Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνική «βόμβα» 8 δισ. ευρώ στο θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ

 Καταστροφική η αδυναμία πληρωμής ομολόγων στην κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο. Αναλυτές «βλέπουν» ότι ο Β. Σόιμπλε θα θελήσει να αποφύγει ένα άκρως επικίνδυνο «ατύχημα».

Δημοσιεύθηκε: 08 Φεβρουαρίου 2017, 14:50
Ελληνική «βόμβα» 8 δισ. ευρώ στο θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ
Σχετικά tags

Την ώρα που επανέρχονται στο προσκήνιο των αγορών τα σενάρια άτακτης χρεοκοπίαςτης Ελλάδας, το καλοκαίρι, αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε πολύ ισχυρή πίεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να αποφύγει μια κεφαλαιακή ζημιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην τελική ευθεία για τις γερμανικές εκλογές.
Όπως σημειώνει το Reuters, η κύρια ανησυχία των αγορών είναι ότι η αξιολόγηση μπορεί να μην κλείσει ως τις αρχές Ιουλίου, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα πιστωτικού γεγονότος μεγάλης κλίμακας, αφού τον Ιούλιο η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις 8 δισ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθούν προς την ΕΚΤ και άλλα 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους.
Ο Λουτς Ρεμάγιερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γερμανική τράπεζα LBB, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του ομόλογα αξίας 3 εκατ. ευρώ, τα οποία λήγουν τον Ιούλιο, παραδέχεται ότι έχει δημιουργηθεί μια «μικρή αμφιβολία» για την ομαλή εξυπηρέτηση αυτού του χρέους από την Ελλάδα, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ομόλογο θα πληρωθεί.
Όπως εξηγεί ο Γερμανός διαχειριστής κεφαλαίων, «αν φθάσουμε σε μια χρεοκοπία από ατύχημα, τότε θα υποφέρει η ΕΚΤ. Όπως το βλέπω εγώ, θα ήθελε κανείς να αποφύγει τις ζημιές στο επίπεδο της ΕΚΤ. Είναι ένα πράγμα το έχεις μερικούς κακούς τίτλους στις εφημερίδες, επειδή έδωσε πάλι χρήματα στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ χειρότερο να προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις (σ.σ.: στο γερμανικό κοινό) ότι τώρα έχει υποστεί ζημιές η ΕΚΤ».
Με αυτά τα δεδομένα, κυρίαρχη εκτίμηση στις αγορές είναι ότι τελικά ο Β. Σόιμπλε θα δεχθεί να κλείσει την αξιολόγηση με παρόμοια «μπαλώματα», όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση, ώστε να κλείσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρίς να ενεργοποιηθούν ακραία σενάρια για νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ή για Grexit.
Το να υποστεί ζημιές τον Ιούλιο η ΕΚΤ από την Ελλάδα είναι ένα σενάριο που δεν αντέχει να διερευνήσει η γερμανική πλευρά. Όχι μόνο εξαιτίας της αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε στην ευρωζώνη, αλλά και επειδή είναι πολιτικά αδύνατο να φαντασθεί κανείς ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ζητούσε από το γερμανικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει ενίσχυση στην ΕΚΤ από τον προϋπολογισμό, επειδή έχασε κεφάλαια από την Ελλάδα.
Παρότι, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σόιπλε θα κινηθεί τελικά για το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα θελήσει να κάνει τους δικούς του συμβιβασμούς τώρα, ή θα αφήσει την αβεβαιότητα να τραβήξει ως τον Ιούλιο, για να βρεθεί η Αθήνα υπό πίεση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.
Η λογική υπαγορεύει κλείσιμο της αξιολόγησης ως τις αρχές Μαρτίου, το αργότερα, εκτιμούν αναλυτές, ώστε να μην παραμείνει για μεγάλη περίοδο ανοικτή αυτή η «τοξική» εκκρεμότητα. Όμως, αρκετές φορές οι εξελίξεις στις σχέσεις Αθήνας - δανειστών έχουν αψηφήσει τη λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...