Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Spiegel:Τώρα έρχεται η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα...


Spiegel:Τώρα έρχεται η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα...


Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της θετικής έκβασης του PSI και ενώ όλοι πανηγυρίζουν, το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις γνωστού οικονομολόγου ο οποίος ισχυρίζεται πως η μεγάλη κρίση για την Ελλάδα όχι μόνο δεν αποφεύχθηκε αλλά βρίσκεται... προ των πυλών!
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Χάραλντ Χάου τονίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό πως....
η σημερινή απόφαση θα αποτελέσει μεγάλο βάρος στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων και επισημαίνει πως « η έκβαση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πιστωτές που αναμένουν να πληρωθούν στο 100%. Όσοι πιστωτές δε συμμετείχαν στο PSI είναι κερδοσκόποι που αγόρασαν τα χρεόγραφα στο 30-40% της ονομαστικής αξίας και τώρα θέλουν να αποζημιωθούν στο έπακρον. Όμως, τώρα θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στο "κούρεμα"».

Ο κ. Χάου μιλά ανοιχτά για «μετάθεση του προβλήματος» ενώ προβλέπει πως σύντομα θα υπάρξει και «δεύτερη, κανονική χρεοκοπία».

«Πιθανόν να πάρει άλλους εννιά μήνες με τρία χρόνια αλλά θα υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη κρίση, και οικονομική και πολιτική» υποστηρίζει και εκφράζει την άποψη ότι την επόμενη φορά θα επηρεάσει μόνο τους φορολογούμενους.

Που εδράζεται η βεβαιότητα του κ. Χάου; Ο οικονομολόγος υποστηρίζει πως «οι τράπεζες εδώ και μισό αιώνα είχαν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Θέλουν να πάρουν όσο περισσότερες πληρωμές τόκων δύνανται, όμως τώρα συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται και έτσι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη στρατηγική τους».

«Τώρα προσπαθούν να μετατοπίσουν όσο μπορούν το χρέος από τη δημόσια στήριξη και αυτό είναι μια πολύ έξυπνη τακτική που ακολουθούν. Αλλά πρόκειται για τακτική που οδηγεί τους φορολογουμένους στο χείλος μιας καταστροφής», σημειώνει.

Επισημαίνει δε πως θα ήταν σοφότερο το PSI να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο τμήμα του χρέους που θα περιλαμβάνει όλους τους πιστωτές λέγοντας πως το εθνικό χρέος πρέπει να μειωθεί όχι στο 120% του ΑΕΠ αλλά στο 60%. «Αυτό απαιτεί μια σωστή εθνική χρεοκοπία. Έτσι θα βρισκόμασταν σε πολύ διαφορετική διαπραγματευτική θέση. Κάθε ευρώ που θα λάβει ο εκάστοτε πιστωτής θα είναι δώρο για εκείνον», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για τα οφέλη μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Οι εξαγωγές θα ήταν φθηνότερες, αλλά η χώρα δεν έχει τόσα πολλά προϊόντα που μπορεί να εξάγει. Σε κάθε περίπτωση, όμως η αναλογία των εισαγωγών και εξαγωγών θα έρθει σε ισορροπία. Εάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον οι εισαγωγές. Οι Έλληνες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο»,

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανές ευεργετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση για την Ευρώπη κατά το πρότυπο των ασιατικών κρίσεων ο κ. Χάου θεωρεί ευεργετική μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας ενώ υποστηρίζει πως η μέχρι τώρα δράση για να βοηθηθεί η χώρα έκανε τα πράγματα χειρότερα από ότι ήταν πριν.

«Πολλές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Μπορείτε να πάρετε τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα και να τα δώσετε στους κερδοσκόπους. Αυτή είναι μια περίοδος που επιχειρήσεις πάνε στραβά και στο τέλος θα καταλήξουν βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Η παρούσα πολιτική είναι απίστευτα αφελής αν συνεχιστεί», προειδοποιεί ο γνωστός οικονομολόγος.

planet-greece.blogspot.com/
Από:  logia-starata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...