Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αυξανόμενη η ανησυχία στον αέρα της Ελλάδας γύρω από τη νέα διάσωση!


Αυξανόμενη η ανησυχία στον αέρα της Ελλάδας γύρω από τη νέα διάσωση!


Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε από την Τρίτη μια νέα σαρωτική ρύθμιση για να βοηθήσει στην αποτροπή μιας Ελληνικής χρεοκοπίας και τη σταθεροποίηση του ευρώ, πολλοί άνθρωποι στους δρόμους δεν είδαν κανένα τέλος στα δεινά της χωράς, αναφέρει χαρακτηριστικά η New York Times.
«Δεν θέλουν να μας σκοτώσουν, συνεχίζουν όμως να μας κρατάνε γονατισμένους ώστε να μπορούμε να τους πληρώνουμε επ’ αόριστον». Ανέφερε σε συνέντευξή της η Εύα Κυριαδού, καθώς στεκόταν σε μια πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου η μυρωδιά των δακρυγόνων και οι καταστραμμένες προσόψεις των κτιρίων από τις βίαιες αναταραχές της περασμένης εβδομάδας ήταν ακόμη φανερές.
Πράγματι, η συμφωνία επετεύχθη μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης ανησυχίας και αδιεξόδου. Οι ξένοι δανειστές της χώρας εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σε ό, τι αφορά τα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα – συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης 22% στον κατώτατο ιδιωτικό μισθό – τα οποία θα πραγματοποιηθούν πριν από τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου.
Άλλοι ανησυχούν ότι τα ψιλά γράμματα του εγγράφου των 400 και σελίδων – το οποίο τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχαν ένα Σαββατοκύριακο για να διαβάσουν και να υπογράψουν – αναγκάζει την Ελλάδα να παραιτηθεί από την Εθνική της κυριαρχία στους ξένους δανειστές, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα Ευρωπαϊκό κράτος παραιτείται από τα δικαιώματα επί της ασυλίας όλων των περιουσιακών της στοιχείων προς τους δανειστές» αναφέρει η Λουκά Κατσέλη, ανεξάρτητο μέλος του Κοινοβουλίου που αντιπροσώπευσε στο παρελθόν το Σοσιαλιστικό κόμμα.
Η κα Κατσέλη, οικονομολόγος που τέλεσε υπουργός εργασίας στην κυβέρνηση Γεώργιου Παπανδρέου, μέχρι που εγκατέλειψε στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, ήταν ανήσυχη ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τους όρους της νέας συμφωνίας και επιπλέον τα μελλοντικά ομόλογα που θα εκδίδονται θα διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο το οποίο παρέχει ευνοϊκότερες συνθήκες στους πιστωτές μας.
Ενώ η τύχη της χώρας πρόκειται αν αποφασιστεί σε ένα υψηλό επίπεδο διαπραγματεύσεων σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι αλλά και στην Αθήνα, πολλοί Έλληνες δηλώνουν ότι αρχίζουν να αισθάνονται ότι η απαξίωση του χρέους και το νέο δάνειο απευθύνεται στο σώσιμο των τραπεζών αντί των πολιτών της χώρας.
Την Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε τη νέα συμφωνία χρέους, αποκαλώντας την «η πιο σημαντική συμφωνία στην μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας» υποστηρίζοντας ότι «απέτρεψε ένα εφιαλτικό σενάριο»
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας θα συμφωνήσουν στην καταγραφή 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού δημοσίου χρέους και στην απώλεια περισσοτέρων από 70% σε αντάλλαγμα για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα. «Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, αν μια συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί; Τι προοπτικές θα υπήρχαν για τις τράπεζες, για τις αποταμιεύσεις, για τους μισθούς των Ελλήνων», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Πολλοί Έλληνες όμως έχουν την αντίθετη άποψη. «Με το απλό μυαλό μου μού φαίνεται τρελό», δήλωσε ο Διονύσιος Τσουκαλάς, σερβιτόρος σε ένα καφέ-μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. «Μειώθηκε το χρέος κατά 100 δις ευρώ αλλά τώρα πήραμε ένα νέο δάνειο για 130 δις ευρώ. Γιατί το κάναμε αυτό; Είναι τρελό».
Ο κ. Τσουκαλάς είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο βιομηχανικό σχεδιασμός προϊόντων και εργάζεται ως σερβιτόρος πέντε ημέρες την εβδομάδα για να κερδίσει το προς το ζην. Κερδίζει 700 ευρώ τον μήνα και μετά βίας ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του και τις νέες αυξήσεις φόρων.
Ήταν θυμωμένος με το γεγονός πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν είχαν ακολουθήσει τα σχέδια για να προβούν σε διαρθρωτικές αλλαγές. «Μέσα σε δύο χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα», είπε. «Δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και δεν αγγίζουν τα καρτέλ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ισχυρές ομάδες που ελέγχουν την εισαγωγή καταναλωτικών αγαθών με γνώμονα την Ελληνική οικονομία.
Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι η Ελληνική, όλο και πιο αδύναμη, πολιτική τάξη θα έχει τον χρόνο ή την θέληση να εκτελέσει τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία απαιτούν περίπλοκη νομική εμπειρογνωμοσύνη και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων σε ένα κράτος που υστερεί σε διοικητικές ικανότητες.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη τα μέτρα επί της αρχής και αναμένεται να περάσει συγκεκριμένη νομοσχέδια εφαρμογή πριν από το τέλος του μήνα, παρά την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα μέτρα θα ωθήσουν τη χώρα σε περαιτέρω ύφεση.
pentapostagma.gr


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/02/blog-post_9554.html#ixzz1p58aVpsf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...