Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Προαναγγελία… κηδείας στα ασφαλιστικά ταμεία


Προαναγγελία… κηδείας στα ασφαλιστικά ταμεία

Share
Μάλλον με προαναγγελία… κηδείας στα ασφαλιστικά ταμεία, μοιάζουν τα στοιχεία και οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση εκπροσώπων του ΔΝΤ με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη. Κι όταν λέμε κηδεία εννοούμε ότι προετοιμάζεται το έδαφος ώστε πάμε σε νέες μειώσεις συντάξεων, σύμφωνα με τις εντολές των δανειστών μας.
Οι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, λένε, με το γεγονός ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός των ταμείων δεν έχει φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικά τις ληξιπρόθεσμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΙΚΑ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,17 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για 5,5 δισ. ευρώ, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ που έχουν ρυθμιστεί μόλις 183 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 4 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, στο ΙΚΑ έχουν υποβληθεί 74.903 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 55.213. Στον ΟΑΕΕ, έως το τέλος Μαρτίου υποβλήθηκαν 22.000 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζουν τεράστιες μαύρες τρύπες και απειλούνται με άμεση κατάρρευση. Αλλωστε, από την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας, η απώλεια των ταμείων ξεπερνά τα 6 δις.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή η ταυτόχρονη καταβολή μισθών, εισφορών και φόρου εισοδήματος μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ με στόχο να μειωθούν οι μπαταχτζήδες. Διότι εκτός από τους εργοδότες που έχουν πράγματι εγγενή αδυναμία να πληρώσουν εισφορές, υπάρχουν και χιλιάδες επιχειρήσεις που επικαλούνται την κρίση για να μην καταβάλλουν εισφορές.
Ουστιαστικά, η δυσφορία του ΔΝΤ για την κατάσταση στα ταμεία είναι το πρώτο βήμα για νέο κούρεμα στις συντάξεις. Κι αυτό γιατί ήδη ορισμένα ταμεία έχουν πάρει τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους πάνω από το 50% της κρατικής χρηματοδότησης. Με δεδομένο ότι το Μνημόνιο λέει ότι τα λεφτά από το κράτος (που παίρνει φυσικά από τα δάνεια του EFSF) θα πηγαίνουν μόνο στην αποπληρωμή του χρέους, αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα των ταμείων. Για να πληρώνονται οι συντάξεις θα πρέπει να καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός αδύνατο αυτή τη χρονική στιγμή. Ειδικά, με την ανεργία σταθερά πάνω από 20%.
Τους τεχνοκράτες, όμως, δεν τους νοιάζει διόλου που θα βρεθούν τα χρήματα. «Κόψτε τις συντάξεις, αυξήστε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης». Αυτές είναι οι δύο εντολές που δίνουν και από τον Ιούνιο προβλέπεται να σκάσει μεγάλη βόμβα.
Το άνοιγμα εκ νέου του συνταξιοδοτικού με ταυτόχρονη μείωση συντάξεων είναι προ των πυλών, αλλιώς πάμε σε στάση πληρωμών στους συνταξιούχους.
Αυτό είναι ένα διαχρονικό κληροδότημα όλων των κυβερνήσεων που όμως διογκώθηκε την τελευταία διετία. Οπότε, αναμένεται θερμό καλοκαίρι με τους κακόμοιρους συνταξιούχους που δε φταίνε σε τίποτε να βγαίνουν ξανά στους δρόμους με το κουλούρι στο χέρι.
This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.

Τα σχόλια σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...