Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Εξουδετέρωση βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

 

Εξουδετέρωση βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
20
Το πρωτοφανές περιστατικό της εύρεσης αεροπορικής βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε βάθος 5 μέτρων, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης (οδός Μοναστηρίου 90), θα επιφέρει ακόμα ένα πρωτοφανές γεγονός, για τα ελληνικά δεδομένα: μια ειδική, μεγάλη επιχείρηση, εκκένωσης ολόκληρων τετραγώνων, σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σημείο!

Την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, κι ενώ οι διαβουλεύσεις των αρμόδιων αρχών είναι πυρετώδεις και διαρκείς, περίπου 50.000 κάτοικοι του Κορδελιού θα μετακινηθούν, για διάστημα λίγων ωρών από τα σπίτια τους, προκειμένου να εξουδετερωθεί και να μεταφερθεί από τον Στρατό η βόμβα. 






Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρο Σούλα πρόκειται για βόμβα της αεροπορίας που έπεσε από αεροπλάνο και δεν εξερράγη
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρο Σούλα πρόκειται για βόμβα της αεροπορίας που έπεσε από αεροπλάνο και δεν εξερράγη τότε, κι όχι για οξειδωμένο βλήμα, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό. Εντοπίστηκε σε βάθος 5,5 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών στο βενζινάδικο. Στη συνέχεια, χρειάστηκε να γίνει άντληση όλων των καυσίμων του πρατηρίου, διαδικασία που κράτησε αρκετές ώρες.

Περίπου 250 με 300 άτομα που απομακρύνθηκαν επίσης για μικρό διάστημα από τα σπίτια τους, κοντά στο πρατήριο καυσίμων όπου βρέθηκε η βόμβα, ενώ στη συνέχεια τον συντονισμό τον ανέλαβε η Περιφέρεια. Κι αυτό καθότι η βόμβα, που ξεπερνά τα 250 κιλά, είναι μεγαλύτερη από ότι ανέμεναν οι αρχές, κι έτσι οι πρωταρχικές εργασίες εξουδετέρωσής της ακυρώθηκαν.

Δείτε τα βίντεο:





Συντονίστρια της ιδιαίτερης αυτής επιχείρησης, είναι η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ενώ στην επιχείρηση εμπλέκονται ο δήμος Δέλτα, ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Την Κυριακή έγινε σύσκεψη για το θέμα στην Περιφέρεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Στρατό, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δήμους, ΕΚΑΒ κ.α.).

Το zougla.gr μίλησε με τη Βούλα Πατουλίδου η οποία μας ενημέρωσε για λεπτομέρειες της επιχείρησης:

«Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο σε κατοικημένη περιοχή. Συζητήσαμε αναλυτικά με τους αρμόδιους δήμους, αστυνομία, στρατό και πυροσβεστική και αποφασίσαμε την εκκένωση των τετραγώνων στα 2 χιλιόμετρα γύρω από το σημείο. Η Αστυνομία σύντομα θα καθορίσει τις ακριβείς οδούς.

Θα γίνει οργανωμένη απομάκρυνση του κόσμου που θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες. Όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις εντολές του στρατού. 

Επειδή σε αυτά τα ενδεχόμενα, δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός. Συνιστούμε απόλυτη ψυχραιμία. 

Οι δήμοι καθορίζουν ποιοι θα φύγουν και που θα πάνε, ίσως και με τη μίσθωση λεωφορείων, σε συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Προληπτικά, θα βρίσκονται σε επιφυλακή κι άλλες υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία της χώρας. Η Κυριακή επελέγη γιατί είναι μη εργάσιμη μέρα και ο κόσμος βρίσκεται κυρίως στο σπίτι του, άρα η εκκένωση μπορεί να γίνει πιο εύκολα», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.

Ακούστε τις δηλώσεις:


Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...