Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012
Bloomberg: Το "αμαρτωλό" δάνειο της Goldman Sachs...
Το μυστικό δάνειο στην Ελλάδα από την Goldman Sachs ήταν ένα ακριβό λάθος εξ αρχής, τονίζει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.
Την ημέρα που κλείσθηκε η συμφωνία το 2001, η κυβέρνηση χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα....
2,8 δισ. που είχε δανεισθεί, σύμφωνα με τον Σπύρο Παπανικολάου, πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από το 2005. Μέχρι τότε, η τιμή της συναλλαγής -ενός παραγώγου που «συγκάλυπτε» το δάνειο και το οποίο η Goldman Sachs έπεισε την Ελλάδα να μην εξετάσει και με άλλους ανταγωνιστές της- είχε σχεδόν διπλασιαστεί στα 5,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Μάλιστα ο κ. Παπανικολάου αλλά και ο προκάτοχός του, Χριστόφορος Σαρδέλης, ο οποίος επέβλεπε την ανταλλαγή ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από το 1999 έως το 2004 δήλωσαν πως η χώρα δεν καταλάβαινε τι αγόραζε και πως δεν ήταν σε θέση να κρίνει τους κινδύνους ή τα κόστη που ενείχε η συμφωνία.
«Η συμφωνία με την Goldman Sachs είναι μια πολύ σέξι υπόθεση με δύο αμαρτωλούς», δήλωσε ο κ. Σαρδέλης!
«Η Ελλάδα ήταν απλώς ένας ακόμα παράδειγμα ενός πελάτη με ελλιπή διακυβέρνηση που διαλύθηκε» λέει ο σύμβουλος κινδύνου Satyajit Das.
Ας σημειωθεί ότι το κέρδος της τράπεζας των 600 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 12% του τζίρου της Goldman Sachs το 2001.
Το άμεσο κέρδος της Goldman Sachs από τη συναλλαγή απεικονίζει τους κινδύνους για τους πελάτες που ενέχονται σε περίπλοκες ανταλλαγές, που υστερούν σε συγκρίσιμες τιμές στην αγορά.
Την ίδια στιγμή το Bloomberg αναφέρει πως κατέθεσε αγωγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκαλύψει τα έγγραφα σχετικά με το πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα προϊόντα για να κρύψει το χρέος της.
Ωστόσο όπως αναφέρει η απόφαση εκκρεμεί και αναφέρεται στην επίσημη θέση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να βλάψει τα εμπορικά συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων της ΕΚΤ, να βλάψει τις τράπεζες και τις αγορές, και να υπονομεύσει την οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.