές χώρες, σαν την Αίγυπτο".
Κατά καιρούς ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου έχει υποστηρίξει ότι η αποστολή του φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω αγωγού και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να είναι σχετικά φθηνή, ωστόσο το Ισραήλ θα πρέπει να κοιτάξει αλλού. Η επιχειρηματολογία του ήταν ότι η τουρκική επιλογή, "στερεί το Ισράηλ από τις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής και δεν λαμβάνει υπόψη τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που αυτή η επιλογή μπορεί να έχει στις στρατηγικές του σχέσεις με μέλη της Ε.Ε. όπως η Κύπρος, και κατ ‘επέκταση, με το σύνολο της Ευρώπης".
Πέρυσι ο Παπαδόπουλος είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, καθώς και κυβερνητικούς παράγοντες, όπως τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ από τον πρόεδρό τηςΓ.Πατούλη, και τις τελευταίες ημέρες λέγεται ότι πραγματοποιήσε συναντήσεις στην Αθήνα, που κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Obama και το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης
Δεν είναι βέβαια μόνο η μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου που συγκεντρώνει το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, κάτι που κατέστη σαφές και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Barack Obama. Ο λόγος για τον κάθετο ελληνο-βουλγαρικό άξονα και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θέματα στα οποία ο Obama έδειξε το ενδιαφέρον του, όπως είχε αποκαλύψει στη συνέχεια ο ίδιος ο ΠρωθυπουργόςΑ.Τσίπρας.
Δεδομένου δε, ότι ο Donald Trump έχει κάνει σαφές ότι θα στηρίξει την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού αερίου (και τα έργα που συνδέονται με αυτό), ενισχύεται και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου άλλωστε η εταιρεία Cheniere έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να εξάγει φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή.
ΑνεξάρτηταΑΝ ο Trump επιχειρήσει να ανοίξει κάποιους δίαυλους συννενόησης με τη Μόσχα, ο βασικός προσανατολισμός των ΗΠΑ στα γεωοπολιτικά δεν αλλάζει. Και οι Αμερικάνοι βλέπουν την Ελλάδα σαν "πύλη" για την προώθηση των ενεργειακών τους συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης όπου και θα επιχειρήσουν τα επόμενα χρόνια να σπάσουν την επικυριαρχία της Μόσχας και - γιατί όχι- να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής σε περίπτωση οριστικής διακοπής της ρωσικής όδευσης φυσικού αερίου από την Ουκρανία.
Την προσέγγιση αυτή εξυπηρετούν πολλά έργα, από τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) που προορίζεται να μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έως τον «κάθετο άξονα» Βουλγαρίας- Ρουμανίας-Σερβίας-Ουγγαρίας που απαρτίζεται από πολλούς μικρότερους αγωγούς, σαν τον υπό σχεδίαση ελληνοβουλγαρικό IGB. Ενα από τα "μικρής εμβέλειας" έργα που ενωμένα σε ένα, φιλοδοξούν να επιτρέψουν τη διακίνηση φυσικού αερίου - όχι μόνο αμερικανικού αλλά και αργότερα ισραηλινού ή κυπριακού- από την Ελλάδα στις ρωσοκρατούμενες ενεργειακά περιοχές των Βαλκανίων, και μελλοντικά έως την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...