Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Εκλογές: Ας αποφύγουμε το σύνδρομο του Πόντιου Πιλάτου

| |

Εκλογές: Ας αποφύγουμε το σύνδρομο του Πόντιου Πιλάτου

Εκλογές: Ας αποφύγουμε το σύνδρομο του Πόντιου Πιλάτου
Του Ανδρέα Φαρσάρη

Ο Πόντιος Πιλάτος έμεινε στην ιστορία ως ο κυβερνήτης που ενώ είχε εξουσία να ελευθερώσει τον Ιησού Χριστό, υπέκυψε στα εκβιαστικά διλήμματα του ιουδαϊκού ιερατείου και τον οδήγησε στη Σταύρωση. Ένα πρόσωπο το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της Εκκλησίας. Καθοριστικό λόγω της μη αποφασιστικότητάς του. Ένα πρόσωπο εξουσίας που όμως δεν την άσκησε όπως έπρεπε, αλλά όπως του είχαν υποδείξει μέσω εκβιαστικών διλημμάτων.


Σε λίγες μέρες έχουμε στον τόπο μας εκλογές. Το εκλογικό σώμα, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, βομβαρδίζεται καθημερινά από διάφορα διλήμματα. Δεν θα τα χαρακτήριζα στο έπακρό τους εκβιαστικά, αλλά υποφώσκουν πολλούς μικρούς ή μεγάλους εκβιασμούς, που άλλοτε γίνονται φανεροί και άλλοτε όχι. Μερικά από αυτά είναι: δραχμή ή Ευρώ, αυτοδυναμία ή εκλογές ξανά, σεβασμός στο μνημόνιο 1 και 2 ή χρεοκοπία και άλλα πολλά.

Οι Έλληνες πολίτες καλούμαστε στις 6 Μαΐου να εκλέξουμε τριακόσιους βουλευτές και μια κυβέρνηση που θα συγκληθεί από αυτή τη βουλή. Το παράδειγμα του Πιλάτου, το οποίο είναι και πρόσφατο λόγω των ημερών, ας είναι για μας παράδειγμα αποφυγής. Έχουμε την εξουσία να εκλέξουμε αυτούς τους οποίους θεωρούμε ικανούς για τον τόπο. Έχουμε, επίσης, την εξουσία να στείλουμε στο σπίτι τους, όσους δεν σεβάστηκαν την ψήφο του λαού στις προηγούμενες εκλογές. Έχουμε την εξουσία να δώσουμε ένα «γερό μάθημα» σε όσους δεν σεβάστηκαν την εμπιστοσύνη που τους δείξαμε.

Μην φανούμε σαν τον Πιλάτο αναποφάσιστοι και ανίκανοι να κάνουμε αυτό το οποίο καλούμαστε βάσει της συνείδησής μας να πράξουμε. Μην βρεθούμε να ξεπλύνουμε και εμείς τα χέρια μας από τη λάθος απόφαση που ενδεχομένως λάβουμε. Γνωριζόμαστε, πλέον, όλοι μας. Ποιοι όντως βοήθησαν τον τόπο και ποιοι με τη στάση τους, αλλά κυρίως με τις επιλογές τους, οδήγησαν ένα Έθνος και ένα Λαό σε μια χρεοκοπία. Ποιοι είναι αυτοί που υποσχέθηκαν χρήματα «λεφτά υπάρχουν», ποιοι είναι αυτοί που έλυσαν το πρόβλημα «βάλαμε πάτο στο βαρέλι», αλλά τελικά οι συνθήκες δεν «ευνόησαν», ποιοι είναι αυτοί που κάθε δύο μήνες μας έβαζαν το δίλημμα της χρεοκοπίας ή τη «στάση πληρωμών».

Ήρθε η ώρα να πούμε ένα μεγάλο όχι σε αυτούς που εκπροσωπούν όλους αυτούς. Είναι γνωστοί, να μη λέμε ονόματα μήπως και ξεχάσουμε κανένα και δεν καταφέρουμε να τους απαριθμήσουμε όλους και αναγκαστούμε να ζητάμε συγγνώμη για αυτή μας την αμέλεια. Ήρθε η ώρα να αναδείξουμε τον εαυτό μας, ως πρόσωπο υπεύθυνο που αγαπά αυτό τον τόπο, αλλά και απεχθάνεται όλους αυτούς, οι οποίοι έκαναν το ψέμα να φαίνεται αλήθεια, που υποθήκευσαν τη ζωή μας, που ξεπούλησαν την πατρίδα μας, που δεσμεύουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματά μας, που φυλάκισαν, τέλος, την ελευθερία μας και τη δημοκρατία μας σε διεθνείς τραπεζικές θυρίδες.

Ήρθε η ώρα να τιμήσουμε τη δημοκρατία μας ψηφίζοντας για μια φορά έστω, χωρίς υποχρεώσεις προς διάφορα πρόσωπα, αλλά με μόνη υποχρέωση το καλό του τόπου μας. Καιρός είναι να γίνει το ξεκαθάρισμα της ήρας από το σιτάρι, να απομονώσουμε με την επιλογή μας, όλους όσοι έθιξαν την υπερηφάνεια μας, την αισθητική μας, τη λογική μας. Καιρός είναι να τελειώνουμε με καθετί το οποίο μας προκαλεί δυσφορία και μας χαλάει τη διάθεση.

Ας πούμε, λοιπόν, όχι με τη ψήφο μας. Ας πάμε ενάντια στα διλήμματα που μας θέτουν. Τουλάχιστον αυτή τη φορά, ό,τι και να γίνει, να είναι δική μας επιλογή. Να είναι δική μας πράξη και να μην αφήσουμε ξανά τις τύχες μας σε πρόσωπα που ασκούν υποτελή πολιτική. Γιατί η δημοκρατία είναι προϊόν ελευθερίας, και αν κάτι είναι αυτό που τους τρομάζει, είναι το πώς θα διαχειριστούμε την ελευθερία μας. Γιατί η ελευθερία δεν είναι μια απρόσωπη έννοια, αλλά μια προσωπική πράξη προς όφελος του συνόλου. Προς όφελος της κοινωνίας.

Ανδρέας Φαρσάρης
Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού

  ΠΑΙΔΙ  |  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 | 06:00  |  IMOMMY TEAM Ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία ...