Ριζικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα
Σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα φέρνει το νέο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Οι αλλαγές θα γίνουν, όπως επισημαίνεται, με βάση σύγχρονες αρχές οργάνωσης, όπως η αρχή της επικουρικότητας, η αρχή της ελάχιστης διάσπασης των αρμοδιοτήτων και της αποφυγής των επικαλύψεων.
Σύμφωνα με το καινούργιο νομοσχέδιο αναδιοργανώνονται: 11 από τα 15 Υπουργεία (και οι περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων), ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), ορισμένα μικρότερα ταμεία, οι Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα μεγάλα νομικά πρόσωπα, ενώ πάντα με το καινούργιο σχέδιο νόμου καταργούνται έξι Γενικές Γραμματείες και οχτώ Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Δ/νσεις, 326 Δ/νσεις, μία υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία.
Ο στόχος των σαρωτικών αλλαγών είναι η ορθολογική αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Συνολικά Καταργούνται 1.894 οργανικές μονάδες, οι οποίες συμπληρωματικά με τη μείωση του αριθμού των επιδομάτων για θέσεις ευθύνης, θα εξοικονομήσουν, όπως εκτιμάται, 6.211.200 ευρώ ανά έτος.
Εξαιρούνται από τη διαδικασία άμεσου περιορισμού της διοικητικής δομής μερικά υπουργεία, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που τα διακρίνουν. Πρόκειται για τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.