Η εσωτερική υποτίμηση
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012
Τελευταία Ενημέρωση : 19/03/2012 10:00
Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες χρειάζεται χρόνος και συστηματική προσπάθεια απ' όλους τους συντελεστές της οικονομικής πολιτικής. |
Η Ελλάδα υποφέρει από μη βιώσιμες ανισορροπίες τόσο στο εξωτερικό ισοζύγιο όσο και στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς. Η πρόοδος και στα δύο αυτά μέτωπα είναι ανεπαρκής μέχρι στιγμής, απαραίτητη δε κατά τα προσεχή δύο χρόνια.
Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ των άλλων, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, γεγονός το οποίο αποδεικνύει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.
Ανισορροπία στο εξωτερικό ισοζύγιο σημαίνει ότι η ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία είναι σε χαμηλά επίπεδα και προβάλλει άμεσα η ανάγκη βελτίωσής της.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή, κυρίως, αλλά και η διεθνής οικονομία κινούνται με θετικούς ρυθμούς η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν της επιτρέπει να ενισχύσει την αδύναμη εξωστρέφειά της που αποτελεί και τον πλέον ασφαλή δρόμο για σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα κατά τη συνταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία ενστερνίζεται και τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, μέσω μιας φιλόδοξης εσωτερικής υποτίμησης, μέσω δηλαδή μείωσης των τιμών και του κόστους παραγωγής σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, καθώς και μέσω της μετάβασης από μια οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση σε μια οικονομία βασισμένη στις εξαγωγές. Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες χρειάζεται χρόνος και συστηματική προσπάθεια απ' όλους τους συντελεστές της οικονομικής πολιτικής.
Χρειάζονται παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς. Στο κόστος εργασίας, στη γραφειοκρατία, στην πολυνομία, στη φορολογία. Από τους ανωτέρω παράγοντες αποτελεσματικά ρυθμίστηκε η μείωση του κόστους εργασίας με τις μεταβολές που έγιναν τελευταία και περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα.
Η γραφειοκρατία και η πολυνομία εξακολουθούν να «επιβαρύνουν» την όλη προσπάθεια και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ η φορολογία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και όσο υπάρχει ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων.
«Δεδομένου λοιπόν ότι ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η πολυνομία, ούτε η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μπορούν να συντελεστούν εντός βραχέος χρονικού διαστήματος, προκρίθηκε η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους», επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής.
Τη μείωση του κόστους τη θεωρεί αναπόφευκτη, αλλά αναφέρει και τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση, καθώς «περιπλέκει τη δημοσιονομική προσαρμογή λόγω της επίδρασης πυ έχει η εσωτερική υποτίμηση επί του ονομαστικού ΑΕΠ και ταυτόχρονα επί των φορολογικών βάσεων». Τις επιπτώσεις αυτές οφείλει να σταθμίσει η κυβέρνηση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - dplak@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.